|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Rusija - predlog sporazuma
13.1.2011 17:51:32   
bela.kava
tako, tukaj je PREDLOG SPORAZUMA: http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&vt=40&mandate=-1&unid=PZ|C0A3EAF7881C7D9AC12578080047DC51&showdoc=1

Mene je tako zelo strah kaj bo to pomenilo v praksi, tudi MK sporazum se tako idilično bere, pa kaj ko svet ni takšen, ko je korupcija na vsakem vogalu. Ali nam ta sporazum pomaga ali nas pošilja v nove fronte? Vejamem, da so nameni sestavljalcev najboljši, a kaj ko je praksa nekaj povsem drugegauser posted image user posted image user posted image

SPORAZUM MED VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE IN VLADO RUSKE FEDERACIJE  MEDDRŽAVNIH POSVOJITVAH

Vlada Republike Slovenije in Vlada Ruske federacije, v nadaljevanju pogodbenici, sta se

v prepričanju, da naj bi otrok za skladen osebnostni razvoj odraščal v srečnem, ljubečem in razumevajočem družinskem okolju,

v prepričanju, da mora vsaka država kot prednostno nalogo sprejeti ustrezne ukrepe, ki omogočajo varstvo in vzgojo v njegovi matični družini,

v prepričanju, da je lahko prednost meddržavne posvojitve omogočiti, da otrok, ki mu ni mogoče najti ustrezne družine v matični državi, živi v stalni družini,

v prepričanju, da so potrebni ukrepi, s katerimi se zagotovi, da so meddržavne posvojitve v otrokovo korist in da se spoštujejo njegove temeljne pravice ter da se preprečujejo ugrabitve, prodaja ali trgovina z otroki,

sporazumeli:

I. DEL

SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Opredelitev pojmov

V tem sporazumu izrazi pomenijo: 1. meddržavna posvojitev: posvojitev otroka ene države s strani posvojitelja druge države; 2. posvojitev: nastanek razmerja med posvojiteljem in posvojencem kot pri rojstvu med starši in otrokom; 3. otrok: oseba od rojstva do dopolnjenega 18. leta starosti oziroma pridobitve poslovne sposobnosti; 4. osrednja organa:
- v Republiki Sloveniji: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve,
- v Ruski federaciji: ……………………….;

5. pooblaščeni organi:
- v Republiki Sloveniji: pristojni centri za socialno delo;
- v Ruski federaciji: ……………………….;

6. matična država: država pogodbenice, kjer prebiva otrok;

7. država sprejema: država pogodbenice, kjer prebiva bodoči posvojitelj.
    2. člen
    Cilji sporazuma

    Cilji tega sporazuma so:

    a) določiti pogoje in način izvajanja meddržavnih posvojitev, ki bodo zagotavljali, da je posvojitev v otrokovo korist in da se s postopkom posvojitve spoštujejo njegove temeljne pravice, priznane v nacionalni zakonodaji in v mednarodnih aktih, ki zavezujejo državi pogodbenici;

    b) vzpostaviti tak sistem sodelovanja med pogodbenicama, ki bo zagotavljal spoštovanje ukrepov za zaščito otrok in s tem preprečitve ugrabitev, prodaje ali trgovine z otroki.

    3. člen
    Pravni učinki posvojitve

    (1) S posvojitvijo po tem sporazumu nastane med posvojiteljem in posvojencem enako razmerje, kot je po zakonodaji države sprejema urejeno med starši in njihovimi otroki, med posvojencem in njegovimi potomci ter posvojiteljem in njegovimi sorodniki pa enaka razmerja kot med sorodniki.

    (2) Pravice in dolžnosti, ki jih ima posvojenec po zakonodaji matične države do svojih staršev in drugih sorodnikov, ter pravice in dolžnosti njegovih staršev in sorodnikov do njega s posvojitvijo po tem sporazumu prenehajo.

    (3) Z dnem, ko postane odločba o posvojitvi v matični državi pravnomočna, ima pravne učinke iz prvega in drugega odstavka tega člena in je neposredno izvršljiva tudi v državi sprejema.

    (4) Nastanek oziroma prenehanje pravnih razmerij iz prvega in drugega odstavka tega člena se vpiše v ustrezen dokument v skladu z nacionalno zakonodajo pogodbenic.

    (5) Posvojitev, izvedena po tem sporazumu, je trajna in se ne more razvezati.

    II. DEL

    POSTOPEK MEDDRŽAVNE POSVOJITVE

    4. člen
    Pogoji na strani posvojitelja

    (1) Osebe, ki prebivajo v eni državi in želijo posvojiti otroka s prebivališčem v drugi državi, vložijo vlogo za meddržavno posvojitev pri pristojnem organu države, v kateri prebivajo.

    (2) Pristojni organ iz prvega odstavka tega člena preveri izpolnjevanje pogojev na strani vlagatelja po določbah svoje nacionalne zakonodaje in opravi v ta namen potrebna dejanja.

    (3) Po opravljenem preverjanju pošlje pristojni organ države sprejema vlogo in poročilo s svojimi ugotovitvami ter ustrezno dokumentacijo osrednjemu organu te države.

    5. člen
    Pošiljanje vloge

    Če osrednji organ države sprejema na podlagi poročila pristojnega organa iz tretjega odstavka 4. člena oceni, da je vlagatelj primeren, ker izpolnjuje vse pogoje za posvojitev po nacionalni zakonodaji, pošlje vlogo in poročilo z ustrezno dokumentacijo osrednjemu organu matične države in o tem obvesti vlagatelja.

    6. člen
    Pogoji na strani otroka

    (1) Pooblaščeni organ matične države preveri, ali so za otroka, ki se daje v posvojitev, izpolnjeni pogoji za posvojitev po nacionalni zakonodaji. Na podlagi takega preverjanja in dejanj pripravi pooblaščeni organ matične države poročilo s podatki o otrokovi identiteti, primernosti za posvojitev, poreklu, družinskem okolju, socialni in zdravstveni anamnezi otroka in njegove družine, ter o morebitnih posebnih potrebah otroka.

    (2) Pooblaščeni organ matične države pošlje poročilo z dokumentacijo iz prvega odstavka tega člena osrednjemu organu te države.

    7. člen
    Izbira bodočega posvojitelja in predhodna namestitev

    (1) Če osrednji organ matične države na podlagi poročila in dokumentacije pooblaščenega organa oceni, da so pogoji za meddržavno posvojitev na strani otroka v celoti izpolnjeni, pooblaščeni organ matične države izmed vlagateljev iz države sprejema izbere najprimernejšega bodočega posvojitelja.

    (2) Po opravljenih dejanjih iz prvega odstavka tega člena osrednji organ matične države poročilo in dokumentacijo o otroku pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    (3) Osrednji organ matične države obvesti osrednji organ države sprejema tudi o obdobju predhodne namestitve v skladu z nacionalno zakonodajo matične države.

    (4) Predhodna namestitev ne sme trajati dalj kot eno leto.

    8. člen
    Soglasje bodočega posvojitelja

    (1) Osrednji organ države sprejema obvesti o prejemu poročila in dokumentacije iz 7. člena izbranega bodočega posvojitelja in mu omogoči seznanitev z vsebino, ne da bi se pri tem razkrila identiteta otroka in bioloških staršev. Izbrani bodoči posvojitelj na podlagi teh podatkov izrazi svoje soglasje s pisno izjavo, ki jo poda pri pooblaščenem organu države sprejema, ta pa jo pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    (2) Osrednji organ države sprejema obvesti o soglasju iz prvega odstavka tega člena osrednji organ matične države.

    III. DEL POSVOJITEV

    9. člen
    Posvojitev

    (1) Po pridobitvi soglasja iz 8. člena pristojni organ matične države v skladu z določbami nacionalne zakonodaje sprejme odločitev o predhodni namestitvi v družino izbranega bodočega posvojitelja.

    (2) V primeru iz prvega odstavka tega člena pooblaščeni organ države sprejema ves čas spremlja bivanje otroka v družini izbranega bodočega posvojitelja in vsak mesec pripravi pisno poročilo, ki ga pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    (3) Osrednji organ države sprejema pošlje poročilo iz drugega odstavka tega člena osrednjemu organu matične države.

    (4) Po prejemu poročil iz drugega odstavka tega člena pooblaščeni organ matične države poda mnenje osrednjemu organu matične države, ali se otrok lahko posvoji s strani izbranega bodočega posvojitelja.

    (5) Pristojni organ matične države izda odločbo o posvojitvi ali odločbo, s katero ugotovi, da pogoji za posvojitev niso izpolnjeni, ker posvojitev ni v korist otroka. To odločbo osrednji organ matične države pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    10. člen
    Ukrepi za zaščito otroka

    Če je otrok predhodno nameščen v družini izbranega bodočega posvojitelja in se nahaja v državi sprejema, pa pooblaščeni organ te države meni, da ni v otrokovo korist, da ostane pri izbranem bodočem posvojitelju, mora ta pooblaščeni organ v sodelovanju z osrednjim organom ukreniti vse potrebno, da zaščiti otroka, natančneje pa:
    a) poskrbeti, da se otrok odvzame izbranemu bodočemu posvojitelju in se zanj uredita začasna vzgoja in varstvo;
    b) v posvetovanju z osrednjim organom matične države brez odlašanja skladno s postopkom meddržavne posvojitve, določenim v tem sporazumu, poskrbeti za novo nastanitev otroka z namenom posvojitve, ali če to ni mogoče, poskrbeti za drugo dolgoročno vzgojo in varstvo;
    c) poskrbeti za otrokovo vrnitev v matično državo kot zadnjo možnost, če je to v njegovo korist.

    11. člen
    Razveljavitev odločbe o posvojitvi

    (1) Če se po izdaji odločbe o posvojitvi izkaže, da ni bil izpolnjen kateri od pogojev za posvojitev, ki jih določata zakonodaji držav pogodbenic, organ matične države, ki je izdal odločbo o posvojitvi, uvede postopek za razveljavitev odločbe o posvojitvi v skladu z določbami zakonodaje matične države.

    (2) Uvedbo postopka za razveljavitev odločbe o posvojitvi lahko zahteva tudi osrednji organ države sprejema.

    IV. DEL

    UREDITEV IZSTOPA IZ MATIČNE DRŽAVE TER VSTOPA IN PREBIVANJA OTROKA V DRŽAVI SPREJEMA

    12. člen
    Ureditev izstopa iz matične države ter vstopa in prebivanja otroka v državi sprejema

    Odločba o predhodni namestitvi oziroma odločba o posvojitvi, ki jo izda pristojni organ matične države na podlagi tega sporazuma, predstavlja podlago za pridobitev dokumentov za izstop otroka iz matične države in velja kot dovoljenje za začasno prebivanje, ki otroku omogoča vstop in prebivanje v državi sprejema do pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje v skladu z nacionalno zakonodajo države sprejema oziroma v primeru začasne namestitve, za čas namestitve.

    13. člen
    Zdravstveno zavarovanje

    Otrok, ki je z odločbo pristojnega organa matične države predhodno nameščen v družino izbranega posvojitelja, je, ne glede na to, da nima stalnega prebivališča v državi sprejema, zdravstveno zavarovan kot družinski član zavarovanca ― izbranega bodočega posvojitelja.

    V. DEL

    SODELOVANJE ORGANOV

    14. člen
    Medsebojno obveščanje

    Osrednja organa se ves čas postopka medsebojno obveščata o poteku posvojitve.

    15. člen
    Sodelovanje organov

    (1) Osrednja organa sodelujeta in spodbujata sodelovanje med pooblaščenimi organi v svojih državah za varstvo otrok in doseganje drugih ciljev sporazuma.

    (2) Osrednja organa:
    a) zagotovita informacije o posvojitveni zakonodaji in postopkih svoje države ter druge
    informacije, kot so statistični podatki;
    b) se medsebojno obveščata o izvajanju tega sporazuma ter spremljata in ocenjujeta njegovo izvajanje na rednih letnih srečanjih.
    16. člen
    Ukrepi za preprečitev kršitev sporazuma

    Osrednja organa izvajata neposredno ali prek pooblaščenih organov ustrezne ukrepe za preprečitev nezakonitih finančnih ali drugih koristi v zvezi s posvojitvijo ter ukrepe za preprečevanje vseh dejavnosti, ki so v nasprotju s cilji tega sporazuma.

    17. člen
    Hramba in dostop do podatkov

    Osrednja organa in pooblaščeni organi pogodbenic zagotovijo hrambo podatkov in dostop do njih v skladu z nacionalno zakonodajo.

    18. člen
    Overitev dokumentov

    Če pristojni organ države, v katero je namenjen dokument, to zahteva, mora biti dostavljen overjen prevod dokumenta, skladen z izvirnikom.

    19. člen
    Dolžnost hitrega ukrepanja

    Pristojni organi pogodbenic v postopku posvojitve ukrepajo hitro.

    VI. DEL

    STROŠKI

    20. člen
    Stroški

    Vlagatelji oziroma izbrani posvojitelj krijejo:

    a) stroške premestitve otroka iz matične države v državo sprejema, vključno s stroški prevoza;
    b) stroške potnega lista ter morebitne potrebne izdatke zdravstvenega in psihološkega poročila;
    c) stroške prevoda uradnih listin in
    d) administrativne ter druge stroške.

    VII. DEL

    KONČNE DOLOČBE
    21. člen
    Končne določbe

    (1) Ta sporazum se sklene za obdobje štirih let. Po poteku tega obdobja se njegova veljavnost samodejno podaljša vsakokrat za eno leto, če ga nobena pogodbenica pisno ne odpove.

    (2) Če ena pogodbenica ta sporazum odpove, ta preneha veljati po poteku 30 dni od dneva prejema pisnega obvestila o njegovi odpovedi, postopki posvojitve, začeti na podlagi tega sporazuma, pa bodo kljub prenehanju njegove veljavnosti končani po določbah tega sporazuma.

    (3) Morebitni spori v zvezi z razlago ali izvajanjem tega sporazuma se rešujejo z neposrednimi pogajanji med osrednjima organoma pogodbenic.

    (4) Ta sporazum začne veljati z dnem prejema zadnjega obvestila pogodbenic po diplomatski poti, da so izpolnjeni vsi notranjepravni pogoji za začetek njegove veljavnosti.


    Sestavljeno v ___________ dne ___________ v dveh izvirnikih, vsak v slovenskem, ruskem in angleškem jeziku, pri čemer so vsa besedila enako verodostojna. V primeru razlik med besedili prevlada besedilo v angleškem jeziku.


    ZA VLADO ZA VLADO
    REPUBLIKE SLOVENIJE RUSKE FEDERACIJE



    < Sporočilo je popravil bela.kava -- 13.1.2011 17:52:32 >
    Neposredna povezava do sporočila: 1
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    13.1.2011 23:35:09   
    Tia-na

    POSTOPEK MEDDRŽAVNE POSVOJITVE

    4. člen
    Pogoji na strani posvojitelja

    (1) Osebe, ki prebivajo v eni državi in želijo posvojiti otroka s prebivališčem v drugi državi, vložijo vlogo za meddržavno posvojitev pri pristojnem organu države, v kateri prebivajo.

    (2) Pristojni organ iz prvega odstavka tega člena preveri izpolnjevanje pogojev na strani vlagatelja po določbah svoje nacionalne zakonodaje in opravi v ta namen potrebna dejanja.

    (3) Po opravljenem preverjanju pošlje pristojni organ države sprejema vlogo in poročilo s svojimi ugotovitvami ter ustrezno dokumentacijo osrednjemu organu te države.

    Ne vem, kako so si to zamislili, ker tudi brez tega sporazuma mi in tujci vlagamo enako prošnjo na urad in sicer osebno se tam prikažeš in oddaš vlogo ... lahko to rečem za italijane in francoze, ker so bili na uradu tako kot mi - par s svojim odvetnikom. Predvidevam, da italijani in francozi imajo že kak sporazum o posvojitvah z rusi. Pa tule gre še za zgodbo v ozadju in sicer odvetniki imajo že prej neke povezave z uradom in sirotišnicami in so otroci že v naprej "znani", čeprav se o tem ne govori oz. par naj tega ne bi vedel in naj bi izgledalo tako, kot da na uradu izberejo najpreimernejšega otroka zate.

    5. člen
    Pošiljanje vloge

    Če osrednji organ države sprejema na podlagi poročila pristojnega organa iz tretjega odstavka 4. člena oceni, da je vlagatelj primeren, ker izpolnjuje vse pogoje za posvojitev po nacionalni zakonodaji, pošlje vlogo in poročilo z ustrezno dokumentacijo osrednjemu organu matične države in o tem obvesti vlagatelja.

    Hm, pot bi se občutno podaljšala ... csd, ministrstvo, rusko ministrstvo, csd, urad za mladinsko politiko ...

    6. člen
    Pogoji na strani otroka

    (1) Pooblaščeni organ matične države preveri, ali so za otroka, ki se daje v posvojitev, izpolnjeni pogoji za posvojitev po nacionalni zakonodaji. Na podlagi takega preverjanja in dejanj pripravi pooblaščeni organ matične države poročilo s podatki o otrokovi identiteti, primernosti za posvojitev, poreklu, družinskem okolju, socialni in zdravstveni anamnezi otroka in njegove družine, ter o morebitnih posebnih potrebah otroka.

    (2) Pooblaščeni organ matične države pošlje poročilo z dokumentacijo iz prvega odstavka tega člena osrednjemu organu te države.

    bla, bla, bla ... ti podatki, ki jih hranijo na uradu so oobičajno precej razlikujejo od tistih realnih.

    7. člen
    Izbira bodočega posvojitelja in predhodna namestitev

    (1) Če osrednji organ matične države na podlagi poročila in dokumentacije pooblaščenega organa oceni, da so pogoji za meddržavno posvojitev na strani otroka v celoti izpolnjeni, pooblaščeni organ matične države izmed vlagateljev iz države sprejema izbere najprimernejšega bodočega posvojitelja.

    (2) Po opravljenih dejanjih iz prvega odstavka tega člena osrednji organ matične države poročilo in dokumentacijo o otroku pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    (3) Osrednji organ matične države obvesti osrednji organ države sprejema tudi o obdobju predhodne namestitve v skladu z nacionalno zakonodajo matične države.

    (4) Predhodna namestitev ne sme trajati dalj kot eno leto.

    jao, jao ...

    8. člen
    Soglasje bodočega posvojitelja

    (1) Osrednji organ države sprejema obvesti o prejemu poročila in dokumentacije iz 7. člena izbranega bodočega posvojitelja in mu omogoči seznanitev z vsebino, ne da bi se pri tem razkrila identiteta otroka in bioloških staršev. Izbrani bodoči posvojitelj na podlagi teh podatkov izrazi svoje soglasje s pisno izjavo, ki jo poda pri pooblaščenem organu države sprejema, ta pa jo pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    če rpav razumem, ti daš soglasje na podlagi nekakšne brezimene kartoteke o otroku? niti pod razno ... ti moraš otroka videti, z njim preživeti nekaj časa, ker te kartoteke so kot sem rekla eno, realnost je nekaj drugega.

    (2) Osrednji organ države sprejema obvesti o soglasju iz prvega odstavka tega člena osrednji organ matične države.

    III. DEL POSVOJITEV

    9. člen
    Posvojitev

    (1) Po pridobitvi soglasja iz 8. člena pristojni organ matične države v skladu z določbami nacionalne zakonodaje sprejme odločitev o predhodni namestitvi v družino izbranega bodočega posvojitelja.

    (2) V primeru iz prvega odstavka tega člena pooblaščeni organ države sprejema ves čas spremlja bivanje otroka v družini izbranega bodočega posvojitelja in vsak mesec pripravi pisno poročilo, ki ga pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    (3) Osrednji organ države sprejema pošlje poročilo iz drugega odstavka tega člena osrednjemu organu matične države.

    (4) Po prejemu poročil iz drugega odstavka tega člena pooblaščeni organ matične države poda mnenje osrednjemu organu matične države, ali se otrok lahko posvoji s strani izbranega bodočega posvojitelja.

    (5) Pristojni organ matične države izda odločbo o posvojitvi ali odločbo, s katero ugotovi, da pogoji za posvojitev niso izpolnjeni, ker posvojitev ni v korist otroka. To odločbo osrednji organ matične države pošlje osrednjemu organu države sprejema.

    vse se hudo zavleče, prihranjena je morda le kakšna pot v rusijo bodočim posvojiteljem. Sedaj je tako, da imaš ti v cca 6 mesecih po oddaji papirjev na urad, otroka že doma in s slovenskim državljanstvom. jao, jao ...

    10. člen
    Ukrepi za zaščito otroka

    Če je otrok predhodno nameščen v družini izbranega bodočega posvojitelja in se nahaja v državi sprejema, pa pooblaščeni organ te države meni, da ni v otrokovo korist, da ostane pri izbranem bodočem posvojitelju, mora ta pooblaščeni organ v sodelovanju z osrednjim organom ukreniti vse potrebno, da zaščiti otroka, natančneje pa:
    a) poskrbeti, da se otrok odvzame izbranemu bodočemu posvojitelju in se zanj uredita začasna vzgoja in varstvo;
    b) v posvetovanju z osrednjim organom matične države brez odlašanja skladno s postopkom meddržavne posvojitve, določenim v tem sporazumu, poskrbeti za novo nastanitev otroka z namenom posvojitve, ali če to ni mogoče, poskrbeti za drugo dolgoročno vzgojo in varstvo;
    c) poskrbeti za otrokovo vrnitev v matično državo kot zadnjo možnost, če je to v njegovo korist.

    11. člen
    Razveljavitev odločbe o posvojitvi

    (1) Če se po izdaji odločbe o posvojitvi izkaže, da ni bil izpolnjen kateri od pogojev za posvojitev, ki jih določata zakonodaji držav pogodbenic, organ matične države, ki je izdal odločbo o posvojitvi, uvede postopek za razveljavitev odločbe o posvojitvi v skladu z določbami zakonodaje matične države.

    (2) Uvedbo postopka za razveljavitev odločbe o posvojitvi lahko zahteva tudi osrednji organ države sprejema.

    IV. DEL

    UREDITEV IZSTOPA IZ MATIČNE DRŽAVE TER VSTOPA IN PREBIVANJA OTROKA V DRŽAVI SPREJEMA

    12. člen
    Ureditev izstopa iz matične države ter vstopa in prebivanja otroka v državi sprejema

    Odločba o predhodni namestitvi oziroma odločba o posvojitvi, ki jo izda pristojni organ matične države na podlagi tega sporazuma, predstavlja podlago za pridobitev dokumentov za izstop otroka iz matične države in velja kot dovoljenje za začasno prebivanje, ki otroku omogoča vstop in prebivanje v državi sprejema do pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje v skladu z nacionalno zakonodajo države sprejema oziroma v primeru začasne namestitve, za čas namestitve.

    13. člen
    Zdravstveno zavarovanje

    Otrok, ki je z odločbo pristojnega organa matične države predhodno nameščen v družino izbranega posvojitelja, je, ne glede na to, da nima stalnega prebivališča v državi sprejema, zdravstveno zavarovan kot družinski član zavarovanca ― izbranega bodočega posvojitelja.

    tole je prva dobra stran tega sporazuma, da je otrok zavarovan od prvega dne, ker drugače zna to trajat kak mesec preden lahko urediš zavarovanje.

    V. DEL

    SODELOVANJE ORGANOV

    14. člen
    Medsebojno obveščanje

    Osrednja organa se ves čas postopka medsebojno obveščata o poteku posvojitve.

    15. člen
    Sodelovanje organov

    (1) Osrednja organa sodelujeta in spodbujata sodelovanje med pooblaščenimi organi v svojih državah za varstvo otrok in doseganje drugih ciljev sporazuma.

    (2) Osrednja organa:
    a) zagotovita informacije o posvojitveni zakonodaji in postopkih svoje države ter druge
    informacije, kot so statistični podatki;
    b) se medsebojno obveščata o izvajanju tega sporazuma ter spremljata in ocenjujeta njegovo izvajanje na rednih letnih srečanjih.
    16. člen
    Ukrepi za preprečitev kršitev sporazuma

    Osrednja organa izvajata neposredno ali prek pooblaščenih organov ustrezne ukrepe za preprečitev nezakonitih finančnih ali drugih koristi v zvezi s posvojitvijo ter ukrepe za preprečevanje vseh dejavnosti, ki so v nasprotju s cilji tega sporazuma.

    17. člen
    Hramba in dostop do podatkov

    Osrednja organa in pooblaščeni organi pogodbenic zagotovijo hrambo podatkov in dostop do njih v skladu z nacionalno zakonodajo.

    18. člen
    Overitev dokumentov

    Če pristojni organ države, v katero je namenjen dokument, to zahteva, mora biti dostavljen overjen prevod dokumenta, skladen z izvirnikom.

    19. člen
    Dolžnost hitrega ukrepanja

    Pristojni organi pogodbenic v postopku posvojitve ukrepajo hitro.

    VI. DEL

    STROŠKI

    20. člen
    Stroški

    Vlagatelji oziroma izbrani posvojitelj krijejo:

    a) stroške premestitve otroka iz matične države v državo sprejema, vključno s stroški prevoza;
    b) stroške potnega lista ter morebitne potrebne izdatke zdravstvenega in psihološkega poročila;
    c) stroške prevoda uradnih listin in
    d) administrativne ter druge stroške.

    kakšen evro bi se tule prišparal ... kar precej, ker ni nikjer omenjen odvetnik, vendar še vedno ne vem, zakaj bi se posvojitve v rusiji spremenile le za nas slovence ...

    VII. DEL

    KONČNE DOLOČBE
    21. člen
    Končne določbe

    (1) Ta sporazum se sklene za obdobje štirih let. Po poteku tega obdobja se njegova veljavnost samodejno podaljša vsakokrat za eno leto, če ga nobena pogodbenica pisno ne odpove.

    (2) Če ena pogodbenica ta sporazum odpove, ta preneha veljati po poteku 30 dni od dneva prejema pisnega obvestila o njegovi odpovedi, postopki posvojitve, začeti na podlagi tega sporazuma, pa bodo kljub prenehanju njegove veljavnosti končani po določbah tega sporazuma.

    (3) Morebitni spori v zvezi z razlago ali izvajanjem tega sporazuma se rešujejo z neposrednimi pogajanji med osrednjima organoma pogodbenic.

    (4) Ta sporazum začne veljati z dnem prejema zadnjega obvestila pogodbenic po diplomatski poti, da so izpolnjeni vsi notranjepravni pogoji za začetek njegove veljavnosti.


    Sestavljeno v ___________ dne ___________ v dveh izvirnikih, vsak v slovenskem, ruskem in angleškem jeziku, pri čemer so vsa besedila enako verodostojna. V primeru razlik med besedili prevlada besedilo v angleškem jeziku.


    ZA VLADO ZA VLADO
    REPUBLIKE SLOVENIJE RUSKE FEDERACIJE


    [/quote]


    tole sem sicer le na hitro preletela, vendar na prvi pogled se mi ne dopade najbolj ... preveč spominja na sporazum z makedonijo.

    (odgovor članu bela.kava)
    Neposredna povezava do sporočila: 2
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    13.1.2011 23:51:17   
    Tia-na
    Hm, še tole je zapisano na uradni strani, kjer se nahaja ta veleumni sporazum:

    Nekaj posvojitev otrok iz Ruske federacije se v Sloveniji vsako leto že realizira, tako je bilo po podatkih matičnega registra Ministrstva za notranje zadeve v letu 2009 osem takih posvojitev, v letu 2008 pa tri posvojitve.


    (odgovor članu Tia-na)
    Neposredna povezava do sporočila: 3
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    14.1.2011 12:14:15   
    bojan4
    Identičen prepis poteka posvojitev  kot MK v letu 2007 , ki ga je podpisal Vizjak. Takoj , ko je kasneje v mesecu maju stopil v veljavo se je zgodilo tisto kar sem takrat napisal na tem forumu že parkrat. Zadeve se bodo ustavile za 200 %. Verjemite brez skrivnega  odvetnika in denarja v Rusiji ne bo šlo . Tako zadeva še sedaj  poteka v MK le brez odvetnika. In deluje. Žal za nekatere ne bo uspešno zaradi težav na finančnem delu. Žal.

    (odgovor članu bela.kava)
    Neposredna povezava do sporočila: 4
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    14.1.2011 14:28:08   
    Tia-na
    IZVIRNO SPOROČILO: bojan4

    Verjemite brez skrivnega  odvetnika in denarja v Rusiji ne bo šlo .


    Odvetnik v Rusiji ni prav nič skriven, je lepo javen in z licenco in te zastopa pri vseh uradnih institucijah in na sodni obravnavi. Plača se pa samo in edino njemu, če (in kam) pa on ta denar razprši pa se ne ve in bolje je tako.

    (odgovor članu bojan4)
    Neposredna povezava do sporočila: 5
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    14.1.2011 14:33:25   
    bojan4
    Po podpisanem  sporazumu odvetnik ne bo več prišel v poštev. In zato govorim  o skrivnem odvetniku , ki ti bo tam pomagal ker sam pač tega ne zmoreš.

    (odgovor članu Tia-na)
    Neposredna povezava do sporočila: 6
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    14.1.2011 15:45:46   
    bela.kava
    IZVIRNO SPOROČILO: bojan4

    Tako zadeva še sedaj  poteka v MK le brez odvetnika. In deluje. Žal za nekatere ne bo uspešno zaradi težav na finančnem delu. Žal.


    Torej je bilo pisanje o le štirih podarjenih digitalcih izmišljotina ali pa se bili iz zlata ... se opravičujem za sarkazem, a tole mi je sedaj nabilo pritisk med zvezde ...

    (odgovor članu bojan4)
    Neposredna povezava do sporočila: 7
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    17.1.2011 7:28:02   
    bojan4
    Ne , ne , so bili čisto navadni le , da eden od lastnikov teh dela zdaj živi in dela v Sloveniji.

    (odgovor članu bela.kava)
    Neposredna povezava do sporočila: 8
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    17.1.2011 13:30:51   
    1ali
    Ja, uslugo tudi jaz ne poimenujem koruptivno dejanje. Slišala sem, da so morali Slovenci z uslugami poplačati otroka. Očitno pa morajo taki, ki nimajo drugih možnosti pač plačati, sporazum gor ali dol.

    Bojim se, da ima Bojan prav, da se s sporazumom  z Rusijo zgodi situacija iz Makedonije.

    (odgovor članu bojan4)
    Neposredna povezava do sporočila: 9
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    20.1.2011 17:09:29   
    Iza12345
    O sranje, kaj so šli zdaj še kle mešat štrene. Kot sem nahitro preletela sporazum je dobra pogruntavščina le tisto o zavarovanju.

    Odvetnika ne omenjajo več. Ja zares, Tia-na, tudi mene zelo zanima kako hudiča jim je v interesu "poenostaviti" postopek le za Slovence, pa je vseh drugih nacij mnogo več, sem jih tudi sama videla na lastne oči.

    Podpisati izjavo o posvojitvi kar tako, brez da bi otroka videl, dobil info iz njegove kartoteke... ja, halo????

    Ne morem verjet..... očitno bomo ostali pri enem. Kdaj pa stopi v veljavo?

    (odgovor članu 1ali)
    Neposredna povezava do sporočila: 10
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    31.1.2011 12:44:56   
    Matejčika
    Se da to kako preprečit? Da bi se sprejel sporazum, namreč.

    _____________________________

    Ne mečte pušk v koruzo, ker se lahko zataknejo v moj kombajn, potem pa mam pravo sranje! :)

    (odgovor članu Iza12345)
    Neposredna povezava do sporočila: 11
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    14.2.2011 16:30:23   
    Iza12345
    in komentar nekoga blizu sestavljalcev sporazuma: na presenečenje vseh, so se pari zdaj kar odpravili v Rusijo, pa bi si mislili, da bodo počakali na sporazum in mnogo lažji postopek... khm

    (odgovor članu Matejčika)
    Neposredna povezava do sporočila: 12
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    14.2.2011 17:52:53   
    1ali
    Seveda, saj samo avtorji sporazuma verjamejo, da bo lažje. Vsi drugi močno dvomimo v uspešnost, še posebno po izkušnjah z Makedonijo.

    (odgovor članu Iza12345)
    Neposredna povezava do sporočila: 13
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    29.3.2011 9:59:59   
    Fiona11
    Ojla,

    a katera ve, a je kdo od zastopnikov posvojiteljev (Živa...?) sodeloval pri pripravi tega sporazuma? A nas kdo zastopa?

    Razmišljam, da bi morale naše pomisleke in vprašanja glede izvajanja sporazuma poslati na ministrstvo predno bo sporazum sprejet.

    Moramo vsaj probat....

    (odgovor članu 1ali)
    Neposredna povezava do sporočila: 14
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    30.3.2011 20:56:28   
    Tia-na
    Fiona, ne vem, če nas kdo zastopa. Kolikor sem zasledila na spletni strani vlade sodelujejo le uradniki. V oči mi je padlo tudi, da imajo popolnoma napačne podatke o številu posvojenih otrok.

    Nekaj posvojitev otrok iz Ruske federacije se v Sloveniji vsako leto že realizira, tako je bilo po podatkih matičnega registra Ministrstva za notranje zadeve v letu 2009 osem takih posvojitev, v letu 2008 pa tri posvojitve.

    4. Predlog za sestavo delegacije, predračun stroškov za njeno delo in način pokritja

    Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kot nosilec aktivnosti za sklenitev sporazuma, po dogovoru z ostalimi udeleženimi področji, predlaga naslednjo sestavo delegacije:

    - mag. Ana Vodičar, direktorica Direktorata za družino, Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, vodja delegacije;
    - Jana Lovšin, vodja Službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve;
    - Sneža Mihailova, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve;
    - Tanja Oberski, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve,
      da uskladi besedilo Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o
      meddržavnih posvojitvah. Stroški za delo delegacije bodo kriti iz sredstev Ministrstva za delo,
      družino in socialne zadeve.



    (odgovor članu Fiona11)
    Neposredna povezava do sporočila: 15
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    21.4.2011 19:38:47   
    Pinky12
    jooooooooj pa ravno zdaj ko sva se še midva odločila podati v to user posted image

    porkafiks, če nimaš sreče pa res nimaš sreče user posted image

    (odgovor članu Tia-na)
    Neposredna povezava do sporočila: 16
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    21.4.2011 20:14:46   
    bela.kava
    Pinky12, vse kar ti šiba sedaj po glavi, spada zraven ... glej kakorkoli se sedaj naprezaš, je to tako kot če bi imela vijugast daljnogled ... vidiš le do prvega zavoja.
    Torej have a little faith ... za zadnjim zavojem je najbrž en  user posted image  

    Torej, nič panike zaradi enega predloga sporazuma, ki v tem trenutku še ni podpisan, ok?

    (odgovor članu Pinky12)
    Neposredna povezava do sporočila: 17
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    21.4.2011 20:47:47   
    Pinky12
    uf, hvala, bela.kava, saj imaš prav... saj če pa bi tako hitro metali puško v koruzo, potem želja ni dovolj močna. Pri nama je! user posted image

    Najin prvi ovinek je itak poroka, vmes csd in tako dalje. user posted image

    (odgovor članu bela.kava)
    Neposredna povezava do sporočila: 18
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    15.5.2011 20:45:43   
    Cvrk
    Pozdravljeni vsi clani oz. Kolikor berem predvsem clanice forumauser posted image

    Ker sembolj nov na temi, z mojo pa sva ravno sklenila da greva v rusko akcijo me zanima ali je na tem sporazumu kaj novega? Kaksni so trendi iz RU (nekje sem prebral da naj bi bilo manj otrok kot pred leti)user posted image

    Vsem hvala za pomoc pa srecno!

    (odgovor članu Pinky12)
    Neposredna povezava do sporočila: 19
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    15.5.2011 21:32:10   
    1ali
    No, če mene vprašaš, bi rekla, naj ga ne podpišejo, glede na izkušnje z Makedonijo.

    Kako to misliš, da je otrok manj?
    V Rusiji jih je menda res manj kot jih je bilo, saj jim nataliteta močno pada. V Slovenijo pa prihaja vedno več otrok iz Rusije. Čakalne dobe za Slovence še ni, ker za enkrat je še več otrok kot potencialnih kandidatov.

    (odgovor članu Cvrk)
    Neposredna povezava do sporočila: 20
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    18.5.2011 12:25:44   
    Cvrk
    1ali hvala za odgovor, upam da v prihodnje res ne bodo uradniki postavili v utečen stroj kakšnih administrativnih bremz!

    (odgovor članu 1ali)
    Neposredna povezava do sporočila: 21
       RE: Rusija - predlog sporazuma
    13.7.2011 7:24:36   
    Anonimen
    Odgovor MDDSZ glede sporazuma, datiran februarja:

    Po elektronski pošti se se obrnili na nas z vprašanjem glede postopka posvojitve iz Ruske federacije oz. vas konkretno zanima, kako daleč je postopek sprejemanja sporazuma o posvojitvah med Rusko federacijo in Slovenijo.
     
    V zvezi z vašim vprašanjem vas seznanjamo, da se je postopek šele pričel - pobuda za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Rusko federacijo o meddržavnih posvojitvah je bila konec decembra 2010 sprejeta na Vladi RS in pričakujemo, da se bodo pogajanja kmalu pričela. Ruski strani smo posredovali naš predlog besedila sporazuma, z njihove strani pa smo prejeli njihov predlog. Trenutno proučujemo prejeti predlog in v tej fazi je izjemno težko napovedati, kdaj naj bi bil sporazum usklajen in sprejet (in seveda začel veljati), sploh glede na dejstvo, da se pogajanja še niti niso pričela.
     
    Dejstvo je, da ne glede na to, ali želijo pari oz. posamezniki posvojiti otroka iz Republike Slovenije ali iz tujine, je postopek posvojitve s strani slovenskih organov isti. Pari ali posamezniki se prijavijo na centru za socialno delo, da želijo posvojiti otroka. Na centru za socialno delo ocenijo možnosti in primernost za posvojitev in na podlagi teh ugotovitev oblikujejo mnenje o posvojitelju, ki je ključno v postopku posvojitve, tudi če gre za posvojitev otroka iz tujine. V kolikor je posvojitev otroka v tuji državi legitimna in v skladu z našim pravnim redom, v Republiki Sloveniji ni pričakovati posebnih težav in zapletov.
     
    Glede postopka posvojitve iz Ruske federacije pa, kot veste, Ruska federacija ni podpisnica niti Konvencije o varstvu otrok in sodelovanju pri meddržavnih posvojitvah (Uradni list RS, št. 14/99 – MP, t.i. Haaška konvencija) niti nimamo z Rusijo sklenjenega bilateralnega sporazuma. To ne pomeni, da posvojitev iz Rusije ni možna. Dejstvo je, da v postopkih mednarodnih posvojitev velja, da vedno država otroka določa pogoje in postopek posvojitve - država otroka odloča, kateri otrok se sploh lahko posvoji in če se lahko posvoji v tujo državo, prav tako odloča o tem, katere dokumente je potrebno pripraviti in v kakšni obliki, če želi tujec posvojiti otroka iz njihove države. V kolikor pride do posvojitve v tujini, akt o posvojitvi izda pristojni organ v državi otroka, v Sloveniji pa ga mora priznati naše sodišče, da je posvojitev veljavna tudi na območju naše države.
    [color=#000000 size=2] 
    V kolikor se boste odločili za začetek postopka posvojitve iz Rusije, se boste zaenkrat morali sami obrniti na pristojne organe v Rusiji. Razpolagamo z informacijo, da je na področju posvojitev precej aktivno slovensko veleposlaništvo v Moskvi, ki slovenskim parom/posameznikom nudi pomoč predvsem v obliki informacij glede potrebne dokumentacije in poteka postopka posvojitve v Ruski federaciji.
     
    Nekaj manevrskega prostora je torej še na razpolago.

    (odgovor članu Cvrk)
      Neposredna povezava do sporočila: 22
    Stran:   [1]
    Stran: [1]
    Pojdi na:





    Spomladanska utrujenost
    Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
    Ovulacija in plodni dnevi
    Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




    .Če ugotovite..
    пеперутка16

    ..da nosite trojčke, kaj bi naredili?