Gina
|
Baguška, bolj zate je tole. Ko sem bila mlajša, sem sanjala točno tak odnos med moškim in žensko, kot ga opisuješ ti. Matr sem bla naivna. Poleg tega sem bila prepričana, da vzgoja zelo pripomore k temu, kakšen človek postaneš. Zanemarjala sem vlogo genov. Pravzaprav se mi geni niso zdeli tako zelo važni, prepričana sem bila v demokracijo, ki jo bo naša generacija že dosegla, pa v vzgojo, ki bo moje otroke naredila točno take, kot sem si predstavljala - še večja bedarija. Zdaj lahko vse to zelo dobro primerjam s socializmom. Fajn mišljena stvar, v praksi ne tako dobro delujoča, ker ljudje pač ne znamo množično funkcionirat enako, niti nam ni fajn, če smo bolj reveži. V odnosih v družini je enako. Socializma ni in ga ne bo. Jaz sem iskala in iskala in iskala.....moškega, ki bo deloval, kot sem si zamislila in je enak, kot ga opisujete nekatere v svojih idealiziranih predstavah. Takega moškega ni. Ga ne poznam niti v enem samem primeru kateregakoli para, ki ga poznam. Vsi pari, ki dobro funkcionirajo, tolerirajo en pri drugem sledeče: - ženske tolerirajo hobi od moškega (pa naj bo to šport, služba- služba je hobi, če je moški v službi vse dneve, prijatelji, mehankarija, spanje, ....karkoli že) - ti moški, ki dobro funkcionirajo v paru, cenijo stvari, ki jim jih ženska daje in jo spoštujejo Zakaj moški ni "boljši" starš za čuvanje malega otroka? Ker mu v 99,9% čuvanje otroka ni glavni hobi. Moškemu pa je hobi vedno, ampak vedno pred ali vzporedno z družino. Če ni zadovoljil svoje želje, potrebe po hobiju, ne bo dobro funkcioniral v družini. Pravzaprav bo vedno izbral hobi pred družino, zato se tako malo očetov odloči za to, da bi obdržali otroka ali se pulijo zanj. Pa upam si trdit, da se več kot polovica tistih moških, ki se pulijo za otroke, pulijo zaradi posesivnosti do otroka, ne pa zaradi resnične biološke potrebe, odgovornosti do tega, kot to naredi 99,9% mater. Zahi, ti si malo zakompleksan, če ne se ne bi počutil tako zelo ogroženega. Poznam ogromno družin in poznam nekatere tudi tu na rr. Veliko jih napiše, da njihov moški ful dela. Marsikateri res. Ampak ne poznam niti enega samega moškega, ki bi delal toliko, kot dela povprečna ženska z dvema otrokoma. Če dela približno pol, je hvaljen na vse pretege. Pa v vseh družinah, kar jih poznam, je tak moški, ki precej dela, tudi precej zelo siten in teži tudi ženski za vse sorte neumnosti. Se pravi kritičen do sebe, kritičen do drugih. Veliko moških ima to vrlino, da sicer ne delajo toliko, ampak težijo pa tudi ne - meni osebno so taki bolj fajn - ker so taki, kot jih je narava naredila, pa niso tolk zakompleksani kar se tega tiče. V resnici pa zdaj ne govorimo o delu, ampak govorimo o tem, da smo genetsko drugačni. Sicer pa menim, da je moderni pogled na svet naredil moškim veliko škode, ne le ženskam. Ful težko je biti moški, toliko se pričakuje od njih, oni pa nimajo pojma, kako naj gredo čez sebe, po drugi strani se od njih sploh več ne pričakuje, da bodo delali tisto, za kar so najboljše opremljeni in jih veseli, ker tisto delajo ženske čisto komot brez njih - so še ponosne na to. Vzgoja? Ha, ha, ta je pa najbolj močna. Veš, baguška, da sem jaz v resnici verjela, da sem jaz zaslužna, ker je moj prvi otrok bil tolk miren in fajn, pa fantek, pa se je igral kuhinjo in s punčkami....dokler nisem ugotovila, da je drug otrok čisto drugačen in še hujše, da jaz ne morem nič kaj dosti naredit, da bi ustrezal mojim predstavam. Geni!!!! Čisto vseeno je, kolk fantku kuhinjo in punčke ponujaš ali punčki avtke.....punčka ostane punčka, pa če ma vsak dan pištolo v roki in fantek ostane fantek, pa če mu tudi kiklce oblačiš. Geni!!! Deklici bo družina ali ljubezen vedno na prvem mestu v njenem življenju, pa če ji boš tudi vedno govorila, da mora biti družina na drugem mestu, in moškemu bo hobi vedno na prvem mestu, ker se mora najprej potrjevati in sprostiti, preden bo sposoben vse ostalo narediti - z družino in obveznostmi vred. Ko bo tam zadovoljen, bo družina takoj imela od njega vse mogoče, tudi ogromno bo naredil in pomagal, če je pač take sorte, prej pa ne. Zato pravim, da je bistvo pustit si biti tisto, kar si. Vsi pari, ki super delujejo, si pustijo biti tisto, kar so. Moški doma pomagajo ogromno zgolj zato, ker so pomirjeni sami s sabo, ker so razumljeni s strani partnerke, ki jim v prvi vrsti dovoli uresničevati njihov hobi.To je začaran krog. Kjer pa gre v prvi vrsti za zahtevanje, naj bo drug nekaj drugega, kot je, pa stvar ne funkcionira. To je tudi odgovor na to, zakaj so mame bolj primerne za to, da je otrok pri njih. Ker ne rabijo drugih potrditev, da lahko dajo vse od sebe.
|