|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
24.6.2013 14:16:56   
lunica86
Nončika – definitivno se to pozna ko sem doma, ker sem iz ene porodniške šla takoj v drugo tako, da teče sedaj drugo leto ko sem doma pa še eno bom. Tako sem jaz cel čas z domačimi, mož pa le proti večeru oz. popoldan.

Mina88 – ja sej tega me je tudi strah če bi šla kam drugam živet, če bi bilo kaj narobe bi bila itak jaz vsega kriva. Tako kot na nek način jaz zdaj njega krivim, ker sva pri njemu. Zato, če bi se že odločila, da bi šla drugam bi rada da se skupaj odločiva.

Ja sej vem, da je bilo rečen v veliki jezi. Sem mu ravno včeraj rekla pri pogovoru, da pač mi ne more kar tako reč, da ni način pa čeprav vem, da ni resno mislil. Če mu jaz jamram pa vedno tarnam bi mogel prisluhnit mojim težavam ne me pa pošiljat čez vrata. Reku je, da ni čudno, da mi je to rekel glede na to, da sem tečna kot podrepna muha ;) no to mu skoraj verjamem, ker mu res že skos najedam. Moram malo sedaj prenehat potem se morava pa usest pa pogovorit ali pa celo tole na formu mu bom dala za prebrat da dejansko vidi da ne kompliciram da si samo želim da bi zaživeli kot družina in da bi me razumel. Staršem pa postavit meje do kje grejo lahko.

Glede selitve. Jo zame bi bila to idelno oz. preveč lepo. Ampak sedaj mislim, da je prepozno. V hišo je bilo že toliko vloženega tako iz strani staršev kot iz najine tu so še krediti…tako da ne vem enostavno tavam v neki temi. Pa če bi samo midva vlagala ne bi bil sploh problem (kar se tiče mene bi samo spokala vse pustila in nemaram nit centa), ker so pa veliko vlagali tudi oni pa ne vem vseen sem toliko, da jim tega ne bi mogla naredit. In mislim, da bom morala izbrati ravno to pot, ki jo že grem, da ostanem in nekak probam vozit predvsem pa postati dovolj močna, da se me dejanja ne bodo dotaknila in se postaviti zase.

Mi je pa veliko v pomoč vaše zgodbe. Saj se bo smešno slišalo samo tako lepo je prebirati vaše zgodbe, vaše izkušnje, ko vidim da dejansko nisem sama, da nimam samo jaz tak primer, da vidim da je veliko meni podobnih. Ker jaz v svojem krogu prijateljev, znancev ma vsi so šli nekak na svoje in takih problemov nimajo in pol mislim ja pa kaj sem bila samo jaz toliko naivna . V glavnem hvala vam ;)

(odgovor članu marty5)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
24.6.2013 15:02:30   
Barbi5
LUNICA86 - ne govori oz.piši, da si bila naivna, ker nisi bila! Pač tako sta se odločila in tako je. Sedaj pač rešujta zadeve, kolikor se dajo, kar je pri tem, da si spet noseča in že imata otroka, smiselno kajne? Nevem, no, če ga imaš rada... škoda zavreči življenja z njim zaradi drugih ljudi!!
Res je, da bi vama mogoče selitev pomagala, ni pa nujno. Mož bi še mogoče kar hodil pomagati domov (kar je logično) in vprašanja bi se nadaljevala. Midva živiva pri mojih starših, na vrhu hiše imava vse za sebe, pa nikakor nista radovedna ali kaj podobnega. Je pa res, da če gremo kam za dlje časa od doma, to preprosto staršem povema (in onadva nama), da se doma kaj postori v tem času ali če bi bilo bilokaj narobe... nevem, ne znam prav razložiti. Se pa dostikrat zgodi, da preprosto ne vemo drug za drugega kje kdo hodi. Pa ne olepšujem stvari, vsepovsod pride kaj. Pri nama je bolj problem tašča, ki je oddaljena kakšnih 20,30 km, vendar sva jo prizemljila, ko je želela vedeti vsak najin korak. Pa ji tudi večkrat kaj poveva kam gremo ipd. Mogoče na to glej tako-da ti želijo dobro.
Res je pa, da naj se vse skupaj malo pomiri, kakšen dan, dva, nato pa pogovor z možem-obvezno (pa tak...po pameti;)). Vse dobro.

(odgovor članu lunica86)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 12:01:09   
lunica86
Imam se eno vprašanje za tiste ki živite s svojimi starši oz. s taščo in tastem. Kako ste postavile meje oz. dosegle da naprimer tašča ne hodi več v vaše stanovanje. Ker ne vem kako naj svoji tašči rečem, da me moti da hodi v "najin del" in da si želim tudi malo zasebnosti. Velikokrat pa imam občutek, da me pride tudi samo preverjat kaj počnem. Zanimam me pa zato, ker mi je težko reč glede na to, da je to njena hiša, da sem jaz tujec tukaj. In težko je reč če lahko ne hodi v dejansko prej njen del. Upam da sem razumljivo napisala. Ne bi želela biti nesramna rada bi ji na lep način dala vedeti, da si želim malo zasebnosti. Kako ste ve to rešile? Je kak trik? user posted image

(odgovor članu Barbi5)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 12:22:29   
nyna84

IZVIRNO SPOROČILO: lunica86

Imam se eno vprašanje za tiste ki živite s svojimi starši oz. s taščo in tastem. Kako ste postavile meje oz. dosegle da naprimer tašča ne hodi več v vaše stanovanje. Ker ne vem kako naj svoji tašči rečem, da me moti da hodi v "najin del" in da si želim tudi malo zasebnosti. Velikokrat pa imam občutek, da me pride tudi samo preverjat kaj počnem. Zanimam me pa zato, ker mi je težko reč glede na to, da je to njena hiša, da sem jaz tujec tukaj. In težko je reč če lahko ne hodi v dejansko prej njen del. Upam da sem razumljivo napisala. Ne bi želela biti nesramna rada bi ji na lep način dala vedeti, da si želim malo zasebnosti. Kako ste ve to rešile? Je kak trik? user posted image

Enkrat je uletela tašča, ko sem ravno prišla iz spalnice s samih spodnjicah (zgoraj nič). Se ji je mudilo nazaj, od koder je prišla, pa naslednjič je potrkala. user posted image

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu lunica86)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 12:51:41   
kokosh
Berem tole sago ...

Prihajam iz "firbčne", čvekave družine in sem se primožila v zadržano, hladno družino. Za crknit naporno! Paziti je treba na vsako besedo, kakšno interpretacijo bo prinesla s seboj in kaj bo spet narobe, če bom ponesreči malce preveč stegnila jezik (ali samo stegnila jezik pod napačnim kotom). Živimo na svojem (še dobro) in se kljub temu vsake toliko s taščo zapnem. Raje bi odgovarjala na firbčna vprašanja ...

Se mi pa zdi (kot so tudi že mnogi drugi rekli), da verjetno ne gre za pravo "kontrolo", omejevanje ali celo nagajanje, ampak bolj za način komunikacije. V takšnih "čvekavih" družinah se čvekanje o vsem možnem (kam greš, kaj nameravaš, kdaj prideš, bla bla bla) enostavno šteje za merilo dobrih odnosov, zadržano držanje zase pa za kuhanje mule in zamere. Ko boš enkrat pri sebi to sprejela, se boš verjetno lažje navadila na kratko, prijazno (in po potrebi zadosti splošno) odgovarjanje na firbčna vprašanja. Z malo hudomušne strategije jih boš morda celo "ugnala". Mojemu firbčnemu očetu sem jaz npr. pokazala nov modrc/ spodnjice in mu pojasnila cel nakup z vsemi možnimi detajli ... Začuda je postal precej manj firbčen user posted image

Glede vdiranja v vajine prostore pa je rešitev enostavna. Zvonec + verižica zapah z notranje strani. Najprej, brez pogajanja. Potem pa še pogovor z moževimi starši, da ti je zelo zelo zelo nerodno, ko te ujamejo pomanjkljivo oblečeno in da prosita za zvonenje, sicer bosta prisiljena uporabljati verižico. Btw, jaz tudi pri najboljših odnosih ne bi upala spati pri odklenjenih vratih. Kaj pa če se komu utrga in te pokonča s sekiro?! user posted image

Pa še en drobna pripomba. Se mi zdi, da obstajamo deklice dveh vrst pri vključevanju v moževo družino. Tiste naivne, ki se trudimo prijazno vključiti v moževo družino, in tiste z zadosti pasjim značajem, ki takoj postavijo visoko ograjo okoli sebe in jih ne sme nihče nikoli nič vprašati, jim nič rečt, naj tamlada počne kar hoče, sicer bo slabe volje in bodo ostali dobili krepko po smrčku. Če tašča ni ravno te zadnje vrste, se že nekako da zment tudi z njo.

< Sporočilo je popravil kokosh -- 26.6.2013 12:59:42 >

(odgovor članu lunica86)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 17:15:04   
Vijoličarka
Lunica, po vsem prebranem me zanima, koliko in predvsem kako sta se vidva z možem, ko sta bila še fant in dekle, pogovarjala o prihodnosti.

Nam si povedala, da si si želela življenja v mestu ali vsaj življenja kot samostojna družinska celica. Si to povedala njemu? Kaj ti je odgovoril nazaj?

Domnevam, da te je takoj postavil pred dejstvo, da bo on ostal na domačiji in pika torej ti NIMAŠ IZBIRE.

V redu, si sprejela, da bo on ostal doma, ker je nekaj zemlje, toliko da ob službi, morda še nekaj navrže in poskrbi za zdravo domačo hrano za družino. Ali je on takrat dojel, da si ti nekaj žrtvovala iz ljubezni do njega? Morda pa si bila preveč zaljubljena in preveč spoštljivo boječa (češ kaj se bom vtikala v hišo, ki ni moja, bom že kako potrpela) in si požrla ter menila, da 'bo že kako'.

Resnično me čudi, da vsaj njemu nisi nič rekla, ko so gradili prizidek in obnavljali hišo in ti je bilo že iz tlorisa jasno, da ne le, da ne boš živela v mestu, ne le da boš živela v njegovi domači hiši, ampak boš zaživela kot del neke velike celice, torej niti ne kot vsaj delno samostojna celica. Morda pa si mu rekla, pa si dobila nazaj, da starši vse financirajo in ti si požrla, misleč, da boš že kako potrpela in 'bo že kako'.

Zdaj je, kar je, ti pa si ugotovila, da ne moreš vsega požreti, da ne moreš potrpeti in ni nič s tem 'bo že kako'.

Torej ali je fant (zdaj mož) vseskozi vedel, kaj tebe muči in te je samo vedno utišal, ko sta se o tem pogovarjala ali o tem res ni nič vedel?

Če te je vedno samo utišal, potem pač tiša še zdaj. Njemu ni nič narobe. On je doma, nikamor mu ni bilo treba, vse je tako, kot je bil od malih nog navajen, pa še spolna potešitev je pri roki in zdrava materinica, ki bo zagotovila nasledstvo. Kaj imaš torej ti za mijavkati in ga delati živčenega?

Če o tem ni nič vedel, se mi spet zdi malo čudno, ker kaže na popolno egocentričnost in nesposobnost vživeti se v ljubljeno osebo.

Njemu se pač enostavno ne da. Ker njemu nič ne manjka. Če že ima problem, si ti problem, ker nekaj brez veze težiš. Če pogojno sprejmem, da mu tisto, da so tamle vrata, otroke pa pusti, oprostiš, ker naj bi bilo izrečeno v navalu jeze, pa ne morem mimo tega, da je to v pogovoru še drugič potrdil, češ da si si te besede zaslužila, ker si bila tečna.

Ja. Na kmetiji je življenje malo drugačno. Ja. Treba je sodelovati, se dogovoriti o opravilih. Ti nimaš prav nič proti delu. Ti nimaš prav nič proti dogovarjanju o delu. Torej to ni problem.

Za življenje kmetije pa ni nujno, da se mora človek zagovarjati, ker nese ven smeti. Vsekakor ni nujno, da tašča radovedno bulji v golo snaho, kateri je uletela v intimen prostor.  Tudi ni nujno,  da se mlado družino pokliče, ko je po njihovem mnenju predolgo zdoma, pač zato, ker je dvema paroma tašč in tastov doma dolgčas.

Temu bi rekla egocentrična prijaznost. Ljudje smo narejeni za različne stopnje intimnosti. Normalen človek naj bi prepoznal, kje so te meje pri drugih ljudeh.  Zato potrebuje človek dom, prostor v katerem se počuti sproščenega in varnega. Morda so tvoji sorodniki prijazni, morda te imajo celo radi, ampak v svoji egocentričnosti ne razumejo, da so tvoje meje intimnosti postavljene drugače, kot pa njihove.

V sosedji temi, ki jo je odprla Barbi5, se razpravlja tudi o tem, da otrok ne more biti center življenja svoje babice. Sredstvo za uporabo, edina tolažba, edina svetla točka, nekaj iz česar črpaš in nekaj iz česar se hraniš, pri tem pa ti ne gre za dobro otroka, ampak kaj lahko zase iz otroka izčrpaš, pa četudi otrok tuli od nesreče zraven. Sumim, da je 'mlada družinica ' podobno sredstvo za dva para tašč in tastov.

Vseeno, tašči in tasta niso problem. Problem je mož. Problem si ti. Problem je v tem, da se očitno nista sposobna pogovarjati. On morda utiša in kot večvreden gospodar simbolično 'udari po mizi', ti morda požiraš, požiraš, ne razčiščuješ sproti in ko butne vse ven, on samo pojača kanone in te spet utiša. Ampak zdaj ne more biti več 'bo že kako', ker je težko. To zdaj ne pomeni da je eden ali drugi tečen ali slab, najbrž samo drug na drugega projicirata vzorce iz primarnih družin.

Vidva sta tista, ki se morata pogovoriti, vidva sta tista, ki morata skupaj držati. Vidva sta tista, ki si morata skupaj zastaviti strategijo. Skupaj. Zdi pa se mi, da ne vesta kako, da sta čustveno že vsa razvrana. Zato se mi res ne zdi neumno, da bi skupaj obiskovala terapijo, da bi se naučila medsebojne komunikacije, ki v svojem bistvu hudo šepa.

Glede na to, koliko si ti žrtvovala in se prilagodila za njega, menim da bi on lahko vsaj potrudil se malo razumeti, da zate ni lahko in storiti vse, kar je v njegovi moči, da ti olajša življenje v tej skupnosti.

Vmes sem ujela, da on pa nima nobenega problema pritožiti se nad ravnanjem tvojih staršev, ki ga očitno razživcirajo ali s pripombami ali z ravnanjem, že samo, ko je na obisku pri njih ali oni pri vas. In ti greš in se pogovoriš o tem s tvojimi starši. Ali je to fer? Ti pa moraš sprejeti vse finte njegovih staršev in starih staršev in če ti kaj ni prav, si tečna, oziroma tamle so vrata, otroke pa tukaj pusti.

Občutek imam, da ti dosti bolj ljubiš njega, kot pa on tebe. V tebi je strah, da boš ostala brez njega. Kajti njegovo ravnanje nekako kaže, da njemu kaj dosti ne pomeni, s katero žensko si deli življenje po svojem scenariju. Zato pa se podrejaš. Iz strahu. Občutek imam tudi, da ga zagovarjaš, da je tvoje življenje, kakršno je, tako predvsem po zaslugi moža, ki te nima dovolj rad, da bi kaj razmišljal o tvojih čustvih, ti pa prenašaš krivdo na njegove starše in stare starše. Sama veš, koliko je to možno, lahko sem čisto mimo udarila.

Menim, da najmanj, kar lahko tvoj mož zate stori je, da gre s teboj k strokovnjaku. Morda si ti res preobčutljiva, morda ti res potrebuješ nekaj orodja, da ti ne bo šlo vse tako na živce, ampak tudi on potrebuje nekaj spoznanj.

Če ne bo hotel iti, pa poišči pomoč sama. Ali se boš naučila, kako ravnati, kako obvladovati svoja čustva in sproti razčiščevati ter pridobiti enakopraven prostor v tej družinski celici ali pa boš dobila moč, da se rešiš in ga zapustiš (otroka pa gresta s tabo).



_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu kokosh)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 17:56:08   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: lunica86

Imam se eno vprašanje za tiste ki živite s svojimi starši oz. s taščo in tastem. Kako ste postavile meje oz. dosegle da naprimer tašča ne hodi več v vaše stanovanje. Ker ne vem kako naj svoji tašči rečem, da me moti da hodi v "najin del" in da si želim tudi malo zasebnosti. Velikokrat pa imam občutek, da me pride tudi samo preverjat kaj počnem. Zanimam me pa zato, ker mi je težko reč glede na to, da je to njena hiša, da sem jaz tujec tukaj. In težko je reč če lahko ne hodi v dejansko prej njen del. Upam da sem razumljivo napisala. Ne bi želela biti nesramna rada bi ji na lep način dala vedeti, da si želim malo zasebnosti. Kako ste ve to rešile? Je kak trik? user posted image

Živimo pri njegovih, imamo svoj vhod ... včasih je v.d. tašča prišla gor čisto potihem potrkala (kao da nebi tamale zbudila) in vstopila ... je to ene 3x naredila pol ji je pa moj povedal da lepo prosi, če lahko počaka pred vrati ali da vsaj počaka da kdo od naju reče 'naprej' ... no pa se zdaj tega drži ... imava pa valda tudi ključavnico na vhodnih vratih, ampak je večinoma niti ne uporabljamo, ker upoštevajo najino zasebnost.

(odgovor članu lunica86)
  Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 20:20:42   
lunica86
Vijoličarka - ko sem tole prebrala so se mi usole solze. Točno tako je kot si napisala. In ne vam sploh kaj odgovorit. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
26.6.2013 20:30:18   
lunica86
nyna84 - mene je isto tako dobila ko sem se ravno odpravljala pod tuš pa je kar stala pa me gledala pol sem si pa jaz hitr zakrila z brisačo nato me je pa še neki spraševala user posted image ampak je ni nič ganilo še vedno gor hodi.

Otika - to je lepo, da je on tako rekel in da imaš njegovo podporo. Meni reče naj neham komplicirat zadnič je pa celo rekel zakaj večkrat ne prideta k nama. Halooo meni pa lasje pokonciuser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   [Brisano sporočilo]
27.6.2013 0:13:32   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kokosh)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 7:47:07   
Neala
Jaz bi tole rekla (glede na moje izkušnje v preteklosti in na izkušnje prijateljic/znank, ki si tudi takole delijo hišo):
Če ni prave podpore pri partnerju potem je vse skup sizifovo delo. Če partner ne uvidi in ne doživlja vsega tega tako kot ti, potem se nikoli ne more nič spremeniti. To je živi dokaz pri vseh, ki jih poznam. Če pa partner deli tvoje mnenje in tudi sam želi neko mero zasebnosti za svojo mlado družino, potem pa je tu druga pesem. Ker se bo znal postaviti za vas pri starših in se bo znal zmeniti. Njegovo mnenje bo tudi upoštevano, saj je njihov sin. Sicer pa, tako kot ti je napisala Vijoličarka - čista resnica in v večini primerov je tako.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 9:14:22   
kakadoo
Uf kako te razumem. Še pred parimi meseci smo bli na istem. Potem sva se odločila da se odselimo...
Prej so naju nadzorovali moji, ker sva pri njih živela. Zdaj živiva v stanovanju, ki ga je moj dobil od svojih staršev. Zdaj njegovi starši mislijo, da očitno (ker dejansko živiva v njunem stanovanju) bodo zdaj hodili na obisk vsake dva dni :-( Nekaj mira je, so pa zelo vsiljivi. Se kar sami navabijo na obisk. Pa tudi moji - oni se pa še navabijo ne, ampak se kar nenapovedano naslikajo na vrata. Dejansko mava mir samo dva, tri dni... Potem se zihr eden naslika na vratih. Žal tudi selitev kaj velik ne spremeni, vsaj pri nama ne. Edino če bi se odselila daleč, res daleč stran.

(odgovor članu Neala)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 10:55:24   
Polona31

IZVIRNO SPOROČILO: kakadoo

Žal tudi selitev kaj velik ne spremeni, vsaj pri nama ne. Edino če bi se odselila daleč, res daleč stran.



Pri nama je selitev pomagala. Smo cca 5 km od prvotne lokacije in...je super!!!!! Nobenih motenj, nobenega vtikanja, nobenega nadzora...
Problem avtorice je pa da...mi ki smo se odselili, sta problem vtikanja, nadzora...občutila oba. Pr avorici teme je pa ona v očeh partnerja tečna, kar je pa VELIK PROBLEM!!!

(odgovor članu kakadoo)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 12:17:36   
lunica86
Ja Polona31 nekak tako. Pa tut tu igra vloga kmetija oz. on si ne predstavlja življenja v pod najemniškem stanovanju naprimer v mestu. On ko pride iz službe on gre ven delat pa čeprav mu kdaj sploh ne bi bilo treba. Njemu je to način življenja med tem ko meni to predstavlja samo breme. In bi se v mestu počutil kot v zaporo. Sej, če tako pogledam se jaz zdaj tako počutim pri njemu - ujeta.

A ve ko ste se odselile a ste kaj vlagale v prvo stanovanje ste kaj izgubile z selitvijo? ker če bi se midva izselila bi kar nekaj izgubila pa to mi še ni take panike bi že pozabila bolj mi je za njegove starše ker so zelo veliko vlagali dejansko za naju sicer so tudi oni pridobili lep prostor vendar se je nekak zaradi naj to vse začelo. Za njih bi bilo dovolj tisto kar so imeli prej.


(odgovor članu Polona31)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 13:02:34   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: lunica86
A ve ko ste se odselile a ste kaj vlagale v prvo stanovanje ste kaj izgubile z selitvijo? ker če bi se midva izselila bi kar nekaj izgubila pa to mi še ni take panike bi že pozabila bolj mi je za njegove starše ker so zelo veliko vlagali dejansko za naju..



mislim da se mora ta način razmišljanja (izguba, vlaganje v "vaju" ipd.) nehat.

vlaganje v vaju - tako razmišlja (ali formulira stavke) nekdo, ki gleda na osebe kot na objekte (tebi in možu so pa lepo oprali možgane da sedaj še sama sebe tako vidiš); ali ni v resnici to vlaganje v prizidek/stanovanje?? saj nista objekt, v katerega se vlaga in zdaj morata njima nekaj vrnit kot recimo lopata vrne kmetu njegov nakup - a sta živina al kaj?

izguba (ob vajini selitvi) - česa pravzaprav? stanovanje ostane. lahko ga oddajajo in dobijo denar! to ostane njim, zakaj bi bili na izgubi?? ja, zato ker bo "živina" šla v drug hlev predvidevam.. drugega razloga pa pač ni.

določeni ljudje živijo v prepričanju, da so njihovi otroci tukaj zato da sprejmejo pravila igre tudi ko odrastejo. nikoli se ne pogovorijo, niti njih ne trtirajo kot odrasle, ko so enkrat odrasli. nikoli jih ne vprašajo česa si želijo, niti se ne ustavijo, če bi si otroci kaj drugega želeli. pa bi morali. otroku se ne reče da si vanj "vlagal" in ti mora to povrnit. nisi na "zgubi", če on gre, saj mu ti nisi prisluhnil, ko je bilo potrebno. otrok ni brezvoljni podaljšek tebe. on se mora svobodno odločit če to želi bit, brez da mu nabijaš na krivdo, če se odloči drugače. vsaj zdaj je tako - pred 100-200 leti mogoče ne, zdaj pa. in edino fer je, da bi bilo tako. vse ostalo je psihotično in prisila. kot starši ki si zamislijo da jim bo sin zdravnik in so pripravljeni napsihirat lastne otroke, da se to zgodi.

ne govori še ti, da bodo za zgubi in da so vlagali v vaju - to je bila njihova svobodna odločitev in dobra volja (stanovanje pač ni pisano na vaju, ostane njim, lahko ga oddajajo - torej "vlaganje" ne bo odšlo z vama, ne se slepit) in to so verjetno njihove besede za prizvajanje krivde pri vaju in če jih posvojiš, boš res njihova prostovoljna ujetnica.
kako je že rekel Goethe? Nihče ni bolj suženj kot tisti, ki misli, da je svoboden, pa ni.

plus, zavedajmo se da naše otroke ne rojevamo za sebe, ampak kot je rekel Kahlil Gibran v pesmi:

Vaši otroci niso vaši otroci.
Sinovi in hčere klica Življenja k Življenju so.
Po vas prihajajo, a ne od vas.
Čeprav so z vami, niso vaša lastnina.

Lahko jim darujete svojo ljubezen,
toda ne morete jim dati svojih misli,
kajti oni imajo svoje misli.
Lahko sprejmete njihova telesa, ne pa njihovih duš,
kajti njihove duše že prebivajo v hiši jutrišnjega dne,
ki je vi niti v svojih sanjah ne morete obiskati.

Lahko si prizadevate, da boste takšni kot oni,
toda ne trudite se, da bi oni ravnali kot vi.
Kajti življenje ne teče nazaj in se ne ustavlja ob tem, kar je bilo včeraj.

Vi ste lok, iz katerega so kot žive puščice izstreljeni vaši otroci.
Lokostrelec pa vidi cilj na poti neskončnosti
in On s svojo močjo napenja lok,
da bi Njegove puščice mogle leteti hitro in daleč.
Naj napetost, ki jo ustvarja v vas Lokostrelčeva roka,
rodi veselje, kajti kakor ljubi puščico v letu,
tako ljubi tudi lok, ki miruje.

tako morajo starši ljubit svoje otroke. z zavedanjem. ^^

(odgovor članu lunica86)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 14:04:30   
mateyka
aja, pa še kar sta vidva vložila - vse pride nazaj, če ne drugega, ob dedovaju.

v resnici ni zgube, samo strah pred spremembo in neznanim.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 14:26:37   
Luni
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

v resnici ni zgube, samo strah pred spremembo in neznanim.

Se strinjam!!!!

< Sporočilo je popravil Luni -- 27.6.2013 14:27:11 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 15:43:20   
ronja
kot starši ki si zamislijo da jim bo sin zdravnik in so pripravljeni napsihirat lastne otroke, da se to zgodi.

Zame je čisto isto, a ti operejo možgane, da moraš bit zdravnik ali pa kmet. Če se ne smeš sam odločit, je oboje zgrešeno.
v resnici ni zgube, samo strah pred spremembo in neznanim.

Podpis.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
27.6.2013 15:51:28   
Taddy78
Bom brzinska, ko bo čas preberem vse odgovore in bolj na široko odgovorim...sama živim tudi na kmetiji mojega partnerja in smo pri bajti 4 generacije...če bi pri nas bilo samo to, kar si napisala ti, bi bila res najsrečnejša ženska na svetu. Sem šla iz čistega betona na kmetijo in nisem imela pojma kam grem in kaj me čaka, ti si se vsaj lahko 7 let pripravljala...kot je napisal tehnofil imaš bolj ti probleme s kontrolo, ki se kao vrši nad tabo...v nasprotnem primeru bi pa tak na forumu pisala, da živite vsi pod eno streho in noben noče niti pogledati vnuka, kaj šele da bi ga kdaj popazil...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
29.6.2013 23:37:04   
takotako
Mi živimo isto pod eno streho z mojimi in mojim bratom. Imava svoje stanovanje čist, tud vložila sva zdaj pri prenovi najin delež.
Že v naprej smo se zmenili kaj je od koga-v primeru da se skregamo na mamino željo.

Se ful lepo sliši?
No je pa takole ful dober je vse, samo jaz prat ne morem ker imamo pralinico skupaj. In nekaj časa sem se trudla prat sama naše stvari, nakaj je prešlo da ravno takrat ko sem prala, je moja mami dala prat.user posted image : in potem sem jaz pustila cujne zraven na tleh, v škafu, in vačsih tud mal pozabla, ampak moja mami mora vse naredit, in mi jih je oprala. Nekajkrat sva se kar ornk počle-ven je prilo da mi samo pomaga. No in potem je še moj da je mir v hiši začel kar dol nosit cujne. Tako da zdaj damo cujne skup in jih peremo. Tudi jaz njene. Ampak ker je mami dol in vstaja ob 5 zjutri itak ona vedno da prat večkrat. To sem obupala.

Jemo skupaj, ker sem jaz parkrat želela kaj skuhat, in je naša mat šla glih tist kuhat, pol pa hrana stran itd. IN je kar šlo v navado da jemo skup. In ona vsa happx k nam kuha. sem že probala sama gor kuhat pa je bla sama huda ura in se mi ne da kregat. Ker mi vseeno ful pomaga, ker mi tamalo pazi. In da ni krega popustim.

Hočem ti rečti, da tako je v skupni hiši to je minus da vsi vse vejo itd. včasih se ti zdi da kar nekaj hočjo od tebe, ampak oni sploh mogoče ne mislijo slabo.
Jaz se pomaknem nazaj, ker se mi ne da kregat. Edin kadar mi skače v vzgojo. No to je pa zdaj se razpasel in je kar hudo. skoz sva z mami skregane. Sam se pač ne dam, tudi moj ji je nazaj že reku. ona pač se čist razpoč in čez 2 uri umiri.
so pa drugi plusi k men vse to odtehtajo. Zdaj sem naprimer brez službe in sem veslela da nisva na svojem ker dej.imava manj stroškov. Da ne omenam da sem ful vesela da ko bo treba njima pomagat jih bom mela spodaj in jima bom na voljo. itd. Pač kregi pa so tud će si v bloku pa da imaš kake čudne sosede.

(odgovor članu Taddy78)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
30.6.2013 12:58:25   
petea
Lunica86,
prišla si v t.i. razširjeno družino, kar pomeni, da te je 'za svojo' vzelo malo več ljudi, kot samo tvoj mož. In pričakuje se, da se boš vključila v celotno družino in se boš ti prilagodila obstoječemu življenjskemu tempu in načinu družine, in ne oni tvojemu.

Glede na to, da si družino dolgo poznala že od prej, si že dodobra spoznala, da delujejo zelo povezano in skupaj. Ne verjamem, da so se odnosi tako drastično spremenili in da so se vprašanja, kje sta s tvojim možem, pojavila šele po poroki oz. po tvoji priselitvi k hiši.


Glede na to, da je razširjena družina že prej funkcionirala kot celota (torej tri generacije skupaj), je po mojem kar težko pričakovati, da bi se razmerja kar naenkrat spremenila, sploh po sistemu 'čudežne palčke', brez pogovorov in dogovorov vseh vpletenih (staršev, tvojega moža, tebe) o nekoliko drugačnih hišnih pravilih, kot so sedaj veljavna v hiši in ki so domačim popolnoma sprejemljiva in razumljiva.

Sploh, ker ob tvoji vselitvi niste razjasnili pravil in pričakovanj. Oni so seveda pričakovali, da se njihov način življenja nadaljuje in ga tudi ti poznaš in sprejmeš, ti si pričakovala, da boš kot priseljenka, brez da bi jim pojasnila svoja pričakovanja, lahko dalje živela po svojih navadah, ki jih 'staroselcem' nisi niti (resno in jasno) predstavila.


Prav tako je čudno pričakovati, da bodo oni zaznali kot moteče razna vprašanja, ki so tebi zelo nadležna, njim pa so stvar navade, pravil in funkcioniranja družine že od nekdaj.
Zagotovo na kmetiji poteka življenje drugače kot drugje. Vodja posameznih del mora vedeti, koga in kdaj ima na voljo domače za določena dela doma.

Tudi to, kam kdo gre, je v določeni meri razumljivo, saj lahko tistega še mimogrede prosi, da uredi na poti kakšno dodatno zadevo, za katero bi se drugače morda moral kdo drug posebej odpeljati z doma, kar zna biti bolj ali manj neracionalno.

Vaši pogledi so dejansko različni, ker ti strogo ločuješ dom in službo, na kmetiji pa se tega ne da, saj se družina in delo veliko bolj prepletajo.
Predstavljaj si, da bi v službo in iz službe prišla ob neobičajnih urah, da bi želela delati po svoje, v nasprotju s pravili, ki veljajo pri delu, da bi vmes odhajala na nedogovorjene (dolge) privat izhode brez vednosti nadrejenih, da se ne bi udeleževala službenih kosil in sestankov ipd. Mislim, da ti je jasno, da to ne gre.
Delo na kmetiji je služba. In hkrati druženje z družino. Meje velikokrat niso jasne oz. jih včasih ni mogoče niti postaviti.
Določena pravila in navade so bila večinoma vpeljana zaradi lažjega organiziranja življenja in dela 'zaposlenih', in praviloma ne samo kot neka kaprica posameznika.


Predlagam ti, da na situacijo pogledaš še malo skozi njihov način:
Če imate skupna kosila, to pomeni, da kuha samo en, da so stroški priprave hrane manjši, ostali so prosti za druga dela ali počitek, med jedjo pa se družina zbere, si pove aktualne dogodke, probleme, išče rešitve, dogovore za naprej, razporeja delo.

Če gre nekdo od doma po opravkih, ne bo na voljo za domača dela, prav tako lahko npr. gre mimogrede še v trgovino po kakšen neplaniran dodaten nakup, drugi opravek.
Če koga ni doma, seveda ostali želijo vedeti, kdaj približno bo prišel, da niso ves čas zaskrbljeni, da se je odsotnemu kaj zgodilo, ter da vedo načrtovati delo na kmetiji ali druženje, da vedo, ali pripravijo večerjo za 4 ali za 6 ljudi, da lahko gredo po svojih opravkih brez, da bi za to drugemu povzročili dodatne nevščečnosti ipd.

Če nekdo bolj kot ne tiči v monotonem domu, kjer mu je vse znano, nekdo drug pa je prišel po celodnevnih opravkih v 'razburljivem širnem svetu', domači seveda želi slišati, kaj zanimivega se je zgodilo drugemu domačemu ali drugim ljudem tekom dneva.

Če nekdo kritizira njihova pravila, ki pri hiši veljajo že dooolgoooo, ne da bi jasno povedal svoje želje in razlogov po drugačnih pravilih, je težko pričakovati, da bodo z veseljem in čez noč preklopili na nek nov, njim zelo tuj sistem odzivov.

Če želijo veliko časa preživeti z vnuki, pomisli, da tudi njim to predstavlja veliko veselje, sprostitev po težkem delu in jim daje zagon za nadaljnje, velikokrat težaško delo in pričakovanje, da bodo mladi imeli radi življenje na kmetiji.


Verjamem, da te drugačen način življenja, kot si ga bila dolga leta navajena in ti je bolj ustrezal, moti. Mislim pa tudi, da se bo dosti spremenilo s tvojim drugačnim gledanjem zadeve in drugačnim pristopom k zadevam, ki te motijo.
Če jih boš npr. ob svojem odhodu v mesto jasno povedala, da odhajaš z doma odhajaš in za približno koliko časa in jih vprašala, če še za njih kaj urediš, bodo verjetno čisto sprejemljivo reagirali.
In če boste s pogovorom razjasnili, da kadar jim ne poveš, kam greš, da to pomeni, da si samo na hitro nekaj uredila zunaj in ta ti več časa vzame razlaga kot sam opravek, bodo verjetno tudi sami počasi reagirali drugače.


Glede na to, da je v hiši (trenutno) samo en otrok, pa je seveda v središču pozornosti vseh odraslih. Pri vsaj dveh se pozornost že lahko drugače razporeja in je lahko 'bitka za čas za druženje z otrokom' med odraslimi manjša.



Upam, da boš uspešno našla sebi ustrezne rešitve in začela srečneje živeti.
Srečno!

(odgovor članu takotako)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
1.7.2013 14:10:49   
kalbo
V bistvu je z vsemi tastarimi ki so prišli do hiš na precej lahek način v stari jugi podobno. Njim sede ureditev, da smo tamladi v hiši vse dokler kimaš in se strinjaš z vsako neumnostjo, plačuješ položnice vlagaš v bajto ki ni tvoja (to ti ob vsakem prepirčku ne pozabijo vrečt na nos), pa čeprav si v bistvu polovico vrednosti bajte itak zmetal notri, samo to se hitro pozabi in jemlje kot zastonj stanovanje. Tko pač je, takšni so. Prav čakam tale novi davek na nepremičnine, ko bo spet panika, ker jaz za nekaj kar ni moje ne mislim plačevat, če se majo gospoda za gospodarja, naj pa še plača.
Po enem takšnem izpadu, ko smo bli označeni za podnajemnike...ha ha ...sva se res začela obnašat kot podnajemnika...to je bil šok, ko sem rekel tašči, da gremo na dopust, pa da je zgornji štuk za prebelit, ker so stene pa res že umazane... no odgovor je bil, da sem nesramen ha ha

Če potegnem črto po 10 letih bolj ali manj mirnega sobivanja niti ni tko hudo, sam pustit se ne smeš zezat in povedat moraš nazaj ob takšnih izpadih jasno in glasno, ker mene ne bo nobeden mel za enga mulca . Elektrika je strogo ločena, vodo plačujeva midva, gospodinjstvi sta strogo ločeni...s tem ukrepom je mir v hiši še toliko večji in stopnja zasebnosti na zelo visoki ravni. Seveda pride do občasnih izpadov, zarad katerih se pa niti ne sekiram preveč, seveda se pa ne pustim in jim lepo oziroma včasih tud grdo povem v obraz kar me muči. Ravno včeraj mi je tast rekel, da ga moram spoštovat. Seveda dragi moj oča, sam moraš tud ti mene, to gre v obe smeri.

Če bi se še enkrat odločil enako...hkhm, kaj pa vem, včeraj zvečer ko sem bil besen ko ris bi rekel da niti slučajno, danes ko so strasti pomirjene pa...ne vem, mogoče. Definitivno pa nikoli ampak res nikoli nebi delil s tastarimi gospodinjstva, kopalnice in podobno. Zadost je že, da si delimo dvorišče stopnišče in streho. Da bi mel pa še stare starše pod isto streho in v istem gospodinjstvu....raje štrik za vrat.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
1.7.2013 14:37:51   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

V bistvu je z vsemi tastarimi ki so prišli do hiš na precej lahek način v stari jugi podobno.


Zakaj je bila pot to hiše v stari jugi tako grozno lahka.....?

Ko gledam nazaj, niti ni bilo tako lahko......več kot ena plača je šla za kredit in to precej več kot 10 let.....živeli smo praktično zgolj od tega kar smo pridelali na njivi in vrtu in v hlevu (imeli smo namreč na leto 4 prašiče in 40 piščancev ter nekaj zajcev, da smo jih jedli).......in enkrat na leto smo si privoščili malone "džabe" tisti 10 dnevni dopust v sindikalni prikolici, tja smo se pa peljali z 10 let starim fičotom......

Nič ni bilo lažje.....le odrekanje ostalemu luksuzu je takrat bilo nekaj "normalnega"......če si gradil hišo....

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: v hiši živimo tri generacije...100% nadzor
1.7.2013 14:50:51   
kalbo
Ah daj no, mal si zračunaj, koliko te zdaj pride bajta realno. Je v deset_ih letih niti slučajno ne odplačaš. Pot do hiše ni bla lahka, je bla pa definitivno mogoča, če nisi mel dveh levih rok. Ko sem se sam odločal o tem al it v tole kompanijo al zidat je blo brez da bi dobil parcelo v dar gradnja nemogoča, ker se mi ni blo glih za zapufat do konca življenja. Cene parcel so ble pa take, da te je na rit vrglo. Danes so realno tretjino cene od takrat. Seveda po letu tam 85 krediti niso več spuhteli z inflacijo v sedemdeset_ih je blo pa točno tako.

Glih 10 let bo okol, da bom odplačal kredit za stanovanje tu, pa sem večino naredil sam in tud men ni blo glih lahko, ko smo se šli tole. Smo eno leto trgal ko budale, ker realno je blo enako kot bi nadaljeval bajto pozidano do strehe. tud to tastari radi pozabijo, da se nismo vselili v narejeno, ampak v golo podstreho na kateri so bli dotrajani cehgli. Tko da ja, v letih ko je zidal moj tast je bla stvar precej lažja kot danes. Dobil je kredit, prodal je fičota in kupil parcelo z vsemi papirji, delal je od šestih do dveh in je mel popoldne malo morje časa zidarit doma, fuš je bil legalen služba je bla na vsakem vogalu, mi lahko vse to samo sanjamo. Mu to večkrat razložim, ko se tolče po prsih, pa se samo za glavo prime, reče mater, prav imaš, pa greva na pivo.

< Sporočilo je popravil kalbo -- 1.7.2013 14:54:25 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   [Brisano sporočilo]
1.7.2013 14:58:41   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu kalbo)
  Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?