|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 stavkov, ki jih NIKOLI ne smete reči svojemu otroku

Uredništvo Ringaraja.net, 17.10.2023
Ko imate opravka z otrokom, je zelo pomembno, da se vzdržite uporabe žaljivih besed, ki bi lahko prizadele njegovo osebnost. Takšni stavki, čeprav se vam morda ne zdi tako, lahko pustijo trajne posledice na otrokovi osebnosti in ogrozijo vajin odnos.

image
Če ste otroka užalili, mu povejte, da vam je žal. (Foto: Freepik.com)
/11


Nikoli jim ne recite, da jih boste zapustili. Ne igrajte se z otrokovim strahom, da bo zapuščen

- Vse, kar imate otroku povedati, povejte v pozitivnem smislu - pojasnjuje Gordana Ačić. Če želite otroka na nekaj opozoriti, mu ne govorite "ne delaj tega", "ne hodi tja" ali "ne piši tako", saj človeški možgani ne razumejo danih ukazov v negativni obliki, ampak samo v pozitivni. Poleg tega na tak način samo utrdite otrokovo vedenje. Če otroku rečete, naj nečesa ne naredi, in on to stori, ker vas iz nekega razloga ne more ubogati, spodkopavate tudi svojo avtoriteto, tako da se morate na koncu pogajati z otrokom, da ga prepričate, da nekaj naredi.

Zato je zelo pomembno, da otroku namesto »ne delaj tega«, »ne hodi tja«, jasno poveste »naredi to« ali »pojdi tja«, pravi sogovornica.

To je stavkov, ki jih nikoli ne smete reči svojemu otroku:

 

1. Zakaj nisi kot ...?

En otrok je priden in vesten, drugega pa je treba vedno spominjati na njegove dolžnosti. Ne primerjajte ju, saj boste le povečali njuno naravno rivalstvo. In lahko se zgodi, da se otroci sovražijo.

Kaj storiti: Namesto da ga primerjate z drugimi, mu razložite, kaj želite od njega. Noče biti druga oseba.

 

2. Zakaj se obnašaš kot majhen dojenček?

Vaš sedemletnik se obnaša, kot da ima štiri leta. Kolikor vas to jezi, imejte v mislih, da ga bodo te vaše besede le še provocirale in užalile, zato se bo še naprej obnašal enako, če ne še slabše.

Kaj storiti: Pravilna reakcija na njegovo vedenje bi bila: "Vem, da bi rad gledal risanke pred spanjem, ampak če se boš še naprej tako obnašal ...".

 

3. Zakaj si vedno tako površen?

Ko gre ven s svojo družbo, naj se obleče in uredi, kot želi, če pa gre z vami ven, recimo na večerjo, se mora znati obleči.

Kaj storiti: Otroke morate naučiti, da različne priložnosti zahtevajo različna oblačila.

 

4. Izgledaš čudovito ali pa super ti je uspelo!

Laskanje otroku ne bo pomagalo.

Kaj storiti: Če opazite, da je vaš otrok nadarjen ali ima kakršen koli talent, ga spodbujajte, ne laskajte mu.

 

5. Kako si lahko tako neumen?

Pri vzgoji otroka je zelo pomembno, da pridobi samozavest. In takšen stavek ga lahko le prizadene.

Kaj storiti: Namesto teh besed spodbudite otroka, da razmisli o svojem dejanju. Pokažite mu, kako narediti nekaj na pravi način.

 

6. Včasih mi je žal, da sem te rodila

Ni težjih besed od teh. Ko kaj takega rečeš otroku, bo to razumel takole: »Nisi vreden moje ljubezni. Nočem te". Otrok si bo ta stavek dobro zapomnil in ga morda celo odnesel s seboj v odraslost.

Kaj storiti: Namesto tega recite nekaj takega: "Včasih me res živciraš."

 

7. Pusti me pri miru!

Vsi starši morajo imeti malo miru in se ločiti od svojih otrok. Če pa otroka odrivate od sebe in ste ob tem jezni, se bo počutil nezaželenega.

Kaj storiti: Ena možnost je, da otroka vključite v delo, ki ga opravljate, če je to mogoče. Zanimalo ga bo delo, ki ste mu ga naložili, in nekaj časa ne bo zahtevalo vaše pozornosti. Druga možnost je, da rečete naslednje: "Zelo te imam rad, vendar sem trenutno zelo zaposlen." Ta otrok bo najbolje razumel in vas pustil pri miru, da dokončate svoje delo.

 

8. Tiho!

S temi besedami daste otroku vedeti, da vam je vseeno za njegovo mnenje.

Kaj storiti: Če že povzroča hrup, ga poskusite utišati z besedami: "Pomiri se, bodi miren." Če to ne deluje, ga odločno pošljite v njegovo sobo. Če želite, da je vljuden in se zna obnašati, tudi z njim ravnajte enako – vljudno in spoštljivo. Otroci se učijo z zgledom.

 

9. Naredi ali pa bom...

Prazne grožnje bodo pokopale vašo avtoriteto. Otrok vas bo še naprej spravljal v skušnjavo s svojim neprimernim vedenjem in nagajivostjo.

Kaj storiti: če ne neha, mu raje prepovejte igro po večerji ali gledanje risanke pred spanjem. Pri tem je pomembno biti dosleden in ne popuščati.

 

10. Če zdaj ne greš z mano, te bom pustil in odšel

Ne igrajte se z otrokovim strahom, da bo zapuščen. Starši morajo biti vedno varen pristan, iz katerega bodo otroci odšli v svet.

Kaj storiti: Če ste otroka užalili, mu povejte, da vam je žal.

 

Vir: Blic.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
7
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
7
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
7



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?