|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   dojenje-se splača prebrati
5.9.2007 20:45:36   
Petjana
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4254315
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: dojenje-se splača prebrati
5.9.2007 21:18:58   
Ilije
user posted image super članek!

(odgovor članu Petjana)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 11:02:03   
suzanamai
No to mi je všeč, jaz sem imela po prvem porodu kar precej težav s pristavljanjem ampak se nisem pustila motiti in sem vsakič pozvonila sestri, ki je nato z vso silo pritisnila glavico na dojko, da je zagrabil. No pa je dojenje steklo in dojila sva se polno do 7 meseca, potem pa vse do 2 leta. Upam da bo sedaj isto.
Pa še ena stran je v članki, ki me je pomirila, namreč meni vsak dan pride iz bradavic kar nekaj mleziva, tako da že sedaj nosim blazinice za dojenje, ali ima še katera podobne izkušnje?

(odgovor članu Ilije)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 11:42:45   
Klaudia
IZVIRNO SPOROČILO: suzanamai
meni vsak dan pride iz bradavic kar nekaj mleziva, tako da že sedaj nosim blazinice za dojenje, ali ima še katera podobne izkušnje?


Sem jst na istem.  Teči mi je začelo že kmalu po 20tednu. Zdaj mam pa že kar ornk fleke po spalni srajci ponoč (ko nimam modrčka in blazinic)

_____________________________

If your kids are giving you a headache, follow the directions on the aspirin bottle, especially the part that says "keep away from children."
Susan Savannah

(odgovor članu suzanamai)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 11:45:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu suzanamai)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 11:49:12   
suzanamai
Hvala punce, sedaj ste me pa čisto potolažile.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 12:12:20   
Anonimen
Jaz se skoraj čutim dolžno, da objavim mojo zgodbico dojenja.

Rodila sem s CR 24.8.2007 (ne dolgo nazaj). Že pred porodom sem naštudirala veliko literature na temo dojenja in menim, da najboljše, kar lahko mati otroku da je SVOJE mleko. Zame druga pot razen dojenja sploh ne obstaja.

Prvi dan, na dan poroda sem svojo hči videla le za 5 minut, toliko, da sem ji lahko dala lupčka, potem pa je morala nazaj v toplo posteljico (porodna teža 2030g). Drugi dan so mi jo pripeljali za pol ure. Sama sem se nekako trudila z dojenjem, a nikakor ni šlo. Nisem znala. Punčka pa je bila že sita, ko so jo pripeljali. Vsa obupana sem gledala, kako so jo odnesli in vedela sem, da ji bodo spet dali to prekleto umetno kemikalijasto mleko. Srce se mi je paralo in zato sem sestri naročila, da mi jo nasledni dan pripeljejo lačno.
Tretji dan so jo pripeljali, ampak so ji malo že dali jesti, češ, da tako ne bo hotla povleči dojke. Meni so bile te besede kot nož v srce. Potem so jo pripeljali za 4 ure. Popolnoma nič ni bilo z njenim sesalnim refleksom. NIČ GA NI BILO. Jaz pa sem jokala zraven in ji tlačila dojko v usta....ona pa nič.
Potem je prišla moja odrešiteljica. Zdravnica, ki je videla mojo stisko. Moja G, moja porodničarka, operaterka. Takoj je organizirala najboljšo sestro iz oddelka, ki se ukvarja z dojenjem. Ona je potem 2 uri sedela zraven mene in tlačila mojo dojko v majhna usteca, ki niso vedela kako.
Pa je le zgrabila za dojko.....to je bil moj najlepši trenutek. Dojile sva se skoraj cel dan. Ko so jo zvečer odpeljali pa so ji spet dali to vražje umetno mleko. Po brizgi, da ji jekar samo steklo v grlo, češ, da je nisem dojila dovolj.

Naslednji dan sva se spet dojili, ampak zaradi moje nerodnosti in šibkosti mojega dojenčka.... premalo....in še je dojenčica shujšala. Kar pa tudi ni bilo dopustno. Na viziti me je pediatrinja najprej nadrla češ, da ne znam in da ji bo treba začeti dodajati, da ne sme več hujšati. In jaz sem udarno rekla, da to pa že ne, da bom celo noč črpala mleko, samo da bo dobila moje.

Potem sem sestre nahecala, da so mi prinesle v sobo tehtnico. Na vsaki 2,5 uri sem jo nadojila in stehtala, da je dojenčica res popila tistih 25ml. To sem delala noč in dan. Hvalabogu, da sem tisti dan bila preseljena na oddelek, da so mi tui ponoči na 3 ure prinesli otročka dojit.
Vsak dan sva dobili med 40 in 50g, kar je kar precej za tako drobčkenega otroka.

No sedaj s ponosom povem, da sva doma, srečni da sva se uspeli preko trnja zboriti do tega, da se dojiva.

Punce ne obupat. Tudi, če je treba prebedeti cele noči. Splača se.

V porodnišnici pa sem zaslovela kot ena izmed največjih bork za pravico dojenja. Prav z nasmehom so pediatri hodili gledati, kako lepo napredujeva, zavoljo moje požrtvovalnosti in odločnosti, da se ne predam. Najlažje je reči....ah saj ne gre.....AMPAK GREEEEEE..... MORA ITI!

Upam, da bom kateri pomagala s svojo zgodbico.

(odgovor članu suzanamai)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 12:21:50   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 12:22:44   
Tejcha
Nefretiti, user posted image user posted image user posted image

Tak je treba!


_____________________________

...In res... Ni lepšega občutka, kot je nežen dotik otroške ročice ...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 12:29:20   
AnaB.
Bravo, čestitkeuser posted image ! Tudi sama sem trdno prepričana, da bom dojila, ne glede na vse!!!!!!

_____________________________

Mamica sem! Kako lepo!

(odgovor članu Tejcha)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 12:35:04   
Anonimen
Najlažje je reči....ah saj ne gre.....AMPAK GREEEEEE..... MORA ITI!


Se popolnoma in absolutno strinjam. Kakšna pa, če malo zaboli, malo priteče kri iz bradavice, je že adijo, ona ne more. Ne in ne. Ja, prav pa ne user posted image

Čestitke.

(odgovor članu AnaB.)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 12:36:24   
Anonimen
Aja, še to. Tudi jaz sem podobno kot nefretiti počela v porodnišnici, ker mali tudi ni znal sesat. Pa se je naučil, pa sva se tehtala po vsakem obroku, pa sva zmagala. Treba je vztrajati.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 13:16:59   
Suzi*
Nefretiti, bravo!!!!! user posted image user posted image user posted image  Zelooo pohvalno!!!!

_____________________________

Vedno imej pred očmi nekaj lepega,
pa čeprav je to le marjetica v kozarcu od marmelade!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 13:27:53   
Peli
Jaz sm pred porodom naštudirala vse o dojenju in bila trdno prepričana da BOM DOJILA!!! ... no nazadnje se je izkazalo da le ni to tako kot vsi govorijo in pišejo...
Moja zgodba:
februarja 2006 se je gin. ki je na koncu spremljal mojo nosečnost, zaradi zastoja rasti odločil za CR. Po CR sm bila na intenzivni, prav tako moj otrok, saj je imel 44cm in 1820g. sestra je bila tako prijazna da me je prvi večer peljala k malemu na intenzivo da sm ga vsaj videla. Da ne govorim kako hudo mi je bilo, ko so vse dobile k sebi svoje dojenčke, samo jaz ne... Aljaža so takoj začeli hranit z umetnim mlekom. Drugi dan sm končno dobila svojega otroka, seveda mi ga je sestra takoj pristavila in otrok je vlekel, nekaj časa na eni, potem na drugi strani, potem pa me je sestra opozorila da ne sme biti predolgo pri meni, da se ne bo preveč utrudil, da bo potem lahko pojedel še po flaški, saj nas je bilo strah, da bi mali še izgubil na teži. Tako smo mu vedno po dojenju dali še dodatek. Potem sva prišla končno v navadno sobo in sva bila skupaj, seveda jaz prepričana da nama bo končno steklo. Pred in po obroku sm Aljaža vedno tehtala in ugotovila da pri meni še 5. dan ne dobi več kot 5ml. Najbolj hudo mi je bilo, ko je cimra komplicirala, zaradi nastavkov, mleka pa je imela da bi lahko celo porodnišnico nahranla, jaz pa "sušo". potem je pediater predpisal tablete za nastajanje mleka, naj povem še to ,da sm se "nacejala" z vodo da bi blo ja več mleka, iz prsi mi je neprestano teklo, a ni bilo več kot 5ml. Potem me je sestra peljala na izčrpavanje - in glej -NIČ, pritekla ni niti kaplica!!! Potem me sestra sprašuje če sm vzela tableto - sm vprašala a tisto včeraj . sm ja! nakar me nadere, če se delam norca da bi mogla te tablete redno jemat user posted image seveda sm se spet čist zasekirala, saj mi ni noben dal več kot ene same tablete, prvič sm sploh slišala da take tablete sploh obstajajo, kako naj bi potem vedla kolk in kdaj jih moram dobituser posted image , seveda sm potem bla čist fertik, na glavo mi je pršla potem še gl. sestra k mi je začela nekej da sm depresivna...(jest sm bla pa samo tako razočarana nad poskusi dojenja)...
končno je prišel dan ko sva šla z malim lahko domov. Doma sm potem delala tako: Najprej se je mali hranil na eni, potem na drugi strani, potem sm mu naredila adaptirano mleko, ko sm ta malega spravila nazaj spat, pa sm si šla še črpat. Načrpanega mleka je bilo od celega dne okoli 20 ml, kar še za dodatek po dojenju za en obrok ni bilo dovolj. Potem sm bila vedno bolj utrujena, vseskupaj se mi je zdelo že neumno in tako sm po treh tednih doma ponoči ukinila izčrpavanje. Naj povem še to da sva se doma tudi pred in po obroku tehtala in mali pri meni ni dobil več kot 20ml. Vzpodbudo mi je dajala tudi patronažna. Naj povem da sm to počela dva meseca, potem pa je naenkrat "zaštrajkal" mali, saj me je ko sm ga pristavila začel odrivat od sebe, jokal pa se je tako da je bil kar vijolčen v glavo. Seveda še vedno sm verjela  dobro materinega mleka in sm ga črpala, v celem dnevu sm načrpala 60ml, kar sm mu dala potem za en obrok+dodatek.
Potem sm spoznala da je mogoče brezveze, ker se sploh še s tem ukvarjam, če pač po 2-3 mesecih ni mleka ga najbrž tudi ne bo, in če se otrok pač noče dojit, naj je umetno mleko! Tako sm tudi črpanje opustila.
Povem vam samo to, da moj otrok tudi po tem, ko ni bil več dojen, ni bil nič bolan, se je čist mnormalno razvijal in je zraven sebe imel bolj spočito in sproščeno mamico!!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 13:57:26   
urssyy
Nefretiti in Peli obe vajini zgodbi sta ganljivi. Obe sta hoteli le eno - najboljše za vajinega dojenčka in to je nekaj najlepšega. Vsako dojenje pa se verjetno ralikuje, tako kot porod. Bistvo je, da sta vajina otročka zdrava in srečnauser posted image user posted image

(odgovor članu Peli)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 15:32:14   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu urssyy)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 15:54:54   
Solero
Pridne punce!!

Mene pa pri vsej tej dojilski znanosti, ki se jo gremo najbolj begajo izjave strokovnjakov (tudi v zgoraj prilepljenem članku), da ima vsaka mamica dovolj mleka za svojega dojenčka.
Ja, ne vem no, zakaj potem mamice pravijo drugače?! A niso ravno one najboljši strokovnjaki za to? Ene ga imajo, da jim ven šprica in bi lahko nahranile celo bolnico, pri drugih je pa očitna suša.
In ko iščem vzroke ali pa vsaj nasvete, kako to "sušo" preprečiti ali jo omiliti, ne najdem drugega kot izjave, "da ni dovolj mleka".

Je pa tudi psihični faktor precej pomemben pri dojenju. Ob zoprni babici, neprimernih komentarjih, ki jih nobena porodnica ne bi smela biti deležna, ipd. je dojenje še bolj zavrto in že samo dejstvo, da ob pomoči in prijazni besedi stvar gladko steče, je dovolj zgovoren podatek ali pa nasvet za uspešno dojenje.
Recimo.

(odgovor članu urssyy)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 16:23:55   
AnaB.
To, da naj mamice ne bi imele dovolj mleka je zgolj mit, ki pa je z znansvenimi raziskavami že zdavnaj presežen. Mleko se tvori po principu ponudbe in povpraševanja; torej večkrat kot se pristavlja, več mleka je na voljo. Zadeva se sliši zelo enostavna, verjamem pa da niti približno ni in da se je treba kar fajn potrudit, da lepo steče. Tudi v šoli so nam povedali, da so zdravstvene težave (na primer prepreke v mlečnih vodih) po navadi glavni razlog, da dojenje ne steče. Vsekakor pa je možno tudi, da mamino mleko otročku ne diši (npr. ko dobi menstruacijo) in noče več piti. To so primeri, kjer se res ne da veliko narediti. Zgolj reči: NIMAM MLEKA pa res že dolgo ne drži več.
Za vse, ki bi si rade o dojenju in o pravilnem pristavljanju še kaj prebrale, pa predlagam knjigo DOJENJE IN MATERINSTVO IZ SRCA avtorice Ksenije Šoster Olmer.

_____________________________

Mamica sem! Kako lepo!

(odgovor članu Solero)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 18:00:35   
Peli
IZVIRNO SPOROČILO: AnaB.

To, da naj mamice ne bi imele dovolj mleka je zgolj mit, ki pa je z znansvenimi raziskavami že zdavnaj presežen. Mleko se tvori po principu ponudbe in povpraševanja; torej večkrat kot se pristavlja, več mleka je na voljo. Zadeva se sliši zelo enostavna, verjamem pa da niti približno ni in da se je treba kar fajn potrudit, da lepo steče. Tudi v šoli so nam povedali, da so zdravstvene težave (na primer prepreke v mlečnih vodih) po navadi glavni razlog, da dojenje ne steče. Vsekakor pa je možno tudi, da mamino mleko otročku ne diši (npr. ko dobi menstruacijo) in noče več piti. To so primeri, kjer se res ne da veliko narediti. Zgolj reči: NIMAM MLEKA pa res že dolgo ne drži več.
Za vse, ki bi si rade o dojenju in o pravilnem pristavljanju še kaj prebrale, pa predlagam knjigo DOJENJE IN MATERINSTVO IZ SRCA avtorice Ksenije Šoster Olmer.


...ja nekaj je teorija...drugo praksa...

(odgovor članu AnaB.)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: dojenje-se splača prebrati
6.9.2007 18:54:52   
suzanamai
Samo toliko da povem, kljub temu da sem imela joške polne, da mi je mleko špricalo ko pri norcih, sem ga napumpala iz vsake dojke samo po par mll. Načrpano mleko ni merilo, koliko otrok dejansko dobi mleka se lahko preveri samo z vaganjem.

ENAKO, KO JE BILO TREBA NAČRPATI MLEKO SEM BILA MRZLA, KO SEM DOJILA PA SE JE MALI KAR UTAPLJAL. Potem pa sem ugotovila trik, črpanje mleka pod tušem, saj mi je tam vedno špricalo. No tako sem lahko napumpala en obrok. V eni rundi pa mislim da bi lahko podojila na polno vsaj tri otrokeuser posted image user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   [Brisano sporočilo]
6.9.2007 23:39:49   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu suzanamai)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: dojenje-se splača prebrati
7.9.2007 8:32:02   
Anonimen
Jaz sem z svojo vztrajnostjo bila pravi zgled v P. Zato se seveda tudi imela naklonjenost pediatrinj in ene sestre, ki je bila svetovalka za dojenje (neke posebne tečaje je imela). No po sreči sva se s to sesto fuuul zaštekali in velikokat je zvečer pri meni ostala kakšnih 10 min in jaz sem jo prav izmolzla s svojimi vprašanji.

Glede ponudbe in povpraševanja in premalo mleka je ona rekla takole:

Okoli 14. dneva starosti novorojenčka se zgodi nenaden poskok v rasti in posledično potrebi po mleku. Ker so prsi prej proizvajale tistih 20ml na 3 ure morajo sedaj 20ml na eno uro. To pa se ne zgodi hipoma, ampak tudi dojke rabijo par dni, da se navadijo na nov tempo povpraševanja. V tem času dojenček najbolj joka in je srečen, če mu dodamo kemikalijasto mleko. (Oprostite mojemu podcenjevalnemu odnosu do adaptiranega mleka.....upam, da katere ne bom s tem užalila)
No in posledično mamica dojame, da ima malo mleka in da dojenčku ne mora nuditi dovolj. Zato zaradi stresa res zavre nastanek mleka in znajde se v začaranem krogu,  ki pa je počasi čedalje manjši in na koncu pristane na umetnem mleku.

Ko sem si jaz prvič črpala sem načrpala 40ml iz obeh dojk, pa še bi lahko, če bi bila potreba. Res pa vsak dan spijem tisto Hippovo mešanico čaja za dojilje (ampak po moje je to bolj placebo....kaj pa vem, če ga že imam, ga pač pijem).
Pred črpanjem pa sem si pošteno zmasirala dojki, to po mojem pomaga.

Veliko sreče in vztrajnosti želim vsem novodojiljam.

Pa še nekaj: moja sestra, ki je dojila svojo hči do 2,5 leta je enkrat poskušala črpati pa ni in ni šlo. Ko sem jaz poskusila z njeno črpalko tudi ni šlo. Jaz sem potem kupila novo in črpala z Nukovo......je kar brizgalo ven....ne vem sicer od česa je odvisno.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: dojenje-se splača prebrati
7.9.2007 15:13:27   
AnaB.
...ja nekaj je teorija...drugo praksa...



Se čist  strinjam. Verjamem pa, da mi bo dobro poznavanje teorije pomagalo, če ne celo olajšalo pravilno pristavljnje in dojenje.

_____________________________

Mamica sem! Kako lepo!

(odgovor članu Peli)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Je dojenje po enem letu še koristno za otr...
Do kdaj dojiti? Ima dojenje po enem letu še koristi za otroka? Kaj pa za doječo mamico?
Pokukajte v pravljičen svet nove trgovine ...
photo
Vrata je odprla nova trgovina Mali zakladi, ki se nahaja v spodnji etaži Emporiuma, BTC City Ljubljana.




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?