|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Priprava za vrtec
24.2.2010 12:14:02   
Petka09
Pozdravljene!

Naša punčka je stara 10 mesecev in z 11-imi bo šla v vrtec.
Zdej pa me čist tko zanima, ali jo moram kako pripraviti - v smislu prehranjevanja itd.....

Naj povem, da hrane ne pasiram, ampak je pretlačeno z vilicami, jé tudi manjše koščke namazanega kruha (sredica).
Kuham ji že na olju, s prepraženo čebulo... V bistvu skuham tako kot za nas, le da ni slano oz. ni veliko začinjeno.
Gledla sem vrtčevski jedilnik, ki mi je sicer všeč, ampak je veliko take hrane, ki pa je jaz še nisem kuhala zanjo: jé pa recimo pire s špinačo, zelenjavo, mesom, riž, gres, polento, govejo juho, golaž, bolognese omako, testenine.....
Dodajam kislo smetano, sirček... tudi z navadnim 3,2 alpskim sem že nardila pire.

Sadje ji ne gre preveč, ampak zadnje čase sprejme tut kompot, banano... Jogurte jé samo sadne, pa kakšno skuto.

Mleka čez dan več nimamo, spije samo še eno flašo AM zjutraj.

Za žejo pije nesladkan čaj ali vodo.


Mislim, da je to kr ok, ampak me zanima, ali moram jo še kako pripraviti, da bo v vrtcu lažje sprejela njihovo hrano. Sicer je pri hranjenju potrebno ogromno moje potrpežljivosti, animacije in prenašanja njenih fint.... Trudim se uvajat vso hrano.


A je torej naš način ok? Moram bit še na kaj pozorna? Začet bomo mogle počasi z navadnim mlekom, ne? Saj ne vem, a ga tam pijejo tut tako? Jo torej moram uvest v pitje kravjega mleka?

Glede pitja: še ne pije sama oz. se z lončkom bolj igra.... A jim tam pomagajo piti (takim malim) ali jo moram naučiti, da bo lepo nesla k ustom in pila sama?

Saj vem, da imam mogoče neumna vprašanja, ampak ta zadnji najin skupni mesec doma bi jo rada nekak pripravila, da bo čim lažje zanjo, zame in za vzgojiteljice.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Priprava za vrtec
24.2.2010 12:22:31   
kristinaj
naš je šel tudi z 11m v vrtec in nobenega problema. na začetku so ga dajale še 2x spat,sedaj samo 1x po kosilu, hrano pojejo kar pojejo, pije iz flaške na dudo in to je to...

nimam pripomb, sem zelo zadovoljna, ne se bat, ker je zanje lepo poskrbljeno, naš tamali kar teče k vzgojiteljici ko jo vidi..

nič jo ne navajat, ker se bo itak tam vse navadila, še preveč.... in tudi na začetku ko jo boš uvajala malo pojokajo ko jih pustiš tam, prej ko jo oddaš povej, da mamica jo pride iskat in jo daj vzgojiteljici IN da ne bi se obrnila ali še enkrat šla k njej ko zajoka.. pozdravi in pejdi... če boš šla k njej, pomeni, da je ona zmagala in bo to izkoriščala... pripravi se prej na to, da jim ni hudo, ker potem je ne boš s težkim srcem pustila tam...

z našim sem bila prvi dan 10min z njim noter in potem dva dni sem ga peljala po malici in prišla iskat pred kosilom, potem je bil vikend in s pon je začel 8 ur ker sem šla delat.. tako uvajanje je imel mali in nobenega problema.. poznalo se mu je edino, če je bil zaradi bolezni teden dni doma in je imel potem v pon malce krize...

_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Priprava za vrtec
24.2.2010 13:56:50   
dva soncka
Naš večji sonček je šel v vrtec z 11m (oziroma celo malo manj 10 m in 12 dni - takrat še ni bilo tako strogo glede starosti 11m) in je bilo vse OK.

Že na uvodnem sestanku so nas vzgojiteljice opozorile, da najbolj škodimo otroku s tem, da po nepotrebnem skrbimo, kako se počuti, ali bo spal, kaj bo jedel itd., saj to svojo stisko prenašamo tudi na otroka in potem je res problem vsak dan, ko je treba v vrtec. Tudi so nam odsvetovale "priprave" ali "učenje", saj ni noben problem, če otrok česa še "ne zna" (v smislu hodit, jest po žlički, pit iz lončka itd.) - mu pač pomagajo pri tem, pa tudi sicer se v vrtcu ob oponašanju vrstnikov hitro kaj novega naučijo. Mene je npr. najbolj skrbelo to, kako bo zaspal, saj je doma zaspal izključno med dojenjem ali pa v avtu - ko sem vzgojiteljici to omenila, me je le debelo pogledala, saj je mali že prvi dan, ko so imeli spanje, bojda zaspal čisto sam na ležalniku, in to med prvimi....user posted image . Od sodelavke mali pa doma tudi videti ni hotel nikakršne zelenjave, v vrtcu pa je postal pravi volk nanjo. Tako, da ti po mojem res ni treba skrbet glede teh seznamov hrane, pasiranja itd., saj se otroci lahko v vrtcu zelo hitro navadijo na čisto nove stvari (in pri tem zelo uživajo).     






(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Priprava za vrtec
24.2.2010 16:48:06   
a.jda
Mi se ravno zdaj uvajamo z 11,5 meseci. Midva greva bolj počasi. danes sem bila 3. dan z njim 2 urce, pol pa greva domov. Jutri ga bom kake 15 minut pustila in počakala v garderobi. Če gre stran od mene zelo joka. Drug teden pa bo že moral malo več sam biti, ampak tud še ne več kot par ur.
Glede hrane je kar u redu, mene so vprašali, če mu še na začetku bolj zmiksajo, če ne pa samo pretlačijo z vilicami. Tam ima vsak svojo flaško iz katere pije - vsak prinese od doma .

Lepo in čimmanj stresno  uvajanje vama  želim.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Priprava za vrtec
24.2.2010 21:50:25   
Urska09
Oj, Petka moja! Tudi ti počasi zapuščaš tale forum, kaj? Meni so dnevi šteti. Ta teden uvajam, v ponedeljek pa že služba. Ne vem, če ti lahko kako pomagam, ker jo imam v privat varstvu. Je sicer velika skupina - 10 otrok in 2 varuški, vendar tamale ful cartajo. Npr. hrano jim še miksajo, zajtrk po želji (kar komu paše), zelenjava in sadje z vrta,...
Naša je imela mal krizice. Proti mojim pričakovanjem, glede na njeno siceršnjo nezahtevnost, mirnost, pridnost. Ampak to traja par minutk. Jutri bo prvič tam spala in jedla kosilo. Ah, imam kar cmok v grlu....
Vso srečo pri uvajanju in močno, močno uživaj zadnje tedne s svojo pupo!!!!

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Priprava za vrtec
24.2.2010 22:36:55   
PC Baby
Joj, ko vas berem me je kar muka, ker se približuje tudi naš dan D konec aprila user posted image

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Priprava za vrtec
25.2.2010 9:18:26   
Petka09
Hvala punce za nasvete in spodbude.
Ma kaj jaz vem, zakaj me zdaj to vse bolj sekira... Sej je verjetno normalno, da se pač tako počutim.... Lani v tak cajt me je blo groza, ker se je porod bližal, letos mam cmok v grlu zard službe in vrtca... user posted image

Urska, ja, sem nekje prebrala, da se tvoja že uvaja. Fino, da ji gre dobro oz. da so varuške prilagodljive. Poročaj, kako je prvič danes spala jedla kosilo. Tega je mene nekak najbolj strah, da četut jo bodo futrale, da se vseeno ne bodo dovolj potrudile in bo pač pojedla par žličk in je to to.

Sej v našem vrtcu je tudi tako, da se trudijo... Take male futrajo, se potrudijo kao, jih cartajo na ful... Naša je tut drugače pogumna, ampak toliko ur nekje drugje na dan... kaj pa vem. Mogoče bo težko, mogoče ne.
Pa bolj kot to uvajanje me pol skrbi, da bo veliko bolna (no, to pač ne mormo vedet, ker ne vem, kakšen imunski sistem bo imela)... Ahhhhh, ja user posted image .


< Sporočilo je popravil Petka09 -- 25.2.2010 9:22:19 >

(odgovor članu PC Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Priprava za vrtec
25.2.2010 9:41:02   
kristinaj
petka09 verjemi,da je težje ponovno v službo kot otroka pustit v vrtecu.....

_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Priprava za vrtec
25.2.2010 15:36:21   
PC Baby
Drugače pa obstaja ena fajn revijica "Mj otrok v vrtcu" ali nekaj takega, ki se jo dobi med časopisi v Mercatorjih (verjetno tudi kje drugje. Format A5. Notri je veliko zanimivih...hmmm... bolj informacij kot nasvetov. Ma sej večinoma vse to že vemo, ampak ko je tko zbrano na kupu, vidiš, da si marikaj že pozbil na to temo.

(odgovor članu kristinaj)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Priprava za vrtec
25.2.2010 16:25:33   
Urska09
No, da poročam kako je bilo. Zaspala je brez problema v 2 minutah user posted image . Kosila pa ni in ni hotela jesti user posted image . So večkrat probali, pa ni šlo. Zdej pa ne vem ali štrajka ali pa so štirice krive (P rekla, da bosta 2 hkrati). Tudi spali smo ponočl bolj tako....

Ah, sej bo! Čez par tednov bo vse to pozabljeno.

PC Baby, tudi tebi želim, da ta dva meseca čim bolj uživaš s svojim sinčkom.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Priprava za vrtec
25.2.2010 17:02:24   
Petka09
O, Urska, me veseli, da je zaspala brez težav. Saj za našo si tut mislim, da zna bit, da bo... Že zato, ker se bo tuk vsega dogajalo, da bo že "od muke" oz. razburjenja tako utrujena, da bo mrknila user posted image .

Hja, kar se hrane tiče... Saj bo bolje, boš videla. Jedla pa ni zato, ker je zanjo to vse novo, nova lokacija, novi ljudje jo futrajo.. ni vajena. Pri naši bo isto in to je tisto, kar me najbolj skrbi. Vendar vedno vsi rečejo, da naj nehamo skrbet, ker se itak kmalu navadijo tega ritma in režima. Na začetku ne jejo, ker je vse novo in naša je že taka, da če nekaj preveč dogaja, sploh ne bo jedla.
Boš vidla, ko se bo navadila, bo tudi jest začela..... A ti pa že v ponedeljek v službo? user posted image  Oh,jaz čez dober mesec in me je groza, res.

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Priprava za vrtec
25.2.2010 18:09:46   
Urska09
Ja, jaz pa v ponedeljek že v službo user posted image user posted image user posted image . Groza me je! To ni fer. Mamice bi morale imeti min. 3 leta porodniške. Bom pa delala 6-urni delavnik. Vsaj to!

Kakorkoli, mislim, da posebnih priprav na vrtec/varstvo ne rabiš. Bistveno je to, da imaš čimbolj pozitiven pogled na vse skupaj. Da skušaš svoj strah in negotovost skriti pred otrokom. Bodi samozavestna, če se le da. Otročki so take antene. Vse registrirajo. Tudi takole majhni. Pa ko jo boš oddala v vrtcu, ji ne poskušaj na skrivaj pobegniti. Moraš se posloviti od nje, ji povedati, da greš v službo in da se gotovo vrneš po njo. Pa ne poslavljaj se predolgo. Tudi če bo jokala, se ne vračaj. Je zelo težko ampak ne smeš popustiti.



(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Priprava za vrtec
26.2.2010 13:03:36   
koala
Moj je bil sicer starejši sem kolikor sem opazovala vzgojiteljico mojega sina sta z pomočnico zelo pomagali tem tamalim, okoli vsega. Glede tega kaj je in kaj ne se da z vzgojiteljico mojega sina vse dogovarjati, sicer otroku ponudi nikakor pa ga ne slili.

Mogoče le en nasvet glede pitja, pri nas so si in si še otroci v jaslični skupini lahko s seboj prinesejo stekleničko, lonček iz česar so pač navajeni piti,... morda bi ji pa dala s seboj lončke z slamico?

_____________________________

Nisem vedela
koliko ljubezni imam v srcu,
dokler me ni nekdo poklical MAMA

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   [Brisano sporočilo]
26.2.2010 13:27:45   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Urska09)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Priprava za vrtec
2.3.2010 10:58:49   
vanilla
Naša gre tudi čez en mesec v vrtec, če ga dobimo... oz. v varstvo k babici, če ne dobimo vrtca takoj. Stara bo 11 mesecev.
Jaz pa v službo in to še v novo službo, novo firmo.. huh, bo stresno, ja user posted image .

Jaz našo nič ne pripravljam... oz. probala sm ji dat že alpsko mleko za pit, pa ga ne mara oz. itak mleka več ne mara. Dajem ji namazan kruh v koščkih, pa razno hrano - golaže, mleto meso tudi.... da se malo navadi okusov. Druga pa tak nimaš kaj nardit.... Se bodo že tam vsega navadili.

Mene v bistvu najbolj skrbi, da ne bo hotla jest... Saj ni izbirčna oz. načeloma nimamo težav s hrano, samo ima pa neke fore in če ni 100% vse ok, ona ne bo jedla oz. se bo kr premislila. Vrtec bo pa itak bolj stresno okolje na začetku in se bojim, da ne bo nič jedla in hujšala. Malo se tut bojim "hujših scenarijev" alla: nespanja ponoči, stresa zaradi vsega skupaj, bolezni že takoj na začetku itd.... Preveč vsega mi roji v glavi.

Drugače pa zaupam vzgojiteljicam in vem, da bodo nardile vse, da bo tamali lepo in udobno. Se bomo že vse pogovorili in četut bodo kake težave, mi bodo povedale in bomo nekako rešili.

Če pa bo pri babici, bo pač lažje, ker jo je navajena.. samo še hrano in spanje bosta poštimali, pa bo. Sicer pa sem bolj pristaš, da bi le dobila vrtec, ker se mi zdi, da ji bo bolje z vrstniki. In vsi mi rečejo, da je tako malega še najlažje navadit.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Priprava za vrtec
2.3.2010 11:03:15   
ZARA
Uf, to mora biti grozno, dat 11 mesečnega otročka v varstvo. Čeprav trdim, da so otroci "elastična" bitja je kar hudo. Zara je šla s 3 leti in mi je bilo kar malo težko, čeprav ni bilo nobenih problemov. Sprašuješ se pa vseeno, kaj če...
Pomoje čisto v redu delaš Petka, tudi ko te berem si realna in furaš eno "srednjo skrajnost".
user posted image  

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu vanilla)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Priprava za vrtec
2.3.2010 20:02:59   
Petka09
Hvala ZARA.
Sicer sem pa ravno danes govorila s sosedo, ki ima dve punčki: prva stara 4 leta, druga 2 leti... Prvo je dala s tremi leti: uvajanje katastrofa user posted image . Mala u nulo trmasta, točno je vedla kam gre in zato ni hotla - ni razumela, zakaj bi kr naenkrat zdej mogla nekam it, če pa je doma čist fino user posted image . Ma vsako jutro je jokala menda pol leta... Komaj zdej pri 4-ih se je unesla in sprejela, da je pač treba it.
Ta drugo punčko je pa dala z 11. mesci, ker je babi žal umrla in je ni imel kdo čuvat doma. No, in pri tamali nobenih problemov. Je rekla, da verjetno zato, ker je bla še tuk mala, da niti pogruntala ni, da je neki ful drugač. Fajn se ji je zdelo, da je v družbi drugih otrok, itak so jo vzgojiteljice cartale... Tamala je enostavno uživala, pa če je bla doma al pa v vrtcu. Sploh ni nekak opazla, da ni mamice....

Tako da... Res ni nekega pravila. Jaz srčno upam, da bo z našo šlo v redu... Mogoč zato, ker tut zdej ni neki "mama-freak" user posted image , ne crklja se preveč rada, pa k vsakmu gre...otroke ima rada... sama zaspi.... Kaj vem - mogoč se pa tam vse sprevrže v katastrofo user posted image . No, upajmo da ne... Če so to vsi dal skos, bomo tut mi.

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Priprava za vrtec
3.3.2010 6:56:10   
ZARA
IZVIRNO SPOROČILO: Petka09
Tako da... Res ni nekega pravila. Jaz srčno upam, da bo z našo šlo v redu... Mogoč zato, ker tut zdej ni neki "mama-freak" user posted image , ne crklja se preveč rada, pa k vsakmu gre...otroke ima rada... sama zaspi.... Kaj vem - mogoč se pa tam vse sprevrže v katastrofo user posted image . No, upajmo da ne... Če so to vsi dal skos, bomo tut mi.

Ta zadnji stavek si večkrat ponovi. Zara se tudi ni rada mečkala, kot dojenček, se mi zdi, da se zdaj pri 6 letih veliko več. Uvajanja sploh nismo imeli, ker je kar šla med otroke in bila prvi dan v vrtcu 6ur - sama. Mislim, brez naju. Vrtec je skratka od prve minute zakon. Zelo gre rada. Tako da, kljub nesramno visoki položnici, ki jo dobim, dam vsaj evro z veseljem. Skratka, zame je vrtec ena super zadeva. Je pa resnica, da je Zara bolj kot ne ciganskega tipa dete.

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Priprava za vrtec
3.3.2010 9:58:32   
Petka09
Uh, ZARA, ko bi blo tako pri nas... Naša je do sedaj tudi cigančica, itak jo povsod vlačimo... Je pa res, da več kot uro ali dve še ni ostala pri komu sama, brez naju z možem. Čeprav tut takrat ni kazalo, da bi naju pogrešala. Niti opazila ni, da sva odšla.


(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Priprava za vrtec
8.3.2010 13:02:33   
ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: Petka09
Uh, ZARA, ko bi blo tako pri nas... Naša je do sedaj tudi cigančica, itak jo povsod vlačimo... Je pa res, da več kot uro ali dve še ni ostala pri komu sama, brez naju z možem. Čeprav tut takrat ni kazalo, da bi naju pogrešala. Niti opazila ni, da sva odšla.


Mene je, moram rečt,  kar malo skrbelo. Glede na to da ni pravila pri takih rečeh. Ampak mi je moja mati non stop govorila, naj ne pretiravam, da je itak odprta in ji ne bo problema. No, res je bilo tako. Hvala Bogu. Eni otroci pa res ven padajo. Full jim je muka, ampak jih je res malo takih, prav ekstremnih. Se mi je lani na začetku leta full smilil en fantič, ker je tako milo jokal za mamico. Še meni je bilo grozno, kako šele njej...

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Priprava za vrtec
18.3.2010 12:19:16   
ZARA
Petka, a ste že kaj prestopili vrata vrtca? user posted image

_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Priprava za vrtec
18.3.2010 13:19:05   
Urska09
Joj, saj res! Petka, a že odštevaš?

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Priprava za vrtec
19.3.2010 14:59:29   
Petka09
Jap, Urška, zdej pa res že počasi... Kako pa si se ti navadila na službo in punčka na varstvo??

Meni, priznam, da bo čudno, ko sem zdaj cele dneve z njo potem pa bo kar nekje drugje.

(odgovor članu Urska09)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Priprava za vrtec
19.3.2010 21:25:45   
Urska09
Joj, res je to, kar je ena že napisala. Prej se je tamala navadila varstva kot jaz službe. Veš, drugi dan v službi sem imela tako krizo, da mi je šlo kar na jok. No, po parih dneh sem pa čist not padla. Kot da ne bi bila na porodniški. Res pa delam skrajšan delovnik - 6 ur.

Tamala je v varstvu ful pridna. Je, spi, se igra. Prehlajena je pa ves čas ampak resno pa še ni zbolela - trkam!

Poročaj, kako bo šlo pri tebi, pa srečno obema: tebi in punčki!user posted image

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Zakaj je otrok najbolj poreden doma?
Ker smo doma najbolj sproščeni in se počutimo najbolj varne, si tudi najbolj upamo biti to, kar globoko v sebi smo, kdaj...
BLOG: Ljubki kaos velike družine
Preden sem postala mama, sem v mislih vedno imela dva otroka, hišo in psa. No, plani so šli "po svoje".




Gosta hrana.
пеперутка16

Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?