|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   stara mama
1.4.2009 14:33:42   
Perunika
Po daljši odsotnosti najprej vse lepo pozdravljam!

Tokrat se oglašam s situacijo, ki se mi zdi zapletena, no morda jo samo jaz vidim tako. Bom vesela vaših pogledov na stvar oz. predlogov za rešitev problema. Torej dejstva: stara mama  je že 14 dni v UKC zaradi na novo odkrite sladkorne. Začelo se je z vnetjem zob, končalo pa na urgenci in kasneje na odd. za diabetologijo. Do sedaj je živela sama, si je skuhala, oprala, jaz sem ji šla tuintam pospravit po stanovanju, stric pa hodi k njej vsak dan, da ji gre kupit stvari, gre na banko,  nanosi drva.. Ko je zbolela pa kot da se ni zavedal resnosti njenih težav, sploh ni reagiral, tako da sva midva z možem klicala zdravnika, na urgenco in ko jo je zdravnica poslala v Lj, sem šla jaz s staro mamo in bila z njo ves dan, doker je niso sprejeli na odd. Jutri bi moral nekdo od naju (sva še njena edina sorodnika) it na predavanje o dieti in sem ga prosila ali bi lahko šel (zbolela se, pa še taščo bi morala prosit za  varstvo sina). In odgovor: Ah, kaj češ hodit, saj bodo dali kak seznam, kaj lahko je in kaj ne. Prav razjezilo me je to njegovo obnašanje. Kot da mu je vseeno za mamo. Še vedno ne vem ali bo stara mama še lahko živela sama, ko pride domov ali bo treba poiskat drugo rešitev, tudi o tem se stric noče pogovarjat. Stara mama pa tudi bolj upošteva njegove besede. Zakaj meni ni vseeno? Ker je moja stara mama, ki je poskrbela zame, takrat ko mami zaradi bolezni ni mogla in me vzgojila..kaj sploh lahko storim?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: stara mama
1.4.2009 14:43:05   
ronja
Lahko jo vzameš k sebi, če ne bo mogla sama živet ali pa jo daš v dom. Strica prisilit ne moreš, da ib jo imel. Niti to ne bi bilo dobro, ker če nekdo nekoga noče pri sebi, potem se temu tam ne bi dobro godilo...

Zakaj stric ne mara preveč svoje mame, ne vem, mogoče ni bila tako dobra mama kot je bila dobra babica, to ni tako strašno redko... Mogoče se samo ne zaveda, kaj se lahko zgodi ali pa je bil pripravljen na to, da se kdaj lahko kaj zalomi in mogoče pozna sladkorno in se mu ne zdi tako komplicirano. Nekateri moški (tudi ženske, ampak pogosteje moški) imajo tudi strah pred bolnicami, mogoče je to fora...

(odgovor članu Perunika)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: stara mama
1.4.2009 14:56:32   
Anonimen
Ne moreš verjet,ampak bolniki s sladkorno so popolnoma normalni ljudje.  So izjeme, vendar ne delaj si skrbi tam kjer jih ni. če stric noče na tisto predavanje, pač ne bo šel. Bo že stara mama dovolj zase izvedela kaj in kako, verjemi.user posted image Diabetologi lepo vse lepo razložijo in dajo veliko gradiva za domov.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: stara mama
1.4.2009 15:10:33   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Didlinaa

Ne moreš verjet,ampak bolniki s sladkorno so popolnoma normalni ljudje.  So izjeme, vendar ne delaj si skrbi tam kjer jih ni. če stric noče na tisto predavanje, pač ne bo šel. Bo že stara mama dovolj zase izvedela kaj in kako, verjemi.user posted image Diabetologi lepo vse lepo razložijo in dajo veliko gradiva za domov.


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: stara mama
1.4.2009 15:12:50   
Perunika
Hvala Ronja, za tako hiter odgovor. Jaz bi staro mamo zelo rada vzela k sebi, sva pa z možem staro hišo obnovila toliko, da smo se lahko mi trije preselili. Izgleda tako kot bi imeli enosobno stanovanje zaenkrat (soba, kuhinja, kopalnica, predsoba). Sem imela v mislih to varianto za kasneje, pa nas je prehitelo, žal. Dom je tudi možnost ampak kolikor vem je treba prošnjo dat že kakšno leto prej, razen izjemoma.Stara mama je krasna oseba, skrbna in ljubeča, le da je stric njen najljubši otrok (sama je to izjavila), tudi mene ima rada, sicer me ne bi vzela k sebi kot dojenčka in skrbela zame. Vseeno pa bolj zaupa stricu, najbrž zato, ker je starejši od mene, kao bolj izkušen. tudi on se včasih do mene obnaša kot do smrklje, čeprav sem stara 35 let in sem marsikaj  doživela, če samo pomislim na mamino bolezen. S tem, da sem jaz poročena z majhnim otrokom (14 mesecev), stric je sicer poročen ampak brez otrok in upokojen, se pravi da bi lažje poskrbel za staro mamo kot midva z možem v tem trenutku. Bojim se pa, da si stric predstavlja, da bo šlo vse po starem in da na dieto ne on, ne stara mama ne bosta preveč pazila. Sklepam po tem, kaj sta ji s teto nesla v bolnico: bele kruhove rogljičke in sladke sadne sokove! Ona pa na inzulinu! Veš take stvari me jezijo, pravzaprav sem bolj žalostna zaradi vsega skupaj. Ne vem do katere mere naj se mešam zraven in poslušam razne neumestne pripombe (že vsa ta leta, češ kaj boš govorila, mi smo bolj pametni)


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: stara mama
1.4.2009 15:25:19   
Perunika
Maloprej sem poklicala v UKC in vprašala za kakšno gradivo in mi je prijazna sestra rekla, da bodo stari mami dali, brošuro in navodila za domov. Ne vem, mogoče res preveč kompliciram, najbrž bo to pogojni refleks še od mami, ki je imela dve težki kronični bolezni in je velikokrat šlo za življenje in smrt in je bilo treba delovat hitro ter se držat diete in navodil. Pa še vsa čustva ob tem mi je vse skupaj priklicalo... Hvala ti za odgovor, me je malo prizemljil.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: stara mama
1.4.2009 15:29:12   
ronja
Razumem, da ti ni lahko gledat nekoga, ki ga imaš rad, kako si škoduje (v tem primeru s hrano, ker navsezadnje se vseeno sama odloči, kaj bo dala v usta in kaj ne) oz. kako mu škodujejo drugi (ko mu nosijo nekaj, česar ne sme), ampak odgovor na tvoje vprašanje, koliko naj se mešaš, je, da čim manj. To so odrasli ljudje, če ne jemljejo bolezni resno, jih tudi ti ne boš prepričala... Mogoče kak zdravnik, pa še to ni tako zelo verjetno, kvečjemu izkušnje. Starega psa ne moreš naučit novih trikov, saj veš - verjamejo samo sebi, se mi zdi...

Sicer pa poizkusi pogledat vse to še iz druge perspektive: moja babi je imela sladkorno in se je držala diete do konca, kar nekaj let... in ko je umrla (na zaradi sladkorne, za rakom), se spomnim, da je oče dostikrat rekel, da mu je žal, da ji niso kdaj prinesli belih žemljic s šunko, ki jih je imela tako strašansko rada, pa jih ni smela... Da če bi vedel, da bo tako ali tako kmalu umrla, bi ji dali vse, samo da bi tačas uživala. MOgoče tvoja stara mama tudi razmišlja tako - očitno je že kar v letih, če je že njen sin v pokoju... In taki ljudje dejansko nimajo več toliko let, da bi se jim strašansko splačalo pazit na vse živo. Mogoče ji več pomeni uživat še eno leto kot pa živet na dieti še par let. To je njena odločitev in jo moraš tudi ti spoštovat, čeprav ti je seveda hudo. Ampak ona se ima pravico to sama odločit... Bodi vesela zanjo, da uživa v prepovedanih stvareh, če se jih je že odločila jest... POgovori se z njo, to ja, pa mogoče še s kakim zdravnikom, naj se še oni pogovorijo z njo, ampak potem pa kakor se odloči, je to njena odločitev.

Bolniki tudi včasih nočemo priznat svoje bolezni, za inat delamo nekaj, česar ne smemo, ne vem točno, zakaj, verjetno da si dokažemo, da smo normalniuser posted image . Je trapasto včasih, včasih pa dobro, ker tako ne zakrniš in se ne smiliš ves čas sam sebi in dejansko živiš boljše kot bi, če bi se slepo držal navodil... Jaz imam astmo in sem baje malo alergična tudi na pse. Tega ne priznavam in smo imeli zelo dolgo kužka (zdaj je v gl. pri tašči in tastu, ker ne more več po stopnicah), pa ti povem, da ne bi zamenjala, čeprav sem gotovo imela zato kak napad več. Ampak včasih moraš dat na tehtnico + in - in pogledat, kaj pretehta... Mogoče tvoja stara mama tako zelo uživa v malih sladkostih življenja, saj so še edino, kar ji je ostalo (tvoje mame ni več, če sem prav razumela, kar je grozno za vsako mamo), v teh letih tudi ne more več ne vem kaj počet in če je to nekaj, kar ji res veliko pomeni, potem kdo smo mi, da ji odrekamo... Ne vem, težko je bit pameten, ampak mogoče ti tole kaj pomaga, da ti bo vsaj malo manj hudo...

(odgovor članu Perunika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: stara mama
2.4.2009 13:03:20   
josephine27
kar se tiče predavanja si nikar ne očitaj če pač ne moreš it. strica prisilit res ne moreš. sigurno bo stara mama dobia navodila kaj in kako naj se prehranjuje. če bi se sama rada bolj informirala glede bolezni pa lahko v knjižnjici kakšno literaturo najdeš ali pa malo po internetu pobrskaš.

na žalost je tako da nekateri te bolezni ne jemljejo preveč resno in se potem tudi dijete vedno ne držijo. v bistvu je zelo odvisno za kako hudo obliko gre. jaz imam tasta in taščo ki imasta sladkorno bolezen že vrst let in jemljeta vse bolj zlahka- tud dijete se vedno ne držita. potem ko gresta na kontrolo pa jih doktor mal ošteje pa potem bolj pazita. imam pa še enega sorodnika k mora dnevno inekcije dobivat. pri njem je zelo hudo in res ne zmore  več živet sam. ne vem sicer kako hudo je s staro mamo ampak mogoče bo lahko še vedno skrbela sama zase. lahko pa večkrat greš pogledat kako je ( če ne živiš daleč).


_____________________________



(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: stara mama
3.4.2009 12:39:30   
Perunika
V sredo me je zvečer klicala sorodnica, ki je bila na obisku pri stari mami in povedala, da mora v čet (včeraj) nekdo nujno prit na izobraževanje glede dajanja injekcij. Ponovno sem poklicala strica in potem je res šel na predavanje. Pravzaprav so združili predavanje o dieti in dajanju injekcij. Jezna sem bila tudi na osebje v bolnišnici, ker so bile informacije vsakih par ur drugačne. Kot da se med sabo nič ne dogovorijo. Ne rečem glede informacij o bolnikovem stanju, je lahko iz ure v uro drugačno, toda sistem (predavanja, ki so napovedana in podobno)?! Sporočijo pa en dan prej, kot da bi vsi imeli čas, kadar se oni spomnijo.

Je bilo kar prav, da je stric šel poslušat predavanje... Včeraj, ko sva se pogovarjala, sem imela občutek, da je končno razumel, da sladkorna ni kar tako in je treba pazit na določene stvari. Bolje, da je to slišal od strokovnjakov, očitno jim bolj zaupa. Pa sem njemu in stari mami že leta nazaj govorila isto, ker pač poznam principe zdrave prehrane. Slišal me pa ni nobeden od njiju. Zdaj mi je končno tudi povedal, da sta se s staro mamo pogovarjala o tem, da če ne bo mogla več sama hodit, torej it na stranišče, se obleč, umit, da bo morala it v dom. Jutri greva z možem k njej na obisk in bom videla, kaj sama pravi. Menda bo šla prihodnji teden domov, potem bomo pa videli, kako in kaj.

Dekleta hvala vam za vaše odgovore, so bili zelo spodbudni in mi je bilo potem lažje razmišljat naprej in se odločat, ko sem dobila nevtralen pogled od zunaj.

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: stara mama
4.4.2009 0:31:50   
selmaselma
če stara mama ne bi mogla živeti več sama in če v domu ne bi takoj dobila prostora je možnost tudi, da greš na občino v kateri živi stara mama in se pozanimaš za storitve pomoči na domu. pomoč na domu ponavadi polovico financira občina polovico pa stara mama. verjetno je upravičena tudi do dodatka za pomoč in postrežbo, to se pozanimaj pri njenem osebnem zdravniku.
domovi za ostarele so zapolnjeni in je bolje če pošlješ vlogo za sprejem na več domov. v večjih domovih je verjetno več možnosti za sprejem.

(odgovor članu Perunika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dojenje...
пеперутка16

Do kdaj ste dojile?