|  anadejka   
   | Tukaj je še nekej receptov,ki so meni prišli prav ko smo pekli za poroko,pa bojo mogoče tudi vam   
 
 
 
 
 
 Kokosov kolač
 
 Narediš trd sneg iz 5 beljakov in 1 dcl sladkorja. Dodaš 15 dag kokosove moke in jo previdno vmešaš. Pečeš na 180°C 15 minut.
 
 Za kremo raztopiš nad soparo 20 dag. čokolade, bolje še malo več, dodaš 5 rumenjakov, ki si jih prej zmešal. Posebej zmešaš 1 sladko smetano in jo vmešaš v kremo. Zmešano kremo poliješ na kolač in daš za nekaj časa v hladilnik.
 
 
 
 Rumovo pecivo
 
 12 dag masla, 4 rumenjake, 12 dag sladkorja zmešaš. Dodaš 12 dag moke in 12 dag čokolade v prahu. Iz beljakov narediš sneg in ga vmešaš v testo. Pečeš 30 minut na 180°C.
 
 Preliv narediš iz 22 dag sladkorja v prahu, 3 Žlice ruma in 1 žlico vode. To maso poliješ po testu, razmažeš in pustiš da se strdi.
 
 
 Munch mallow
 
 1) 4 rumenjake, 20 dag sladkorja, 1 vanili sladkor, 2 dcl mleka zmešaš. Previdno vmešaš 14 dag moke in 3/4 pecilnega praška ter 3 dag čokolade v prahu. Testo pečeš v pravokotnem pekaču 20 minut na 180°C.
 
 2)Iz 4 beljakov narediš trd sneg, dodaš 15 dag sladkorja in namažeš na testo ter daš v pečico še za 5 minut.
 
 3)Nad paro stopiš 10 dag čokolade in približno 5 dag margerine. Preliješ in še vroče narežeš na kocke, ker če čakaš da se shladi, čokolada poka.
 
 
 Snežene kepe
 
 BISKVIT:
 6 jajc + 30 dag sladkorja + 6 žlic tople vode + 21 dag moke + 1/2 pecilnega praška + malo kakava ali čokolade
 Najprej ločiš rumenjake in beljake in narediš iz beljakov sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešaš, dodajaš vodo, potem še sneg in moko s pecilnim praškom. Polovico testa daš pečt, v drugo polovico daš kakav in tudi spečeš. (Da stvar poenostaviš, lahko spečeš vse skupaj brez kakava ali pa v vse zamešaš kakav.) Pečeš pri 190 stopinjah pol ure. (Ker pride veliko testa, moraš dvakrat peči, razen če nimaš ogromnega pekača.)
 
 NADEV:
 6 dcl mleka + 6 žlic ostre moke ---> to skuhaš tako, da od teh 6 dcl mleka vzameš 1 dcl stran in v hladno mleko (1 dcl) vmešaš moko in vliješ v vrelo mleko (5 dcl) ter kuhaš ob stalnem mešanju 7 minut. Pri tem uporabljaš mešalnik. Ko je to kuhano, naj se ohladi, vmes pa še večkrat premešaš. Ni pa treba, da se ohladi čisto do mrzlega. K temu dodaš 30 dag margarine in 20 dag sladkorja v prahu in fino zmešaš, da se naredi lepa in dobra krema. Sedaj pa uporabiš domišljijo in sestaviš biskvit s kremo in potreseš ali povaljaš v kokosovo moko. Moja mami iz biskvita z malim kozarčkom (kak štamperle ali podobno) izreže krogce in med dva krogca namaže kremo in povalja v kokosovo moko.
 
 
 Maslene kocke
 
 4 beljaki
 15 dkg sladkorja v prahu
 15 dkg mletih orehov
 7 dkg moke
 15 dkg masla
 
 Ostale sestavine najdeš pri samem postopku.
 Mešaš maslo, da dobro naraste, dodaš sladkor, orehe, presejano moko s 1/2 pecilnega praška, narahlo primešaš sneg, streseš v pomazan in z moko potresen pekač.
 Ko je pečeno, namaži še na vroči biskvit tole kremo:
 4 rumenjake in 15 dkg sladkorne moke s 3 - 4 vanili sladkorji dobro premešaj. Testo pusti v pečici samo toliko časa, da se krema na površini posuši (cca 5 minut).
 Na povsem hladno pecivo naloži še naslednjo kremo:
 1 dcl mleka
 8 dkg sladkorja
 15 dkg zmletih orehov
 13 dkg masla
 2 žlici ruma
 
 V vrelo mleko streseš sladkor in orehe, čisto malo pokuhaš, ko pa se ohladi, dodaš ostale sestavine.
 
 To maso namažeš na prej pečeno pecivo in potreseš s čokoladnimi mrvicami.
 Pecivo naj v pekaču na hladnem stoji 24 ur.
 Razrežeš ga na lepe kocke in ponudiš.
 Dober tek!!
 Opomba: Sama bom prihodnje raje uporabila pol lešnikov in pol orehov..ali pa celo samo mandlje in lešnike....Peče se na 180 stopinj cca 20 do 25 minut.....malce preverite vmes:)))
 
 
 Pariške rože
 
 Testo:
 30 dag moke
 4 rumenjaki
 15 dag margarine
 3 žlice mleka
 3 dag sladkorja
 1 dag kvasa
 
 
 Nadev:
 sneg 4 beljakov
 24 dag orehov
 30 dag sladkorja
 
 Vse sestavine morajo biti ogrete na sobno temperaturo.
 Moko presejemo, dodamo rumenjake in margarino.
 V lonček damo kvas, mleko in sladkor ter pustimo nekaj časa stati. To dodamo moki, margarini in rumenjakom ter umesimo testo. Testo pokrijemo in ga pustimo stati, da vzhaja.
 Iz beljakov naredimo trd sneg, dodamo sladkor in nato še orehe, vse skupaj previdno premešamo.
 Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in ga namažemo z nadevom. Ko smo ga namazali, ga od vsake strani proti sredini zvijemo, tako, da dobimo na sredini dvojni zvitek, ki ga nato narežemo na kolobarje.
 Pekač namažemo z margarino in pečemo tako dolgo, da dobi pecivo lepo rumeno barvo.
 
 ALI PA TAKO.....
 
 Za testo:
 20 dag moke
 16 dag masla
 2 rumenjaka
 1 žlica sladkorja
 1 dag kvasa
 toplo mleko
 
 Nadev:
 15 dag sladkorja
 10 dag orehov
 2 beljaka
 Iz kvasa, sladkorja, malo mleka in malo moke pripravimo kvasec. V moko vgnetemo maslo in dodamo rumenjaka, nato še kvasec.
 Za nadev v trd sneg vmešamo sladkor in dodamo orehe. Testo zvaljamo in ga namažemo z nadevom (kot potico).
 To potico režemo na 1/2 cm debele kolobarje in jih polagamo na peki papir v pekač in spečemo.
 
 
 Orehove kroglice
 
 125 g masla
 2 rumenjaka
 150 g sladkorja
 50 g naribane jedilne čokolade
 200 g mletih orehov
 
 Penasto umešamo zmehčano maslo, rumenjaka in sladkor. Dodamo naribano čokolado. Skledo postavimo nad posodo z vročo vodo, postopoma segrevamo nad soparo in stepamo, da se zmes zgosti. Odstavimo in primešamo 200 g mletih orehov.
 Zmes damo za nekaj ur v hladilnik. Potem oblikujemo iz nje kroglice in jih povaljamo v čokoladi v prahu ali pa v zmletih orehih.
 
 
 Bananko
 
 60 dkg sladkorja
 3 dcl vode
 3 vrečke želatine v prahu
 2,5 dcl vode
 1/2 stekleničke bananinega ekstrakta
 čokolada za kuhanje
 
 Sladkor skuhamo v vodi, da dobimo sirup. Želatino namočimo v hladni vodi, da nabrekne. Dodamo sladkorni sirup in bananin ekstrakt in "miksamo" 20 minut. Zmiksano maso nalijemo v pekač oz. model, počakamo, da se ohladi in prelijemo s čokoladno glazuro. Narežemo na kockice.
 
 
 Cookies
 
 14 dag margarine
 14 dag masla
 2 jajci
 22 dag sladkorja
 22 dag rjavega sladkorja
 1 vanilijev sladkor
 66 dag moke
 30 dag nasekljane jedilne čokolade
 1 pecilni prašek
 1 jogurtov lonček grobo mletih orehov
 
 Maslo in margarino segrejemo, zmešamo s sladkorjem, rjavim sladkorjem, jajci, vanilijevim sladkorjem, dodamo moko, pecilni prašek, orehe, narezano čokolado (koščki 1x1 cm)in vse skupaj dobro premešamo.
 Polagamo kupčke v velikosti kavne žličke na pekač prekrit s peki papirjem in pečemo pri temperaturi 180 stopinj, 10-15 minut.
 
 
 Čoko-čoko piškoti
 
 250 g masla
 200 g sladkorja
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 ščepec soli
 400 g jedilne čokolade
 par žlic sladke smetane
 2 jajci
 2 žlici medu
 500 g moke
 1 zavitek suhega kvasa
 pest ali dve grobo nasekljanih orehov, lešnikov ali mandljev
 
 200 g jedilne čokolade nalomimo na kose in damo v primerno posodo, ki jo položimo nad večji lonec, v katerem vre voda. Dodamo še nekaj žlic sladke smetane (po občutku; ne preveč), da dobimo gladko maso, ko se čokolada stopi.
 
 Nekoliko zmehčano maslo penasto umešamo s sladkorjem in ščepcem soli. V maslo s sladkorjem dodamo malo ohlajeno stopljeno čokolado in previdno ročno zmešamo. Vmešamo jajca (prej jih zžvrkljamo) in med. Nato počasi vmešavamo moko s kvasom, na koncu pa dodamo še orehe ali lešnike ali mandlje in preostalih 200 g čokolade, ki smo jo z nožem narezali na majhne koščke, velike približno 1 cm, lahko malo manj ali več.
 
 Testo naj počiva pribliľno eno uro. V tem času ne bo nič narastlo. Nato ga s čajno žličko nalagamo v pekač na peki papir. Vsak kupček nekoliko poravnamo, da ni previsok. Piškoti naj bodo med seboj nekoliko oddaljeni. Pečemo okrog 10 minut na temperaturi 180 stopinj. Ko jih vzamemo ven, so še mehki, nato se strdijo.
 
 
 
 Domači prijatelj
 
 2 jajci
 14 dag moke
 14 dag sladkorja
 14 dag orehov
 14 dag rozin
 
 Orehe in rozine grobo nasekljamo, vse sestavine zmešamo. Nastala masa je precej lepljiva. Pekač obložimo s peki papirjem in na njem oblikujemo po vsej dolžini pekača (priloženega pečici) za dva prsta debele štruce, med njimi puščamo za dva prsta prostora, ker med peko narastejo. Pečemo pribliľno 20 - 30 minut na temperaturi 180 stopinj. Ko se pecivo malce ohladi, vendar je še toplo, ga z ostrim nožem narežemo na približno centimeter široke rezine (prečno).
 
 
 Dunajski piškoti
 
 300 g masla
 150 g sladkorja v prahu
 6 rumenjakov
 2 žlici vanilijeve esence
 540 g moke
 
 po želji:
 200 g jedilne čokolade
 60 g masla
 
 Pečico segrejemo na 180 stopinj, ventilatorsko na 160.
 Penasto umešamo maslo, nato dodamo sladkor v prahu in še naprej stepamo, da zmes postane svetla in kremasta. Dodamo rumenjake in vanilijevo esenco ter skrbno premešamo. Na to zmes presejemo moko in z žlico premešamo sestavine.
 Z zmesjo napolnimo slaščičarsko vrečko (zvezdasti nastavek premera 1-1.2cm) in na pomaščen pekač nabrizgamo približno 6 cm dolge in 2 cm široke piškote (vrečko med stiskanjem premikamo levo in desno, da nastanejo vijuge). Pečemo približno 12 minut (da postanejo zlato rumeni). Pečene damo na rešetko, da se ohladijo. Medtem na vodni kopeli stopimo čokolado in maslo, nato en konec piškotov pomočimo v obliv in jih položimo na papir za peko, da se čokolada posuši.
 
 
 Mandljevi in cimetovi kupčki
 
 120 g mandljev
 100 g sladkorja
 2 beljaka
 1 vanilijin sladkor
 ščepec cimeta v prahu
 sol
 moka, maslo
 
 Mandlje olupimo, potem ko smo jih za 1 minuto potopili v vrelo vodo. Damo jih za 10 minut v pečico, da se popražijo. Ohladimo jih in na debelo sesekljamo. Beljake stepemo v trd sneg, solimo, počasi dodajamo sladkor, mandlje, vanilijin sladkor in cimet. Vse skupaj damo v posodo z debelim dnom in kuhamo na zelo slabem ognju približno 1/2 ure. Mešamo toliko časa, da zmes postane temno zlate barve in se loči od stene in dna posode. Na namazan in pomokan pekač z žlico naredimo kupčke (ustrezna razdalja) nepravilne oblike. Pečemo v pečici, ogreti na 150 stopinj vsaj 40 minut. Postrežemo ohlajene.
 
 
 Dunajski valovi
 
 3 jajca
 15 žlic sladkorja
 15 žlic olja
 15 žlic mleka
 15 žlic moke
 1 pecilni praąek
 1 žlica kakava
 1 višnjev kompot
 2 žlici ruma
 
 KREMA
 1 vanilijev puding
 5 dl mleka
 2 žlici sladkorja v prahu
 1 zavitek vanilijevega sladkorja
 20 dag masla
 
 PRELIV
 20 dag jedilne čokolade
 1 dag masla ali margarine
 
 
 
 TESTO :
 Jajca in sladkor penasto zmešamo, dodamo olje in mleko ter počasi vmešamo moko, med katero smo presejali pecilni prašek. Polovico testa vlijemo v pomaščen pekač in pečemo 15 min pri temperaturi 180 stop. C. V preostalo testo damo žlico kakava in dobro premešamo. Višnje odcedimo, sok shranimo. Prvo polovico testa vzamemo iz pečice, po njem razporedimo višnje in prelijemo z drugo polovico testa. Pečemo še približno 60 minut. Biskvitno testo dobro ohladimo in navlažimo s sokom kompota, ki smo mu dodali žlico ruma.
 Na biskvit namažemo kremo.
 
 KREMA :
 Vanilijev puding skuhamo po navodilu iz vrečke in ga ohladimo. Maslo, vanilijev sladkor in sladkor penasto umešamo, dodamo ohlajen puding in dobro premešamo, namažemo po biskvitu in polijemo s čokoladnim prelivom.
 
 Jagode
 
 1/2 albert keksov
 25 dag margarine
 10 dag mletih orehov
 1/2 dl ruma
 sladkor v prahu po okusu
 kristalni sladkor
 jagodna jedilna barva (ekstrat)
 
 Iz mletih piškotov, margarine, orehov, ruma in sladkorja zamešaš maso. Iz nje oblikuješ sadež jagodo in jo povaljaš v rdeči barvi in v kristalnem sladkorju. Osušiš. Pri serviranju zatakni še zelen list. (sušijo se 2 dni)
 
 Ježki
 
 1,5 jogurtovega lončka mletega sladkorja
 500 g albert keksov
 1 jogurtov lonček čokolade v prahu
 3 žlice mleka
 8 žlic sirupa pomarančnega soka
 250 g mehke margarine
 mleko
 kokosova moka
 
 Albertove kekse zmeljemo v mlinčku za orehe. Dodamo mleti sladkor, čokolado, mleko, pomarančni sirup in ne prehladno margarino. Vse to z rokami pregnetemo in oblikujemo v kroglice. Povaljamo jih v malo mleka, nato pa še mokre povaljamo v kokosovi moki ter jih postavimo še za eno uro v hladilnik.
 
 Švicarski kupčki
 
 Sestavine za 40 kosov.
 Čas priprave: 45 minut.
 
 Sestavine:
 •     200 g mandljev
 •     3 beljaki
 •     300 g sladkorja
 •     1 žlica cimeta
 •     1 zavitek sladkorja z limono Regina
 •     1 zavitek vanilin sladkorja Regina
 •     40 g na lističe narezanih mandljev za okras
 
 Mandlje drobno zmeljemo. Beljake stepemo v napol trd sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg sladkor in vanilin sladkor in stepamo še naprej, da postane sneg zelo trd. Previdno mu primešamo mlete mandlje, cimet in sladkor z limono. Z dvema žličkama, ki ju pomakamo v vodo, oblikujemo primerne kupčke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem peki. Kupčke potresemo z na lističe narezanimi mandlji in pečemo v pečici pri 150° C približno 25 minut.
 
 
 Trikotniki z lešniki
 
 Testo:
 30 dag moke
 2 mali žlički pecilnega praška
 20 dag sladkorja v prahu
 2 vrečki vanili sladkorja
 2 jajci
 10 dag masla
 
 Za premaz:
 6 velikih žlic marelične marmelade
 
 Krema:
 20 dag masla
 20 dag sladkorja v prahu
 2 vrečki vanili sladkorja
 4 velike žlice mleka
 20 dag zmletih lešnikov
 20 dag grobo narezanih lešnikov
 Moko pomešajte s pecilnim praškom in presejte na desko. V sredino napravite vdolbino, vanjo dajte sladkor, vanilijev sladkor, jajca ter premešajte s toliko moke, da dobite gosto maso. Dodajte koščke masla in zamesite gladko testo. Če se lepi, ga pustite, da se ohladi. Testo razvaljajte v velikosti cca. 40x40cm, položite ga na pekač, obložen s papirjem za peko in ga premažite z marmelado. Za kremo zmešajte maslo, sladkor, vanilijev sladkor z mlekom, pustite, da zavre in primešajte zmlete in narezane lešnike. Vse to dajte na hladno, z ohlajeno maso premažite testo, ki ste ga prej prekrili z marmelado. V električni pečici naj se peče 25 - 30 min pri 180°C. Sladico po peki ohladite, nato razrežite v kvadratke 6x6 cm in razdelite vsakega v dva trikotnika.
 
 
 Bajadera
 
 30 dag kristalnega sladkorja
 9 žlic vode
 25 dag margarine
 20 dag mletih keksov (albert)
 20 dag mletih orehov
 5 dag jedilne mlete čokolade gorenjka
 
 Čokoladna glazura:
 1 dl smetane za kavo
 10 dag mlete čokolade
 žlička masla
 Sladkor in vodo daš v večji lonec in pustiš, da zavre. Dodaš margarino in mešaš, da se stopi. V to daš mlete kekse in orehe ter dobro zmešaš. Polovico mase daš v drugi lonec. V prvo polovico mase daš mleto čokolado in dobro zmešaš. V manjši pekač daš prvo polovico mase in jo zravnaš, tako da je ravna plošča. Na to maso daš drugo, svetlo maso in jo tudi lepo zravnaš. Nato poliješ čez čokoladno glazuro in pustiš, da se ohladi.
 Režeš lahko poljubno, na rezine, kocke idr.
 
 Smetano daš v lonček, segreješ, da bo vroča, dodaš mleto čokolado (ne sme vreti), na malem ognju mešaš. Ko se čokolada dobro stopi in je masa gladka, dodaš maslo in odstaviš od ognja, mešaš, da se maslo lepo stopi in se malce ohladi in počasi strjuje. Poliješ na maso v pekaču in počakaš, da se strdi.
 
 
 Piškoti s čokoladnim kokosovim nadevom
 
 125 g masla
 80 g sladkorja v prahu
 125 g moke
 žlica kakava v prahu
 200 g bele čokolade
 100 g kokosove moke
 Maslo in sladkor v prahu penasto vmešamo. Dodamo moko in kakav ter vmešamo v testo. Testo položimo med 2 peki papirja in razvaljamo na 2 mm debelo. Izrežemo približno 6 cm velike kroge. Pečemo v pečici segreti na 180 stopinj približno 15 min. Piškote ohladimo.
 Medtem stopimo čokolado nad soparo. Nato vmešamo kokosovo moko in malce ohladimo. Polovico piškotov namažemo s kremo in pokrijemo z drugo polovico piškotov.
 
 
 Kavni poljupčki
 
 4 beljaki
 200 g vanilijevega sladkorja
 4 žlice močne kave
 Beljake stepemo v trd sneg in mu polagoma dodajamo sladkor. Med mešanjem nakapljamo močno črno kavo ter stepamo še toliko, da se ohladi. Iz tega nabrizgamo na pekač, obložen s peki papirjem, majhne poljubčke, ki jih posušimo v pečici, segreti na približno 100 stopinj.
 
 
 Keksi
 
 1 kg ostre moke
 4 jajca
 30 dag sladkorja
 1 pecilni prašek
 1 vanilin sladkor
 50 dag margarine Petra
 malo ruma
 malo limonine lupinice
 Sestavine zgnetemo v gladko testo. Na strojček oblikujemo kekse.
 Odvisno od oblike keksov pečemo 10-20 minut na 180°C.
 
 
 Klavir kocke
 
 Črn biskvit:
 6 jajc
 6 žlic sladkorja
 5 žlic moke
 4 žlice mletih orehov
 1/2 pecilnega praška
 2 žlici kakava
 5 dag jedilne čokolade
 
 Bela krema:
 1/2 litra mleka
 4 žlice gustina
 25 dag sladkorja v prahu
 25 dag margarine
 sok ene limone
 
 Rolada:
 6 jajc
 6 žlic sladkorja
 6 žlic moke
 3 žlice vode
 malo pecilnega praška
 marmelada
 
 Orehova krema:
 20 dag mletih orehov
 4 žlice sladkorja
 4 žlice mleka
 4 dag margarine
 
 Preliv:
 1o dag jedilne čokolade
 10 dag margarine
 
 Črn biskvit:
 Zmešamo 6 rumenjakov, dodamo 6 žlic sladkorja in ko zmes naraste, dodamo še ostale sestavine in nazadnje primešamo sneg 6 beljakov. Pečemo na temperaturi 180 stopinj C.
 
 Bela krema:
 V mleku razžvrkljamo gustin. Kuhano maso ohladimo in primešamo med dobro spenjeno margarino, kateri smo dodali sladkor v prahu in sok limone.
 
 Rolada:
 Zmešamo 6 rumenjakov, vodo in sladkor, da dobro naraste. Dodamo ostale sestavine in nazadnje še sneg 6 beljakov. Biskvitno testo pečemo kot rolado. Ko je pečeno ga zavijemo v navlažen prt. Ko se ohladi, testo namažemo z marmelado in narežemo kot rolado.
 
 Preliv:
 Raztopimo margarino in čokolado, da dobimo gosto tekočino za preliv.
 
 Izdelava peciva po vrstnem redu: najprej spečemo črn biskvit. Po črnem biskvitu namažemo belo kremo. Po beli kremi drug zraven drugega položimo narezano rolado. Prazen prostor med roladnimi koleščki zapolnimo z orehovo kremo. Pecivo oblijemo s prelivom. Hladnega narežemo na poljubne kocke.
 
 
 Rafaelo
 
 5 dkg masla
 5 dkg sladkorja v prahu 1 vanilin sladkor
 15 dkg bele čokolade
 2 žlici ruma
 2 žlici limoninega soka 6 dkg kokosove moke
 
 5 dkg kokosove moke olupljeni mandlji
 Penasto vmešaš maslo in sladkor v prahu, dodaš vanilin, nastrgano čokolado, rum, limonin sok in kokosovo moko. Iz dobljene mase oblikuj manjše kroglice. V vsako vtisni olupljen mandelj in jo povaljaj v kokosovi moki. Kroglice postavi na hladno.
 
 
 Čajno pecivo
 
 60 dag moke
 20 dag sladkorja v prahu
 40 dag margarine
 1 vanilin sladkor
 1 pecilni prašek
 limonina lupinica
 malo ruma
 
 dodaj orehe ali kokosovo moko
 Iz sestavin zgnetemo testo. S testomatom nabrizgamo kekse različnih oblik.
 Pečemo jih 15-20 minut na 180-200°C.
 
 
 SCHWARZWALDSKE KOCKE
 
 Biskvit:
 8 rumenjakov
 25 dag sladkorja
 25 dag mletih orehov
 2 žlici ostre moke
 1 žlica kakava
 1 žlička pecilnega praška
 1 dl ruma
 
 Čokoladna glazura:
 10 dag čokolade
 7 dag margarine
 
 višnjeva marmelada
 0.5 l sladke smetana, čokoladni ostružki
 Rumenjake stepamo s sladkorjem, da močno narastejo. Dodamo orehe, kakav in moko s pecilnim praškom in spečemo v srednje velikem pekaču.
 Pečeno prelijemo z 1 dl ruma in nato s čokoladno glazuro.
 Glazuro na debelo premažemo z višnjevo marmelado, nanjo pa nadevamo stepeno sladko smetano. Posujemo s čokolado.
 
 
 Dunajski piškoti
 
 300 g masla
 150 g sladkorja v prahu
 6 rumenjakov
 2 žlici vanilijeve esence
 540 g moke
 
 po želji:
 200 g jedilne čokolade
 60 g masla
 Pečico segrejemo na 180 stopinj, ventilatorsko na 160.
 Penasto umešamo maslo, nato dodamo sladkor v prahu in še naprej stepamo, da zmes postane svetla in kremasta. Dodamo rumenjake in vanilijevo esenco ter skrbno premešamo. Na to zmes presejemo moko in z žlico premešamo sestavine.
 Z zmesjo napolnimo slaščičarsko vrečko (zvezdasti nastavek premera 1-1.2cm) in na pomaščen pekač nabrizgamo približno 6 cm dolge in 2 cm široke piškote (vrečko med stiskanjem premikamo levo in desno, da nastanejo vijuge). Pečemo približno 12 minut (da postanejo zlato rumeni). Pečene damo na rešetko, da se ohladijo. Medtem na vodni kopeli stopimo čokolado in maslo, nato en konec piškotov pomočimo v obliv in jih položimo na papir za peko, da se čokolada posuši.
 
 
 Minjoni
 
 Sestavine za testo:
 - 80 g marcipanove mase (ni pa nujno)
 - 5 jedilnih žloc mlačne vode
 - 100 g sladkorja
 - pet jajc
 - ščepec soli
 - pol čajne žličke naribane limonine lupinice
 - 100 g moke
 - 60 g jedilnega škroba
 - 1/2 kavne žličke pecilnega praška
 
 Sestavine za nadev:
 - po 100 g ribezove, malinove in marelične marmelade (lahko pa tudi kak drug okus, le marelična naj bio v vsakem primeru zraven)
 
 Sestavine za premaz in preliv:
 - 200 g marcipana (poljubne barve - osnovno maso lahko z dodatkom živilskih barv ali soka pobarvamo sami, lahko pa kupimo že obarvan marcipan, imajo ga v Mercatorju in Intersparu, v Lj verjetno tudi v Leclercu)
 - 50 g sladkorja v prahu
 - 500 g belega fondana ali bele glazure
 - tri jedilne žlice ruma
 
 Priprava testa:
 Pečico segrejemo na 200 stopinj celzija (ali na 180, če pečemo na vroč zrak).
 Marcipan razmočimo v mlačni vodi, da postane masa gladka. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake stepemo s 3/4 sladkorja, dodamo limonino lupino in marcipan. Stepamo, da je masa penasta. Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg in ga previdno, z leseno lopatko, zamešamo v rumenjake. Moko, škorb in pecilni prašek skupaj presejemo in tudi to previdno vmešamo v jajčno maso. Maso stresemo na pekač, obložen s peki papirjem (velikost pekača 42 krat 32 cm) in na srednji rešetki pečemo 10 minut.
 Odstranimo papir in testo prerežmo na tri enako široke plošče. Vsako namažemo s po eno vrsto marmelade in jih zložimo eno na drugo.
 Zgnetemo marcipan s sladkorjem v prahu, ga razvaljamo na plošči, potreseni s sladkorjem v prahu (da se ne lepi) in položimo na vrhnjo plast biskvita. Zložene biskvitne ploše zavijemo v prozorno folijo in po vsej površini enakomerno obtežimo (uporabimo kakšno knjigo ali desko) ter pustimo 24 ur, da se dobro zlepi.
 Testo potem narežemo na majhne kocke (ali drugo obliko, le da bo potem tudi nekaj "odpada"), potem pripravimo oblic. Kupljen fondan ali glazuro raztopimo po navodilu (lahko pa obliv pripravimo sami iz sladkorja v prahu in ruma, limoninega soka ali kakšne druge tekočine) in vanj namakamo kockice (nabodemo jih na vilice, jaz uporabljam tiste od fonduja) ter jih polagamo na kuhinjso rešetko, da se posušijo. Preden se obliv povsem posuši, minjone okrasimo s kandiranimi češnjami, zdrobljenimi pistacijami, čokoladnimi okraski in podobnim.
 Namesto belega fondana lahko uporabimo tudi čokoladno glazuri in minjone okrasimo z belo čokolado ali belimi čokoladnimi srčki (ali obratno - bel čokoladni obliv in temni srčki, ostružki in podobno).
 
 
 Breskvice
 
 testo:
 3 jajca
 25 dag sladkorja
 10 dag margarine
 0,5 kg moke
 1 žlička sode
 3 žlice kisle smetane
 
 Nadev za breskve:
 4 pesti zmletih orehov
 rum
 1 žlica marmelade
 1 žlica čokolade v prahu
 
 Sirup za barvanje in nadev:
 2,5 dl vode
 5 žlic sladkorja
 ˝ jagodnega ekstrakta
 
 Jajce, sladkor in margarino penasto zmešamo in dodamo ostale sestavine. Testo pustimo v hladilniku 5 ur (po možnosti čez noč). Oblikujemo za oreh velike kroglice (roke naj bodo naoljene), jih damo na pekač in pečemo pri 200°C približno 10-15 minut, da rob kroglice malo potemni. Ko je pečeno (še toplo), izdolbemo sredico.
 
 Sredico od izdolbljenih polovic breskev in orehe zmeljemo in dodamo sladkano vodo (brez ekstrata), ki ostane od barvanja kroglic, rum, marmelado in čokolado v prahu zmešamo. Nadev naj bo sočen, vendar ne premehak.
 Z nadevom polnimo breskvice.
 
 Sladkano vodo prevremo, razdelimo na 3 dele (en del je za nadev), druga dva damo v dve posodici, v eno damo ekstrakt in premažemo kroglice ter jih povaljamo v kristalnem sladkorju. Potem jih sušimo en dan.
 
 
 Julina pita
 
 testo:
 5 jajc
 15 dag sladkorja
 10 dag mletih orehov
 10 dag naribane čokolade
 1/2 pecilnega praška
 lisnato testo
 
 
 Priprava :
 Naredimo čvrst sneg, postopoma dodajamo skladkor in nato rumenjak za rumenjakom in nazadnje še ostale sestavine. Razvaljamo lisnato testo ga dobro prepikamo  ter damo v namazan pekač. Pripravljen biskvit vli na lisnato testo in vse skupaj speči. Drugi del listnatega testa prav tako razvaljamo malo večje ,ker se pri pečenju skrči.Dobro ga prebodi z  vilicam in spečemo.
 
 krema:
 3 dl mleka
 3 žlice moke
 1 žlica gustina
 1 vanilij sladkor
 10 dag sladkorja
 25 dag margarine
 
 Priprava:
 V 1 dl mleka razmešaj moko in gustin in dodaj v vrelo mleko. Skuhaj v vanilijem in sladkorjem in kuhaj nekaj minut ter  stalno mešaj. v ohlajeno umešaj spenjeno margarino in malo  ruma.Kremo premaži po ohlajenem biskvitu. Na vrh daj drugi del lisnatega pečenega testa.
 Povrhu posuj z sladkorjen v prahu . Razreži na kocke.
 
 
 Čokoladni oblački
 
 250g masla
 150g sladkorja vprahu
 5 rumenjakov
 1 vanili sladkor
 2 čajni žlički naribane pomarančne lupine
 225g moke
 4 žlice kakava
 100g marcipanove mase
 2 žlici pomarančnega likerja (jaz sem vzela gosti pomarančni sok)
 2 žlici pomarančne marmelade (jaz sem vzela marelično ,pa je tudi bilo v redu)
 bela kuvertura
 Maslo penasto vmešajte s sladkorjem, z rumenjaki ,vanilijem in žličko pomarančne lupine ,nato vmešajte moko in kakav, S testom napolnite slaščičarsko vrečkoin na pekač obložen s peki papirjem nabrizgajte oblačke dolge približno 3 cm .Pečemo jih približno 12 minut pri 120 stopinjah in jih ohladimio.
 Marcipan zamesite z žličko pom. lupine, likerjem (ali sokom) in marmelado.Mrcipan razvaljate in si izrežete ploščice in jih vsavite med dva oblačka ter rahlo stisnete -jaz nisem valjala sem naredila kroglico jo med dlanmi sploščila -.
 Kuverturo razsrtopite na vroči vodni kopeli ,jo vlijemo v navadno plastično vrečko , odrežemo vogal in in okrasimo naše oblačke.
 
 
 Progasta rolada
 
 TESTO:
 4 jajca ,3 žlice vode ,12 dak moke ,vanili sladkor ,1 žlica kakava ,malo ruma ,1 oblat
 KREMA:
 5 rumenjakov ,15 dak sladkorja ,20 dak margarine ali masla ,1 vanili sladkor ,10 dak kokosa ,malo ruma
 BELJAKOVA PENA -KOT ZA ŠAMROLE-
 5 beljakov ,25 dak sladkorja , 2 žlici limoninega soka
 Iz beljakov naredimo sneg ,mu počasi dodajamo sladkor in miksamo dokler se sladkor ne otopi ,potem počasi dodamo vodo,rumenjake -rahlo mešamo-,moko vanili in kakao.Spečemo bolj tanki biskvit ,ko se ohladi ga malo pošpricamo z rumom ,in izrežemo s kozarcem kroge -premer približno 6 cm . Za kremo na pari skuhajte kremo iz rumenjakov ,sladkorja,in vanili slad. ,k ohlajeni kremi dodamo penasto zmešano margarino ,(margarino imejte na isti temperaturi kot kuhano kremo ),kokosovo moko in malo ruma ,lahko ga tudi izpustite.
 Oblat si navlažite s pomočjo mokre kuhinjske krpe ,ko se oblat zmehča ga namažite s kremo,z preostalo kremo namažite izrezane okrogle oblike biskvita in jih pokonci enega poleg drugega polagajte na oblat.Oblat skupaj z biskvito zavijemo v rolado ,od zunaj namažemo z beljakovo peno ,z vilico naredimimo proge in posipamo z kokosom .Ohladimo in režemo poševno tako da se vidijo lepe proge. Za beljakovo peno beljake stepemo v čvrsti sneg ,postopoma dodajamo sladkor dokler se no stopi ,naprej ga miksamo nad paro z dodatkom limoninega soka -lahko je tudi kakšen sadni sirup-,ko so beljaki vroči vzamemo s pare in še miksamo dokler semalo ne ohladi .
 
 
 Čokoladne tortice
 
 Testo:
 20 dag moke
 14 dag masla
 1 jajce
 4 dag naribane čokolade
 6 dag sladkorja
 6 dag mandljev
 
 Krema:
 2 jajci
 6 dag sladkorja
 1dl mleka
 4 dag čokolade
 15 dag masla
 
 Za dekoracijo:
 čokolada, mandlji
 
 Zamesi testo in ga razvaljaj na 0,5 cm debelo, izreţi kroge in jih speci pri 180 stopinjah. Za kremo zmeđaj jajca, sladkor in mleko in kuhaj, dokler ne zavre. Dodaj stopljeno čokolado in međaj dokler se ne ohladi, potem pa primeđaj penasto umeđanemu maslu. Po dve tortici zlepi skupaj s kremo, jih premaţi z malo stopljene čokolade in dodaj ˝ mandlja.
 Bombice
 
 Speči biskvit iz :
 4 rumenjaki
 20 dag sladkorja
 4 žlice tople vode
 20 dag moke
 1/2 pecilnega praška
 4 beljaki - sneg
 Speči, ohladi, biskvit razdrobi. Nato dodaj 25 dag margarine 20 dag sladkorja v prahu, 1 jajce, 1/2 dcl ruma, 3-4 rebre jedilne čokolade - raztopi. Pusti, da se masa prepoji (najboljše čez noč). Naredi kroglice in jih povaljaj v kokosovi moki
 
 
 Glazirane orehove paličice
 
 Potrebuješ:
 25 dag moke
 1/2 pecilnega praška
 12 dag sladkorja
 1 vanilin sladkor
 15 dag margarine
 12 dag zmletih orehov
 1 rumenjak
 1 žlica ruma
 2 žlici kakava
 žlica sladkorja
 žlica mleka
 Moko presejaj s pecilnim praškom in v njej zdrobi margarino. Dodaj še druge sestavine in hitro zgneti v krhko testo. Polovici testa primešaj kašico iz kakava, sladkorja in mleka. Obe vrsti testa naj počivata 1/2 ure.
 Oblikuj dva enakomerno debela svaljka in ju zreži na 5 cm dolge koščke, jih malo splošči in peci 15 - 20 minut v srednje topli pečici. Ohlajene paličice v celoti ali samo delno glaziraj.
 
 
 Čokoladni muffini
 
 
 
 
 
 
 Sestavine:
 1 skodelica mehke moke
 3 zravnane žličke pecilnega praška
 1/2 skodelice sladkorja (rjavi)
 1 vrečko vanilin sladkorja
 1 vrečko rumovega sladkorja
 1 vrečko cimetovega sladkorja
 1/2 žličke soli
 1 skodelico mleka
 1/3 skodelice stopljenega masla
 1 jajce
 10 dag jedilne čokolade narezane na majhne koščke
 
 
 V skledi zmešamo vse suhe sestavine in jim dodamo čokoladne koščke. Dobro zmešamo jajce, maslo in mleko ter vlijemo k suhim sestavinam. Narahlo premešamo, da se sestavine spojijo, in testo je pripravljeno. S testom napolnimo vdolbine v modelu za muffine. Če ţelite muffine s »kupčkom«, polnite vdolbine do vrha, sicer pa le do 2/3. Muffine pečemo v pečici 15-20 minut pri temperaturi 180°. Čokoholiki lahko pečene muffine prelijejo s čokoladnim prelivom.
 
 
 Bananini muffini
 
 25 dag zmečkanih banan
 12.5 dag stopljenega ali zmehčanega surovega masla
 1 jajce
 1 vanilijev sladkor
 20 dag bele moke
 10 dag rjavega ali belega sladkorja
 2 žlički pecilnega paška (1 vrečka)
 1 žlička jedilne sode (ne dam)
 1/2 žličke soli
 8 do 10 dag zrezanih orehov (mletih, ni nujno)
 Najprej zmešaj mokre sestavine (tudi sladkor), nato dodaj moko s pecilnim praškom.
 Peci pri 200 st. C 25 minut v modelu za muffine (12 kom), ki mora biti prej pomaščen.
 
 
 Borovničevi muffini
 
 
 Sestavine
 1 veliko jajce,
 150 g sladkorja,
 vanilijin sladkor,
 8 žlic olja,
 1.5 dl mleka,
 250 g moke,
 3 žličke pecilnega praška,
 150 g zmrznjenih ali svežih borovnic.
 
 
 Priprava
 Jajce in sladkor penasto vmešaš, dodaš olje in mleko, nato še moko (prej si ji dodaš pecilni). Vse dobro zmešaj, na koncu dodaš še borovnice. Nadevaj v model za muffine (12 muffinov), v katerega si prej postavil papirnate košarice. Peci pri 180°C 20 - 25 minut. Dober tek.
 
 
 Jabolčni muffini
 
 Mokre sestavine:
 350 g jabolk
 125 g olja
 1 žlička vanili sladkorja
 2 jajci
 120 g sladkorja
 
 Suhe sestavine:
 130 g polnozrnate moke
 130 g bele moke
 3 žličke pecilnega praška
 2 žlički cimeta
 To je original recept, jaz ga ponavadi malo priredim. Olja se izogibam, uporabim raje jogurt, tako so muffini manj mastni. Namesto sladkorja sem dala suho sadje (rozine, marelice,), lahko tudi med.
 priprava:
 Suhe sestavine dobro premešaš, prav tako mokre (vsak del v svoji posodi)! Suhe sestavine nato vmešaš v mokre z čimn manj mešanja. Modelčke, ki si jih pred tem rahlo namastil z margarino, napolniš in pečeš v pečici 25 min na 180 stopinj.
 
 
 Pomarančni biskvit
 
 5 jajc
 30 dag sladkorja
 30 dag moke
 1 dcl vode
 1 dcl olja
 1 pecilni prašek
 4 pomaranče (zmiksaš)
 1 lupino pomaranče (nastrgaj)
 
 
 Biskvit speči, ohladi,namaži z MARELIČNO MARMELADO in prelij s stopljeno čokolado.
 
 PA DOBR TEK
   |