|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
25.11.2009 13:07:24   
tatam
Jaknik1 hvala! Saj mi smo tudi že bli pri psihologu,ampak trikrat po eno uro,potem pa mi je povedla,da je nadpovprečno inteligenten(kar jaz vem že dolgo) in da mu je dolgčasuser posted image
Aljoša v šoli nima nobenih problemov,obvlada vse,še Tjaši včasih pomaga pri nalogah-dve leti je pred njim v šoli. No,to je glede snovi in učenja.Vedenje pa je druga stvar!Problemi med poukom,v podaljšanem pa itak.Je zgleda tudi precej hiperaktiven in ne more na miru sedet več kot je nujno potrebno.
Problem je pa tudi pri razredničarki,saj mi vedno odsvetuje psihologe,češ da je samo to,da ni dovolj čustveno zrel za svoja leta.Jaz se ne strinjam.no in ona ga potem vedno krega,ko nagaja in moti pouk, sedi stran od vseh,sam zase(kar me ful moti) ,občasno celo obrnjen stran od vseh.In to boli,ko pridem v šolo in vidimuser posted image
Saj jo razumem,da pač red mora imet v razredu,ampak naj ga raje dodatno stimulira al proba na kak drug način,ne pa da je potem kot kak izobčenec!
No,doma pa so drugi problemi.Ima starejšo sestro-10 let in dva majhna bratca-3 leta.Tu me najbolj moti njegova agresija.Seveda sta najbolj na udaru maladva,pa tudi Tjaši ne prizanaša.Sploh če se kaj poheca na njegov račun jih takoj dobiuser posted image Malidva pa ponavadi kje za ovinkom,ko ga nihče ne vidi.Ampak sedaj že povesta,tak da seveda midva kmalu zveva.Velikokrat pa jima govori,da ga naj udarita,uščipneta...In jima seveda pusti.Kot da mu paše?!?!
Občasno je tudi avtoagresiven,sploh če se mu kaj prepove!Potem pa te težave s hrano,ki mi parajo živce.Itak je daleč najmanjši,najlažji (in najstarejši) v razredu,jedel pa ne bi nič.Al pa teden dni isto hrano...Pri nas se ne more zgodit,da mu naložiš na krožnik in lepo poje.Poleg tega pa ko je rabi neskončnoooo dolgooo da sploh kaj v sebe spraviuser posted image
Pa še je tu ogromno stvari..........

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
25.11.2009 15:27:07   
frost
Iz tega, kar sem prebrala v tej temi(in samo iz tega), bi jaz sklepala da ne gre za Aspergerjev sindrom. Seveda pa otroka ne vidim, tako da ne morem biti prepričana.

Nenavadno se mi zdi, ko pišete, da po eni strani ne mara objemov('kot da bi ga bolelo' če ga malo stisneš), po drugi strani pa pravi sorojencem, naj ga udarijo, uščipnejo. Nenavadno nizke tolerance na bolečino torej nima. Pri otrocih z avtizmom je večinoma (nikakor ne vedno) značilna ena ali druga skrajnost-torej hipersenzitivnost-moti ga preglasen zvok, motijo ga luči, vonji, objemi so boleči. In tak otrok ne bo nikogar prosil da ga zraven še uščipne. So pa izjeme.
Kakšna je njegova avtoagresija? Kaj dela? Kako dolgo to traja?
Glede agresije…zanima me, kakšen odnos imate do tega doma. Saj vem, da ne boste rekli pozitiven, ker mislim, da ga nihče nima, a zanima me, kako izrecno so take oblike agresije pri vas prepovedane(do sorojencev). Dobi res zadostno kazen ko to naredi? Mu je jasno, da je naredil narobe ko mu poveste? Ali je res čisto jasno, da se pri vas agresija ne tolerira? Nima veze, če ima otrok avtizem ali ne, agresiji sledi kazen, torej odvzem nečesa kar ima otrok rad. Ko 'ponori' pri igrah, vrže vse na tla-kaj sledi temu? Mora pospraviti, se opraviči? Se zaveda da je naredil narobe? Ga na to opozorite? In to dosledno. Vsi člani družine mu dajte jasno vedeti, da je agresija nekaj, kar se pri vas ne dela. S tem ne mislim, da kritizirate njega. Kritizirajte njegova dejanja.

Pišete da je do mlajših sorojencev agresiven na skrivaj. To je že zelo dobro načrtovanje 'napada'. Večina otrok z avtizmom takega načrtovanja ne zmore, ker se ne zmorejo postaviti v perspektivo drugega. Prav tako me zanima, zakaj postane agresiven. Je to kar naenkrat ali je odziv na nekaj v okolju? Otroci z avtizmom pogosto postanejo agresivni kot odziv na neke spremembe v okolju in v tistem stanju agresije nikakor niso sposobni načrtovati, da bodo nekoga udarili za vogalom, kjer jih nihče ne bo videl.

Problemi s hrano so pri motnjah avtističnega spektra pogosti, vendar nikakor ne spadajo v diagnostične kriterije. Če je en teden eno in isto, in pri tem nima zdravstvenih težav, naj pač je samo tisto. Jaz sem še pri dvajsetih za zajtrk, kosilo in večerjo jedla toast. kakšne 3 mesece. potem me je pa minilo. V glavnem, naj je kar želi-kar nikakor ne pomeni, da morate kuhati samo zanj. Skuhajte običajno kosilo, kar bo pojedel pač bo.

Kakšni točno so problemi pri pouku? Zakaj sedi sam zase? Je v klopi vedno sam, ali je to kazen za neprimerno vedenje? Kaj pravi o tem on sam? Se počuti izkjučenega ko je sam v klopi? Ali se zaveda, da je to posledica njegovih dejanj, 'nagajanja'?
Pa še to. V kakšnem smislu mislite, da je pogovor z njim težak? Ali lepo odgovarja na vaša vprašanja? Ali je sposoben pri temah ki ga zanimajo, smiselno nadaljevati pogovor? Zna slediti dani temi, ali vedno gre na svojo temo, čeprav je popolnoma izven konteksta? Se bolje pogovarja recimo s sošolci ali sorojenci kot z vami?   Saj vem, da je to več vprašanj kot odgovorov, ampak zgolj iz tega kar ste napisali, jaz ne prepoznam aspergerjevega sindroma(saj ga ne morem, ker, kot še enkrat poudarjam, otroka ne vidim). Na podlagi česa vam je razredničarka rekla, da ni dovolj čustveno zrel za svoja leta?

(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
26.11.2009 9:02:26   
tatam
Frost kot sem že prej prebrala imate kar nekaj izkušenj s takimi otroci.Moram povedat da me veseli brat kar pišete, mi malo pomaga razsvetlit moja laična razmišljanja o tej temiuser posted image  Kot sem že omenila prej o tem nisem brala,ker me ni zanimalo.Moji sumi so pač na podlagi otrokovega obnašanja in tega kar sem v zadnjih dveh mesecih prebrala o tem.Vem da je to malo,ampak se mi zdi da me nekak vodi materinski čut,da tu pa le nekaj ni v redu.
Pa nekak po vrsti naj odgovorim.Agresije pri nas ne toleriramo,vedno ga najprej opozorimo,mora se opravičit, če ne odneha in se zelo razburi ga odstranimo,kasneje sledi pogovor.Nikoli pa ne pustimo,da bi šlo mimo brez da bi ga na to opozorili. Prvotno smo ga kregali za take stvari,pa opravičit se je moral...Sedaj ga kregamo ne,ampak probamo s pogovorom.Je pa tak,da se mi zdi,da takrat ko mu govorim kak in kaj vse razume,mi obljubi da bo tak naredil..Čez pol ure pa se lahko zgodi isto! Kakih posebnih kazni mu za to ne dajemo.Mogoče je res ravno tu napaka?? Je pa res,da če mu za vsak tak prekršek damo kazen,se mu jih bo v enem dnevu nabralo za kar nekaj kazni in ne vem kolko je to smiselno?? Kaj mislite??
Avtoagresija je sicer v bolj blagi obliki-se mi zdi.Z glavo tolče ob zid al omaro,ali se zaletava v vrata,včasih se je grizel,sedaj grize "le" še oblačila-ponavadi rokaveuser posted image ne traja dolgo,izzove pa jo-po mojem njegova nemoč.Ko se počuti nemočnega,ko česa ne more ali ne zna naredit tak reagira.
Pri pouku vedno prvi vse konča,potem pa mu je dolgčas in bi klepetal,oz.se začne na ves glas smejat(čemu ali komu ni jasno nikomuruser posted image )Ne more sedet pri miru ,skače po stolu...V vrsti bolj težko hodi,ponavadi beži naprej in nazaj,skače v zrak...Tudi ko gremo mi na sprehod mora on laufat poleg nas,enostavno ne more hodit normalnouser posted image
Mislim,da učiteljica sklepa na podlagi tega obnašanja,da je čustveno nezrel,ker drugače nima nekih težav.
Aja,največji problem pa je to,da ko ga kdo kliče(tudi doma,v šoli najbolj) enostavno ne reagira.Velikokrat se zgodi,da se tak zatopi v knjigo,misli ali kam pač da enostavno ne sliši in vidi sveta okrog sebe.Pa ga lahko kličeš kolko hočeš,ne reagira.Doma grem jaz do njega,ga primem za ramo in "zbudim" v naš svet.V šoli pa je seveda to ful moteče. Tudi v podaljšanem se mi učiteljice pritožujejo...To se dogaja tudi na kakih obiskih,v trgovini,pri babici...Velikokrat pa ko mu kdo kaj govori enostavno vstane in odide stran.Zdaj domači ga že poznamo in vemo,da taki pač je.Ostali pa ponavadi čudno gledajo in si mislijo,kak nevzgojen fantuser posted image
Še glede pogovora.Ponavadi odgovarja z enozložnicami,al pa še to ne.Trenutno cele dneve govori o nogometu in nogometaših,predtem so bli dinozavri.To pomeni,da če že govori,govori o tem,zgovoren pa ni nikoli kaj preveč.Odpre se zelo redko,o svojih čustvih,strahovih ipd. pa ne govori nikoli!!

(odgovor članu frost)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
27.11.2009 15:30:18   
Anonimen
tatam - si že dobila vprašalnike iz centra?

(odgovor članu tatam)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
27.11.2009 19:26:26   
anajmad
tamtam sem tudi jst prebrala tvoje zapise in tudi jst mislim,da ni to ravno merilo za arspergerjev sindrom.Res,da nisem strokovnjak na tem področju in po pravici povedano sem čisto pravi laik,samo jst prebiram o avtizmu že od hčerinega 18 meseca dalje,ko je podala sum pediatrinja v RA.
To sploh niso znaki,moje mnenje,ampak prej kakšna hiperaktivnost v bistvu čisto normalen otroček,sam malo več se mu je treba posvetiti,oz. v šoli zaposliti. jst bi se na tvojem mestu pogovorila z razredničarko in kot si napisala,da prvi odgovarja na vsa vprašanja,naj mu dajo kakšno zaposlitev za tisti čas,ko se učitelj ukvarja z drugimi otroci. Niso vsi otroci enaki. Preveč bi bilo lepo,da bi jih postavil v vrsto in učil tako,kot učitelju paše.
Malo premisli. Če pa pogledaš realno v vsakemu od nas,je kanček avtizma.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
15.1.2010 10:36:10   
tatam
Včeraj smo imeli diagnostiko in dr.Macedonijeva je seveda takoj potrdila moje sume.Torej bo res Aspergerjev sindrom,kar je rekla,da se mu takoj vidi po obnašanju. Sedaj čakamo da naju pokličejo na razgovor,povedo kak in kako naprej.
Spraševali pa so me,če že imamo odločbo.Pozabla sem vprašat,če ta zahtevek lahko kar vložim ali moram počakat izvide??Mi zna katera odgovorit ,prosim!?

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
15.1.2010 15:34:21   
Anonimen
Midva sva bila do sedaj na testiranju na Centru za avtizem. Kaj nisi tudi ti poslala prijavnico na omenjeni center?

(odgovor članu tatam)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
15.1.2010 20:38:29   
tatam
Sem ja,a sem se potem odločla,da gremo najprej k dr.Macedonijevi potem pa še kam naprej če bo potrebno!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
15.1.2010 21:57:36   
anajmad
IZVIRNO SPOROČILO: tatam

Včeraj smo imeli diagnostiko in dr.Macedonijeva je seveda takoj potrdila moje sume.Torej bo res Aspergerjev sindrom,kar je rekla,da se mu takoj vidi po obnašanju. Sedaj čakamo da naju pokličejo na razgovor,povedo kak in kako naprej.
Spraševali pa so me,če že imamo odločbo.Pozabla sem vprašat,če ta zahtevek lahko kar vložim ali moram počakat izvide??Mi zna katera odgovorit ,prosim!?

Najbolje je,da se pogovoriš s šolsko psihologinjo in daš zahtevek za odločbo o usmerjanju. Šla boš na razgovor s svetovalko in ona ti bo povedala,kakšne prednosti dobi tvoj sin v šoli glede te odločbe.ne rabiš pa nobenih izvidov od Dr. Macedoni.
traja pa kar nekaj časa. Lahko boste čakali do jeseni,ko bo novo šolsko leto.

< Sporočilo je popravil anajmad -- 15.1.2010 21:58:42 >


_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
18.1.2010 17:57:40   
Anonimen
Danes dobila in prebrala knjigo: Priročnik za starše in strokovne delavce z naslovom Aspergerjev sindrom, avtor Tony Attwood. Noro dobra knjiga, res enostavno predstavljena diagnoza, priporočam vsem user posted image user posted image user posted image . Še nikol nisem nikjer zasledila toliko informacij o AS na enem mestu.

< Sporočilo je popravil jaknik1 -- 18.1.2010 17:58:32 >

(odgovor članu anajmad)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
18.1.2010 18:15:18   
NinaNiki
Ja Tony Atwood je fajn napisal, drugače je pa ful podobna tudi ta knjiga od neke hrvatice:
http://cobiss4.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1814065246613705&rec=1&sid=1

Sem oboje prečitalauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
9.2.2010 17:39:58   
Anonimen
tamtam, a mi lahko prosim napišeš tel. št. od dr. Macedoni in mi mal opišeš kako poteka diagnostika pri njej?

(odgovor članu NinaNiki)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
11.2.2010 20:54:18   
tatam
Telefonska številka nevrološke ambulante je 01 522 96 14
Jaz sem poklicala,potem sem pa morala poslat napotnico na njihov naslov,katero so mi vrnili in zraven napisali datume pregledov.
Najprej sva bila pri zdravnici.Ker ni kaj preveč sodeloval je bolj mene spraševala.Potem je bil pri defektologu.Prvič tudi ni sodeloval:-(( Naslednjič ko sva šla pa je lepo sodeloval.Potem so še pregledi pri psihologu-pri nas je bila psihologinja zraven pri zdravnici,se je še uvajala.Sprašujejo te bolj ali manj te vsakodnevne stvari...
No,ko sva šla z možem sama po izvide so nama pa vse lepo razložli,pa povedli med drugim,da že po pol ure ni blo dileme če ima Aspergerja al ne:-((
Če te še kaj zanima vprašaj-lahko na ZS!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
15.2.2010 15:22:36   
Zdrav.ko Dren
Otroci z avtizmom imajo kar pogosto tudi prebavne težave in ameriški gastroenterologi so objavili konsenz in priporočila o preiskavah in terapijah avtističnih otrok s prebavnimi težavami. Glede na to, da vzroki avtizma še niso poznani, avtorji zapišejo tudi, da bi se morali zdravstveni delavci zavedati, da je lahko problematično vedenje zgolj simptom neke zdravstvene težave - npr. zaprtja, driske, bolečine v trebuhu... Več tukaj

Želim vam, da bi z ustreznimi preiskavami lahko kar najbolje usmerjali zdravstveno pomoč vašemu otroku.



(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
17.2.2010 9:59:01   
NinaNiki
Bom kr tukaj vprašala...

Mojemu otroku(4,8 leta) tudi sumijo avtizem oz. aspergerjev sindrom...Pa me zanima kak reagirate ko vas otrok ne sliši, ko ne uboga?

Jaz ga včasih dobesedno nosim da ga lahko oblačim zraven, je postal tak nemiren, da ga včasih težko obvladam..Mam občutek, da me zanalašč zafrkava ...se kotali po tleh, ne posluša, ga skregam ..pa se mi smeji..

Kaj delate v teh primerih?user posted image

(odgovor članu Zdrav.ko Dren)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
28.2.2010 21:11:33   
ely*
Probi fuuuuul pretiravat ko kaj naredi v redu, res fuuuuuuuuuuul ga hvali, kar pa ti ni všeč na njegovem vedenju pa ignoriraj. To je pri nas zelo pomagalo. Se včasih zdi človek sam sebi mal butast ampak pomaga.

(odgovor članu NinaNiki)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
19.3.2010 8:05:34   
Anonimen
Malo sem si že prebrala, na tole temo, nekaj vprašanj pa še imam. Danes anonimna zato, ker ne sprašujem zase. Namreč, v sorodu imamo dečka starega 3 leta, ki praktično ne govori, jaz ga sicer ne vidim velikokrat ampak razen mama, ata, dedi mislim, da ne govori nič drugega. Sicer se mi ne zdi pri njem nič posebnega, je normalno živahen, motorično razvit, zelo vztrajen ko hoče nekaj dosečt.
Jaz sem videla veliko težav na strani njegovih staršev, saj imajo permisivno vzgojo na vsakem koraku.
V vrtcu težav s hrano, spanjem, sledenjem navodil nima. Tudi, ko je z babico in dedkom ne. Torej takole na hitro, bi rekel zelo razvajen otrok.
Vendar, mi je sedaj njegov očka povedal, da ima malček potrjen avtizem do 6 leta. Da razen zastonj cestnine in nekaj dodatnega dopusta in ene koze, ki se bo ukvarjala z njim v vrtcu ne dobijo nic?
Pa sem modro molčala ampak:
Ali se diagnoza avtist postavlja na vsakih nekaj let? Sama sem mislila, da si avtist ali pa ne? Ali obstajajo večje/manjše motnje avtističnega spektra?
Bili so pri dr. Macedonijevi za katero oba starša  mislita, da je ena kura ki nima pojma in je tudi postavila diagnozo.
Ali se je pri katerem res izkazalo, da se dr. Macedonijeva moti? Ali je možno dobit kašno pomoč (tista prej omenjena cestnina, dopust, strokovana pomoč) brez odločbe za pp?
Prosila bi še za kakšno knjigo, ki je primerna za laično izobrazbo na to temo. Namreč kako pravilno reagirati pri takem otroku. Ali so kaksne igrače, ki so primerne za razvoj govora in bi bile malčku v pomoc? Pomoč bi prišla predvsem prav babici in dedku.
Hvala za informacije.

(odgovor članu ely*)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
19.3.2010 17:16:54   
Salja
Kolikor je meni poznano je podana diagnoza avtizem za vedno?Kajti ni ozdravljiv...mislim, da je tudi nebi kr tako napisali.Je pa res da v večini vsaj meni so tako rekli, ne postavljajo diagnoz do Oš.

Če ima otrok diagnozo avtizem , mislim, da dobi lahko dodatek za neko, pa normalno tudi odločbo v vtrcu , šoli

_____________________________

Niti slučajno me ne moreš prestrašiti....Imam otroka!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
19.3.2010 17:22:10   
**Tinkara78**

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Malo sem si že prebrala, na tole temo, nekaj vprašanj pa še imam. Danes anonimna zato, ker ne sprašujem zase. Namreč, v sorodu imamo dečka starega 3 leta, ki praktično ne govori, jaz ga sicer ne vidim velikokrat ampak razen mama, ata, dedi mislim, da ne govori nič drugega. Sicer se mi ne zdi pri njem nič posebnega, je normalno živahen, motorično razvit, zelo vztrajen ko hoče nekaj dosečt.
Jaz sem videla veliko težav na strani njegovih staršev, saj imajo permisivno vzgojo na vsakem koraku.
V vrtcu težav s hrano, spanjem, sledenjem navodil nima. Tudi, ko je z babico in dedkom ne. Torej takole na hitro, bi rekel zelo razvajen otrok.
Vendar, mi je sedaj njegov očka povedal, da ima malček potrjen avtizem do 6 leta. Da razen zastonj cestnine in nekaj dodatnega dopusta in ene koze, ki se bo ukvarjala z njim v vrtcu ne dobijo nic?
Pa sem modro molčala ampak:
Ali se diagnoza avtist postavlja na vsakih nekaj let? Sama sem mislila, da si avtist ali pa ne? Ali obstajajo večje/manjše motnje avtističnega spektra?
Bili so pri dr. Macedonijevi za katero oba starša  mislita, da je ena kura ki nima pojma in je tudi postavila diagnozo.
Ali se je pri katerem res izkazalo, da se dr. Macedonijeva moti? Ali je možno dobit kašno pomoč (tista prej omenjena cestnina, dopust, strokovana pomoč) brez odločbe za pp?
Prosila bi še za kakšno knjigo, ki je primerna za laično izobrazbo na to temo. Namreč kako pravilno reagirati pri takem otroku. Ali so kaksne igrače, ki so primerne za razvoj govora in bi bile malčku v pomoc? Pomoč bi prišla predvsem prav babici in dedku.
Hvala za informacije.



koze,....kure?! Kdo je tu večji problem? Starši ali otrok?user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
19.3.2010 18:17:39   
frost
Glede na to, da veste da je avtizem spekter, ste sami delno odgovorili na svoje vprašanje. Spekter pomeni, da lahko motnje nihajo od lažjih do zelo težkih. Avtistični spekter obsega 5 motenj(Klasični avtizem, Aspergerjev sindrom, Rettov sindrom, Otroška dezintegrativna motnja in Neopredeljena pervazivna motnja), vsaka izmed teh motenj pa je spet spekter zase. Se pravi, dva posameznika z recimo klasičnim avtizmom lahko funkcionirata zelo različno.
Tista ''kura ki nima pojma'', je zaenkrat edina v Sloveniji, ki lahko potrdi diagnozo. Glede na to, da je samo človek, je logično, da se lahko kdaj tudi zmoti. Glede na to, da ima na tem področju veliko izkušenj, je malo verjetno da se je dejansko zmotila in postavila napačno diagnozo. Če imata starša pomisleke, lahko opravita dodatna testiranja na Centru za avtizem.

V vsakem primeru do diagnoze verjetno ni prišlo, ker je z otrokom vse v redu. Zgolj zaostanek v govoru ni dovolj za postavitev take diagnoze, morali so biti kakšni drugi simptomi, ki jih vi ne prepoznate ali ne vidite (pravite, da otroka ne vidite pogosto). Kakorkoli že, otrok ima očitno neke težave, katerim je potrebno posvetiti pozornost. Tisti kozi, ki se bo z njim ukvarjala v vrtcu se reče specialna pedagoginja in  je vsekakor kvalificirana za to, da otroku pomaga na področjih na katerih ima težave, pa če ima avtizem ali ne. Konec koncev se pomaga zaradi specifičnih težav, ne zaradi diagnoze kot take.

Avtizem je opredeljen kot doživljenjska motnja, kar še ne pomeni, da ni možnosti izboljšanja. Nekateri otroci z avtizmom napredujejo s pomočjo terapij (tudi takih, ki jih bo specialna pedagoginja izvajala v vrtcu) do take mere, da se naučijo uspešno funkcionirati in torej v nekih normalnih okoliščinah ne kažejo več simptomov avtizma. V takem primeru se diagnoza lahko spremeni. Lahko se tudi povsem ovrže. V tujini je to kar pogosta praksa. Otrok na primer dobi diagnozo Klasični avtizem. S pomočjo terapij etc. začne normalno komunicirat, govor se izboljša. Ko v govoru ne zaostaja več za vrstniki, nima več dovolj simptomov za diagnozo klasičnega avtizma, za katero je eden izmed kriterijev tudi zaostanek v razvoju govora. Zato diagnoza ''napreduje'' recimo v diagnozo neopredeljene pervazivne motnje. Pri razvoju govora bo najbolj pomagal logoped. Različne igrače, pristopi in podobno vam ne bodo kaj veliko pomagali, če ne boste vedeli, kaj z njimi početi.

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
20.3.2010 18:42:24   
anajmad
Ne bom se spuščala na to raven,kakšna kura je Dr. Macedoni,samo pa lahko povem iz naših izkušenj,in mnenj,ki sem jih dobila s strani raznih specialistov. Ta dotična gospa je specializacijo za pediatra naredila komaj "baje" leta 2007. In sploh nima potrjeno iz zdravniške zbornice,da je specialist za avtizem,ampak ker je šla v London v eno bolnišnico,kjer so se ukvarjali z otroci s to diagnozo in v bistvu je tam naredila en seminar in napisala diplomsko nalogo iz te vede(kar je tudi napisala Simona Weiss,če se že gremo) in zato,ker je ta dotična gospa žena gospoda Lukšiča,je mislila,da bo dobila licenco za to vedo in privat ambulanto,ampak je kolegi niso podprli, niti zdravniška zbornica???? In zdej,kakor sem slišala ji je še obrnil hrbet tudi društvo DAN. Ker se je šlo zaradi nekega denarja(sej se zmeraj začne in konča pri njem).
No,to sem hotela povedati(ker pri nas je bilo tudi vsiljeno mnenje pediatrinje v RA,da ima naša tamala avtizem) in smo šli raznim psihologom,raznim pediatrom in rekla sem si,če bom dobila vsaj tri potrditve,bom pa šla v tujino,da mi potrdijo ta presneti avtizem. Sem slišala same negativne stvari in kritike na račun Dr. Macedoni( pa čeprav se stanovski kolegi ne pluvajo radi drug po drugem). Toda,ko smo dobili(da sem jaz pomirjena) sedmo negativno anti potrditev avtizma ali arspergerjevega sindroma????????sem se malo zamislila nad vsem tem.
Sem si pa prebrala nekaj knjig( kar jih je pri nas na voljo) o avtizmu in na netu,pa lahko rečem,da bi jaz že s tem kar vem, naredila doktorat iz avtizma.
Res mislim,da je to modna diagnoza zadnje čase.
Saj ti pripada,če malo se pobrigaš za svojega otroka,marsikatere ugodnosti,samo vedeti moraš za njih. Zato pa obstajajo svetovalne službe in prvo kot prvo internet ali striček google.
Ni pa vsak otrok,če ne govori in je malce ven iz vseh standardov in ,da ne naredi Denverjevga testa"bebček" po domače. No zdej so drugačni izrazi za takšne sindrome in nisem namevarala užaliti nobenega.Ampak res mi gre na živce,kako vsepoprek izdajajo nevemkakšne diagnoze in seveda prestrašijo starše in da sploh ne govorim,kako etiketirajo otroke s tem. Marsikdo ne ve,kakšno škodo lahko naredi.
Res pa je,če ima otrok primanklaj(opazil bo vsak normalen starš),lahko si z marsikatero pomočjo pomaga.

In tole ,ko sem prebrala,da ima fantek potrjeno diagnozo do 6 leta,je čisto mimo. Ne vem kaj bi rekla?

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu frost)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
20.3.2010 21:59:06   
Anonimen
Punce hvala za razlago. Saj jaz tud ne vem če je z malčkom sploh kaj narobe. Bolj me je zmotil odnos staršev. Samo mi je fino, da malo več vem o tem, da mi ne bodo probali prodat tople vode user posted image user posted image .

(odgovor članu anajmad)
  Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
20.3.2010 23:18:35   
KT
Prebrala sem napisano, a se ne glede na vse odločila, da napišem nekja vrstic v upanju, da mi boste svetovale. Od 9. meseca dalje so moji hčeri beležili zaostanek v razvoju. Obiskovala je NFT zaradi slabe grobe motorike, fina motorika je prevladala in posledično hči ni imela interesa za grobo motoriko. Shodila je pozno, t.j. pri 17 mesecih, govori še danes ne (pri več kot dveh letih in pol - uporablja le osnovne dvozložne besede mama, tata, papa itd.). Pri letu in pol smo bili pri Dr Macedonijevi, ki nas je "poslala" domov z diagnozo, da mala ni avtistična. Vse krasno, dokler nismo bili napoteni k psihologinji v ZD, ki je pred tednom dni zopet diagnosticirala avtizem. Po njenih besedah mala ne sledi navodilom in ne vspostavlja pravega kontakta s sogovornikom. Njena neverbalna komunikacija je po pravici povedano zavidanja vredna. Z gestami, mimiko obraza, artikulacijo glasu zna povedati skoraj da vse: kdaj je žejna, lačna, kdaj mora na stranišče, kdaj je žalostna ali vesela. Na testih se je odrezala sovrstnikom enako, a kaj ko verbalno ne skomunicira svojih čustev, zahtev, itd. Kar se tiče izražanja čustev, morem povedati, da je izredno čustvena, se veliko objema (ne samo z domačimi, ampak tudi z otroci v vrtcu in vzgojiteljicami, itd) in pusti "človeku blizu". Agresija: nič izrednega, običajna trma za njena leta, uveljavljanje svojega prepričanja in "sama", obdobje grizenja je - se mi zdi - prerasla, igrače rada deli.
Moram priznati, da jo v prej napisanih postih zlatih RR ne vidim, a vseeno vas prosim za nasvet - naj soglašam z nadaljnjim obravnavanjem moje hčere in iskanjem dodatne diagnoze ali naj pustim otroku, da sam izpelje svojo razvojno pot?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
21.3.2010 7:36:46   
**Tinkara78**
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Punce hvala za razlago. Saj jaz tud ne vem če je z malčkom sploh kaj narobe. Bolj me je zmotil odnos staršev.


Sem že veliko prebrala na temo te dr.. Ampak, vseeno mislim, da če otrok potrebuje pomoč mi je to imenovanje s kozami in vse odveč. Sploh v prisotnosti otroka.

Se mi pa zdi, da je v današnjem času preveč diagnoz hiperaktivnost, avtist,..... moje osebno mnenje. In tu se strinjam z Anajmad.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: Sum na Aspergerjev sindrom ali avtistični...
21.3.2010 8:56:31   
anajmad
KT pri nas je bilo podobno. In zdej,ko je starejša se normalno prilagaja,ampak tudi ima slabe dneve(kot vsak). Sploh mislim,da so na udaru tisti otroci,ki zaostajajo po merilih. Ampak jaz mislim,da se to da popraviti. Jaz bi na vašem mestu zaposrosila(če je v vrtcu) za posebno pomoč. Samo izpolneš prošnjo,daš skozi komisijo(poveš kaj opažaš) in zahtevaj ,da ima čimvečkrat tedensko. Letos se je spremenil zakon in otroci so lahko opravičeni v vrtcu do 5x tedensko. Drugače pa ne jo "učiti" ampak samo z igro in pesmicami in boste videli,kako se ji bo odprlo.
Svetovala sem ti,kako smo mi delali. Upam,da ti bo v pomoč.

_____________________________

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?