|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koliko govorijo
3.2.2006 22:14:03   
čaki
zanima me koliko govorijo vaši 15 mesečniki? naša še nič razen mama teta papa to je pa tud vse in tiste njene kot so blakablaka..
baje bi pa mogla ful več- ena je izjavla da je njena mala pri 15 m govorila skori vse,
.
kaj pa vaše? koliko besed spregovori?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: koliko govorijo
3.2.2006 22:22:11   
KODA
Naš tastarejši je govorit začel šele pri 3 letih.Prej je pa samo kakšno lažjo besedo izrekel.

_____________________________

Celemu svetu si le ena oseba,eni osebi pa si ves svet...

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: koliko govorijo
3.2.2006 22:23:29   
lelaval
Še preveč bo govorila, ko bo začela.
Moja nečakinja je tudi do 3. leta rekla le mama, am-am in deda. Pa ji je zdravnica rekla, da, če do 3. leta ne bo govorila, gre k logopedu.

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: koliko govorijo
3.2.2006 22:30:28   
Cikica
Alen je začel lepo govoriti,ko je začel hoditi vrtec.Star je 2 leti,prej pa je bolj govoril,ati,mami,babi,lažje besede.Sedaj pa že lepo govori stavke.user posted image user posted image

_____________________________

Na zaljubi se v nekoga,s katerim lahko živiš,
zaljubi se v tistega,brez katerega ne moreš živeti.

Mi pa bomo imeli še enega,jupiiiii

http://alen2004.moj-album.com/





(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: koliko govorijo
3.2.2006 22:52:16   
mamči
Poznam osebo, ki skoraj do 3 leta ni kaj dost govorila- tu in tam besedica, danes je pa doktor!
Pri 15. mes. so pa otroci glede tega zelo različni in se ti res ni treba sekirat, če tisto kar izgovori izgovori približno razločno in tebi razumljivo.

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: koliko govorijo
3.2.2006 23:03:27   
JASNA D
Vsake oči imajo svojega malaraja, toliko za uvod, saj veš kaj mislim....

Moja bo v nedeljo stara 16 mesecev in skupaj spaca šele nekaj besed: avto, ata, mama, am-am (da bi rada jedla),se (še), to pa je tudi vse. No nekaj se trudi še z besedo dedi. Pa je nimam za "zamujeno". Sinu se je po takih osnovnih besedah odprlo pri 17 mesecih, za njo bomo pa še videli.

Zapomni si eno - dovolj časa še ima, več kot dovolj. Verjamem, da so nekateri otroci pri taki starosti že zgovorni, da pa lepo govorijo, to pa ne. Kaj pomeni lepo govoriti je pa malo težko določiti, mar ne? Poznam eno, ki je trdila za svojega froca ah in sploh in oh, kaj vse že zna in obvalada, potem pa sem jo srečala z otrokom, bila z njima skoraj tri ure, pa o nekih govorancah in ostalih sposobnostih ni bilo ne duha ne sluha. Pomembno je tudi KDO kaj reče.

Skratka ne sekiraj se, še prekmalu bodo preveč jezikali. Meni je moj tamali slabi 2 leti in pol) prejšnji teden, ko sva imela borbe za spanje, sedel na glavo (ko sva ležala v njegovi postelji) in mi rekel: "Mako bo sral mami po glavi". Nisem vedela ali naj se smejim ali jočem, potem sem pa vsaj enkrat pametno molčala. Saj kje je pa to slišal....

Jasna

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: koliko govorijo
3.2.2006 23:06:12   
nynna
Naša pove točno te tri besede pa neki kao oči. Pa mislim da ni nič narobe. Delam v vrtcu in nisem še slišala 15 mesečnika ki bi govoril vse. Mislim da ta tvoja znanka zelo naklada.user posted image

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: koliko govorijo
4.2.2006 10:09:41   
SaaS
Mislim, da ni za skrbeti, če otrok pri 15 mesecih še ne govori. Otroci so si tako različni, da eni prej govorijo, eni prej hodijo... Sploh pa,kaj pomeni "govori skoraj vse" - malo manj kot mama??
S prijateljico imava slab mesec razlike stara sinova, moj je 15m, njen 14m. In sta si tako različna, da sploh ne primerjam več. Njen ne govori nič, moj pa je pravi mali nakladač... Njen hodi že več kot dva meseca, moj pri 15 mesecih še stoji ne...
Sinova prva beseda je bila avto pri 10,5 meseca. Nekaj časa sem še zapisovala katere besede se je naučil, zdaj pa ne več, saj vsak dan pogrunta kakšno novo. So pa jasno še popačene, ne izgovori čisto pravilno. Avto je ato, Miha je Mika, stri je tic, krava je kava, paprika je papika, jogurt je jogo... Kakšen teden ali dva nazaj pa je začel povezovati - mami kuva (kuha).. Moram pa povedat, da sva z očijem oba velika nakladača (ha ha ha) in kot pravijo, jabolko ne pade daleč od drevesa. 
Bo že začel govorit, ne skrbet.

(odgovor članu nynna)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: koliko govorijo
4.2.2006 10:32:33   
Seven*
HALOOO.. Kaj naj jaz recem na vse to??!? Moj Jakob pri 20 mesecih uspe recti samo: JA! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image O kaksni mami ali ati ni ne duha ne sluha. Razume pa vse.. Na onem zloglasnem Denverjevem testu bi gladko pogrnil. user posted image user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: koliko govorijo
4.2.2006 10:54:29   
daria78
Moj Luka je do 18. meseca komaj kaj izustil, potem pa se mu je kar naenkrat odprlo in je zelo hitro napredoval. Sedaj ima 25m in me vsak dan preseneča s svojimi stavkci. Še vedno pa ne govori tako kot nekateri, ki že pri enem letu brbljajo, tako da.... vse ob svojem času, pravila pa ni.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: koliko govorijo
4.2.2006 11:28:15   
Pupica
zdej pove že skoraj vse, tolk da jo zastopiš. No mi2 jo zastopva, drugi mal slabše, ampak kr gre.
Prva beseda pred 1 letom je bila Tara(z R jemuser posted image ).Potem mama, oši-oči. Očija je nato preimenovala v atauser posted image pojma nimam zakaj; baba-babice(vseh 6user posted image ), dedi-dedek, ama -hrana, jesti, pij -za pit, pije, šejna - žejna, bi pila; brm brm ali ato-avto; vse živali že prepozna v slikanici in jih tudi poimenuje, čeprav vse nekako bolj na mehko( s š ji, ž se mi zdi da še en uporablja, prav tako ne č).
Svojo hrano oz.najpogostejšo hrano tut poimenuje:ajška -jajčka; lino-čokolino oz.gresolino, ipd..., mlek -mleko, kakav ipd-ne mara, za to odkimava ne mlek, ne mlekuser posted image
kaka-pomeni lulat in kakat, ter kahlico
nina  ali aja-pomeni spi
papa - pomeni sprehod, ven, odhajam,...
igrače:goga -žoga, punška -punčka, dojenček, Barbi tudi Ken je še kr punčkauser posted image
riska-risanka, pravljica
koka-knjiga........pa še in še bi lahko naštevala. Smo bili pa stari 16 mesecev.
Aja pa včerajšnja nova pridobitev je PANDA-prijazen medvedekuser posted image tako da je sedaj rjavi medo in beli medo enako medo, panda je pa pandauser posted image user posted image user posted image Se mi zdi pa da vsak dan osvoji par besed.
Sem pa bolj presenečena nad spominom. Danes zjutraj sva očiju razložili kaj vse sva počeli včeraj, kaj sva videli, kje je bila, kdo je bil na obisku, kaj je jedla, .... Seveda v njenih besedah, z mamino pomočjouser posted image

Sicer se pa ne sekiraj, men se zdi, da se ji je ravno nekje pri 14-15 mesecih odprlo. Prej je uporabljala besede le za osebe, hrano, ... vse ostalo pa je prstek povedal, ali pa sva ji mi2 brala z očiuser posted image

Aja se pa strinjam s SaaS, tut pri nas sva oba z očijem zgovorna. Tako da ima to verjetno po nama.

Nynna mislim da je JASNA D lepo povedala, vsake oči imajo sovjega malarja. In za mene sedaj govori vse, napram prej ko niuser posted image Seveda se zavedam, da ni osvojila niti 0,00001% besednjaka, ampak sej to ni važno. Glavno da  sedaj sama pove, kaj bo jedla, pila, ali bo kakala(lulala) s čim se bo igrala, kam gre, in kdo je prišel. Prej sem namreč imela že 15 minut dla s tem da sme kaj ugotovila.

LP


< Sporočilo je popravil pupic@ -- 4.2.2006 11:35:34 >

(odgovor članu daria78)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: koliko govorijo
4.2.2006 20:50:25   
Pilar
Ej, točno to sem jaz hotela danes vprašati...Jure je star skoraj 14m, in vse kar "pove" je mama, am. Enkrat mu je uspelo mami, pa Aja( Tara)...in to je to! Drugače se pa na ves gls dere( kriči, vrešči)....ma najbol mi gre na živce, ko me sprašujejo, kdaj bo pa kaj spregovoril...in pol se res ustrašim, če je kaj narobe z njim!

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: koliko govorijo
4.2.2006 21:34:10   
Anol
Naš mali je star 17 mesecev pa tud nima ravno bogatega besednega zaklada oz. mi bolj malo razumemo njegovo čebljanje,  pa tudi če hočemo da reče neko besedo ni šans, da ponovi. Ko pa kdaj čist tko neki govoriš pa mu je neka beseda zanimiva pa ponovi. Ful veliko govori "tole" pa "gor" babi je bibi, aja pa "kdo je", "hvala", ampak saj veš to ni da bo rekel ko ga boš dej rec, dej rec ampak ko se mu bo zdelo pa tud ni ful razumljivo za nasp, počasi se tud mi navajamo, da bomo razumeli njegovo govorjenje, ker on nas pa  definitivno zelo dobro razume, razen če mu ne ustreza.

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: koliko govorijo
5.2.2006 11:47:23   
janjja
NAši se je tud nekje pri 14 mesecih začelo. Prej je bilo vse ati. Zdaj pa že pove :ati, od atija, mama, mamoa(mamica),
didi (dedi), od didija (od dedija) ,
Aja (alja), avto ali vrm-vrm, njami-njam,
topati(copati), apa(kapa), Nina,
Minija (Sabina), Mjav, hov-hov, mu,
bee,Tabaso(klobaso), oma,... Pa še kaj bi se našlo. user posted image  Stara pa je zdaj 17 mes.

(odgovor članu Anol)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: koliko govorijo
5.2.2006 11:56:42   
Anonimen
NE SE OBREMENJEVAT S TEM KOK GOVORI, SPLOH PA NE PRIMERJAT Z DRUGIMI! ker vsak otrok razvija zelo različno svoje sposobnosti. eni prej začnejo hodit in so motorično oh in sploh, eni pa ne hodjo 100 let pa raj goflo otrešajo. pa še tko je z govorom..ponavad ni nič od njih pol pa nardijo naenkrat ful preskok. naša je sicer ne vem pri kermu mescu kar naenkrat začela ponavlat vse kar si hotu do takrat pa tut mama ni rekla. zdej pri dobrih 18. mescih pa je taka gofla da je ni za ustavt, poje, vse pesmice si zapomne in jih vsaj delno ponavla, pove ti pa tut vse tko da jo zastopiš. je pa pač gibalno manj sposobna in ne zna recimo sama po stopnicah dol, gor s težavo seveda po vseh 4h in podobno.

(odgovor članu janjja)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: koliko govorijo
6.2.2006 7:42:18   
puncica
Sicer smo mi pri 20 mescih ampak pri nas že vse govorimo in č in š in ž samo r še ne, pove vse besede in govori cele stavke npr. Čombe bjca žogo (Čombe brca žogo), jagodo sabo nesja (jagodo s s sabo nesla), opica papa nano (opica je banano) zna enih 15 pesmic,skratka ful govori in kr poje poje poje, pri 15 mescih se mi zdi da je začela ponavljat besede in ko sem ji pela je zraven začela pet in je ful hitro osvojila govor tudi vzgojiteljice pravijo da ima ful razširjen besedni zaklad ja itak če sam žlobudra že od rojstva user posted image Sicer pa nič sekirat, jaz sem npr. spregovorila šele pri 2 letih, prej bla večinoma bol tih, potem pa govorila vse, nekateri pa že prej veliko povedo, po moje je to odvisno od otroka kolk se poglablja v govorenje.


_____________________________

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu čaki)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: koliko govorijo
6.2.2006 12:20:50   
viv_
Naša ni govorila skoraj nič do drugega leta - potem se ji je pa čez noč, ampak dobesedno čez noč, odprlo in sedaj, pri 25 mesecih govori vse! Ni je za ustavit! user posted image

(odgovor članu puncica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: koliko govorijo
9.2.2006 11:37:01   
Pi-kica 1
Moj sin bo kmalu star 15 mesecev, pa ne govori nič - niti ata in mama. Brblja sicer svoje zloge, govori mamamama, da bi pa mene pogledal in rekel mama, to pa ne. Ampak jeaz se nič ne sekiram, ker razume pa vse.

LP

Pi-kica

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: koliko govorijo
9.2.2006 12:54:32   
karmy
pusti svoji punčki čas...sej bo že spregovorila...

moj je res tisto začel govort pri 3 letih malo pred 4 letom...

_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: koliko govorijo
25.2.2006 13:02:44   
mehurčica
Pri 23 mesecih.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: koliko govorijo
25.2.2006 13:12:15   
Marogica
Naš je star 14 mesecev, pa pove mama, am-am, mmm(dobro), ja, ati (to je oznaka za vsako tretjo stvar), BBBBB(Bor-bratec). Ni ravno zgovoren,ali ne?
Nikjer ni določeno, koliko bi moral otrok govoriti, to tudi ni znak kakšne posebne inteligence ali kaj drugega, tako, da se ne sekiraj. Naš ta večji sedaj, pri skoraj 5 letih toliko govori, da bi bila včasih srečna, če bi znal kakšno besedico manj ali pa bi imel gumb za izklop.
Še nekrat, ne sekiraj se

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu mehurčica )
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: koliko govorijo
25.2.2006 23:34:12   
TaRe*
Naša najnovejša pogruntavščina je mamija -mamica(prej sem bila skoz mami).Drugače govori posamezne besede.nekatere razločno,nekatere pa po kitajsko,tako da jo razumemo samo mi.ne govori niti r,niti L,pa nobenih šumnikov ne,razen s reče malo boljše,odkar ima v vrtcu Sašo.
Tojta-torta
taja-čaja
majata-Tamara
paki-patrik
Abuuuu-avtobus
ato-avto
pati-copati....in podobne fore.Če se ji pa ne da,pa enostavno ne bo rekla.Dve besedi skupaj še ni rekla.
Stara je pa ,oz.bo 4.3...20 mesecev.
 
Tamara  je za svoj 1.rojstni dan govorila že skoraj vse.Pa še danes govori naprej pa nazaj...user posted image

_____________________________

............ja,takle mamo..;)


(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: koliko govorijo
28.2.2006 14:02:56   
mynyka
saj vse še pride.moj je star 18 mj pa govori samo.mama,ata,dedi,babi,bavo(bravo),bmac(avto) vsega pomalem.saj bo še preveč govoril.user posted image user posted image

(odgovor članu KODA)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: koliko govorijo
2.3.2006 21:56:46   
kepa*
Naš tud zelo malo govori pri 14ih mesecih.
Kar naprej govori ata, zna reci ajs (če je kaj nevarno), aja aja.
Mama sploh noče reči. Sam včasih, ko joka, pride k meni in govori: mam mam mam...
Kaj pa vem, lahko bi že kaj več govoril, se mi zdi. 

_____________________________

Letos pa bo!

(odgovor članu mynyka)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?