|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: od rojstva brez pleničk
5.5.2009 21:24:59   
polonaa
moje mnenje:ne moremo mimo in preko narave.Otroci so,v povprečju,šele okrog tretjega leta sposobni nadzorovati svoje telo.Torej?Po tej logiki,na kahlo po rojstvu,se otroka nauči opravljati potrebe na ure.To pa se meni ne zdi prav.

(odgovor članu L009)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: od rojstva brez pleničk
5.5.2009 21:27:33   
zband
otrok mora sam dorasti,da ve kdaj ga tišči,se matramo ponoči z 4 letnikom in čez dan z 2 letnico, 2 mesečna pa nam ne dela skrbi

(odgovor članu polonaa)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: od rojstva brez pleničk
7.5.2009 22:10:47   
Dancerka
rj1808, ti kar probaj! :)

Pa poročaj, kako ti bo ratalo!!

saj lahko uporabljaš v kombinaciji s plenicami iz blaga ipd.
Malo si preberi te linke, al pa hrvaški forum..

sej se ful vidi na obrazčku od dojenčka, če kaka al pa tud za lulat so menda eni signali.. za kakat sem še js vidla, pa sm totalno ne-expert!! se tak mal kremžit začne, pol pa kakne!

mal ga opazuj...

ko da on ta signal, probaš 'ulovit' - pač kolkr rata, rata! :)
ene mamice majo pač recimo od začetka nastavljene pr roki cunje ali posode/kahlice, da 'ulovijo'... pa zraven ko on to dela, praviš 'ššš' ali kaj takega, da poveže signal z lulanjem..

pol ko dojenček 'zakapira' pa včasih že tud sam mal počaka, ker jim je valjda bolj fajn bit suhi kot pa popacani.. pa včasih pol mamice že 'naštudirajo', kdaj približno se to zgodi.. npr po jedi ali celo med dojenjem... različno od dojenčka..

Absolutno se ne gre za neko siljenje otroka!! v bistvu opazuješ in reagiraš na neverbalne signale!!

< Sporočilo je popravil Dancerka -- 7.5.2009 22:11:16 >

(odgovor članu karin412)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: od rojstva brez pleničk
7.5.2009 22:15:02   
Dancerka
Polonaa, to je mit pleničarske industrije!

valjda se da več plenic prodat, če starše prepričaš v kaj takega!! user posted image

kot sem že napisala, se gre za prepoznavanje in razvijanje neverbalne komunikacije.. priporočam, da si prebereš te linke, pa potem poveš mnenje..?

Zband, moja sestrična je mela punčko, ki še pr 3 letih ni 'dorasla' temu - zdravnica je potem svetovala pralne plenice namesto tistih plastičnih za 1xno uporabo, pol se je pa kar hitro navadila bit suha!!

V kakem smislu pa misliš, da 2mesečna ne dela skrbi - a da jo pač mate mirno v pleničkah in ne razmišljate o tem, al kako? katere pleničke pa uporabljate?

(odgovor članu polonaa)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: od rojstva brez pleničk
11.5.2009 21:43:20   
pat13
ko sem prvič prebrala ta naslov, me ni sploh pritegnil... sem pa prejšnji teden nekaj isakal in ponovno naletela na temo brez plenic... in sem bila takoj navdušena, izgleda da sem morala dozoreti, da sem to prebrala...

zadevo sem pričela upeljevati tudi pri našem korenjaku, danes je star 6 mesecev... in moram povedati, da zadeva deluje... lulamo in kakamo ali v kahlico ali v stranišče in seveda tudi v naravi... trenutno uporabljam še plenice, da ne bo nesreče... se pa pred vsakim lulanjem oz. kakanje prišne oglašati s točno določenim zvokom, ter je mala tečka in tako ugotovim, da moramo iti na potrebo... danes je tudi nočna plenička bila zjutraj čisto suha... moram reči, da sem zelo navdušena nad tem...

je pa vse v glavah ljudi ali je možno življenje brez plenic ali ne....

_____________________________

MIHA - slike

(odgovor članu Dancerka)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: od rojstva brez pleničk
11.5.2009 21:47:22   
sonček33
Kar nekaj jih je tukaj na rr, ki to prakticirajo. vsaj za eno vem, da ji gre zelo dobro in gredo pogosto tudi na sprehod brez pleničk.

_____________________________

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...



(odgovor članu pat13)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: od rojstva brez pleničk
12.5.2009 12:18:36   
Polonca s piko
Men je bilo tudi tole malo mimo, še norčevala sva se z možem, če je pri najini mogoče znak to, da natakne en obroček na nogo, k se je lih nekej igrala... zdej mi je pa zmeraj manj mimo.

Sem mislila, da sem čisto prezgodnja, da sem tamalo pri 12m posedla na kahlico, kamor je tudi lulala, za povrhu sem pa še prebrala, da pri otrocih, ki jih začneš dajati prezgodaj na kahlico dlje časa traja, da so popolnoma suhi. Potem sem se potolažila, da je nič ne silim, da najbrž ne bo imela kakih travm, zdaj pa vidim, da ste tukaj čist notr.
Tudi jaz poznam en konkreten primer.
Imam pa občutek, da je malo odvisno od otrok. Oni so npr. začel zato, ker je jokala preden je lulala. No, sej tega niso vedl, sam so pol to metodo probal, pa je delovalo.
Jaz imam tamalo v racmankah, pa kot pravim zmeraj opravi na kahlico, ampak še nič ne pokaže. No, ja pokaže... učer sem jo pustila malo brez pleničke, pa se je že hkrati, ko je lulala na tla, držala za glavo in govorila: jej jej jej! :D Kako smešno! user posted image Malo manj smešno je to, da imamo itison po tleh... ki je že pošteno prelulan (pa ne mojim obiskom povedat).

Mislim, da te stane veeeeliko energije. Če se ti zdi dobro naložena, potem se kar loti!
Jaz mislim, da je dobro naložena, ampak vseeno že malo upam, da bo začela oddajat kakšne konkretne signale, da bi šla rada na kahlico. Preden lula seveda. Ali kaka.

(odgovor članu sonček33)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: od rojstva brez pleničk
5.6.2009 22:44:24   
wintertime
Poskusila pri moji 5 mesečni user posted image . Navdušena user posted image .

(odgovor članu Polonca s piko)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: od rojstva brez pleničk
23.6.2009 12:33:17   
cincamarinca
IZVIRNO SPOROČILO: polonaa

moje mnenje:ne moremo mimo in preko narave.Otroci so,v povprečju,šele okrog tretjega leta sposobni nadzorovati svoje telo.Torej?Po tej logiki,na kahlo po rojstvu,se otroka nauči opravljati potrebe na ure.To pa se meni ne zdi prav.


Imam 3mesečnika. Sicer nismo brez plenic, ampak velikokrat lulamo in kakamo "na (njegovem) stranišču" - na previjalni s podloženo pleničko. Niti slučajno ne gre za kakšno siljenje ali opravljanje potrebe "na ure". Niti ne bi rekla, da oddaja neverbalne signale, ampak zelo verbalne. Ljudje bi rekli, da je siten, da tečnari, nam pa v bistvu na vsak način želi povedat, da mora nekaj izločit. Ko ga na previjalni razvijem, je takoj zadovoljen in v kratkem "opravi svoje". Plenička je večinoma suha in jo pač dam nazaj gor. Ko se zbudi, je praktično vedno suh. Mislim, da je bolj to v naši naravi kot pa lulanje in kakanje "po sebi".
Otroci nam veliko sporočajo, samo slišati jih moramo.
LP!

(odgovor članu polonaa)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: od rojstva brez pleničk
10.7.2009 17:57:00   
polma
Moj sin ima 13m. Čez dan je brez plenice od konca 9m. Kaka v kahlo, lula vedno vrčkrat. Po pregledu internetnih strani na temo "diaperless baby"  sem ugotovila, da se večina otrok navadi prosit za it na stranišče okoli leta in pol.
imam super pralni stroj, ki ga zalaufam vsak drugi dan, da opere polulane hlačke z ostalimi zapacanimi majčkami našega požeruščka.
Ponoči ima bombažno plenico, ki je zelo malo polulana. čez dan, ko greva kam z avtom ali v štacuno, pa ima pleničko za enkratno uporabo, pa se mi zdi škoda da jo ima gor, ampak čakam da spregovori, oz.da mi bo dal bolj jasen znak da ga kakat, oz. lulat. velikokrat plenička ostane suha.
Za kakanje mi pride povedat, da se bo pokakal, za lulanje pa večinoma da se je že polulal. Trenutno je z lulanjem sploh kriza, ker se zaigra in pozabi, pa še obdobje je tako, da začnejo malo nagajat in nas preizkušat v smislu-glej, kaj znam, polulat se!!user posted image
Ni mi žal, da se se odločila za ta način. prepričala sem se, da se z zgodnjim navajanjem na kahlico, otrok nauči nadzorovat izločanje blata in urina.
Nikoli ne bi šla nazaj na plenice, zato vsem ki vas zamika probat svetujem-kar pogumno stran s plenicami!



_____________________________

Še never nisem bla tko bed k hojte!!!

(odgovor članu polonaa)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: od rojstva brez pleničk
5.8.2009 17:21:53   
Bety11
Jaz sem stara 43 let in moja mama trdi, da sem se zbujala suha, pa me je iz čistega firbca dala v svoje naročje na kahlico....in da sem že od 3.meseca starosti bila in ostala suha....Enostavno, navadila sem se, da potrebo izvršim na ta način..

Ne vem, če je to res...Moja mama trdi, da je...

Jaz imam 3 otroke, ki so kot ves ostali svet lulali in bili suhi šele pri 24 mesecih...

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: od rojstva brez pleničk
7.8.2009 14:55:43   
neli99
super tema in žal sem jo srečala malo prepozno. z mojo 20 mesečnico sva obtičale nekje na pol poti. kar dala sem jo v gatke čez dan in zdaj je suha tudi po 2-3 ure, samo ko pa sede na kahlco pa ni nič. pa sem jo že dala s pleničko na kahlco pa nič ... potem se enostavno enkrat polula v gatke. sej zdej je poletje, pa jo mam kar v kratkih hlačah, pa je ... samo žal ne uspa povezati kahlce al wc-ja in lulanja, kakanja. bo že.

sicer pa komaj čakam, da se rodi naš decembrček, vsekakor bom sprobala takoj na začetku. sem že zdaj firbčna kaj bo. bom poročala. user posted image

(odgovor članu Bety11)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: od rojstva brez pleničk
11.8.2009 20:28:34   
karin412
No, z veseljem sporočam, da je naš fantek suh že cel mesec - pri 23 mesecih, ponoči in podnevi. Z diaper-free metodo sem počasi začela pri 7 mesecih, uporabljala sem bombažne plenice. Na kahlo je sam šel pri 11 m. Nekje pri 18m, ko začno govoriti, je lažje, ker pove, da ga kakat ali lulat. Ko smo ga v začetku julija čisto odvili iz plenic, je nekaj dni lulal v hlače, kak dan vmes pa ne, po enem tednu pa nič več, in je lepo vprašal. Tudi na morju ni bilo problemov, niti v avtu.

To, da je otrok zrel šele pri 3 letih, je larifari. Samo pomisli, koliko denarja prešparaš in koliko usluge narediš Zemlji, ko ni toliko odpadkov.

(odgovor članu neli99)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: od rojstva brez pleničk
20.8.2009 10:59:22   
migulja
Super pristop, preizkusila sem ga pri svojem 10mesečniku in sem navdušena. Sicer vstajam trikrat do štirikrat na noč, ampak bi tako ali tako morala, ker je bil prej nemiren pa sem morala vstati in ga zibati, nisem pa pomislila, da ga tišči, ker so mi svetovali, da ga ne previjam, ker to moti njegovo spanje user posted image .
Tako pa je po previjanu takoj zaspal, še podojiti se ni hotel, jaz sem mu pa prej tiščala dojko v usta. če od tega ne bo imel travm user posted image

(odgovor članu karin412)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: od rojstva brez pleničk
1.9.2009 1:28:46   
polma
IZVIRNO SPOROČILO: migulja

Super pristop, preizkusila sem ga pri svojem 10mesečniku in sem navdušena. Sicer vstajam trikrat do štirikrat na noč, ampak bi tako ali tako morala, ker je bil prej nemiren pa sem morala vstati in ga zibati, nisem pa pomislila, da ga tišči, ker so mi svetovali, da ga ne previjam, ker to moti njegovo spanje user posted image .
Tako pa je po previjanu takoj zaspal, še podojiti se ni hotel, jaz sem mu pa prej tiščala dojko v usta. če od tega ne bo imel travm user posted image


user posted image user posted image user posted image
Naš 14m je zdaj začel sam sedat na kahlo in ne beži več pred njo. Čez noč ga imam še vedno v plenici, zdaj počakam na vstop v vrtec, ki nas utegne malo zeznit, potem pa mu snamem še nočno plenico. Parkrat se zbudil skoraj suh!


_____________________________

Še never nisem bla tko bed k hojte!!!

(odgovor članu migulja)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: od rojstva brez pleničk
23.12.2009 21:55:55   
Dancerka
WOW!! Bravo Pat13, Polonca, Wintertime, Cincamarinca, Polma, Neli, Karin in Migulja!! user posted image

Bety11, jaz čisto verjamem, da je to možno!! Si bila pač inteligentno dete! :)
Včasih pa so tudi marsikaj vedeli, mogoče je tvoja mama pač prepoznala tvoje neverbalne signale in naravni ritem oz. pravi čas, kako in kaj!

Babica je danes povedala, kako je sestrično navadila na kahlico, ko je bila mala. Sestrična ni hotela na kahlico, zelo rada je pa šla na sprehod. Potem je pa babica bla huda in je rekla, da bosta pa ostali notr in ne bosta šli na sprehod, dokler/če ne bo šla na kahlico. Potem se je pa menda kar hitro navadila. (Torej pozitivna posledica: na sprehod bova šli, ko greš na kahlico.)
Sestrična je bila stara menda okoli 20 mesecev.
Mi je bilo zanimivo, da že pri 2eh letih lahko otrok toliko razume!

Navadila jo je tudi biti suha čez noč. Teta jo je razvadila s tem, da ji je dala zvečer pred spanjem polno stekleničko čaja. Potem je pa celo noč lulala.
Babica jo je pa tega odvadila. Vsak večer ji je dala manj čaja, na koncu le čisto malo, mogoče za dva prsta v flaški. Potem je pa bilo mir čez noč. (Kadar jo je pazila, je sestrična spala v isti postelji pri njiju z dedkom, pa je bila babica fejst motivirana, da ne bi bila mokra vsako noč. Takrat so bile še plenice iz blaga.)
Sestrična je zdaj 'velika punca', študira, nč zatravmirana :)

Ko sm bla pa js mala, smo pa meli kahlico, na kateri je bla račka narisana, in smo lulali, da je račka lahko zaplavala, itd. (Pač si zmisliš kako štorijo, naša mami je kr mela domišljijo.. :)) Varuške na TV so pa mele 'Nanny panties', na katere se ni smelo lulat, in so zaplesali ples in zapeli pesmico, pravi show, ko je dete šlo lulat v kahlico itd. Po moje obstaja še kar nekaj fint, ziher so tudi na netu..

Neli, poročaj, kak bo/je z decembrčkom! :)
Tudi ostale poročajte, kako in kaj! Pa tiste, ki ste uspele otrokom približat kahlico, poročajte, kako! :)

(odgovor članu polma)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: od rojstva brez pleničk
28.12.2009 19:40:47   
neli99
drage moje jst sem navdušena user posted image user posted image user posted image  delujeeeee user posted image user posted image user posted image

moram pa takoj povedat tole: punce sej stvar ni samo črna al pa bela. jst mam doma tri male otroke in tut pod razno ne volje prat goro umazanih cun, še manj pa časa lovit vsako lulico in kakico. zato sem si stvar priredila tako da je meni pisano na kožo.

najprej sva si 14 dni vzela s sinkom da sva se malo oddahnila odpočila, potem pa sva začela. ko se je zbudil, podojil, sem ga odvila in postavila nad kahlico v položaju kot je na eni strani razloženo (ga nasloniš na trebuh, primeš za stegenčka in akcija). moje dete je v enem dnevu povezalo ta položaj z lulanjem, predvsem pa s kakanjem.

po enem tednu EC nama praktično uspe ulovit vse kakice v kahlco. prepričana sem, da mali že malo čaka in tišči. včasih prdi in se malo pokaka v pleničko, ampak potem ga dam še nad kahlco in se še konkretno pokaka. in zdaj tudi vedno bolj konkretno tudi lula zraven. potem pa ga enostavno zavijem nazaj v pleničko in ga mogoče prej kot gre spat še enkrat dam nad kahlco.

nisem kupila pralnih plenic, ker mislim, da bomo do poletja brez user posted image  ... ga pa nimam še brez plenic, ker je zima in je mraz in ker mam doma še dva mala otroka in se bom s tem ukvarjala poleti, bo lažje. za zdaj pa bova takole po občutku lovila kakice in lulice in obdržala plenice na riti. meni je to za zdaj že pravi uspeh. praktično ne potrebuje kremce za ritko, ker nikoli ne sedi v svoji kakici.

kar pa je najbolj smešno je pa to, da naša dveletnica trmasto in vztrajno kaka in lula v plenice, tut pod razno noče slišati za kahlco ... naš tritednik pa že kaka v kahlco, sej bo prej brez plenic kot ona user posted image  .... in naše princeske to sploh ne gane user posted image ....

(odgovor članu Dancerka)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: od rojstva brez pleničk
7.1.2010 11:51:18   
zhiva
ojla punce, tudi nam EC krasno uspeva!

začeli smo sicer šele pred enim tednom, ko je bila stara 5 mesecev in se je prvi dan že večkrat polulala nad umivalnikom. zdaj po enem tednu pa tudi pridno kaka, statistika je zelo dobra, saj smo šele dvakrat zgrešili pri kakanju večkrat dnevno (pa še to bi jo lahko ujeli, če bi bili bolj pozorni).

najbolj sem navdušena, ker mi res sama pove, kdaj jo tišči. začne se zmrdovati, nič ji ne paše, ko pa prideva nagi pred ogledalo nad umivalnik, se takoj umiri. polula se v manj kot minuti, za kakanje porabi kake 3-4 minutke. potem je strašno zadovoljna. se mi zdi, da se včasih potrudi tudi meni na ljubo, ker sem tako navdušena nad njenim izločanjem.

vmes nismo ves čas brez plenic, imamo pralne. ali pa jo pustim z nago ritko na nepremočljivi podlogi. samo če gremo za dalj časa na kak obisk, ji dam pleničko za enkratno uporabo. tudi kreme za ritko mi sploh ni treba uporabljat, ker je skoraj ves čas suha.

metoda je res super in ne vzame veliko časa, otrok pa res uživa, ker je suh, ker lahko komunicira in se počuti samostojnejšega.



(odgovor članu neli99)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: od rojstva brez pleničk
16.1.2010 23:00:29   
Dancerka
O, super!! user posted image

Res je glavno, da sta z detecem zadovoljna in da stvar 'laufa'!

Neli, a si drugače že probala kake racmanke ipd? Že z eko vidika bi po moje  vseeno bilo fajn kje dobiti pralne plenice (na netu ali pri znankah se včasih najdejo ful ceneje ali zastonj!) - saj se lahko potem podarijo ali prodajo naprej!
(Nekatere so za male velikosti, nekatere pa za male in večje ritke in bi morda celo bile primerne za tamalega in tavečjo, saj so nastavljive? Ampak to bi bilo še kje za preveriti, pa tudi odvisno je od velikosti malih ritk! :))

A ma dveletnica pralne plenice iz blaga ali plastične za 1x-no uporabo?
Kot sem že napisala, je boljše, če so iz blaga al pa kr plenico dol in naj bo malo neprijetno ob polulanju, pa se bo hitro navadila! Sicer je to verjetno lažje, ko je bolj toplo - pa saj če ste v stanovanju na toplem...?
(Od sestrične tamala je še pri 3eh letih bla navajena na pleničko, pa je zdravnica rekla, da naj zamenja s plenico iz blaga in je šele potem bila sprememba!)

Drugače pa upam, da sta s decembrčkom v poziciji, ki je ok za njega glede hrbtenice (sedijo naj otroci šele takrat, ko lahko - saj pa je veliko pozicij tudi za tamale na internetu!)

Zhiva, super!! Kombinacija brez pleničk, če je treba pa za vsak slučaj pralne pleničke se mi zdi zelo fajn!!

Drugače pa upam, da kakata v WC, lulanje v umivalnik po moje ni noben problem, saj so včasih menda celo, če so se kje v gozdu ranili, se polulali gor za 'steriliziranje' rane? (To je stara mama rekla.) Za kakanje pa morda probaš preusmerit na WC, če je možno? So tudi različne pozicije na netu... :)

Drugače pa, vsaka čast, res!! user posted image user posted image user posted image

***
A ste videle članek na 24ur? http://24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/ze-od-rojstva-brez-plenic.html in daljši na http://bibaleze.si/clanek/starsi/intervju-novorojencki-ne-potrebujejo-plenick.html (že lani oktobra)

Članek je zanimiv, so pa nekateri komentarji res rahlo 'too much' da se človek kar zamisli - in tudi mamice na BibaLeze zgleda mislijo, da je to nekakšna raketna znanost?? http://bibaleze.si/forum?topic_id=47251&n=1

Na Viziti.si pa cel kup zaskrbljenih staršev, ko *4letniki* še vedno kakajo v plenice - seveda, ko so se pa to 'naučili' in mislijo, da je tako prav!! OMG! http://vizita.si/search/pleni%C4%8Dke
In da obstaja celo šola lulanja?! LOL! (Za otroke po 5.letu starosti, ki se še niso naučili! Zanimivo!)

Potem pa vnetja itd! (in seveda 'zdravilo-mazilo'? Zakaj pa ni omenjeno, naj enostavno poskusijo z pleničkami iz blaga, ki niso za 1xtno uporabo, ali brez? Uhh!!

He he, pa še nasvet, kako je ena mamica dosegla veselo stanje brez pleničke pred dopolnjenim 2. letom, po hudem upiranju http://pozicija-zenska.blogspot.com/2009/10/plenicke-so-out.html

Recept njene bivše sošolke: "naj pleničko preprosto odstranim in 2 tedna s sabo nosim rezervna oblačila (torej tudi veliko osebno torbo) in hčerko dosledno sprašujem na 15 minut, če jo mudi lulat. Tudi če vmes zboli, kam gremo, ne smem podleči uporabi pleničke in zgodilo se nama je prav to - viroza. A sem vztrajala. Priznam, zadeva je naporna, ampak preroško se je obneslo: po 2 tednih polulanih hlačk, bodijev, pižamic, žabic, oblekic, čevljev, copatk..., vmes kratkotrajne dekličine jeze na kahlico in mojo "pretirano" skrb, lulanja na kahlico povsod po stanovanju, kjer je pač dekletce nenadoma obstalo: "Lulala bom!", zdaj lula na školjko tudi ko sva zunaj in na obiskih. Še vedno pobudo bolj dajem mami, kot deklica sama, saj pove tako pozno, da imava čas priti le do wc-ja, ne pa recimo počakati avtobusa, ker se prej že potihem načaka. :)" ZANIMIVO! :)

Zanimiv članek je tudi tule http://med.over.net/index.php?full=1&id=19049 (junij 2009) - zgleda je bil članek tudi v Nedelu?? (A je katera brala? :))

Pa celo podporna skupina staršev obstaja? :)
"Približno deset jih je s svojimi dojenčki in malčki prišlo na četrto srečanje skupine »ssss« v okviru združenja Naravni začetki v knjižnico Jožeta Mazovca na ljubljanske Nove Fužine, kjer si izmenjujejo izkušnje in se bodrijo vsako četrto sredo v mesecu."

"
Srečanj se vsakokrat udeleži polovica rednih obiskovalk, vedno pride nekaj novih, med njimi je tudi po nekaj nosečnic in očkov, je povedala voditeljica podporne skupine »ssss« Nina Radin.

Skupina si je nadela ime po zvoku, ki se kot posnetek tekoče vode in spodbuda za lulanje uporablja po svetu (sssssss), hkrati pa simbolizira štiri pomembne vidike odnosa z novorojenčkom: spoštovanje, spoznavanje, sporazumevanje in sodelovanje."

< Sporočilo je popravil Dancerka -- 16.1.2010 23:03:13 >

(odgovor članu zhiva)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: od rojstva brez pleničk
16.1.2010 23:04:40   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: zhiva


začeli smo sicer šele pred enim tednom, ko je bila stara 5 mesecev in se je prvi dan že večkrat polulala nad umivalnikom. zdaj po enem tednu pa tudi pridno kaka, statistika je zelo dobra, saj smo šele dvakrat zgrešili pri kakanju večkrat dnevno (pa še to bi jo lahko ujeli, če bi bili bolj pozorni).

najbolj sem navdušena, ker mi res sama pove, kdaj jo tišči. začne se zmrdovati, nič ji ne paše, ko pa prideva nagi pred ogledalo nad umivalnik, se takoj umiri. polula se v manj kot minuti, za kakanje porabi kake 3-4 minutke. potem je strašno zadovoljna. se mi zdi, da se včasih potrudi tudi meni na ljubo, ker sem tako navdušena nad njenim izločanjem.





in a kaka tudi v umivalnikuser posted image  glede na to, da pri petih mesecih še ne sedi samostojno?



< Sporočilo je popravil rija -- 16.1.2010 23:06:06 >


_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu zhiva)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: od rojstva brez pleničk
17.1.2010 11:14:13   
skuštrana

Na Viziti.si pa cel kup zaskrbljenih staršev, ko *4letniki* še vedno kakajo v plenice - seveda, ko so se pa to 'naučili' in mislijo, da je tako prav!! OMG! http://vizita.si/search/pleni%C4%8Dke
In da obstaja celo šola lulanja?! LOL! (Za otroke po 5.letu starosti, ki se še niso naučili! Zanimivo!)


Dancerka, tole si pa zelo grdo napisala. Tisti omg i lol so čisto nepotrebniuser posted image Mogoče še nisi slišala, ampak pri nekaterih otrocih je to da ne morejo zadržat urina in kakanja lahko tudi bolezensko stanje.

Jaz sicer ne prakticiram brez plenic ( pa se nad tem ne zgražam kot Dancerka nad nami, ki uporabljamo plenice), enostavno to ni zame. Imam pa nekaj prijateljic, ki to počnejo in so večinoma navdušene.
Lahko povem eno izkušnjo, prijateljičino. Ima fantka, ki je trenutno star 4 leta in končno brez plenic. S tem, da je bil brez plenic od rojstva pa do nekje 12m, potem pa konec...Izgleda da se mu je vse skupaj zamerilo in je začel lulat, kakat POVSOD. Nekaj časa je vztrajala potem pa enostavno ni mogla več in mu je dala gor plenico. Še pri 3 l je imel plenico, no, nočno ima še sedaj.

Se pa strinjam s tem, da ko daš otroku plenico stran je najboljše jo dat čisto stran in gotovo. Je ni več, niti dnevne, niti nočne. Je malo bolj naporno na začetku ampak potem imaš pa mir. Mi smo tako naredili pri naši najstarejši smrklji, pri 2l, dali stran nočno in dnevno in je bilo super. Sedaj me to čaka še pri2 letniku, ampak čakam toplejše vreme, naš malček palček bo pa še nekaj časa v plenicahuser posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Dancerka)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: od rojstva brez pleničk
17.1.2010 11:22:35   
skuštrana
Dajte mi še nekaj povedat, a ste ponoči tudi brez plenic ali date gor plenico?

Ker teh par mojih prijateljic imajo bebače ponoči tudi brez in meni je to mission nemogočeuser posted image Njim uspeva, ampak meni pa več pomeni tiste 3 ure spanja v komadu ( če jih uspem ulovit)user posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: od rojstva brez pleničk
24.1.2010 16:37:37   
karin412
Jaz sem imela ponoči plenice. Vendar se otrok zbuja in ko ga daš lulat, spi mirno naprej. Ali pa ko je večji-je imel plenico ponoči skoraj zmeraj suho - zato ne verjamem, da dojenčki ali pa enoletniki ne morejo zadržati urina več ur, ali pa da so fantki bolj počasni.

Jaz sem držala 7-mesečnika nad škafom, sedela sem na kavču, pa se je noter polulal ali pokakal, ker takrat še ne sedi samostojno. Sem pa provala tudi nad lijakom-je fajn, ker se gledajo, če imaš ogledalo tako nizko.
V glavnem se splača tudi, če nisi 100% brez plenic.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: od rojstva brez pleničk
26.1.2010 17:05:10   
Dancerka
Skuštrana, se opravičujem, če je spadlo žaljivo - to ni bil namen, pač pa sem enostavno gledala po netu in se mi je zdelo zanimivo! Isto bi bilo, če bi namesto 'OMG' napisala 'WOW!'
Verjamem, da ima nek določen odstotek otrok res probleme in rabijo strokovno pomoč - in sem tudi vesela, da strokovna pomoč obstaja!

V bistvu pa se mi zdi škoda, da se npr v materinski šoli ali že prej, že od vrtca naprej, v OŠ in SŠ na primer, ne učijo že otroci določenih 'fint', ki so jih včasih znale naše babice, pa so zdaj marsikdaj že pozabljene!
Sem spada morda tudi to, kako otroka lažje navaditi, da spi in da ne lula (toliko) ponoči itd. (Nekaj o tem sem že napisala zgoraj. A morda otroku pred spanjem daješ stekleničko s pijačo?) Pa tudi bi rekla, da ko enkrat dete čuti, kako je fajn bit suh, se 'potrudi' - če se pa navadi na plenico, pa...?

Na hrvaškem forumu Roda obstajajo vse sorte variante - čisto brez plenic, eni imajo bombažno plenico podnevi in/ali ponoči za 'backup' itd.

Se tudi nič ne zgražam nad vami, ki uporabljate plenice. Imam kar nekaj prijateljic in sorodnic, ki so jih tudi - pa si ne mislim nič slabega o njih! Pač niso poznale drugih variant ali si niso znale predstavljati, da bi bilo možno tudi drugače! (In kako!)
Bolj me jezi ta celotna industrija in marketing! Tak da če na koga, sem jezna na njih!!
Pa tudi na to, če strokovnjaki svetujejo vse drugo, razen bolj naravnih stvari - sicer pa mogoče tudi oni ne poznajo drugih metod oz. nimajo direktnih izkušenj z njimi? (Za farmacevtsko industrijo je pa itak večji biznis prodajat najprej pleničke potem pa še kremice proti vnetjem itd)
Pa mal sem bla jezna na tiste, ki so pisali komentarje tam pod tistimi članki, kako je to nemogoče in kako čudni so ti starši - tak da mogoče sem zato pisala enmal 'naspidirano! (Če si prebereš tiste komentarje, ti bo jasno!)

Je pa super, da tvojim prijateljicam uspeva! Mogoče še njih povprašaš, kako so uspele najti rutino in 'urnik'? Tudi za to, kako pripraviti otroka, da spi, obstajajo knjige ali članki, včasih nekateri to počnejo že po intuciji, drugače pa je fajn kaj prebrati ali izvedeti od drugih..

Tudi jaz sem šele lani ugotovila, da sploh obstaja varianta 'od rojstva brez pleničk' in mi je bilo zeloo žal, da nisem o tem vedela že prej!!

< Sporočilo je popravil Dancerka -- 26.1.2010 17:12:26 >

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: od rojstva brez pleničk
31.1.2010 16:11:39   
neli99
ja tudi mene zmotijo negativni in celo žaljivi komentarji ljudi na to temo. konec koncev je to pač izbira, tako kot marsikaj drugega.

ja dancerka, nisem napisala: mi mamo pralne plenice za ta srednjo. kupila sem jih ko je mela leto in pol, da bi jo odvadila plenic, celo poletje sva ble v gatkah, brez plenic oziroma v pralni, pa ni pa ni hotla nič narediti na kahlico ali wc. v travco ja, kahlica pa ni šans. in smo šli jeseni nazaj v plenice full time. jst sem omagala.

naša ta mala ima neko blokado pred wc-jem in kahlico. nimam pojma kje jo je staknila. zato mislim da bom kar previdna pri odvajanju. ja verjamem da deluje plenice popolnoma stran ... sam pol je ful velik preoblačenja, brisanja, pranja ... pri prvem sinku sem to probala dvakrat in obupala prej kot je bil teden okol. ko pa sem probala v tretje pa je bil tudi sam pripravljen in je osvojil vse skupaj v parih dneh. mislim da bom tudi pri mali počakala da začne tudi sama bolj sodelovati. zdaj jo hecam da dojenček rabi pleničke in včeraj je celo naredila eno lužico na kahlico, pol je pa hotla nazaj v pleničko. sej bo počasi.

zdaj včasih kakšno pleničko dam tudi malemu ko je buden, za spanje pa ma "plastiko" (eko variante), ker je moja izkušnja pri ta mali, da dobi fuuul rdečo rit če je dolgo v mokri bombažni plenici, pa še premočijo če bi ga pa zavila v dvojno je pa že tok napihnjen ko buba user posted image

brez skrbi, položaje sem si naštudirala na internetu, so slikce. ne sedi na kahlici, da ne bo pomote, ampak ga držim nad njo tako da je naslonjen name, jaz pa ga držim za stegenčka.

zdaj, po enem mesecu sem ugotovila, da res obstaja nek značilni ritem: lula takoj ko se zbudi in zjutraj se ornk pokaka. potem pa lula po dojenju in pol tako na 15-20min. vendar žal še nisem pogruntala da bi dajal kake značilne znake, da ga lulat. tako sva midva kar v plenicah in pa kadar mi le znese ponudim možnost da lula na kahlco.

pa žal še nima nekega predvidljivega ritme, če ga kaj zvija in joka in ne spi tako kot je treba, pol se ne ukvarjam še z izločanjem. če pa se zbudi in je dobre volje, pol pa eksperimentirava.

zdaj sem pogruntala, da je največji problem slačenje, odvijanje (če hočem res uloviti vse lulice potem se mi zdi da se samo slačiva in oblačiva) ... najlažje je, če ma majčko in žabice in nič plenice, potem samo hlače dol in že lulamo. moram malo v nabavo, potem bova pa večkrat probala, da je res brez plenice.

(odgovor članu Dancerka)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?