|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
28.4.2011 15:24:57   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: biga
....In pri nas otrok dejansko čuti, da imata mamica in ati težave, ki ....Otrok čuti, da sem nervozna, zato je verjetno le tako, da trmari, sposoben izražati svoja čustva....

Eno vprašanje. Kako bi se ti počutila, ko bi bila v nevarnosti tistva stvar, ki pomeni tvoj obstoj?

Otroku pomenita mati in oče njegov obstoj. In on čuti, da je ogroženo tisto, kar mu lahko zagotavlja največjo varnost in najboljše možnosti v življenju.

Vedno, ob vsakem jabolku, čeladi, prepečencu, poglej na tega malega nebogljenega prestrašenega otročka, ki si želi edino varnosti. varnosti, ki si je sam ne zna in ne more dati, pa si jo daje v obliki kot jo zmore: Da ima piškot namesto prepečenca, da ima zeleno jabolko, da...... vse en sam poskus ustvariti si varnost. Ko bo on začutil, da ti čutiš, da on čuti - se bo vse umirilo.

Zato bom rekel samo eno in to lahko sprintaš in neseš svojemu možu: Preneha naj s trudom vzgajanja otroka in naj se posveti njegovi mamici, svoji ženi. Kaj pomaga vzgajati oliko istočasno pa otroku izpodmikati izpod nog varno zavetje. Ja menda da je otrok problematičen - odnos med staršema ga je takšnega naredil, ni se otrok tak rodil.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
28.4.2011 15:31:20   
Najaa
Pri vsakemu kaj druga pali. Pri naši 4-letnici vsekako štetje do tri. Pred tem grožnja npr. da ji bom vzela knjigo ali igračko... Ko je treba pospravljat, ne štejem, ampak začnem sama metat igrače v škatlo in zraven govorim, da jih bom pa eni punčki nesla ali celo v smeti vrgla (če sem res jezna user posted image ). Odvisno od dogodka.
Pri metanju na tleh sem jo ignorirala, pa je ponavad pomagal.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
28.4.2011 15:54:41   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
28.4.2011 17:08:11   
marta82
Naš je star nekaj čez dve in ohlajanje na hodniku deluje. Niti ni potrebna "prisila", nesem ga tja in tam ostane ali pa gre celo sam, ko mu rečem. Povem, da naj pride, ko se bo umiril. Ko pride reče "oprosti" in "to ni lepo" ipd. Zadnje čase pa že "palijo" tudi kazni v smislu prepovedi risank, uporabe tobogana,... Enkrat opozorim: če ne nehaš greš na ohlajanje ali ne boš smel gledat risank ipd. in če ne neha to tudi izvršim. Aja kazen uporabljam, če me udari, če kriči od ihte, meče stvari, "razmetava" s hrano.

_____________________________

BE NICE!
I could be your boss someday.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
11.5.2011 14:58:37   
hedviga
Hmm, meni se pri vsem tem poraja eno samo vprašanje: kolikšen je torej procent družin ki so v krizi, staršev s težavami, prestrašenih otrok... da obtaja mali miljon knjig, nasvetov, dizertacij, mnenj, pristipkov itd k reševanju točno takih problemov? Da je skoraj ni mamice (in očka), ki se ne bi soočal z vsaj občasno trmo in vprašanjem vzgoje v takih primerih. Ali pa je govora o samo skrajni trmi? Ali kako?
Ma...Tehnofil, verjamem da imaš resnično prav, ampak pomoje se ob tvojih zapisih 90% mamic do konca zafrustrira...

_____________________________

Špelca in Mihec 9.2.2009


(odgovor članu marta82)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
11.5.2011 15:34:29   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: hedviga
Ali pa je govora o samo skrajni trmi? Ali kako?.... 90% mamic do konca zafrustrira...

Sva ugotovila, da sploh ne gre za "trmo". Skrajne, klasična trma - je ni. Vedno je vzrok. Če pa "skrajna, klasična trma" že je, pa morajo starši otroku pomagati preproditi to obdobje (v bistvu je trma samo odziv na stisko - kakršnokoli že - ki jo otrok doživlja, pa če "je upravičena" ali ne).

Starši se pogosto obnašamo kot da moramo otroka "popraviti" v trenutku ko se ne obnaša v skladu s pričakovanji. Ne razumemo (zaradi svoje osebne stiske - z okoliščinami ali s časom), da je otrok izredno tenkočuten in da je njegova reakcija popolnoma normalen odziv na nenormalno okoliščino.

Če pa že kdo čuti frustracijo pa je to dober znak, znak da razume, da imajo vplivi na otroka lahko resne posledice in da je otroka težje vzgajati, kot voziti avto ali letalo.

Še vedno sem prepričan da je večina mamic čustveno povezana s svojim otrokom in razume o čem pišem. Ker vse kar otrok potrebuje je čustvena povezanost. Kruh obleka in igrače so na drugem mestu. Smo pa v današnjem času nagnjeni k temu, da dajemo večjo pozornost ravno temu, drugemu.



< Sporočilo je popravil tehnofil -- 11.5.2011 15:43:02 >

(odgovor članu hedviga)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
11.5.2011 15:49:10   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

no po 4h minutah koj e kazni konec, ti prideš k njemu, počepneš in ga vprašaš če ve zakaj je sedel na stopnici, aj ti pove zakaj, če ne ve mu šeenkrat razložiš. sledi objem, poljubček in poveš, da smo prijatelji in da ga imaš rada.
IZVIRNO SPOROČILO: ALWAYS LARA

pri nas je za vsekakršne izpade, nagajanja in neuboganja najbolj učinkovito učinkovala metoda varušk - te k so ble po tv in sicer za tok minut kot si star greš sedet na stopnio. no če nimaš stopnic pa lohk določiš pač en prostor, stol v kotu (imajo pri nas v vrtcu) in na ohlajanje.
in po postopku: ko začne težit, trmart, nagajat, neubogat, karkoli..mu poveš enkrat lepo da naj neha in poveš, da če ne bo nemudoma nehal gre na stopnico za 4 minute v tvojem primeru. če ne uboga, ga zagrabiš, ne prosiš!!! in ga posedeš na stopnico, mu razložiš, zakaj je na stopnici in mu poveš, da se stopnice 4 minute ne sme zašuščati, če bo šel dol iz stopnice se kazen podaljša za dodatnih 4 min. poveš mu še, da se medtem ko je na stopnici z njim ne pogovarjaš. od začetka je ta metoda ful mučna - uhajanje s stopnice, dretje, ...ampak ga vsakič neseš nazaj na stopnico! res je treba biz vztrajen, ker ko boš enkrat popustila je konc veselja. no po 4h minutah koj e kazni konec, ti prideš k njemu, počepneš in ga vprašaš če ve zakaj je sedel na stopnici, aj ti pove zakaj, če ne ve mu šeenkrat razložiš. sledi objem, poljubček in poveš, da smo prijatelji in da ga imaš rada.

to je pri nas najbolj palilo!


user posted image user posted image user posted image oprosti, ampak men je pa tole branje grozno...pa kaj si ti mašina ali človek...tisto naštevanje 4min tja, pa 4 min sem pa nevem kaj še, ....smo ja ljudje lepo te prosim...imamo čustva mi in otroci...ne moreš se odzivat na vse to kot stroj oz. kot čustveno mrtev človek... V dostih vrtcih sem že delala, pa tudi nisem videla stola kjer bi sedeli po tolko min. kolikor so stari, čeprav sem ravno tu gor večkrat brala o tem....Res je , da se otroka da včasih sedet k mizi, vendar iz čisto preprostega razloga, da se malo umiri, da malo razmisli, največkrat pa je to iz čiste varnosti, ker so  v svoji ihti radi nevarni sebi in drugim...pa nimamo nikjer napisane razpredelnice koliko časa se sedi za določen prekršek oz. niti pod razno se ne sedi toliko kot so stari...jaz se ponavadi tudi vsedem k otroku in to sedenje ponavadi mine v pogovoru,razlaganju vzrokov in posledic ali pa kar tako v tišini ....Verjamem da je trma in izsiljevanje naporna zadeva, vendar se s temi načini to ne " zdravi" pa čeprav tiste tv varuške še tako prakticirajo....Daj se malo postavi v otrokovo vlogo...kako bi se ti počutila, če te bi nekdo s silo tiščal v nek prostor ali pa na stopnice...Res, da včasih že ne veš kaj bi storil, samo to ni to...še ignoranca je boljša rešitev, čeprav tudi ne najbolj idealna...
Za moje pojme se starš v takšnih primerih spusti na nivo otroka, kar definitivno ni dobro...tu gre za boj med dvema trmama ...ali bo zmagala tista, ki se dere in meče ob tla, ali druga, ki hladno sili drugo osebo sedeti na stopnicah ali kjer koli že...
In še to ...za moje pojme je to nasilje...res...delno fizično in delno psihično...zakaj? Otrok ne bo dal miru zaradi tega, ker je razumel svojo napako, temveč, ker je bil fizično prešibak da bi vstal iz stopnic, po drugi strani pa preplašen zaradi osamitve, groženj in opozoril...
In ne definitivno ne bi bila moj prijatelj, če bi z menoj počela te stvari...poljubček bi si pa lahko tudi narisala...Odrasla bi z mislijo, da  bom, ko bom   dovolj velika in močna tebe sredi januarja postavila na balkon, če mi bi težila.



Ko to berm se sprašujem, če nisi ti mama 9 letnika, ki je zanč zbrcal svojega očeta, mamo, govoril ostalim da so kreteni, kazal sredinca...itd. Ker pač otrok se ne vzgaja, se jim ne postavlja mej, se jih ne da sedet na stopnice...itd.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   [Brisano sporočilo]
11.5.2011 21:14:53   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
11.5.2011 21:18:32   
BAMBINA_
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: biga
... maha okoli sebe in hoče tudi po naju, zdaj je začel še pljuvati, ga skušam ignorirati, .........kaj ste otroku "odvzeli" ali mu prepovedali, da je palilo, .....

Sam vem, da ne bi zdržal in bi mu nekja trdega nastavil, tako do ko bi mahal, bi se tam udaril. Ignoriranje je ena najslabših reakcij, ker je kot bi tiščala glavo v pesek. Otroku je potrebno napačno reakcijo korigirati, ne pa jo ignorirati. Ni nujno sakcionitrati, nujno je opozoriti, kaj je prav in kaj ne ter zakaj ne.

Mogoče imaš srečo (v pravem pomenu besede) pa si prišla tako daleč, kot marsikateri starš še dolgo ne. Namreč postavljena si pred vprašanje: kaj ukreniti, kako vzgajati, ko kazen nima več moči.

Si predstavljaš da prideš domov in tvoj sinek meče knjigice v smeti. Pa ga vprašaš zakaj to dela in ti odgovori: "treniram". Ko ga za kazen daš sedeti na stol ali stopnice in enkrat prideš domov in mali sedi na stopnicah. Pa ga vprašaš zakaj in ti odgovori: "ker treniram". Vsem kaznim odvzame "moč". Ne samo tistim, ki jih izvajaš ampak VSEM, ker od sedaj naprej veš da se je pripravljen utrjevati, da bi lažje prenesel kazen.

Zakaj? od kje mu moč. Ni moč. Njegova bolečina je močnejša od strahu pred kaznijo. Kazen njegove bolečine ne more preglasiti. Res, njegovo izražanje bolečine ni primerno, ampak drugače ne zna, ne zmore. Potrebno se je z njim pogovoriti, ga naučiti upravljanja s čustvi - ne s potlačevanjem čustev.

Torej predvsem morata oba najti povezavo z otrokom. Po moje je otrok že zdavnaj začutil, da povezanosti z mamico, očetom ni (čustvene, globoke povezanosti, tiste o kateri nima smisla govoriti, ker se more edino občutiti). Zadovoljevanje otrokovih potreb še ni povezanost. Vzgajanje in skrb ni povezanost. Čustvena povezanost je odnos v katerem mati začuti otroka, njegovo stisko in mu ob njegovih neprimernih reakcijah skupaj z njim kaže pot kako se umiriti predvsem pa da ga razume.

Jeza, bes in trma. Kričanje in tepež. Vse to so samo odraz NEMOČI. Tako velike bolečine, prizadetosti, da se z besedami ne da povedati - da se le delati tako "slabe/grde" stvari da tisti drugi tudi občutijo takšno bolečino, prizadetost (pa čeprav le zaradi njegove reakcije).

A si lahko predstavljaš kako osamljenega, nemočnega se počuti tvoj sinko? Niti povedati tega ne zna. Zna samo "pokazati". In je čisto nepomembno za kakšno malenkost ali nepomembnost gre. Očitno ta malenkost povzroči tak MOČAN občutek.

Mati ki je v stiku s svojim telesom, vedno čuti svojega otroka. Mati je že po naravi telesno tesno povezana s svojim otrokom. Vedi to: najbolj problematičen otrok v družini je vedno pokazatelj odnosov v družini - on je tako občutljiv na vse težave v odnosih v družini in med staršema, da to jasno pokaže (kot lakmusov papir).

Glede trme pa na splošno: trma je lastnost, ki jo bo otrok potreboval v življenju. Trmasto bo treniral in bo prišel do rezultata. Trmasto se bo učil in bo izdelal izpit. Trmasto bo vstrajal in ne bo vzel droge. Pil alkohola. Česarkoli. Trmasto bo delal in dosegel uspeh. Le da boš takrat te rekla vstrajnost. Zato mu ne ubij trme. Raje se sooči z njegovimi čutenji.


user posted image Aplavdiram! Zlasti obarvanemu. Zelo lepo napisano!
Sicer pa... ne vem zakaj trmari, ampak jaz našemu 4-letniku skušam vsako stvar razložiti zakaj tako. Zdaj je že dovolj velik, da razume. Npr. zadnjič se je želel voziti z vozičkom, ko smo šli na sprehod (imamo tudi dojenčka), pa sem rekla ne. Njegov odziv: Pa zakaj ne, ja pa bi ueee.." Sem mu povedala, da nekateri otroci bi pa radi hodili, pa ne morejo, ker imajo bolane noge. Ni nič več trmaril. Ko si ne želi umiti zobke, mu povem, da bo sicer imel črvive, gnile, boleče... pa se hitro premisli. Če se zjutraj ne želi obuti v teniske, skomignem z rameni in rečem, pa pojdi v copatah. Me butasto gleda, češ saj zunaj ne hodimo v copatah. Pa se preobuje user posted image Ko je danes na izletu našel palico in jo na vsak način hotel vzeti domov, ker je bila nadvse podobna zmaju, sem popustila, čeprav sem najprej rekla ne in mu dovolila, da jo sedaj hrani zunaj pod stopnicami. Pri stvareh, ki niso dopustne (npr. prosto tekanje ob cesti ipd.) 1x povem zakaj ne dovolim (mpr. ker se lahko zgodi nesreča), potem ne debatiram več. Pri takšnih stvareh sploh ni debate, TAKO BO! Basta! Nobenega prigovarjanja, prošenja, groženj s kaznimi... In se sedaj, pri svojih 4 letih niti ne drzne storiti drugače. Se je zgodilo 1x, da sem ga v avtu pozabila pripasati, pa je naredil cel rom-pom-pom, kaj se grem user posted image Rutina. Že od samega začetka se dela tako in nič drugače, brez odstopanj in potem tudi on ne pozna druge poti. Če 1x storiš tako, drugič pa zahtevaš drugače, otroka samo zmedeš. (npr. če mu 1x pomagaš pri oblačenju, naslednjič pa zahtevaš, da to stori sam...). Pa še... jaz pri našemu začutim takojšen odpor, če nekaj MORA storiti, če nekaj od njega zahtevam, mu ukazujem. Zato se temu kolikor se da izognem in skušam stvari doseči preko igre. In predvsem brez nervoze.



_____________________________


•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•
*...*..:::: ...*...*...*...*...*...*...*...*...:::::..*...*
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
11.5.2011 21:49:15   
BAMBINA_
Drugače pa... univerzalnega vzgojnega ukrepa NI. Ne za posameznega otroka, ne za posamezno situacijo. Prekleto veliko domišljije in potrpežljivosti je potrebno, če želiš zadeve reševati na kolikor toliko umirjen način. "Zato, ker sem jaz tako rekla" je sistem po liniji najmanjšega odpora. Kar se tiče ignoriranja.. Sem ravno Varuške 1x gledala, ko je mali tulil, razbijal, starši pa so ga ignorirali. Jako dobra "vzgoja", če brez besed spremljaš, kakom mali sesuje pol bajte. Druga negativna stvar pri tem ignoriranju je, da se otroci po vzgledu hitro naučijo takšnega komuniciranja. 100x ponoviš isto stvar, otrok pa te ne sliši, ne vidi.. skratka te ignorira. Le kje se je naučil takšnega ravnanja? Zato se jaz tega ne posložujem ravno rada.

_____________________________


•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•
*...*..:::: ...*...*...*...*...*...*...*...*...:::::..*...*
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•

(odgovor članu BAMBINA_)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   [Brisano sporočilo]
11.5.2011 22:21:43   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu BAMBINA_)
  Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
11.5.2011 23:17:59   
liliana
Po moje je pri našem ukrepanju ob trmi važno, da starši ostanemo mirni......da se ne vznemirimo in se začnemo obsojati kaj delamo narobe, kaj bodo drugi zdaj mislili o nas, če se izpad zgodi v trgovini.....da nas ne prizadene, ko otrok reče "Nisi več moja mama, nimam te rad" in da zaradi tega nismo užaljeni.....ker itak vemo, da dete to ne misli dobesedno.......

Hčerka ima tu pa tam izpad trme.....ne prav pogosto in "napad trme" ne traja nikoli po uro ali dve kot tu pišete nekateri.....mogoče tudi zato ne, ker jaz tega ne ignoriram, ne vem, samo domnevam.....vedno jo odstranim od drugih otrok in ljudi in se na samem pomiriva, jaz jo pač vedno pomirim, stistnem k sebi, ji govorim, da jo imam rada, da je moja.....res je pa, da je nikoli ne zapiram v sobo, ali pošiljam sedet na stopnice......ne vem, nekak mi ta način kaznovanja ni pri srcu.....vedno jo pomirim in stisnem k sebi, pa če se še tako otepa in v nekaj minutah mi jo vedno uspe pomiriti.....ji pa normalno, da ne kupim recimo mehurčkov v trgovini, ki si jih je tisti hip zaželela in sem ji povedala, da jih ne dobi, ker ima že dvoje ali troje doma......pač, meni je važno, da otroka pomirim in da mu razložim, zakaj tega ne more dobiti ali nekaj ne sme delati......to se mi zdi bolj učinkovita metoda kot kaznovanje in ignoriranje.....








(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 0:44:53   
ronja
. Skratka, želim vprašati za nasvet, kaj ste otroku "odvzeli" ali mu prepovedali, da je palilo, da se trmarjenje ni več ponavljalo. Pri nas brez knjigice zvečer pač očitno ne zaleže.

Odvisno od situacije. Vsekakor mora bit kazen takoj, ne šele zvečer, ker do takrat že pozabi in kazen ne učinkuje. Najboljše je, če je kazen povezana z neželjenim dejanjem: primer: če začne grdo delat s hrano, mu jo vzameš. Jaz jo dam potem 1x nazaj, če obljubi, da bo lepo delala in navadno to zaleže. 2. ne bi vrnila.

mah, men je blazno odprl oci en nasvet, da tako obnasanje preprosto ni sprejemljivo in da moram sama pri sebi razcistiti, ce sm pripravljena to prenasati. ne more se metat na tla, dret in tepsti, ce necesa ne dobi al pa za prazen nic. ne more. trma je v njih in OK je, da izrazajo svojo voljo - ampak naj jo izrazajo na kultiviran nacin (cesar se pa morajo nauciti!

To ti je pa ziher gina napisalauser posted image . Se pa seveda strinjam. Mojidve točno vesta, kdaj je resnično ne, kdaj se mi pa še ne da reagirat.

pomagalo je popolno ignoriranje in to, da je videl, da s tem res ne bo nic dosegel in da mi medtem delamo svoje stvari, kot da njega ni - to ga je najbolj jezilo, ce mene vprasas.

Lejla je tudi bolj taka. Ronjo bi pa to ubilo, njo si moral pocartat, sicer se bi ji odfecljalo čist, Lejla znori, če ji ne daš časa, da ona sama razmisli. Čeprav je tudi Lejli kakor kdaj. Včasih ju njuna lastna čustva čisto zdelajo in takart se sicer jokata, ampak se hočeta zmenit oz potolažit pri meni - takrat ne težim, da morata nehat jokat, ker vem, da je zato, ker sta žalostni, ker smo se skregale - saj tudi meni ni to fajn in razumem, da njima ni. Če pa samo trmari, se pa delam, ko da ni nič - če se vrže na tla, stopim pač čez njo in ji zraven lepo mirno povem, da na ta način ne bo nič dosegla, da se pa komot pogovorimo, ko bo hotela. In potem jo vidiš, kako te gleda, če jo gledaš in če pogledaš tja, začne tarnat, če pa gledaš drugam, pa kar utihne, Ful hecno, hehe. Face male, vse naštudirajo. Včasih potem pride, ko da ni bilo nič z neko čist tretjo idejo, včasih pa ji paše, da se še zmenimo. Delam po občutku.

Moram pa priznat, da imam srečo, da nobena od njiju ni preveč težka po karakterju. Saj sta obe probali s temi trmami, tudi fejst (mislim sta se tudi drli, pa včasih po tleh metali), ampak ni dolgo trajalo (mislim nista meli dolgo takih izpadov) oz. je bil kak zunanji dejavnik za to (Lejla je striktno vsakič, kadar sem prišla prepozno v vrtec, doživela histerijo - in vsakič, ko sem bila pravi čas, je bila ko angelček, ne moreš verjet, da je to tako dobro delalo, brez napake, praktično - pa razlike 10 min ali še manj!) Takrat je vedno našla nekaj, da se je čist zjokala in zdrla - ali se ni hotela oblečt, ali obut, ali ni hotela iz vrtca, ali je hotela ona nest malico, pa sem ji jo dala nazaj, pa je bilo že prepozno, će ni našla nič pametnega, si je pa zaželela nekaj nemogočega - prav videla sem, da dejansko ni fora v tem, kar hoče/česar noče, ampak v tem, da enostavno mora dat ven svoja negativna čustva: jezo, žalost, strah mogoče, da ne bom prišla? ne vem, vsekakor je bilo to zelo 100% - in je še zdaj. Če sem zgodaj, bo vse ok. Pomagalo je to, da sem ji enostavno dovolila dat to ven. POvedala sem ji, da mi je žal, da sem zadnje čase vedno tako pozna, da bo še nekaj časa tako in da bi res rajši, da bi bilo kot prej, ampak ne morem. Da bo spet tako takrat pa takrat. Da jo imam rada in da je jezna, je lahko in če je žalostna, se lahko zjoka. Skratka, pomagalo je, če sem se ji opravičila.

Ronja je bila taka, ko sva prišli z Lejlo domov iz p. - do nje je bila vedno cuker, še zdaj je, res super starejša sestrica, do mene je bila pa ubibože! Jezna name, težila, tečnarila, za vsak drek se je kregala, obema nama je kontrirala za vse, karkoli sva ji dovolila, ji ni bilo všeč, ker ona se je HOTELA skregat, da da svojo frustarcijo ven. Tako da včasih je dobro pogledat še malo širše, če so kaki zunanji dejavniki, zaradi katerih se ne počuti ok (samo to pride v poštev, če ima samo včasih take izpade ali pa če jih je naenkrat dobil in prej ni bil tak - če je tak že 2-3 leta, potem so se vsi dejavniki že parkrat vmes zamenjali). Pomagalo je to, da sem si vzela ful časa zanjo in da sva delali stvari sami in ves čas sem ji govorila, da je ona moja prva punčka in vedno bo in da jo mam ful rada. V 14ih dneh je bila nazaj srček - ne moreš verjet!

Če delata kaj, česar ne toleriram, povem, opozorim, da naj nehata, ker mi to ni všeč oz. razlog, zakaj ne, naslednjič opozorim tako, da zagrozim s kaznijo, naslednjč kazen izvedem (malo odvisno od primera, včasih se za kako pospravljanje tudi dlje pregovarjamo, če se mi ne da takoj postopat in točno vesta, kdaj mata še kok fore;). Če se mi le da, še parkrat ponovim razlog, zakaj tega ne dovolim.
Če gre za varnost, sem pa "kruta" - če noče dat roke za čez cesto, jo zagrabim in odvlečem čez. NI mi všeč, vem pa, da je to boljše, kot da jo kdaj zgazi, zato nimam neke slabe vesti. Se pa potem na drugi strani ustavim, sklonim k njej in jo objamem in ji razložim zakaj sem tako reagirala in zakaj je tako važno, da da rokico.

počne pa to zato, ker še nisi pogruntala kaj mu ni všeč in ga zaradi tega tudi učinkovito ne moreš disciplinirat.

Ja, to zna bit ful triki - Ronji je bilo grozno že to, da bi morala bit stran od mene - pa je to lahko 1 meter stran, samo ad ne bi smela do mene - to jo čist ubije in zato je nisem nekaj zapirala drugam, ampak sem ji povedala, da bom šla jaz stran, v drugo sobo, če bo tako kričala, ker mi tega ni treba poslušat in nočem. Lejla pa je bolj flegma, njo smo dajali na stolček, samo da je njej ta kazen ful všeč- tako da dejansko ni kazen, ampak vedno pa takrat rata pridna in se gre vsest, si sama prinese stolček na sredo sobe in se ji ful fajn zdi, da je na stolu, vedno se reži ko pečen maček, če gor sedi - mislim, nama je ok, hehe. (mogoče zato, ker imajo v vrtcu tudi ta stolček, samo ona je skoz nekaj pridna in ni bila še nikoli gor - vsaj kolikor vem - vsakič ko vprašam pravijo, da bi mi ziher povedale, če bi bilo kaj narobe, sam da je res taka, da bi jih takoj mele 14 takih, pač nekonfliktna in potem se ji dobro zdi, če lahko gre ona kdaj na stolček - ne vem, ugibam).

Tako da jaz sem vedno za, če se hočeta pogovorit (to ju pač vprašam in ko sta za, ju objamem in se pogovorimo - ne zahtevam, ad sta takrat tiho in nič ne jokata, samo dret se pa ne smeta, ker potem se ne moremo pogovarjat). Včasih tudi pali, da jima rečem, če rabita objemček- ker včasih jim manjka pozornosti, pa sami ne vejo, da je to to in začnejo nagajat. Zdaj že sami prideta in rečeta, da rabita objemček in je vse ok. Veliko lažje j enamreč objet prijaznega otroka, ki te pride prosit za to kot pa eno drelo, ki ti po živcih skače;). Tako da se splača jih naučit, da se da čustva tudi drugače sproščat in da znajo tudi prepoznat svoje potrebe (v tem primeru po mami/očetu)...

Tako da: otroci so različni: jaz imam srečo, da mojihdveh ni bilo nikoli treba pustit v kazni celo minuto ali kaj takega. Ronja je itak po 5ih sekundah, ko ni bila čisto ob meni totalno zajokala in bi vse naredila, da se zmenimo, tako da pri njej si v bistvu niti nisem upala tega uporabljat, ker se mi je zdelo, da preveč dobro dela - nočem ji ubit karakterja, že tako se ne zna zase postavit. Pri Lejli pa kot rečeno - njej je ta kazen igra in ji je ful všeč... Tako da - netipični otroci;).

pa nimamo nikjer napisane razpredelnice koliko časa se sedi za določen prekršek oz. niti pod razno se ne sedi toliko kot so stari...jaz se ponavadi tudi vsedem k otroku in to sedenje ponavadi mine v pogovoru,razlaganju vzrokov in posledic ali pa kar tako v tišini

A veš, da jaz isto delam? Samo da jaz nimam izkušenj z drugimi otroki in sem pač mislila, da imam pač samo srečo, da se to pri mojih da, da so pa drugi precej težji za vzgajat.

Če je otrok večji, včasih kaj zaleže tudi pogovor na samem, spodbujanje, da ti poskuša umirjeno povedat kaj sploh hoče, kaj ga moti, zakaj se tako vede....), če je manjši, dostikrat svoje naredi že drug prostor, umirjena beseda ali pač čakanje ,umirjanje....To ti zdaj naštevam tako iz glave...Je pa res , da je vsak otrok drugačen, vsako obdobje otroštva drugačno in zato pač vsak rabi individualno obravnavo...

Ja, pri mojihdveh to res ful pali - samo sem mislila, da ne pri vseh, jaz nisem vzg., nimam pojma o drugih, samo svoje poznam. Pri nas navadno izgleda tako, ad vzamem punco, ki se zjoka v naročje in jo umirim in potem se zmenimo. Lejla včasih tega noče in hoče najprej sama razmislit. So pa tudi vzg./babice/nakljčuni mimoidoči... rekle, da znata ful dobro razložit, kaj bi radi, mogoče ravno zato.

Potrebno se je z njim pogovoriti, ga naučiti upravljanja s čustvi - ne s potlačevanjem čustev.

Ja, to pri nas dela. Navadno lahko uganem, zakaj je jezna/žalostna (tisto, akr je v resnici vzrok, ne tisto, kar je bil povod) in ko tisto poveš na glas, se otrok nekak umiri - ne znam opisat, ampak kot da bi mu odleglo, da si videl, kaj ej problem. IN potem še malo traja, da se čisto umiri od samega razburjenja, ampak takrat se zgodi ena prelomnica.

tehnofil, pri nas to dejansko deluje, ampak pravijo, da ni pri vseh tako. Pri nas sta tamalidve neverjetni: enkrat sem bila nekaj jezna na lubija zaradi ene bedarije, ki se je zgodila glihkar, malidve nista vedli nič o tem, pa pride on na igrišče k nam in tamicena odkoraka od njega. Jo vpraša, če je jezna nanj: ja. Zakaj pa? Ker je mami jezna nate. Midva sva sam debelo pogledala, ker je tudi on vedel, da tudi če bi hotla v tistih par sekundah tega ne bi mogla rečt. Detektorje majo ful hude. Pa sploh ni bilo nič tako strašenga. PO drugi strani pa sta lahko čisto nasprotne volje kot midva. Ampak točno vesta, če so stvar že zunaj in se jih rešuje ali še ne - takrat ap težita.

tehnofil, še to: meni se zdi, da se zelo čuti, ali je trma zaradi probavanja mej, čisto tako, da vidimo, do kod lahko gremo, takrat se otrok tudi reži, ko nagaja, vse skup se mu fajn zdi in v bistvu uživa v tej igrici ali je pa trma iz obupa, frustracije, ko je otrok glih tako nesrečen kot si ti, ko ga gledaš... ne vem, ne znam razložit, kje točno je razlika, ampak se čuti - v barvi tona joka, v tem, ali se flikne na tla in te gleda, če ga gledaš in če ga ne, je že dobesedno dobre volje in se zabava, če ga pogledaš, pa se spomni, da mora težit ali pa če enostavno išče razlog, da bi se lahko zdrl, ker mu je pač hudo. Zato se mi zdi, da je pri teh dveh trmah treba različno postopat - vsaj pri mojihdveh to deluje. (no, ronja itak že dolgo ni več trmast človek).

Po moje je pri našem ukrepanju ob trmi važno, da starši ostanemo mirni......da se ne vznemirimo in se začnemo obsojati kaj delamo narobe, kaj bodo drugi zdaj mislili o nas, če se izpad zgodi v trgovini.....da nas ne prizadene, ko otrok reče "Nisi več moja mama, nimam te rad" in da zaradi tega nismo užaljeni.....ker itak vemo, da dete to ne misli dobesedno.......

POdpis. Prvič, ker če še mi zdivjamo, smo isti kot on, torej slab vzgled (kar ni vedno ravno lahko in ziher vsakemu staršu kdaj spodleti - vsaj jaz še nisem kakega ultra skuliranega videla), drugič pa zato, ker mu s tem vzamemo orožje. To sem tudi mislila pod "ignoriranje" - ne da ignoriraš pojav, ampak da se mu ne daš sprovocirat.

res je pa, da je nikoli ne zapiram v sobo, ali pošiljam sedet na stopnice......ne vem, nekak mi ta način kaznovanja ni pri srcu.....vedno jo pomirim in stisnem k sebi, pa če se še tako otepa in v nekaj minutah mi jo vedno uspe pomiriti...

Pri Ronji ta način daleč najboljše dela. Lejla pa recimo hoče imet svoj čas, da razmisli. Včasih ni to nič časa, včasih pa je. In če ji ga dam, se bo potem rada zmenila, če pa jo hočem objemat takrat, pa znori (Ker sem isto delala, ker sem bila pač Ronje navajena - ki se je tudi včasih otepala, vendar sem čutila/vedela, da to rabi - Lejla pa včasih rabi mir, to ni dolgo, navadno minuto, dve, potem se pa stisne, oz. se pusti stisnit, ampak hoče pa tisto svojo minuto, imam občutek, da če takrat rinem vanjo, vzame to kot vdor v svoj prostor, ne znam razložit - niso vsi otroci enaki, hočem rečt).


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 14:16:44   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: biga

Moj sin bo čez mesec dni star 4 leta in nismo se še rešili trme, značilne za dvo in triletnike. Verjetno z možem delava kje napako. Ko začne trmariti, kar je pri njem zelo intenzivno, saj kriči, maha okoli sebe in hoče tudi po naju, zdaj je začel še pljuvati, ga skušam ignorirati, kadar se da. A je ponavadi še slabše, ker ne neha, spravlja se name. Tega pa ne mislim dovoliti. Zato moram najti nek drug vzgojni ukrep (tepeža pri nas pač ni), kot je npr. ta, da zvečer ne bo knjigice. Ker očitno ne zaleže. Vsak večer ve, zakaj si je zapravil knjigico, ampak očitno še vedno počne iste lumparije, ko trmari. Skratka, želim vprašati za nasvet, kaj ste otroku "odvzeli" ali mu prepovedali, da je palilo, da se trmarjenje ni več ponavljalo. Pri nas brez knjigice zvečer pač očitno ne zaleže. Tudi neke posebno ljube igračke nima, da bi mu to res nekaj pomenilo, če bi jo zaradi grdega obnašanja izgubil. Da ne bo pomote, ne iščem takoj sredstev kaznovanja. Velikokrat nama z možem uspe že s preusmeritvijo pozornosti ali s pogovorom, to najprej probava, a vedno pač ne gre. Se mi zdi pa škoda mojih živcev, ker zaradi tako banalnih stvari trmari. Bom lahko povedala kak primer, a najprej prosim za nasvet.


Za dretje brezveze mora sledit takoj odstranitev iz centra dogajanja in ohlajanje brez izjeme in brez pardona. To je edina rešitev. Ko njega zgrabi trma ga baš boli za cel svet, kako ga bo pol skrbelo za knjigice.

(odgovor članu biga)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 14:20:38   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

In še to ...za moje pojme je to nasilje...res...delno fizično in delno psihično...zakaj? Otrok ne bo dal miru zaradi tega, ker je razumel svojo napako, temveč, ker je bil fizično prešibak da bi vstal iz stopnic, po drugi strani pa preplašen zaradi osamitve, groženj in opozoril...
In ne definitivno ne bi bila moj prijatelj, če bi z menoj počela te stvari...poljubček bi si pa lahko tudi narisala...Odrasla bi z mislijo, da  bom, ko bom   dovolj velika in močna tebe sredi januarja postavila na balkon, če mi bi težila.



O jezus....in ti si strokovna oseba usposobljena za vzgojo otrok?

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:03:00   
Lianna
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: pelin

In še to ...za moje pojme je to nasilje...res...delno fizično in delno psihično...zakaj? Otrok ne bo dal miru zaradi tega, ker je razumel svojo napako, temveč, ker je bil fizično prešibak da bi vstal iz stopnic, po drugi strani pa preplašen zaradi osamitve, groženj in opozoril...
In ne definitivno ne bi bila moj prijatelj, če bi z menoj počela te stvari...poljubček bi si pa lahko tudi narisala...Odrasla bi z mislijo, da  bom, ko bom   dovolj velika in močna tebe sredi januarja postavila na balkon, če mi bi težila.



O jezus....in ti si strokovna oseba usposobljena za vzgojo otrok?


Kalbo bereš mi misli.

Pelin, starši niso otrokovi prijatelji. Otrok ima prijatelje na igrišču, v vrtcu. Starši so pa zato, da otroka vzgajajo, mu postavljajo meje, ga tudi kaznujejo s sedenjem na stopnicah, če je to potrebno. In otroci, katerih starši jih vzgajajo, mu postavljajo meje se počutijo veliko bolj varne in ljubljene kot otroci katerih starši jim dovolijo vse in se gredo neko permisivno vzgojo. Ker otrok mora čutit, da če bo počel neumnosti, zašel v težave itd. bo imel starše, ki ga bodo zaščitili, ga usmerjali, poskrbeli zanj, pa tudi če ga bodo kasneje za kazen dal sedet na stopnice.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:21:04   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
..za moje pojme je to nasilje...res...delno fizično in delno psihično...zakaj? Otrok ne bo dal miru zaradi tega, ker je razumel svojo napako, temveč, ker je bil fizično prešibak da bi vstal iz stopnic, po drugi strani pa preplašen zaradi osamitve, groženj in opozoril...
...Odrasla bi z mislijo, da  bom, ko bom   dovolj velika in močna ....

O jezus....in ti si strokovna oseba usposobljena za vzgojo otrok?

s pelin se popolnoma strinjam. Tvoja metoda ima sicer takojšnje rezultate - ampak samo do pubertete, ko se čuti otrok dovolj močan.

Takrat pride na dan ves upor. Seveda se potem sprašujejo kako to, da je tak angelček postal tak #$%&. Ampak angelček nikoli ni bil. Samo njegova jeza je bila vedno polačena - s prisilo. In ker moč te prisile dobro pozna, saj je moral celotno otroštvo zaradi nje potlačiti svoje občutke, jo bo seveda sedaj uporabljal.

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: biga
...začne trmariti, kar je pri njem zelo intenzivno, saj kriči, maha okoli sebe....

Za dretje brezveze mora sledit takoj odstranitev .....

kalbo, norenje tega otroka ni brez veze. Ima zelo tehten vzrok in "ga rešuje" na način kot ga 4 letnik zmore. Tako da je kaznovanje otroka v stiski "kar malo podlo" - brezčutno dejanje.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:27:10   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Lianna
...Starši so pa zato, da otroka vzgajajo, mu postavljajo meje, ga tudi kaznujejo s sedenjem na stopnicah, če je to potrebno. In otroci, katerih starši jih vzgajajo, mu postavljajo meje se počutijo veliko bolj varne in ljubljene kot otroci katerih starši jim dovolijo vse in se gredo neko permisivno vzgojo. ...

Od kje ti ideja, da se otroku ne sme postavlja mej, se jih ne vzgaja,....?

Vzgoja pomeni ravno to, da prepoznaš otrokovo stisko in odreagiraš v skladu z njo, ne pa v skladu s svojim razpoloženjem in željo po hitri instant rešitvi.

Poslati otroka na stopnice, zato ker ne razumeš vzroka in ker se ti ne da ukvarjati in ker hočeš mir nima nobene veze z vzgojo ampak ima veze samo s prisilo.

In da, tudi otroka se pošlje na stopnice, ampak ne ko si ti živčen in se ti kaj mudi narediti ali želiš mir ampak le takrat ko otrok prav potrebuje takšno korekcijo.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 12.5.2011 16:28:04 >

(odgovor članu Lianna)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:27:57   
ronja
norenje tega otroka ni brez veze. Ima zelo tehten vzrok in "ga rešuje" na način kot ga 4 letnik zmore. Tako da je kaznovanje otroka v stiski "kar malo podlo" - brezčutno dejanje.

Pri nas to sicer drži in se kar se mojih tiče, popolnoma strinjam s tabo, ker res ne težita brezveze in se res pozna, če smo recimo več skup, je takoj boljše in se res vidi, kdaj se to dogaja (recimo Lejla je bila nemogoča tisti dan in še en dan potem, ko sem prišla iz 5dnevne službene poti - prej še nista bili toliko časa od mene. Ko me ni bilo, ni bilo nobenih težav s trmo (je pa ponoči jokala), ampak ko sem prišla nazaj, je vse udarilo ven. Jasno, da je nisem takrat kaznovala, saj sem vedela, zakaj se gre - in je tudi šlo v enem dnevu mimo. Če bi pa to trajalo par let, potem pa ne vem, kaj bi...)

Ampak ne bi si pa upala trdit, da je pri vseh trmastih otrocih tako. Po moje imava midva samo srečo. Čakaj, da dobimo še kakega trmoglaveža kdaj, hehe, bova vse nazaj vzela o prijaznih metodahuser posted image .


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:34:35   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
....., ker res ne težita brezveze in se res pozna, če smo recimo več skup, je takoj boljše in se res vidi, kdaj se to dogaja ...

Pa to pravim. Otroci ki težijo "brez veze" čutijo v odnosu staršev da nekaj ne štima, pa četudi sta oba starša prepričana kako fajn jima je in kako se razumeta.

In da, po moje ni popolnega partnerskega odnosa. Vspostavljanje odnosa je v bistvu reševanje težav. Z reševanjem težav se gradi odnos. Več medsebojnih težav ko partnerja rešita, bolj tesen odnos imata. Obstaja pa popolno vspostvaljanje odnosa. To je, kadar sta partnerja pripravljena in kadar tudi dejansko vlagata napor da težave rešujeta.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:36:09   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: flower
Po tvoje torej ne obstaja obdobje trme in preizkušanja mej pri otroku?

....očitno so čisto vsi starši (in njihovi medosebni odnosi) zanič.

Obdobje trme in preizkušanja mej ne obstaja - ker to traja neprestano, celotno otroštvo, to ni samo obdobje.

Zanič? Tako se počutiš? Ne vem, o tebi nihče ni govoril.

Za konkretni primer pa so težave v njunem odnosu, vzrok za odziv otroka.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:46:32   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
...pri nas to dejansko deluje, ampak pravijo, da ni pri vseh tako. Pri nas sta tamalidve neverjetni: enkrat sem bila nekaj jezna na lubija zaradi ene bedarije, ki se je zgodila glihkar, malidve nista vedli nič o tem, pa pride on na igrišče k nam in tamicena odkoraka od njega. Jo vpraša, če je jezna nanj: ja. Zakaj pa? Ker je mami jezna nate....

Pri vseh je tako, samo da so eni otroci že toliko iziritirani da so že kar konstantno problematični, starši pa z zmanjšano občutljivostjo - ker če bi bili občutljivi bi se morali soočiti s svojim problemom. Je pa lažje mulca "v kot poslat".

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
... da se zelo čuti, ali je trma zaradi probavanja mej, čisto tako, da vidimo, do kod lahko gremo, takrat se otrok tudi reži, ko nagaja, vse skup se mu fajn zdi in v bistvu uživa v tej igrici ali je pa trma iz obupa, frustracije, ko je otrok glih tako nesrečen kot si ti, ko ga gledaš... ...Zato se mi zdi, da je pri teh dveh trmah treba različno postopat - vsaj pri mojihdveh to deluje. (no, ronja itak že dolgo ni več trmast človek).

Niti v enem, niti v drugem primeru se mi ne zdi primerno kaznovat otroka.
- V prvem primeru otrok preizkuša ne mejo, ampak varnost. Do kje je še varno. Kdo želi svojemu otroku sporočiti, da ob njem ni varen?
- V drugem primeru pa je otrok v stiski. Kdo lahko kaznuje  otroka ki je v stiski? Lahko ga, ampak to ni vzgoja pa če se vsi na glavo postavijo.

Potrebno se je spustiti na njegov nivo npr. 4-letnika in se poskusiti spomniti, kako smo se mi počutili takrat ko smo bili toliko stari. Kaj bi nas takrat prepričalo, kaj smo si takrat želeli. Če ti to uspe je to "magična palčka", ki sigurno "upali".

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
12.5.2011 16:52:31   
ronja
- V prvem primeru otrok preizkuša ne mejo, ampak varnost. Do kje je še varno. Kdo želi svojemu otroku sporočiti, da ob njem ni varen?

Hm, daj to malo razloži: zakaj bi se otrok počutl ogroženega (pač, da ni varno), če recimo začne pacat s hrano, pa mu jo vzameš (to je tak klasičen primeruser posted image ). Ve, da mu daješ hrano, ve, da jo bo dobil, ko je lačen, vendar če ne je, ampak packa, pač ni več lačen (sicer bi jedel). Tako namreč kaznuješ neprimerno vedenje in postaviš mejo - meje pa vendar morajo imet - zaradi varnosti objektivno in zaradi notranje varnosti... Ne štekam te čisto - v osnovi kot rečeno, se strinjam kar se mojihdveh tiče (ne bi pa rada sodila za druge, ker se to lahko grdo vrne;), ampak en del mi pa zmanjka.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   [Brisano sporočilo]
12.5.2011 19:09:08   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: kakšen vzgojni ukrep?
13.5.2011 7:59:06   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: pelin
..za moje pojme je to nasilje...res...delno fizično in delno psihično...zakaj? Otrok ne bo dal miru zaradi tega, ker je razumel svojo napako, temveč, ker je bil fizično prešibak da bi vstal iz stopnic, po drugi strani pa preplašen zaradi osamitve, groženj in opozoril...
...Odrasla bi z mislijo, da  bom, ko bom   dovolj velika in močna ....

O jezus....in ti si strokovna oseba usposobljena za vzgojo otrok?

s pelin se popolnoma strinjam. Tvoja metoda ima sicer takojšnje rezultate - ampak samo do pubertete, ko se čuti otrok dovolj močan.

Takrat pride na dan ves upor. Seveda se potem sprašujejo kako to, da je tak angelček postal tak #$%&. Ampak angelček nikoli ni bil. Samo njegova jeza je bila vedno polačena - s prisilo. In ker moč te prisile dobro pozna, saj je moral celotno otroštvo zaradi nje potlačiti svoje občutke, jo bo seveda sedaj uporabljal.

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: biga
...začne trmariti, kar je pri njem zelo intenzivno, saj kriči, maha okoli sebe....

Za dretje brezveze mora sledit takoj odstranitev .....

kalbo, norenje tega otroka ni brez veze. Ima zelo tehten vzrok in "ga rešuje" na način kot ga 4 letnik zmore. Tako da je kaznovanje otroka v stiski "kar malo podlo" - brezčutno dejanje.



Bluziš brez konkretnih nasvetov, žal....

Se pa strinjam, da kazen brez pogovora nima nobenega učinka.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 13.5.2011 8:00:11 >

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?