|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:33:27   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Probaj se zmenit, da naj ti drugače rečejo, ne pa da te tepejo. Če se gre za eno bedarijo in ti ni toliko do tega, se lahko vedno umakneš, pa zato nisi reva. Če se  pa nikakor ne da zmenit in bi se oni še kar tepel, ga pa mahni nazaj, da bo dal mir." branit se ipak mora znat, drugi pa morajo vedet, da se jih ne boji


Ja, načeloma takole učimo otroke v šoli. Sama sicer menim, da se ne moreš branit s perjem, če te kdo napade z vilami, ampak....kar se zgoraj opisanega tiče, da lahko napadeš fizično nekoga, ki se je lotil tebe, ... problem nastane v praksi dveh rečeh:

1. otroci so še tolk majhni, sploh v vrtcu, pa enako v nižjih razredih OŠ, da v resnici nimajo ravno razčiščenega pojma, kaj pomeni, da jih je nekdo napadel. Se smešno sliši, ampak je resnica. Ne ločijo. Oni včasih menijo, da jih je nekdo napadel, če jim je nekaj grdo rekel. Včasih mislijo, da jih je kdo napadel, če jih je grdo pogledal. Včasih pa, ko se je slučajno dotaknil njihove roke medtem ko je šel mimo. Ne pretiravam. Te situacije so v resnici zelo pogoste. Tako da otrok ne razume navodil starša: Vrni fizično, če si sam napaden fizično. Niti če jim še tako razločno razložiš. Dojemanja otrok so zelo različna. IN oni napadejo "nazaj", čeprav v resnici sploh niso bili napadeni. Zelooo pogosta situacija v praksi.

2. Do samih situacij pretepanja prihaja zato, ker otroci neke situacije ne znajo rešit besedno, ter ker reakcije ostalih otrok razumejo narobe ali ker se situaciji ne zmorejo prilagoditi. Zakaj razumejo narobe? Večinoma zato, ker so ali premajhni, premalo zreli ali pa preobčutljivi ali celo tudi zato, ker so preveč razvajeni, je vedno vse po njihovo, pa ne sprejemajo prilagajanja okolici, beri skupini otrok v igri. Torej sem spet pri Ronjini prvi trditvi: učiti je treba otroke treh reči, vsak dan jih je treba učiti:

- kako povedat z besedo, kar mi ni prav (vsakič moraš z njim to predelat, z otrokom ki se pretepa namreč - kaj konkretno boš naslednjič rekel otroku, ki ti gre na živce: Kar delaš mi ni všeč, prosim nehaj!, namesto da ga udariš, če ne neha, povej odrasli osebi)

- kako sam pri sebi vsak dan sproti precenjevat, katera reč je res pomembna in katera ni (joj, to je za večino otrok najtežja naloga, ker je mnogim otrokom prav vse pomembno, na smrt pomembno in ne bi popustili za nič na svetu)

- povedat nekomu, ki te tepe zelo odločno, naj neha in to takoj, ker to ni sprejemljivo (se postavit zase - v šoli prakticiramo mnogo raje, da pove učiteljici, ki otroka ki ostale ogroža odstrani iz igre, da so ostali varni pred njim ... v bistvu ta otrok, čeprav jih ne dobi fizično nazaj, vseeno pokasira ta kratko....tisti, ki je bil tepen od nekoga, pa se je postavil zase, če je poskrbel za svojo varnost, saj ni važen način, važno je, da si uspešen pri tem, da te nekdo neha napadat in da pokasira posledice za svoje dejanje....kaj bi bilo, če bi se vsi tepli in tepli....ne vem no, v praksi tisti ki tepe itak ne naha niti če se en brani - potem se tepeta oba - otroci ki so zelo pogumni, se bodo tepli tudi če bodo nazaj fasali, fama o tem,d a nekdo neha, če ga drugi nazaj ni glih zmeraj resnična - za razmislit je, kje bo prvi otrok več dolgoročno potegnil, če se ne bo smel družit z ostalimi, ker je nevaren zanje pa še moral zraven poslušat učiteljico, vzgojiteljico, ter razmislit, kako se lahko naslednjič pogovarja, zmeni, ukrepa drugače kot s pestmi, ali če jih bo mal fasal od sošolca nazaj, tako za vzorec)

< Sporočilo je popravil Gina -- 21.4.2009 20:34:26 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:42:27   
Anonimen
Kaj rečete svojim otrokom, ko jih udari drug otrok?


Naj se umakne, ali naj ga poči nazaj. In naj ne hodi jokat k meni.
To je za primer, da jo udari fant. Deluje user posted image .


(odgovor članu Naja31)
  Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:46:59   
Anonimen
Meni gredo varijante "naj se sami zmenijo" pri3eh in 4ih letnikih blazno na živce.


Ma kaj pa vem...dokler se je vmesavala mamica (celo vzgojiteljica user posted image ), je žnaral naprej, dokler ni dobil svojega. Ampak meni je lazje, ker je puncka in ne vidim problema, da fanta poči nazaj. Ne vem pa, kako bi reagirala, ce bi bil fant.

Se mi zdi, da imajo v sebi to potrebo po fajtu, po tem, da se dokazejo tudi na ta nacin, skozi pretep. Saj pameten bit, kje postavit mejo, je tezko, verjetno je tudi odvisno od otroka, v bistvu od obeh, od tistega, ki je tepen in tistega, ki tepe.

(odgovor članu Naja31)
  Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:47:32   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: honey

. Res je, da oponaša ninja želve, kung fu pando in podobno, ampak to vse z neke varnostne razdalje, tako, da nobenega ne zadane. Pač brca in se dere, ampak faše jih pa noben ne.


Bom še napisala, zakaj takih in podobnih iger ne podpiram. Predvsem zato, ker spodbujajo nasilje. Otrok se igra nasilne igre iz tv, pc-ja, jih podoživlja in notranji. A ne bi bilo boljše, da ponotranjil neke malo drugačne domišljijske podobe? Meni se 4-letnik zdi zelo zelo zelo premlad za take risanke sploh. Te risanke so za teenagerje in odrasle. Oni jih lahko mirno in realno prebavijo v svoji notranjosti. To bi bil en razlog.
Drugi razlog je ta, da mahanje kar nekaj v tri dni, okolici sporoča samo to, da sem živčen in dela živčno tudi okolico. Nikomur to ne paše. Vprašaj kateregakoli človeka na cesti, ali mu je tako mahanje fajn, ko se on nahaja na cesti, pa če ni ravno mama, ki zaradi ljubezni do otroka tolerira take štose (tudi pri sosedovem otroku pod krinko saj je še majhen, naj dela oslarije), ti bo v resnici rekel, da ne.  Zakaj bi razburjali okolico, če jim gre to na jetra? Ni fer do nikogar.
Tretji razlog je ta, da otrok dela s tem sebe še bolj živčnega. Ni res, da izživi to. S tem se vedno bolj vživlja v te nasilne junake in so mu vzor in živčnost rata del vsakdana in del njegovega bivanja in bitja. Kar imaš v glavi, to tisti hip si. Sama bi raje poskrbela, da ima otrok take igre, ki so res ustvarjalne in prijetne in smislene za vživljanje, nikakor pa ne ninje želve ali podobni junaki.
No, tako bi jaz.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:50:18   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Se mi zdi, da imajo v sebi to potrebo po fajtu, po tem, da se dokazejo tudi na ta nacin, skozi pretep.


To je tudi res. Gensko smo različni. Fantje so v tej smeri (fizični) večinoma bolj agresivni. Deklice so pogosto bolj agresivne besedno.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:51:38   
Anonimen
meni se pa zdi, da je razlika, če se recimo dva stepeta, pač prideta navzkriž, si skočita v lase...al pa če eden konstantno pretepa druge, navadno šibkejšeuser posted image v prvem primeru je res dobro pustit, pa da se sama zmenita in razčistita, seveda pod pogojem, da nobeden od njiju ni nasilnež, ki se nonstop pretepa. me zanima kako v šoli reagirajo ob takem, a se distancirajo, a sta oba kriva, a je sam eden, al kako to poteka, da je pošteno?
v drugem primeru je pa definitivno treba ukrepat, sam pojma nimam kaj točno se da narest...k men ne diši, da bi učila otroke, da nej udarijo nazaj, vsaj direktno neuser posted image sam zdej da bi jih pa skoz nekdo mlatu pa maltretiru, to pa tud neb rada....hmuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:53:37   
Anonimen
meni se pa zdi, da je razlika, če se recimo dva stepeta, pač prideta navzkriž, si skočita v lase...al pa če eden konstantno pretepa druge, navadno šibkejšeuser posted image v


Ja, imas prav.
Kaj pa vem...v tem drugem primeru, ali se vec ne druzis z njim, ali imas besedni "boj" s starsi ali pa pogovor z vzgojiteljico. Mogoce je se kaj, pa se ne spomnim.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 20:56:09   
Anonimen
Bom še napisala, zakaj takih in podobnih iger ne podpiram. Predvsem zato, ker spodbujajo nasilje. Otrok se igra nasilne igre iz tv, pc-ja, jih podoživlja in notranji. A ne bi bilo boljše, da ponotranjil neke malo drugačne domišljijske podobe? Meni se 4-letnik zdi zelo zelo zelo premlad za take risanke sploh. Te risanke so za teenagerje in odrasle. Oni jih lahko mirno in realno prebavijo v svoji notranjosti. To bi bil en razlog.


gina evo, kle ti pa ploskamuser posted image

pri punčki se mi je zdelo kok super, ker se mi ne bo treba s temi nasilnimi igračami, risankami in igricami ubadat, zdej mam še pa poba, tu pa verjetno ne bo šlo tko gladko skozi...sem vsem sorodnikom pa prjatlom že vnaprej povedla, da naj ne nosijo nič takega, no zdej je še tak premejhen, upam da ni noben tok ubrisan da bi trimesečnemu dojenčku puško al pa akcionmana prineuuser posted image , sam tud kasnej absolutno ne. in tako igračo ali igrico bom gladko zavrnila, darilo gor ali dol, zamera gor ali dol. cartoon network pa že mamo zakodiran, skupaj s hustlerjemuser posted image

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 23:05:20   
tweed
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80
upam da ni noben tok ubrisan da bi trimesečnemu dojenčku puško al pa akcionmana prineuuser posted image


Kaj še ne poznaš ljudi... user posted image  Nam je znanka za 4 mesečno punčko prinesla vodno pištolo (smo se ravno odpravljali na morje), pa sem jo lepo vprašal in kaj naj Neli s tem počne. Pa je rekla, da se bomo špricali na morju...

_____________________________

Vsak dogodek je pozitiven iz določene perspektive.
Neli se je to poletje naučila plavat brez rokavčkov...
Rea pa se potopi pod vodo in vstane z nasmeškom...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
21.4.2009 23:06:13   
memole
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

Bom še napisala, zakaj takih in podobnih iger ne podpiram. Predvsem zato, ker spodbujajo nasilje. Otrok se igra nasilne igre iz tv, pc-ja, jih podoživlja in notranji. A ne bi bilo boljše, da ponotranjil neke malo drugačne domišljijske podobe? Meni se 4-letnik zdi zelo zelo zelo premlad za take risanke sploh. Te risanke so za teenagerje in odrasle. Oni jih lahko mirno in realno prebavijo v svoji notranjosti. To bi bil en razlog.


gina evo, kle ti pa ploskamuser posted image

pri punčki se mi je zdelo kok super, ker se mi ne bo treba s temi nasilnimi igračami, risankami in igricami ubadat, zdej mam še pa poba, tu pa verjetno ne bo šlo tko gladko skozi...sem vsem sorodnikom pa prjatlom že vnaprej povedla, da naj ne nosijo nič takega, no zdej je še tak premejhen, upam da ni noben tok ubrisan da bi trimesečnemu dojenčku puško al pa akcionmana prineuuser posted image , sam tud kasnej absolutno ne. in tako igračo ali igrico bom gladko zavrnila, darilo gor ali dol, zamera gor ali dol. cartoon network pa že mamo zakodiran, skupaj s hustlerjemuser posted image



Tu se pa tudi jaz strinjam in upam da v drugo tudi dobimo punčko ko bomo delali na tem da nam ne bo potrebno prebavljat teh risank ala spiderman,ninje in podobnih!
Je dosti drugih risank ki so bolj primerne!
Smo pa lih včeraj imeli roditeljski glede televizije in nam je lepo razložila in povedala kako otroci to podoživljajo in kako se istovetijo s temi kvazi junaki,ne vejo pa, da niso resnični, seveda če jim starši tega ne povejo in jih nimajo pod nadzorom ko gledajo!



_____________________________

26.9.05 se nama je rodila rožica Lara!
28.4.2010 se nam je pridružila še druga rožica Maja!
http://racka.moj-album.com

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
22.4.2009 9:11:14   
ely*
Moj je star 6 let in ni agresiven, tudi če ga kdo heca na igriču z nevrtčevskimi prijatelji se kar umakne. Rekla sem mu, da če ga kdo udari naj mu reče, da neha. Če to ne zaleže naj ga udari nazaj. Da pa nikoli ne sme začeti.

(odgovor članu memole)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
22.4.2009 21:56:51   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Jaz se tudi to sprašujem. Kako bi reagirala. Najraje bi rekla, naj se umakne oz. je že bila situacija, ko je bil en fantek agresiven do moje 28m hčerke in sem ji rekla (bili sva na igralih), da greva stran, ker ta fant ni prijazen. In pol sem ji rekla, da se mi ne tepemo. . user posted image



to naredim jaz. in če je le možno, to da fant/punčka ni bil prijazen povem tako, da sliši tudi on in po možnosti še starši, če so kje v bližini.

nikakor pa ne zagovarjam to, da bi otrok udaril nazaj. saj vendar nismo v ringu, ampak poskušamo otroka naučiti strpenga in prijaznega odnosa do drugih.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
22.4.2009 22:04:26   
Splišni
Če bi bila zraven, bi unemu otroku, ki tepe, rekla, da se to ne dela in da kje sta njegova mamica in očka, bi pa odšla nato stran s svojim otrokom.

Sicer pa sem otroku dala nasvet, da kadar pač ni vzgojiteljice zraven, da naj, če ga kdo udari, udari nazaj. Tako tudi psihologi menda zdaj svetujejo. Ker tudi tisti, ki tepe, ne sme kar vedno zmagati in dobiti občuitek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj.

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
23.4.2009 14:16:46   
Zofy
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Sicer pa sem otroku dala nasvet, da kadar pač ni vzgojiteljice zraven, da naj, če ga kdo udari, udari nazaj. Tako tudi psihologi menda zdaj svetujejo. Ker tudi tisti, ki tepe, ne sme kar vedno zmagati in dobiti občuitek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj.


Povej prosim še kaj več. Kje si to prebrala?
DA ne bo pomote - ne kritiziram, samo me res zanima. Zdaj sem v obdobju branja take literature, da se opremim z vsemi možnimi informacijamiuser posted image


_____________________________

Svet je poln lepote, ko je srce polno ljubezni.


(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
23.4.2009 14:24:58   
Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: Zofy

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Sicer pa sem otroku dala nasvet, da kadar pač ni vzgojiteljice zraven, da naj, če ga kdo udari, udari nazaj. Tako tudi psihologi menda zdaj svetujejo. Ker tudi tisti, ki tepe, ne sme kar vedno zmagati in dobiti občuitek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj.


Povej prosim še kaj več. Kje si to prebrala?
DA ne bo pomote - ne kritiziram, samo me res zanima. Zdaj sem v obdobju branja take literature, da se opremim z vsemi možnimi informacijamiuser posted image



Nisem brala, punce se mi povedale, ki imajo otroke v vrtcih. Najbrž je tudi tu gor katera to že napisala, ker debata o tem je bila že večkrat.

(odgovor članu Zofy)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
23.4.2009 22:02:43   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

IZVIRNO SPOROČILO: Zofy

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Sicer pa sem otroku dala nasvet, da kadar pač ni vzgojiteljice zraven, da naj, če ga kdo udari, udari nazaj. Tako tudi psihologi menda zdaj svetujejo. Ker tudi tisti, ki tepe, ne sme kar vedno zmagati in dobiti občuitek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj.


Povej prosim še kaj več. Kje si to prebrala?
DA ne bo pomote - ne kritiziram, samo me res zanima. Zdaj sem v obdobju branja take literature, da se opremim z vsemi možnimi informacijamiuser posted image



Nisem brala, punce se mi povedale, ki imajo otroke v vrtcih. Najbrž je tudi tu gor katera to že napisala, ker debata o tem je bila že večkrat.


zelo dvomim, da je kak psiholog kdaj rekel, naj natepemo nazaj, če smo tepeni (če kaj, potem je dovoljena samoobramba, kar pa ni enako tepsti nazaj!). sploh, ker v tem položaju spet v ospredje postavljamo nasilneža, kot pravi splišni: "ker tudi tisti, ki tepe, ne sme vedno zmagati in dobiti občutek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj" namesto žrtev. to je tako kot če nekdo povozi človeka. h komu bomo najprej pristopili: k tistemu, ki je nekoga povozil (da ga naderemo, zakaj ni bil bolj previden in ga za kazen še butnemo čez zobe), ali k ranjencu, da mu pomagamo in pogledamo, če lahko kako pomagamo.

ne vem no. jaz zagovarjam to, da kažimo svetu to, kar želimo, da svet kaže nam. in če bomo kazali to, da na neprimerna vedenja drugih reagiramo z jezo in besom, potem bomo tudi sami deležni tega, ko boma kdaj sami v tem položaju. verjetno bo tudi naš otrok prej ali slej koga udaril. pa si resnično želimo, da ga tisti nekdo udari nazaj. po možnosti še močneje in s kakim predmetom, da si bo ja "zapomnil", da se to ne dela? dejmo raje delat preventivno kot kurativno. in če pride do incidenta, zopet delajmo preventivno, da se ne bo to več dogajalo. saj otroci niso neumni. saj vedo, kaj je to, če te boli in je neprijetno. in malo je otrok, ki bi načrtno škodovali drugim, ti pa so tisti, ki imajo mnoge težave doma. tako, da je tudi te u bistvu treba vzeti v bran. ne pa jih tepsti nazaj.  

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
23.4.2009 22:05:01   
roberta
Zofy, sprašuješ o kaki knjigi za brat: Znanost o vzgoji (Margot Sunderland)

priporočam!

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 9:00:58   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: roberta

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

IZVIRNO SPOROČILO: Zofy

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

Sicer pa sem otroku dala nasvet, da kadar pač ni vzgojiteljice zraven, da naj, če ga kdo udari, udari nazaj. Tako tudi psihologi menda zdaj svetujejo. Ker tudi tisti, ki tepe, ne sme kar vedno zmagati in dobiti občuitek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj.


Povej prosim še kaj več. Kje si to prebrala?
DA ne bo pomote - ne kritiziram, samo me res zanima. Zdaj sem v obdobju branja take literature, da se opremim z vsemi možnimi informacijamiuser posted image



Nisem brala, punce se mi povedale, ki imajo otroke v vrtcih. Najbrž je tudi tu gor katera to že napisala, ker debata o tem je bila že večkrat.


zelo dvomim, da je kak psiholog kdaj rekel, naj natepemo nazaj, če smo tepeni (če kaj, potem je dovoljena samoobramba, kar pa ni enako tepsti nazaj!). sploh, ker v tem položaju spet v ospredje postavljamo nasilneža, kot pravi splišni: "ker tudi tisti, ki tepe, ne sme vedno zmagati in dobiti občutek, da če bo udaril, bo dobil, kar bo želel. Je že prav, da jih dobi nazaj" namesto žrtev. to je tako kot če nekdo povozi človeka. h komu bomo najprej pristopili: k tistemu, ki je nekoga povozil (da ga naderemo, zakaj ni bil bolj previden in ga za kazen še butnemo čez zobe), ali k ranjencu, da mu pomagamo in pogledamo, če lahko kako pomagamo.

ne vem no. jaz zagovarjam to, da kažimo svetu to, kar želimo, da svet kaže nam. in če bomo kazali to, da na neprimerna vedenja drugih reagiramo z jezo in besom, potem bomo tudi sami deležni tega, ko boma kdaj sami v tem položaju. verjetno bo tudi naš otrok prej ali slej koga udaril. pa si resnično želimo, da ga tisti nekdo udari nazaj. po možnosti še močneje in s kakim predmetom, da si bo ja "zapomnil", da se to ne dela? dejmo raje delat preventivno kot kurativno. in če pride do incidenta, zopet delajmo preventivno, da se ne bo to več dogajalo. saj otroci niso neumni. saj vedo, kaj je to, če te boli in je neprijetno. in malo je otrok, ki bi načrtno škodovali drugim, ti pa so tisti, ki imajo mnoge težave doma. tako, da je tudi te u bistvu treba vzeti v bran. ne pa jih tepsti nazaj.  


Roberta, kakšno leto in pol nazaj bi ti ploskala in se podpisala pod tvoje sporočilo in se še vedno strinjam z napisanim, ampak..... Sami smo doživeli večkrat, kako je, če en otrok stalno tepe in je drugi stalno tepen. Naša je takrat imela dve leti, druga punčka leto več. Naša je mirna, tenkočutna, ne mara preveč konfliktov,.. tista druga punčka je izredno bistra, simpatična, po drugi strani pa tudi kolerik, takoj (ampak res takoj) se razjezi in užaljeno oddivja iz sobe, je ljubosumna in precej posestniška (kar je sicer značilno za večino otrok te starosti, le da ona nekoliko odstopa od tega). Toliko ljubezni, kot dobi ta punčka, jo redkokateri otrok, tako da se tudi o kakšnih težavah doma ne more govoriti. Jih ni. Je veliko ljubezni, spodbude, podpore in ravno tu je problem: otroku se preveč dovoli, se ga crklja in razvaja, njeni izpadi so "faza" (ki pa kar traja in traja), posreduje in usmerja k drugačnemu reševanju konfliktov jo nihče.
No, in je bilo takole: pridemo na obisk, punčki se igrata, naša vzame eno igračko, druga punčka jo udari in izpuli igračko iz rok. Prvič vsi šokirani, naša v jok in stisnit k meni, mama ji reče, da se ne sme tepst, ker boli in se tega ne dela. OK, 5 minut miru, zgodba se ponovi. In tako naslednjič in naslednjič in naslednjič. Naši sva z možem ves čas govorila, naj tej punčki reče nazaj, naj jo neha tepst, ker jo boli, da naj se postavi zase (kar je takrat dveletniku težko dopovedat). Starši in drugi skrbniki več kot tega stavka ne tepst, ker boli, niso naredili, pa še to so rekli od daleč, sedeč za mizo ob kavici. Zato sva posredovala midva z možem, ko je naslednjič udarila, sem šla direktno k njej (hčerka se je že stiskala pri možu - se je umaknila od konflikta), jo prijela in pogledala direktno v oči ter ji s strogim glasom rekla, da se ne tepe, da tega ne sme več početi in da tega nočem več videt, sicer ne bomo več prihajali na obisk. Če je jezna, naj to pove, zakaj je jezna, bomo skušali skupaj rešiti,... Od takrat dalje punčka ob moji prisotnosti ali prisotnosti mojega moža ni več udarila in sta se lepo igrali. Jo je pa udarila tisti trenutek, ko ju midva nisva videla (sta šle v drug prostor, ven na dvorišče) in naša se je spet umaknila v varno naročje staršev. Dokler jo enkrat ni potisnila s kavča na tla, direktno na glavo. Takrat sva naši rekla, naj jo udari nazaj. Da ni lepo in se ne sme tepst drugih, a če te kdo udari, se imaš pravico branit. In je naslednjič, ko jo je ta punčka udarila, udarila nazaj. Od takrat dalje je tega tepenja vse manj. Pravzaprav sta se na zadnjih dveh obiskih zelo lepo igrali. Nisem bila vedno zraven in ne bom vedno zraven. In če te eden stalno nadleguje, se moraš postaviti sam zase. Tudi kasneje v službi. Če ti šef teži, se lahko umikaš, pa ti bo še naprej, vse večjo moč bo imel. Ali pa se postaviš zase (seveda ne z nasiljem, ampak da ne dovoliš nepravičnega pritiska nase, z besedami, samozavestjo). Če te sodelavke šikanirajo, se lahko postaviš zase ali se umikaš. Glede na napisano na tem forumu, so potem še pogumnejše, če se umakneš. Lahko te tašča komandira, lahko greš vsakič jokat v sobo, pa se bo nadaljevalo. Ali se postaviš zase. Gre za dolgoročne zadeve.
Ne delaj drugim sabega, a tudi ti imaš pravico, da drugi tebi ne delajo slabo.

Če bi pa moja koga udarila, bi zagotovo reagirala. Tega ne odobravam in ne dovolim, da ona druge tepe. Ne bom pa tudi dovolila, da drugi tepejo našo punco. In če mene ni zraven, si mora pomagati sama.

Zanimivo mi je, da pa že ves čas obe komaj čakata, da se vidita in sta lahko skupaj user posted image .

< Sporočilo je popravil Ankica -- 24.4.2009 9:06:02 >

(odgovor članu roberta)
  Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 9:18:26   
uwaga
Ankica se popolnoma strinjam s tabo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 9:47:09   
Splišni
IZVIRNO SPOROČILO: roberta
zelo dvomim, da je kak psiholog kdaj rekel, naj natepemo nazaj, če smo tepeni


Ja kako zdaj to dvomiš, torej meniš, da sem se jaz to kar izmislila ali kaj?

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 12:00:03   
skuštrana
in malo je otrok, ki bi načrtno škodovali drugim, ti pa so tisti, ki imajo mnoge težave doma. tako, da je tudi te u bistvu treba vzeti v bran. ne pa jih tepsti nazaj.


Roberta, ne vem če si prebrala moj post na začetku, mi smo naleteli ravno na takšno punčko, ki pretepa našo Lizo. In ja, načeloma se strinjam s teboj, ampak več kot sem naredila ne morem narest in edino kar nama je z možem ostalo je bilo, da Lizi rečeva da naj punčko udari nazaj. Jaz verjamem da ima pupa težave doma in da ni sama kriva, ampak kadar tudi straši dvignejo roke od 3 letnega otroka potem ti je veliko stvari jasnih. Sigurno bi drugačen pristop in vzgoja naredili svoje, ampak jaz se res ne morem ukvarjati še s tujimi otroci (vsaj ne tako poglobljeno, saj, ji že poveš da to ni ok, ampak mislim da bi najprej trebalo prevzgojit njene straše)...In moj otrok ni kriv, da nje starši ne obvladajo ter mu ni potrebno zaradi tega trpeti. Pač, jaz sem ji rekla da naj jo udari ali ugrizne nazaj, pa imamo sedaj kolikor toliko mir, prej pa vsak dan ista priča...user posted image user posted image In ja, pri svojih otrocih lahko delamo preventivno, ampak ko pa našega kdo napada, kaj pa potem..A ti bi kar pustila in gledala kako tvojega otroka nekdo dan za dnem maltretira, grize, lasa in mu ne bi rekla da naj se brani oz. udari nazaj?  Ne vem, no, meni to ni normalno...user posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 12:01:11   
skuštrana
Zanimivo mi je, da pa že ves čas obe komaj čakata, da se vidita in sta lahko skupaj user posted image .


He, he, saj veš..Koga tučeš, toga volišuser posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 12:14:58   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

IZVIRNO SPOROČILO: roberta
zelo dvomim, da je kak psiholog kdaj rekel, naj natepemo nazaj, če smo tepeni


Ja kako zdaj to dvomiš, torej meniš, da sem se jaz to kar izmislila ali kaj?


Psihologi so samo ljudje, ki delajo po svoji vesti.
Znanost so samo ljudje, ki se ukvarjajo z določenim področjem in ga na svoj način razumejo, ter to svoje videnje vsega posredujejo naprej.
Sklep: Niti psihologi, niti znanstveniki nimajo "prav", ker vsako obdobje človeške zgodovine človeštvo drugače razmišlja, drugače vidi reči, ter hkrati prihaja do novih spoznanj.

Pri polni zavesti trdim, da so moderne knjige o vzgoji večinoma strašansko zastarele. Vsaj 30 let za časom je večina od njih. Ljudje ki jih pišejo pa so zgolj ljudje, ki se znajo promovirati, oz. promovirati svoje mišljenje, so besedno spretni in poleg tega še ambiciozni v smislu predstavljanja. Torej nam nobena knjiga ali pisanje v resnici ne povesta nič več ali manj kot naša zdrava pamet.
Vsak človek mora razmišljati po svoje. In to je mnogo več vredno od vsake knjige.

Torej je vseeno, kaj trdijo psihologi. Sama menim, da še vedno drži trditev, da če te kdo napade z vilami, se ne moreš branit s perjem. Ali morda še bolj s tem, da je načinov obrambe več, ter da je najbolj važno, da dosežeš, cilj. Da te nekdo ne bo več napadal, moraš najti sredstvo da to dosežeš. Najbrž posplošenega primera za to ni. Uporabljat moraš svojo glavo in predvsem svojo samozavest, zbrat ves pogum in se potegnit zase. Pa kakorkoli že. Pretepanje kar tako, na vsak migljaj, nasilje na prvo sapico nasilja ali morda niti ne nasilja (samo zdelo se nam je, da bi kdo utegnil biti nasilen, pa smo odreagirali s pretepom - kar se pogosto dogaja zaradi napačnih navodil staršev o reagiranju na "nasilje"), pa je v vsakem primeru brezsmiselno početje.

(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 14:55:09   
roberta
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

IZVIRNO SPOROČILO: roberta
zelo dvomim, da je kak psiholog kdaj rekel, naj natepemo nazaj, če smo tepeni


Ja kako zdaj to dvomiš, torej meniš, da sem se jaz to kar izmislila ali kaj?


a nisi napisala: "Nisem brala, punce se mi povedale, ki imajo otroke v vrtcih. Najbrž je tudi tu gor katera to že napisala, ker debata o tem je bila že večkrat. "   ... mogoče sem kje kaj spregledala. če je temu tako, se opravičujem, a iz teh tvojih besed sem sklepala, da to nisi nekje brala, ampak slišala od drugih žensk. sem razumela narobe?


(odgovor članu Splišni)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari?
24.4.2009 15:05:18   
roberta
[
Roberta, kakšno leto in pol nazaj bi ti ploskala in se podpisala pod tvoje sporočilo in se še vedno strinjam z napisanim, ampak..... Sami smo doživeli večkrat, kako je, če en otrok stalno tepe in je drugi stalno tepen. Naša je takrat imela dve leti, druga punčka leto več. Naša je mirna, tenkočutna, ne mara preveč konfliktov,.. tista druga punčka je izredno bistra, simpatična, po drugi strani pa tudi kolerik, takoj (ampak res takoj) se razjezi in užaljeno oddivja iz sobe, je ljubosumna in precej posestniška (kar je sicer značilno za večino otrok te starosti, le da ona nekoliko odstopa od tega). Toliko ljubezni, kot dobi ta punčka, jo redkokateri otrok, tako da se tudi o kakšnih težavah doma ne more govoriti. Jih ni. Je veliko ljubezni, spodbude, podpore in ravno tu je problem: otroku se preveč dovoli, se ga crklja in razvaja, njeni izpadi so "faza" (ki pa kar traja in traja), posreduje in usmerja k drugačnemu reševanju konfliktov jo nihče.
No, in je bilo takole: pridemo na obisk, punčki se igrata, naša vzame eno igračko, druga punčka jo udari in izpuli igračko iz rok. Prvič vsi šokirani, naša v jok in stisnit k meni, mama ji reče, da se ne sme tepst, ker boli in se tega ne dela. OK, 5 minut miru, zgodba se ponovi. In tako naslednjič in naslednjič in naslednjič. Naši sva z možem ves čas govorila, naj tej punčki reče nazaj, naj jo neha tepst, ker jo boli, da naj se postavi zase (kar je takrat dveletniku težko dopovedat). Starši in drugi skrbniki več kot tega stavka ne tepst, ker boli, niso naredili, pa še to so rekli od daleč, sedeč za mizo ob kavici. Zato sva posredovala midva z možem, ko je naslednjič udarila, sem šla direktno k njej (hčerka se je že stiskala pri možu - se je umaknila od konflikta), jo prijela in pogledala direktno v oči ter ji s strogim glasom rekla, da se ne tepe, da tega ne sme več početi in da tega nočem več videt, sicer ne bomo več prihajali na obisk. Če je jezna, naj to pove, zakaj je jezna, bomo skušali skupaj rešiti,... Od takrat dalje punčka ob moji prisotnosti ali prisotnosti mojega moža ni več udarila in sta se lepo igrali. Jo je pa udarila tisti trenutek, ko ju midva nisva videla (sta šle v drug prostor, ven na dvorišče) in naša se je spet umaknila v varno naročje staršev. Dokler jo enkrat ni potisnila s kavča na tla, direktno na glavo. Takrat sva naši rekla, naj jo udari nazaj. Da ni lepo in se ne sme tepst drugih, a če te kdo udari, se imaš pravico branit. In je naslednjič, ko jo je ta punčka udarila, udarila nazaj. Od takrat dalje je tega tepenja vse manj. Pravzaprav sta se na zadnjih dveh obiskih zelo lepo igrali. Nisem bila vedno zraven in ne bom vedno zraven. In če te eden stalno nadleguje, se moraš postaviti sam zase. Tudi kasneje v službi. Če ti šef teži, se lahko umikaš, pa ti bo še naprej, vse večjo moč bo imel. Ali pa se postaviš zase (seveda ne z nasiljem, ampak da ne dovoliš nepravičnega pritiska nase, z besedami, samozavestjo). Če te sodelavke šikanirajo, se lahko postaviš zase ali se umikaš. Glede na napisano na tem forumu, so potem še pogumnejše, če se umakneš. Lahko te tašča komandira, lahko greš vsakič jokat v sobo, pa se bo nadaljevalo. Ali se postaviš zase. Gre za dolgoročne zadeve.
Ne delaj drugim sabega, a tudi ti imaš pravico, da drugi tebi ne delajo slabo.

Če bi pa moja koga udarila, bi zagotovo reagirala. Tega ne odobravam in ne dovolim, da ona druge tepe. Ne bom pa tudi dovolila, da drugi tepejo našo punco. In če mene ni zraven, si mora pomagati sama.

Zanimivo mi je, da pa že ves čas obe komaj čakata, da se vidita in sta lahko skupaj user posted image .
[/quote]


no, saj ne vem... moji punci se to še ni naredilo, mogoče zato še vedno gledam na ta problem drugače. ampak še vedno se mi zdi, da ni u redu, da jih učimo tepsti. ja, naj se ubranijo, seveda, ampak tako, da preprečijo udarec, gredo proč, ne pa da udarijo nazaj. da bi morali pa sami obračunavati fizično z drugimi otroci se mi zdi pretirano. mislim, da smo tu zato mi odrasli (starši, vzgojiteljice, itd), ki moramo to preprečit. kako? preprosto, če vemo, da je nek otrok nasilen, ga z našim otrokom nikoli ne pustimo samega. zdi se mi zelo dobro, kar si naredila, da si šla do te punčke, ki je tepla tvojo in ji sama povedala, da se to ne dela (in zakaj ne), če so njeni starši tok tumpasti, da sami niso ukrepali. ampak če bi bila jaz na tvojem mestu, bi se začela izogibat obiskom pri njih. prijatli gor ali dol. če ne znajo kotrolirat svojega otroka, jim svojega pa res ne bi nosila v tepež. in če se jim samim ne bi posvetilo, zakaj nas ni več, pa bi enkrat spet povabili ali vprašali, zakaj nič ne pridemo, bi pa rekla, da se hčerka boji njihove hčerke, ker jo ta tepe. če jih to ne bi zbudilo, ne vem, kaj bi jih.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?