bamby
|
IZVIRNO SPOROČILO: blaža IZVIRNO SPOROČILO: mesecnica Blaža ali pa Bamby ali lahko katera še enkrat napiše kako delate mineštro s tistimi kupljenimi mešanimi stročnicami? daš večer prej namočit stročnice, pol jih drugi dan daš v vodo, ko zavre, jaz z žlico odstranim tisto peno, ki se nardi, pol pa dodam dva tri stroka česna, pa korenček narezan na kockice ali pa dva, kos mesa, lahko prekajenega, al pa kakšno klobaso, v glavnem nekaj da da okus, pa še dva al pa tri manjše krompirje na kockice narezane. In pol to soliš, po želji popraš( samo pol ni za tamale) in ko se skuha je to to. Zgosti se samo. Na koncu lahko dodaš nasekljan peteršilj ( svež). No, jaz dam te sue stročnice ravno tako močit že zvečer, zraven pa dodam še nekaj ješprena, da je kot ješprenova mineštra. Če hočeš samo stročnice, pač ješprena ne dodajaš. Namočeno opereš, zliješ vodo stran, naliješ svežo vodo. Dodam nekaj suhega mesa (šunko, rebra...), vržem noter eno kocko, če je potrebno tudi vegeto, ampak raje ne, ker meso tudi da slanost. Je bolje počakat. Začinim z baziliko in origanom in dam kuhat. Jaz kuham z AMC hitro pokrovko, ki deljuje kot ekonom lonec, zato rabiš samo 30-35 minut kuhat. Šele ko je kuhano, dodam jaz nekaj na kocke narezannega krompirja in korenja, da se ne razkuha. Kuham 10 minut in potem pustim še nekaj časa, da se ugasnjeno samo še pokuha (ponavadi manjka korenju). Običajno ni potrebno gostiti, če daš pravo razmerje vode - stročnice. Drugače pa rešiš problem z malo spodmetene moke. Isto lahko na koncu daš mal osesekljanega svežega peteršilja. Pri nas kdaj zraven skuhamo tudi krompirjevo polento : olupljen na kose narezan krompir skuhamo, potem pa ga zabelimo z mastjo z ocvirki in prepraženo čebulo, nekaj popra in majaron, lahko tudi nekaj drobnjaka, če ga imamo. To se vse skupaj zmečka s tlačilko za pire krompir. ANA, TIN IN VID VSE NAJBOLJŠE ZA 1.ROJSTNI DAN!!!!
|