|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Moski spol....
31.1.2011 10:04:13   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ljubeč in razumen partner nam vedno daje željo, da smo malenkost bošlji kot smo bili včeraj.
user posted image

Kot razlika med ljubeznijo in posilstvom - ne bi si mogla stati na bolj nasprotnih si koncih.

Maš point. Edino, kar mene bega, je, da ne vem, če imamo vsi enake meje, kaj je prisila: enim je eno pogovarjanje čisto sprejemljivo, enim pa ni. Lilijani je nesprejemljivo, da bi kadarkoli povedala možu, kako ona dela kako gospodinjsko opravilo, meni se zdi to čisto ok - vsak pove, kak način ima in navadno je kombinacija najboljša. Ki je ne bi izvedela, če se ne bi pogovarjala. Enim je dretje sprejemljivo, nama recimo ni. Eni se kdaj tudi pošljejo v pm., pa vseeno ok funkcionirajo. Nočem bit razsodnik, a je to ok zveza ali ne, ker ne vem, kako se ljudje not večino časa počutijo. Vsak je kdaj žalosten ali jezen na partnerja, pa to ne pomeni, da je veza slaba... Zato mislim, da kar je v afektu napisano, je malo z rezervo za jemat.



Normalno, da nimamo vsi enakih mej.......

Enim je tudi izklapljanje elektrike čisto sprejemljivo, enim pa ne......

Meni recimo gospodinjska dela ne predstavljajo center odnosa.....zato se mi zdi brez veze obremenjevati sebe in partnerja, ter učiti partnerja, kako naj zlaga posodo, kako naj pere, kako naj zlaga perilo.......v bistvu je pa dve leti starejši od mene in brez mama servisa živi že praktično od 17 leta naprej......in tako ga tudi tretiram zato ga ne učim, kako naj zlaga perilo, koliko ceta naj uporabi pri pranju posode, kako naj drži pravilno sesalec.......če že kaj dela,  naj pač dela po svoje.....

In kot opažam na RR so itak gospodinjska opravila predmet razprtij med partnerjema.......kot da se ljudje nimajo o čem drugem pogovarjat ali ukvarjat kot s tem kako, kje, kdo kuhati ali spucati 80 kvadratov......ter kdo in kdaj previti otroku ritko......

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: Moski spol....
31.1.2011 12:13:38   
ronja
Ni fora v tem, da bi bilo gospodinjstvo center odnosa, ker normalno da ni. Je pa fora v tem, da veva, kaj si želiva: ne želiva si izgubaljat oba časa za eno delo. Če se vsakič, ko potegne Ronja ene spodnje hlače ven, vse raztruijo, jih moram nazaj zložit (jaz zato, ker jaz peljem malo v vrtec) - in to ni njegov namen. Kot ni moj namen, da pospravljam stvari tako, da on ne more do njih, ker pač nima tako drobnih rokic, da bi se lahko prešmuglal skozi tiste kozarce - kar meni ni problem, njemu pa.

Lahko pa komot vse zabanliziraš, kakor ti paše. Vem, da nama pač paše, da si organizirava stvari tako, da nama je obema čim lažje - ne da delam jaz nekaj tako, da je njemu nepraktično ali obratno. Zato mi on ne bo pospravljal nečesa, kar pogosto rabim na najvišjo omaro, recimo. Ker me ima pač rad in bi rad, da mi je čim lažje. Velja seveda tudi obratno. Ne gre zato, da bi en drugemu težil, kako mora kaj delat - ampak da si pač najdeva način, ki je obema ok. Mogoče je drugače zato, ker sva pač začela skup živet in nama je bilo normalno, da se prilagajava - ne vidiva v tem neke grožnje po izgubi osebnosti zatouser posted image .
Recimo zadnjič mi je mami povedala foro, da ona da v pomivalni samo polovico tablete, pa ravno tako dobro opere in sem to povedala tudi njemu - po tvoje sem grozna, ker sem kaj takega rekla, ampak njemu je bila pa všeč ideja. Različni smouser posted image . po tvoje bi se smeli o gospodinjstu pogovarjat samo z mamami in taščami in tam tudi pridno ubogat, sicer smo grozne snahe, ki vse mislimo, da najboljše vemo, če malo zbanaliziram tvoje poste od prej, pri partnerju je pa gospodinjstvo tabu temauser posted image . Vidiš, vse se da zbanalizirat.user posted image In sploh ni težko.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: Moski spol....
31.1.2011 13:14:35   
liliana
Različni smo


O tem sem v bistvu govorila v prejšnjem postu......

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: Moski spol....
31.1.2011 14:27:17   
Bakfark
Težita preveč...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: Moski spol....
31.1.2011 14:32:32   
PapuaNG
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG

Frodo, meni se tudi ne zdi, da so moški nebogljeni itd., da je potrebno poseči po takih skrajnih ukrepih. Kvečjemu je težava v nas ženskah, ki nespametna ravnanja dolgo časa 'trpimo' oz. dopuščamo, ko se moški tega navadijo, je pa ponavadi že prepozno. Ok, neki ima zraven tudi vzgoja (in spet smo pri vlogi mame), ko starši svoje sinove tako razvadijo, da niti spucat ne znajo za sabo, kaj šele kaj skuhat, pogospodinjit...ampak nobeno gospodinjsko opravilo ni tako težko, da se ga ne bi dalo naučiti z malo volje.
Enako velja za odnos do otrok-tako, kot smo se me naučile npr. previjanja, se tega lahko naučijo tudi moški. Jst sem mojega že v porodnišnici zadolžila za to


Ce lahko onstatiram:
- moski niso nebogljeni in maloumni
- ce moskega ne treniras konstantno se pokvari in mu ni pomoci...(se razvadi in potem je prepozno)
- da so moski nesposobni, nesamostojni in "maloumni" so pogosto krivi starsi...
- moski so skoraj tako pametni kot zenske

Morda te malo "preostro" razumem ampak zdi se mi, da si neodlocna



hah, včasih sem res malce neodločna. Hotela sem povedati, da moški, verjetno že zaradi vcepljene delitve na ženska in moška dela (procent tistih, kjer so že očetje naših partnerjev likali/prali/sesali... je verjetno manjši kot število prstov na eni roki), emacipaciji in spremenjenemu razmišljanju navkljub, lažje podležejo lenobi do gospodinjskih opravil. Če dodamo še klasični ženski perfekcionizem pri čistoči stanovanja, si ženska itak misli, da moški ne bo enako dobro počistil in raje vse sama spuca
No, jst mam drugi problem-moj enostavno noče kopalnice pucat. Pravi, da on tega ne bo počel .  No, je vsaj pri kuhanju tok bolj priden

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: Moski spol....
31.1.2011 14:47:11   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark

Težita preveč...


user posted image
A res.....?

(odgovor članu Bakfark)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: Moski spol....
31.1.2011 18:12:35   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Edino, kar mene bega, je, da ne vem, če imamo vsi enake meje, kaj je prisila: enim je eno pogovarjanje čisto sprejemljivo, enim pa ni. 


Meje niso enake, vsaj v osnovi ne.
V točki nič se običajno najdemo s partnerjem, ki ima zelo podobne kot mi.

V času gredo meje malo po svoje user posted image .
Nekateri jih premikajo skupaj in osvajajo nova ozemlja.
Nekateri jih ilegalno prestopajo, ker jim v duetu sploh ni pomisliti, da bi šli še kam drugam kot na domače dvorišče; kokica čuva piščančke in to je center sveta.
Nekateri ostanejo skupaj v mejah, kjer so.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: Moski spol....
31.1.2011 18:22:08   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Meni recimo gospodinjska dela ne predstavljajo center odnosa.....zato se mi zdi brez veze obremenjevati sebe in partnerja, ter učiti partnerja, kako naj zlaga posodo, kako naj pere, kako naj zlaga perilo.......


Ni potrebe, da so center odnosa - ampak tukaj so in tudi z njimi živimo.

Meni se pa zdi, da čisto preveč poudarjamo, kako neradi pospravljamo, neradi čistimo, neradi likamo, neradi delamo vse, kar na daleč diši po gospodinjstvu. Kot da ni več lušno, če živimo v pospravljenem, čistem stanovanju, oblačimo lepe obleke in jemo pri lepo pogrnjeni mizi. Kot bi bilo to nekaj izven nas in samo nujno zlo.

Nekatere stvari v vsakdanu so čisto pritlehne - in zato nič manj lušne.

In ne vidim nobene ovire, da se z nekom pogovarjam tudi o tem, enako kot se pogovarjam o načrtih, potovanjih, smislu in nesmislu skupnega bivanja; vse to je del mene, nič ni bolj moje ali ne in zato bolj ali manj pomembno in vredno določene mere spoštovanja.

(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: Moski spol....
31.1.2011 19:51:18   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

Če ostanem v okviru prvotnega vprašanja, ali smo partnerji infantilna bitja, ki doma potrebujejo globinsko vzgojo. Kaj tako usodnega in dramatičnega je lahko v opustitivi naših dejanj, ki jih naša soseska, če ne celo širša javnost, priznava za družbeno sprejemljive? Kaj se lahko zgodi, če bomo neprilagojeni?


Lahko si izoliran. Zasmehovan. Zanicevan. Zaznamovan. Lahko zaznamuje tvoje bliznje, tvoje otroke...
Vec kot 70 ali celo 80 let je mimo, pa se recimo meni zameri, da se brat moje staramame ni porocil z doloceno deklico (ker ga je varala). Zanimivo je, da nove generacije (generacija mojega sina) v tem okolju zivi z to zgodovino in jo vedno znova podozivlja. Pa to se ni tako hudo tradicionalno okolje. Samo zamislimo si lahko kako izgleda, ko te taksno okolje sprejme za nespodobnega, perverznega, nedolicnega....
Skratka lahko te mocno zazanamuje za celo zivljenje.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: Moski spol....
31.1.2011 19:55:18   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Vidiš ronja....v take podrobnosti se pa jaz ne spuščam.....če že obeša perilo in ga zlaga ali pa kuha......mu to z veseljem pustim....da dela na svoj način......pa tudi, če ni pravi.....saj v bistvu, ni nujno, da je tudi moj način pravi......in mi niti na kraj pameti ne pade, da bi 3 leta razmišljala o tem kako naj mu povem, da bo razumel......


Jaz povem. Ko vidim, ko opazim, ko imam kaj za povedata li pripomnit - povem. Pove tudi on meni. Kako bo kdo kaj delal je pa koncno njegova odlocitev. cakam pa ne tri leta. Hitreje bleknem user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: Moski spol....
31.1.2011 19:56:03   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

Če ostanem v okviru prvotnega vprašanja, ali smo partnerji infantilna bitja, ki doma potrebujejo globinsko vzgojo. Kaj tako usodnega in dramatičnega je lahko v opustitivi naših dejanj, ki jih naša soseska, če ne celo širša javnost, priznava za družbeno sprejemljive? Kaj se lahko zgodi, če bomo neprilagojeni?


Lahko si izoliran. Zasmehovan. Zanicevan. Zaznamovan. Lahko zaznamuje tvoje bliznje, tvoje otroke...
Vec kot 70 ali celo 80 let je mimo, pa se recimo meni zameri, da se brat moje staramame ni porocil z doloceno deklico (ker ga je varala). Zanimivo je, da nove generacije (generacija mojega sina) v tem okolju zivi z to zgodovino in jo vedno znova podozivlja. Pa to se ni tako hudo tradicionalno okolje. Samo zamislimo si lahko kako izgleda, ko te taksno okolje sprejme za nespodobnega, perverznega, nedolicnega....
Skratka lahko te mocno zazanamuje za celo zivljenje.


Če citiram tvoj odgovor naprej:

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Ona se ne vprasa ali je prav ali ne (pa ni ji prav), da mora vstati zjutraj ob 4.00 in mozu pripraviti zajtrk in skuhati kavo, da je vse tip top, ko on vstane. res da gre potem nazaj v posteljo. Ona to naredi, ker je brez njenega moza na cesti brez sredstev in moznosti za prezivetje. Zato bo pogoltnila najbolj tradicionalen vzorec (ki ga je ze prej morala spostovati sicer bi ostala brez druzine, brez moza - moc okolice pri kaznovanju neposlusnih, posebej zensk) in zivela z njim. Ker edino tako, lahko nekaj pridobi, pa cetudi je to "normalno" druzinsko zivljenje.


Kaj tako usodnega je lahko, če spi do osmih in ne skuha tiste kave?

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: Moski spol....
31.1.2011 19:57:19   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

In dokler zenska sama ne bo sebe videla zunaj tradicionalnega okvirja in dokler ne bo premagala potrebo po dokazovanju njenih sposobnosti v gospodinjskih delih... bo pac iskala svojo identiteto.
Sicer pa tudi moski imajo tezave z iskanjem svoje identitete... o tem pa morda kdaj drugic...




Seveda jo bo iskala.......ker imam občutek, da se večina žensk vseeno noče videti zunaj tradicionalnega okvirja.......



Morda ker vecina ljudi se vedno ceni zensko preko njenega gospodinjskega prispevka. Morda bi lahko rekli - jo cenijo preko zakonskega stanu, stevilu otrok in zlikanosti oblek druzinskih clanov. user posted image


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: Moski spol....
31.1.2011 19:57:57   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Razmisljam ali je res, da so nasi moski tako nebogljeni, tako nespametni, tako neumni in neinteligentni, da im je potrebno izklapljati eelektriko, na silo ih siliti, da se ukvarjajo z otroci....


Moj ni nič od tega, oziroma s kako občasno epizodo, ker če ne ne bi bil moj.


user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:00:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Morda ker vecina ljudi se vedno ceni zensko preko njenega gospodinjskega prispevka. Morda bi lahko rekli - jo cenijo preko zakonskega stanu, stevilu otrok in zlikanosti oblek druzinskih clanov. user posted image



Ženske se znamo ceniti samo zaradi tega.
Kar ne pomeni, da se ne moremo tudi zaradi tega.

Prostor vmes je pa tisto, zaradi česar nas cenijo tudi drugi.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 89
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:40:37   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Maš point. Edino, kar mene bega, je, da ne vem, če imamo vsi enake meje, kaj je prisila: enim je eno pogovarjanje čisto sprejemljivo, enim pa ni. Lilijani je nesprejemljivo, da bi kadarkoli povedala možu, kako ona dela kako gospodinjsko opravilo, meni se zdi to čisto ok - vsak pove, kak način ima in navadno je kombinacija najboljša. Ki je ne bi izvedela, če se ne bi pogovarjala. Enim je dretje sprejemljivo, nama recimo ni. Eni se kdaj tudi pošljejo v pm., pa vseeno ok funkcionirajo.


Doloceni normativi vseeno obstajajo. Morda niso tako jasni in vidni kot drugi, so pa vsekakor prisotni. Razlika med normativom in tem kaj je sprejemljivo za nekoga se zna razlikovati. Lahko je vcasih tudi stvar prisile oz. objektivno ali subjektivno pomankanje  izbire in posledicno prisilno sprejemanje nesprejemljivega za sprejemljivo.

Nočem bit razsodnik, a je to ok zveza ali ne, ker ne vem, kako se ljudje not večino časa počutijo. Vsak je kdaj žalosten ali jezen na partnerja, pa to ne pomeni, da je veza slaba... Zato mislim, da kar je v afektu napisano, je malo z rezervo za jemat.



Razsodnik ne more biti noben. lahko edino razsojam ali je IMO to sprejemljivo ali ne. Kot referenco lahko vzamem tudi splosne civilizacijske normative ipd...
Izklopiti elektriko ni napisano v afektu. je kar dejanje, z vsemi njegovimi posledicami. tezenje kaj bi kdo moral in kaj ne... ni napisano v afektu temvec sled (menda) upravicenih in opravicljivih dejanj. Ne vem zakaj se tako trdno hoces drzati "napisanega" v "afektu!", ko o tem ni govora v tej temi.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:43:43   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG

hah, včasih sem res malce neodločna. Hotela sem povedati, da moški, verjetno že zaradi vcepljene delitve na ženska in moška dela (procent tistih, kjer so že očetje naših partnerjev likali/prali/sesali... je verjetno manjši kot število prstov na eni roki), emacipaciji in spremenjenemu razmišljanju navkljub, lažje podležejo lenobi do gospodinjskih opravil. Če dodamo še klasični ženski perfekcionizem pri čistoči stanovanja, si ženska itak misli, da moški ne bo enako dobro počistil in raje vse sama spuca
No, jst mam drugi problem-moj enostavno noče kopalnice pucat. Pravi, da on tega ne bo počel .  No, je vsaj pri kuhanju tok bolj priden


O poudarjenem bi se dalo mocno debatirati.....
Kar se pa tice vajine kopalnice, tudi ti se lahko odlocis, da kopalnice pa ne bos pucala...  in si omislis gospodinjsko pomocnicouser posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu PapuaNG)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:48:14   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: PapuaNG

hah, včasih sem res malce neodločna. Hotela sem povedati, da moški, verjetno že zaradi vcepljene delitve na ženska in moška dela (procent tistih, kjer so že očetje naših partnerjev likali/prali/sesali... je verjetno manjši kot število prstov na eni roki), emacipaciji in spremenjenemu razmišljanju navkljub, lažje podležejo lenobi do gospodinjskih opravil. Če dodamo še klasični ženski perfekcionizem pri čistoči stanovanja, si ženska itak misli, da moški ne bo enako dobro počistil in raje vse sama spuca
No, jst mam drugi problem-moj enostavno noče kopalnice pucat. Pravi, da on tega ne bo počel .  No, je vsaj pri kuhanju tok bolj priden


O poudarjenem bi se dalo mocno debatirati.....
Kar se pa tice vajine kopalnice, tudi ti se lahko odlocis, da kopalnice pa ne bos pucala...  in si omislis gospodinjsko pomocnicouser posted image


Čistoča kopalnice kot sprejemljivo stanje, perfekcionizem kot normativ določene skupine žensk.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:54:04   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Kaj tako usodnega je lahko, če spi do osmih in ne skuha tiste kave?


Ne vem kako naj ti pojasnim, a da ne pisem prevec...
Lahko jo pusti. Lahko jo iz Slo poslje nazaj v domace loge, kjer bo (ce hoce preziveti in ce hoce, da prezivijo njuni otroci) biti na razpolago tasci in tastu, ker si ona mocno ne zeli. Ona nima sredstev za prezivetje. Moz jo ekonomsko in okoljstveno poseduje. Moz ji da druzbeni status. Brez druzbenega statusa porocene zenske je manjvredna. Kot locenka pa ni nic vredna. Ni bilo potrebno, da gre naprej v solo, saj je osnovna sola zadosti , da lahko dobro skrbi za gospodinjstvo in kmetijo.
Mi lahko pametujemo in najdemo celo resitev, vendar ta resitev ne velja zanjo, ker jo ona ne vidi. ker je ona tudi sama del te tradicije in te kulture. Kot ce bi zensko iz avganistana poskusal prepricat, da spregleda, da je burka zatiranje zenske. Po principu: "lako moze covjek otici iz sela, ali tesko je selu otici iz covjeka".
No tebi morda nic usodnega, za nekoga je pa ze zgrazanje okolice in izguba t.i. ugleda  izjemno velika in pomebna stvar.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:57:29   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Morda ker vecina ljudi se vedno ceni zensko preko njenega gospodinjskega prispevka. Morda bi lahko rekli - jo cenijo preko zakonskega stanu, stevilu otrok in zlikanosti oblek druzinskih clanov. user posted image



Ženske se znamo ceniti samo zaradi tega.
Kar ne pomeni, da se ne moremo tudi zaradi tega.

Prostor vmes je pa tisto, zaradi česar nas cenijo tudi drugi.


Kako in koliko sebe cenis, nekako tako te cenijo tudi drugi. Ce te zadeva sploh zanima. IMO seveda....

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: Moski spol....
31.1.2011 20:58:32   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Mi lahko pametujemo in najdemo celo resitev, vendar ta resitev ne velja zanjo, ker jo ona ne vidi. ker je ona tudi sama del te tradicije in te kulture.


Toliko kot je njen del, toliko tudi ni.
Če živi tukaj, potem vidi svet okrog sebe, ne more mimo njega, čeprav gre raje mimo, ker je tako lažje.

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: Moski spol....
31.1.2011 21:01:42   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Morda ker vecina ljudi se vedno ceni zensko preko njenega gospodinjskega prispevka. Morda bi lahko rekli - jo cenijo preko zakonskega stanu, stevilu otrok in zlikanosti oblek druzinskih clanov. user posted image



Ženske se znamo ceniti samo zaradi tega.
Kar ne pomeni, da se ne moremo tudi zaradi tega.

Prostor vmes je pa tisto, zaradi česar nas cenijo tudi drugi.


Kako in koliko sebe cenis, nekako tako te cenijo tudi drugi.


Mislim, da ne.

Sebe cenim in (pre)cenjujem, ker sem odlična gospodinja. Drugi me cenijo kot ok gospodinjo - no, vsaj jaz še nisem slišala pogovorov, kjer bi se hvalili vsepovprek user posted image  - če ostanem pri gospodinjstvu.

Sebe podcenjujem, da skrbim za gospodinjstvo z minimalnimi standardi. Drugi bodo rekli, v redu je, popolnoma dovolj je.

Ne živimo izolirani od okolice - tudi ta je tista, ki nam da povratne informacije. 

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: Moski spol....
1.2.2011 8:45:24   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Meni recimo gospodinjska dela ne predstavljajo center odnosa.....zato se mi zdi brez veze obremenjevati sebe in partnerja, ter učiti partnerja, kako naj zlaga posodo, kako naj pere, kako naj zlaga perilo.......


Ni potrebe, da so center odnosa - ampak tukaj so in tudi z njimi živimo.

Meni se pa zdi, da čisto preveč poudarjamo, kako neradi pospravljamo, neradi čistimo, neradi likamo, neradi delamo vse, kar na daleč diši po gospodinjstvu. Kot da ni več lušno, če živimo v pospravljenem, čistem stanovanju, oblačimo lepe obleke in jemo pri lepo pogrnjeni mizi. Kot bi bilo to nekaj izven nas in samo nujno zlo.

Nekatere stvari v vsakdanu so čisto pritlehne - in zato nič manj lušne.

In ne vidim nobene ovire, da se z nekom pogovarjam tudi o tem, enako kot se pogovarjam o načrtih, potovanjih, smislu in nesmislu skupnega bivanja; vse to je del mene, nič ni bolj moje ali ne in zato bolj ali manj pomembno in vredno določene mere spoštovanja.


Seveda so gospodinjska opravila okrog nas......samo partner ni otrok, da bi ga morala jaz učiti, kako naj zlaga posodo ali perilo, kako naj skuha juho.......

Ženske se na eni strani rade pritožujemo nad tem, da kako se ženska ceni zgolj po svoji tradicionalni vlogi......koliko otrok ima, kakko skrbi za njih, kako lika, spuca stanovanje, kako dobro skuha.......istočasno pa si jemljemo pravico, da le me, ženske, vemo kako je treba voditi gospodinjstvo......verjetno na podlagi tega, ker ima ženski rod že stoletno tradicijo tega v krvi ali kaj.......

In ko prebiram probleme tu na DIPO so v veliki večini problemi, ki izhajajo opravljanja gospodinjskih opravil........ker mora ženska delati vse sama, partner ji pa ne nudi ustrezne pomoči......ali pa opravi tisto, kar pač opravi, narobe.......zato predvidevam, da so gospodinjska opravila v nekaterih družinah pač center odnosa......ker se partnerja vsakodnevno prepirata zaradi tega, kdo  bo danes posesal, kdo bo skuhal kosilo, kdo bo zvečer otroka skopal......in se vsa komunikacija vrti samo okrog tega.......

In strinjam se s tem, da so nekatere stvari v vsakdanu so čisto pritlehne - in zato nič manj lušne.....vendar mi sami iz luštnega naredimo problem.......če nekdo uživa v kuhanju ga pač pustiš naj kuha.....po svoje.....ne pa, da mu stojiš za vratom z nasveti, da mora pomivati posodo sproti, ker tebe deprimirata dva umazana krožnika.......da mora namesto mrzle vode dati mlačno vodo, ker je tvoja mama vedno tako delala.....in potem iz luštnega kmalu nastane problem.......



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: Moski spol....
2.2.2011 11:20:52   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin

Mi lahko pametujemo in najdemo celo resitev, vendar ta resitev ne velja zanjo, ker jo ona ne vidi. ker je ona tudi sama del te tradicije in te kulture.


Toliko kot je njen del, toliko tudi ni.
Če živi tukaj, potem vidi svet okrog sebe, ne more mimo njega, čeprav gre raje mimo, ker je tako lažje.


Vcasih je potrebno pogledati zunaj svojega sveta ter svetove meriti z njihovimi merili. meriti drug svet s merilom iz lastnega sveta nikoli ni dalo objektivnih rezultatov.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: Moski spol....
2.2.2011 14:10:37   
ronja
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Različni smo


O tem sem v bistvu govorila v prejšnjem postu......

Glede tega se vedno strinjavauser posted image .

Težita preveč...

In glede tega tudi.

V točki nič se običajno najdemo s partnerjem, ki ima zelo podobne kot mi.

kdaj je točka nič?
Sama imam občutek, da gre par v eni normalni koevoluciji vedno bolj skup - vedno bolj podobne ima meje, ker te pač potegne partner za sabo... jaz nisem nikoli basketa gledala dokler nisem njega spoznala. POtem en čas nisem nobene tekme zamudila, sem vsaj poslušala... Pač te zanima to, kar partnerja potegne. Isto je z mejami.

Ni potrebe, da so center odnosa - ampak tukaj so in tudi z njimi živimo.

My point exactly. Saj da se pogovarjaš, še ne pomeni, da se moraš skregat. Saj se marsikaj pogovarjamo, pa malokdaj res skregamo.

Meni se pa zdi, da čisto preveč poudarjamo, kako neradi pospravljamo, neradi čistimo, neradi likamo, neradi delamo vse, kar na daleč diši po gospodinjstvu. Kot da ni več lušno, če živimo v pospravljenem, čistem stanovanju, oblačimo lepe obleke in jemo pri lepo pogrnjeni mizi. Kot bi bilo to nekaj izven nas in samo nujno zlo.

V pospravljenem je že luštno bit - samo do tega prit ni luštno;) Sicer meni ni vse gospodinjstvo muka, ene stvari so mi čisto sprejemljive in če je fajn glasba, so lahko čisto meditativne - če imaš čas in nisi preveč zmatran. Sicer imamo pa na srečo gospodinjske aparate, slava jim!user posted image user posted image

In ne vidim nobene ovire, da se z nekom pogovarjam tudi o tem, enako kot se pogovarjam o načrtih, potovanjih, smislu in nesmislu skupnega bivanja; vse to je del mene, nič ni bolj moje ali ne in zato bolj ali manj pomembno in vredno določene mere spoštovanja.

Tako nekako. Ker pri lilijani se jaz včasih vprašam, kaj se potem sploh smeš pogovarjat s partnerjem, da te ne obdolžijo nekega rr sindroma:
- o gospodinjstvu ne, sicer si zatežena perfekcionistka,
- o otrocih in vzgoji ne, sicer si preveč zaščitniška mati, o vzgoji je itak še razmišljat brezveze, ker je treba vse delat samo po občutku in bognedaj karkoli razmišljat ali celo brat zraven,
- o službi ne, ker kaj ga pa brigajo moji problemi, pa itak ni važno, a to on vse zastopi,... Zakaj bi bilo pa to dobro, služba je v službi, se je ne nosi domov, itd...
Ja, dobro, kaj ti pa še ostane? Da bi se vse dneve in noči pogovarjala izključno o najinih sanjah in načrtih, o katerih bi se morala nehat pogovarjat tisti trenutek, ko bi se začele/i uresničevat (ker bi se recimo nanašale na službo ali otroke),... ja to je pa meni malo čudno.

Vec kot 70 ali celo 80 let je mimo, pa se recimo meni zameri, da se brat moje staramame ni porocil z doloceno deklico (ker ga je varala).

A ti to resno? Pa sem jaz mislila, da imam čudne sorodnike...

cakam pa ne tri leta. Hitreje bleknem

Hehe, za vsako stvar tudi jaz ne, pri tej pa se res ful dolgo nisem mogla odločit, pa sama ne vem, zakaj. V bistvu je smešno, ampak sem hotela najprej sprobat njegov sistem pa če se bo obnesel oz. ko se ni, če bi se ga jaz navadila, da bi se vseeno obnesel. No, potem sem pa bleknila, pa se je režal ko pečen maček, ko sem mu povedala, da sem dolgo razmišljala o tem, a naj mu "težim" al ne.user posted image Itak da se pa sam odloči, kaj bo delal - saj ni 2 leti star (pa še takrat se marsikaj sami odločijouser posted image ).

Morda ker vecina ljudi se vedno ceni zensko preko njenega gospodinjskega prispevka. Morda bi lahko rekli - jo cenijo preko zakonskega stanu, stevilu otrok in zlikanosti oblek druzinskih clanov.

Mogoče imaš prav, čeprav upam da ne. Ker potem mene nimajo kaj dosti v čislih... Mal me št. otrok še gor drži, ampak to je pa tudi vseuser posted image .

Razsodnik ne more biti noben. lahko edino razsojam ali je IMO to sprejemljivo ali ne. Kot referenco lahko vzamem tudi splosne civilizacijske normative ipd...

Ok, potem se štekava, eni normativi so vedno - žal tudi v tem, kolikokrat naj bi sesal in da bi moral vsak dan zamenjat vse brisače in kuhinjske krpeuser posted image (ne povedat, da jih ne, ker me noben več ne bo ceniluser posted image ). Mal heca, čeprav je precej resnice not.

Izklopiti elektriko ni napisano v afektu. je kar dejanje, z vsemi njegovimi posledicami. tezenje kaj bi kdo moral in kaj ne... ni napisano v afektu temvec sled (menda) upravicenih in opravicljivih dejanj. Ne vem zakaj se tako trdno hoces drzati "napisanega" v "afektu!", ko o tem ni govora v tej temi.

- ker sem mislila, da se tema nanaša na temo od sonček, ki je bila po moje jezna na moža, ker sta se ravno spičila, ker noče nikoli prej po otroka in je zato verjetno precej grše pisala kot bi sicer
- ker je verjetno tudi makatub elektriko izklopila v afektu - predvidevam, da tega ni mela vnaprej razmišjlenega?user posted image

in si omislis gospodinjsko pomocnico

najprej je stanovanje na prioritetni lestvici, zato zaenkrat oba pucava kopalnico (res pa ogledalo baje samo jaz - samo tega niti opazila nisem, mi je on povedaluser posted image ), ampak wc pa v veliiiiki večini on (tako da sem definitivno na bojlšemuser posted image ). Sicer mi je pa ta ideja strašno simpatičnauser posted image .

Kako in koliko sebe cenis, nekako tako te cenijo tudi drugi.

Verjetno res podobno, samo po mojem mnenju so pa drugi še malo bolj oproščujoči (oni ipak ne vedo za VSE moje kikse... jaz pauser posted image ).

Sebe podcenjujem, da skrbim za gospodinjstvo z minimalnimi standardi. Drugi bodo rekli, v redu je, popolnoma dovolj je.

Tako nekako. Samo to pali pri prijateljih, ki jih sam izbiraš. Pri drugih ljudeh p an i nujno tako.

Seveda so gospodinjska opravila okrog nas......samo partner ni otrok, da bi ga morala jaz učiti, kako naj zlaga posodo ali perilo, kako naj skuha juho...

lilijana, kaj si ti in tvoj partner nikoli ne želita nič naučit en od drugega? kake stvari znam boljše od njega, kake pa on boljše od mene. Ne vidim razloga, da bi morala oba štartat iz nule, pa sama sprobavat vse možne napake, če ti lahko nekdo pove, kje so cake - še vedno lahko sprobaš, če želiš.  In nemalokrat to naredimo, ker pač hočemo najt drugi način. Ampak dostikrat pa je učenje hitrejše, če ti kdo nekaj pokaže ali razloži: saj ti tudi na mš pokažejo, kako se otroka previje, pa ni to nobena umetnost in bi vse tudi sami skapirali, a ne? Samo hitreje je, če vidiš nekoga, pa ti pove.
Ko si ravno juho dala za primer: lubi se je dostikrat spravil delat juho in za moje pojme mu je krasno uspela, njemu pa ni všeč in me čisto vsakič potem vpraša, kaj jaz naredim, da je boljša (po njegovo). Ker se pogovarjava o gospodinjstvu in ker nama kosila niso neko nujno zlo, mu seveda čisto rada odgovorim, kaj je drugače pač glede na to, kaj ga moti: ali je to konsistenca, ali barva ali okus. Dam malo manj/več vode, odvisno od koliične krompirja, če hočeš bolj čisto barvo, ne mešaš oranžnih in zelenih zelenjav (če je kremna juha), če je okus, mu povem katere začimbe bi jaz dala v juho iz te in te zelenjave, itd... Si ti to predstavljaš? Vse to mu grem govorituser posted image ! In on vpraša, ker ga zanima! Čist nezaslišanouser posted image

istočasno pa si jemljemo pravico, da le me, ženske, vemo kako je treba voditi gospodinjstvo......verjetno na podlagi tega, ker ima ženski rod že stoletno tradicijo tega v krvi ali kaj.......

jaz probavam: če mi njegov sistem potegne, super. Včasih ej boljši ko moj, potem mu se mu zahvalim za dobro idejo. če ne dela, probam, če bo mogoče šlo, če sama spremenim sistem in če gre, pa mi ni problem, spet ok, če ne gre, rečem.
nimamo v krvi ampak v praksi: večina od nas je kot otroci, najstnice,... delala doma gospodinjska dela, pri fantih je pa ta delež precej nižji. Vsaj kar jih jaz poznam. Zato pač imaš prakso in znaš eno stvar hitro naredit - ker te je mama naučila, kako se nekaj naredi - ti pa potem obdržiš sistem ali najdeš svojega. Mene je mama učila, kako obešat perilo, da ni sledi kljukic, nama je za te sledi kljukic ravno ko kosovo polje in oba obešava kakor pač pade. Sem mu pa recimo povedala, da je fajn rokave potegnit ven, daniso zgužvani not sami vase, ker potem perilo ne posuši oz. zelo dolgo traja (pa tudi zmečkano je, samo to ni glih argument pri nama;).

In ko prebiram probleme tu na DIPO so v veliki večini problemi, ki izhajajo opravljanja gospodinjskih opravil........ker mora ženska delati vse sama, partner ji pa ne nudi ustrezne pomoči......ali pa opravi tisto, kar pač opravi, narobe.......zato predvidevam, da so gospodinjska opravila v nekaterih družinah pač center odnosa...

Dvomim. Po moje so center problema, ki ga ženska napiše, ne pa center odnosa. Problem ni nujno center odnosa, lahko je tudi obrobni, pa tečen in ljudje hočejo tudi take probleme odpravit, večinoma vsaj.

In strinjam se s tem, da so nekatere stvari v vsakdanu so čisto pritlehne - in zato nič manj lušne.....vendar mi sami iz luštnega naredimo problem.......če nekdo uživa v kuhanju ga pač pustiš naj kuha.....po svoje.....ne pa, da mu stojiš za vratom z nasveti, da mora pomivati posodo sproti, ker tebe deprimirata dva umazana krožnika.......da mora namesto mrzle vode dati mlačno vodo, ker je tvoja mama vedno tako delala.....in potem iz luštnega kmalu nastane problem.......

Od kod ti ideja, da je pogovarjanje o gospodinjstvu tole teženje? pogovarjanje o gospodinjstvu je lahko čisto mimogrede ali pa prav luštno. In niso vsi moški najbolj srečni, če jih pustiš s kupom perila in nimajo pojma, kaj lahko s čim perejo (recimo, da jim ni za nosit roza majic). Pač vpraša, poveš, ko pozabi, poveš spet in to je to. Ne vem, zakaj se moraš o gospodinjstvu nujno kregat? Zame to ni kreganje... Fora je samo v tem, da prijazno rečeš, to kar si pač človek želi zvedet. KO da je to taka strašna višja matematika;).


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: Moski spol....
2.2.2011 15:16:45   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Tako nekako. Ker pri lilijani se jaz včasih vprašam, kaj se potem sploh smeš pogovarjat s partnerjem, da te ne obdolžijo nekega rr sindroma:
- o gospodinjstvu ne, sicer si zatežena perfekcionistka,
- o otrocih in vzgoji ne, sicer si preveč zaščitniška mati, o vzgoji je itak še razmišljat brezveze, ker je treba vse delat samo po občutku in bognedaj karkoli razmišljat ali celo brat zraven,
- o službi ne, ker kaj ga pa brigajo moji problemi, pa itak ni važno, a to on vse zastopi,... Zakaj bi bilo pa to dobro, služba je v službi, se je ne nosi domov, itd...
Ja, dobro, kaj ti pa še ostane? Da bi se vse dneve in noči pogovarjala izključno o najinih sanjah in načrtih, o katerih bi se morala nehat pogovarjat tisti trenutek, ko bi se začele/i uresničevat (ker bi se recimo nanašale na službo ali otroke),... ja to je pa meni malo čudno.





Ti se lahko s svojim partnerjem pogovarjaš karkoli hočeš.....tako da te moje izjave naj nikar ne begajo......kako pa imava midva urejeno komunikacijo pa naj te nikar ne moti....tudi za moje ali moževo blagorodje ti ni treba skrbeti, ker sva vsaj trenutno še dobra na duhuuser posted image .....ravno prej sva se namreč po telefonu z možem pogovarjala, da mora pa Mubarak že biti precej star.....ker je že v Neuvrščenih deloval.....da pa zgleda precej mlajše......

drugače pa se tudi o kuhanju pogovarjava, o čiščenju, tudi o službi, vendar ne tako, da bi jaz vsak dan govorila non stop o službi ali pa on, ko pa izkrsne kak problem v službi pa se znava pogovarjati, tudi o vzgoji se pogovarjava, pa čeprav ne bereva receptov o vzgoji......tudi učiva se eden od drugega......in poslušava, vendar z namenom, da bi se razumela......v bistvu oba precej govoriva, tako da tihih trenutkov ni ravno dosti, včasih pa tudi povzdigneva glas eden na drugega.....pa za seks si tudi kdaj najdeva čas in prostor.....

Aja, odgovarjala sem pa v smislu uvodnega posta......za iztočnico sem si pa res enkrat vzela tvojo trditev, ko si rekla, da si tri leta razmišljala, kako naj poveš partnerju, da naj zlaga gate.......

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4] 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?