Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
 | Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: alProsim vas za nasvet- bi nas zaradi ka... 19.3.2009 18:52:02
|
|
|
|
TomTaylor
|
IZVIRNO SPOROČILO: michelleD Prosim vas za nasvet Mož je zaposlen, jaz pa sem po diplomiranju brezposelna. Imava sina ki bo star 4 leta, drugi pa je na poti. Poslala sem že veliko vlog za delovno mesto, pa sem do sedaj prejela zavrnjeno. Rada bi se zaposlila že enkrat. Zanima pa me tudi sledeče, s svojo družino imamo zgornji del hiše. Vendar nimamo do sedaj nič pisano. Pa ker je kmetija zaščitena, se je ne da prepisati samo polovico hiše, ampak del, delež od celotne površine. rada bi izvedela.ali je smiselno, ker potem pride na nas tudi del katastra. Ali bi potem zato tudi plačevali višjo vsoto vrtca,bi se možu poznalo na dohodnini... Iskreno se vam zahvaljujem za nasvet in odgovor! kako boste plačali stavbno zemljišče se boste s solastniki menda dogovorili sami glede na deleže, ki jih imate oz. jih boste imeli, saj se zemljišče ne bo povečalo, ampak se bo razdellilo na več lastnikov. Glede na to, da bi se na vaju prepisal zgolj zgornji del hiše pač temu primerno določite delež napram celotmu posestvu zaščitene kmetije. Čeprav moram pa reči, da nisem sigurna kako je z delitvijo zaščitene kmetije v naravi, Zakon o kmetijskih zemljiščih res prepoveduje delitev nepremičnin, ampak če bi bil pravni posel (darilna pogodba) sklenjen med oče (ali) mati - sin (hči), bi pomojem šlo...bom preverila... Nepremičnina, torej del hiše, v kateri bivate se ne šteje v dohodnino oz. se jo ne upošteva v vlogi za subvencioniranje vrtca. Kot "luksuz" se štejejo vse nepremičnine, katere niso del tvojega prebivališča.
< Sporočilo je popravil TomTaylor -- 19.3.2009 18:55:10 >
|
|
|
|
RE: alProsim vas za nasvet- bi nas zaradi ka... 19.3.2009 18:59:26
|
|
|
|
TomTaylor
|
Evo, sem prebrskala - je možno, da se od vložka odpiše parcela na kateri stoji hiša in se samo na tej parceli vpiše lastninska pravica v korist sina, hčere..pač do 1/2 ali do bilokaterega deleža pač že, brez solastnine na vseh ostalih parcelah, ki so del zaščitene kmetije. 18. člen Zaščitena kmetija iz 2. člena zakona o dedovanju kmetijskih gospodarstev (Uradni list RS, št. 70/95 in 54/99 – odločba US) se v prometu ne sme deliti, razen v naslednjih primerih: – če se povečuje, zaokrožuje obstoječa zaščitena kmetija ali nastaja nova zaščitena kmetija; – če se na ta način povečuje ali zaokrožuje druga kmetija oziroma se povečuje ali zaokrožuje kmetijsko zemljišče, ki je v lasti kmetijske organizacije ali samostojnega podjetnika posameznika; – če se odtujijo stavbna zemljišča; – če se odtujijo zemljišča, ki se jih po predpisih o dedovanju kmetijskih gospodarstev sme nakloniti z oporoko; – če pridobi lastninsko pravico na zaščiteni kmetiji Republika Slovenija oziroma občina; – če lastnik poveča ali vzpostavi solastninski delež na zaščiteni kmetiji v korist solastnika, zakonca ali zunajzakonskega partnerja, potomca, posvojenca ali njegovega potomca tako, da zaščitena kmetija še naprej izpolnjuje pogoje po predpisih o dedovanju kmetijskih gospodarstev.
|
|
|
 | Stran: [1] |
imeErinIme Nastja vam je boljdekliško ime (
84%)

moško ime (
5%)

ime za oba spola (
11%)
Število vseh glasov: 309Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš
svojo anketo!