|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Popolna gluhost
3.10.2008 16:06:23   
biser
Pri naši Sari so že ob rojstvu odkrili, da ne sliši dobro, ampak, da sliši samo malo na eno uho. Že v porodnišnici in kasneje še na avdiološki ambulanti v Celju so opravili različne teste, s katerimi pa so ugotovili, da Sara sploh ničesar ne sliši in se na zvok sploh ne odziva. Stara je 5,5 mesecev in zdaj vsak mesec(enkrat v mesecu) hodimo v Ljubljano na pediatrično bolnišnico in zdaj bomo začeli hoditi še na avdiološko, kjer delajo raznorazne teste, da bi ugotovili če je primeren kandidat za operacijo polževega vsadka. To operacijo lahko naredijo šele pri enem letu, zanima pa me, kaj do takrat. Ali bo do takrat ostala gluha, ali se da mogoče, vsaj začasno, pa le pomagati s kakšnim aparatom(skrbi me zaradi govora). Težava naj bi bila z sluhovodom. Ali spada pod osebe s posebno nego ali ne, in kaj narediti v primeru, če je odgovor da? Ima kdo mogoče kakšne izkušnje?
Marca mi poteče porodniška in ker nisem zaposlena, se moram prijavit nazaj na borzo. Kaj bo s Saro, če dobim službo? V vrtec jo ne bodo sprejeli zaradi gluhosti, drugega varstva pa nimam.user posted image  Dobim kakšen dodatek za njo, saj v primeru če bo imela operacijo polževega vsadka, vsega ne krije zavarovalnica, ampak samo en manjši del, ostalo morajo plačati starši(so pa velike vsote).

Prosim za kakršnekoli informacije.

   Obupana mamica

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 16:13:44   
Anonimen
Pomiri se. Hudo mi je ko to berem, vendar se da lepo živeti. Kolegica ima iste težave, le da tamala sliši delno in ji polževi vsadki ne pridejo v poštev, ker mora bit otrok popolnoma gluh. Dobra stran polževih vsadkov.

Pripada ti dodatek na otroke s posebnimi potrebami, mislim, da je za gluhe cca. 100€ iz CSD-ja. Pozanimaj se, moraš oddat vlogo, vendar si pridobi čimprej vse papirje, še bolje odločbo specialista.

V vrtcu ji pripada poseben strokovnjak, s katerim bo delala 2x tedensko. Vrtec ga je dolžan priskrbeti.user posted image

Vključi se v društvo, to ti bo ful pomagalo. In ne pozabi, da bi blo fajn, da obiskuješ tedensko specialista, ki dela z otroki in starši.user posted image Ti pripada bolniška za ta dan, brez skrbi. V Portorožu vem da hodi kolegica ob petkih. In so super skupina s starši in otroci.

Napisala sem ti okvirno, vendar ne pozabi, preberi si svoje pravice in pravice otroka. Obrni se na društvo, ti bodo najbolje pomagali, saj imajo starši že izkušnje in se boš tako lažje znašla.

P.S. vem, da imaš pravico delat samo v dopoldanskem času v službi do otrokovega 18 leta starosti.


Srečno!!! Predvsem pa uspešno na tej poti!user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu biser)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 16:36:26   
angel_rebelde
Oprosti, ampak zakaj polžev vsadek? Naj ti punčka lepo odraste in naj se sama odloči, ali bo imela to, ali ne... si se pozanimala o tem, čemu se bo morala odpovedati, če ji vsadijo to?

Gluhota sploh ni strašna stvar... se sprijaznimo s tem, in nam je lepo... Le včasih so vzponi in padci, ampak najbolj važno je, da je zdrava, pa če ne sliši ničesar... Upam, da si vsaj toliko pametna, da se boš pozanimala vse o polževem vsadku...

In jaz ne priporočam tega... ne pomaga absolutno nič, le trošenje časa,denarja in volje...

P.S.: Prosim, da se malo izobražiš o gluhih... od kje ti to, da gluhih v vrtec ne sprejemajo?? user posted image user posted image user posted image user posted image


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:03:42   
rija
biser, kot prvo si vsaj podaljšaj porodniško za tiste uboge 3 mesece, da če bosta šle na operacijo, da boš vsaj malo doma.

sicer pa pomisli, lahko bi bilo še kaj hujšega. ok, je hudo....ampak ne tako zelo, da tvoj otrok ne bi mogel živeti čudovitega življenja.

moja teta in njen mož sta zaradi težav pri porodu oz. meningitisa oba gluhonema, pa sta ena najbolj krasnih ljudi, kar ju poznam. živita krasno življenje, imata otroka ki slišita....ne falita nikjer, vozita avto, se zabavata.....

drži se.

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu biser)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:03:51   
flecker1
vrtec ne prejema gluhega otroka?? mora sprejeti in poskrbeti logopeda al enega za posebno vzgojo pri govoru,...

ampak polžkov vsadek pri enem letu starosti? Joj jaz ne bi svojemu otroku te operacije dovolila,, da bi jim vrtali v glavo, skratka šarili in ko se zbudi so določene hude bolečine,... treba bo vztrajat, vi starši otroku nudite čimveč znanja, kretnje,... gluh otrok ni mutav. znal bo govoriti, razumeti,... jaz sem rasla brez aparata, kakor tudi moj brat ki je popolnoma gluh. in on že tako lepo govori, hodi v službo... zakaj bi se odločali za polžkov vsadek, če gluhota ni tako kakšna bolezen, s  katerim ne moreš spoprijet v življenju. Se da! Kot je dokaz več kot 3000 gluhih v sloveniji, naš jezik je znakovni jezik, tega mu ne odvzemite. če bo otrok naučil znakovni jezik in govoril tem bo hitreje obvladal besednjake, kakor če mu samo naučite govora. se opazi razlika res.

nego za otroka seveda dobiš, če je gluh, kot se spomnim je moja mam dobivala za to dodatek za nego zrvn otroškega dodatka. vztrajaj naj gre v vrtec. en primer v celju imajo vrtec za gluhe otroke če se ne motim. tam je hodila popolnoma gluha deklica, sedaj hodi v redno OŠ, in ji lepo gre. popolnoma gluha, brez slušnih aparatov niti PV. vse se da, ne obupat.

(odgovor članu angel_rebelde)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:15:47   
Pikapolonica_
Zakaj ste tako proti polževim vsadkom?

(odgovor članu flecker1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:18:53   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Pikapolonica_

Zakaj ste tako proti polževim vsadkom?


To pa tud mene zanima.user posted image Ker kolegica ima edino punčko v tisti skupini, ki ima slušne aparatke, vsi otroci imajo polževe vsadke. In največ je enoletnikov.

(odgovor članu Pikapolonica_)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:20:06   
biser
Res. Zakaj ste tak proti operaciji? Rada bi samo moji hčerkici zagotovila kolikor toliko normalno življenje. Doma že imam enega sina, ki je star 3,5 let in ni bil nikoli bolan. Enako življenje želim tudi Sari (da bo lahko normalno hodla v vrtec in kasneje tudi v šolo, da bo imela prijatelje...).

(odgovor članu Pikapolonica_)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:24:16   
Anonimen
Sej itak ne bo operacija čez noč.user posted image Itak se moraš vse pozanimat. Sama ti žal teh informacij ne morem dat, ker ne vem kako to gre.
Za vrtec se pa ne sekiraj, normalno je lahko vključena. Na ta račun mora vrtec še eno več zaposlit.user posted image In otrok mora biti med otroki že od vsega začetka.

(odgovor članu biser)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:26:10   
Pikapolonica_
Sem šla sedaj malo raziskovat po netu in našla tole:
http://www.mladina.si/tednik/200342/clanek/nar--zdravje-ksenja_hahonina/

Jaz bi v tem primeru, če bi bil moj otrok gluh, se odločila za ta polžev vsadek. In to čimprej. Ker prej, ko se ga vstavi, boljši so rezultati. Otroku bi na ta način pomagala se normalno razvijati, doživljati vsakdan enako kot drugi otroci, mu predstavila besede in glasbo, da bi slišal smeh.
Ne bi ga mogla prikrajšat za to, zato se sprašujem, čemu ste proti tem polževim vsadkom?

(odgovor članu biser)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:34:25   
flecker1
lahk vas vprašam, kaj imate oziroma kaj vidite nam gluhim? smo nesposobni, nepismeni, reveži, brez izobrazbe? zakaj bi se mi gluhi morali strinjat s tem posegom? to se večinoma odločajo slišeči starši, ki je jao šok, če je otrok gluh, kao da je to nekaj groznega???? mah nehite no! vi mislite samo na to, da bi otrok slišal kot vi, ampak ne pomislite da bi mu gradili samozavest, sposobnost, izobrazbo četudi je gluh. kao da če si gluh, si zanič v vseh pogledih.
ko vidim te majhne otroke ki nosijo PV, me postane kar slabo. slabo zato, da mu dovolite in greste v skrajnost, operacija, posledice,... sam da bi VI videli da otrok sliši.
Jaz ne pogrešam nič, srečna sem da sem gluha!!!!!!

(odgovor članu Pikapolonica_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:39:13   
angel_rebelde
Se čisto strinjam s Flecker...

Ker jaz poznam ogromnoooo gluhih, ki so tako jezni na starše, da so jih silili v polžev vsadek.. hočeš ti enako, Biser? Da te otrok zaradi tega celo življenje obsoja??
Pa tako malemu otroku to delat...user posted image user posted image user posted image

In verjemite, implant ni nedolžna zadeva...


_____________________________

Življenje brez otrok je kakor akvarij brez ribic..

(odgovor članu flecker1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:40:49   
flecker1
IZVIRNO SPOROČILO: biser

Res. Zakaj ste tak proti operaciji? Rada bi samo moji hčerkici zagotovila kolikor toliko normalno življenje. Doma že imam enega sina, ki je star 3,5 let in ni bil nikoli bolan. Enako življenje želim tudi Sari (da bo lahko normalno hodla v vrtec in kasneje tudi v šolo, da bo imela prijatelje...).


pa mi gluhi nismo normalni al kaj? al nimamo normalno življenje??

(odgovor članu biser)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:42:30   
Anonimen
No, tu vaju pa žal ne razumem več. user posted image
In sem v tej temi končala, nočem prepira.user posted image

(odgovor članu angel_rebelde)
  Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:49:20   
angel_rebelde
Česa ne razumete?? Ne morete, tudi če vam narišem... Jaz naglušna, okoli mene gluhi.. bolj razumem te zadeve.. in sem proti temu.. Biser se bo odločila sama, ampak lepo prosim, vzpostavi stik s katerim, ki ima polžev vsadek.. in se na podlagi tega odločaj.. ne odločaj se za to, ker ti zdravnik govori, kako je to dobra zadeva za otroka.. oni le nakladajo...

Jaz bom tukaj raje nehala... in še nekaj : sprejmite sebe, drugega, kogarkoli že, takšnega kot je v resnici!!


_____________________________

Življenje brez otrok je kakor akvarij brez ribic..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 17:54:46   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: angel_rebelde

Česa ne razumete?? Ne morete, tudi če vam narišem... Jaz naglušna, okoli mene gluhi.. bolj razumem te zadeve.. in sem proti temu.. Biser se bo odločila sama, ampak lepo prosim, vzpostavi stik s katerim, ki ima polžev vsadek.. in se na podlagi tega odločaj.. ne odločaj se za to, ker ti zdravnik govori, kako je to dobra zadeva za otroka.. oni le nakladajo...

Jaz bom tukaj raje nehala... in še nekaj : sprejmite sebe, drugega, kogarkoli že, takšnega kot je v resnici!!



Sej nisi nič drugačna, ali?user posted image

(odgovor članu angel_rebelde)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 18:28:57   
Lianna
Jaz imam kar nekaj stikov z gluhimi. Poznam tudi punčko, ki ima polžev vsadek in je zelo zadovoljna. Saj tako sliši svoje vrstnike, brez težav sledi v šoli itd. Punčka se čisto nič ne pritožuje. Kar nekaj odraslih mi je reklo, da jim je žal, da takrat ko so bili oni otroci ni bilo takšnih možnosti. Jaz bi dala svojega otroka operirat, ker tako bi mu omogočila čim bolj normalno življenje. In ne mislim, da gluhi ne morejo normalno živeti, ampak vsak dan vidim s kakšnimi težavami se srečujejo. In tega nikakor ne bi privoščila svojemu otroku.

Dobro premisli in se odloči tako kot se tebi zdi prav. Ne poslušaj pa gluhih, ki vsadka nimajo, ker so očitno kar dosti proti temu. Je bolje, da poiščeš kakšno družino katerih otrok ima vsadek in se malo z njimi pogovoriš.

Lp

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 18:32:15   
biser
Te teme nisem začela zato, da se boste lahko na forumu kregali, ampak zato,ker bi rada zvedela kaj več o tem polževem vsadku in operaciji. Prav tako nisem nikoli rekla, da gluhi nimate normalnega življenja ali pa da niste normalni, ker to sploh ni res. Sicer ne poznam nobenega gluhega, ampak predvidevam, da imate težje življenje od nas slušečih, in moji punčki želim samo čim lažje življenje na tem svetu(govor, promet, vrtec, šola,prijatelji...).
Jaz NIMAM in NIKOLI NE BOM IMELA nič proti osebam,ki so drugačni od mene. Me pa jezi ker se nekateri tako vsajate in prav iščete kreganje!
Postavite se v moji kožo in mogoče boste razumeli kako se jaz počutim in ne vem zakaj ne bi bila slaba mama, če želim svojemu otroku najboljše (to leti predvsem na angel_rebelde in na flecker1).

Hvala vsem,ki ste povedali svoje mnenje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 18:33:07   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: flecker1

IZVIRNO SPOROČILO: biser

Res. Zakaj ste tak proti operaciji? Rada bi samo moji hčerkici zagotovila kolikor toliko normalno življenje. Doma že imam enega sina, ki je star 3,5 let in ni bil nikoli bolan. Enako življenje želim tudi Sari (da bo lahko normalno hodla v vrtec in kasneje tudi v šolo, da bo imela prijatelje...).


pa mi gluhi nismo normalni al kaj? al nimamo normalno življenje??



Ja ste normalni in imate normalno življenje. Samo ne mi pa govort, da nikoli nisi imela nobenih težav zaradi gluhosti??? Ker tega pa ne verjamem. Imam veliko stikov z gluhimi in vem s kakšnimi težavami se vsakodnevno srečujejo. In vem kako jim je težko, ko morajo k dr. pa potrebujejo tolmača...itd Mogoče se ti ne srečuješ s tem, ampak veliko jih ima težave. Pa še tolmačev primankuje. In vem kako težko je hoditi v gimnazijo in kasneje na faks. Sem posojala zapiske dekletu, ki je gluha. Ker profesorji pač pozabijo, da nekdo ne sliši in da je treba to oseb gledat. In potem zamudiš pol stvari. In ja če vsadek nekomu pomaga do tega, da sliši in se brez težav izobrazi zakaj pa ne.

(odgovor članu flecker1)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 18:59:37   
flecker1
user posted image user posted image user posted image
nič ne bom komentirala več, kar smilite se mi oz. se mi največ smilijo otroci. Saj sem rekla, vse se da, gluhi zmoremo in tudi prek ovire zmoremo. to se predvsem odločajo slišeči starši, kao je zvok nekaj vrednega če tega nimaš je s tabo konec. smešno!
to je kao da daste otroku umeten zvok in rečete, sedaj pa znajdi, poslušaj, govori,... mene so na orl dobesedno vsilili da naj se odločim na polžkov vsadek, kot drugim s katerim sem o tem pogovarjala, sem zato jezna. zdravniki zaslužijo s tem.
jaz sem hodila v normalno šolo, prebila vse ovire, sedaj zaposlena, in nobena ovira ni.vsak se mora pač spopasti z ovirami.
zares škoda,ker s tem otrok izgublja svojo vrednoto. večina pri PV ljudje ne priznavajo da so gluhi, ne poznajo maternega jezika gluhih. Zares žalostno.
odločitev je seveda vaša.
a jaz tega ne bi nioli odločila, niti dovolila da gre na operacijo ki je tvegana, pa PV ni zagarantiran uspeh pri vsem, to malo pomislite.
veliko sreče karkoli se odločite.

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 20:24:01   
Pikapolonica_
Ojej.
Draga Biser, pomojem razmišljaš čisto človeško in materinsko, in te popolnoma razumem, kaj hočeš povedati. Po drugi strani pa se mi zdi, da flecker1 in angel_rebelde zagovarjata ne imeti vsadek, ker ga nimata, oz sta se naučili živeti brez njega.
Tukaj pa sedaj ti postavljaš na tehnico, ali bo tvoj otrok slišal ali pa tvoj otrok ne bo slišal. V končni fazi, živel bo tako ali drugače, in se strinjam, vsadek mu ne bo prinesel sreče. Srečo mu bo prinesla srečna, zadovoljna mami, oči, prijatelji, sorodniki, ljudje, ki imajo tvojo punčko neizmerno radi. Se pa sprašujem, kako boš lahko ti zadovoljna mami, če boš vedela, da nisi naredila 100% vse, da bi tvoja punčka slišala. Če ti ne boš dovolila vsadka, se ne boš vsako jutro zbudila in razmišljala, kako bi bilo drugače, če bi se odločila za?
Meni vest, moja vest in moja želja, da bi bil moj otrok srečen in ČIMMANJ PRIKRAJŠAN v življenju (jah, življenje je kruto in grdo bom sedaj rekla, jebi ga, za otroka naredim vse, da mu čimbolj olepšam življenje), in jaz bi se odločila za vsadek. Sicer nisem na tvojem mestu, vendar je tudi moj otrok pri 6mesecih dal skozi težko operacijo majhnega srčka, in vedi, vsaki dan sem hvaležna zdravnikom, da je sedaj pri dveh letih, zdrav, močan in nasmejan otrok. In to je tisto največ vredno.

Pa še nekaj - specialisti na tem področju vedo kaj govorijo, in mene je zmotila pripomba ene uporabnice (se ne spomnim zdaj katere), da oni ne vedo kaj delajo. Prekleto VEDO, in njihovo življenjsko poslanstvo je POMAGATI. Sama poznam veliko odličnih zdravnikov, sploh pediatrov, in ob prvi priliki bom vprašala mojo dobro prijateljico pediatrinjo, kaj meni ona o tem. In skoraj prepričana sem, kakšen bo njej odgovor.

Biser, tebi pa želim ogromno moči, da boš ob hčerki, tako ali drugače, pa vendarle - daj ji omogoči to, da bo mala slišala. Objem!

(odgovor članu flecker1)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 20:35:04   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: flecker1

lahk vas vprašam, kaj imate oziroma kaj vidite nam gluhim? smo nesposobni, nepismeni, reveži, brez izobrazbe? zakaj bi se mi gluhi morali strinjat s tem posegom? to se večinoma odločajo slišeči starši, ki je jao šok, če je otrok gluh, kao da je to nekaj groznega???? mah nehite no! vi mislite samo na to, da bi otrok slišal kot vi, ampak ne pomislite da bi mu gradili samozavest, sposobnost, izobrazbo četudi je gluh. kao da če si gluh, si zanič v vseh pogledih.
ko vidim te majhne otroke ki nosijo PV, me postane kar slabo. slabo zato, da mu dovolite in greste v skrajnost, operacija, posledice,... sam da bi VI videli da otrok sliši.
Jaz ne pogrešam nič, srečna sem da sem gluha!!!!!!

  Jaz se pa strinjam s flecker in z angel reb. Težava slišečih je, da menijo, da bi moral biti svet narejen po naših merilih, se pravi da bi morali za srečo slišati in delati vse popolnoma enako kot tisti, ki slišijo. Težava slišečih je, da hočejo enačiti svet gluhih s svetom slišečih in jim dajo ves čas vedeti, da morajo biti enaki, če hočejo sovpadat v ta svet. ne pustijo jim njihove sreče in njihovega življenja na njihov način. Celo zakompleksajo svoje gluhe otroke, da se morajo primerjati s slišečimi v rečeh, kjer se ne morejo ravno tako zelo (saj ima tudi vsak slišeči človek področja, kjer težje dosega vrhunske rezultate, pa kaj potem, ta področja slišeči pri sebi sprejmejo, pri svojem otroku manj spretnega govornega področja pa ne).

Mnogi starši se ne naučijo znakovnega jezika, s čimer zelo podaljšajo čas, ko ne razumejo svojega lastnega otroka, ne želijo sprejeti tega, da je znakovni jezik materni jezik njihovega otroka, nekateri starši namreč. Ne razumejo, spet nekateri, da gluhota pomeni mnogo daljši čas usvajanja jezika. Ne razumejo, da to ni povezano niti s sposobnostmi niti s tem, koliko jih družba sprejema, spoštuje, ne razumejo, da so otroci tudi brez tega lahko čisto srečni, zadovoljni, če jim ne pripovedujejo neprestano, da morajo "slišat" in če jim ne dajo vedeti neprestano, kako so nesrečni, ker otrok ne sliši in ne deluje tako kot slišeč otrok. Ne vsi, videla sem starše, ki so sprejeli otrokovo gluhoto in imajo srečne otroke. Videla sem starše, ki vsakodnevno primerjajo svoje otroke, kako ne dosegajo tistega, kar njihov slišeči vrstnik. Spoštujem starše, ki v svojem otroku vidijo osebo, ki ji ne postavljajo nekih strašnih pogojev, za svojo (starševsko) srečo. Posledično vzgojijo srečne otroke, nezakompleksane, četudi so gluhi. Videla sem, kako je to težko v praksi in izjemno cenim take starše. Zdijo se mi ne le spoštovanja vredni, ampak tako zelo zelo pametni, da bi jim medaljo obesila okrog vratu, ker niso delali primerjav, ampak spoštovali svojega otroka takega, kot je, niso zahtevali primerjanje s slišečimi in dosežke kaj vem katere kategorije na govornem področju
.
Po moje se imajo najbolje še gluhi otroci gluhih staršev, ki niso obremenjeni, so realni in znajo se z otrokom menit, ga razumejo in sprejemajo takega kot je in jim je tak fajn in se ne sekirajo, da je "drugačen", ali kot pravite slišeči, se ne sekirajo, da ni -"normalen". Navednice zato, ker seveda je otrok normalen, slišečim se zdi to nenormalno, da ne sliši, kot bi jim bilo nenormalno, da nima rok ali nog, pa je tudi tak otrok čisto normalen.


Polžkov vsadek je zelo težka operacija. Vrtajo luknjo v lobanjo, kamor vsadek vsadijo, kolikor jaz vem, gredo mimo številnih živcev, lahko prerežejo kakšno pomembno pot, lahko ranijo možgane... Operacija je sama po sebi rizična in ni zagotovilo, da kasneje otrok sliši. Poznam otroka, ki nima nič od polžkovega vsadka. Pa ni edini. Kar nekaj jih je. Mamici je tolikožal,kolikor ima las na glavi, daje dala otroka na operacijo. Polžkov vsadek, kolikor se jaz spomnim iz predavanj iz zavoda, pomeni,d a naredijo obvod mimo sluhovoda, kadar le ta ne deluje. Vendar ne vedo vedno, kaj je vzrok gluhote. Medicina ni tolk razvita, da bi to vohala, ne vedo ali je to to ali ni, dokler ni vstavljeno v lobanjo. Kadar bi bil vzrok samo prekinjena pot med začetkom in koncem slušne poti, potem polžek pomaga, sicer pa kadar je katerikoli od množice drugih vzrokov, ga vstavijo brez veze. Ni učinka. NO, tako sem jaz te reči razumela, naj me popravi kdo, ki ve več od mene, če sem kaj narobe tolmačila. Zakaj je gluhi ne marajo? A si npr. kdaj kot slišeča probala poslušat na slušni aparat? Meni se je po 3. minutah že mešalo, ko sem probala enkrat. Vse zvoke ti ojači, tisti avto tam zadaj na cesti, 500m stran slišiš ravno toliko na glas kot če nekdo s svinčnikom potolče po mizi kjer sediš ali če ti čisto zraven tebe nekaj reče. Sploh ne veš, kaj bi poslušal, ker je toliko moteče. Mene bi to zelo utrudilo in vem, da gluhe tudi utruja. Mnogi odlagajo aparatke, ko imajo dosti vsega in jaz jih čisto razumem. Jaz bi ga tudi na njihovem mestu. Mogoče pa polžkov vsadek deluje podobno, ne vem, ampak vsekakor ga ne morejo odložiti nikdar. Vsajenega ga imajo v glavo. Nekateri brez smisla. Jaz bi kot starš pošteno razmislila, ali bi hotela otroku to dati ali ne. In zelo zelo bi se pozanimala, kaj vse to potegne za sabo.   V čisto vsakem primeru pa moraš takoj, ampak takoj na zavod za gluhe in naglušne in se začeti učiti znakovnega jezika, ker to bo jezik tvojega otroka v vsakem primeru. Seveda je fajn, če še govoriš zraven, ampak znakovni jezik je ena krasna zadeva, v kateri otrok spoznava reči, jih tolmači, komunicira... Če ga ne boš znala, bo vsak mesec škoda da je bil zamujen kar se tiče razvoja razumevanja. Kako pa boš svojemu otroku sploh razložila osnovne reči, če te ne sliši? Nekako mu moraš. Spoštuj otrokovo osebnost in pojdi v to šolo. Tam te bodo naučili kako delati z gluhim otrokom, da mu bo fajn. 

 Vrtec takega otroka seveda sprejme. Vzgojiteljica lahko dobi tudi vse dodatke, ki k temu spadajo, od foniceara naprej. Pri nas (sicer delam v šoli) so nam organizirali tudi tečaj dela z gluhimi. POnavadi otroke obiskuje mobilni surdo...logoped ali pedagog ali kako se že reče tej sorti logopedov. Pa kar nekaj ur specialne pomoči jim je dodeljenih in to že od malega. Nujno se obrni na najbližji zavod za gluhe in naglušne. Jaz sem tam same prijazne ljudi srečala, ki ne živijo za nič drugega, kot da tem otrokom iz srca pomagajo. Vsaj v ljubljani je že tako.

Aja, še tole, ne dohtarji ne vedo, kaj delajo vselej. Res je,da dostikrat pojma nimajo.Vsekakor pa se ukvarjajo samo s tehničnim vprašanjem, kako izvesti mehankarijo, beri operacijo, kaj pa to s sabo potegne vsegaostalega v praksi, vedo pa le tisti, ki s tem živijo. In ja, napačno je razmišljanje, da morajo biti gluhi enaki.Nihče ni enak, jaz nisem enaka, ti nisi enak, nihče ni enak. Nimamo enakih vrednot, različne reči nam različno pomenijo. Različni smo. Sprejeti je treba to dejstvo,če hočemo ostati fer en do drugega.
 


< Sporočilo je popravil Gina -- 3.10.2008 20:37:54 >

(odgovor članu Pikapolonica_)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 21:28:17   
flecker1
Gina zelo lepo si napisala, tokrat sem res vesela da ena tako misli. objem user posted image

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 22:09:55   
angel_rebelde
IZVIRNO SPOROČILO: biser

Te teme nisem začela zato, da se boste lahko na forumu kregali, ampak zato,ker bi rada zvedela kaj več o tem polževem vsadku in operaciji.


Ja, če nočeš sprejeti mnenja tistih, ki vejo kako je s tem, nevem kaj sploh pričakuješ?? Se mi zdi, da si pričakovala, da ti bomo ploskali, in čestitali za to odločitev..ne, jaz ne..žal... Meni je to kruto dejanje, tako malega otroka prisiliti v to...

Gina ti je lepo napisala.. Pa še kako prav...


_____________________________

Življenje brez otrok je kakor akvarij brez ribic..

(odgovor članu biser)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Popolna gluhost
3.10.2008 22:15:44   
Doll
Nisem brala kaj so ti druge napisale,jaz ti bom to.
Lepo pojdi do P,zahtevaj vse izvide kaj imate,ne smejo biti starejši od 6 mesecev.Pojdi na CSD in povej da hočeš izpolnit vlogo: dodatek za nego.Tam izpolneš in gospa pošlje,v parih tednih dobiš odločbo.
kar se tiče vrtca mislim da če imaš odločbo da imaš otroka s PP,da lahko zahtevaš spremljevalca.

(odgovor članu biser)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?