|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

30 komplimentov, ki jih otroci morajo slišati

Uredništvo Ringaraja.net, 27.2.2024
Preberite, zakaj bi morali pohvaliti otrokovo vedenje in ne videz in kako mu lahko to pomaga med šolskim dnem. Prav tako boste dobili navdih za 30 komplimentov, s katerimi lahko svoje otroke zasipate že danes!

image
/11


Če ste kot jaz, potem radi pohvalite svoje otroke. Stavki, kot so "Tako si srčkan!", "Poglej te velike modre oči!" in "Kako čeden fant!" pogosto govorimo spontano. Iskreno, kdo ne mara slišati, da ima najbolj srčkane jamice na licih? Pohvale, osredotočene na videz, so lahko zabavne in srčkane, vendar je pomembno, da starši najdejo druge načine za pohvale svojim otrokom, še posebej ko gre za kakovosten začetek šolskega dne – svetuje Emily Cline za spletno stran BabyChick.com.

Preberite, zakaj bi morali pohvaliti otrokovo vedenje in ne videz in kako mu lahko to pomaga med šolskim dnem. Prav tako boste dobili navdih za 30 komplimentov, s katerimi lahko od zdaj naprej zasipate svoje otroke!

 

Zakaj je to pomembno?

Pohvale, ki temeljijo na videzu, so popolnoma izven nadzora vašega otroka – ja, morda ima lep nasmeh (in to je lepo vsake toliko slišati!), vendar je videz nekaj, kar pride samo po sebi. Po drugi strani pa lahko pohvale na podlagi njihovega vedenja spodbudijo otroke, da se popravijo in razmislijo o tem, kako so sami odgovorni za svoje vedenje. Raziskave kažejo, da imajo lahko komplimenti veliko koristi za otroke, vključno z motivacijo, sodelovanjem, vztrajnostjo in marljivim vedenjem. To se sliši kot odličen način za spodbujanje in navdihovanje otrok na začetku šolskega dne!

Kot pedagog vem, da učenci uspevajo, ko prejmejo štiri pohvale na podlagi vedenja za vsako kritiko vedenja, ki jo prejmejo. To pravilo velja tudi doma! Ko boste svojemu otroku dajali več komplimentov, boste verjetno ugotovili, da se veliko bolje odziva na kritiko.

 

30 pohval, ki jih lahko date svojim otrokom za začetek šolskega dne

Otroku lahko date veliko komplimentov, ki poudarjajo druge stvari kot njegov videz. Ob vsem pritisku družbe in medijev na otroke glede videza, morajo vedeti, da je njihova vrednost veliko večja od tega.

Ne glede na to, ali je vaš otrok prijazen, marljiv, zvest prijatelj ali kaže neverjetno ustvarjalnost, si oglejte spodnje ideje za pohvale!

 

Pohvale za delovno etiko:

1. Res trdo delaš.

2. Všeč mi je, kako se trudiš, da se naučiš nekaj novega.

3. Vedno daješ vse od sebe!

4. Znaš se osredotočiti in dobro opraviti delo.

5. Ko prosiš za pomoč, pokažeš, da ti je mar, da se naučiš več.

6. Tako dobro rešuješ težave.

7. Rad/a vidim, kako odločen si popraviti svoje napake.

8. Nikoli ne obupaš, tudi ko stvari postanejo težke!

9. Pri delu v skupini vedno prispevaš svoj del.

10. Tako zabavno te je gledati, kako samozavestno sprejemaš izziv.

 

Komplimenti o tem, kako ravna z drugimi:

1. Si prijazen prijatelj.

2. Rad/a slišim, da drugim govoriš lepe stvari.

3. Veš, kaj reči, ko je nekdo okoli tebe žalosten.

4. Všeč mi je, kako z nasmehom pomagaš drugim.

5. Všeč mi je, kako navdihuješ druge, da naredijo pravo stvar.

6. Všeč mi je, kako tvoj nasmeh osrečuje druge!

7. Znaš nežno voditi druge.

8. Tvoji sošolci imajo tako srečo, da imajo prijatelja, kot si ti.

9. Zadovoljna sem, da imam tako premišljenega sina/hči.

10. Všeč mi je, kako svoje stvari vedno deliš z drugimi.

 

Pohvale glede osebnega obnašanja:

1. Vidim, kako se trudiš biti tako urejen in organiziran.

2. Si močen in zdrav.

3. Vedno narediš, kar zahtevam, brez pritoževanja.

4. Všeč mi je, kako pozorno poslušaš in slediš navodilom.

5. Ko potrebujem pomoč, si vedno tam.

6. Rada slišim tvoje ustvarjalne zamisli!

7. Delaš pravo stvar, tudi ko te nihče ne gleda.

8. Tvoja samozavest je nalezljiva!

9. Všeč mi je, kako dobro slediš naši jutranji rutini.

10. S tabo se je zelo zabavno pogovarjati in peti na poti v šolo!

 

Do izbranega komplimenta lahko dostopate na dva različna načina. Morda boste preprosto želeli spodbuditi vedenje, ki ga vaš otrok že kaže. To resnično vpliva na vedenje in pomaga vašemu otroku imeti pozitivno samopodobo. Ali pa boste morda želeli spodbuditi vedenje, za katerega želite, da ga vaš otrok izboljša. Na primer, če vašemu otroku v šoli ne gre najbolje, lahko naredite veliko iz majhne zmage in ga spodbudite, da razvije takšno vedenje. Lahko daste kompliment, kot je: "Včeraj si oddal svoje najboljše delo in si prislužil nalepko." Komaj čakam, da vidim, kaj boš naredil danes!«

 

Potrebno je malo truda, a če svojim otrokom na začetku šolskega dne date pozitiven kompliment, lahko močno spremenite njihovo vedenje in počutje skozi ves dan. In sčasoma boste videli srečnejše in samozavestnejše otroke, ko boste jutra začenjali skupaj!

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
21
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
5
NORSAN OMEGA-3 KIDS – najboljše za naše na...
Čeprav je o dragocenih prednostih in koristih morskih Omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA znanega že veliko jih še vedno...
4



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?