|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 18:45:48   
natasarobi
Pozdrav!

Zanima me vaše mnenje oz. kako ste vi reševale težave pri spanju in dojenju.

Mleka imam bolj malo oz. otrok ne sesa dovolj (še ugotavljam kaj drži), tako da mu dodajam (občasno, ko vidim, da je potrebno, ponoči običajno ne). Zaradi njegovega kreganja in težav s podiranjem kupčkov dojenje ponavadi traja 1 h, na vsake 3-4 ure pa naj bi ga nahranila.

Včasih zaspi takoj po dojenju, včasih ne in takrat ko ne zaspi takoj (ampak kakšno uro kasneje) sem v dilemi ali naj ga zbudim za dojenje ali ga naj pustim. Zdi se mi, da otrok mora tudi določeno obdobje spati. Ravno sedaj imam težavo - ob 17 sem ga začela hranit in je trajalo malo čez 17:30 (je dobil samo po flaši, ker ni hotel sploh vlečt), sedaj pa ne vem ali ga naj zbudim ob 20 ali ne, glede na to, da je zaspal cca ob 19.

Se mi je že zgodilo, da če sem ga zbudila, ni hotel jesti, ker je bil ful utrujen, danes je pa čisto ponorel, ker ni bilo takoj mleka. Sem ga dala na jošk in se je začel jokat in kregat, da ni bilo za nikamor. Pol sem mu dala flašo in je bilo vse ok.

HELP!!!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 18:53:02   
natasarobi
sem se zmotila: ni zaspal ob 19 ampak 18.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 18:56:39   
tlb
Kolko je pa detece staro? In kako napreduje po teži?

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
17.8.2010 18:57:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu natasarobi)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 19:03:32   
natasarobi
tlb - mali je star 20 dni, je pa že prišel čez porodno težo (na zadnje ko so ga tehtali, ne vem koliko je od tega)

Ko se začne jokat se tako joka, da mislim, da ga bo kap. Verjetno ima tudi krče, ampak ne tako hude - zaenkrat so izbruhi joka zelo redki in ko se naje se umiri in tudi lepo zaspi (včeraj čez dan skoraj da ni spal, ob 20:30 pa izbruh joka, da nisem sploh vedela kako ga naj umirim - je dobil mleko in je bilo ok)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 19:27:00   
tlb
aha, sem vidla na drugi temi, da je malički pa "res še mlad" :)

JAz sme imela zeeeelo podobne težave v začetku; naš je kar spal, ampak zato, ker je bil lačen, pa se ni zbujal in jokal...tako da meni so svetovali, da ga zbujam na 3-4 ure, približno dva dni sem tudi dodajala AM striktno PO dojenju (po tem je res nekak "ojačal" in pričel zeeeeelo močno in predvsem pravilno sesati).

Pred dojenjem trikrat gloooboko vdihni in pristavljaj, pristavljaj, pristavljaj.....Oba se morata naučiti dojenja in samo vaja dela mojstra (ti to veš, mali mojster pa še ne, pa se krega.....).
Saj bo, čas je potreben.

No, jaz sem našega potem po nasvetu patronaže zbujala na 3-4 ure in počasi se je sam pričel zbujat, ko je bil lačen, in to na 3-4 ure :) pred tem pa je spal po 6 ur (star kak teden dni). Meni ga je patronaža na začetku malo pogosteje tehtala, ker se ni redil, ampak ko pa je zadeva "zalaufala", pa je šlo. Aja, seveda je bil kar siten ob zbujanju, pa velikokrat je na joški kar zaspal, pa sem ga žgečkala in zbujala.....pa je en podoj trajal tudi uro in pol. Ampak tako na začetku je :)

Saj vama bo zalaufalo, res. Če imaš čas si malo prečitaj forum o dojenju na med over net, o tem, kako se tvori mleko in o samem dojenju na sploh. NAto pa poslušaj svoje telo in malega mojstra. Pa vama bo uspelo! Vsak začetek pa je kar težek.....

Tvoje detece vsaj joka in ti pove, da je lačen, naš je pa kar spal (meni so vsi takrat govorili, da naj ga ne budim, naj spi, da je fajn, če ponoči spi....mali je pri tednu dni prespal skoraj celo noč.....misim, da to ni normlano, ampak zdaj sem "pametna za nazaj".....)

Meni je patronažna zeeeelo pomagala, zlata ženska! Zelo se je potrudila, da sva se z malim ujela, to pa nama je kar hitro uspelo! Pri meni je takoj pogruntala, da se mali na prfopa pravilno in sva samo to "vadili". Jaz sem ji res izredno hvaležna.

Drži se :)

sej bo user posted image

aja, pa ati/očka naj pomaga z gospodinjstvom, ti pa spat, ko tamali spi! pa mogoče tvoja mama, sestra......

LP!
T

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 20:12:43   
nusi
nas je bil na začetku prava suha glistica, samo spal bi pa pozabil jest. Ti samo vztrajaj z dojenjem na 3 ure, čeprav potem, ko bo močnejši bo jedel večkrat. Js sm ga kr zbujala na 3 ure ali celo na 2, da bi si ja čimveč mleka ustvarla, potem ko se je okrepil in je čez dan tut sam pokazal interes, sem ga pa čez noč pustila spat. Pa vsakič ko se je kaj jezil je dobil joško in sva se lepo počas navadla, sva pa rabila en mesec sigurno, da je steklo. Čimveč ga pristavljaj, nekateri dojenčki pač niso od prvega dne tako zelo močni in bolj malo uspejo nacuzat, js sm si kr z nastvaki pomagala in mali je lepo dobil v prvem mesecu 1200 g.

Js sm nardila npr tkole: če je jedel od 17.00 do 17.30, sem ga spet poskušala podojit ob 20.30 (če se boš odločila čez dan dojit na 2 uri pa ob 19.30).

Sej bo šlo, ti samo vztrajaj.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 20:17:59   
Najaa
A zbujala bi ga zato, da bi jedu na tri ure ali zakaj? Jaz nisem zbujala otrok za hranjenje, edino tamalo na začetku, ker je bila nedonošena. 

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 20:24:50   
m_o_i
moj je bil zahirancek in sem ga nekje prvi mesec (nekaj dni plus minus) morala budit na tri ure in ga hranit. je pa res, da sem bla takrat v centru za nedonosencke in so me "silile" k temu. sem pa tudi pisala, kolko je pojedel(to navado mam se danesuser posted image
sicer je bil ze od zacetka na steklenicki, tak da je blo res malo bolj "pregledno", koliko je pojedel.

od momenta, ko sem doma, pa vztrajam pri "spanec je boljsi kot zganec" user posted image  dojencek rabi spanje lih tolko kot hrano!
ce je drugace na pogled zdrav otrok, pridno moci in pokaka plenicke, bi ga jaz osebno pustila spat... ko je lacen, ze pove-in to znajo zelo na glas,ane!?

upam, da se ujameta cimprejuser posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 21:19:06   
tlb
jaz pa še vendno mislim, da je treba dojenčka prebujat v vsaj prvih dveh tednih, ko se dojenje vzpostavlja. Ne vem, meni se zdi, da je 5-6 ur neprekinjenega spanca vseeno preveč pri tako malem doječku, še čist "svežem". Saj potem se postopoma vzpostavi ta red.
no, vsaj pri naju s tamaličkim je bilo tako.....

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 21:26:05   
m_o_i
no, jaz sem "predlagala" prebujanje v prvem mesecuuser posted image  kasneje pa res ne vec

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 21:40:05   
Najaa
Jaz pa predlagam spanje, če je otrok rojen na rok in je vse ok z njim.
Moja prva je jedla al na pol ure al pa na 4, 5 ur... ko je želela, nisem je tempirala na čas. Pa je super punca, nč narobe z njo. user posted image

(odgovor članu m_o_i)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 21:45:12   
Petraa
Ti svetujem,da si prebreš:

http://med.over.net/forum5/read.php?94,4543920

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 21:49:33   
izgubljena_ovcka
Če je otrok brez težav in napreduje ga ne zbujaj. Pristavi pa ga vedno ko se ti zazdi, da mogoče bi pa le sesal, ker tako se "dela" mleko in to je dini način, da se vzpostavi zadostna proizvodnja. Večkrat ko bo sesal (in tukaj ni nujno, da veliko popije oziroma, da "izprazni" dojko) več se bo delalo mleka.

Prvi mesec, mogoče celo dva je ves point dojenčka v malo spanja...malo dojenja...malo spanja....pa spet dojenje. In tako v nedogled.

Pa mogoče še topel nasvet... glede na to, da je še majhen mu čim manjkrat dajaj stekleničko. Otrok zelo hitro postane zmeden, ker se po flaši čisto drugače sesa kot na dojki in otroček potem postane žrtev t.i. sesalne zmede (tipičen znak je to, da noče vlečt na dojki pa čeprav je polna mleka, ker se mora bolj potruditi, da kaj dobi ven medtem ko po flaški teče kar samo od sebe in se mu ni treba prav nič matrat, da kaj ven dobi) in zato tudi kreganje in jokanje.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 21:57:54   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: tlb

jaz pa še vendno mislim, da je treba dojenčka prebujat v vsaj prvih dveh tednih, ko se dojenje vzpostavlja. Ne vem, meni se zdi, da je 5-6 ur neprekinjenega spanca vseeno preveč pri tako malem doječku, še čist "svežem". Saj potem se postopoma vzpostavi ta red.
no, vsaj pri naju s tamaličkim je bilo tako.....


Na kraj pameti mi ni prišlo, da grem otroka zbujat, da bo jedu na 3 ure. pa mi je že na dan rojstva spala v porodnišnici prvo noč 6 ur v kosu. Ko smo prišli domov je spala že 8 ur, pojedla in spala naprej, da je ujela 12-13 urni  spanec.

In čez dan je bilo velikokrat tako kot opisuje natasarobi: dojenje, kupčkanje, polivanje, crtanje, previjanje...spanec pa kasneje kot bi lahko bil. In sem jo pustila spat, če se pač ni zbudila po 3 urah zadnjega obroka.

Bolje spanc kot žganc. Otrok se razvija med spancem:)

(odgovor članu tlb)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 22:33:15   
nusi
js sm ga morala zbujat, ker kot sem omenila je bil precej lahek, pa še izgubljal mi je kr en cajt na teži. Če pa ne izgublja ga pa ne bi

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Dilema - spanje in dojenje
17.8.2010 22:46:25   
naja78
ojla.
pri tako malem otroku pa res ni čas za kak ritem.user posted image
pravi ritem spanja,hranjenja,budnosti se pokaže okoli 3 meseca.do takrat bo še johohoj.user posted image
pa tudi obdobje za krčke je pravo.se začne glih te starosti in minejo nekako po končanem 3 mesecu.
in ni res da ga moraš hraniti na 3,4 ure.
ponoči se otroka ne zbuja.razen če tako odredi zdravnik!!!!ko spi spi,pa če prav 5,6 ur v kosu.glej da bo to večkrat ponoči(kako si pomagaš: vsak večer uvedi rutino: kopanje-crkljanje-hranjenje -spat!!!)vsak dan in mu hitro kapne.pa ne ga kopat ob 6 zvečer-popoldne ampak okoli 21 zvečer,da ti mrkne okoli 22 in tako odspi vsaj 5,6 ur,podojiš in dalje,.......

iz meseca v mesec manj spijo,zato bo to obdobje novorojenčka sila kratko!!!

je pa res da mu kakega prav tvojega ritma vsilit ne moreš.malo opazuj.glede dodatka pa takole,eni pojedo,kljub temu da so siti.eni pa imajo dovolj.probaj pač brez,pristravljaj,ker se ti laktacija šele ureja.en podoj en jošek,drug podoj drug jošek.kasnej samo pošlataš ko pozabiš na kateri sta jedla nazadnje....in akcija........
in po vsakem hranjenju ne bo spal.ja zdaj ja ko je mali.

se z vsemi predhodnicami strinjam!!!!!

(odgovor članu nusi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Dilema - spanje in dojenje
18.8.2010 10:04:53   
natasarobi
Pozdrav!

Hvala vam za vaše odgovore, nasvete, mnenja.

Ponoči ga ne zbujam, ker lepo spi in ponavadi se dojiva malo čez polnoč, potem pa okoli 5-6, ali pa malo kasneje.

Zgleda čisto zdrav otrok, nazadnje je dobil na teži in je bil pri zadnjem tehtanju že čez porodno težo. Patronažna je rekla naj se držim ritma kot sva ga imela prej še v bodoče. Glede na opažanja, ki sem jih opisala zgoraj (kaj se zgodi če ga zbudim ali ne), se mi zdi težko/nepotrebno zbujat otroka, ker spanec je veliko. Že na sam pogled bi rekla, da se je v zadnjih dneh zredil, zato dodatek dajem res samo takrat, ko se mi zdi, da je to potrebno, pa še to ne pustim, da spije kolikor spije, čeprav so mi rekli, da mora sam nehat pit in nekaj pustiti v steklenički. Če je možno mu dajem moje mleko (kolikor ga lahko izčrpam na hitro) - mleka nimam na pretek, vendarse je stanje popravilo od kar si ga črpam.

(odgovor članu naja78)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Dilema - spanje in dojenje
19.8.2010 17:15:58   
natasarobi
Kakorkoli - dileme ni več. Naš se je fajn zredil, tako, da je patronažna rekla, da mi ga ni treba več zbujat na 3 ure.

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Dilema - spanje in dojenje
19.8.2010 20:23:54   
m_o_i
user posted image  vidis, mamica VEDNO ve, kak je najboljse za njenega user posted image  user posted image

_____________________________

Elias je pridrvel k nam 11.05.2010 ob 11.07
11.05.2010 - 2070 g 45 cm
07.10.2011 - 9960 g 80 cm

(odgovor članu natasarobi)
Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





12 imen z močnim pomenom
To je 12 imen – 6 fantovskih in 6 dekliških, ki nosijo močen pomen.
Najbolj stroge mame so rojene v znamenju ...
Nekatere mame so popustljive in prizanesljive, druge so stroge in imajo rade kontrolo nad vsem. Ste vedeli, da pri odnos...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?