|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 6 [7] 8   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 14:13:34   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: bloempje
Nazaj k jainizmu..... nikakor nočem reči, da je njihova vera sveta resnica, sploh ne samo sem ne paše, v Indijo pa. Zato se mi takovrstne primerjave ne zdijo primerne.


ti, meni se pa zdi to čisto primerno. izhaja iz istega principa - ne rani, ne ubij. sigurno iskreno verjamejo v ta princip kot ti v svojega glede živali. njihov je pač bolj ekstremen/razširjen. sploh se mi ne zdi valid govorit, da ker en verjame v nekaj višjega, ne more verjet v nenasilje nad živalmi in rastlinami kot o principu življenja. zakaj to ni enakovredno zate? res, malo mi razloži in argumentiraj ta tvoj pogled, me zanima.

nikjer nisem govorila, da je to lahko, da jainist ne bo mel problemov, če bo zapustil indijo. seveda bo. samo to bi mel vsak, ki konzumira drugače od večine. če se za nekaj odločiš, to vzameš v zakup in delaš po principuv katerega verjameš. ni se pa treba po prsih bit in kričat kaka krivica se ti godi. za svoje odločitve si odgovoren sam in ko si se za kaj novega/skarjnega/redkega odločil je to za pričakovat. pota prvih so vedno tlakovana s trudom in zgledom, ni res? user posted image  zakaj tako ogorčenje zaradi tega? 

(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 151
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 14:39:29   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: bloempje 
Koliko izmed nas se je odločilo, da bomo jedli meso? Mislim da nihče, ker je uživanje mesa nekaj samoposebi umevnega. Nihče ni kot mali otrok, v trenutku, ko mu je mamica prvič servirala meso, se zavestno odločil, da ga ne bo jedel. Ne, vsi smo pač jedli meso, zato, ker pač to tako je. In ker kot mali otroci sploh nismo sposobni sprejemati odločitev.


moja hči je tak patron. sama se je odločila pri 2,5 letih. prej striktna vegetarijanka, mesa niti povohat ni hotela, če je bil kak košček v juhi, juhe ni jedla. in smo kuhali vse brez mesa. tudi mi smo zmanjšali. no in nekega lepega dne -paf! ona bo probala pohanje. smo kar pogledal. in od takrat samo mesek mesek mesek in juhice. nobene zelenjave več noče, nobenga krompirčka (če ni v juhi), testenin in njokov ne mara, sadje je skrčila na 4-5 vrst. v glavnem, ratala je mesojedka, tako da moramo včasih v trgovino samo "mesek kurico/ribico kupit".
tako da se motiš, ni vse tako kot si predstavljaš. otroci dojemajo meso drugače, če jim noben ne psihira. kot del življenja. kot del hrane skupaj s solato, ki jo "mamica in pappa jesta, Inara pa ne mara". user posted image

(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 152
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 14:41:16   
ronja
Je pa uporaba bombažnih plenic (če sem te ronja prav razumela, drugače se opravičujem) veliko manj sporna (v javnosti) kot vegetarijanstvo.

hehe, in ti se usajaš, da ljudje ne berejo dobrouser posted image . Ne, nisi prav razumela: NEUPORABA plenic, brez plenic pomeni brez plenic. In ne, to ni pri nas niti približno tako dobro sprejeto kot vegetarijanstvo, verjemi;). Si totalni čudak. ampak me to ne moti in me ne obremenjuje. Tudi mene so v zd spraševali, kako to: nima plenic in sem mela eno za na pregled s seboj, pa ji jo tam gor dala, da jo je na pregledu imelauser posted image . Ker zdravnica ima pravico, da pa ne zaupa, da se otrok ne bo polulal njej v naročju in kadar dojenčka cepijo, tudi jaz ne dam roke v ogenj, da se ne bi 'polulala, zato, ker pač zaboli in otrok tako reagira. Je bilo pa potem vsem to všeč, ko ni bilo problema vode dat. Ja, seveda moraš razložit, zakaj pa ti ne rabiš vrečke, bi pa vzel lonček in seveda vsi zelo nejeverno gledajo, če bo res kaj tam not pristalo... Ko pa prineseš lepo lonček čez par minut, so pa vsi zadovoljni, da ni bilo treba otroku dajat vrečke gor, pa potem nove, ker se je ta odlimala itd... Tako da: malo strpnosti in dobre volje, pa te ožigosajo za fajn čudakauser posted image , ne za težaka.

jasno, da te g. vpraša, sploh če imaš nizke vrednosti železa. mene so tudi. Sem po pravici povedala, da pojem malo mesa in mi je svetovala, da bi bilo fajn, če bi ga več, ker se pač železo iz živalskega tkiva veliko lažje resorbira (znanstveno dokazano). Ni pa večino časa potrebno za vse ljudi. Eni imamo slabšo resorbcijo, drugi boljšo in ne bojo nikoli rabili ne tablet, ne mesa.

In ne jaz in nihče drug tudi ne, nima moči, da spremenim kogarkoli, zato ne prelagati odgovornosti na `militantne´ vegetarijance, češ, da se zaradi njihovega obnašanja manj ljudi odloča za takšen način prehranjevanja.

Vsi imamo vpliv en na drugega. Ko sem štopala, sem se dostikrat pogovarjala z vozniki in ugotovila, da so postali bolj srečni, če smo se namesto jamranja začeli pogovarjat o lepih delih te iste zadeve (recimo včasih ti kdo začne jamrat čez ženo, pa ga potem vprašaš, kako sta se spoznala, koliko so stari otroci... in se mu nekak razvedri obraz in sem 100%, da tak človek pride domov k tej isti ženi drugačne volje, kot če bi dalje pizdila z njim, da je žena res ena coprnica. In je bolj srečen in ona in jaz, ko vidim, da se mata še rada:))
Vegije sem izpostavila v tej temi zato, ker ste se prvič sami izpostavili kot da "bijete boj" - ja, s kom, kako, če pa praviš, da nimate nobene moči in da ne morete sveta spreminjat? S kom se potem boriš? Zakaj, če praviš, da itak nič ne moreš?
Drugič pa zato, ker naj bi vegiji nemesno prehrano boljše poznali, bili bolj podkovani v raznih argumentih (kje dobit beljakovine, recimo...), ki bi jih lahko lansirali laični javnosti - na način, ki bi ga sprejemala. In tako bi se miselnost POČASI spremenila - tako kot so to že v veliko državah naredili. Samo da tam niso tisti vegiji mislili, da so nekaj več in da bijejo boj, ki ga nimajo proti komu borit, ker itak ni njihova stvar, kaj sosed dela.

Na vse odločitve vpliva okolje: če bi ti živela med Eskimi, se tega enostavno ne bi mogla odločit, ker oni jejo (oz. so jedli - tradicionalno mislim) samo meso, ker drugega tam ni, ker nič ne raste na snegu. Eto. Če bi živela med jainisti, bi pa verjetno ne jedla nič, česar oni ne jejo, ker bi te tako vzgajali. Do določene mere si sami krojimo jedilnik, v veliki meri je pa družbeno pogojen. Otroci pojejo veliko mesa, zato, ker v smernicah še zdaj piše, da bi ga morali imet 4-5x na teden - in ga tudi imajo - že samo v vrtcih. pa ne bi bilo treba, da je tako. Samo tega ne moreš spremenit tako, da deliš samo na dva kupa: mesojedi in pa vegiji, ki ne jemo nič mesnega (itak se vegiji delijo: eni jejo ribe - čeprav mi ni jasno, zakaj bi bile one kaj manj), vegani ne jejo niti jajc in mleka, eni še razhudnikovke zavračajo, itd...) svet je v barvah;)

ihče ni kot mali otrok, v trenutku, ko mu je mamica prvič servirala meso, se zavestno odločil, da ga ne bo jedel.

No, Lejla dolgo ni jedla mesa in je nisem nikoli silila, njej sem kuhala več zelenjavnega, Ronja pa ga je od prvega trenutka oboževala. Otroci so različni.

No to pa priča o popolni nedoraslosti, mesojedca namreč

Se strinjam, ampak to ne spremeni dejstva, da je zaradi toliko in toliko prepriov skupaj umrla gotovo ena krava ali pujsek. Ki ji mogoče sicer ne bi bilo treba.
Vsak je odgovoren za svoja dejanja, se absolutno strinjam. Tudi za provociranje.

Mi lahko prosim konkretno poveš, katera vegetarijanka je druge zmerjala?

Recimo tista, ki je pisala, da smo grob trupel -kar je tuid ona, ker tudi rastlina umre. Če nima živčnega sistema, ki  bi ga mi znali zaznat, še ne pomeni, da ne umre. Išči pa sama, se mi ne da.

Če je otrok vegetarijanec zaradi načina življenja in ne zaradi zdravstvenih razlogov. Takrat do teh problemov verjetno ne bi prišlo. Mislim, da to ni pravično. Basta.

Razlika je, ali se ti za nekaj odločiš, ali pa ti je odvzeto, ne da bi se zato odločil, ker imaš pač tako bolezen. Z boleznijo je veliko težje živet kot z vegetarijanstvom, zato se mi ne zdi to nič nepravično. Ker bolezni si niso sami izbrali. Če pa si izbereš bolj nenavaden način življenja, pač sprejmeš posledice, da boš zase bolj sam poskrbel (sama si velikokrat zberem bolj nenavaden način življenja in se mi ne zdi nič nepravično, da se cel svet ne prilagaja meni zato).

Nazaj k jainizmu..... nikakor nočem reči, da je njihova vera sveta resnica, sploh ne samo sem ne paše, v Indijo pa. Zato se mi takovrstne primerjave ne zdijo primerne.

Zanimivo: a se ti ne zdi, da zdaj delaš isto kot po tvoje mesojedci vegijem? Oni pa mislijo, da vegiji sem ne pašejo, ker je pač večina tukaj vsejeda. Meni se zdi, da imajo tu pravico bit jainisti in vegiji in vsi. Da pa je dobro bit toliko fleksibilen, da ne zahtevaš nemogočega in enostavno sam poskrbiš za svoje odločitve (kar lahko pomeni priprava sendviča az v šolo in predlog o manj brezmesnih kosilih, recimo). Ne pa samo kričanje, kako te noben ne mara, eč malo karikiram.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 153
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 15:27:54   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

Liliana, s prvim delom tvojega posta se strinjam in cenim tvoje sprejemanje drugačnosti.
Ampak se mi po vsem tem branju in debatiranju dozdeva, da se pač ne razumemo. Če človek ni `drugačen´ (v tem primeru vegetarijanec in naj še enkrat povem, da marsikod to sploh ni več drugačnost) ne more vedeti kaj to pomeni. Primer, podoben tmu, ki je odprl to temo: imam kar nekaj prijateljic, ki imajo podobne probleme, kot ta, ki je opisan na začetku, namreč s šolsko prehrano. In mamice se morajo dobesedno boriti za tisti brezmesni obrok. Če je otrok vegetarijanec zaradi načina življenja in ne zaradi zdravstvenih razlogov. Takrat do teh problemov verjetno ne bi prišlo. Mislim, da to ni pravično. Basta.

Tudi poslanstva, kot si ga opisala, si večina vegetariancev ne jemlje, nekateri že, večina pa ne. Toda poslanstvo kar naenkrat postane poslanstvo, ko se znajdeš v situaciji, ko ti drugi ugovarjajo pri tvojih odločitvah, npr. moj lasten primer, ki sem ga opisala ali pa primeri glede šolske prehrane. In moraš nekako `dokazati´ zakaj je tvoj otrok vendarle upravičen do brezmesnega obroka ali pa, da med nosečnostjo ne bom shirala samo zato, ker ne jem mesa. In tako se razvijejo takšne in podobne debate, ki so kot sem že napisala, paradoksalno, brez veze in ne vodijo nikamor, hkrati pa se iz njih veliko naučiš.... o nečem drugem user posted image . Če se človek torej ne znajde v takšni ali podobni situaciji, pač ponavadi ne ve, kako to je.


Ali je pravično ali ne je stvar posameznika......malica in kosilo v šoli nista obvezna.....in če malica in kosilo v šoli ne zadovoljita potreb otroka in staršev, lahko starš pripravlja hrano sam doma......pa naj gre za strogo prepričane vegetarijanske otroke ali zgolj t.i. izbirčneže (ker tudi to je stvar posameznika, kako gleda na na vegetarijanstvo in izbirčnost).........ker potem bi eden imel za kosilo ribe, drugi ne bi imel rib, ker jih otrok ne je, tretji ne bi jedel šmorna, ker so noter mleko in jajca, potem bi se našel še vegan, ki bi zahteval surovo kosilo za svojega otroka......ker če govorimo o pravici, potem ima tudi vsak ostali starš, ki ima doma izbirčnega otroka zanj zahtevati poseben tretma.....itak pa zdaj vemo, da se to da.....če nočem, da hči v vrtcu je poli salamo moram stopiti samo do doktorja, da mi napiše brez salamno dieto in stvar je rešena....izborila sem bitko s sistemom in dosegla, da otrok v vrtcu ne bo jedel poli salame in bo namesto tega žulil prazen kruh......to sem dala zdaj zgolj za primer, ker očitno lahko vsak starš stopi zdaj do doktorja in si izbori zanj eno dieto, da otrok ne bo jedel hrane, ki je ali ne mara ali se staršu zdi oporečna.....



(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 154
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 17:35:18   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

milijonarka, tebe pa sploh ne razumem, ne vem, kaj želiš povedati....


Kje me ne razumeš?

No, tudi če me ne, ne bo kolateralne škode user posted image ..
Konec koncev je važno samo to, da smo zdravi in polni energije, ne glede na to, kaj pojemo.

(odgovor članu bloempje)
  Neposredna povezava do sporočila: 155
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 17:37:42   
bloempje
mateyka, čisto možno, da je prišlo do nesporazuma, glede na to, kar sedaj pišeš. Jaz sem Masho_M razumela takole: zanjo je razlika med določenim načinom prehranjevanja in tem, da nekdo pač ne mara ene vrste zelenjave. Pisala je: "....Razen če mi nekdo utemelji kako je zavračanje samo ene vrste zelenjave utemeljeno na prepričanju in življenjskem stilu." No, prvič jainisti ne zavračajo samo ene vrste zelenjave, drugič, lahko bi rekla, da je njihovo zavračanje zelenjave posredne narave. Zavrnejo jo zato, ker bi pri obdelave le-te lahko ubili kakšno živo bitje, insekt ipd. Torej tvoj argument ne drži. Možno pa je, da si ti razumela stvar drugače. Ne vem....
Lepo za tvojo hči, zagotovo pa ni prišlo do zavestne odločitve, ker um pri otroku še ni razvit. Ji pač ne paše, tako kot meni ni, ko sem bila mala. Enak odgovor ostalim, ki so o tem pisali.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 156
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 17:59:49   
bloempje
Dobro sem prebrala. Ampak čudno, da ne sprejmeš opravičila!? Sem zgolj predvidevala, ker za neuporabo plenic še nisem slišala, razen tega, da je bilo to nekaj običajnega v preteklosti oz. so bile plenice zelo redki luksuz.

No v tujini, kjer sem živela te pač tega ne sprašujejo (zdravniki), še posebej zato, ker sem imela zgledno visoke vrednosti železa celo nosečnost. Vseeno negodovanja.

No, zgleda, da se bova pa vendarle v nečem strinjali. Vegetarijanstvo ni vedno primerno. Še posebej za Eskime ne, ki jih omenjaš, ki živijo v okolju, ki jim takega načina ne omogoča. Pa tudi npr. za nomadska ljudstva ne. S to razliko, da oni ne sodelujejo v pretiranem potrošništvu in to se meni pri vsej zadevi zdi najbolj sporno. Pa ne pravim, da oni ne bi sodelovali, če za to ne bi imeli možnosti.

No ja, tudi v primeru bolezni se da marsikaj narediti. Malo se pozanimaj pri alternativnih načinih zdravljenja, kaj vse se da narediti, da se izogneš bolezni. Vsem ne, zelo veliko pa. Čuda veliko. Glede pravičnosti in nepravičnosti se pa pač ne strinjava. Verjamem v razvoj = stalno spreminjanje; verjamem, da nas tale potrošniški sistem izkoriščanja peha v zelo neprijetno situacijo, v katerega je vpletena tudi prehrambena industrija. In nič ne bi škodilo, če pride do sprememb, da se sistem malo zaruka, da se glave malo prebudijo. Vegetarijanstvo ni rešitev oz. odgovor na vsa vprašanja, je pa nekaj kar širi in poglablja mentaliteto. Sicer pa ne vem, če bo to kdo sploh razumel.

Res je, vsi imajo biti pravico tu, je pa za debato potrebna vsaj minimalna frikcija oz. nestrinjanje, drugače bi si vsi zgolj prikimavali ali lepili smeškote :-) pa bi forum zamrl;-).

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 157
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 18:01:40   
bloempje
tvojega pisanja o tem, da si marginalec, pač ne poznam tvoje življenjske situacije...ampak ne trudi se.....kdaj drugič...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 158
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 18:07:38   
bloempje
mislim, da se otroci ne odločijo, da bodo vegetarijanci ali mesojedci....to so zaradi vzgoje staršev. Če zavračajo meso je to popolnoma enako, kot če zavračajo zelenjavo ali mleko ipd. Iz določenih občutkov, jim ne paše, morda ni dobro za njihovo telo...kaj pa vem....... Do odločitve pride kasneje, ko je razum že malce bolj razvit, nekje od 7 ali 8 leta starosti, vendar v današnjem času že lahko prej, ker so otroci bolj mentalni....logično....razvoj...

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 159
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 18:20:08   
bloempje
očitno se pač ne strinjamo, ker še vedno velja zakon črednega nagona. ko si posameznik ti sam, boš delal izjemo za vsakega drugega posameznika in se boš zanj potrudil...iz spoštovanja in razumevanja tvoje lastne posameznosti (kako gre pa to skupaj, kaj?user posted image )...zaradi kolosalnosti sistema je mnogokrat to težko izpeljati ampak potruditi pa se je treba...je pa iz večine postov tu razvidno, da večina pač tega noče in ne sprejema....mesojedci pač nimate problemov, ker je mesna prehrana nekaj kar počne (skoraj) vsa čreda, torej je vsepovsod prisotna in šolam se ni treba čisto nič potruditi, da ugodi vašim željam, ker so itak že izpolnjene (mesna prehrana torej)....je pa težko ugoditi manjšini, pa četudi gre za ubogi brezmesni obrok v šoli, ali ne?
Punce, lepo (malo pretiravam he,he) je bilo klepetati z vami, nasvidenje v drugi galaksiji user posted image , kaj češ, sem pač čudak. Ne saj se hecam, enostavno sem obupalauser posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 160
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 19:46:57   
betty.ford
 

IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

še vedno velja zakon črednega nagona.


se popravljam user posted image
rastlinojeda čreda in mesojedno krdelo.

< Sporočilo je popravil betty.ford -- 6.4.2011 19:52:29 >

(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 161
   RE: Starši otrok vegetarijancev
6.4.2011 20:56:56   
khurde
IZVIRNO SPOROČILO: Raho

Mene pa zanima, kdaj so se otroci, ki so vegetarjanci, odločili, da pač to bodo in kako so vam to povedali. Spašujem seveda starše vegetarjanskih otrok.


a to misliš na otroke, katerih družina ni vegetarijansko usmerjena ali otroke, katerih starši so vegetarijanci?

IZVIRNO SPOROČILO: Ira_

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Mene pa zanima, kaj bi se izcimilo, če bi nastala tema Otroci staršev vegeterijancev in bi otroci pisali poste user posted image
user posted image user posted image Verjemi, da bi se pritoževali user posted image


ja, seveda, vsi po vrsti bi se drug drugemu smilili user posted image  kaj pa otroci mesojedih staršev, ki ne spoštujejo želje otrok, da bi bili vegetarijanci?

IZVIRNO SPOROČILO: bloempje
Tudi poslanstva, kot si ga opisala, si večina vegetariancev ne jemlje, nekateri že, večina pa ne.


ja, in - ker tako rada uporabljaš izraz "militantni vegetarijanci" kar povprek - si drznem pripomnit, da večina ne spada v to skupino "agresivnih vegijev", nekateri pa. in običajno imajo tisti nekateri "poslanstvo" in kompleks večvrednosti.

meni bi se drugače najbolj fajn zdelo, če bi v šoli imeli možnost "navadnega" in vegi obroka. ker vegetarijanskih družin, posameznikov in otrok je vedno več. ampak kot vegi obrok ne mislim obrok, ki je identičen mesnemu, samo brez mesa in z dodanim cvrtjem. to je tudi višek vege kulinarike v večini slovenskih gostiln, žal. pa čeprav liliana trdi, da ima vsaka vaška gostilna vege obrok. no, verjetno ni bilo mišljeno kot dokaj polnovreden obrok...

IZVIRNO SPOROČILO: mika

Še vedno pa mi ni jasna trditev, da imajo otroci, ki jim meso ni ponujeno, večjo izbiro, kot pa tistim, ki imajo v izboru tudi meso.


sicer te trditve nisem zasledila, sem bolj površno brala. kdorkoli je to napisal, je verjetno mislil, da imajo otroci, ki jim doma ne ponudijo mesa, v večini bolj raznolik jedilnik kot otroci, ki meso dobivajo.

IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

Kajti znano je, da ljudje drugačnost (kakršno koli, ne samo vegetarijanstvo, ki marsikod po svetu sploh ni več drugačnost) dojemamo kot grožnjo vse do tedaj, ko to drugačnost spoznamo.


ja, ampak ljudje niti nimamo želje spoznavati drugačnosti, če nastopi pred nas s kvazi superiornostjo. in velikokrat je, žal, tako. poznam ogromno ljudi, ki imajo do nepoznanih vegijev predsodke in so do njih zadržani, ker imajo kakšne slabe izkušnje od prej.

IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

mislim, da se otroci ne odločijo, da bodo vegetarijanci ali mesojedci....to so zaradi vzgoje staršev. Če zavračajo meso je to popolnoma enako, kot če zavračajo zelenjavo ali mleko ipd. Iz določenih občutkov, jim ne paše, morda ni dobro za njihovo telo...kaj pa vem....... Do odločitve pride kasneje, ko je razum že malce bolj razvit, nekje od 7 ali 8 leta starosti, vendar v današnjem času že lahko prej, ker so otroci bolj mentalni....logično....razvoj...


strinjam. drugače pa se sprašujem, kako je možno, da ima en vegi toliko problemov zaradi svojega vegetarijanstva? to je meni v bistvu nepredstavljivo. okej, zdravnike še nekako, pogojno, razumem, vsaj če so bolj nazadnjaški. ne razumem pa situacij z znanci, prijatelji, sorodniki...

a veste česa pa jaz ne maram...  posploševanja. pa ne glede na to, katera skupina ga uporablja. no, edino če vsi vegiji ne poznate vseh mesojedcev in vsi mesojedci vse vegije in zato tako suvereno pišete o eni enotni skupini in ne o posameznikih, ki jim je ena stvar skupna.

_____________________________

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 162
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 12:03:09   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

očitno se pač ne strinjamo, ker še vedno velja zakon črednega nagona. ko si posameznik ti sam, boš delal izjemo za vsakega drugega posameznika in se boš zanj potrudil...iz spoštovanja in razumevanja tvoje lastne posameznosti (kako gre pa to skupaj, kaj?user posted image )...zaradi kolosalnosti sistema je mnogokrat to težko izpeljati ampak potruditi pa se je treba...je pa iz večine postov tu razvidno, da večina pač tega noče in ne sprejema....mesojedci pač nimate problemov, ker je mesna prehrana nekaj kar počne (skoraj) vsa čreda, torej je vsepovsod prisotna in šolam se ni treba čisto nič potruditi, da ugodi vašim željam, ker so itak že izpolnjene (mesna prehrana torej)....je pa težko ugoditi manjšini, pa četudi gre za ubogi brezmesni obrok v šoli, ali ne?
Punce, lepo (malo pretiravam he,he) je bilo klepetati z vami, nasvidenje v drugi galaksiji user posted image , kaj češ, sem pač čudak. Ne saj se hecam, enostavno sem obupalauser posted image


Ja......ker če je obrok ubogi spet ni vredu......ker ne bo v skladu s smernicami polonrevnega obroka in uravnotežene prehrane.........

(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 163
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 12:06:01   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

mislim, da se otroci ne odločijo, da bodo vegetarijanci ali mesojedci....to so zaradi vzgoje staršev. Če zavračajo meso je to popolnoma enako, kot če zavračajo zelenjavo ali mleko ipd. Iz določenih občutkov, jim ne paše, morda ni dobro za njihovo telo...kaj pa vem....... Do odločitve pride kasneje, ko je razum že malce bolj razvit, nekje od 7 ali 8 leta starosti, vendar v današnjem času že lahko prej, ker so otroci bolj mentalni....logično....razvoj...


In če otroci zavračajo zelenjavo jih z vsemi možnimi načini stimuliramo, da jo zaužijejo, pa čeprav jim iz določenih občutkov ne paše........

(odgovor članu bloempje)
Neposredna povezava do sporočila: 164
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 14:19:13   
nusi
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

In če otroci zavračajo zelenjavo jih z vsemi možnimi načini stimuliramo, da jo zaužijejo, pa čeprav jim iz določenih občutkov ne paše........


ja to je pa res, a potem jih naj ne bi? Se mi zdi, da vsi starši nekako slej kot prej na nek način poturimo vsaj malo zelenjave ali sadja. Samo tukaj smo si očitno vsi enotni, da to je zdravo  za naše otroke in ne upoštevamo otrokovih občutkov - zanimivo user posted image
Drugače imam pa enga zanimivga prijatla vegija - on to sploh ne razlaga okol in nima nobenih problemov, zase trdi, da mu pač meso ne paše od cca 2 razreda osn šole in to je to. Nobenga nč ne prepričuje, kadar ni možnosti vegi kosila poje vse okol mesa in sploh je čist nezakompliciran. Enako je delal kot otrok, ker takrat v jugi še ni bilo tolk govora o vegijih, kaj šele pri šolskem kosilu user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 165
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 14:26:41   
ronja
mesojedci pač nimate problemov, ker je mesna prehrana nekaj kar počne (skoraj) vsa čreda, torej je vsepovsod prisotna in šolam se ni treba čisto nič potruditi, da ugodi vašim željam, ker so itak že izpolnjene (mesna prehrana torej)...

Zelo dvomim, da so želje vseh izpolnjene: jaz imam čisto drugačen okus za hrano kot recimo kerensa in obe pri isti prehrani nikakor ne bi bili zadovoljni. Zato sem se tudi odjavila od šolskega kosila pri 8ih. KO sem menjala šolo, sem še enkrat poizkusila, če je tam kaj boljše - ni bilo in sem tudi nehala po mesecu ali dveh. Tako da: tudi mi se prilagajamo, samo da se je pač lažje prilagajat, če nimaš ekstremnih želja ali če si bolj samozadosten. Bolj kot so želje daleč, težje je prilagajanje- za obe strani.

Ja......ker če je obrok ubogi spet ni vredu......ker ne bo v skladu s smernicami polonrevnega obroka in uravnotežene prehrane.........

Se strinjam in to bi se dalo lepo rešit s kompromisom - da imajo recimo 2-3 dni nemesni obrok (kar vsejedcem vsekakor ne bi škodilo), 1x ribe in 1-2x meso. Tako bi bil volk sit in koza cela (skoraj dobesedno;). Ampak dokler se bojo vegiji samo repenčili, da jim pripada to in to in vse ali nič... toliko časa jim bojo vsejedi porinili tisto cvrtje pod nos, pa tle maš, če že težiš. Ni prav to ne na eni ne na drugi strani, je pa to realnost.

Dobro sem prebrala.

Očitno ne, sicer ne bi pisala o bombažnih plenicah. V istem postu si se pritoževala, da ljudje ne berejo dobro - in sem pač povezala to, kar bode v oči, to je vse. opravičilo vedno sprejmem, kadar je iskreno. Kadar pa ga nekdo navrže kar tako, da bo mir in plete svoje dalje, kot da bi bilo vse tako, kot se je zmotil... hja, takrat se mi zdi pa brezveze.

tvojega pisanja o tem, da si marginalec, pač ne poznam tvoje življenjske situacije...ampak ne trudi se.....kdaj drugič...

Ne bom, ker nima smisla. Vem, da bit "čuden" ni prav težko, če imaš pri sebi počiščeno, zakaj si tak. Od malega sem bila "drugačna" in tega nisem jemala za slabo. Niti večina ljudi, ki me osebno poznajo, čeprav zaradi moje čudnosti včasih tudi njih čudno gledajo;).


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 166
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 16:09:46   
ajsek

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: bloempje

mislim, da se otroci ne odločijo, da bodo vegetarijanci ali mesojedci....to so zaradi vzgoje staršev. Če zavračajo meso je to popolnoma enako, kot če zavračajo zelenjavo ali mleko ipd. Iz določenih občutkov, jim ne paše, morda ni dobro za njihovo telo...kaj pa vem....... Do odločitve pride kasneje, ko je razum že malce bolj razvit, nekje od 7 ali 8 leta starosti, vendar v današnjem času že lahko prej, ker so otroci bolj mentalni....logično....razvoj...


In če otroci zavračajo zelenjavo jih z vsemi možnimi načini stimuliramo, da jo zaužijejo, pa čeprav jim iz določenih občutkov ne paše........


Ja zelenjava je zdrava, štekaš? Meso so pa trupla.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 167
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 16:25:44   
mateyka
aha, evo gospo truplico aka ajsek - da je ne boš iskala bloempje, tuki se je javila user posted image

(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 168
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 17:45:10   
ajsek
Ne razumem te pripombe.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 169
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 19:35:19   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ajsek

Ne razumem te pripombe.


je že v redu, ni bila namenjena tebi.

(odgovor članu ajsek)
Neposredna povezava do sporočila: 170
   RE: Starši otrok vegetarijancev
7.4.2011 20:14:07   
Izabelina
js sm se odločila za vegetarianstvo v 7. razredz OŠ, to je blo 13 let nazaj in takrat smo brez problema dobil "vege" obrok (to je seveda pomenilo, da smo namesto mesa dobil zmrznjen ocvrt sojin polpet, takrat se mi je to seveda zdel strašno imenitno zdej pač ne več)...

skratka kar sm hotla povedat je, da mislm, da pretiravate. Če sm se js 13 let nazaj sama zmenila s kuharco oz. z vodjo šolske prehrane, pol dvomim, da je zdej v teh časih ko je vegijev vedno več tak problem...

__________________________________

pripis k temu postu, nisem več vegi pol leta je odkar mi je meso zapasalo in ga občasno jem (samo piščanca, purana pa hrenovke user posted image )... tko, da mam izkušnjo in bit "vegi" (ne maram se predalčkat) in bit piščančjepuranojedec... življenje je vedno tako zakomplicirano, kot si ga zakompliciraš sam...

to odebeljeno pa je smisel mojega celotnega pisanja...



_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 171
   RE: Starši otrok vegetarijancev
8.4.2011 9:18:37   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
in bit piščančjepuranojedec...


user posted image user posted image user posted image user posted image  Potem sem jaz piščančjeribojedec user posted image

Sicer pa dober smisel celotnega tvojega pisanja user posted image

< Sporočilo je popravil Ankica. -- 8.4.2011 9:19:10 >

(odgovor članu Izabelina)
  Neposredna povezava do sporočila: 172
   RE: Starši otrok vegetarijancev
8.4.2011 9:26:49   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ajsek

Ja zelenjava je zdrava, štekaš? Meso so pa trupla.



zelenjava bo zdrava do naslednje raziskave, ki jo bo izvedla ugledna AMERIŠKA univerza, sponzorirana od McDonaldsa user posted image

(odgovor članu ajsek)
  Neposredna povezava do sporočila: 173
   RE: Starši otrok vegetarijancev
9.4.2011 14:14:13   
tecnobica

IZVIRNO SPOROČILO: ruby19

Pa še to: veliko znanih in cenjenih ljudi je bilo vegetarianskih. Med njimi so Einstein, Tolstoj, Newton, Van Gogh, Leonardo da Vinci, itd. A boste rekli, da so se vsi preseravali ali je šlo za kaj drugega?


A veš koliko znanih in cenjenih ljudi je bilo mesojedcev?

(odgovor članu ruby19)
Neposredna povezava do sporočila: 174
   RE: Starši otrok vegetarijancev
9.4.2011 14:30:07   
tecnobica

IZVIRNO SPOROČILO: VEGEOTROK

Glej, da bos lazje razumela...vsaj pri nas je blo tako...tamala je vidla kako pujska koljejo (zivimo na dezeli) in kako se ga potem predela v klobasice... Takrat je dojela (bla je stara ene 5 let in  pol)...  Po tem ni blo vec variante, pa smo se lahko na glavo postavl, da bi se kdaj probala meso, na zacetku smo jo se lahko se mal mutil, pa smo sli v meka na mknagce, k tam je se jedla k je vse lepo zapakirano pa ni mela obcutka, da je meso, ko je pa dojela, pa ni blo vec variante!!! Al pa z govejo juhco smo jo se lahko mutili nekaj casa- saj dokler ni nasla mesa v posodi, kjer se je goveja juhca kuhala... Ne ni pa to prslo kr od enkrat, ampak se je stopnjevalo, do te mere, da sedaj ne je drugega kot ribe in morske sadeze od "mesa"! In v tem jo podpiram, ker ji res cist nic ne manjka in mislim, da ji bomo kmalu sledili vsi v nasi druzini!!!  Za druge ne vem, ampak pri nas je blo pac tko...    


A ribice pa ostale morske živalice, ki jih imenuješ sadeže, (kot da so na drevesu zrastli) pa niso umorili zato, da jih mi jemo?

(odgovor članu VEGEOTROK)
Neposredna povezava do sporočila: 175
Stran:   <<   < Prejšnja stran  4 5 6 [7] 8   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 6 [7] 8   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?