|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: peticija
28.3.2009 0:25:44   
Springy
hrchy, peticija je veljavna tudi, če jo podpišeš na internetu.user posted image

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: peticija
28.3.2009 0:26:20   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: Freycha

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Ah, dajte no ...

Čudno, da se vam pa ne zdi nič narobe, oz. celo LOGIČNO se vam zdi, da starši npr. krstijo otroka in ga vzgajajo v krščanskem duhu (ali pač v kakšni drugi veri, kateri pripadajo), ker kao to pa je njihov verski nazor in družinska ideologija. Kje ima otrok tukaj možnost izbire?
A vegetarjanstvo pa ne sme (po vaše) biti družinska ideologija oz. prepričanje?



ne, če gremo iz stališča, da naj bi človek jedel tako meso, kot zelenjavo in sadje.... če pa gre nekdo iz stališča, da meso ni potrebno, potem je pa to prepričanje sprejemljivo.......



Saj meso ni potrebno.

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: peticija
28.3.2009 0:29:58   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: mika

IZVIRNO SPOROČILO: Njuškalo

IZVIRNO SPOROČILO: mika

IZVIRNO SPOROČILO: lemavrica

IZVIRNO SPOROČILO: mika



In moj otrok ima možnost odločitve ali bo jedel meso ali ne, otrok vegetarijancev te možnosti nima.


Odvisno od staršev ki so vegetarjanci, imam kolegico kjer sta oba vegetarjanca ampak kot jaz vem njun user posted image  vseeno je meso. Tako da ne posploševat.


To pa je res ena izmed redkih zadev, ki jo lahko posplošujem....redki, zelo redki so vegetarijanski starši, ki bodo svojim otrokom pripravljali meso.
Bravo za tvojo kolegicouser posted image ...



In zakaj je to vredno ploskanja? Zakaj pa ti ne pripravljaš otroku vegi hrane? Čeprav si mesojedka, bi bil tvoj otrok lahko vegi. To je ravno tako, kot ti misliš, da bi otroci vegijev morali jesti meso. Samo za nas je ok, če se tako misli, Bog ne daj, pa, da bi kdo rekel, da mesojedci otroke vzgajajte v vegije. Meni se pa zdi bedarija, da starši verjamejo v eno, otroka pa zaradi tega, ker je v družbi normalno, učijo potem nekaj drugega. Sicer kakor želijo, samo si ne predstavljam tega.


Vredno ploskanja je zato, ker njen otrok ima možnost, ravno tako kot moj.... in ker si ti ne predstavljaš, da bi tvoj otrok jedel drugače kot ti, možnosti zaenkrat nima.
Ja kdo je pa rekel, da ne pripravljam brezmesnih obrokovuser posted image ...a misliš, da je pri nas izključno meso na miziuser posted image ....v skrinji imam več morske 'hrane', kot mesa. Ravno danes sta starša šla na morje in nam  posta prinesla pribl. 10kg rib, hobotnic itd. hčera ima obdobja, ko bo po juhi, jedla izključno samo meso, potem pa so obdobja, ko bo jedla samo prilogo....a je to možnost odločitve ali ne? In če nekega dne sploh ne bo marala mesa, je to popolnoma njena odločitev.

nisem nastrojena proti vegetarijancem, sploh ne. Tudi svoje otroke hranite kakor želite.  

ne bom pa podpisovala nečesa kar že obstaja. Iz tega potem hitro lahko nastane boj proti mesu v šolah in vrtcu na sploh.


mika, ribe so tudi meso. user posted image

In brezmesni meniji za otroke v vrtcih in šolah ne obstajajo (razen izjem morda). Starši vegetarijanskih otrok le stežka dosežejo, da njihov otrok dobi polnovreden vegetarijanski meni (torej, ne le suhe makarone, ko je na meniju "makaronflajš"). Zato, če podpišeš, ne boš podpisovala nekaj, kar že obstaja.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: peticija
28.3.2009 0:33:03   
Springy
IZVIRNO SPOROČILO: larisa

IZVIRNO SPOROČILO: Njuškalo

IZVIRNO SPOROČILO: mika


Vegetarijanci ste tisti, ki silite otroke ne jesti mesa....jim prepovedujete.
Se spomnim ko je ena RR-ovka tu gor napisala, da bo svojemu otroku, dovolila da se odloči ali bo morilec in bo jedel meso ali pa ne. In s tem, ko  je rekla, da bo morilec, mu je res dala svobodno voljo, ni kajuser posted image

Tudi jaz ne bom podpisala peticije.

In moj otrok ima možnost odločitve ali bo jedel meso ali ne, otrok vegetarijancev te možnosti nima.



Ti si pa zelo čudno predstavljaš tole.Jaz svojemu otroku ne prepovedujem jedenja mesa, je pa res, da mu ga nisem nikoli kuhala ali ponujala- kar je logično, glede na moja prepričanja. Nikoli niti ni izrazil želje, da bi ga jedel, čeprav ga jejo tudi njegovi sošolci. Če bi izrazil željo, naj ga pač je, samo te želje ni imel do sedaj. In otrok vegeterijancev ima  možnost, da je meso, če želi. V bistvu, če pogledaš z vegi strani, kvečjemu otrok mesojedcev nima možnosti odločitve, ker mu že takoj date meso. Vsaka zgodba ima dve plati, mogoče bi kdaj lahko pogledala tudi iz naše, pa ne bi bilo več tako negativnega pogleda na vegeterijanstvo. Po tvoji logiki je ogromno ljudi na svetu prikrajšanih za meso- nekako polovica Indijcev je vegeterijancev, ubožčki... zdaj, ali je bolj normalna kultura, kjer se meso je, ali je boljša kakšna druga, o tem bi se dalo razpravljati. Pač, kot sem napisala, vsak po svoji vesti. Ne vidim pa, zakaj je tako tragično, če otrok ne je mesa? Če mu daš veliko stvari namesto mesa, da ne čuti pomanjkanja, zakaj je potem to kaj narobe? Saj se otrok čisto lepo razvija, tudi, če ne je mesa. Ni vse pravilno le tako, kot delaš ti, ker nima vsak takega pogleda na svet- pa ima kljub temu pravilno hranjene otroke.


žal to niti slučajno ni logično user posted image

Zanimivo, moj enoletnik je pa tako čuden, kar sam ne izrazi kaj bi in nebi jedel. Prav nisem ga še slišala reči: ''Mami jaz pa nebi mesa''. user posted image user posted image  Čuden, ni kaj.....
Drugače pa primerjave med narodi ali rasami nikakor ne gre delati in s tem se na tvojem mestu nebi ''kitila'' in s takšnimi primerjavami podpirala svoje teorije, ker res nima nobene ''znanstvene'' podlage. Le zakaj nekateri narodi nimajo določenih bolezni.....povezava jasna?user posted image

Drugače je pa res... Smo na forumu in ima vsak pravico zapisati kar želi in  (včasih žal- na žalost) ima tudi vsak pravico svojega otroka vzgajati kakor sam najbolje zna!




Hm larisa, če je prehranjevanje otroka z vegi hrano vsiljevanje, potem lahko rečemo, da je vsiljevanje vse - kako otroka oblečemo, postrižemo, naučimo vedenja, katere vrednote mu privzgojimo, kakšnega obnašanja ga naučimo itd. Potem tudi ti svojemu otroku vsiljuješ marsikaj. user posted image

(odgovor članu larisa)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: peticija
28.3.2009 0:37:32   
hrchy
IZVIRNO SPOROČILO: Springy

hrchy, peticija je veljavna tudi, če jo podpišeš na internetu.user posted image


Ja, pa res... sem sla zdajle preverit...
Ampak se mi zdi, da s tem peticije ogromno izgubijo na tezi zahtev. Malo smetim, sori, ne bom vec...

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: peticija
28.3.2009 7:18:51   
cmokec
Jaz sem jo pa z veseljem podpisala user posted image  in upam, da uspe. Potem bom pa vesela, če bo moj mesojedi otrok kdaj posegel tudi po vegi obroku.

Ne vem, kaj vas moti, da otrok vegetarijanec dobi sebi primeren topel obrok. Bo vaš otrok zato kaj prikrajšan? Res ne vem, zakaj se razburjate.

Še to: če drugim ne morete pomagati, jih tudi zbadati in žaliti ni potrebno. user posted image

< Sporočilo je popravil cmokec -- 28.3.2009 7:20:22 >


_____________________________

Moje srce grejeta dva mala sončka: Sara (2001) in Pia (2005).

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: peticija
28.3.2009 7:42:46   
mika
Se pa točno vidi, kako si negativno nastrojena proti vegijem, če dejansko misliš, da bi se mi ukvarjali s tem, da vržemo ven iz šol mesno prehrano. Zakaj bi se pa mi s tem ubadali? Mogoče misliš, da nisi nastrojena proti nam, vendar tvoji odgovori kažejo drugače. Ni razbrati kakšne hude strpnosti, žal.user posted image
 
Njuškalo,  si dobila tak občutek, pa res nisem...
Ko je mož prvič prinesel domov kosilo s sojinimi polpeti(niso ravno moja favorizirana jed), mi je rekel, da imajo možnost izbire in se je odločil, da bo to vzel. Sem bila pozitivno presenečena, pravzaprav vesela, ker je res, da nekateri ne marajo mesa, pa nima veze s starševsko ideologijo.

Mene moti to, da se potem takšne peticije (lahko) sprevržejo na sploh v boj proti mesnim obrokom. Nekateri vegiji prav agresivno nastopajo proti ljudem ki jedo meso....


(odgovor članu Njuškalo)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: peticija
28.3.2009 10:09:05   
katarinas
Njuskalo lej ni se potrebno toliko razburjati in na dolgo in široko razlagati in prepričevati - vedno bodo obstajale dve plati. Je pa res da eni to povedo bolj prijazno, eni pa agresivno in napadejo in zaradi teh res ni vredno izgubljati živcev.
Jaz sploh nisem ne proti vegijem ne proti mesojedcem, me je samo zanimalo nekaj vprašanj.

Mi je pa logično in lepo si razložila, da če se vi prehranjujete tako, pač vegi, to je vaš način življenja, vaše prepričanje in posledično seveda se bo prehranjeval tako tudi otrok. Slej ko prej otroci jedo z nami, se pravi isto kosilo kot ga jemo mi.
Če se nam zdi prav ali ne, pa je to tako naša presoja in naše mnenje kajne.

Kaj vse sorte starši vsiljujejo otrokom, pa se nihče ne razburja.

Zelenjava je pa zdrava kajne? Moja tudi ogromno zelenjave poje, mi doma jo imamo vsi radi, jemo pa tudi meso, nihče ni izključno vegeterijanec.

Mene ne bi motilo, da bi v vrtcih imeli dva menija, tudi vegeterijanskega.
Če pomislite so vegeterijanci res malo prikrajšani. Če samo pogledam pri nas v službi v menzi nimajo vegeterijanskih menijev pa bi jih komot imeli.

Vsak ima pravico do svoje izbire....saj če otroku nudimo vegeterijansko hrano mu s tem ne škodimo, kajne?  Drugo je če bi otroku namerno škodovali.

Saj eni starši pa strogo ne dajajo otrokom sladkarij, sploh kar je kaj sladkega, pa ne slanega pa ne vem še kaj....poznam tudi nekaj takih, pa bi tudi lahko neskončno debatirali.


Ok, zdej pa že bluzim...user posted image user posted image

Njuskalo me pa nekaj še zanima, čist tako za firbec - ne vem koliko imaš starega otroka sicer, ampak ti si mu verjetno pripravljala vedno brezmesne obroke? No zanima me ali je sploh kdaj poskusil meso? To me res samo zanima, saj mogoče si kje napisala, pa res nisem vsega bralauser posted image



(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: peticija
28.3.2009 10:47:29   
larisa
IZVIRNO SPOROČILO: Springy



Hm larisa, če je prehranjevanje otroka z vegi hrano vsiljevanje, potem lahko rečemo, da je vsiljevanje vse - kako otroka oblečemo, postrižemo, naučimo vedenja, katere vrednote mu privzgojimo, kakšnega obnašanja ga naučimo itd. Potem tudi ti svojemu otroku vsiljuješ marsikaj. user posted image


Si kje v mojem postu zasledila besedo vsiljevanje, morda?user posted image  
Vzgoja, vsiljevanje, prepričanja, nazori, vrednote,itd....To so itak teme, ki se lahko debatirajo v neskončnost.

1.jaz sicer nisem absolutni vegi, ampak če se le da, mesa ne jem
2.svojemu otroku pripravljam vse (meso, zeljenjava, ribe, sojini izdelki,....v glavnem se trudim, da je vse...kasneje se bo pa že odločil česa ne bo jedel..

Moj namen je bil le napisati, da če si kot starš vegi, se meni ne zdi logično, da mora biti tudi otrok vegi....konec debate.. z moje straniuser posted image







_____________________________

Zdaj pa čakamo pomlad, ki prinaša obilico zdravja ;-)

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: peticija
28.3.2009 13:07:27   
Njuškalo
IZVIRNO SPOROČILO: mika

Se pa točno vidi, kako si negativno nastrojena proti vegijem, če dejansko misliš, da bi se mi ukvarjali s tem, da vržemo ven iz šol mesno prehrano. Zakaj bi se pa mi s tem ubadali? Mogoče misliš, da nisi nastrojena proti nam, vendar tvoji odgovori kažejo drugače. Ni razbrati kakšne hude strpnosti, žal.user posted image
 
Njuškalo,  si dobila tak občutek, pa res nisem...
Ko je mož prvič prinesel domov kosilo s sojinimi polpeti(niso ravno moja favorizirana jed), mi je rekel, da imajo možnost izbire in se je odločil, da bo to vzel. Sem bila pozitivno presenečena, pravzaprav vesela, ker je res, da nekateri ne marajo mesa, pa nima veze s starševsko ideologijo.

Mene moti to, da se potem takšne peticije (lahko) sprevržejo na sploh v boj proti mesnim obrokom. Nekateri vegiji prav agresivno nastopajo proti ljudem ki jedo meso....





Jah no, preberi malo svoje poste, pa boš videla, da ni razbrati glih pozitivnega pristopa k temu, kvečjemu nasprotno. Fajn, da je na moževi šoli možnost izbire, to je ena izmed redkih šol, žal.
Kar se tiče tega, da bi se vegiji ubadali s tem, ali je meso v šoli ali ne. Kaj pa vem..so radikalci, tako kot mesojedci napadajo vegije, je tudi v obratni smeri, sigurno. Načeloma pa, kot poznam sebe in svoje prijatelje...nimam se namena ubadati s tem, kaj drugi jejo, pa ali bojo še jedli to ali ne..želim si le, da bi tudi moj otrok imel meni, ki bi bil zanj primeren, ne pa da ima zelo osiromašeno prehrano, kljub temu, da plačujem ravno tako kot drugi starši. Ni mi vseeno niti za otroke, ki so preprosto zbirčni, da so vedno prisiljeni jesti to, kar je na jedilniku, ali pa so lačni..mislim, da bi bilo iz več vidikov fajn, da se uvedejo še vegi meniji, ker verjamem, da bi bilo za vse otroke , ne le za vegije, bolje, da imajo več izbire. Ker tudi Muslimani živijo pri nas, pa ne jejo svinjine, so tudi včasih lačni. Pa še in še je teh primerov, tako, da bi bila to neka splošna korist po moje.
In mislim, da, če bi vegiji dosegli, da pride do tega, da imajo VSE šole vegi menije, je tukaj naša zgodba zaključena. Mislim, da noben vegi ne bi zgubljal energije iz zbiral podpise proti mesni prehrani v šoli, niti smiselno ni, niti realno..v glavnem zguba časa. Pa ne vem, zakaj bi sploh kdo imel tak interes.user posted image  Da bi vegiji nastopili agresivno, verjamem; verjetno pa to izhaja iz tega, ker smo vegiji apriori označeni kot neki čudaki itd..in nam mesojedci fuuuul težijo s tem, zakaj smo vegiji. In sem tudi sama že fejst sita tega, tako, da načeloma sploh ne razlagam nikomur, da sem vegi, ker se v večini primerov pojavljajo obtožbe, napačna mnenja, teženje, izzivanje...v glavnem zelo zoprno, no. Redki so taki, ki vprašajo samo tako, ker jih pač zanima, to ni problem, večina pa žal ni taka.user posted image In sklepam, da so zato kakšni vegiji tako nastrojeni. Ni ok, vendar jih po svoje razumem,..čeprav ne vem kako se jim da. S tem padejo na enak nivo, kot uni, ki njim težijo.Mah, meni je to kr neki.
Katrinas, moj sin bo vsak čas star 9 let. Do svojega drugega leta je bil čisti vegi, edino kar smo takrat še jajca jedli, tega zdaj ne več- no on jih je v šoli, ker, da bi bil pa še brez jajc, pol pa lahko malico in kosilo s seboj nosi. To je itak znanstvena fantastika, če ne znajo brez mesa delat kosil, kaj šele brez jajc. No, v glavnem..meso je probal v vrtcu, ko je bil manjši so mu ga vzgojiteljice še lahko podtaknile, ker niti ni vedel kako in kaj -nisem namreč zganjala nekega cirkusa, jaz sem lepo povedala, da smo vegiji- žal pa tega ni nihče spoštoval. In tako je pač občasno jedel meso, ko pa je bil nekoliko večji, kaj pa vem, 4 ali 5 let star, pa je začel to zavestno zavračati. Tako, da rajši ni jedel, kot, da bi jedel meso. Je pa bil malo zbegan, zakaj mu to silijo, ker v vrtcu so vztrajale, da bi to moral jesti, tako, da je občasno popustil, vendar se je skoz bolj postavljal zase in potem ga niso mogle več okol obrnt. V šoli pa sploh ni šans, da bi jedel meso, to pa že od 1. razreda dalje ne. Moram pa rečt, da je njegova učiteljica vsaj tako pametna, da, ko grejo na kakšen tabor, mu sama od sebe uredi vegi hrano. Pa nisem tega nikoli zahtevala, samo željo sem izrazila in je očitno to upoštevala. Pri nas je v bistvu problem v ravnateljici, ker je zelo primitivna, prav ne morem drugače rečt, ne le glede vegi zadev, še glede drugih tudi.user posted image No, nekako sem se navadila, da moram še doma nadoknadit kosilo, pa gre. Sej bo otrok kmalu zrastel, pa bo bolje. Če nam prej ne uspe ta peticija, imam vsaj to v tolažbo.user posted image


_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: peticija
28.3.2009 23:05:57   
nejcko
 Jaz nisem vegetarjanka, ampak mesa skoraj ne jem, hčerka je bila ful mesojedka, zadnje čase pa mesa razen dveh vrst sploh ne je več, medtem ko 7, 5-letni sin do pred dveh mesecev sploh ni maral mesa, zdaj meso je kot za stavo.
Jaz bi si zelo želela, da bi imela oba možnost izbire, ampak, kot boste videle iz jedilnikov (šolskega in vrtčevskega) imajo skoraj vsak dan na jedilniku meso, mogoče imajo 1x na mesec na jedilniku ribe in mogoče 2x na mesec brezmesni obrok ... zame osebno je to krepko pretiravanje z mesom.

Vrtec:

02.3.-ponedeljek zajtrk: črni kruh, šunka, sir, kumarica, bela kava malica: sadni krožnik kosilo: cvetačna juha, segedin s svinjskim mesom, krompir v kosih, kompot malica: pomaranča, graham žemljica   03.3.-torek zajtrk: ržen kruh,  Gauda sir, sveža paprika, šipkov čaj malica: sadni krožnik kosilo: ješprenj s suhim mesom in zelenjavo, kruh, palačinke z marmelado /Eurokremom, limonada malica: sadni jogurt, prepečenec   04.3.-sreda zajtrk: kajzerica, maslo, kakav, jabolko malica: zelenjavni krožnik kosilo: gresova juha, goveji zrezki v omaki, široki rezanci, endivija s krompirjem malica: suho sadje, čaj   05.3.-četrtek zajtrk: jajčna jed, ovsen kruh, rezina paradižnika, čaj z limono in medom malica: sadni  krožnik   kosilo: korenčkova juha, matevž, repa, otroška pečenica, malica:  štručka s semeni,  čokoladno mleko   06.3.-petek zajtrk: mlečni riž s čokoladnim posipom, suha sliva malica: sadni krožnik kosilo: cvetačna juha, čufti v paradižnikovi omaki, pire krompir, zelena  solata s koromačem malica: banana        09.3.-ponedeljek zajtrk: ajdov kruh, pašteta, kislo zelje, čaj malica: sadni krožnik kosilo: brokolijeva juha, rižota s telečjim mesom in mešano zelenjavo ( cvetača, korenje, bučke) radič in zelena solata s fižolom malica: navadni  jogurt, pol bel kruh   10.3.-torek zajtrk: koruzni kruh, kisla smetana, bela kava malica: sadni krožnik kosilo: otroška juha, pečen piščanec, mlinci, mešana solata malica: madenjaki, jabolko   11.3.-sreda zajtrk: pisan kruh, tunin namaz, kisla kumarica, kakav malica: zelenjavni krožnik kosilo:  prežganka, telečje meso v smetanovi omaki, kruhovi cmoki, solata malica: mandarina, kruh   12.3.-četrtek zajtrk: pšenični zdrob, rozine, malica: sadni krožnik kosilo:  ješprenčkova juha, puranji dunajski zrezek, pražen krompir, zeljna solata s krompirjem in fižolom malica: jabolčni sok, kifeljček   13.3.-petek zajtrk: pol beli kruh, med, maslo, bela kava malica: sadni krožnik kosilo: krompirjev golaž s hrenovko, kruh, narastek iz testenin, kompot malica: mandarina, mala polno zrnata žemljica   16.3.-ponedeljek zajtrk: črn kruh, mesno zelenjavni namaz, čaj malica: sadni krožnik kosilo:  krompirjeva  juha, lazanja, zelena solata malica: kiwi, kruh   17.3.-torek zajtrk: kraljevi kruh, topljeni sir, ajvar, čaj malica: sadni krožnik kosilo:  cvetačna juha, porova rižota s piščančjim mesom, zelena solata s koruzo malica: Alpsko mleko, grissini
Šola:
j, rogljič, banana Juha, rižota, solata, jogurt 3.3. Mleko, maslo, marmelada , beli kruh Zelenjavna juha, ocvrte ribe, pražen krompir, kumarična solata, sok 4.3. Čaj, mesno zelenjavni namaz, polbeli kruh Testenine s puranom, zelenjavo in gobicami v smetanovi omaki, solata, sok 5.3. Sok, sendvič s kumarico Zrezek v omaki, pire krompir, solata, sok 6.3. Jogurt, burek Fižol s testeninami, kokosove kocke, sok       9. 3. Čaj, topljeni sir, rženi kruh, kalčki Haše omaka, krompirjevi svaljki, solata, sok 10.3. Alpsko mleko, eurokrem, beli kruh, hruška Pečen piščanec, dušen riž s koruzo, solata, sok, sadje 11.3. Sok, hot-dog Milijonska juha, tortelini s smetano, solata , sok 12.3. Čaj, ribji namaz, kruh Golaž, polenta, solata, sok, banana 13.3. Sok TP, slanik, jabolko Smetanova juha s sladkim zeljem, marelični in jagodni cmoki, sok       16.3. Bela kava, buhtelj, mandarina Kremna juha, musaka, solata, 17.3. Čaj, sir tamar, paprika, črni kruh Zrezek z gobami, skutni štruklji, korenček, solata, sok, jogurt 18.3. Ledeni čaj, pica Juha, makaroni z mesom ali tuno, solata, sok, sadje 19.3. Kakao, francoski rogljič Juha, pečenica, krvavica, matevž, kislo, zelje, sok 20.3. Sadni jogurt, sirova štručka, sadje Jota, osje gnezdo, sok       23.3. Čaj, pašteta, kruh, paradižnik Dunajski zrezek, pražen krompir, zelje v solati, sok, sadje 24.3. Kakao, navihančki, hruška Juha, bolonjski špageti, zelena solata s paradižnikom, sok 25.3. Čaj, hambi Juha, mesne kroglice, pire krompir, solata, sok 26.3. Sok, sendvič Kaneloni, dušen riž, brokoli, solata, sok 27.3. Alpsko mleko, krof Ričet, rožičev biskvit, sok 

(odgovor članu Njuškalo)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: peticija
28.3.2009 23:28:47   
nejcko
Jao, se opravičujem, kakšen zmazek je iz teh jedlnikov nastaluser posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: peticija
29.3.2009 9:17:15   
terc
ta tema......brez komentarja.....................................................

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: peticija
29.3.2009 9:29:58   
blaža
IZVIRNO SPOROČILO: mika

Kot je Volga napisala, tud jaz ne silim moje hčere, da bi jedla meso. Z mize vzame kar želi in včasih ne želi mesa. Na kraj pameti mi ni prišlo, da bi jo silila s katerokoli hrano.

Vegetarijanci ste tisti, ki silite otroke ne jesti mesa....jim prepovedujete.
Se spomnim ko je ena RR-ovka tu gor napisala, da bo svojemu otroku, dovolila da se odloči ali bo morilec in bo jedel meso ali pa ne. In s tem, ko  je rekla, da bo morilec, mu je res dala svobodno voljo, ni kajuser posted image

Tudi jaz ne bom podpisala peticije.

In moj otrok ima možnost odločitve ali bo jedel meso ali ne, otrok vegetarijancev te možnosti nima.


Se podpišem. No pa mislim, da moja dva otroka , da bi bla težko vegetarijanca, le če bi jima jaz prepovedala meso. Ker sta nora na meso, čeprav ni vsak dan na krožniku zaradi uravnotežene prehrane. Bi ga pa ta starejši jedel zelo pogosto, če ga ne bi omejila .

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   [Brisano sporočilo]
29.3.2009 11:28:44   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu blaža)
  Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: peticija
30.3.2009 22:04:42   
Njuškalo
Evo, če bi dosegli nekaj takega, kot imajo na tej šoli, bi bilo fajn:
http://www.o-bp.mb.edus.si/clanek.php?id=1212132316

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: peticija
31.3.2009 21:51:49   
picola1
Jaz tudi zbiram podpise za to peticijo (zbiram jih 'na roke' in ne elektronsko) in moram priznat, da sem ful prijetno presenečena nad ljudmi v svoji okolici. Redki so tisti, ki pravijo, da ne bodo dali podpisa, čeprav vsakemu rečem, da naj podpiše izključno samo zato, ker to želi in ker verjame, da je to, kar podpisuje ok in ne zato, da me ne bi slučajno užalil, če bi rekel ne ali kaj podobnega.
Spoštujem pa mnenje tistih, ki so proti temu, ker menim, da ima vsak pravico imeti mnenje, ki ni enako mojemu.
Sem pa bila tudi jaz včasih takšna, da sem za prazen nič skakala v luft, bila (osebno) prizadeta, če je kdo kaj rekel čez vegije ali samo ni odobraval takšnega načina prehranjevanja...potem pa sem ugotovila, da je v bistvu problem v meni, ker ne zaupam dovolj vase, v to, da je to, kar delam prav in dobro zame in za mojo hčerko. Takrat sem se v sebi umirila (ok, priznam, da še ne čisto čisto) in me drugačni pogledi ne vržejo več toliko iz tira.
Pri tem mi je veliko pomagala tudi moja P (nevegetarijanka), ki me 100% podpira pri vsem skupaj in ki je mnenja, da se mora vegi način prehranjevanja uvesti v vrtce in šole in da morajo postati pediatri bolj tolerantni do tega, ker je to samo na škodo otroku (starši skrivajo pediatrom, da so njihovi otroci vegiji, posledično pa jim ne morejo dovolj svetovati in se pogovarjati glede prehrane, otroka ne morejo malenkost bolj kontrolirat (kri) in posledično lahko prej pride do pomanjkanja določenih snovi- če bi se odkrito pogovarjali o tem, tega vsega ne bi bilo ali pa bi se hitreje odkrilo in dalo pomagat). In nasploh nezaupanje ni ravno dober temelj pri čemerkoli.

Tako da tudi tisti, ki ne boste podpisali: zdi se mi super, da stojite za nekimi svojimi načeli, čeprav se ne skladajo z mojimi.

(odgovor članu Njuškalo)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   peticija
10.4.2009 5:14:27   
karatina
IZVIRNO SPOROČILO: nina42
Gre za to, da bi tisti, ki to želijo imeli možnost izbire, lepo, da ponekod že imajo, ampak gre za to, da bi dosegli možnost izbire povsod. Tisti, ki se ne strinjajo in zagovarjajo mesno prehrano imajo to možnost in nihče jim je noče odvzeti, gre pač zato, da bi tudi tisti otroci, ki ne marajo mesa lahko imeli za kosilo kak sojin polpet, popečen tofu ali kaj drugega, če bi to želeli. Ne rečem, da morate silit svoje otroke, da postanejo vegetarijanci, dovolite drugim, da sami jejo kar želijo.


Dokler je otrok tako majhen, še ni sposoben izbirati ali bo vegetarianec ali ne, pa tudi za njegov razvoj je pomembna raznovrstna prehrana, ki jo vrtci načeloma nudijo. Za vegetarianstvo ste se verjetno sami tudi odločili, ko ste odrasli, kajne?
Moje mnenje je, da za zdaj naj je vse, pa se pol odloči. Glede ˝ne mara mesa˝ imajo/imamo pa občasno vsi muhe...

(odgovor članu nina42)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: peticija
10.4.2009 9:53:38   
Kontrakarambolšrauf
IZVIRNO SPOROČILO: karatina


Dokler je otrok tako majhen, še ni sposoben izbirati ali bo vegetarianec ali ne, pa tudi za njegov razvoj je pomembna raznovrstna prehrana, ki jo vrtci načeloma nudijo. Za vegetarianstvo ste se verjetno sami tudi odločili, ko ste odrasli, kajne?
Moje mnenje je, da za zdaj naj je vse, pa se pol odloči. Glede ˝ne mara mesa˝ imajo/imamo pa občasno vsi muhe...


Nekako tako bi rekla tudi sama. Ko bo dovolj star se lahko odloči sam, prav tako kot se bo lahko odločil glede vere ali česarkoli drugega v kar otroka "prisilimo" s svojimi prepričanji.
Zaenkrat pa, če mesa nebi imel rad ga preprosto nebi jedel, nekako tako, kot ga ne morem prisiliti da bi jedel polento, ki jo ne mara in čim jo da v usta jo izpljune. Tako doma kot v vrtcu.



_____________________________

Exkontrakarambolmatica.

(odgovor članu karatina)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: peticija
10.4.2009 11:21:20   
Amoss
IZVIRNO SPOROČILO: Lilita

Sem vsejedka, ki se zdravo prehranjujem - če smo že pri mesu, je pri nas na mizi recimo 3x na teden (enkrat ribe, dvakrat meso) - in  sem brez problema podpisala zgoraj omenjeno peticijo takoj, ko sem jo videla.

Otrok, ki raste v vegetarijanski družini in se prehranjuje tako kot starši, mora imeti možnost do polnovrednega vegetarijanskega obroka tudi v varstvu in šoli, kot bi ga sicer imel doma. Kot ugotavlja večina predhodnic mora otrok dobiti vse potrebne hranilne snovi za rast in razvoj, kar seveda ustrezna vegetarijanska prehrana nedvomno omogoča.  Ne omogočajo pa ga osiromašeni jedielniki mesojedcev v  smislu (pusti šnicl jej krompir ali samo zelenjavo). Takšno vegatarijanstvo ni primerno niti za odraslega, kaj šele za razvijajočega se otroka.



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Se popolnoma strinjam, a zato ker so vegetarijanci naj je samo solato, ubogi otrok!user posted image

_____________________________

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs180.ash2/44293_1531376651554_1448894192_1366808_2554479_s.jpg

(odgovor članu Lilita)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: peticija
10.4.2009 14:49:48   
mateyka
Jaz sem jo pa z veseljem podpisala user posted image in upam, da uspe. Potem bom pa vesela, če bo moj mesojedi otrok kdaj posegel tudi po vegi obroku.

Ne vem, kaj vas moti, da otrok vegetarijanec dobi sebi primeren topel obrok. Bo vaš otrok zato kaj prikrajšan? Res ne vem, zakaj se razburjate.


to pa res. saj bi "vaši" otroci še vedno jedli isto. zakaj tak halo? gre se zato, da se sestavi alternativno  polnovredni in enakovredni obrok. v čem je potem problem? jaz tudi ne razumem razburjanja. pa jem meso.
jaz sem podpisala. da bo moja tamala, ko bo velika in šla v šolo, če bo v sloveniji, imela možnost izbire. mogoče ji bo pa kdaj zapasal sejtan in tofu, kdo ve user posted image

(odgovor članu cmokec)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: peticija
27.4.2009 14:00:42   
hillmagic
Sploh nisem prebirala komentarje. Jaz sem vegetarijanka 11 leto in svoji punčki 18 m stari pustim da je meso če ji paše. Sunko pa hrenovko poje s takim užitkom da jo je veselje gledati. Me ne moti če v vrtcu je meso in fino bi bilo da bi imeli dva jedilnika vegi in mesni. Meni se zdi da je fino da se otrok sam odloči ali bo jedel meso ali ne.
Poznam zgodbo z enega vrtca, ko fantek ni smel jesti mesa ker so bili starši vegetarijanci in se je vedno jokal ker je želel juho in kazal s prstom na mislim da  na piščančka. Vzgojiteljica mu je rekla da on tega ne je, ker mu starši pač ne pustijo in naj lepo je korenček in brokoli, pa je še kar jokal in jokal. Vzgojiteljica je popustila in mu dala malo mesa in goveje juhe, mali je baje pojedel vse. Ko so prišli starši po otroka njim povedal in tudi vzgojiteljica da je jedel meso. Starši pa v zrak in so ga zaradi tega izpisali iz vrtca in vrtec tožili. In to samo zaradi koščka mesa.
Vsaka stvar ki gre v eno skrajnost ni zdrava.
Drugače pa podpišem peticijo.

< Sporočilo je popravil hillmagic -- 27.4.2009 14:05:17 >


_____________________________

Vse je za nekaj dobro :))

(odgovor članu Freycha)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: peticija
27.4.2009 14:15:30   
Tanja55
IZVIRNO SPOROČILO: Springy

Saj meso ni potrebno.


Jst mam prepoved vegetarijanstva, ker mam tezave s krvjo. Moram jest meso, ceprav ga drugace nic ne pogresam, dokler nimam tezav. Torej, zame je meso potrebno. In ja, jem tofu in sejtan, pa ne pomaga...zal, tko je pri meni, ze nekaj let. Tko da ne dajat kategoricnih izjav, ker niso za vse veljavne.

In ja, moj otrok bo lahko jedel kar bo hotel. Predvsem ribe, ki jih jst ne morem jest, ker so mi jih zagabili v vrtcu...Otrok naj ima uravnotezeno prehrano, pa z mesom ali brez. Vazno je, da je izbira prehrane v skladu z njegovimi potrebami. In NE, ce nekaj pase mami, ni  nujno, da tudi otroku. Otrok naj sam pokaze, kaj bo jedel, ne pa da se ga sili v vse mogoce--mesno ali brezmesno.

(odgovor članu Springy)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: peticija
27.4.2009 17:24:24   
Gina
V šolah in vrtcih so izredne razlike med kvaliteto hrane. Na naši šoli hrano vozijo in priznam, da je zanič. Otroci slabo jedo. Ni ravno resnica, da če nekaj otrokom sploh ne gre v slast, da to nehajo ponujati. Lahko ostanejo še take gore, bo naslednjič spet enako kosilo, ker je pač v okvirih zdravstvenih in finančnih okvirov. Obstaja pri nas tudi vegetariansko kosilo, vendar starše seznanijo, da ni polnovredno, kuhajo pa tudi diete, vendar...so za moj okus komaj užitne in stalno ponavljajoče. PO moje bi starš raje plačal kak euro več, ap bi otrok vsaj kaj pojedel tam.
Za razliko od naše, poznam šole, kjer so kosila super fajn in tudi zelo raznolika in se tudi prilagajajo povpraševanju. Tudi vegetarianska kosila so ponekod polnovredna. Čeprav....tale polnovredna ni ravno pravi izraz. A ste že kdaj gledale otroke, koliko sojinih, zelenjavnih polpetov, ali žitnih pojedo, ko jih dobijo na krožnik? Ne marajo v glavnem. Sira v raznih oblikah še nikdar nisem zasledila na teh jedilnikih - šolskih in vrtčevskih - za kosilo mislim. Razen sojin sir, pa ga ne znajo povsod začinit. Jajc se po šolah izogibajo, ker so rizična iz več vidikov.

Sama od nekdaj nisem preveč marala mesa, niti ga ne jem v velikih količinah zdaj. moj sin skoraj ne je mesa. Vendar je to stvar okusa. Ni stvar religije niti prepričanj da ne smeš moriti. Itak umoriš živo bitje, čeprav morda solato ali krompir. Umoril si ga, edino vidiš ga ne trpet. In ker si tolk slep, da tega ne vidiš, misliš da ga nisi umoril. Torej itak nimamo izbire. Umorimo živo bitje vsakič, ko kaj jemo, ker se z živim prehranjujemo. Tako pač je, sprejet je treba to, da smo nasilni. Nismo nič ne vem kako dobrega naredili, če ene živali niso ali smo pojedli. Ampak....saj je vseeno. če kdo lažje zato živi, je ok, če ne je mesa. Meni osebno se sicer zdi, da je vse to jedenje ali nejedenje stvar energij, ki ti pašejo. Če rabiš zelo čiste energije, če se rabiš malo odzemljit, ne ješ mesa, če rabiš bolj prizemljitvene energije, pač ješ meso. Itak ti telo samo pove, kaj rabiš. Na silo nekaj ne jesti, je pa za moje osebne pojme bedarija.

Me je zelo prizadelo, ko sem imela pred leti v šoli deklico, ki je živela z mamo vegetarianko, pa še gorečo vernico - religija ji je prepovedovala vsako meso - pa ji ta mama ni dovolila jesti mesa - deklica ni bila naročena na noben obrok v šoli. Vsak dan je gledala, če bo kaj ostalo od malice. Kadar me je vprašala, če lahko vzame, sem vedno rekla ja. V šoli je jedla meso - šele v 2. razredu se je toliko opogumila, da si je to upala. Prej ne. Mama po moje ni nikdar izvedela.

(odgovor članu Tanja55)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: peticija
29.4.2009 20:39:47   
Njuškalo
Sojinih polpet tudi jaz ne bi jedla, ker jih ponavadi ne pripravijo dobro. Res imajo okus kot neko žaganje in to je stvar, ki mi jo mesojedci ponavadi rečejo..kao, sej sem probal sojo, pa je zanič- ker so probal te polpete, ki res niso dobre. Vegi hrana je pri meni vse kaj drugega kot ti polpeti.
Kar se tiče ubijanja- jaz razmišljam tako- če jabolk ne obereš, bojo padla z drevesa in zgnila. Enako bo zgnila zelenjava na vrtu itd. In drugo leto jablana spet obrodi, naprimer. Torej to so sadovi narave, dobesedno se ti ponujajo.
Če živali odrežeš eno nogo, pa ji ne zraste nova. Nekako po logiki se vidi, kaj nam je narava dala za uživanje. Verjamem sicer, da tudi rastline čutijo bolečino, vendar ne na tako visoki ravni kot živali. No, v bistvu to mislim, vem pa ne...to je res. Nekaj pač moramo jesti, žal nisem tako duhovno napredna, da bi živela od prane. Ko bom tam, bo pa fajn. Če bom sploh kdaj.
Predvsem se mi zdi grdo, da veliko ljudi gleda na živali kot, da so tukaj samo zato, da jih jejo. Kot, da živali nimajo pravice do družine, sreče, življenja pač..ne, morajo biti tukaj le na razpolago človeku. Mogoče ne bi bila tako proti mesojedstvu, če bi za časa življenja z živalmi lepo ravnali in jih kolikor se pač to da, humano ubili. Tako pa živijo natlačene v kletkah, da se komaj premikajo, večinoma ne vidijo niti  svetlobe, v glavnem čisto nobenega spoštovanja ni do živalskega življenja...kot, da niso žive, temveč so neki ničvredni predmeti. In to me moti. Z mesojedstvom pa se to podpira. Grdo, res, da je življenje nekega živega bitja tako malo vredno.user posted image

< Sporočilo je popravil Njuškalo -- 29.4.2009 20:40:23 >


_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?