|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:16:33   
Anonimen

Gina.. :)-:)- Full dobr.. si tole zlozila skupaj.. :bravo:
Ko se dva stepeta.. se obicajno zasciti sibkejsega.. ki se brani, in kaznuje tistega, ki napada.. ki je mocnejsi. Ampak mogoce je izzival sibkejsi.. in potem bi bilo v redu ce se skrijes za steber in pustis, da dobi kaksno batino ali pa dve. :)-
Potem pa prides in naredis red.. ker je to tvoja dolznost.. onadva se bosta se bosta pa itak tepla naprej izven sole..
Ko bo on stal ob tebi, res ne bo naprej tepel sosolca.. samo ko tebe vec ne bo.. Kdo ga bo pa potem scitil? To je problem starsev.. ce je otrok pretepac.. Pac.. mu niso omogocili, da bi cenil sebe.. in tako sprosca svoj manjvrednosti kompleks.
Mogoce pa je bil preveckrat kaznovan.. in se je nabralo prevec jeze v njem.. in jo tako sprosca. Nad mocnejsim je ne more sprostit.. pa se spravi na sibkejsega. Logicno v bistvu.
In ti ki si v soli.. se moras pac ukvarjati s posledicami napacne vzgoje. In nimas kaj veliko naredit.. samo blazis posledice... tistih par minut, ko si z dolocenim otrokom..

Lej.. se enkrat ti povem.. da se meni "zahtevati nekaj" ne zdi problematicno. Tudi ce vcasih na prvi pogled izgleda nasilno.
Saj gre moja spat.. samo moram to vsak vecer vedno znova zahtevati. Ceprav vidi na uro, pozna na uro, in ve kdaj mora spat.. ne gre spat, ce ji ne reces... in to ne samo enkrat..
Tko kot si rekla.. ce ji stojim za ritjo.. pol nima velik manevrskega prostora.. ce pa me ni.. si pa vzame cas..
In na tej tocki, se mi zdi nesmiselno kaznovat, ker ni sla sama spat ob uri.. ampak se mi zdi bolj smiselno nagraditi.. ne materialno..

Stekas? :kuza:

Tjazy

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:21:45   
Anonimen
Jojme, Tjazy, pa ti maš skoz daljšega :love: Gina te zna obdelat :)-

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:28:55   
mamsi
Sama še nimam tako velikih otrok, da bi imela izkušnje z vzgojo, imam jih le kot varuška tujih otrok, pa še to bolj malo. Zato imam na to temo za vas vprašanja:

Ta svet je tak kot je, sistem je tak kot je, posameznik ga spremenil ne bo, sploh ne na silo.
Ali lahko otroka pripravimo na samostojnost, če ga samo nagrajujemo in hvalimo, kako bo prenesel sistem pravil in kazni, ki visijo na vsakem vogalu?

Strinjam se, da je sistem v ****u! Sem šele pri vpisih v jasli, pa sm že totalno razočarana. Pa vseeno - ali mislite da je bolje spreminjati svet in otroke učiti, kako se zoperstaviti sistemu, ki vlada po celem svetu (če ste vsi za, se bomo pa združil, in bomo skupaj mogoče malce glasnejši:)-), ali je bolje poznati sistem, ga sprejeti takega kot je in se nanj navaditi, in na ta način tudi vzgajati otroke, da se bodo čim bolje znašli v njem in se ne ubadali, kaj bi ko bi če bi? Slednje res zahteva tudi kazni - ali pa temu lahko rečemo posledice svojih dejanj.

Sama mislim, da je beseda kazen/nagrada enakovredna posledici, seveda, če so meje vnaprej postavljene in pravila poznana vsem. ;)

Rabim odgovore, da bom supermama:)-:)-:)-

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:34:00   
Anonimen

Ja.. Gina me zadovolji... :)-:)-

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:38:50   
Anonimen

Mamsi.. kadar je sistem tak ,da pescica izkorisca vecino, ga je bolje spremeniti.
Kadar je sistem OK.. ga je bolje sprejeti.
V tem je potrebno samo prenehati sodelovati. Nobena revolucija ni potrebna. To pac ni tvoj problem.. in v tem ne sodelujes.
Je pa tako zgrajen, da tudi ce en sam neha sodelovati, to ne pomeni nic.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:43:41   
Anonimen

Aha.. Gina se to .. Ne vem zakaj bi bilo potrebno otroku dopovedat, da naj gre vsak dan v solo tam sedi pri miru in se dolgocasi?? Res mi ni jasno, zakaj bi otroku dopovedovala, naj umira.. namesto naj zivi.
Tega jaz ne bi pocel.. in nikomur to ni potrebno poceti.

Kje je meja med tem ,da ga zatres in med tem da se razvija. Ce je 20 otrok v istem razredu je nemogoce najti mejo, ki je za vse ravno prava. Ce nisi povprecen si kaznovan!
Res je gnil sistem..

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:46:38   
Anonimen
Gnil že že, ampak boljšega si ne predstavljam.
Kako boš vzgajal poln razred ne-povprečnih otrok?

In kje je meja med puščanjem svobode in grozno razvajenostjo?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 10:57:05   
Gina
Ja, štekam. No, saj jaz podobno razmišljam. In moji otroci zelo veliko pohval dobijo. Zelo se mi zdi pomembno ne le pohvale, ampak tudi spodbude v smislu ti si to sposoben, lahko to narediš. Pa veliko jim govorim, da ni važna družba, niti kaj misli, niti kaj družba dela, ampak da so važni samo oni. Pa povem jim velikokrat, da morajo vedno delati po svoji glavi, ne glede na to, da se večina z njimi ne strinja (evo, poskušajo to najprej doma:bravo:, potem se pa pritožujem:)-, ker nočejo v posteljo, čeprav ves svet meni, da je to treba). Vedno jim povem, da so najboljši, da bodo v to nekoč zares verjeli. Jaz sem ravno zaradi teh reči, vedno verjela vase. Pa če mi je x-krat spodletelo, so me še kar spodbujali in pravili, da zmorem in da mi bo že enkrat ratalo. In mi je. No, pa še veliko je tega. Vsekakor je pohvala zelo ok sredstvo za dviganje morale in za samozavest, pa za zbuditi željo stvar še enkrat narediti. Poleg tega pohvala živi naprej v tebi, tudi ko tisti, ki ti jo izreka umre. Vedno veš, kaj bi ti v določenem trenutku rekel. Preverjeno na meni. Torej jo z leti rabiš vedno manj, da funkcioniraš enako, pa da si jo znaš izreči tudi sam.
Eh, zašla sem s teme. Zdaj grem pa na sonček.LP vsem:):)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 11:06:57   
Gina
Ja, še replika : ne, ne govorim otroku, da se mora prilagajat, niti slučajno mi to na pamet ne pride

Meta: točno to vprašanje me preganja že 13 let, odkar učim. Jaz to probam reševat s tem, da vsakega sprejmem tako, kot on to rabi. Se pravi, poskušam ugotovit, kaj otrok potrebuje, in ko to ugotovim, se ne čutim več krivo, če od njega zahtevam določen red. Ker on od mene dobi, kar rabi, če se le da. To sicer zahteva ogromno energije od mene, ampak je vredno. Vsakega moraš poznat v bistvo, se mu posvetit in vsakemu moraš tisto nudit. Nekdo rabi več pogovora, drugi crkljanja, tretji rabi intelektualne zaposlitve, četrti raziskovalne projekte, vsak čisto nekaj drugega. In ko to dobi, je zadovoljen. Ne čuti potrebe po laufanju po razredu. Če pa je kakšen otrok tako poln jeze in sovraštva, da to prenaša na druge otroke, pa ponavadi traja dolgo, da čuti varnost v razredu. Ampak slej ko prej se to zgodi. Otrok se umiri. No, pa še drugi primeri so, pa je predolga štorija. Pa šolski sistem: jaz grem včasih na svojo roko preko njega, me ne briga, kako je napisano tam. Dokler dosežem vse cilje, me nihče ne bo prepričal, da morajo otroci 5 ur sedeti pri miru in se dolgočasiti. Čudno, da vseeno vse znajo. Ampak premaknit ga pa drugače sama ne znam. Zelo pa brcam v tej smeri povsod, kjer se da. Me majo na zavodu za šolstvo že poln kufr. So me ne njihovih neumnih predavanjih že kdaj ven metali, tako se me bojijo. Ampak ne morem premaknit, se ne da.

Kje pa jaz postavim mejo v razredu? Zelo jo postavim, samo tudi jaz veliko naredim za otroke. Se da, če se hoče, samo je treba migat, migat...

Zdaj grem pša res na luft.:):)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 11:59:39   
Primoza
Kazen je meni samo nujno zlo, da otrok občuti posledico svojih dejanj. In da začne čimprej razmišljati s svojo glavo. To je tako kot v hribih, če hodiš po kriušljivi steni brez čelade in ti potem pade kamen na glavo. Verjetno je bolje, če ti prej pade na rit pa potem nosiš čelado (na glavi?).

Tisto o ovcah, ki jih ostrižejo, je pa življensko dejstvo, pa če gre za nam tujo cerkev ali pa za borzo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 13:55:47   
Anonimen

Ja ce hodis po hribih brez calade.. ti pac pade kamen na glavo..
Samo to tudi priblizno ni isto, kot to o cemer jaz govorim..
Kamen ne gleda iz viska in caka, da bos sel ti brez calade mimo in ko te zagleda.. se spusti in te lopne po buci. Njega nic ne briga, ce gres ti mimo s calado ali pa brez calade.. Vseeno mu je. Ko pade.. pade. On zivi svoj namen tukaj.. nic ne spreminja svoje poti, ker gres ti mimo.. ali pa ce ne gres ti mimo.

Clovek pa ne zna ziveti svojega poslanstva.. On se ustavi.. pogleda okoli sebe.. malo pohalucinira in potem zacne modrovat in kaznovat.. pa razne pridige drzat, ki so mnogokrat cist zgresene.
Zakaj preprosto ne zivimo svoje zivljenje.. in ko nekdo ne uposteva nasega zivljenje.. bi ga spontano lopnilo po glavi. Ni potrebna nasa aktivnost ali pa nase motenje.. To je malo metaforicno povedano.. ampak dejansko, ce bi kaznovanje bilo vzgojno.. bi kaznovali tudi takrat, ko smo dobre volje.. z nasmeskom na licih in to bi bila prava zabava.

Pa ni.. kaznujemo samo skozi lastni EGO. Nisem se videl nikogar, ki lepo prepeva, si zvizga in kaznuje. Vedno je prisotna jeza, mascevanje v resnici.. zraven pa halucinira in modruje.. na veliko.. pa same neumnosti. Otrok tega sploh ne poslusa ali pa se dela da poslusa, ce ze mora.. da ne bi se bolj razpizdil nas EGO.. ker pol lahko kasira vecjo kazen..
S tem se ne nauci nicesr drugega, kot to, da bo naprej svoje otroke ucil te idiotizme. Da se slucajno nesmisli ne bi nehali.
Te pridige pa so posledica slabega obcutka mascevanja.. in ker nam to ni vsec.. da se otroku mascujemo.. si izmislimo neke pridige, ob katerih opravicimo svoja dejanja.. da vse skupaj izpade bolj vzgojno. Pa je se vedno idiotsko.
Pridiga nikoli ni efektivna, ker tega si clovek nikoli ne zapomni.
Zapomni si pohvale, ki je tudi nagrada.. in pozitivne motivacije, kot pravi Gina.

Lahko reces.. Lej kaj si storil.. bla bla.. kako si neumen.. za kazen 3 dni ni racunalnika..

Lahko pa reces.. Poglej storil si to in to.. posledica je to in to, ki je TVOJA odgovornost.. in pomagal bos to popraviti.. in verjamem, da bos naslednjic storil bolje. Kaj si se naucil v tej priloznosti za ucenje?

In ce otroka naucis odgoronosti, do sebe in svojih dejanj.. ne bo nikoli razvajen.

Ampak tudi mi nismo odgovorni, zato tezko ucimo odgovornost, to je se najvecji problem..
Jemo sladkor, ceprav vemo, da je skodliv in docela nepotreben. Nekateri kadijo.. ista fora..
Nekateri jejo prevec mesa..
Niti do svojega lastnega telesa nismo odgovorni.. pa neki otroke ucimo.. v bistvu pa lahko oni ucijo nas..

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO! *** Tjazy

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 15:52:25   
nejcko
Tjazy,
spremljam tele tvoje poste in ne vem točno, a naj se zraven smejim, jokam, ti prikimavam ali ne.
Saj niti ne vem, kje naj začnem s svojo repliko na tvoje komentarje.

Sprašuješ, le zakaj bi otroke učili prilagajanja. Ogovor je čisto preprost - zato ker živimo v družbi, Tjazy, zato. Hočeš-nočeš, dejstvo je, da je človek socialno bitje, ki je že od pradavnine, ko še ni bil niti približek tega, kar je danes, živel v skupnosti. In čim sta dve bitji v neki povezavi, govorimo o odnosu in odnos vsakega posameznika je vedno možen samo v odnosu do drugega.
Ja, lahko govorimo o tisti naravni danosti, ki je še vedno prisotna v človeku - volja do moči, preživetje močnejšega itd., ampak človek ni samo bitje narave, ki bi deloval zgolj in samo po zakonu močnejšega, ampak je tudi bitje nad naravo, saj jo s svojim razumom presega, zato lahko v svoji zavesti ta naravni gon regulira oz. ga mora regulirati, če želi preživeti kot socialno bitje. Saj bi v nasprotnem primeru postal samotar-divjak.
Človek pa je tudi svobodno bitje in kot tako (tukaj se popolnoma strinjam s teboj) je tudi odgovorno, kajti meje moje svobode so vedno meje svobode nekoga drugega. In sva zopet tam - mojo svobodo moram omejiti toliko, da ne motim in ne oviram svobode nekoga drugega. Torej če je človek svoboden je nujno tudi odgovoren - odgovornosti pa se lahko nauči vedno in samo v odnosu do drugega, v prilagajanju, če hočeš.

In za konec še o naši družbi, državi, sistemu.
Ker je človek socialno bitje, ali po Aristotelu zoon politicon, torej živi v skupnosti. Če pa hočemo, da skupnost kot taka deluje, je potrebno postaviti neka pravila igre. In kdo ima primarno pravico, da ta pravila postavi, hja, tukaj pa pride v veliki meri do izraza človeški ego, njegova volja do moči, torej primarna narava. Ampak če gledamo naprej - vodja prevzame odgovornost za preživetje kardela, ker mu le-to hkrati omogoča njegovo lastno preživetje.
Seveda ima določene privilegije, ampak jih lahko zelo hitro izgubi, če se pojavi močnejša konkurenca.

Torej - država potrebuje ljudstvo, da je sploh lahko država, ljudstvo pa potrebuje državo (ali kakšno drugo obliko druž. organiziranost), ki mu zagotavlja neko varnost, občutek pripadnosti, in ki mu "uokvirja" svobodo, ker bi v nasprotnem primeru imeli eno veliko anarhijo.

Na žalost ali na srečo se slednja ni nikoli izkazala za dobro.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 16:27:12   
Primoza
Če simuliraš padec kamenja, moraš biti sam podoben kamnu. Seveda samo takrat, ko je oseba brez čelade.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   Kazen ali nagarada?
26.5.2005 16:45:13   
nejcko
Še nekaj - nekje omenjaš, da sta etika in religija zgrešili svoj namen, ker skušata v človeku zatreti njegov ego. Prvič, etika je logična in nujna posledica sobivanja ljudi, ker uči, kako sobivati, da sploh lahko sobivamo. Ker drugače bi bili samotarji-divjaki, knede, saj sva to že obdelala.

Tudi prvotni izvor in namen vsake religije je predvsem etične narave. Poglej - Siddharta Budha se je osamil, da bi dosegel razsvetljenje. Ko ga je po sedmih letih dosegel, se je vrnil med ljudi, da bi izkušnjo delil z njimi. Če bi mu bilo resnično tako fajn, zakaj je sploh rinil nazaj? Zato, ker ima človek v sebi nagon po stikih z drugimi, po druženju, po odnosih, pa čeprav vse to kar pošteno omaja njegovo svobodo.
Kar pa se je kasneje razvilo predvsem iz monoteističnih religij (ne samo krščanstva), pa je samo posledica premočnega ega, volje do moči nekaterih posameznikov. Nobena religija v svojem najglobljem bistvu ne uči nič grdega - samo interpretacije so grde, ker si je pač nekaj egov dovolilo, da na račun nečesa lepega dosežejo potešitev svojih prvinskih nagonov.
Oblast je sladka - še pes, lev ali levinja, pa še marsikatera žival to dobro ve, saj se drugače ne bi celo do smrti borila za alfa mesto v krdelu.

In ocvirk za konec - monoteistične religije so se razvile takrat (prva je bila judaizem), ko je kao bog postavil človeka kot krono stvarstva. Človeku je zrasel njegov EGO in glej ga zlomka - imamo, kar imamo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 6:33:56   
Bina01
Vseh postov nisem prebrala (je preveč). Zato se kar vračam na začetek: kazen ali nagrada?

Odvisno kako pogledaš. Že sama beseda kazen ima zelo negativen prizvok. Moj otrok vsak vikend gleda ringaraja. Ker nekaj ušpiči, mu to prepovem. Kaj je to?
Jaz smatram, da je gledanje risank privilegij in njihov odvzem ni kazen temveč posledica njegovega dejanja (o njih je že prej seznanjen). Hodi že v šolo in njegov največji problem je hudo grda in napačna pisava. Zato mora tudi večkrat vaditi in pisati.On to jemlje kot kazen, jaz pa ne.

Skratka za njega je vse kar mu ni všeč kazen. Iz tega zornega kota smo tako potem vsi vedno kaznovani. Tudi mi v službah in v zasebnem življenju. Zakaj se nikoli ne vprašamo, npr. če se z avtom zaletimo in ga razbijemo - je to kazen za našo vožnjo ali posledica našega neprevidnega ravnanja?

Mislim, da nima velikega pomena o tem razglabljati. Otrokom ponujamo in odvzemamo, pa naj temu rečemo kazen ali ne. Vsako naše dejanje povzroči posledico, ki je lahko dobra ali slaba ter odvisna od okolja in tudi naši otroci se morajo tega naučiti.

Tjazi, glede tvojega mnenja, pa mislim tako. Otrok nujno potrebuje pravila, katerih se mora držati tako v družini kot v celotni družbi. Le tako se lahko počuti dovolj varnega, da lahko razvije svojo lastno osebnost in individualnost ter šele tako ima možnost izstopiti iz vkalupiranosti. Drugače pa je le nesocializiran in neprilagojen otrok. Kar pa mu gotovo bolj škodi, kot pa "omejenost" s pravili.

O tem bi se dalo še na dolgo razglabljati, ampak kdo bo to še bral:)-:)-:)-:)-

lep dan vsem, Bina

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 8:03:37   
Anonimen

Nejcko.. 90% se s teboj strinjam.. ampak..

Ne sprasujem, zakaj bi otroke ucil prilagajanja.. Tega res nikoli nisem vprasal in niti mi ni sporno to, da se je potrebno prilogodit.. ampak to prilagajanje je vedno dvorezni mec.

Ali se naj manjsina prilagodi vecini ali obratno?

Tukaj je spet paradoks, ki se dogaja v druzbi, pa ne vem, kako hudica ga nihce ne vidi in noce nehat poceti ta paradoks.
Druzba gre v smeri, da se manjsina prilagodi vecini.. OK... ampak istocasno se ta vecina prilagaja, sicer z velikim nerganjem, ki ostane za zidovi druzine.. pescici ljudem, ki jih imenujem dusna mafija.. Politiki&religiji. ?! Cudno ne?

Jaz sprasujem samo, kako otroka uciti prilagajanja.. ne zakaj?

Samo dejstvo, koliko zmedenosti, kajenja, pitja, mamil in podobnega je med mladimi.. govori o tem, da je v otrostvu nekaj narobe. To nekaj, je potrebno najzi in odpraviti.. seveda je potrebno to najprej spremeniti na sebi..

In ne govorim naj prezivi mocnejsi.. kot je to danes organizirano. Kdor ima mocnejso vojsko in vec sredstev za orozje.. v svetu "bolje" prezivi..
Danes je tako.. v tem idiotskem sistemu. in sem za odpravo tega sistema.. in ne za osamitev cloveka.
Seveda je clovek zelo druzabno bitje.. zato tudi pisem, da mi je zelo cudno, zakaj je druzina vedno omejena na dva? Zakaj dva? (odrasla) Zakaj en tri ali stiri ali pet .... ??? V cem je ovira..?
V EGU?

In pazi.. nikoli nisem napisal ,da se religija bori za odpravo EGA.. ker v resnice se ne.. Niti v sanjah ni mozno, da si clan neke religije, ce nimas zelo mocan ponizni EGO.
In EGOta niti ni mozno odpraviti z nobeno religijo.. niti za odpravo EGA ni vec mozna nobena debata. Vsaka debata je EGO.. in ze sama debata pomeni, da EGO je. In ne pravim, znebite se EGA; ker to je stvar individuma. Pravim samo, da se je potrebno znebiti prepricanj in vsakrsnih vzorcev.. ker te dve zadeve naredijo EGO idiotski.

JA.. drzava potrebuje ljudstvo, da je lahko drzava.. Sigurno. Clovek pa ne potrebuje drzavo, da je lahko clovek. RAzen, ce ima manjvrednostni kompleks in ce je strahopetec, in ce nima pojma, kdo je, ce mu je cilj umirati, namesto ziveti.. potem pa potrbuje neko iluzijo drzave.. da lahko halucinira da je Slovenc, Hrvat, bla bla.. in za to svojo halucinacijo je pripravljen placati ogromno ceno. Tudi na sebe pozabi, zgolj zato, da se njegov halucinatorski, strahotpetni EGO pocuti varno.

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO! *** Tjazy

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 8:13:35   
Anonimen

BIna.. a sem kdaj rekel, da otrok ne potrebuje pravila..??
Berite bolj precizno, da ne bom rabil vsakemu posebej isto pisat..
Debatiram o tem.. na kaksen nacin mu predstaviti pravila.. da ne izgubi SEBE.. ker ce izgubi SEBE.. izgubi vse..in bo potreboval drzavo in mnoge idiotizme, da bo varen.

Torej KAKO??.. ne ZAKAJ!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 9:44:29   
nejcko
Tjazy,
če bi ti pa na tole vprašanje znala odgovoriti, verjemi, s midva zdajle ne bi tukaj dopisovala, ampak bi jaz verjetno uživala kot multimilionarka na kakšnem privat tihomorskem otočku in vsake kvatre s privat letalom odletala na Harvard opraviti kakšno predavanje.

Žal ni neke univerzalne metode vzgoje, ker tudi univerzalnih otrok ni, prav tako ne staršev. In tudi popolnosti ni, pa čeprav vsi k njej težimo - konec koncev, kaj pa sploh je popolnost? Zopet neka merila, ki jih je dololočila večina in zdaj naj kar vsi ad hoc težimo k njej. Žal to ni mogoče in hvala bogu, da ni, ker potem bi bil svet presneto dolgočasen, se ti ne zdi? In tudi midva ne bi imela sedaj o čem debatirati.

Zame je največja umetnost življenja prav vzgoja otrok - ker tukaj smo vsi akterji eni veliki amaterji, in amaterji delajo napake. O.K, res največjo ceno za napake svojih staršev plačujejo otroci, ampak tudi mi plačujemo za napake svojih staršev, in oni svojih itd.
Ampak bistvo, tisto najgloblje bistvo, pa je človeku položeno v dušo še pred njegovim rojstvom in ne glede na vzgojo ga bo vedno nosil s seboj. Vprašanje je le, če bo znal prisluhniti sebi in ga najti in živeti z njim. Vendar tega se ne da naučiti, ker je to samo del omenjenega bistva.

Torej, moje pogled na celotno problematiko: Svet je pisan in lep predvsem zaradi svoje popolne nepopolnosti. In naši otroci so popolno nepopolni. Lahko jih vodimo in usmerjamo, a oni bodo v svojem bistvu vedno ostali oni sami. Ne vem, mogoče je to usoda, naključje ali pa božja volja.

Ker svet se resnično vrti preprosto.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 11:00:41   
Anonimen
Nejcko..
Noo potem pa cim prej odgovori na to vprasanje.. in uzivaj na kaksenm otocku.. :morje::)-:)-

Z zadnjim delom se popolnoma strinjam.. in ravno iz tega razloga.. se sprasujem, zakaj vedno delujemo nekako kot po nekem kolupu, ceprav vsi pisemo, da je vsak clovek razlicen.
Ko otrok nekaj naredi.. mi pademo v akcijo.. ucenja in kaznovanja.. pa se pri tem niti ne vprsamo, kaj nam je otrok hotel sporociti s tem dejanjem.. Katero nasa lastnost nam kaze? Kaj moramo na SEBI spremeniti, da bo otroku izginila neka lastnost.
Seveda niso vsi dogodki taksni.. ampak mi ne vidimo niti tistih ki so.. ker smo premalo senzibilni.. premalo mirni, tihi, uravnoveseni.. nikoli ne srecamo sebe.. vedno srecamo druge.
Govorimo o tistem, ki je otroku polozeno v zibko, se predno se rodi.. ampak potem v resnicnem zivljenju.. pa tega ne upostevamo.
Svet deluje po principu ogledal.. in v otroku zelo velikokrat vidimo svoj odsev.. in to nas jezi do te mere, da ga kaznujemo. Ogromnokrat je kaznovan za tisko, kar naj bi bilo nam v pomoc.
Pravim.. najprej poglej vase.. ce ni to slucajno tvoja lastnost, kar te moti na otroku.. nato ti bo bolj jasno kaj storiti.. In najveckrat ni nobena kazen potrebna.. Ne pa da ti najprej poci ekonom lonc.. in se par minut vedes kot norec.. nato pa se mascujes otroku, ker ti je spravil na povrsje tvojo lastnost, ki je ne maras.. in ki veselo panca v tebi ze dolga leta.
Pa ne govorim zdaj o primerih, ko gre otrok na cesto.. in podobnih.. ko hodi po robu prepada..

Pravis, da je vprasanje, ce bo znal prisluhniti sebi? Ja znal bo, ce ne bo vzgojen tako, da mora vedno najprej prisluhniti drugim.. in paziti na druzbena pravila in sebe an zadnje mesto.. in podobno..
Vsaj 80% vse tezav, ki jih ljudje pisejo na forume, je resljivih s to metodo.. da prisluhne sebi.. in zaupa sebi.
Samo problem je, ker si ne zaupamo, ker smo bili tako vzgojeni.. da je drugi bolj pameten.. sosed ziher naredi bolje.. zato.. spremenimo svoje vzorce.. da bomo sebi maksimalno zaupali, da bomo tega lahko naucili tudi svoje otroke.
Treba enkrat prekinit to vlacenje navlake iz roda v rod. Sej lahko to pocnes.. samo zakaj bi, ce pa je tako preprosto narediti drugace in tudi zabavno..

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO! *** Tjazy

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 11:12:02   
Primoza
To da dobi po riti takrat, ko hodi po robu prepada zagovarjam. Temu, da ukalupiš otroka z namenom, da si narediš življenje enostavnejše, pa ostro naspotujem. Pa dobro ni treba da je ravno po riti amapak važno da je kazen in da to otrok tudi občuti kot kazen. Evo ogromno čelad sem nalepil v albume, kot varstvo pred "prepadi" in ne kot izogibanje prepadom...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 11:17:31   
Anonimen

Fajn slike... :bravo::bravo:

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 46
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 11:39:45   
nejcko
Ampak Tjazy, saj pravim, ne znam ti odgovoriti, zato tudi :morje: odpade :(( .

Se pa čisto strinjam, da so otroci naše ogledalo, in verjemi, da me nič bolj ne razjezi kot to, da mi sin z istimi forami servira nazaj. Takrat se mi pa pokrov tako dvigne, da se vsedem in ne vem ali bi jokala al se režala na ves glas.

Ok, zdaj pa mi ti nekaj razloži - praviš, da bo otrok znal prisluhniti sebi, če bo pravilno vzgojen. OK, ampak zakaj sva si pa potem recimo midva z bratom tako zelo različna, pa so naju vzgajali isti starši z isto metodo? Brat npr. nenehno teži k neki zunanji, navidezni popolnosti (beri, je totalen materialist), ker pa jo ne more doseči, je pa nenehno zafrustriran. Neprestano se smili samemu sebi in vsem "joka" in tarna, kako je bogi, ampak še kar naprej rine z glavo skozi zid. In se zgodba ponavlja.
Če torej res zna prisluhniti sebi in če ta želja po "popolnosti" res izvira iz njega samega, potem pač ne bi smel biti razočaran, ampak bi mu neuspehi morali dati vsakič nov zagon.

Jaz sem pa njegovo čisto nasprotje. Ti bi me verjetno umestil pod rubriko: "čisto povprečje", ampak jaz sem zadovoljna tako - ne težim k popolnosti, ker vem, da je ni, ne sanjarim o nedosegljivih ciljih, kar pa si zastavim, pa definitivno skušam doseči - če ne prej, enkrat do konca življenja.
Če mi kje spodleti, ne jokam, ne tarnam in se ne pritožujem. Grem naprej, čeprav me marsikaj prizadane. Tudi svojih uspehov ne obešam na veliki zvon kot brat, ampak se jih veselim sama v sebi, ker so moji in ker so plod mene same.
Ker samo tako lahko dobim tisto, kar je moj življenjski cilj - imeti ljubi mir pred evforijo in in delati to, kar želim, brez taga, da bi koga s tem obremenjevala.

Ok, zdaj sem čisto zabluzila in ti nisem odgovorila. Ampak vseeno - če je človek po svojem značaju tak ali tak, bo tak tudi ostal, pa če se svet podre. Zaradi vzgoje se bodo mogoče pojavila določena odstopanja, ampak bistvo bo ostalo nespremenjeno.

Mene so tudi starši vzgajali, da moram ubogati, pa spoštovati druge itd. Ampak ker sem upornik, jim je to samo deloma uspelo, v svojem bistvu pa sem ostala nespremenjena.
In kazen je božja mast - moj sin mi bo dal še vetra, haha. Ampak malo ga pa moramo krotiti, ker če ne nam bo bajto podrl, vse uničil, po luftu letal od viška energije ... Upam, da mu bodo vse tiste lastnosti, zaradi katerih je on on, ostale, le malce s pristriženimi presežki.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 12:27:05   
Anonimen

To da ne isces idela.. ni povrecje.. povrecje je da ga isces.. zato te ne bi uvrstil v povrecje.. Osebni itak nikogar nikamor ne uvrscam..

In clovek mora res biti upornik.. :bravo:

Nasploh se strinjam s teboj.. in ne vem zakaj sta z bratom razlicna.
Noo mogoce pa to, ali sebe slisis ni odvisno od vzgoje.. morda je to odvisno le od posameznika.. zgolj od njega..
:rozica:

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 48
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 13:38:13   
Anonimen
Zadnjič sem brala v eni knjigici takle primer (po spominu):

Ljudje čakajo v trgovini v vrsti na blagajno. Otrok, ki čaka skupaj z mamico, se z vozičkom stalno zaletava v gospo, ki čaka pred njima. Gospa ima dovolj, se obrne in prosi mamico, če bi otroku lahko povedala, da se tega ne dela. "Draga gospa, moj otroj je vzgojen svobodno, on bo sam vedel, kdaj je nekaj prav in kdaj ne." Takrat pa iz ozadja vrste pristopi mladenič s punkovsko frizuro in polije mamico z jogurtom po glavi. "Veste gospa, tudi jaz sem bil vzgojen svobodno." In vsi v vrsti ploskajo.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
   Kazen ali nagarada?
27.5.2005 13:41:20   
karmy
ta je bla dobra :bravo::bravo: a je to po resnični zgodbi? :)-:)-

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?