|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 10:10:00   
Butterfly_
En dobronameren nasvet - pojdita skupaj na tecaj slovenscine.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 10:28:17   
Anonimen
Zdaj pa se nekaj iz drugega zornega kota, ce smem:

Jaz sem tujka, kjer zivim in sem nekako na istem kot moz od vevericke. razlika je " minimalna" user posted image . In sicer njega v Slo. nekateri ( starejsa generacija slovencev in priseljenci iz bivse juge pa se kdo..) razumejo ze ko govori bosansko, mene pa tu seveda slovensko, ki je moj materin jezik nihce ne razume, razumejo pa tisti kateri pac razumejo anglesko, ki je prav tako za njih tuj jezik.

Meni osebno se tudi ni dalo kaj dosti na zacetku uciti arabscine in le zakaj bi se je?? Saj vse lahko opravim z anglescino in doma pa itak z otroci govorim strogo slovensko. Imam internet kjer sledim temu kar se dogaja v Sloveniji imam tv slo vse tri programe na tv preko satelita.
Se zaposlila bi se lahko tako, da mi ne bi bilo treba znati niti besede arabsko...

Se pravi lahko bi kot tisti delavec furala ce mi bo Bog dal 40 let pa ne bi zanala kaj dosti areabsko , kot on ne zna slovensko ali kot od mlade mamice babica v svici ne zna nemsko..

Toda a veste kaj?

Zato da se naucis jezika je veliko razlogov pa pustimo tisti minimum asimilacije in prilagajanja ter spostovanja do drzave in ljudi v kateri zivis...

moji osebni razlogi poleg tega so:

Ni ga bolj groznega kot ce ne razumes kaj ljudje okoli tebe govorijo. Lahko te ogovarjajo se ti posmehujejo ali nacrtuje kaj slabega zraven pa se ti smejijo v obraz.. lahko pa ti dajejo komplimente in te hvalijo in spet ne ves in ce ves ti to morda naredi lep dan user posted image user posted image

Nadalje zelo zoperen obcutek je ko sprasujes pa te namerno nocejo razumeti, kajti vidis jim na obrazu da te razumejo pa namerno odgovarjajo : misharif - ne razumem...

Zoprno je ko moras it kaj sam urediti na kak urad ali pa karkoli pa ne najdes nikogar ki bi ga razumel in je vse tudi obvestila zapisano v tujem jeziku...

Zoprno je ce se izgubis pa ne najdes nikogar ki bi te razumel kam bi rad prisel...

Zoprno je ce ne razumes kaj se tvoj najstnik na skrivaj pogovarja z sovrstniki in kake neumnosti mu gredo po glavi user posted image user posted image  ( mal heca mora bit...)

Zoprno je ce pristanes v bolnici in nimas pojma in blage veze kaj se dogaja, razen ko govoris z zdravnikom...

Zoprno je ce ne razumes partnerjevih sorodnikov, ko bi ti radi toliko stvari povedali, pa verjetno tudi ti njim...

Zoprno je...

Saj ne rabim vec pisat a ne, ker situacij je ogromno in tisti, ki je hotel je ze razumel. Zato se meni zdi zelo nespametno ce se ne trudis v smeri da poznas jezik drzave kjer zivis...

Je pa nekaj na kar bi tudi opozorila: Ni ga pa hujsega, kot ce se trudis in se ucis pa se ti kdo posmehuje ali smeji... vam povem, da v momentu zgubis vso voljo.

Evo tok na kratko se z druge prespektive, kako je bit tujec in zakaj se je pametno in nujno nauciti jezik drzave v kateri zivis.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 10:38:13   
Barbara111
**** koliko let pa že ti tam živiš ,tvoja zgodba in življenje mora biti zanimivo

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 10:59:54   
cukr07
To ali se bo nekdo naučil govoriti slovensko je čisto odvisno od njegove volje.
Poznam primer, ko je človek po rodu bosanec, 30 let že živi v Sloveniji, pa ne spregovori niti ene slovenske besede, kljub temu da v družini vsi razen njega seveda, govorijo slovensko.
Drugi pa prihaja iz Srbije, prav tako živi že 30 let v Sloveniji in govori tekoče slovenski, brez vsakega naglasa. Če nebi vedela od kje prihala mu nikoli nebi rekla da ni Slovenec.
Torej, če nima tvoj mož volje da bi se naučil slovensko, ga pomojem tudi ti ne boš prepričala.

_____________________________

"Če hočete, da bodo vaši otroci pametni, jim pripovedujte pravljice! Če hočete, da bi bili še bolj pametni, jim povejte še več pravljic." Einstein

(odgovor članu Barbara111)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 11:36:59   
MLADAMAMICA
IZVIRNO SPOROČILO: tweed

IZVIRNO SPOROČILO: ****
Oce se mora z otrokom pogovarjat samo srbsko. Ker je za otroka pomebno da ve od kje prihaja in pa spet ponavlajm vec znas vec veljas.

Ona - vevericka pa naj doma govori z obema tako z otrokom kot z njim samo slovensko in tudi to je ze nek nacin ucenja. Saj ce se partner noce ucit se hoce ali noce uci ze z poslusanjem...


Sva kar podobnega mnenja, samo eno stvar bi te popravil: oče je bosanec, zato ne bosta govorila srbsko, ampak bosansko. So striktno ločeni...

Ja, pravoslavni bosanec - to je srb.

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 11:37:19   
veveričica
****  ok  nebova se več kregali.Sem nova na forumu ja in nič ne lažem .Mislim da zdaj to razumeš.Ja moj je bosanski srb  dobro sklepaš.Bosanec sem napisala pač ,ker je doma iz bosne.Včasih mi gre na živce ker ne govori slovensko .Ne me prosim zdaj narobe razumet  rada ga imam in inmava prekrasno  punčko ampak vseeno pričakovala sem da bo vsaj malo se potrudil.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 11:39:16   
mateyka
meni se zdi ok, da on uporablja svoj jezik, ko komunicira z otrokom. če živi v Sloveniji, je bolje zanj, da se gre učit slovenščino. je veliko lažje.
se pa lahko zmenita, da se on nauči slovenščino in ti bosanščino. tako mava midva z možem zmenjeno. jaz se bom naučila švedsko, on pa slovensko - tekoče. tamalo bova naučila tudi angleško, ker se trenutno še pogovarjava med sabo v angleščini. meni se zdi super, da bo mala znala 3 jezike in se jih naučila spontano, ko je še mala user posted image čimveč tem bolje, itak. imamo pa v planu, da se gremo skupaj učit še urdu in arabščino (sta sorodna jezika, zato računamo, da bo šlo lažje), ko bo mala večja - to bo žur user posted image

ne vem, reci mu, da znanje več jezikov samo širi obzorja in da pokažeš svojo odprtost, predlagaj zgornjo varianto. da se vsak naučita materin jezik drug drugega. za otroka je itak najbolje, da zna oba. vso srečo in veliko uspeha user posted image

lahko mu tudi pokažeš to temo, ki si jo odprla? misliš, da bi pomagalo?

hmm, zdaj vidim klobaso - mogoče pa ne user posted image


< Sporočilo je popravil mateyka -- 25.2.2009 11:51:54 >

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 12:05:21   
Zanica
Jaz sem iz Hrvaške, mož je pa v Sloveniji od 1. razreda osnovne šole. On seveda govori tekoče slovenščino, "brezhibno", njegova starša, ki živita v sloveniji že skoraj 30 (!?!) let, ne govorita slovenščine niti dovolj da bi naredila izpit slovenščine na osnovni ravni. To me moti, ker meni se zdi da NI IZGOVOR da si itak obkrožen z bosanci/srbi da ti ni bilo treba uporabljati jezika.... In tisto kar je **** napisala, zna res biti zoprno če nekaj moraš zase uredit- na javni upravi, pri zdravniku, za otroka... ne razumeš uradnika/zdravnika, ne znaš kaj ti je povedal, oziroma čist narobe razumeš.... Njegova starša sta marsikaj izgubila kar se tega tiče, npr.:moj mož, ko je imel le 15 let, sam izpolnjeval vlogo v osnovni šoli za brezplačno malico za njega in sestro, ker njegova starša to nista znala naredit. Njegova sestra ki je invalid: vpisali so jo po končani osnovni šoli v ŠIVILJE (ma pa okvaro na dlaneh- da je ful težko delat kot šivilja), da bi na koncu ona izvedela da obstaja šola z prilagojenim programom za invalide- kam se je vpisala, in končala sredno šolo v 24. letu starosti,....

Jaz sem se tako počutila v 1. letu življenja v Sloveniji-mislila sem si - saj je to skoraj enak jezik kot hrvaščina, ampak ko sem se najdla sredi pogovora med slovenci-nisem NIČ razumela, kot da bi se v madžarščini pogovarjala!! Samo smejala sem se zraven, ko so se oni.... Ful me je bilo sram!

Tvoj mož bo slej ko prej moral polagati izpit iz osnovne ravni, in moral se bo vsaj nekaterih osnov naučiti. Ker, jaz bi ga v rit brcnila!!! Rekla bi mu da naj VSAJ malo spoštovanja pokaže TEBI, in državi v katero je prišel, in seveda OLAJŠAL SI BO VSAKDANJE ŽIVLJENJE, in omilil morebitne nerodne situacije!!

Slej ko prej bo moral izpolniti kakšno vlogo, napisati opravičilo za otroka, UPORABLJATI SLOVENŠČINO, in po meni je to za odraslo osebo sramotno, če živi tukaj in se sploh ne potrudi naučiti, kar sploh ni težko! Jaz bi že rekla , popravite me če se motim, da je to stvar KULTURE.


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 16:57:02   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II
Ves kaj, mogoce je tvoj otrok tvoja znanstvena studija, ampak moj zagotovo ni.
Razume, se sporazumeva, z vsemi in povsod in to je cilj komunikacije, a ne?


Nimam se namena prerekati in zgolj komunikacija ni tisto, kar se od otroka ( morda malo pozneje v soli) zahteva. Jezikovne interference (vplivi enega jezika na drug jezik, ki ga otrok govori) zna biti hudo nadlezen v sirsem okolju, saj otroci lahko postanejo predmet zafrkavanja ipd.. lahko pa tudi nesigurni sami vase zaradi zbadanja sosolcev.

ne vem zakaj se tako trudis, da da fin nacin uzalis. Pac otrok mi ni znanstvena studija, uporabljam pa vse zanstvene studije, da si poglobim znanjes katerim lahko otroku pomagam pri vstopu v zivljenje.  Vec o eksperimentih z otrokom raje ne bom.

Da bom pa pri njenih treh letih preverjela na kateri ravni so njene inteference, haloooooo user posted image . Toliko si pa se zaupam, da za to ne potrebujem znanstvene studije.


Tvoje zapuanje v sebe nima zveze z jezikovnim znanjem, ki ga otrok usvaja. Marsikatera mati zaupa vase, pa otrok vseeno hodi k logopedu. Jezikovne interference se izjemoma lahko (s pravilnimi prijemi) kontrolirajo in uravnavajo pri otrocih do nekje 6-7 leta starosti. Potem pa vecina nepopravljenega ostane, ponavadi kar za zelo zivljenje. Takrat je tezko pomagati, ce otrok joka, da ga v soli hecajo zaradi naglasa.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 16:59:35   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tweed

Ma ni res punce. Zelo pomembno za otroka je, da če oče ne zna dobro slovensko, naj govori "svoj" jezik z otrokom, saj ga bo s svojo polomljeno slovenščino še bolj zmedel.

Mislim, da Vas večina goji zelo negativen odnos do "južnjakov", kot jih imenujejo nekatere..., zato takšni odgovori.

Pa prosim, ne se spravljat na uporabnico, ki je napisala par slovničnih napak. Jaz sem slavist pa mi na kraj pameti ne pade, da grem kritizirat vaše umetnine...


Podpisem!

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:11:09   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55

Misek ne bit jezna, ampak okrnila sem tvoj tekst ker se z vsem kar si napisala strinjam, ne maram pa dolgih citiranj. Izbrala samo tista dva odstavka, ki ju moram pokomentirat:
Za anglescino lahko reces, da ni mednarodni jezik in trdis, da taksnega jezika ni, vendar pa je anglescina danes lingua franca in kot taksna omogoca sporazumevanje na vseh ravneh na vseh kotinentih. Jezik diplomacije se vedno ostaja francoscina.


Anglescina ni mednarodni jezik kot tak. Je najbolj razsirjen jezik sporazumevanja, mednarodni pa ni, ceprav razumem zakaj ga povecini tako imenujejo. To je nekako kot so rekli, da je v bivsi YU srbscina bila uradni jezik - pa je to dalec od resnice.

Zacetni tecaj ni nujno samo v rangu 500 eur in vec.


Vzela sem za referenco tečaj na FF, Center za slovenski jezik, kjer tudi pozneje opravljas izpit za drzavljanstvo.

Pravzaprav se strinjamo. Ostalo pa se mi zdi, da ne leti name user posted image

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Tanja55)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:19:41   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: MLADAMAMICA

IZVIRNO SPOROČILO: nya
reč mu, naj se ne pogovarja z malo, če se ne misli v slovenščini - no, šalo na stran, ampak res, če mi gre kaj bolj na živce kot to, da se starši ne zavedajo posledic, ki jih nardijo svojim otrokom - samo ga boš pa težko pripravila do tega - ker je le južne krvi - in žal oni majo zmeraj prav

kakšne posledice bo otrok imel, če bo govoril dva jezika? jaz sem se doma "učila" bosansko, v šoli, vrtcu, s prijatelji,... pa sem govorila slovensko. in znam oba jezika in zato nisem čutila nobene škode.


Koliko razume, ni stvar v tem, da bi otrok govoril dva jezika, temvec v tem, da naj bi govoril samo en jezik in to slovenscino. Ocitno se tudi slovenski starsi ne zavedajo posledic kaj pocnejo otrokom, ko doma z njimi govorijo slovensko namesto jezika drzave v kateri zivijo. Ali je takrat prav, ker je v vprasanju slovenscina, ne neka podcenjena nebodisigatreba bosanscina.....


_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu MLADAMAMICA)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:25:24   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: ****


Jaz bi mu odgovorila: Obstajajo tecaji.

Samo stvar ni v tem ali on za zivljenje potrebuje znanje slovenskega jezika ampak ali ga zeli znati.
Ker ta delavec seveda lahko lepo zivi, brez da zna slovensko in ocitno ne cuti potrebe po tem da bi se je ucil.


Se strinjam, vendar od cloveka s stirimi razredi osnovne sole, ki ima glavno skrb v zivljenju kako preziveti druzino in kako domov poslati denar je iluzorno pricakovati, da bo razmisljal o zelji ucenja tujega jezika. Naredi tisto kar mora in kar potrebuje. In ce slovenscine ne potrebuje, se je ne bo ucil. Zastopi pa ze toliko, da se ne izgubi. Od nekaterih skupin ne gre pricakovati prevec, zalostno vendar resnicno.


_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:29:57   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tweed

IZVIRNO SPOROČILO: ****
Oce se mora z otrokom pogovarjat samo srbsko. Ker je za otroka pomebno da ve od kje prihaja in pa spet ponavlajm vec znas vec veljas.

Ona - vevericka pa naj doma govori z obema tako z otrokom kot z njim samo slovensko in tudi to je ze nek nacin ucenja. Saj ce se partner noce ucit se hoce ali noce uci ze z poslusanjem...


Sva kar podobnega mnenja, samo eno stvar bi te popravil: oče je bosanec, zato ne bosta govorila srbsko, ampak bosansko. So striktno ločeni...


Trditev ravno ne drzi. Ker pa zahajamo na malo bolj "strokovno" podrocje, ce te zanima posljem par linkov, ali pa na zeljo pojasnim situacijo. Skratka: bosanski ali bosnjaski jezik ( se se niso zmenili kaj od tega bo obveljalo) je politicen konstrukt in pravzaprav je to hrvaski ali srbski jezik (odvisno od obmocja) v dolocenem dialektoloskem idiolektu.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:31:31   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: ****

IZVIRNO SPOROČILO: MLADAMAMICA



kakšne posledice bo otrok imel, če bo govoril dva jezika? jaz sem se doma "učila" bosansko, v šoli, vrtcu, s prijatelji,... pa sem govorila slovensko. in znam oba jezika in zato nisem čutila nobene škode.


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



Nic ploskat - pocakaj da "cujemo naglasak" ! user posted image user posted image user posted image

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:35:38   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: ****

Evo tok na kratko se z druge prespektive, kako je bit tujec in zakaj se je pametno in nujno nauciti jezik drzave v kateri zivis.



Se popolnoma strinjam z napisanim. Rada bi samo povdarila, da je razlika med popolnoma tujim jezikom in jezikom, ki ga z malo truda in intelektualnega napora le razumes (slovanski jeziki).

In se tisto kar bi rada res izpostavila: moras biti na doloceni intelektualni ravni, da se tovrstnih zadev zavedas in jih sprejemas kot pomembne. Na silo ne mores nikomu tega pojasniti, ce tega sam ne cuti ali ni na taksni ravni na kateri bi lahko to sprejemal.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:36:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: MLADAMAMICA

IZVIRNO SPOROČILO: Cveka30

še nekaj, kaj se dogaja doma za zaprtimi vrati me prav nič ne briga, ko pa nekdo pride na javno mesto in ti nekaj začne govoriti v obraz, kako naj jaz vem, da mi ne grozi da me bo ubil, če pa ga ne razumem, ne govorim o turistih, govorim o ljudeh, ki v Sloveniji živijo že dalj časa! 

ok, pretiravat pa ni treba. tudi kitajca ne razumeš, pa opaziš kdaj si v življenski nevarnosti in kdaj te želi nekaj vprašati. ampak ve bi se lažje sporazumele s kitajcem kot z bosancem. definitivno


ne jaz tudi Kitajca ne bi razumela, jaz govorim o tem da na javnih mestih naj ljudje govorijo tisti jezik ki je v državi uradni jezik v tem primeru je to Slovenščina, me pa prav nič ne zanima kako govoriš ti doma, zaradi mene tudi Kitajščino!!

veverička tebi dam pa samo en nasvet, postavi mu ultimat, pa boš videla kako bouser posted image

(odgovor članu MLADAMAMICA)
  Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 17:57:32   
Zamima
tipično.

KLIK


< Sporočilo je popravil Zamima -- 25.2.2009 17:59:53 >


_____________________________

Nekoč sem sanjala,.... zdaj živim svoje sanje <3

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 18:01:16   
Anonimen
Potem pa vecina nepopravljenega ostane, ponavadi kar za zelo zivljenje. Takrat je tezko pomagati, ce otrok joka, da ga v soli hecajo zaradi naglasa.


Ocitno bi rada nasla problem tudi tam, kjer ga ni user posted image . Kaj cem, pac imas take potrebe.

(odgovor članu Misek)
  Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 18:14:11   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Cveka30

IZVIRNO SPOROČILO: MLADAMAMICA

IZVIRNO SPOROČILO: Cveka30

še nekaj, kaj se dogaja doma za zaprtimi vrati me prav nič ne briga, ko pa nekdo pride na javno mesto in ti nekaj začne govoriti v obraz, kako naj jaz vem, da mi ne grozi da me bo ubil, če pa ga ne razumem, ne govorim o turistih, govorim o ljudeh, ki v Sloveniji živijo že dalj časa! 

ok, pretiravat pa ni treba. tudi kitajca ne razumeš, pa opaziš kdaj si v življenski nevarnosti in kdaj te želi nekaj vprašati. ampak ve bi se lažje sporazumele s kitajcem kot z bosancem. definitivno


ne jaz tudi Kitajca ne bi razumela, jaz govorim o tem da na javnih mestih naj ljudje govorijo tisti jezik ki je v državi uradni jezik v tem primeru je to Slovenščina, me pa prav nič ne zanima kako govoriš ti doma, zaradi mene tudi Kitajščino!!

veverička tebi dam pa samo en nasvet, postavi mu ultimat, pa boš videla kako bouser posted image



Ultimati v zvezi so vse prej kot dobrodošli, ker odvzemajo spoštovanje in možnost lastne izbire.

Torej, Cveka, če greš v Prekmurje, bi potemtakem morala znati tudi Madžarsko, v Kopru pa Italijansko. Znaš? Aja, je še vedno slovenščina uradni jezik, torej se tega ni potrebno naučiti.
Torej se v Ljubljani z mojo mamo npr. ne bi smela pogovarjati v najinem narečju, temveč bi morala govoriti ljubljansko? V Mariboru pa štejersko? Glede na to, kako raznolika so slovenska narečja, komot potegnem povezavo s tujim jezikom. Navsezadnje, bolje razumem srbščino kot pa Prleke (sicer mi je to narečje tako fajn, spevno, samo kaj poveste, pa nimam pojma user posted image ). Torej bi vsi turisti morali pred prihodom v Slovenijo govoriti slovensko. Naj jih naženemo nazaj? Da ne govorim o poslancih, na javnem mestu v parlamentu, pa vsak vleče po svoje. Ali vremenarke, niti naglaševat ne znajo, pa delajo na TV-ju.

Ko grem v Italijo, se s poslovnimi partnerji pogovarjam angleško. Italijansko ne znam. Po Benetkah govorim slovensko in se ob to še nobeden ni obregnil. Ena znanka je priseljenka iz Italije in ne zna besede slovensko. Tu živi še iz časov pred vojno. Pa ji nobeden zaradi tega ne teži. Kje je torej problem? Ker gre za napačno narodno pripadnost?

Spoštovanje med kulturami, jeziki, narodi je stvar, ki poteka obojestransko. Ne more večina pričakovati, da se bo manjšina prilagodila njenim merilom, če sama ni sposobna sprejeti navad, jezika, kulture manjšine. Namesto da bi te razlike vzeli kot medsebojno bogatenje, spoznavanje, s postavljanjem pogojev (govoriš, delaš lahko samo tako, kot hoče večina, ker tako ne boš moteč element, torej zliti se s povprečjem) širimo medsebojne razlike. Večina je tista, ki lahko poda roko, sprejme nekoga in mu da vedet, da ga šteje za sebi enakega. A ni logično, da bo potem le-ta imel večje veselje in spodbudo za npr. v temu primeru učenje slovenščine? Poleg tega, da se bo počutil sprejet in zaželje, enako tudi njegova osebna identiteta.

< Sporočilo je popravil Ankica -- 25.2.2009 18:16:40 >

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: mož se noče učiti slovenščino
25.2.2009 22:19:10   
tweed
IZVIRNO SPOROČILO: Misek

Trditev ravno ne drzi. Ker pa zahajamo na malo bolj "strokovno" podrocje, ce te zanima posljem par linkov, ali pa na zeljo pojasnim situacijo. Skratka: bosanski ali bosnjaski jezik ( se se niso zmenili kaj od tega bo obveljalo) je politicen konstrukt in pravzaprav je to hrvaski ali srbski jezik (odvisno od obmocja) v dolocenem dialektoloskem idiolektu.


No, spregledal sem poste, kjer je bilo govora o tem, da je pravoslavne vere. Potem se opravičujem ****, res govori srbsko.
Pa vseeno bom še enkrat napisal, da četudi je "bošnjaški" jezik (večina zagovarja ta pojem) politični konstrukt, je še vedno jezik, ki velja za uradnega. Če greš gledat njihove spletne strani, ti razložijo, da je to bošnjački jezik, koji temelji na štokavsko-ijekavskom narječju...

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: mož se noče učiti slovenščino
26.2.2009 4:32:41   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: tweed

No, spregledal sem poste, kjer je bilo govora o tem, da je pravoslavne vere. Potem se opravičujem ****, res govori srbsko.
Pa vseeno bom še enkrat napisal, da četudi je "bošnjaški" jezik (večina zagovarja ta pojem) politični konstrukt, je še vedno jezik, ki velja za uradnega. Če greš gledat njihove spletne strani, ti razložijo, da je to bošnjački jezik, koji temelji na štokavsko-ijekavskom narječju...


Reagirala sem na tvoje besede : "Sva kar podobnega mnenja, samo eno stvar bi te popravil: oče je bosanec, zato ne bosta govorila srbsko, ampak bosansko. So striktno ločeni... "

Dalec je se od tega, da bi bil bosnjaski/bosanski striktno locen od srbskega ali hrvaskega jezika. Locen je po pricipu 1 narod (!?) : 1 jezik (srbi, hrvati, bosnjaci) ali po principu 1 drzava : 1 jezik (srpski - Srbija, hrvatski - Hrvatska, bosanski - Bosna). Nekateri zagovarjajo prvi (iz razno raznih, pogosto povsem nejezikovnih vzrokov), nekateri drugi princip.

No, došlo je i vrijeme diskusije, pa je za govornicu izašao dr. Ibrahim Čedić iz Sarajeva i odmah rekao: "Bošnjački jezik nigdje ne postoji, niti je ko ikada upotrebljavao taj izraz. Nemojte nam nametati taj termin niti nas tjerati na ono što nećemo." Ovdje je uslijedio dugotrajan aplauz, ovacije takorekuć.

BTW: Ibrahim Cedic je direktor instituta za jezik, pri Akademiji znanosti in umetnosti v Sarajevu.

Tudi "Povelja o bosanskom jeziku" pove dosti; objavljena je na http://personal.inet.fi/cool/blt/index.htm . Poglej "drugi o nasem jeziku" pa bos nasel in Bugarskog in Brozovica, priporocam da navedbe preberes v celoti, saj znajo dati drugacno sliko, kot ce beres samo stavke, ki so citirani.

 

< Sporočilo je popravil Misek -- 26.2.2009 4:35:46 >


_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu tweed)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: mož se noče učiti slovenščino
26.2.2009 4:37:18   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Potem pa vecina nepopravljenega ostane, ponavadi kar za zelo zivljenje. Takrat je tezko pomagati, ce otrok joka, da ga v soli hecajo zaradi naglasa.


Ocitno bi rada nasla problem tudi tam, kjer ga ni user posted image . Kaj cem, pac imas take potrebe.



Ne sodi prehitro. Cas bo pokazal.

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   RE: mož se noče učiti slovenščino
26.2.2009 8:41:37   
viv_
IZVIRNO SPOROČILO: veveričica

sem slovenka poročena z bosancem in imava 6 mesečno hčerko.vse lepo in prav če nebi  biv on tako trmast in  noče se učiti slovenščine.svetujte mi kako naj ga pripravim do tega da se uči.sploh  otroka nevem kako misli učit.moje mnenje je da mora znati slovensko in on jo bo s tem samo begal.ali ima katera podobne izkušnje


Brez zamere, ampak tudi tvoja slovenščina ni najboljša. Mogoče bi se šla pa učit skupaj.

_____________________________

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu veveričica)
Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: mož se noče učiti slovenščino
26.2.2009 8:48:14   
veveričica
če bi brala  za nazaj nebi pisala o tem ,ker je bilo dosti napisano zase vem da znam in razumem  slovensko govorimo pa o mojem partnerju ne o meni.jaz nimam probleme z sporazumevanjem do sedaj me je vsak ki sem mu hotela kaj povedati razumev.to da tu na forumu pišem v naglici pa pomeni da pri 6 mesečni punčki nimam ravno čas  gledati na vse slovnične  besede pike vejice.ene ste pa res natančne kouser posted image

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Vaginalne okužbe je treba zdraviti
Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
TOP ponudba počitnic za družine
Kam se boste odpravili letos poleti? Za vas smo zbrali nekaj TOP predlogov, kako ustvariti nepozabne spomine.




Vrtec.
пеперутка16

Hodi/jo vaš/i otrok/ci v vrtec? V kateri?