nananaja
|
nyna84, tudi mi potrošniki smo krivi, da ne zahtevamo predračunov in potem računov, s tem konkretno podpiramo sivo ekonomijo. sicer si sami velikokrat plunemo v skledo, ker ne moremo zbijat cene, uveljavljat garancije... sicer pa mislim, da ne bomo lovili majhnih rib, če bomo naredili red med obrtniki, še več bi ga pa naredili, če bi pošlihtali male d.o.o.je (aja, pa ne mislim, da so vsi privatniki isti, ker vas je tule kar nekaj, imam prav fine izkušnje s takimi, ki pošteno delajo). Kar se pa tiče sezonskih del in občasnih del, kot so inštrukcije, fotografiranja... obstaja popoldanski s.p., obstaja osebno dopolnilno delo, obstaja avtorska pogodba, torej vse se da narediti uradno, če se hoče. Se mi zdi prav, da preverjajo tiste, ki se oglašujejo na fbju, ali imajo priglašena dela, res so to male trgovinice, za katere se je treba truditi, ampak če se lahko prodaja že vsaka malenkost kot ročno delo (kvaliteta se praktično ne preverja), naj se vsaj davek od tega plača. Me pa neznansko moti kar sem v medijih zasledila, da bodo nabili še dodatne dajatve na podjemno pogodbo, upam da ne tudi na avtorsko. Hkrati pa ohranjajo študentsko delo, ki je podjemni čisto nelojalna konkurenca, meni je študentsko delo izrednih študentov čisto delo na črno, omejila bi še delo rednih študentov. Ne pa da jim bodo uredili uveljavljanje v pokojninsko dobo in ne vem kaj še. Pač, kdor lahko ob študiju količinsko dela, naj se zaposli, moje mnenje - moj študij je bil čisto prezahteven, da bi ob njem še delala, izrednega pa niti niso izvajali.
|