|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 4 [5] 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Krst nezakonskega otroka
10.1.2010 20:36:21   
googica
jah, pravila so taka, da se krsti prvega otroka, čestarši obljubijo poroko. ko pride do drugega nezakonskega otroka, pa vse kaže na to, da do poroke ne bo prišlo. verjetno ker starši niso dovolj verni, jim zakramenti nič ne pomenijo.. zakaj bi potem krstili otroka? za vsak primer al kako? ne me narobe razumet, tud sama mam zaenkrat prvega, še nezakonskega otroka, ampak hočem povedat, da pravila pač so kakršna so. in to, da krstijo tudi naslednje otroke je samo njihova dobra volja, škofija pa tud ni lih zadovoljna če se tolk popušča. neka pravila morjo bit, če ne je pa itak brezveze, se lah kr vsak zmišluje..

moje vprašanje.. je katera dala krstit otroka v grosupljem? tu smo namreč na novo in ne poznamo župnika, niti ne vem kaj vse je za krst potrebno, morjo botri tud kšno dokumentacijo met, pa midva, morva kej met, kaj otrok potrebuje, etc..

(odgovor članu Kaliope)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: Krst nezakonskega otroka
11.1.2010 10:11:06   
Njumi
IZVIRNO SPOROČILO: muška

Me pa zanima ena stvar če morda katera ve! A lahko gre za poročno pričo in za botra/botro  oseba, ki ni poročena ampak živi v izvenzakonski skupnosti?


Nisem prebrala celotne teme, le do tega vprašanja - pri poroki je lahko priča kdorkoli; glede krsta, pa ni temu tako (kot je bilo že zapisano). Nama je župnik sam svetoval, da 'izvenzakonce uporabiva za priče, one, ki imajo zakramente, pa prišparamo za krstne botre'. user posted image


_____________________________

Ljudje velikokrat opazijo le tisto, kar njihovo prepričanje podpira.
Danes je čisto lep dan! :)

(odgovor članu muška)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: Krst nezakonskega otroka
11.1.2010 12:05:59   
Anonimen
Moj otrok pa bo krščen zaradi običajev, priznam.

Moj ima vse zakramente, jaz krst in obhajilo. Noben od naju ni kaj pretirano veren (v Cerkev greva za Veliko noč).

Naše babice pa so verne in iz tega razloga bo otrok krščen, ožji družinski člani bomo šli v Cerkev in nato na kosilo in je to to.

Tak zdaj me pa popljuvajteuser posted image

p.s. Tudi jaz sem bila krščena, ker je to nek običaj in zaradi tega nimam nobenih psihičnih posledic, če bom kdaj hotela izstopiti iz te vere pač bom, ne vem zakaj so taki problemi okrog tega.

(odgovor članu Njumi)
  Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: Krst nezakonskega otroka
11.1.2010 12:10:01   
gita10
jaz sem poročena z muslimanom samo civilno. Bila sam že botra, priča in tudi otrok je krščen in hodi verunauku. Pa me nikoli ni nihče nič spraševal niti sem kakršnekoli potrdila komurkoli nosila.
Otrok se vzgaja v katoliški veri - pozna pa tudi muslimansko. Doma se držimo 10 božjih zapovedi, ki so važne v obeh verah.
V cerkev pa hodiva samo midva z malim pa še to ne preveč pogosto.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: Krst nezakonskega otroka
11.1.2010 12:26:40   
Anonimen
hmmm... sicer nisem brala postov za nazaj...
ampak - a to potem pomeni da jaz svojega drugega ne bom mogla krstit al kako?
prvega sva krstila, ko sva bila še neporočena. pa ni bilo nobenih problemov.
župnik je samo vprašal če sva poročena al ne.

tkole nekak naj bi bla zadeva....
sva različne vere, zato sva se kar zmenila,
da se cerkveno ne bova poročila. on se ni hotel poročiti v moji cerkvi,
jaz pa ne v njegovi. in tako sva rekla, da se ne bova v nobeni.
in sva se samo civilno.
kako bo potem s to zadevo? sva poročena, pa nisva poročena cerkveno?
se pravi, da drugega ne bova mogla krstit ker sva "neporočena"?
prvi otrok je krščen tako kot jaz. rimokatoliška vera. on pa je vzgojen kot pravoslavec,
čeprav je v resnici ateist, ker ni bil krščen.

joj... men je to tok čudn.. čist mem. eni pa res komplicirajo.
aja pa še to. kadar gremo v cerkev.... a se najin zakon smatra kot greh,
če nisva poročena cerkveno???

(odgovor članu gita10)
  Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: Krst nezakonskega otroka
11.1.2010 12:32:11   
Sončni žarek
IZVIRNO SPOROČILO: Seven RR

Nisem bila vzgajana v krscanskem duhu, pa sem se vseeno SAMA odlocila za krst pri 16. letih.

Danes se opredeljujem kot kristjanko, vendar ne pripadnico RKC, ker sem doumela, da se dolocene stvari ne skladajo s tem kar oni ucijo. Verjamem namrec v to, da se mora za vero vsak odlocit sam - zavestno. Verjamem tudi v dobro in v Kristusove nauke, ki jih uci Biblija.

user posted image


Seven se zelo strinjam user posted image user posted image user posted image

Po drugi strani pa me zanima nekaj- torej koruzniki dajemo svojim nezakonskim otrokom slab vzgled........ Kaj pa tisti starši ki so cerkveno poročeni in izvajajo razna nasilja v družini in nad otroki...... po statistiki se več kot 30% poročenih loči?!  Očitno ti le ne živijo po krščanskih naukih, ki so si jih zaobljubili?!

Sama imam vse zakramente, tudi moja otroka sta krščena-nisva pa poročena.....Ne prenesem pa RKC kot institucije-sploh če pogledamo zgodovino kaj so počeli in kaj počnejo (zloraba otrok....)......

Glede krsta otrok- pri hčeri je hotel držat pridigo, pa sem mu lepo obrazložila da naj neha -ker je itak samo teoretik (glede družine) in če on nebo krstil bova šla drugam, pri sinu pa ni več niti poskušal......Je pa zelo odvisno od župnika do župnika..... Pa tudi sama sem 2 x birmanska botra in verjemte mi, da mogoče veliko boljši vzgled kot marikateri poročeni......

Nikogar ne obsojam......vsak živi po svoje in v svojem prepričanju....... RKC pa je zame osebno naredila več škode kot koristi .......v primerjavi s  sv. pismom- kot noč in dan......

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: Krst nezakonskega otroka
12.1.2010 16:09:21   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: benika

No, zadnjič sem se veselo odpravila k našemu župniku, da se zmenim za Jakobov krst. Pridem noter, se vsedem, povem kaj hočem, on pa meni, da ne bo nič, ker župniki ne krstijo 2. otroka nezakonskih staršev. Fino, a ne? No, po mučnem pregovarjanju in obljubi, da se bova sigurno poročila (enkrat), bo naš mali le krščen.

A v vaši fari župniki tud tolk komplicirajo?


ma nosi ga v tri krasneuser posted image

samo mu povej, da boš krstila v drugi fari, pa se bo v hipu premislil.

pri nas ne komplicirajo, ker je naš škof tudi sam poročen in ima vnučke user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: Krst nezakonskega otroka
22.3.2014 12:38:01   
mucka27
Zdravo..

zelo me zanima koko danes potekajo ti krsti otroka. Jaz sem namreč ateistka, to da se otroka krsti mi je popolnoma vseeno, tako da bo vse urejal moj partner. Ali moram jaz hoditi pred krstom na kakšne posvete k župniku- saj ne želim imeti z cerkvijo nič. Lahko vse zrihta partner brez mene?

Prosim za čimprejšnji odgovor. Hvala

(odgovor članu Kaliope)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: Krst nezakonskega otroka
22.3.2014 13:44:19   
bucka*
Mislim, da boš otroka težko krstila na način, da s cerkvijo ne bi imela nič. Kljub temu, da nekateri župniki komplicirajo manj in nekateri bolj, morata biti ob otroku oba, ker bosta vidva njegov "krščanski vzgled". S krstom se zaobljubiš, da boš otroka vzgajala v krščanski veri. Če te to tako odbija, bi morda razmislila, zakaj bosta otroka sploh krstila? Če delaš uslugo partnerju, se boš morala potrudit malo bolj kot samo privolit v krst, če pa to delata zaradi drugih članov družine, pa mogoče ni smiselno...


(odgovor članu mucka27)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: Krst nezakonskega otroka
22.3.2014 14:11:31   
mamica deklicam
Pri nas sva morala iti k Župniku enkrat pred krstom na posvet. Moraš se zavedati, če bosta otroka krstila in bo šel nato tudi k verouku in obhajilu.... ne vem, če bo dovolj, da bo z njim hodil k maši samo tvoj partner.

Glej, jaz imam vse zakramente, k maši grem samo občasno. Moja 5-letnica je pa postala čisto "nora" na cerkev. In gre najmanj dvakrat na mesec z babico ali mojim partnerjem k maši. Ampak ko bo začela hoditi k verouku, si bom morala vzeti čas in iti tudi jaz z njo. Pa je nismo nič silili, a ona gre rada k maši.

(odgovor članu bucka*)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: Krst nezakonskega otroka
22.3.2014 14:19:54   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: mucka27

Zdravo..

zelo me zanima koko danes potekajo ti krsti otroka. Jaz sem namreč ateistka, to da se otroka krsti mi je popolnoma vseeno, tako da bo vse urejal moj partner. Ali moram jaz hoditi pred krstom na kakšne posvete k župniku- saj ne želim imeti z cerkvijo nič. Lahko vse zrihta partner brez mene?



Zakramentov večinoma ne potrebuješ (lahko obstajajo izjeme, ki bi jih zahtevale), zraven pa le pojdi, ker ne grizejo. Če krščanske vrednote niso tvoje, niso, a le pokaži toliko spoštovanja, da si prisotna, če naj bi postale vrednote tvojega otroka, vsaj teoretično. 

Pri krstu znajo od tebe "zahtevati", da ne boš ovirala partnerja pri krščanski vzgoji otrok, ne morejo pa od tebe zahtevati krščanske vzgoje, vsaj po osnovni logiki ne, saj njenih elementov nisi osvojila, čeprav je veliko ali celo večina temeljev popolnoma enakih zdravi moralni vzgoji.

Mi otroka nismo krstili, čeprav so bili vsi za (oče, sorodstvo), razen mene, ki pa imam zakramente. Otrok hodi k verouku (všeč, zelo), spremljam, kaj se učijo, ker me zanima, tudi pogovarjam se o tem, tudi o tem, da jaz v boga ne verjamem, ampak verjamem v to to. Krst pa bo, ko bo in če bo, se nič ne mudi. 

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu mucka27)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: Krst nezakonskega otroka
8.5.2014 13:44:10   
speliica
Ne razumem, zakaj bi starši če so neverni krstili otroke. Pravtako ne razumem ljudi, ki hodijo v cerkev samo za nevem veliko noč in božič :)

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: Krst nezakonskega otroka
12.5.2014 0:33:50   
Vijoličarka
Glede na to, da partner vse ureja, ti bo tudi on povedal, kaj se od tebe pričakuje, če se boš odločila, da boš prisotna. Lahko se obreda udeležiš, ne zaradi Cerkve, temveč zaradi otroka. Ni ti treba npr. moliti, se križati, odgovarjati, etc, lahko si samo tam in se spoštljivo vedeš.

Če pa ne želiš iti, potem pa pač ne pojdi. Prisiliti te nihče ne more.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu speliica)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: Krst nezakonskega otroka
7.7.2014 16:36:29   
majkeljanuar
Iz zanesljivih virov sem slišal, da je vsak otrok upravičen do krsta neglede na zakonski stan njegovih staršev. Vsak otrok ima pravico do verskih obredov, saj ni kriv za dejanja njegovih staršev.

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: Krst nezakonskega otroka
9.7.2014 17:47:25   
peregrina

IZVIRNO SPOROČILO: majkeljanuar

Iz zanesljivih virov sem slišal, da je vsak otrok upravičen do krsta neglede na zakonski stan njegovih staršev. Vsak otrok ima pravico do verskih obredov, saj ni kriv za dejanja njegovih staršev.



Točno tako!

Ne vem od kod vam ideja, da krstijo samo prvega nezakonskega otroka. Krstit MORAJO!!!! (po cerkvenem pravu) vsakega otroka, pa če je 1000x nezakonski.
Seveda se bo našel kak duhovnik, ki bo trdil svoje - takrat mu pač lepo prijazno povejte, da boste šli do njegovih predstojnikov in se boste o tem pogovorili z njimi.

(odgovor članu majkeljanuar)
Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: Krst nezakonskega otroka
10.7.2014 16:37:54   
majkeljanuar
Točno tako!

Ne vem od kod vam ideja, da krstijo samo prvega nezakonskega otroka. Krstit MORAJO!!!! (po cerkvenem pravu) vsakega otroka, pa če je 1000x nezakonski.
Seveda se bo našel kak duhovnik, ki bo trdil svoje - takrat mu pač lepo prijazno povejte, da boste šli do njegovih predstojnikov in se boste o tem pogovorili z njimi.



Resnično... A je otrok česa kriv? Ne vem kdo te duhovnike sploh uči humanosti. Vera je v enih pogledih "za luno"!

(odgovor članu peregrina)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: Krst nezakonskega otroka
10.7.2014 19:37:43   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: majkeljanuar

Točno tako!

Ne vem od kod vam ideja, da krstijo samo prvega nezakonskega otroka. Krstit MORAJO!!!! (po cerkvenem pravu) vsakega otroka, pa če je 1000x nezakonski.
Seveda se bo našel kak duhovnik, ki bo trdil svoje - takrat mu pač lepo prijazno povejte, da boste šli do njegovih predstojnikov in se boste o tem pogovorili z njimi.



Resnično... A je otrok česa kriv? Ne vem kdo te duhovnike sploh uči humanosti. Vera je v enih pogledih "za luno"!



user posted image user posted image user posted image

Kaj pa ima humanost s krstom?

In vera ni enako cerkveni organizaciji. user posted image
Zanimivo mi je razmišljanje, da pravil in obveznosti posamezne organizacije starši zase ne želijo izpolniti, a hkrati od nje pričakujejo, da bo taista organizacija brez pripomb sprejela njihove zahteve.
Meni se to zdi nekoliko dvolično.

Mi je pa razumljivo, da če se otrok sam odloči kasneje v življenju, da ga Cerkev sprejme v svoje okrilje, četudi je npr. nezakonski.

(odgovor članu majkeljanuar)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: Krst nezakonskega otroka
24.7.2014 10:46:06   
majkeljanuar
Humanost je del verskega nauka, mar ne? Če temu ni tako, potem so mene narobe učili. Smej se, kolikor se hočeš...user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: Krst nezakonskega otroka
24.7.2014 18:23:07   
petea


  • IZVIRNO SPOROČILO:


majkeljanuar

Humanost je del verskega nauka, mar ne? Če temu ni tako, potem so mene narobe učili.


Ocitno si imel druge ucitelje kot. ti cudni duhovniki ...

Se vedno ne razumem, zakaj bi naj bilo nehumano, ce starsem duhovnik ne godi zelji po krstu nezakonskega otroka.

(odgovor članu majkeljanuar)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: Krst nezakonskega otroka
25.7.2014 8:01:54   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: petea
Se vedno ne razumem, zakaj bi naj bilo nehumano, ce starsem duhovnik ne godi zelji po krstu nezakonskega otroka.


hm, mogoče je nerazumljivo za nevernega. če pa človek resnično verjame, da gre otrok v pekel, če umre nekrščen v mladosti, pa bi lahko rekli da je nehumano ga ne krstit..

a res kdo resnično verjame, da bo otrok šel v pekel, če ni krščen in umre preden bo odrasel in sam prosil za krst? naj se javi prosim. me zanima koliko jih je.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: Krst nezakonskega otroka
25.7.2014 8:36:29   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: petea
Se vedno ne razumem, zakaj bi naj bilo nehumano, ce starsem duhovnik ne godi zelji po krstu nezakonskega otroka.


hm, mogoče je nerazumljivo za nevernega. če pa človek resnično verjame, da gre otrok v pekel, če umre nekrščen v mladosti, pa bi lahko rekli da je nehumano ga ne krstit..


Dajmo se vrnit na izhodiščno točko:
gre za nadaljnje otroke istega neporočenega para, ki od inštitucije zahtevajo, da jim ugodi v določeni želji, oni pa svojih dolžnosti do nje (še) ne želijo opraviti.

Torej ta par očitno ni tako veren, da bi ga bilo strah pekla, ker v tem primeru bi že svoje ravnanje zastavil malo drugače, namreč v stilu 'najprej poroka (pred bogom), nato otroci'.
In potem tak par, ki se mu godi neznanska krivica, ker ga duhovnik opomni, da je slab zgled za svoje otroke, tuli, kakšna krivica se mu je zgodila, ker bi moral še sam kaj prispevati k vzgledu za svoje otroke.

No, glede na to, kako smo Slovenci pogosto ponosni na to, da koga 'okrog prinesemo', me celotna zadeva pravzaprav vedno manj čudi.



P.S.: Poznam par, ki je cerkveno poročen, civilno pa ne in starša ne živita skupaj. Tako sta se, ko je ona zanosila, poročila zato, da je otrok pred bogom zakonski in da je, recimo temu, 'varen'.
Njuna odločitev mi je zaradi njunega sprejemanja svoje odgovornosti in dolžnosti veliko bolj všečna od vpitij iz te teme, kako nezaslišano je, da se neporočenim parom godi nedoumljiva krivica z odklonitvijo krsta pri drugem, petem ali desetem skupnem otroku.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: Krst nezakonskega otroka
25.7.2014 11:14:13   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: petea
..kako nezaslišano je, da se neporočenim parom godi nedoumljiva krivica z odklonitvijo krsta pri drugem, petem ali desetem skupnem otroku.


sej ne paru - otroku se godi krivica.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: Krst nezakonskega otroka
25.7.2014 11:18:26   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: petea
Dajmo se vrnit na izhodiščno točko:
gre za nadaljnje otroke istega neporočenega para, ki od inštitucije zahtevajo, da jim ugodi v določeni želji, oni pa svojih dolžnosti do nje (še) ne želijo opraviti.


komentirala sem kdaj je humanost možno uporabit kot argument v primeru nekrsta. nisem pa naslavljala "izhodiščne točke". koneckoncev si napisala dokaj na splošno stavek Se vedno ne razumem, zakaj bi naj bilo nehumano (nisi nadaljevala "v tem primeru") - jaz sem samo dala primer kdaj bi recimo ta argument bil razumljiv..

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   RE: Krst nezakonskega otroka
25.7.2014 11:21:22   
mateyka
pa saj ne vem - a niso nekaj spremenili in gre po novem preminuli otrok v vice ali celo nebesa? ne sledim točno tem ediktom, ko sveti sedež odloča kam grejo mala preminula deca..

< Sporočilo je popravil mateyka -- 25.7.2014 11:25:03 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: Krst nezakonskega otroka
25.7.2014 12:53:09   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


IZVIRNO SPOROČILO: petea
..kako nezaslišano je, da se neporočenim parom godi nedoumljiva krivica z odklonitvijo krsta pri drugem, petem ali desetem skupnem otroku.


sej ne paru - otroku se godi krivica.


Po mnenju nekaterih se otroku godi velika krivica s krstom brez njegovega pristanka - prisilna vkljucitev v sistem, katerega del morda ne zelijo biti.


V nujnih primerih bo pa otrok na prosnjo starsev vseeno krscen.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 4 [5] 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 4 [5] 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?