|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Bolni starš
4.3.2014 17:22:00   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Zdaj imaš lahko na jeziku, kako boš dala svoje življenje on hold, ko se to dejansko zgodi, niti ne moraš dat kar življenja on hold, ker življenje gre svojo pot tako ali drugače. Pogled na nemočnega človeka pa boli in edino tako, da to vzameš kot del življenja boš to lahko prežvečila prizor s svojim atom.


Lahko ga daš, ampak za kratek čas, običajno, ko jo že jasno, da bo nekdo 99% umrl v roku tedna, meseca, mogoče največ treh. Več pa ne poznam človeka, ki bi bil tega zmožen, razen v primeru, da je eden od zakoncev še zdrav in skrbi za drugega; paše tukaj je pogoj, da je ostala družina prisotna (obiski in opravki).

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Bolni starš
4.3.2014 17:40:07   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78
Verjetno ni danes nič drugače kot je bilo pred 14 leti, ko je moja mami skrbela za svoja starša. Nemogoče je bilo dobiti nekoga, ki bi zanju skrbel čez dan.


Tako je bilo ca dve tri leta nazaj, ne spomnim se točno. Nemogoče za 24 ur na dan...


no ja, vse se da privat dobit, tudi 24 ur. nora cena je pa druga zgodba..

IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
če se človek pokaka - čakat na negovalko s polno plenico

Mislim, da si tudi ti preveč idealistična, če se misliš, da se to tudi v domu ne dogaja. Imam prijateljico, ki dela kot negovalka v domu in kot opisuje stanje ni ravno vse sveto. Lepo se imajo tisti, ki so še vsaj malo pokrtetni in tisti, ki imajo vsakodnevne obiske.


jaz odgovarjam na post kjer se govori o domači negi in pravim, da doma to pustit ni šanse, ker se to voha povsod. torej tudi če imaš 3 negovalke, še zmerja kdaj previjaš sam, samo to pravim.

v domu je pa verjetno tako, da lahko prosiš/rečeš in te previjejo, če je potreba. če pa tudi govorit ne moreš, imaš pa poseben tretma itak, mogoče si celo v bolnici..

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Bolni starš
4.3.2014 18:43:47   
Katy78

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78
Verjetno ni danes nič drugače kot je bilo pred 14 leti, ko je moja mami skrbela za svoja starša. Nemogoče je bilo dobiti nekoga, ki bi zanju skrbel čez dan.


Tako je bilo ca dve tri leta nazaj, ne spomnim se točno. Nemogoče za 24 ur na dan...


no ja, vse se da privat dobit, tudi 24 ur. nora cena je pa druga zgodba..

Ne bi rekla, da to povsem drži. Odvisno od kje si, če si iz LJ. oz. drugega večjega mesta potem ja, verjetno se da dobiti privat ustrezno osebo, če pa si iz manjšega kraja, je pa kar težko. Da pa poleg cene za nego nekomu plačuješ še potne stroške, se ti pa zmeša... Mi smo takrat stanovali v manjšem kraju in nismo dobili nikogar. Celo župnika, ki je pridno ob nedeljah hodil k starejšim, tudi k mojim starim staršem (zakaj oz. po kaj, ne bom pisala, je za drugo temo), če morda on koga pozna pa jo je na hitro odpravil da ne. No, potem je končno dobila tisto gospo, ki sicer ni bila negovalka, je pa imela srce na pravem mestu, ju je umila, jima skuhala ter, kar je najpomembnejše, jima delala družbo, ker en drugega sta bila že sita. Kljub temu, da ni imela nobene kvalifikacije za nego starejših, ji je mami kar precej plačevala... K sreči ji je lahko, pa tudi vredno je bilo, ker sta bila oba zadovoljna z no.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Bolni starš
4.3.2014 18:44:12   
Katy78
Eh, čudno sem citirala...

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Bolni starš
4.3.2014 20:19:47   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Ne bi rekla, da to povsem drži. Odvisno od kje si, če si iz LJ. oz. drugega večjega mesta potem ja, verjetno se da dobiti privat ustrezno osebo, če pa si iz manjšega kraja, je pa kar težko.


V vsakem primeru je težko. V tem, ki ga poznam, sploh ni bilo vprašanje denarja...pa je bilo nemogoče.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Bolni starš
5.3.2014 10:02:45   
ronja
pride ko človek rabi previjanja kakih ran ali podobnega in to po potrebi.

Odivsno, če je človek čisto nepokreten, lahko pride vsak dan za umit in to (naša soseda je potem zanj dobila patronažno vsak dan, tudi ob vikendih)... Še vedno pa je treba menjat plenice, ga hranit ipd... Sama hvalabogu tega nisem izkusila, vendar pa sem že pri sosedih videla, da to ni ravno mačji kašelj. Veliko vas primerja skrb s skrbjo za dojenčka. ja, ampak tega lahko odneseš, obrneš, flikenš v banjico,... lahko ga odneseš s sabo na sprehod. Pa vedno več zmore, ne pa vedno manj. Mislim, da je to velika razlika in da je skrbet za obnemoglega odraslega veliko težje kot pa za dojenčka. Starega človeka ne moreš vzet v roke in it z njim nekam, ne moreš ga tudi tretirat kot otroka, ker bi ga prizadel, čeprav se obnašajo dostikrat enako (ali včasih še hujše:D). Nad otrokom imaš avtoriteto, nad svojim staršem navadno ne. Če je trmast, ti bo počel stvari, ki jih verjetno drugje ne bi poizkušal, ker bi v domu imeli večjo avtoriteto (recimo da ti kam spleza)... Ne vem, za očeta bi se res potrudila, da dokler bi se le dalo, mu ne bi bilo treba v dom, ampak da bi pa 24/7 skrbela zanj, pa če bi imela še otroka s pp, pa ne vem, če je ravno kompatibilno...

Veliko se vas postavlja v vlogo svojih staršev - v smislu, ne morem jim tega naredit. Jaz bi se pa postavila v vlogo svojih otrok - a bi si želela jim to delat? NE! Ker si želim, da imajo tudi svoje življenje! Nočem, da bi me morali previjat na stara leta, če bo tako hudo, bi šla rajši v dom in da za to poskrbijo ljudje, ki so za to plačani in delajo to 8 ur na dan, ne pa 24.

Nenazadnje en odsek iz knjige Sram: žensko je bilo grozno sram pred samo sabo zato, ker je bila sicer žalostna, a po eni strani tudi vesela, ko je umrla njena mama z Alzheimerjevo boleznijo. Prvič po ne vem koliko letih sta lahko šla v kino z možem. In ona je uživala v tem. In jo je bilo sram zato. Ker uživa, je del nje vesel, da je mam končno umrla... To morajo bit grozni občutki... Če bi imela mamo v domu, jih verjetno ne bi doživljala... Ne vem, če se postavim v vlogo mame - jaz nočem, da bi se moj otrok kdaj tako počutil, resnično se mi zdi dom boljša izbira, če me ne bi tam ravno zlorabljali, se mi zdi, da bi bilo meni tam lažje kot pa njim z vsem tem na grbi...

zaenkrat o teh stvareh še ne razmišljam oz. ne želim razmišljat, ker sta oba še relativno mlada in oba še pri močeh. Imam pa občutek, da z mami ne bo težav, tudi če bi morala v dom, z očijem bo pa po moje bolj težka, on bo po moje težko sprejel, da bi bil od nekoga odvisen, bodisi od mene ali od negovalk v domu.

Enako.

samo a si predstavljate, da proti njegovi volji svojega starša (ki je za vas skrbel celo vaše otroštvo in vam pomagal tudi kasneje, čuval vaše otroke itd) date tja? bejsikli njegovo zadnjo željo, da umre doma spregledaš...

A si predstavljaš, da zahtevaš od svojega otroka to, da da za par let življenje on hold zate? Da zato trpijo tvoji vnuki? Vsaka medalja ima dve plati...
Sicer da odgovorim: ne, ne predstavljam si. Očetu bi bilo ful težko it v dom, vendar je vseeno rekel, da če bo tako hudo, da naj ga damo, tudi če bi bil proti, ker bi bil neprišteven (ala demenca). Mami ne vem - mislim, da njej v domu res ne bi bilo tako težko, vsekakor mislim, da bi ji bilo veliko lažje kot z mano, meni pa tudi, že zdravi nisva za skup živet.

Sam se bojim bolj tega, da preživim svoje otroke, da moji otroci ostanejo pred odraslo dobo brez staršev in podobno. Če doživim starost, po možnosti vnuke, brez tega, kar sem naštel, bo kar OK in se je ne bojim.

Kalbo, podpis, če dovoliš:).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:11:03   
Plus minus
IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

dec it, ko smo se rodil so dal naši starši ""življenje na hold" ko pa oni umirajo, damo pa otroci življenje mal na hold...

avtorica teme: to je seveda moje mnenje in moja izkušnja, bi pa rekla samo to, če se boste odločil mamo dat v dom, poskusite tko, da se bo strinjala s tem... ker vam bo lažje in si ne boste nič očital...
pa srečno!


Najprej bi rekla tole, vsaka odločitev, ki jo človek zavestno sprejme in se strinja z njo, je prava. Pa naj bo to dom ali oskrba doma.
Čeprav se mi zdi, da imajo odgovori tistih, ki so to dali skozi, eno ali drugo varianto, večjo težo, kot tisti, ki niso. Ker teorija je eno, praksa pa drugo.

Bi pa še odgovorila na ta to trditev, da starši, ko se odločimo za otroka damo svoje življenje on hold, se ne strinjam. Ko se odločimo za otroka, naredimo zavestno in z veseljem. In tudi ko se otrok rodi, ne prilagodiš oz. podrediš življenja popolnoma otroku, ampak otroka vpelješ v svoje življenje. Sigurno so spremembe, ampak se za njih sam odločiš, tako kot so spremembe, ko greš z nekom v skupno življenje, pa ne rečeš: sedaj pa sem dal samsko življenje na hold. In otrok ni breme, ampak v večji meri radost in veselje in ponavadi ni problema najt kakšno pomoč pri otroku. In tako kot je Ronja napisala, otrok je iz dneva v dan samostojnejši, tu pa je ravno obratno iz dneva v dan te tak človek bolj potrebuje. In nega dojenčka in starostnika - sploh ni primerjave. Tako, da s tem se ne strinjam.
Ja pa zadeva mogoče primerljiva z invalidnim otrokom, ker tukaj pa je res veliko prilagoditev in odrekanj, ampak kljub temu, to je moj otrok in jaz sem njegov starš in nekako logično je, da skrbim zanj. In čeprav je na vozičku, nismo priklenjeni na dom, gre skoraj povsod z nami. Imamo sicer drugačno življenje, kot večina, ampak še vedno kakovostno. Ne vem, jaz se bojim, da lahko pride do tega, da če se preveč odrekaš sebi, otrokom, partnerju, pride do neke podzavestne zamere do tistega za katerega to počneš. In na koncu se res lahko zgodi, kot v zgornji zgodbi, da si vesel, da te osebe več ni. Tega pa definitivno ne želim.
Pa v primeru, ko oseba rabi 24/7 pomoč, življenje ni na on hold ampak na stand by, ker svojega življenja praktično nimaš.

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:15:52   
Plus minus

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Plus minus

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

Druge izbire ni, razen če imaš še brate, sestre, tete, strice, ki bi lahko prevzeli tako odgovornost. Pa čimprej uredite, preden pride do kakšne nesreče, ker potem je še težje.


Bratov in sester nimam, tetam pa tudi ne morem "obesiti" te odgovornosti, saj imajo sami čez 70 let.


Zakaj ne, če so same zdrave? Saj so njene sestre, mogoče bi pa rade bile blizu? Vsaj toliko jih vključite, da bodo za bližino in dužbo, če je mogoče, ker to je že zelo veliko pri taki situaciji. Mogoče celo lahko skrbijo, ne vem, ker jih ne poznam. Moja stara mama je skrbela za moža do njenega osemdesetega leta..kakšni dve leti, cca. Tako da ni kar a priori nemogoče..



Zdrave toliko koliko je letom primerno 75-80 let. So pa vse tri brez avtomobila, avtobus do nas ne vozi, peš je pa predaleč, tako da bi nekdo moral po njih oz. jih pripeljati, to pa spet zahteva večji krog ljudi. Je bil en pogovor, da bi za kak vikend šla k eni, ki je v našem kraju (ostali dve sta 50 km daleč), pa je rekla, da ne zmore, ker ima težave z hrbtenico.
Tako, da razen mene, pride v poštev samo plačana pomoč.

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:19:33   
Plus minus

IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga

Ampak še vseeno ti ostane skrb preostalih 8 ur in ravno takrat se lahko zamaši urinski kateter ali pa je potrebno previjati, klicati zdravnika zaradi nenadnih bolečin......
Poleg tega, da je skrb fizično tako naporna, je še bolj psihično. Ne moreš nikamor, non stop ti zvoni telefon, na svoje življenje lahko enostavno pozabiš. In potem, ko ti prekipi in se končno odločiš it nekam na sprostitev, te gloda črviček in se slabo počutiš, ker delaš nekaj zase, nekdo pa je priklenjen na posteljo,......


Še najbolj optimalno je, da lahko vsaj en zakonec skrbi za drugega - ker to pa JE njegovo življenje. Vse ostalo so izjemno težke kombinacije.


v našem primeru je bila tašča ločena, brat in sestra pa dosti starejša od nje in sama obremenjena s svojimi boleznimi. Prijateljic pa je tudi imela ogromno, dokler so hodile naokoli, ko pa so jo videle v postelji, pa je le redkokdaj katera prišla naokoli. Baje jim ni pasal vonj po blatu (tašča ni zmogla zadrževati), pa pogled na taščo jih je kao spominjal, da so lahko same na istem, pa baje se ni dalo z njo nič pogovarjat, ker jo je tak bolelo in ...... milijon izgovorov......
lp


Točno tako je kot je mojcaziga napisala. Ko človek zboli ostane sam, redko kateri prijatelj ostane v bolezni. Grozno ampak resnično. Zdaj v bolnico ni nobene, pa jih je bilo prej cel kup, mogoče še katera pokliče po telefonu in to je vse.

(odgovor članu mojcaziga)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:22:28   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

pride ko človek rabi previjanja kakih ran ali podobnega in to po potrebi.

Odivsno, če je človek čisto nepokreten, lahko pride vsak dan za umit in to (naša soseda je potem zanj dobila patronažno vsak dan, tudi ob vikendih)...


not any more. včasih je patronaža delala marsikaj, zdaj pa ne več.

Nočem, da bi me morali previjat na stara leta, če bo tako hudo, bi šla rajši v dom in da za to poskrbijo ljudje, ki so za to plačani in delajo to 8 ur na dan, ne pa 24..


podpis. nisem rodila otroka, da bo preživel svoje življenje kot moja strežnica in negovalka. tega si ne morem predstavljat.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 5.3.2014 12:24:59 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:22:51   
Plus minus
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Zdaj imaš lahko na jeziku, kako boš dala svoje življenje on hold, ko se to dejansko zgodi, niti ne moraš dat kar življenja on hold, ker življenje gre svojo pot tako ali drugače. Pogled na nemočnega človeka pa boli in edino tako, da to vzameš kot del življenja boš to lahko prežvečila prizor s svojim atom.


Lahko ga daš, ampak za kratek čas, običajno, ko jo že jasno, da bo nekdo 99% umrl v roku tedna, meseca, mogoče največ treh. Več pa ne poznam človeka, ki bi bil tega zmožen, razen v primeru, da je eden od zakoncev še zdrav in skrbi za drugega; paše tukaj je pogoj, da je ostala družina prisotna (obiski in opravki).


Se strinjam. Že sedaj je naša dinamika čisto drugačna, pa damo življenje na hold "samo" za dve uri dnevno (vsako dnevni obiski v bolnici) in se že poznajo posledice na otrocih.

< Sporočilo je popravil Plus minus -- 5.3.2014 12:24:21 >

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:23:24   
Izabelina
kaj ste se zdej vsi obesl na ta "On hold" zame to samo pomeni, da ne morš delat tko kot ti v nekem trenutku zapaše... js recimo ne morm spat do 12 v soboto in nedeljo odkar imam otroke... pa sm se zanje zavestno odločila in sm ju z veseljem pričakovala in bom vsakega naslednjega tut...
in podobno je, ko skrbiš za nekoga, in na nek način sm dala čez oskrbo doma in potem v domu (sicer ni šlo za moje starše ampak za stare starše) sej sm bla stara 20 in še mal, ko se je to dogajal. tko, da neki pa tut vem o tem... ne govorim čis na pamet...

pa skoz se vsi neki name spravljate, pač povem svoje mnenje: da če me bosta moj oče al pa mama prosila, da ne gresta v dom, ko bosta stara se bom se pač potrudla, da ju proti njuni volji ne bom dala v dom... samo to, nič drugega!

taka nestrpnost je zadnje čase tle na forumu user posted image

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Plus minus)
Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:28:48   
Plus minus
Oprosti Izabelina, ni bilo tako mišljeno, da se spravljam nate. Sej sem napisala, da je tudi tvoja odločitev pravilna in tvoji starši so lahko veseli, da te imajo. Ko bo do tega prišlo, verjetno tudi ne boš imela več majhnih otrok in bo lažje. Pri meni, sploh ne bi bilo vprašanje, če bi jaz bila samska, bi z veseljem skrbela za mamo, no vsaj zdaj tako mislim, ampak tu sta še dva otroka, ki me tudi rabita in ne nazadnje tudi mož.
In temo sem dala na forum prav zaradi tega, da preberem več različnih mnenj. Tako, da ne vzeti vsega za slabo. Tudi tvoje mnenje je dobrodošlo.
Seveda, tudi če bi bila v domu, bi se nam življenje spremenilo, ampak bi vseeno lažje šla tja na obisk, pa tudi če vsak dan, kot pa 24/7. Pa če imaš kakšen nujen opravek, vseeno veš da ni sama sebi prepuščena in lahko mirne vesti ga opraviš. Da pa dom ni hotel z 10 zvezdicami, pa itak vem, saj domača hiša v kateri bi živela tudi ni. 8 urnega varstva si ne morem privoščit, kvečejmu 4-urno, tako da bi bila 4-5 ur sama. Službe ne morem pustiti, ker bankrotiramo in dolgove odplačujemo do smrti.

< Sporočilo je popravil Plus minus -- 5.3.2014 12:36:04 >

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:38:28   
ronja
not any more. včasih je patronaža delala marsikaj, zdaj pa ne več

To je bilo lani... Ne vem, odvisno od tega, kakšno ima napisano zdravstveno stanje.

Se strinjam, da imajo odgovori izkušenih veliko večjo težo kot naše modrovanje, sama sem hotela samo opozorit na tisto, o čemer se navadno ne sme govorit - čustvih, ki niso vedno lepa: ker kadar se preveč žrtvuješ za nekoga, ki v svojem svetu tega niti ne more sprejemat in je jezen nate, nastanejo zamere in če pri tem trpijo tvoji lastni otroci in mož... nastanejo zamere še tu... in na koncu lahko nastane tak mess, da si oddahneš, ko človek, ki si ga imel zelo rad, umre... Kar je grozno, vendar logično, če se odrekaš življenju nekaj let zapored...

Izabelina, kar so hoteli povedat je, da je drugače, če moraš ti skrbet za te ljudi kot če to samo gledaš. Nama ni bilo treba skrbet za soseda, pa je vseeno spremenilo dinamiko (smo šli prej od dedija, da smo prišli pravi čas domov, če se je le dalo, itd...) pa nisva mela nobenih obveznosti ali česarkoli. pa vseeno spremeni. In je drugače, če imaš 20 letne otroke, ki lahko že kaj pomagajo zraven ali imaš mlajšega in še invalidnega otroka.
Sama nikoli ne obsojam otrok, ki "zapustijo" starše - ker navadno so si to starši z nečim prislužili. Še nisem videla super odnosa, kjer je bil starš ves dober in ljubeč, otroci so ga pa na stara leta zapustili. Navadno zapustijo otroci starše, ki so grdo delali z njimi (ne mislim, da je dati v dom = zapustiti, dala sem samo skrajni primer, da je bolj vidno). Ti ne veš, zakaj sta se tvoja starša tako in jima to zameriš, onadva pa verjetno vesta in mogoče da si sploh ne očitata tako kot jima ti... Ne veš, koliko se je stari oče res odrekel svojemu življenju, ko je imel tvoje starše... mogoče pa ne toliko, kot si ti misliš... starši marsičesa o svojih starših ne povejo oz. povejo samo med vrsticami...

Nič ni narobe, če imaš ti svoja starša doma, ko bosta to rabila, tudi sama bi si želela imet očeta tu, dokler bi se dalo (da bi mu plenice menjavala, pa si on ne bi želel, toliko ga poznam). Ampak avtorica ima malo drugačno situacijo - med drugim ima doma že invalidnega otroka. In kot je omenila se pri otroku poznajo že izostanki zaradi obiskov v bolnici, kar čisto verjamem, ker vem, da so se najini čisto razturili, ko sva samo obnavaljala stanovanje in smo bili manj časa skup kot navadno. Na koncu izbiraš: otroci ali starši. In pri meni tu ni dileme in za očeta vem, da bi mi zelo zameril, če bi izbrala drugače. On pravi, da to, kar sta onadva dala meni, sem dolžna svojim otrokom:) Pay it forward:)

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:42:32   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
pa skoz se vsi neki name spravljate,


no no, sej ni tako hudo - jaz te mam čist rada user posted image

pač povem svoje mnenje: da če me bosta moj oče al pa mama prosila, da ne gresta v dom, ko bosta stara se bom se pač potrudla, da ju proti njuni volji ne bom dala v dom... samo to, nič drugega!


oh, saj se vsi trudimo. mi vsi smo se tudi. govorimo samo o tem da ima vsaka stvar svoje meje. rada bi te samo opozorila, da si imela zelo kratko izkušnjo z nego na domu. vsi, z mano vred, ki imamo bolj dolgoletne izkušnje, pa verjemi mi, smo probali prvo to kar zgoraj omenjaš, ti samo pravimo - ne gre to dolgoročno. kratkoročno ja, po več let pa ne.
pa potem ti vzameš ta komentar kot nestrpnost? upam da ne..

mogoče bi lahko v tvojem primeru kaj extra podlajšala, če bi imela res velik asortiman ljudi in financ, da bi lahko leta doma skrbela za nepokretnega. samo malokdo je to zmožen ali ima to možnost. verjemi mi, da bi pa itak vsi mi želeli imeti to možnost - dovolj financ in "men power", da bi lahko skrbeli za svoje starše kot en rokefeler. saj noben ne "odloži" starše v dom takoj, ko gre nekaj narobe, ker jih ma poln k****, pa bi jih imel možnost imeti doma in tudi bil zmožen financirat vse to. ne poznam takega človeka, ki bi to odrekel, če bi imel dovolj sredstev. in mislim, da ti tudi ne.
torej.. nismo mi tako drugačni od tebe. user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:47:09   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

not any more. včasih je patronaža delala marsikaj, zdaj pa ne več

To je bilo lani... Ne vem, odvisno od tega, kakšno ima napisano zdravstveno stanje.


ti, naše patronažne sestre niso hotele NIČ drugega narest kot previt rano. šišenski zdr. dom. še kregale so se z mano, da bojo v umazanih čevljih od plundre not hodile po stanovanju "ker se jim ni treba sezut" po zakonu user posted image
sem jim mogla une vrečke za čevlje nabavit iz mojga žepa, ker njim tega ni treba met.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:50:50   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ti ne veš, zakaj sta se tvoja starša tako in jima to zameriš, onadva pa verjetno vesta in mogoče da si sploh ne očitata tako kot jima ti... Ne veš, koliko se je stari oče res odrekel svojemu življenju, ko je imel tvoje starše... mogoče pa ne toliko, kot si ti misliš... starši marsičesa o svojih starših ne povejo oz. povejo samo med vrsticami...


to sem tudi jaz pomislila. ker rekla si (Izabelina), da v bistvu ne veš zakaj sta se tako odločila. tudi to, da ne veš, lahko nekaj pove.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:54:18   
ronja
mateyka, patronažne izcentra so super! Mene je zadnjič klicala S., za njegov 2. rd! In sosedi so ga vsak dan umile, skopale, preoblekle posteljo, vse... res odvisno, koga narajmaš, kot navadno v zdravstvu...

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Bolni starš
5.3.2014 12:56:19   
Izabelina

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


IZVIRNO SPOROČILO: ronja

not any more. včasih je patronaža delala marsikaj, zdaj pa ne več

To je bilo lani... Ne vem, odvisno od tega, kakšno ima napisano zdravstveno stanje.


ti, naše patronažne sestre niso hotele NIČ drugega narest kot previt rano. šišenski zdr. dom. še kregale so se z mano, da bojo v umazanih čevljih od plundre not hodile po stanovanju "ker se jim ni treba sezut" po zakonu user posted image
sem jim mogla une vrečke za čevlje nabavit iz mojga žepa, ker njim tega ni treba met.


mateyka ti maš pa res slabe izkušnje s patronažkami user posted image ko so k nam hodile so se vedno preobule al pa mele s sabo une zelene copatke za čez čevlje...

drugač pa ja, sej mi je jasno, da smo nekak na istem bregu, sam ne maram, da se moje mišljenje označ takoj za "preveč idealistično" in se mi s tem odvzame možnost "učenja na lastnih zmotah"...
kokr sm rekla, mam hudo paranojo na smrt in staranje (pomoje dost resno, ker se včasih sredn noči čis prepotena zbudim in mam tak tesnoben občutek v sebi") in morm delat na tem in že samo razmišljanje o staranju in domih za ostarele mi mal pomaga (ti domovi so btw obupni, naš ata je bil v zasebnem, cerkvenem domu in je krepko plačeval za oskrbo pa so ga previjali striktno na uro - če je bla plenica polna par minut po tistem, ko so zamenjali, do naslednjega menjanja čez par ur ni blo nič - itd. tut nekatere čis osnovne stvari sva delali midve z mami in tut material smo določen sami kupoval tko, da niti pomislit nočem kakšni so "javni" domovi)

skratka, upam, da se za avtorico teme vse izteče kar se dobro v tem primeru...



_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Bolni starš
5.3.2014 13:04:39   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mateyka, patronažne izcentra so super! Mene je zadnjič klicala S., za njegov 2. rd! In sosedi so ga vsak dan umile, skopale, preoblekle posteljo, vse... res odvisno, koga narajmaš, kot navadno v zdravstvu...


ej, ne govorim o dojenčkih. a to misliš tvojga sina za 2rd? jaz govorim o obisku mojega očeta s strani patronaže in previjanju, kopanju.. sej ko so dobile haljice za čevlje, smo se ok zastopli, vse bp, samo je pa res, da nobenih negovalskih del, whatsoever..

ne vem pa kako dela patronaža za otroke. a so ločene? (ne vem..) user posted image moja tamala pa itak v življenju ni mela obiska patronažne sestre, ne tukaj, ne v slo. tukaj sem 1x vprašala kako je s tem, pa so me mal čukast pogledale (barnmorske) in rekle, če mam kak problem, da res rabim inštrukcije, da mi lahko nekoga pošljejo, da če pa mi vse laufa, je pa itak ne rabim. user posted image v glavnem, pričakujejo da se sam mal angažiraš, prebereš, najdeš info. kao, ne bit lolek; sej si sama hotla otroka, zdaj pa do something about it. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Bolni starš
5.3.2014 13:04:50   
Plus minus

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
On pravi, da to, kar sta onadva dala meni, sem dolžna svojim otrokom:) Pay it forward:)


Tale mi je pa všeč. Forward in ne backward. Pameten mož, ta tvoj oče.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 71
   RE: Bolni starš
5.3.2014 13:07:06   
Plus minus
IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
drugač pa ja, sej mi je jasno, da smo nekak na istem bregu, sam ne maram, da se moje mišljenje označ takoj za "preveč idealistično" in se mi s tem odvzame možnost "učenja na lastnih zmotah"...


Mogoče se boš pa čez iks ipsilon (noče mi sprejeti črk?) let spomnila na to debato user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 72
   RE: Bolni starš
5.3.2014 13:10:25   
Plus minus

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka


IZVIRNO SPOROČILO: ronja
mateyka, patronažne izcentra so super! Mene je zadnjič klicala S., za njegov 2. rd! In sosedi so ga vsak dan umile, skopale, preoblekle posteljo, vse... res odvisno, koga narajmaš, kot navadno v zdravstvu...


ej, ne govorim o dojenčkih. a to misliš tvojga sina za 2rd? jaz govorim o obisku mojega očeta s strani patronaže in previjanju, kopanju.. sej ko so dobile haljice za čevlje, smo se ok zastopli, vse bp, samo je pa res, da nobenih negovalskih del, whatsoever..

ne vem pa kako dela patronaža za otroke. a so ločene? (ne vem..) user posted image moja tamala pa itak v življenju ni mela obiska patronažne sestre, ne tukaj, ne v slo. tukaj sem 1x vprašala kako je s tem, pa so me mal čukast pogledale (barnmorske) in rekle, če mam kak problem, da res rabim inštrukcije, da mi lahko nekoga pošljejo, da če pa mi vse laufa, je pa itak ne rabim. user posted image v glavnem, pričakujejo da se sam mal angažiraš, prebereš, najdeš info. kao, ne bit lolek; sej si sama hotla otroka, zdaj pa do something about it. user posted image


Naj bi bile iste user posted image .
Drugače pa ja, si je mislila: a v Sloveniji vam ne dajo priročnika ob rojstvu user posted image .


(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 73
   RE: Bolni starš
5.3.2014 13:13:32   
Izabelina

IZVIRNO SPOROČILO: Plus minus

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
drugač pa ja, sej mi je jasno, da smo nekak na istem bregu, sam ne maram, da se moje mišljenje označ takoj za "preveč idealistično" in se mi s tem odvzame možnost "učenja na lastnih zmotah"...


Mogoče se boš pa čez iks ipsilon (noče mi sprejeti črk?) let spomnila na to debato user posted image


mogoče, upam pa, da šele čez čim čim čim čim več let...user posted image

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Plus minus)
Neposredna povezava do sporočila: 74
   RE: Bolni starš
5.3.2014 13:16:14   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
..sam ne maram, da se moje mišljenje označ takoj za "preveč idealistično" in se mi s tem odvzame možnost "učenja na lastnih zmotah"...


a je možno, da gre tole dvoje skupaj z roko v roki? user posted image da imam jaz mnenje, da preveč idealistično razmišljaš in da boš ti vseeno naredila tako kot čutiš in želiš, ker te jaz prisilit v kaj drugeg itak ne morem (in niti ne želim)? meni se zdi da je user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?