|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 13:17:47   
roberta

Ojla,
me zanima, če mi lahko kdo kaj svetuje glede postopkov pri kupovanju stanovanja - morda iz lastnih izkušenj, ali pa kako dobro internetno stran ali kaj drugega... Z možem ga nameravava kupiti v parih tednih, in sicer s pomočjo kredita in s zavarovanjem pri zavarovalnici...
Zanima me predvsem ali mislite, da je bolje urejati te zadeve preko npr. nepremičniske agencije (da jo torej najameš, da ti vse zrihta - a mogoče kdo ve koliko to stane?) ali pa se lahko laik sam loti take zadeve - no seveda po predhodnem samostojnem izobraževanju :) pa na kaj je treba biti posebno pozoren, pa kako je z notarji (kolk približno so stroški...), itd.

Hvala vam za morebitne informacije,
Roberta
Neposredna povezava do sporočila: 1
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 13:22:09   
natja_
V parih tednih????? Saj to niso čevlji..:zmeden:
Ne biti tako zagnana pri takšnih stvareh, saj tu se govori o milijonih. Pa še to: v času iskanja stanovanja, raje malce več pobrskaj po internetu, pa po raznih forumih, pri znancih.... ker bosta morala paziti na veliko stvari, preden se bosta "skeširala".

Srečno - natja :pujs:

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 15:04:29   
Klara-5
hmmmmm, v parih tednih???!!! kaj bosta začela iskat al kaj?! midva sva ravno pred nekaj dnevi kupila stanovanje (beri plačala aro in podpisala pogodbo) in to res niso heci, če nočeš, da te glih nategneja za ves tisti tvoj denar.... absolutno priporočam kakršnokoli profesionalano pomoč, pravno, alipa če poznaš koga ki dela v nepremičninski agenciji... drugače pa sva midva to urejala preko agencije agma in zaenkrat naju še niso nič razočarali... odločno odsvetujem agencijo royal nepremičnine, samo okoli prenašajo pa za svoje riti skrbijo!!!!!
lp in veliko sreče!!!!

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 15:11:06   
Anonimen
Tudi midva sva v septembru kupila stanovanje in sicer prek agencije. Vse stroške je itak nosil prodajalec in se mi zdi, da je tako še najboljše. Jaz sem se posebej bala, ker se lastnica še v nedeljo ni izselila, midva sva pa imela prevzem stanovanja v ponedeljek ob 10.00! Za znoret! Ampak se je dobro izteklo.

Stanovanje sva pa iskala dobro leto.

Vsekakor je pa dobro, da je stanovanje vpisano-etažna lastnina, ker je to zdaj drag hec!

Bojana

(odgovor članu roberta)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 15:44:26   
roberta

no saj ga ne bova kupila kar iz danes na jutri ;) sva še nekaj tednov pozorna na trg, pa kličeva okoli, pa hodiva po nepremičniskih agencijah, pa hodiva na oglede iz oglasov, pa se zanimava za kredite, itd. Samo zdaj je pač prišla tista sklepna faza, ko bova dejansko tudi kupila stanovanje (enega imava že v "paci", lastnica nama je zaenkrat kar naklonjena, tako da upava, da nama ga ne bo kdo speljal... :zmeden2:).

In zato naju seveda zanima kako je s temi postopki glede same kupnje... tako da, če ima kdo kake bolj konkretne informacije, bi bila zelo vesela!

Hvala pa že vsem, ki ste do sedaj odgovorili...
Roberta

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 17:19:06   
Anonimen
Glej, midva sva stanovanje kupila lani. Jaz se poklicno ukvarjam z nepremičninami (tako malo drugače) mož (bivši) je pa ekonomist. Pa mi niti za moment ni bilo žal, da sva kupovala prek agencije. So oni poskrbeli za vse kar se postopkov in ostalega tiče, sam za hipotekarni kredit sva se šla zmenit sama. Tud kupoprodajno pogodbo so zrihtali, vse kar je bilo v zvezi z ZK itd... res pa je, da sem jih vedno imela pod kontrolo, ker pač poznam stvari iz prve roke, pa še naš službeni pravnik je en hud maher s področja nepremičnin. Tko, da sva imela vsa neformalen suport, če bi hotka sama rihtat.
Sam sva si pa s tem, ker nama je agencija in poiskala stanovanje (primerno, za primerno ceno, na izbrani lokaciji..) sva prihranila ogromno časa. Ko sva šla računat sva pogruntala, da naju bi več stalo, to da sama urejava stvari, kot to kar sva kot % plačala agenciji.
Glede postopkov pa tako:

1. Najprej poglej, če je okol bloka urejeno lastništvo.

http://prostor.gov.si/
Greš na javni dostop, sam plačuješ z moneto. Pri tem dostopu moraš vedet k.o. in parcelno številko območja. Z malo iznajdljivosti dobiš to celo po naslovu ulice...

2. Pol pejt na EZK in poglej kaj je v zemljiški knjigi

http://portal.sodisce.si/vpogledi/zk.portal
Tle tud plačuješ z moneto. Pogledaš kaj je s stanovanji in blokom in če so gor kake hipoteke in podobno...

3. Če ti nič od tega ne rata - mi pošlješ privat sporočilo in ti to jaz pogledam. :)-:)-:)-:)-

PS: pa glej da bo na kupoprodajni pogodbi napisano lastništvo do ene polovice na oba. Je zelo pomembno, ko se ločuješ!!!!!!:ups:

(odgovor članu roberta)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   kupovanje stanovanja...
27.5.2005 17:22:05   
Gina
Daleč najboljše je, če stopiš do odvetnika, da ti napiše pogodbo. Namesto odvetnika, ti to lahko naredi nepremičninska agencija, samo jaz ne bi zaupala tako veliko milijonov pogodbi od agencije, ker nimam prav dobrih izkušenj. Tiste pogodbe so ponavadi po tekočem traku in za vse enake, pri vsakem nakupu pa gre vendarle za druge pogoje, načine kupovanja, izselitve....
No, potem se morate vsi strinjati z vsemi točkami pogodbe, kar lahko traja več tednov, ker se stvari večkrat popravljajo, pa odvetniki ne delajo iz danes na jutri.
Ponavadi se ravno zato podpuiše predpogodba, v kateri se določi, kaj bo pisalo v pogodbi. Ob podpisu predpogodbe se plača ara.
Še prej moraš preveriti izpisek iz zemljiške knjige, ki najbolje, da je čisto svež, vsekakor pa ne sme biti star več kot 3 dni. Tam ne sme biti nobenih plomb ali hipotek ali karkoli pač že. Če stanovanje ni vpisano v zemljiško knjigo, lahko preveriš lastništvo samo z originalno kupoprodajno pogodbo, s katero so lastniki stanovanje kupovali. Jaz vem, da smo morali imeti za vpis v zemljiško knjigo komplet vse kupoprodajne pogodbe za nazaj od takrat, ko je bilo stanovanje narejeno, da smo ga sploh lahko vpisali. Prodajalec ti mora zagotoviti vse te dokumente, in to po zakonu obvezno.
Način plačila in prevzema dogovorite sami. Če bosta plačala vnaprej, se splača naredit predznambo z zemljiško knjigo, tako da sta ob plačilu kupnine vidva že vpisana v zemljiško knjigo kot lastnika, čeprav bivši lastniki še stanujejo v stanovanju.

nepremičninsko agencijo ponavadi plačaš 2% od kupnine, ena pogodba pri odvetniku pa ne vem koliko pride, ampak od 50.000 do-100.000.- se mi zdi.

Aja, preden plačaš kupnino, mora iti prodajalec na davkarijo, da mu odmerijo davek na promet z nepremičninami in ga mora tudi plačat. Potem greš k notarju overit pogodbo. To vse plača prodajalec. Potem greš plačat, potem pa dobiš original pogodbo v roke, s katero se greš vpisat kot lastnik v zemljiško knjigo. To je to.
Mogoče sem pa še kaj pozabila, ker se s tem sicer ne ukvarjam. LP

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   kupovanje stanovanja...
28.5.2005 19:58:32   
Sibil_
Pazit moraš tudi pri pogodbi, da vsebuje vse kar je pomembno.
Torej-če piše v pogodbi, da sta seznanjena s stanjem stanovanja in sta si ga ogledala, to dejansko pomeni, da če začne npr. vodna cev puščat čez en dan je to vajin problem.Napisani morajo biti VSI priključki, ki ostanejo v stanovanju (kabelska, telefon...), kakor tudi vse napeljave-centralna, plinska...
V pogodbi mora biti tudi navedeno, da je prodajalec dejansko lastnik nepremičnine, da bo stanovanje bremen in oseb prosto pšrodal, da se odpoveduje kakršnimkoli zahtevkom do tega stanovanja v svojem imenu in v imenu morebitnih dedičev.:bravo:
Zahtevaj tudi naj v pogodbi piše da se obveznosti prenesejo nate ob izročilu ključev oziroma predaje stanovanja, ta pa naj bo pogojena z zadnjim plačilom.Nikakor ne plačuj vnaprej celotnega zneska.
Jaz osebno sem s prodajalko šla na dan celotnega plačila v stanovanje, popisala števce, potem sem šla na davčno z njo-da je plačala davek, potem sem ji plačala celotno kupnino-ona je dala pa meni ključe.No, pol je pa še z mano obleztala vse urade-elektrika, voda, komunala...in povsod sem zahtevala da je vse poravnano.Tako me ni uspela zaj...., kar pa je naredila pri prodaji enega drugega stanovanja.
Predvsem pazi pri teh prepisih računov, znajo bit prav težke situacije.:(
No, če še kaj lahko privat, sicer nisem iz tega področja, ampak me pa full zanima, poleg tega pa sem svojo pogodbo sama napisala, dala sem jo pa pravnici za pregledat.
LP,
Sibil

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   kupovanje stanovanja...
28.5.2005 20:49:54   
anajmad
.....in ne pozabi vpis v zemljiško knjigo.Ena moja znanka,je kupla stanovanje pred 7 leti.Vsa ta leta je plačevala davke za stanovanje,tako kot je treba.Pred 3 mesci pa se je hotela vpisat v zemljiško knjigo in....:zmeden::zmeden::zmeden:šok - plomba na stanovanju od prejšnje lastnice v višini 20 mio SIT,ki jih je pridelala v zadnjih petih letih,ker takrat ko je podpisala pogodbo,naj bi bilo stanovanje bremen prosto.Zato pazi!
en lp:morje:D.

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?