|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 13:53:17   
žiža
moje razmišljanje in praksa o "eni čez rit" je v stilu že napisanega in podpisanega v imenu Gine, Kalbota, Albine.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 14:00:21   
bini
jest se podpišem pod gino in kalbota - pa ne prvič user posted image user posted image

in ja, tud jest sem ena blazno nasilna mati, ker je naša že nekajkrat dobila eno po riti - npr. včeraj ko sem jo 15 min lepo poskušala prepričati naj mi ne hodi po narejeni gredici na vrti - potem je dobila eno po riti (ker je meni pač počila struna), ni niti zajokala in je šla vsaj za pol ure zganjat teater na drug konec vrta user posted image

in ja ženske - dojemte že, da je nasilje lahko tudi drugačno, ne samo 'ena po riti'
in še enkrat, kot je že rekla viv - tepež ni enako ena po riti potem ko pač demokratično pregovarjanje ni več učinkovito user posted image - bistvena razlika je user posted image  ampak nekatere tega enostavno nočete razumet.



_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 14:12:02   
CAPA
Saj bi kaj napisala,vendar je Kalbo napisal vse tisto,kar bi tudi sama.Se popolnoma strinjam z njegovimi izjavami.Danes otroci poznajo samo svoje pravice,ne pa dolžnosti,za kar pa vemo kdo je kriv.Starš,ki otroka ščiti kadar naredi nekaj narobe,namesto,da bi ga kaznoval.Pa ne mislim fizično.


user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 14:12:17   
CIPRESA
To se sploh še nisem nikoli vprašala ampak tudi jaz sem bila naprimer tepena po riti in ne 1X ampak večkrat, pa nimam nobenih posledic, ne psihičnih  pa tudi na riti se mi ne pozna.  Zdaj kolikokrat in kako moraš biti tepen da veš povedati da je to nasilje in podobno me pa res zanima????

Ker mislim da nihče z zdravo pametjo otroka ne prebuta do konca zato ker se noče napravit v pižamo, ali pa pojesti kosila. Pa tista ena čez rit je imela pri meni večji vpliv na možgane kot na riti, na riti se ni nič poznalo na možganih pa mnogo - ubogati sem začela!!!


_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu bini)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 14:21:20   
kalbo
Pa tista ena čez rit je imela pri meni večji vpliv na možgane kot na riti, na riti se ni nič poznalo na možganih pa mnogo - ubogati sem začela!!


Ne, zagotovo si začela lagat staršemuser posted image

(odgovor članu CIPRESA)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 14:24:21   
Anonimen
Ne, zagotovo si začela lagat staršem


Ja, zdaj pa decu user posted image

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
12.4.2007 14:25:21   
CIPRESA
user posted image user posted image ja no vse ne smem povedatuser posted image user posted image

_____________________________

09.08.2005 - ŽIGA
04.12.2008 - ANJA

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 7:18:37   
srki
Jaz bi pa samo dodala, da bi vsem tistim, ki imate dovolj energije in znanja, kako vzgajati, ne da jo dobi ENKRAT ČEZ RIT, dala nekaj dni enega pridnega, dojemljivega, ubogljivega otroka, naslednji dan oz. vse naslednje dni pa enega, ki je hiperaktiven in ki ti pred očimi naredi piz****, pleza povsod kot opica, se ne boji nikogar in ničesar, dobesedno izziva, da se mu kaj zgodi in ko s pregovarjanjem, ko si že čisto blesav od razlaganja, zakaj to in ono ne, nič ne pomaga, potem pa se oglasite.

Lahko vam pripeljem mojega nečaka. Moji sestri in njenemu možu se že fuzla, ker enostavno ne vesta, kako in kaj. Sploh ni poslušen, ne zanima ga nobena stvar, ob risanki ne bo sedel eno minuto, igral se ne bo eno minuto, skratka je obup in kadar ga čuvam in kadar sta skupaj z našim, izgubljam živce, poka mi čisto vsak živček posebej.

Kdor nima takega otorka, ne ve, kako je staršem. Tudi jaz sem sestri drugače govorila, poskušaj tako pa tako, daj to pa to. Dokler ga nisem dobila v varstvo. Sedaj sem tiho. Tudi v vrtcu izbirajo razno-razne metode, da ga "zaposlijo", da se vsaj malo umiri.

Ni žleht otrok, je pa živec, ki dobesedno preži na to, da kaj ušpiči.

(odgovor članu MojcaG)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 7:32:15   
Olivija
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc



in seveda naš pobalin. ki mu nič ne pride do živega. ne boji se me, ničesar. tjaša nikoli ni tepla, on je pretepel sestrico pri letu in pol - doma se tega ni naučil. in takrat se je vzgoja spremenila. čez cesto ga vlečem, če me noče ubogati, če udari koga (sestrico, mene) ga najprej opozorim, če se začne norčevati, ga udarim nazaj. ima pač zelo trdo glavo, ampak verjamem da bo s časom bolje.





Piščanc: mi imamo enak problem z Juliju. Ugotovila sva, da svojo agresijo sprošča s pretepanjem - večkrat je že udarila Ano in to tudi s kakšno trdo palico, naja pa tudi, če je fejst jezna. Tepena ni bila nikoli. Pa ne zaradi tega, ker sem kakšen naprotnik udarca po riti, ampak zato, ker je še premajhna. Ana že po naravi ni pretepaška in je ni nikoli udarila in mi je ugankauser posted image . Enostavno se mi zdi, da je kolerik po značaju in nimam pojma kako naj jo naučiva obvladovati to svojo jezo.

Kar se pa teme tiče. Udarec po riti kot sankcija se mi zdi sprejemljiv, prekršiš pravilo - sledi sankcija. Ana je na srečo zelo ubogljiv otrok in pomaga ji že "pozitivna" motivacija ali pa grožnja z drugo kaznijo (prepoved sladkarij, ...).

Partnerja pa ne pretepam, ker tudi nočem izvajati avtoritete nad njim, to naj jo imajo kar njegovi starši. user posted image

< Sporočilo je popravil Olivija -- 13.4.2007 7:34:01 >

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 15:53:45   
skuštrana
Zadnja dva stavka si pa pobrala kje...pri Dr Philu, al pri Oprah? Samo tam lahko človek pobere kaj tako posplošenega.

Who the f...in dr. Phil? Za Oprah še vem...user posted image

Bom napisala samo še tole, potem pa me na temi več ne bo, ker vidim, da nikamor ne pelje ter da je večini ena po riti čisto sprejemljiv ( in normalen) način komuniciranja med staršem in otrokom.
Vsako nasilje nad otrokom (fizično ali pa psihično) uničuje otrokovo dostojanstvo, njegovo samopodobo pa tudi samozavest. Pa tudi samopodobo samih staršev, saj tudi tukajle na RR velikokrat beremo poste z naslovom Joj, udarila sem svojega otroka... v katerih se starši opravičujejo, (in iščejo tolažbo) ker so udarili svojega otroka. To pomeni, da jim je vendarle žal in vedo, da to ni prav. (Ven iz konteksta, mislim, da bilo bolj pametno opravičit se otroku, kot pa celi RR, ampak to ni tema...)

Stanje glede današnje mladine je pa takšno kakršno je najbolj zaradi prezaposlenih staršev, pomanjkanja komunikacije med otrokom in starši... Starši nimajo več vpogleda v otrokovo življenje, otroci so bolj ali manj prepuščeni sebi, šoli, ..Se mi zdi absurdno krivit današnjo mladino za stanje kakršno je, ko pa je večina ljudi zelo tolerantna do nasilja (kot se že po tej temi vidiuser posted image ), ker (bom še enkrat ponovila) ena po riti je vrsta nasilja pa lahko ostali trdite kar hočete...


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 15:57:37   
MarijaPo
Otroke je treba tepst dokler je še kera kost cela.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 16:22:05   
skuštrana
Ma, še tole sem se spomnila. Da ni tale anketa spet za revijo Supermamiuser posted image Sem videla, da imajo v napovedniku napisano, da bo naslednja številka posvečena tej temi, skoraj istočasno pa se pojavi na RR anketa o tem... 

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 19:50:14   
rainbow
Skuštrana, jaz sem tudi proti "eni po riti", čeprav pa je parkrat mojemu možu ušla in sem bila divja (je kar spustil vse druge metode, ki bi prišle v poštev prej); v glavnem, je težko biti starš, jaz se večkrat zalotim, da povzdignem glas, posebej če sem utrujena, kar itak ni več daleč do tiste po riti. Ampak skušam delovati nenasilno (torej tudi verbalno nenasilno), ker se mi zdi to pomembno. Če je ta po riti bolj izjema kot pravilo, ok, doler ne postane nek način komunikacije, pa ni več ok.
Sicer pa večji je otrok, manj je potrebe po "eni po riti", ker je sposoben razumeti neko logično razlago ali dana pravila.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 21:32:48   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: mika

IN TO ODTEHTA DANAŠNJO MODERNO TEZO, DA OTROKA NE SMEŠ TEPSTI.TUDI MI SMO JIH V OTROŠTVU KDAJ DOBILI PO RITI, PA NOBEN NI ZA TO UTREL KAKŠNIH POSLEDIC. SE PA STRINJAM, DA NAJ BI S TEPŽEM PRENEHALI NEKJE V PREHODU V OŠ, SAJ JE TAKRAT OTROK DOVOLJ VELIK, DA NEKATERE STVARI TUDI RAZUME, PREDVSEM, PA SO TAKRAT KAZNI LAHKO V DRUGAČNI OBLIKI


ojoj...

- da otroka ne smeš udariti, ni moderna teza, ampak razumska...pol pa udari enega odraslega, ki ti bo letel čez cesto, ravno takrat ko boš ti z avtom pripeljala, pa boš videla kaj se bo zgodilo...al boš pokasirala nazaj, al se boš pa znašla na sodišču.
- tudi majhen otrok dobro razume, ravnotako kot tisti v OŠ, samo več truda je treba vložiti.
-res nimam nobenih motenj, zaradi ene po riti, ampak občutkov, ki sem jih takrat imela svojemu otroku ne privoščim. na to pa marsikdo pozabi.



mika o tem bi lahko razpravljali v nedogled, ker je to tako razširjen pojem in pojmovanje, od samega udarca do tepeža.
Bi pa izpostavila nekaj.Mislim, da je zelo, ne kar ZELOOOO pomembno kako je bil starš vzgajan. Jaz namreč nisem dobila , no vsaj spomnem se je ne, nobene po riti. Sicer so mi pripovedovali, da ko sem bila v fazi trme, da sem kakšno dobila, da se je mula lažje  premaknilauser posted image
Skratka, vse to zagovarjam, kljub temu, da nisem dobila nobene po riti, pa sem si jo OBČASNO prav želela. Tiste dolge pridige, kako je kakšna stvar nevarna, in kako se ne sme....Oh ja, že ko sem naredila kozlarijo, sem to jasno vedela, in mene je bilo kar groza spet poslušat pridige kako se ne sme....Včasih sem si prov želela da bi dobila eno čez rit in konc debate!

Tako da sama s pravo mero nekaj časa dopovedujem, pri stvareh ki niso nevarne, in se jih ne sme kar tako ali pa iz vljudnosti, potem samo opozarjam. Pri stvareh, ki so nevarne:voda, cesta, elektrika, ipd...tam pa ni debate.Rečeš, opozoriš in če ne uboga, potem odreagiram.Raje imam otroka živega kot pa mrtvega, pa da bom rekla, ja nikol jih ni dobil po riti.Ker bi se sigurno našla teta ki bi rekla: Ja veš mogoče bi bilo pa prav, da pa bi jih kdaj dobil!Mogoče se to ne bi zgodilo....

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 21:54:36   
piščanc
Albina: Zato, ker si jih dvakrat fasal čez rit, pa je šel indigo ven z avro vred pa ego je tud odletel, kolikor daleč je mogel.

no s temle se strinjam. sedaj pa kompliciramo na dolgo in široko. pa starši so vedno hodili v službo, časa za otroke so imeli in imajo še vedno enako - nekateri več, drugi manj.

v glavnem otroci potrebujejo vzgojo, ker tako spoznajo življenje. je veliko vrst nasilja - pri vseh pa nadzorujemo delovanje in postavljamo avtoriteto. tudi psihično nasilje in preveliko obvladovanje otroka je lahko enako tepežu in spodbijanju samozavesti. nekateri tako, drugi drugače, ker niso vsi otroci enaki in tudi odrasli smo drugačni.  


_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 22:40:26   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana

Vsako nasilje nad otrokom (fizično ali pa psihično) uničuje otrokovo dostojanstvo, njegovo samopodobo pa tudi samozavest.
Ja, skuštrana, prav res - tudi kaznovanje, poniževanje, trdo držanje za roko, ignoriranje, pretirano ukvarjanje, odvzemanje samostojnosti, overprotective matere, za vzgojo odsotni očetje.....vse to odvzema spoštovanje v točno enaki meri kot ena po riti.
 
 
Pa tudi samopodobo samih staršev To pomeni, da jim je vendarle žal....
Tudi to je res, vendar jim je ravno toliko hudo, če so ga odstranile v svojo sobo, kjer tuli v stene, včasih še mame jokajo zraven ali če so mu odvzele risanko, in bog ne daj, če so mu morale reči NE, matere menijo, da je to grozno, da delajo narobe, ker otrok trpi, ne morejo videti trpečega otroka (to je najhujši problem moderne vzgoje, zaradi katerega imamo nevzgojene otroke dandanes) pa vendarle vedo, da so imele prav, da mora otrok doživeti frustracijo, da mora razumeti, kaj pomeni ne, če želijo odrasti v odgovorne ljudi - tako da je tvoja pripomba neumesna, a ne.

Stanje glede današnje mladine je pa takšno kakršno je najbolj zaradi prezaposlenih staršev, pomanjkanja komunikacije med otrokom in starši... Starši nimajo več vpogleda v otrokovo življenje, otroci so bolj ali manj prepuščeni sebi, šoli, .
NO, ta je pa najbolj močna. Totalno nobenega vpogleda v realno življenje mladine in modernih družin nimaš. Edino članke iz revij citiraš tule. Sama delam 15 let z mularijo in povem ti, da otrok, s katerimi bi se bolj ukvarjali kot dandanes, še nikoli v zgodovini ni bilo. Starši imajo občutek, da morajo vse proste sekunde preživeti z njimi, da jim morajo nuditi vse, kar je možno in več. Celo če jim nudijo vse, kar je v njihovi moči, se še kar počutijo krive, da jim ne nudijo še več, tako močna je ta propaganda. Jaz sem pa prepričana, da jim nudijo preveč, namreč preveč se ukvarjajo z njimi, ne dajo jim dihat, otroci niso več zadovoljni sami s sabo - rabijo non stop zabavanje s strani odraslih, sploh ne uživajo več sami s sabo, ne znajo. Tako da, tvoje informacije so izpred 20. let. Danes velja druga skrajnost. starši so z otroki mnooooogo več, kot so bili naši z nami, pa smo bili mi vendarle mnogo bolj srečni otroci, zadovoljni in celo vzgojeni, pa odrasli smo v odgovorne ljudi, a ni hec.


.Se mi zdi absurdno krivit današnjo mladino za stanje kakršno je, ko pa je večina ljudi zelo tolerantna do nasilja ..

No, tole je tudi laž. V tako malo nasilnem svetu kot ga imamo v sloveniji leta 2007 ljudje tudi še nikoli v zgodovini niso živeli. Še srečo imamo, da smo v evropi, če bi bili nekje na bližnjem vzhodu, aziji, kaj vem kje.... Še nikoli niso s svojimi otroki delali bolj v rokavicah v naši ljubi deželici, kot dandanes. Nikoli. In otroci se pretepajo, ker so preveč pogumni, ker se ničesar ne bojijo. Moje izkušnje, precej dolgoletne kažejo, da se pretepajo največkrat čisto preveč razvajeni otroci, iz družin, ki jim nudijo vse, stepejo se pa tedaj, ko ni vse po njihovo. V resnici se pretepajo tudi taki otroci, ki so po naravi bolj hitro razdražljivi in se hkrati ne znajo tako dobro izražati, pa uporabijo pest namesto besede - vendar ni nujno, da je otrok iz problematične družine. V današnjih časih pa je za vsakim problematičnim otrokom, ki se ga na noben način ne da niti malo v neke moralne norme spraviti, nek problematičen starš. Kjer je za napornim otrokom trezen starš, problemi niso tako veliki. Da ti pa še to razložim, kaj pomeni izraz problematičen starš: Dandanes je daleč največji problem s starši, ki otroku preveč dovolijo, ki niso sposobni doseči neke avtoritete in pokazati otroku pravo pot. Taki starši nikoli, pod nobenim pogojem otroka niso še nikdar udarili, otrok je pa pogumen in neustrašen, pa zelo zvedav in egocentričen, pa ne upošteva nikogar, prekrši vse dogovore, pravila, jih enostano ne upošteva, ker mu itak nihče nič ne more (starši v bistvu nočejo, ostali pa ne morejo). No, večinoma gre za take primere. Takih staršev, kot jih ti opisuješ, v današnjih časih skoraj ni, oz. jih je zelo malo, morda eden na deset zgoraj opisanih staršev, ki sem jih opisovala kot starše brez vzgoje sploh, oz staršev, ki so otroke pretirano razvadili in jih pri njihovih 10. letih ne obvladajo več, kasneje pa vsako leto še mnogo manj. Otrok se pa tepe.....kljub temu, da njega nikoli nihče ni udaril.  

Srečno skuštrana!

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 22:57:08   
Seven*
Gina, morda bi samo komentirala tisti del o tem, da starsi nimajo casa za otroke. Se mi zdi, da je to kar ti opisujes bolj posledica tega, da so starsi veliko zdoma in potem s slabo vestjo in precej nasilno skusajo preziveti vsaj tisto uro ali dve z otrokom. Ker dejstvo je taksno, da so otroci dosti vec v vrtcih kot so bili vcasih, starsi vec delajo in dalj, evropa pac. In vzgojiteljica, ki dela ze vsaj 20 let svoj poklic (imela je mene v vrtcu in sedaj ima Jakoba) je sama rekla, da imajo starsi dosti manj casa za otroke in da se to precej pozna na njih samih.

Se mi zdi, da so se nase generacije malo ujele v enem vakuumu, kjer tavajo od ene metode do druge, ker pac roko na srce, slovenci pac nismo neki ful dobri starsi in nase generacije in starejse so sicer precej delovno uspesne, a vseeno precej samodestruktivne in depresivne. Tezko sicer okriviti samo tepez otrok, verjetno gre za skupek vseh praslovanskih metod (custvene zlorabe, zapostavljanja...)

Meni se zdi zelo pomembno, da zna stars poslusati samega sebe in svoje srce, kar pa je danes v tej poplavi vseh informacij ze skoraj nemogoce..


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 23:17:08   
Gina
Ne, seven, jaz sem zelo zelo prepričana v to, kar sem napisala. Verjamem, da ti je vzg. rekla kaj takega, tudi pri nas v službi bi marsikatera rekla enako. Ljudje v stroki še več berejo, kot povprečen človek, ztako da še bolj sledijo tistemu, kar revije, knjige napišejo. Če ti drugače razložim. V moji mladosti so šli starši ob 7.00 od doma in so bili doma ob 16.00, potem je mami začela kuhati in pospravljati, pa je imela delo do večera, ko se je ob 21.00 spravila spat, včasih še pred mano, ker je bila toliko utrujena. Menim, da je večina mater živela podobno, nekatere so imele še vrt zraven ali kaj podobnega, vendar so vse garale. Oče se je zleknil po kosilu pred tv in ostal tam do polnoči. Večina očetov je bila v naših časih odsotnih - ali so delali v delavnicah, fušali, gradili hišo, nekateri so celo športali, naš sosed naprimer je hodil vsak dan na tenis, drugi pa na bazen ali pa so viseli v gostilnah, pa reci, če ni res. Torej se niso kaj prida ukvarjali z nami. Edino toliko, da so hoteli red in disciplino, ostalo pa jih ni kaj dosti brigalo. Zame niso vedeli skoraj niti to, v kateri razred hodim.
Danes so očetje še vedno odsotni. Še vedno delajo v delavnicah, visijo v gostilnah, s frendi, veliko več jih športa, le da imajo nekateri še nov hobi - službo do polnoči in namesto tv-ja imajo zraven še pc. No, da ne bom krivična, nekoliko več pa le postorijo doma kot so naši očetje, poleg tega se vsaj malo ukvarjajo z otroki - ker jih ženske bolj prisilijo v to s svojimi pričakovanji, česar prej ni bilo prav dosti. Vendar jim hkrati ženske ne dovolijo, da bi moški vzgajali otroke na svoj, jang način, ampak zahtevajo od moških , da otroke vzgajajo po žensko. To mi je malo mimo, priznam - amapk to je eden glavnih vzrokov, zakaj moški ne želijo biti vpleteni v vzgojo - ker ne smejo več funkcionirati po svoje, ženske znorijo zraven - zato se dosti moških umakne, namesto da bi se povezali, prepletli življenja s svojimi otroki, ampak to je že druga zgodba. Ugotovili smo, da so moški več z otroki, kot so bili naši očetje.
Ženske imajo sicer res bolj naporne službe, ker so prisiljene služit več, če želimo več zapravljat, oz. imeti višji standard, vendar sem prepričana, da povprečna ženska ne dela več kot 8 ur na dan - izvzamimo tiste zelo ambiciozne. Pa četudi pridejo domov ob 17.00, namesto ob 16.00, kot so naši starši, kaj pa vem, se mi ne zdi bistvena razlika, ker ženska pa ima tendenco ukvarjanja z otroki. IN če mene vprašaš, je tako napumpana s tem, kaj vse otroku mora nudit, da mu dejansko nudi. Vsekakor pa mu nudi več, kot so nudile naše mame nam. Narobnega mu nudi. Namreč zaposljuje ga, zabava, mu vse prinese k riti, ne postavlja omejitev, ni mu treba delati, še prijateljčke mu pripelje na dom, da ne bo revež sam doma ali da se ne bo matral s poznanstvi....ma ja, prepirčana sem , da se ukvarja moderen starš z otrokom veliko. A se ti ne, seven? Sem prepričana, da se. Jaz se ukvarjam s svojimi, moje prijateljice se, starši "mojih" šolskih otrok se ukvarjajo, pripovedujejo jim, se pogovarjajo, jih peljejo na vse sorte kraje, jim nudijo ogroooomno, jih naučijo rolat, peljat bicikl, hodijo smučat, barvajo pirhe, jim berejo pravljice, poslušajo kasete, pojejo,.... ni da ni. Reeedko kdo se ne ukvarja več s svojim otrokom, kot se je njegova mama z njim. Ne poznam jih kaj dosti takih, res ne. Ne verjamem pravljicam, da starši nimajo časa. Očetje verjamem da nimajo. odsotne očete imamo. Ne zaradi časa, zaradi načina razmišljanja - ne dovoli jim moderna družba funkcionirat po njihovo, v končni fazi pa tudi ženskam ne dovoli funkcionirat po njihovo. Zakaj mora vendarle mati otroka, ki je star eno leto v službo za 8 ur, saj to je nehumano in ni v skladu z materinsko naravo, a ni res? V skladu je samo z našimi velikimi željami po udobnem (a je res udobno?) življenju. Sem zašla, pa vendarle, saj se razumemo, a ne.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 23:18:55   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Seven


Se mi zdi, da so se nase generacije malo ujele v enem vakuumu, kjer tavajo od ene metode do druge, ker pac roko na srce, slovenci pac nismo neki ful dobri starsi in nase generacije in starejse so sicer precej delovno uspesne, a vseeno precej samodestruktivne in depresivne. Tezko sicer okriviti samo tepez otrok, verjetno gre za skupek vseh praslovanskih metod (custvene zlorabe, zapostavljanja...)

Meni se zdi zelo pomembno, da zna stars poslusati samega sebe in svoje srce, kar pa je danes v tej poplavi vseh informacij ze skoraj nemogoce..



Sicer se pa čisto strinjam z zgoraj omenjenim.user posted image  Predvsem zadnji stavek se mi zdi zelo resničen.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
13.4.2007 23:31:48   
Seven*
Kaj pa vem. Gina, prihajam iz manjsega kraja, kjer se je takrat vecina ljudi zaposlovala v lokalni tovarni. In vecina jih je bila doma ze ob 14h ali 14.30. Res je, da se mame takrat niso tako zelo nacrtno ukvarjale s svojimi otroci, so pa bile doma, nekje v blizini, ko jih je otrok potreboval. Stvari so lahko imele vsaj malo pod kontrolo. Danes so vrtci odprti do 17h, vcasih niso bili. In kar nekaj otrok dejansko ostane tako dolgo.

Sama sem produkt precej zaposlene druzine, tocno taksne kot jo opisujes ti. Poleg dela se zidanje bajte itd. Rezultat je bil taksen, da si je moj vrli bratec v drugem razredu odnesel v solo liter vodke, v sedmem pa tetoviral roko s tinto in sestilom. user posted image

Sicer je pa danasnji cas tezko primerjati z takratnim. Se je vse spremenilo, nazaj ne moremo. Se vedno bom pa trdila, da ena po riti otroka sicer res ne bo ubila, vcasih je dosti hujse psihicno zlorabljanje in ponizevanje, kar pa vseeno ne spremeni dejstva, da je tepez neprimerna oblika vzgoje. Vsaj zame..


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
14.4.2007 0:03:19   
kalbo
Skuštrana, zdaj, ko se pa nekateri ne strinjamo s tvojim mišljenjem, pa v jok pa na drevo, pa vse igračke s sabo, al kako?

Velika večina današnjih problematičnih osnovnošolcev je takšnih zaradi liberalne vzgoje...kao otroku je treba vse pustiti, ker če mu ne, s tem rušimo njegovo dostojanstvo in kršimo njegove pravice. Ostali drobiž je pa zaradi prezaposlenosti staršev in drugih reči.

In še enkrat in zadnjič. Ena po riti je nasilje, ampak nič večje, kot prepoved risank recimo.
In še to, čim začnemo preveč komplicirat zadeve ni v redu. Krožnika z mize se ne sme vrečt na tla pa gotovo, zvečer je treba it vmit zobe in spat brez debate, v avtu smo privezani, spet brez posebnih debat. Ko hodimo ob prometni cesti se držimo za roke, brez izjem in debat. Drugače sploh bit ne more. O takih in podobnih rečeh jest z otrokom, predvsem z dveletnikom ne debatiram, ker sploh za to ne sme bit pogajanj.

Če gremo pa s tobogana zdaj, al pa čez 15 minut, to je pa stvar o kateri se zmenimo. Tukaj pa naj le gradi otrok svojo voljo in dostojanstvo. Ampak se spet zmenimo in se potem tega držimo.


(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
14.4.2007 10:13:56   
Wahoo RR
Hvala za sodelovanje!Kljub izčrpnim odgovorom, smo se odločili, da vaših odgovorov, zgodb ali delov zgodb ne bomo uporabili za članek oz. anketo  v reviji!Lep pozdrav! Temo lahko seveda nadaljujete user posted image

_____________________________

Lp,
Wahoo RR



(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
14.4.2007 21:48:40   
rainbow
Gina, enkratno si povedalauser posted image
Seven tudi s tabo se strinjam.

jaz sem tudi mislila, da se moram ful z (predvsem) prvo babo ukvarjat, in kaj mi je rekla vzgojiteljica v vrtcu, da se ne zna sama zaigrat. To mi je dalo mislit, in z drugo se pol toliko nisem igrala in se čist fajn znajde, dosti bolj se nekako sama zna zaposlit. In tudi zdaj, ko se znata že same igrat, jih kar pustim. dokler sta not v igri, seveda.

Mi pa je ta tema ful zanimiva, ker delam na sš in tam vsak dan vidim vse možne variante, v kaj lahko moji punci z možem vzgojiva. In ene niso preveč vabljive. Definitivno se mi zdijo najslabše, kar si že ti lepo razložila, Gina:
- otroci prezaposlenih staršev
-otroci, ki imajo vse materiane zadeve, ki si jih zmislijo
-otroci preblagih staršev
oziroma še kaka skupna kombinacija zgornjih variant.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu Wahoo RR)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
14.4.2007 23:39:56   
mamuška

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo


In še to, čim začnemo preveč komplicirat zadeve ni v redu. Krožnika z mize se ne sme vrečt na tla pa gotovo, zvečer je treba it vmit zobe in spat brez debate, v avtu smo privezani, spet brez posebnih debat. Ko hodimo ob prometni cesti se držimo za roke, brez izjem in debat. Drugače sploh bit ne more. O takih in podobnih rečeh jest z otrokom, predvsem z dveletnikom ne debatiram, ker sploh za to ne sme bit pogajanj.

Če gremo pa s tobogana zdaj, al pa čez 15 minut, to je pa stvar o kateri se zmenimo. Tukaj pa naj le gradi otrok svojo voljo in dostojanstvo. Ampak se spet zmenimo in se potem tega držimo.




Strinjam se s tistim delom od krožnika do pogajanj. ampak zaradi tega ni treba ne ene čez riti ne drugačnih udarcev. Moj otrok je daleč od pridnega angelčka, kot dojenček je bil hudo hiperton in asimetričen, zelo zahteven dojenčke, ogromno fizioterapij sva dala skozi, kasneje so se pojavljali drobni vzorci hiperkinetičnega otroka, ki ima vse možnosti da postane hiperaktivec. Danes je star 4 leta in 4 mes, do danes je dobil po riti točno 2 x in obakrat samo zato, ker sem JAZ pregorela in na njem sprostila svojo napetost. Vse ostalo, od metanja krožnikov do zapenjaja pasov pri nas nikdar in nikoli ni bilo predmet debat in razprav - to tako je in pika. Blazno me pogreje, ko starši odsotnost tepeža enačite avtomatsko z liberalistično  in totalno permisivno vzgojo, pa to niti najmanj ni res! Moj otrok ne dobiva po riti, pa ima prav tako zelo jasno in ostro začrtane meje, ki jih sicer vsake toliko preizkuša, jih pa ne prestopa. Res pa je, da sem 3 leta delala polovično, dokler mi je zakon to dopuščal, da sem z njim prebila ogormno časa, vlagala vanj ogromno energije, potrpljenja, vztrajnosti, doslednosti (!!!!) da smo malo prepovedovali, pa ogromno razlagali, da smo resne in stroge prepovedi vedno utemeljili, od malih nogic dalje, da noben zakaj ni dobil samo odgovora "zato" ali "zato, ker sem jaz tako rekla", pač pa vedno pojasnilo in razlago. Kljub vsem razvojnim težavam, kljub opozorilu na hiperkinetičnost (smo upoštevali priporočila in jo zaenkrat odpravili), na možne vedenjske težave, se mi do danes še ni vrgel po tleh in nekaj nerazumno zahteval, kričal za brezveze, ker bi uveljavljal svojo voljo in trmo - pa so mi vsi grozli, kako s 3. svečko tudi to pride. Ni prišlo in tudi zdaj ni na vidiku, ker pri nas velja pravilo, da se lahko z lepo besedo vse zmenimo, za vreščanje in tuljenje smo pa gluhi. Po prvem poskusu je obupal, brez ene čez rit.

Moje mnenje je, da eno čez rit uporabljajo starši, ki imajo veliko premalo časa za svoje otroke, veliko premalo energije in potrpljenja in ki jih muči slaba vest zaradi vsega naštetega. potem 1 x, 2 x 3x popustijo, ker se jim otrok smili, ravno toliko, da otrok dojame vzorec "če sem dosti tečen, mama popusti" in na koncu sta običajno 2 možnosti: ali mama popusti in mulček zmaga ali pa faše eno čez rit. Kdo je kriv? Mulček ne, kriva je mama, ker je danes reagirala drugače, kot prejšnjič!! Otrok pa je zmeden in naslednjič ne bo popustil -če sploh bo-, ker bi vedel, kaj dela narobe, ampak samo zato, da se bo izognil eni čez rit. Je to smisel? Zame ne.

Vzgaja se z zgledom.Žal zgledi niso samo naši, saj je povprečen starš od doma odsoten 9 ur  in teh 9 ur je otrok nekje, največkrat v vrtcu, kot del množice, kjer se mora uveljavit. Tudi tam pobira zglede, najraje take, ki to niso. ALi jih otroku iz riti in glave izbiješ z udarcem ali z besedo in razlago ter svojim drugačnim zgledom, je predmet razprave. Jaz prisegam na drugo, čeprav je prvo nekakšna bližnica in verjetno prej uspe.

Kdor trdi, da je netepen otrok nevzgojen otrok, nima pojma o pojmu. Naš otrok ne tepe, ne pljuva, ne praska, ni nesramen, ne trmari, pozna in upošteva meje, v vtrcu je vedno pohvaljen kot tisti, ki uboga, sodeluje, pomaga drugim, ne povzroča konfliktov, jih pa rad rešuje, pa se sam niti spomni ne, da je bil kdaj tepen. Ker ne tulimo in ne mlatimo, presneto dobro ve, da gre zares, kadar kdo resno povzdigne glas. Svojim letom primerno tudi nosi "odgovornost" in posledice svojih dejanj.  Kaznovan je prav tako redko, morda 2 x letno in običajno je to odvzem sladkarije. Za to, da postaviš meje in jih ohranjaš, ne rabiš udarcev. Rabiš pa čas, poslušanje otroka, energijo, vztrajnost, DOSLEDNOST, včasih naravnost neizprosnost, pa veliko potrpljenja. Vsega tega v dnašnjem tempu tako zelo ni, zato pa pojejo udarci čez rit, ki v končni fazi zelo malo ali pa nič ne rešijo.Otrok, ki ne uboga na lepo besedo, tudi na grdo ne bo, se bo pa uklonil iz strahu pred bolečino.

Sama sem bila tepena 2 x, enkrat pri 10-tih in enkrat pri 16-tih. obakrat sem zelo hudo potrudila, da me je oče udaril. Obakrat se mi je opravičil in tudi povedal, zakaj me je lopnil. Tisti pogovor po tem je naredil veliko več, kot klofuta prej. Kot mule me pa nikdar ni niti frcnil, pa sem bila skozi vso OŠ in SŠ "vzorna učenka". Le kako mu je uspelo?

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Udariti otroka? Ja ali ne?
15.4.2007 13:54:53   
rainbow
mamuška, prav imaš.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?