|
RE: JESICA, PROSIM POMOC!!!! 16.6.2007 22:35:42
|
|
|
|
Jesica
|
Evo mene.....Preglede sem imela na 14 dni. Vmes dvakrat celo na 3 tedne. V bistvu niti nisem imela občutka, da bi imela kako posebno obravnavo samo zato, ker sta bili monoamnijska dvojčka. Pri meni je bila taka štorija, da je najprej v 9t Pušenjak videl monoamniota in mi predlagal splav. Potem v 12t sem šla do Cerarja in je videl biamniata. Potem v 24t pa je Cerar ugotovil, da se je zmotil in da sta bila res monoamniata. Tako, da sem nekako živela v zmoti in se seveda posledično manj žrla. Po 24t pa sem kar nekako odgnala slabe misli in bila pozorna na to, da ju vsak dan čutim. Vem kaj doživljaš....panika te daje....vsak dan si ful pozorna a ju čutiš ali ne...Mene je mislim, da ene 2x popadla panika in sem se cmerala. Pa živčna pred vsakim UZ, a sta živa ali ne....Žirafa to so normalni občutki s katerimi se boriš. To spada zraven mislim, da kar k vsaki nosečnici. Bodi pogumna. Očitno si močna in sposobna ženska, če ne ti življenje ne bi naložilo takega bremena. Menim, da kake posebne obravnave ne boš dobila samo zato, ker sta monoamniata. Jaz je nisem. Injekcije dobiš nekje v 27t. Žal tudi G-ji gledajo na to kot na loterijo. Ali se zafecljata ali ne. Vem, grdo se sliši, ampak to je res loterija. Meni je Pušenjak rekel, da če en plod odmre, težko rešijo drugega, ker sta v isti plodovnici. Verejtno, če ugotovijo dost kmalu, lahko s porodom še enga rešijo. Je pa res verjetnost za enojajčne dvojčke 1:250, od tega pa le 3% monoamnijskih. Mislim, kot da bi igrala na lotu. Meni je G vsakič oba ploda premeril in opazoval plodovnico. Če je povečana plodovnica to kaže na TTTS. Ampak pri tebi res ni tok nevarnosti za TTTS, bolj da se zafecljata. Glede pogostosti UZ, vsi bodo mnenja, da je brezveze, da ti jih delajo vsak dan. Nič se ne da naredit. Jaz ti predlagam sledeče: na 14 dni je že fajn, da ga imaš. Da vidijo kaj se dogaja. V kolikor pa recimo en dan ne čutiš otrok, pa pojdi takoj na urgenco. Tam narediš cirkus, da ne čutiš otrok in te morajo pregledati. Jaz sem enkrat to naredila, ker mi je ful trebuh dol pritiskal, da so mi izmerili MV. Pač tam sem izpadla mal histerično, ampak sem bila pa vsaj mirna potem. Ne vem, če boš pri nas našla zdravnika, ki te bo spremljal vsak dan. Razen, če so kake indikacije te že hospitalizirajo. Mislim, pa da 'le' to, da sta monoamniata žal ni dovolj. Jaz sem obletala en kup ginekologov, ki naj bi nekaj veljali v Slo (Pušenjak, Cerar, Merlo, Blejčeva, Strahova). In stroka si je bila enotna. Če vidijo monoamniate, zmigajo z glavo in ti rečejo, da je to celo sranje in med vrsticami ali pa kar direkt predlagajo splav. Da je to prevelik stres za žensko, ker lahko recimo v 25t izgubi otroka. Tehnično gledano je to vse res. Samo problem je, ker so tu še čustva in borba, ki jo imamo v sebi. Ne vem kako obravnavajo drugi G, verjetno so izjeme. Če plačaš, vse dobiš. Samo jaz menim, da ne boš nič na boljšem, če ti vsak dan delajo UZ. Pa še to, da moraš zdržati 36t...Meni je Cerar rekel, da bo gledal kako napredujeta in se odločil za porod. Verjetno me dalj od 34t, mogoče35t, ne bo pustil. Ravno zaradi zafeclanja. Ker v 34t so lahko čisto ok dojenčki, seveda s pomočjo intenzivne. Pa obvezno imaš CR, ker je naraven porod preveč rizičen. Kako dolgo bodo pustili tvojo nosečnost je stvar odločitve in presoje tvojega G. Dejstvo je, da je to taka nosečnost, ko je danes vse v redu, jutri pa ne. Ampak s tem moraš živeti, še teh par tednov. Tako si se odločila, ko si se spustila v to. GInekologi nimajo kaj dosti naredit, kot da te pozorno spremljajo: UZ na 14 dni. In se potem sproti odločati, kdaj te poslat rodit. Kot sem rekla, niti nisem imela neke posebne obravnave. UZ na 14 dni, kri, voda normalno kot vse ostale. Flosteron v 30t, ker so mal pozabili in sem jih morala sama spomnit. AMpak normalno je v 27t, da dobiš injekcije. Pritisk sem imela itak nizek. Drugo pa nič takega. Mogoče je fajn, da izmerijo MV, kar je indikacija za prezgodnji porod. Žal je tako, da je tale tvoja nosečnost nekaj vmes. NI fajn prekmal rodit, zarad nedonošenosti, ni pa fajn, da te predlogo pustijo, ker se s tem poveča potencialna nevarnost da se zafecljata. In to je ta umetnost, kar ločuje dobre od manj dobrih ginekologov. Oz. od izkušenih in manj izkušenih. Jaz sem še Cerarju ful hvaležna...res je, da se je zmotil, ampak po eni strani je bilo boljše, ker se tako nisem tok živcirala. Npr. PI (ena izmed nas) pa je prišla do 36t, naredili so CR in je šla po 5 dnevih domov. Vse ok. Mogoče se bo kaj oglasila na forum ali jo pa pobezaj. Malce sem 'naložila'...upam, da ne preveč. Držta se NAVT in Žirafa76, pa javljajta se...
|
|
|