|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: toxoplasma
12.1.2009 15:25:07   
nebo
Po moje ni problema, če je slanina ali košček pršuta noter, zato, ker je kuhan...

Kaj pa suhe salame kupljene v trgovini? a te se lahko jedo? In pa naprimer šamročle? Pravijo, da so beljaki v njih zakrkjeni na vroči kopeli??

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: toxoplasma
12.1.2009 15:32:43   
manna
Pravzaprav ti ne znam povedat nič določenega - kupljene salame NAJ BI bile neoporečne, torej varne. Ampak jaz se jih vseeno izogibam. Glede šamrol, kremšnit in podobnega pa tudi ne vem, ampak se jih tudi izogibam. Čeprav v resnici se mi zdi da so kreme v takih slaščicah, ki jih kupimo, narejene iz instant praškov in vode, ne pa iz jajc. Kakorkoli že, po moji oceni, je najmanj možnosti da dobiš kaj v jajcih, saj menda salmonela v jajcih za evropske države sploh ni značilna. Pa še - nekje sem prebrala da salmonela crkne že če segreješ jajce na 60 stopinj. Bogsigavedi! 

(odgovor članu nebo)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: toxoplasma
12.1.2009 21:11:31   
Anonimen
Salame, pršut in podobno, kar kupimo v trgovini  naj bi bilo pregledano, ampak jaz temu ne verjamem nič. Koliko izdelkov vsakodnevno srečujemo, da so umaknjeni iz prodaje in prosijo kupce naj izdelke (če jih niso še zaužili) vrnejo... Ha, prav malo bi mi to pomagalo pri izdelkih, ki bi me lahko okužili s toksoplazmo.

Kar se pa jajc tiče, pa je kritično edino z vidika salmonele, toksopazmoze z njimi ne moreš dobiti. Salmonela pa ni nevarna za plod, niti za nosečnico je pa grono če jeo dobiš ravno v tem obdobju. Pomembno, če bi jo že dobili je veliko piti zaradi hidracije. Zdravila zoper salmonelo ni, pri toksi pa dobiva nosečnica antibiotike (preventivno, čeprav ne bi vedeli, ali je okužba prešla na plod) in še otroka zdravijo po porodu, če se izkaže, da se je okužba prenesla nanj.


Še malo branja - toksoplazma (by Pušenjak)


plodu ne nevarna samo in izključno prva okužba, kasnejši stiki s toskoplazmo niso več nevarni. Rizičnost pa je relativna, ker je produkt med verjetnostjo prenosa na plod in možnimi poškodbami ploda. Tako znese, da je okužba v prvem trimsečju v bisvu manj nevarna kot v drugem, ker je v drugem verjetost prenosa na plod 20%, v prvem trimseču pa samo 5% ali še manj, možna škoda pa se v drugem rimesečju nebieveno razlikuje od poškodb v prvem trmesečju. V tretjem trimesečju so poškodbe možganov sicer blažje, je pa verjetnost prenosa na plod že skoraj 50%, seveda če ne zdravimo in če bi na sploh ne storili ničesar.


  Laho pa vas povsem pomirim glede "ponovne sveže okužbe". Česa takega ni. Obstaja le sveža in ponovna okužba in drugo za nosečnico oziroma za plod ni več nevarno.
Če se v nosečnosti okužba zgodi prvič (sveže), potem je ukrepanje odvisno od tega ali se je okužil tudi plod, v katerem obdobju nosečnosti je prišlo do okužbe in kakšna preičakovanja do otroka goji nosečnica oziroma kakšno tveganje je pripravljena sprejeti. Zdravimo sicer lahko, vendar zdravljenje ne zagotavlja popolnega zdravja, zlasti ne zato, ker običajno za okužbo izvemo vsaj nekaj tednov po tem, ko je do nje prišlo. Okužbo ploda dokažemo z amniocentezo (odvzemom plodovnice) in s preverjanjem prisotnosti molekul dedne snovi toksoplazme v plodovnici. Zdravi se s posebnimi antibiotiki proti toksoplazmi do poroda, po rojstvu pa včasih zdravimo tudi še otroka.


  Toksoplazma gondii je parazit, ki se naseli v živčevju vključno z očesno mrežnico in v mišicah. Pri odraslem organizmu ne povzroča posledic, pri organizmu v razvoju pa tem hujše posledice, prej ko se okuži. Če se okuži v prvi tretjini nosečnosti so polsedice katastrofalne vendar so okužbe ploda kljub okužbi nosečnice redke (< 10%), če se okuži v drugi tretjini, so posledice še vedno hude, pogostnost prenosa parazita z nosečnice na plod pa je že bolj pogosta (cca 30%), če se plod okuži v tretji tretjini so posledice blage vendar je pogostnost prenosa že zelo velika (> 50%). Prav zato je svetovanje v zvezi s svežo okužbo s toksoplazmozo tako delikatno in individualno ter je vedno nekoliko nejasno. Predvsem je vezano na "nazor staršev", koliko tveganja so pripravljeni sprejeti in ali so sploh ali ne pripravljeni imeti otroka s prizadetim vidom, mentalno zaostalega otroka oziroma sicer bolehnega in manj zmogljivega otroka....?


  Nevarna je samo sveža, prva okužba s toksoplazmo v trenutni nosečnosti za trenutno nosečnost, kar je zelo redko stanje, manj kot 1x na 1000 nosečnosti. Če je prvi izvid na toksoplazmozo "pozitiven" to lahko pomeni in večinoma tudi res pomeni, da gre za ostanke protiteles od prejšnje okužbe. Le včasih, izjemoma pa gre za svežo okužbo. Običajno "titer" IgG 1:64 in manj pomeni staro okužbo vendar je to potrebno preveriti s "parnim serumom" kar pomeni kontrolo čez nekaj tednov. Do takrat se, če gre za svežo okužbo "titer nekajkrat poveča" in znaša 1:128 ali več ter na vsak način naraste za vsaj "2-3 titre" kar pomeni recimo s titra 1:64 na 1:512 ali več! Vsak titer pomeni podvojitev "številke", v podrobnosti se raje ne bi spuščal. Poleg tega se pri sveži okužbi pojavijo protitelesa tipa IgM, ki vedno pomenijo sum na svežo okužbo, razen v primeru, da je bila že kdaj prej sveža okužba dokazana in je torej zdaj ponovno nemogoča.


  toksoplazmoza potencialno napada plodovo živčevje in mišičje, pravo škodo pa povzroča le na možganih in očesni mrežnici. Na srečo je prenosljivost na plod relativno nizka in v drugem trimesečju po literaturi sodeč znaša okrog 20%, po naših lastnih izkušnjah pa mnogo manj o d tega. Vsekakor bodo preverili, kdaj bi se naj okužili in če je od takrat minilo vsaj 6 tednov, vam bodo predlagali amniocentezo, torej odvzem plodovnice iz katere je mogoče dokazati tako okužbo kot je mogoče okužbo ploda izkljuzčiti. Vsekakor vam bodo predpisali zdravila proti toksolazmi, ki jih boste jemali do poroda, vkolikor plod ne bo okužen. V primeru, da bo plod okužen, imate možnost, da nosečnost nadaljujete z zdravljenjem in s tveganjem, da bo imel otrok posledice ali pa nosečnost prekinete. Za zdaj bodite mirni, ker so vaše možnosti, da bo vse v redu, zelo velike.


  inkubacijska doba pri toksoplazmozi je okrog 1 - 3 tedne.


  naki in simptomi okužbe s toksoplazmo so podobni katerikoli virozi, le včasih se pojavijo ob okužbi tudi povečane bezgavke na vseh področjih, kjer so večji paketi bezgavk (pazduhe, dimlje, vrat in še kje). Testi za toksoplazmozo opravljajo infektologi, kadar posumijo na to infekcijo, v nosečnosti pa se to dela rutinsko.

(odgovor članu manna)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: toxoplasma
10.2.2009 13:55:41   
monty
pozdravljene!

ali je dobro oprano jabolko okej ali bi jih bilo potrebno lupiti?
če se v 28 letih nisem okužila, se mi zdi,da bi bilo prekleto čudno če bi se ravno sedaj ko še suhih stvari ne jem pa sem jih prej skoz!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: toxoplasma
10.2.2009 14:07:11   
katra55
IZVIRNO SPOROČILO: monty

pozdravljene!

ali je dobro oprano jabolko okej ali bi jih bilo potrebno lupiti?
če se v 28 letih nisem okužila, se mi zdi,da bi bilo prekleto čudno če bi se ravno sedaj ko še suhih stvari ne jem pa sem jih prej skoz!

Ni ti ga potrebno lupiti.

(odgovor članu monty)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: toxoplasma
14.2.2009 11:09:32   
*Orhideja*
Nekje sem prebrala, da če suho salamo, pršut.. prej zamrzneš, da se potem ne moreš več okužiti s tokso. Pa me zanima, če katera ve kaj več o tem in če to drži?

_____________________________

Benjamin: 13.8.2009

(odgovor članu katra55)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: toxoplasma
16.2.2009 11:51:05   
monty
je deloma res, ampak mora biti zamrznjena pod -25stopinj, kar pa večina zmrzovalnikov ni temu ustreznih. in mislim, da vsaj en teden, tako da na to se ne zanašaj, sicer malo pomaga ampak ne sto procentno!

s tokso je takole
Naj vam omenim, da sem imela raziskovalni vikend: tema: toksoplazmoa.
namreč so me prestrašili, da se zadeva širi po zraku in ker sem bila tudi v prostorih kjer so mucke, na žalost tudi ena mlada sem seveda malo poizvedela dalje. zadeva je taka, da je Pušenjak pisal da je sicer možen prenos po zraku vendar je možnosti malo, na mikrobiološkem pa mi je ena zdravnica rekla, da to ne gre in da je potrebno spore nekako zaužit, torej če roke nesemo v usta... in da preko pljuč okužba ni možna. kdo ima prav ne vem, najbrž dohtarca na mikrobiologiji že ve. in ciste se nahajajo v mačjih iztrebkih, kužne pa postanejo v 3 do 5 dneh po izločitvi. če vsak dan izpraznemo mačje straišče se torej še ne aktivirajo in prav zato priporočajo prekuhavanje mačjih stranišč in posod vsake 5 dni, ker s tem močno zmanjšamo možnosti prenosa aktivnih cist. Je pa tudi res, da mačka prenaša ciste le do 3 tedne po okužbi in to prvi okužbi, kasneje pa ne več. tako da ni čudno, da ste tudi nekatere ki ste celo življenje z mucami negativne. in druga stvar, od okužbe do pozitivnega testa mora minit 1 do 3 tednov. če se okužite danes bo test + šele cez največ 3 tedne. tudi sama sem že celo življenje med živalmi vključno z mačkami, mladimi, starimi, mladiči...pa se nisem okužila. smo jo imeli tudi doma, se je potepala po vsej vasi in vc sem ji čistila jaz pa sem nisem okužila. da bi se ravno sedaj, ko se jih  kolikor toliko izogibam???? obstaja pa seveda možnost. se posebno me je strah za eno mlado muco, ki jo ima teta in hodi okrog, vs pa ima v kuhinji in tudi ko sem na obisku mače skače vsepovsod. in če recimo gre lahko po zraku?? ali pa hodi po mizi in potem se recimo z roko počohaš po ustih?? vse je mogoče. mene upam,da me bodo dali sedaj v petek testirati in mislim,da bom šla še sama kdaj samoplačniško, stane cca 44€ kar ni prehudo, glede na posledice ki so lahko.
tako,da moraš res trofit tri tedne ko je maček prenašalec pa prvo kot prvo mora biti on okužen. zato so mačke kao manjši problem kot sveže meso in neoprana zelenjva. me pa ob vse tem čudi, da je relativno veliiko prekuženih(torej pozotivnih na tokso, pa ne mislim nosečnic ampak na splošno) saj je % v rodni dobi to je nekje do 35 leta okrog 37% in do 40 leta starosti kar 60%. potem najbrž ni tako enostavno staknit okužbe. ne vem, najbrž je okuženega več kmečkega prebivalstva, kjer so pogosto tudi večji porabniki domaćega mesa, pa mačk in podobnega je v izobilju.

tiste, ki imate prvi test v user posted image  +, pa je ugotovljeno, da je okužba stara se ne testira več ker je prekužena in zanjo in za plod ni več nevarnosti. Tiste se srečke, ker tudi če se med nosečnostjo "okužite" imate vi in plod protitelesa in je vse okej. edino nevarna je prva okužba v nosečnosti.

(odgovor članu *Orhideja*)
Neposredna povezava do sporočila: 32
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?