|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 22:38:38   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Germaine

No ja, lezalo mi je na dusi, morala sem spustiti malo pare. user posted image



Zdaj dihaš user posted image user posted image ?


(odgovor članu Germaine)
  Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 22:40:45   
thevenus
IZVIRNO SPOROČILO: ajsek

Jaz sem krščena, pa me to ni na noben način ožigosalo. user posted image
Če otroku zliješ pol deci vode na glavo in je to njegov edini stik z vero in Cerkvijo, ga to ne bo prav na noben način zaznamovalo. Če ga pa vzgajaš v veri, bo pa to nanj vplivalo, tudi če boš 15 let počakal s krstom.
Vrednote, ki jih starši prenašajo naprej na otroka, ga zaznamujejo, to je dejstvo. Ampak ne vem, zakaj bi bilo bistveno bolje, da otroka vzgajaš v ateizmu kot v veri. Niti slabše, da ne bo pomote. Vsak po svoji presoji.

Me pa ne bo nihče prepričal, da je ta floskula, da želite dat otroku izbiro in ga zato niste krstili, karkoli drugega kot ateistična vzgoja. A doma kdaj molite? A greste v nedeljo k maši? A mu pripovedujete zgodbe iz Sv. Pisma? Vi ste izbrali, da ga ne boste vzgajali kot kristjana, kar je ravno tako "vsiljena" odločitev, kot če bi ga. Samo v današnjih časih in v naši generaciji se to smatra za bolj sprejemljivo.


Pri tej dilemi se mi ne zdi sporen sam krst (zlivanje vode na glavo), temveč to, da z njim izkažem podporo cerkvi kot instituciji in da se podredim nečemu, v kar ne verjamem. To se mi zdi neumno. S fantom razmišljava o krstu samo zaradi njegovih staršev. To, da nek vernik pričakuje od mene, da se v njegovi cerkvi pretvarjam, zato da bo storjeno, kar se spodobi pa se mi zdi višek neumnosti. Kako naj obljubim, da ga bom vzgajala v nečem, v kar ne verjamem?
Molitev, zakramenti, obiskovanje maše se mi ne zdijo vera, temveč tradicija in uklanjanje katoliški cerkvi. Nič nimam proti veri, a iskrene vere vidim bolj malo, večino gre za nekaj "kar se spodobi in je prav" in ljudje to počno, ker so tako naučeni in ne, ker bi o tem razmišljali. Nevzgajati za kristjana da otroku možnost biti karkoli. Nikoli mu ne bom rekla, da je vera neumnost, vzgajati ga v nečem, v kar ne verjamem, pa bi bilo hinavsko. Otroku bom enostavno rekla, da ne vem, "kaj je res" in kaj ni in da bo to moral sam zase raziskati. Vera je lepa, a poiskati si moraš svojo vero.
Menim, da je edino pošteno, da je starš do otroka iskren, zato mislim, da pač učimo otroke tisto, v kar verjamemo, hkrati pa jih moramo naučiti misliti s svojo glavo.

(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 22:46:56   
thevenus
IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko

Podpiram krst v družinah, kjer jim to nekaj pomeni, kjer so resnično in iskreno verni, ne pa tisto napravljanje zato da se bo vasi nebo govorilo. Zato sem proti vsakršnemu vsiljevanju in prigovarjanju h krstu s strani mam, tašč, babic, sosed, kogarkoli in zdi se mi glupo (pa nimam nič proti v tem primeru), da svojega otroka krstijo starši, ki pravijo da itak ne hodijo v cerkev, k mašam, niso verni, pač takšne in podobne izjave. Če hodiš v cerkev, iskreno veruješ, potem pač tudi krstiš otroka in ga vzgajaš v tem duhu. Ne vidim pa poante, da ne hodiš v cerkev, v bistvu ne veruješ, otroka pa daš vseeno krstit iz nekih običajev, resnično ne vidim. Ampak pač, vsakemu po svoje. Midva sva si tudi edina, da najin otrok ne bo krščen, ker pač nama to nič ne pomeni, imel bo pa vso opcijo in podporo, če se bo za to odločil kasneje v svojem življenju. Midva sva pač mnenja, da zato, da mu privzgojiva določene vrednote, ki se nama zdijo pomembne, ne potrebujema institucije, pa četudi se najino in versko prepričanje v določenih segmentih prekriva. 


user posted image

(odgovor članu Arwenko)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 23:06:49   
TuBoLina_86
IZVIRNO SPOROČILO: Germaine

Pozdravljena, dekleta!

Zelo rada bi slisala vase mnenje o pereci temi, ki mi kar ne da miru, se posebej, ko berem nekatere poste na tem forumu.

Zdi se mi, da vas vecina da otroka krstiti, ker je to pac del tradicije v druzini, ker se to pac pricakuje in je to tudi edino prav, a ne da?
Verjetno ste tudi same bile krscene kot dojencki in se vam zdi normalno, da to storite tudi s svojem otrocajem. Vendar pa dajte malo premisliti... a vas je kdo takrat povprasal, ce se morda strinjate s tem, da vas uradno prijavijo kot clana RKC in vam s tem dolocijo (dajo nek "zig") kateri veri boste od takrat naprej pripadali? Seveda ne. Saj verjetno niste znale takrat se niti sedeti same brez podpore, kaj sele, da bi lahko izrazile lastno mnenje. Ne slisi se prevec fer, kajne?
Zdaj pa pomislite, da v bistvu tocno to pocnete svojim otrokom! Nic ni narobe s tem, da je celotna druzina na obeh straneh krscanskega porekla ze od nekdaj. Vendar ne bi smel krst postati del tradicije z vsiljevanjem.

Starsi nimajo te pravice, da bi dolocali identiteto svojega otroka. Tako kot se ne bi strinjale z genskim manipuliranjem zarodka in narocale iz kataloga "puncka mora biti, z zelenimi ocmi, rdeckastimi lasmi, zivahna in nadarjena za igranje violine". (!!!)
Starsi bi morali otroku pustiti, da se sam razvija, da sam gradi na svoji osebnosti in oblikuje lastno identiteto. Pri tem mu seveda stojimo ob strani z razlagami, odgovori, predstavimo mu tudi krscanstvo z objektivnega vidika in mu pustimo, da si ustvari mnenje o njem. Kasneje se otrok se vedno lahko odloci, da bo opravljal krst, in ko ga bo, bo to dejansko NEKAJ POMENILO. Njemu in starsem, saj se bo sam, zavestno in odlocno zavezal tej veroizpovedi. Ali pa ne, seveda. Kakorkoli, to je edino fer do otroka in verjemite mi, da vam ne bo nikoli zal, da ste prekinile "druzinsko tradicijo, ki obstaja, ker pac obstaja, ker se je tako pocelo ze od nekdaj". Tudi otrok vam bo hvalezen, ker je sam dobil moznost, da si ustvari mnenje in sam odloca o tako pomembnih stvareh.


Ali podobno razmisljate kot jaz? Se s cem ne strinjate? Kako mislite, da vecina mladih starsev dandanes razmislja o tem?


se bom kar tule podpisala....

živim v majhni vasici, kjer vsi hodijo v cerkev, ker se to pač spodobi, ker če nebodo šli, bodo o njih govorili, češ, a si videl, on pa ni šel v nedeljo k maši..... ko prideš v cerkev, je seveda prvo, da te pogledajo, če si dovolj dobro oblečen....

odkar sem skupaj z sedanjim fantom in očetom mojega otroka, sploh ne razmišljam o krstu, cerkveni poroki.... bla bla bla....

zame je to ena ˝folklora˝, tradicija....

je bila zadnjič soseda na kavici, in sva se malo pogovarjale, pa me vpraša, čuj, kdaj bo pa krst? pa rečem, kaki krst? mali nebo krščen... pa je tak pogledalauser posted image user posted image user posted image KAJ??!! neboste ga krstili?? pa sem ji rekla, zakaj? samo zato, ker drugi hočejo, ker se tak spodobi? sem rekla, ne, nebom ga silila v vero, ker niti sama ne verjamem v boga.... pol pa sem mislila, da bo takoj zvala izganjalca hudičev.... sem rekla, če bo htel, ko bo zadosti velik, da bo razumel pojem boga, vere, cerkve, mu plačam krst, pa makar muslimanske vere....
će bi živela v texasu, bi me valda na mestu ustrelila user posted image user posted image user posted image user posted image

če pa bodo slučajno uvedli verouk kot obvezni predmet na OŠ, pa se bom kar v avstrijo preselila.... ali ga bom pa kar doma poučevala....

sploh pa po tem, ko pride na dan vedno več mučenj, posiljevanj, zlorabljanj iz strani katoliške cerkve... pa da imajo župniki otroke.... naš ga ima, je bil na preverjeno pred par leti.... mu je kupil nov avto, iz denarja, ki ga je pobral od ˝vernih vaščanov˝ za nevemkolikšno obnovo orgel, fasade.... bla bla bla....

NE, NEBOM KRSTILA SVOJEGA OTROKA!!
NE VERJAMEM V BOGA!! BOGA NI!!! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

17.09.2009 ob 8:48 sem postala ponosna mamica malega sončka Tina

ob rojstvu, 17.9.2009: 3140 g, 50 cm
1 leto : 10,5 kg, 77 cm

(odgovor članu Germaine)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 23:32:58   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: TuBoLina_86
sem rekla, ne, nebom ga silila v vero, ker niti sama ne verjamem v boga....


no vidiš, v tem je point. vsak vzgaja v svojem prepričanju. ne mi lapat da atesiti vzgajajo v "svobodnem duhu izbire".

sploh pa po tem, ko pride na dan vedno več mučenj, posiljevanj, zlorabljanj iz strani katoliške cerkve...


in preziram takele komentarje zakaj "vera" ni dobra (čeprav je govora o inštitucijah) - če bi mučenja, posiljevanja, zlorabljanja bila res tako povezano z vero, ne vem kaj je bil potem en Stalin. papež mogoče? pa še zdaleč ni edini. današnja Kitajska ni nobena cvetka..

bottom line je, da vsaka vera ali nevera lahko rodi pošasti od ljudi. kdor tega ne prizna, itak sam sebi zatiska oči. jaz pričakujem da jih najdem povsod. dobre in slabe ljudi. lahko bi celo rekla, da nič ne pričakujem - vzamem kot pride. vsakega človeka posebej. tako je najbolj fer. zgražat se nad vero, ker so ljudje ozkogledi, je pa tako kot mislit da so vsi ateisti eni klalci, ker je bil to Stalin al pa Mao.

(odgovor članu TuBoLina_86)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 23:35:45   
rija
vsak po svoje.

in to, da delate neke stvari samo zato, da se bo otrok lahko pozneje sam odločil, je lari-fari.

s tem samo opravičujete smiselnost svojih dejanj.

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 23:47:38   
Andromeda

IZVIRNO SPOROČILO: rija

vsak po svoje.

in to, da delate neke stvari samo zato, da se bo otrok lahko pozneje sam odločil, je lari-fari.

s tem samo opravičujete smiselnost svojih dejanj.


Se strinjam! Ker če bi tako zelo "spoštovali" otrokovo identiteto mu ne bi dali niti imena niti ga vzgajali - naj se za vse sam odloči, ko bo odrasel a ne? user posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: KRST - a ga je RES treba?
19.3.2010 23:49:03   
Andromeda
IZVIRNO SPOROČILO: TuBoLina_86


NE, NEBOM KRSTILA SVOJEGA OTROKA!! NE VERJAMEM V BOGA!! BOGA NI!!! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image




Ljubica draga, ti pač ne verjameš vanj, ne rabiš pa drugih v to prepričevati! Upam, da bodo moderatorji umaknili tvoj post, ker iz njega veje eno samo sovraštvo.

< Sporočilo je popravil Andromeda -- 19.3.2010 23:51:14 >

(odgovor članu TuBoLina_86)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 7:42:42   
zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
in preziram takele komentarje zakaj "vera" ni dobra (čeprav je govora o inštitucijah) - če bi mučenja, posiljevanja, zlorabljanja bila res tako povezano z vero, ne vem kaj je bil potem en Stalin. papež mogoče? pa še zdaleč ni edini. današnja Kitajska ni nobena cvetka..

Hm - dejstvo je, da je v zgodovini za velik del vojn, klanja, pobijanja bila izgovor/razlog ravno vera, zato se človek že upravičeno sprašuje, koliko je vera (religija) v resnici "dobra". Še dandanes - samo poglej, za koliko terorističnih dejanj je razlog vera. Se mi že dozdeva, da bi nam bilo na svetu dosti lepše, če ne bi obstajala nobena religija - ali pa tudi če bi obsatajal samo ena - oboje pa je žal nemogoče.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 7:42:44   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz


IZVIRNO SPOROČILO: Splišni
Ja, že res. Samo lahko imaš tak strah na primer pred staro mamo. Pol je že mal odpuščeno, no.

STRAH pred staro mamo? user posted image user posted image user posted image
To si pa težko predstavljam - kaj ti pa stara mama more. user posted image Ni ga človeka, ki bi imela pred njim tak strah, da bi njemu na ljubo šla otroka krstit.


jaz sem krščena in sem tudi hodila k verouku. ko sem tik pred birmo, vse skupaj poslala k hudiču user posted image , mi je babica samovoljno na moj naslov naročila revijo Ognjišče (al kaj je že bilo), vse dokler je zmogla plačevat naročnino. user posted image  vse kar sem prebrala v tisti reviji, je bil strip Indijanček. user posted image

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 7:46:39   
zmajaz
Ja - na najstnike še lahko pritiskajo - ali vsaj poskušajo - na odrsalo samostojno osebo pa nobena stara mama enostavno NE MORE imeti vpliva. Moja tudi vsako nedeljo sedi pri maši, pa ji ni prišlo na kraj pameti me niti vprašati, ali ne mislim dati otrok krstit - ker sem ji svoje mnenje o cerkvi že zdavnaj povedala in ne boste verjeli, da mi je v veliki meri dala celo za prav, zase je pa potem rekla, da pač hodi, da gre vsaj 1x na teden malo med ljudi. user posted image

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 7:51:09   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Ja - na najstnike še lahko pritiskajo - ali vsaj poskušajo - na odrsalo samostojno osebo pa nobena stara mama enostavno NE MORE imeti vpliva. Moja tudi vsako nedeljo sedi pri maši, pa ji ni prišlo na kraj pameti me niti vprašati, ali ne mislim dati otrok krstit - ker sem ji svoje mnenje o cerkvi že zdavnaj povedala in ne boste verjeli, da mi je v veliki meri dala celo za prav, zase je pa potem rekla, da pač hodi, da gre vsaj 1x na teden malo med ljudi. user posted image


tudi dober razlog. user posted image
no, meni je babica zamerila. pa tudi moževi sorodniki, ko sem povedala ta svoje o naši cerkvi.user posted image
moj tamal je krščen. na moževo željo. in če bo hotel, ga bo sam vozil k verouku. jaz pri tem izstopam.
tasta pa občasno peljemo v cerkev (ker sam ne more) in pač takrat vsi malo potrpimo. pač ne molim, čeprav še vedno znam kakšen očenaš. user posted image

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 7:58:59   
zmajaz
Ja - tile "verniki" so prav zanimivi. Za mojo staro mamo bi vsak rekel, da je zagrižena vernica, ker vsako nedeljo sedi pri maši. Potem ji pa recimo rečem, da bo hčerki ime Sara in da je to sicer svetopisemsko ime. Pa pravi - "aja?". Pa rečem - ja, seveda, Sara je bila Abrahamova žena, ki je pri skoraj 100 letih starosti rodila otroka. Pa se začudi "A res?" user posted image Pa si mislim - halo, kdo hodi vsako nedeljo k maši poslušat sv. pismo - ti ali jaz? Pa jo vprašam za nameček, če še ni brala sv. pisma (ker vem da ima vsaj ene 3 različice doma) - pa reče, da ne, da tega ne more brati, ker je preveč grozljivo - samo klanje itd. user posted image user posted image user posted image user posted image

Tule v naši župniji je že tako da imamo take vernike, da jaz, ki se nimam več za vernico, vem o krščanstvu in sv. pismu bistveno bisteveno več od večine tistih, ki pridno sedijo pri maši.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.3.2010 8:00:56 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 8:02:50   
Anonimen
az sem krščena in sem tudi hodila k verouku. ko sem tik pred birmo, vse skupaj poslala k hudiču



a si ti jst slucajno?user posted image

cist isto. pol mi je bilo zal, ker sem brez daril ostala. user posted image edino od stare mame sem dobila uhane, ker jih je itak ze imela kupljene za mojo birmouser posted image

< Sporočilo je popravil miska_mccute -- 20.3.2010 8:03:17 >

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 8:13:11   
kaya2007
midva sva oba krščena (jaz sicer samo krščena in cerkveno poročena, mož ima še ostale zadeve), tamale pa nisem dala krstiti. zakaj, pravzaprav ne vem...ampak sem takrat razmišljala in se tudi nobenega razloga krstu v prid nisem spomnila user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 8:14:45   
Anonimen
Ali podobno razmisljate kot jaz? Se s cem ne strinjate? Kako mislite, da vecina mladih starsev dandanes razmislja o tem?


HB za različnost!

svoja otroka sem krstila, ker sem jima želela dati neko pripadnost. tudi v veri. če se bosta odločila drugače tekom odraščanja, jima ne bom stala napoti. h krstu me ni silil nihče od starih staršev (bilo je sicer kdaj kakšno vprašanje o tem, a ga nikakor nisem jemala kot siljenje... npr. moji nečaki niso krščeni pa jih nič drugače ne obravnavajo kot moje otroke, ki so)
mene so krstili kot dojenčka, tudi mojega brata_ jaz sem se odločila nadaljevati tradicijo, moj brat je ateist. ne počutiva se zaradi tega nič drugačna.

tradicija se mi zdi nekaj, kar ne smemo zanemariti.
in zame vera in RKC nista enako. krst pa je vseeno obred, ki naj bi pomenil začetek vere.

je pa res, da nekateri vero doživljajo povsem drugače kot jaz (imajo pa vse "glavne" vere enako sporočilo za vernike, le bog(ovi) se imenuje(jo) drugače)... nisem ena tistih, ki mora biti pri maši vsako nedeljo...

(odgovor članu Germaine)
  Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 8:22:42   
TuBoLina_86
IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Ljubica draga, ti pač ne verjameš vanj, ne rabiš pa drugih v to prepričevati! Upam, da bodo moderatorji umaknili tvoj post, ker iz njega veje eno samo sovraštvo.


jaz se opravičujem če sem koga užalila, sem pa napisala svoje mnenje, tako kot ti.... nikomur ne vsiljujem nič, sploh nisem mislila napisat sovražen post, in mi je zelo žal, če si ga ti sovražno prebrala, ker pač verjameš v to....

jaz ne verjamem, in še par se jih najde..... napisala sem samo, kako jaz gledam na te stvari, saj zato pa je forum, a ne? user posted image

jaz nebom tebi vsilila, da NE verjami, ti pa meni neboš, da NAJ verjamem...

in tako kot je napisala zmajaz, žaostno ampak resnično, velik razlog za klanje dandanes prav vera.... pa nema veza, če katoliška ali muslimanska.... vera je... žal







_____________________________

17.09.2009 ob 8:48 sem postala ponosna mamica malega sončka Tina

ob rojstvu, 17.9.2009: 3140 g, 50 cm
1 leto : 10,5 kg, 77 cm

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 8:41:33   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
in preziram takele komentarje zakaj "vera" ni dobra (čeprav je govora o inštitucijah) - če bi mučenja, posiljevanja, zlorabljanja bila res tako povezano z vero, ne vem kaj je bil potem en Stalin. papež mogoče? pa še zdaleč ni edini. današnja Kitajska ni nobena cvetka..

Hm - dejstvo je, da je v zgodovini za velik del vojn, klanja, pobijanja bila izgovor/razlog ravno vera, zato se človek že upravičeno sprašuje, koliko je vera (religija) v resnici "dobra". Še dandanes - samo poglej, za koliko terorističnih dejanj je razlog vera. Se mi že dozdeva, da bi nam bilo na svetu dosti lepše, če ne bi obstajala nobena religija - ali pa tudi če bi obsatajal samo ena - oboje pa je žal nemogoče.


mislim, da si pozabila prebrat drugi del mojega posta. kaj nihče ne vidi kaj se dogaja tam kjer ni vere? kaj je na tibetu s kitajci? kaj je v Sierra Leoneju in vojaških huntah po celi afriki? vojaških huntah v južni ameriki? tukaj ni vera "the problem". pozabljate da vsa ta dela prihajajo od ljudi, naj bodo verni ali neverni - vsi delajo iste grozote. in lepa dela tudi. vera ni glavenga pomena, razsevtlejnje človeka kot razvite duše pa je.

po moje religija je samo ena, samo ljudje jo delijo - itak user posted image samo pravim ti, lahko vzameš karkoli in se sklicuješ na to, samo odgovoren si ti in ne na tisto kar se sklicuješ. severna koreja se sklicuje na marsikaj, samo na vero ne. pa miljoni umirajo od lakote. jaz vidim tukaj isti greh kot v Sudanu npr.. na kaj se sklicujejo, je trivialnega pomena, če gledaš rezultat. oboje je sfaljeno v osnovi.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 9:31:15   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA
ateizem je precej huda beseda za današnji način hedonističnega življenja na asketskih temeljih.

Jaz pa ne vidim nobene povezave med ateizmom in hedonizmom. Vsaj pri meni osebno je ni. Sem bila prej ateistka, kakor hedonistka. user posted image
IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute
1x je nanesla tema s5, da kdaj bo krst. in sem rekla: meni krst ne pomeni nic . ce ste toliko za, zorganizirajte, placajte, se narocite.....pripeljem malega in ga krstite.

Tudi midva z g. Možem sva predn časom tako rekla. Še vedno pa ostaja dejstvo, da otroka to, da je krščen, ne bi pri ničemer v življenju oviralo.
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
vsaka vzgoja je pristranska. "ateistična", "odprta" ali katerakoli druga "vrsta". saj smo ljudje in naša prepričanja oblikujejo našo vzgojo in poglede (ka)ko predstavljamo stvari.

Načeloma drži, ampak saj otroka vzgajamo po svojem prepričanju, kajne? Prepričani smo, da je zanje to dobro (naša vzgoja), realni starši pa poleg tega še dopuščamo možnost, da si bodo otroci, ki bodo dovolj stari, premislili in se morda ne bodo strinjali z nami. Kar posledično torej pomeni, da četudi jih vzgajamo kakor ateiste, lahko kasneje sami "najdejo vero" in se krstijo na lastno željo.
IZVIRNO SPOROČILO: pety78
s kako pravico pa daš ti otroku ime, ki je TEBI všeč, ne pa njemu?

Z enako, kakor sem opisala v prejšnjem odstavku - z našim prepričanjem. Otrok se namreč ob rojstvu ni sposoben sam odločati. Na srečo (otrok, seveda) imamo takšno zakonodajo, da si otrok lahko takoj (ob soglasju realnih staršev), ko je to sposoben razumeti, sam spremeni ime.
IZVIRNO SPOROČILO: thevenus
Pri tej dilemi se mi ne zdi sporen sam krst (zlivanje vode na glavo), temveč to, da z njim izkažem podporo cerkvi kot instituciji in da se podredim nečemu, v kar ne verjamem.

Podpis.
IZVIRNO SPOROČILO: rija
samo opravičujete smiselnost svojih dejanj.

Ne vem, če je za to, da nimam ne želje, ne potrebe po krstu svojih otrok, potrebno opravičilo (meni sami ali preostalemu svetu).
IZVIRNO SPOROČILO: k.tja
zame vera in RKC nista enako. krst pa je vseeno obred, ki naj bi pomenil začetek vere.

Vera in RKC sta tudi zame dva popolnoma različna pojma, ampak krst se opravlja v prostorih, ki so v lasti RKC in pred ljudmi, ki so pripadniki RKC. Zato me to še toliko bolj odbija.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 9:51:53   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
vsaka vzgoja je pristranska. "ateistična", "odprta" ali katerakoli druga "vrsta". saj smo ljudje in naša prepričanja oblikujejo našo vzgojo in poglede (ka)ko predstavljamo stvari.


Načeloma drži, ampak saj otroka vzgajamo po svojem prepričanju, kajne? Prepričani smo, da je zanje to dobro (naša vzgoja), realni starši pa poleg tega še dopuščamo možnost, da si bodo otroci, ki bodo dovolj stari, premislili in se morda ne bodo strinjali z nami. Kar posledično torej pomeni, da četudi jih vzgajamo kakor ateiste, lahko kasneje sami "najdejo vero" in se krstijo na lastno željo.


in obratno, ne? da če jih vzgajaš v veri, lahko kasneje sami "najdejo" ateizem. saj pravim, vzgajamo vedno po svojem prepričanju, ki je subjektivno. ko pa odrastejo, se pa itak sami odločijo.

ta cela tema se mi zdi pa en navaden cirkus, ki nima konca..

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 9:53:01   
zmajaz

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
tukaj ni vera "the problem". pozabljate da vsa ta dela prihajajo od ljudi, naj bodo verni ali neverni - vsi delajo iste grozote. in lepa dela tudi.

Ja - drži - krivi so ljudje, ampak vera jim je prepogosto zelo priročen IZGOVOR - veliko stvari se je zgodilo V IMENU VERE.

_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 10:46:10   
limonita
Uf, tole je pa tema zame. Cerkve ne prenesem, mi gre na kozlanje, sploh pa papež tam v Rimu in njegovi sodelavci. Torej, otroka niti slučajno nočem dat krstit. Ko sem zadnjič to povedala doma mojim domačim so se zgražali nad tem in me gledali kot da sem padla z lune in to kljub temu da vedo kaj menim o cerkvi in kljub temu da ne hodim v cerkev. Bo še pestro, pa se otrok še niti rodil ni. 

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 10:52:04   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: limonita
Ko sem zadnjič to povedala doma mojim domačim so se zgražali nad tem in me gledali kot da sem padla z lune

Tudi za mojo go. Taščo sem jaz, s tega vidika, da sem ateistka in nekrščena, vredna manj od pravoslavcev (nacionalistka je in jih ne prenese)... jaz pa v jok. user posted image

(odgovor članu limonita)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 11:21:43   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
tukaj ni vera "the problem". pozabljate da vsa ta dela prihajajo od ljudi, naj bodo verni ali neverni - vsi delajo iste grozote. in lepa dela tudi.

Ja - drži - krivi so ljudje, ampak vera jim je prepogosto zelo priročen IZGOVOR - veliko stvari se je zgodilo V IMENU VERE.


kakor sem rekla. izgovor je lahko karkoli. tudi moja rit. pa to ne pomeni, da je moja rit problem, niti da je slaba user posted image user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: KRST - a ga je RES treba?
20.3.2010 11:58:13   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: k.tja
in zame vera in RKC nista enako.

Ja to je bila pri meni prva faza oddaljevanja od krščanstva - najprej sem rekla, da sta vera in RKC dva različna pojma, ko sem pa malo več prebrala o zgodovini krščanstva ipd., sem pa spoznala, da je pravzaprav RKC "izumila" krščanstvo in da krščanstvo ni nič drugačno od drugih mitov, tako da v bistvo težko rečeš, da se boš distanciral od RKC in "obdržal" krščanstvo, ker je to eno in isto. user posted image Glavni razlog za nastanek religij je pa itak ta, da je to najboljši način za kontroliranje ljudi. user posted image

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.3.2010 12:01:25 >


_____________________________

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?