|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  41 42 43 [44] 45   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 23:25:07   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Obstaja dokazana korelacija med stopnjo izobrazbe in vernostjo ter psiholoskimi dejavniki in vernostjo.


no, tole pa mene zanima. predvsem zato, ker imam priložnost družiti se z intelektualci, ki so obenem orto verniki (zanimiv mi je prijatelj, ki je "doživel Boga" nekje v 20. letih in je res pravoverni katolik od takrat. izobražen, svetovljan (na relaciji ZDA-EU potuje, kot jz na relaciji KA-LJ), žena magistra prava s pravosodnim izpitom, ki velja za cele ZDA in strokovnjakinja, ki je uvajala neke zadeve v HR zakonik, ... : pa oba turbo verna, ki vero prakticirata. samo en primer).


Se vedno obstaja statisticno dokazana korelacija med povprecno stopnjo izobrazbe in vernostjo. V Sloveniji se to kaze drugace kot drugje. Fomrlano izrazanje vernosti marsikdaj ni zgolj dejanska potreba po vernem izrazanju ali zivljenju, temvec uporaben nacin za sirenje sovcialnega okolja ter zagotavljanja dolocene podpore.
Primerjava ZDA in EU je neprimerna ker se korelacija kaze povsem v drugi smeri. Napisala sem tudi povezava s psiholoskimi dejavniki itn..
Evo uporabna povezava za osnovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_education

V sloveniji je pojavnost jasna: verni imajo v povprecju nizjo izobrazbo kot neverni, le ti so statisticno pogosteje volivci desnih strank, ki so v povprecju pogosteje iz ruralnega okolja. Vir je Statisticni urad RS - podatkov kolikor hoces.

se pa ne morem strinjat s trditvijo, da ima stopnja izobrazbe kaj opraviti z vernostjo ali nevernostjo.


Statisticni podatki so jasni. To ni interpretacija, je zgolj validen podatek.

pravzaprav se mi zdi tole precej žaljiva izjava, češ, vernik ne more biti intelektualec (tko jz razumem tvojo izjavo).


To je tvoja custvena interpretacija, ki ne drzi. Vernik je vsekakor lahko intekletualec vednar je vec nevernikov intelektualcev kot vernikov - tako je v Sloveniji. Na Hrvaskem morda nekaj drugace ker je tudi sama druzba versko dalec bolj obremenjena.

tile ljudje morajo imeti presneto dobro pravno znanje in ogromno denarja, da se o tem celo razpravlja


V znanju je moc in tega se cerkvene strukture zelo dobro zavedajo. Razlikujejo se interesi cerkve na dolocenih obmocjih , dezelah, drzavah.... Ponekod se izobrazevanje spodbuja, ponekod ne - nekateri ne smejo niti liturgije imeti v narodnem, razumljivem jeziku. Zastavljenost izobrazenih duhovnikov in neizobrazenega ljudstva je iz davnin. Tako je pri nas v povprecju se danes.

tko da, kako vezo ima izobrazba z vero?


Precejsnjo. user posted image

Kot sem ze napisala, tudi fant iz mojega podpisa ima na to temo nekaj za povedati.



< Sporočilo je popravil Frodo Bisagin -- 3.6.2014 23:39:23 >


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1076
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 23:35:39   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka



In 2011, abbot of Glenstal Abbey and Benedictine monk Dom Mark Patrick Hederman, OSB, was quoted by novelist and writer Russell Shorto speaking about the Church making "this island [Ireland] into a concentration camp where [the Church] could control everything. ... And the control was really all about sex. ... It's not difficult to understand how the whole system became riddled with what we now call a scandal but in fact was a complete culture



Irska je sploh hud primer. In če se je Vatikan pred obtožbami v ZDA branil s poudarjanjem, da so ZDA 'itak protikatoliške', ne vem, kako bi potem okrcali Irce, potem ko so se zbudili iz podložne apatije.

Ampak če je Irska zavihala rokave (glede na to, da je zgornja izjava prišla iz strani uglednega Opata, se lahko sklepa, da se tam cerkveni dostojanstveniki niso vsi postavili v zbor in zapeli pesem o preganjanju RKC in njenih vernikov), pa ima npr. Poljska še kar nekaj poti za prehoditi.

http://www.rtvslo.si/svet/poljski-nadskof-za-pedofilijo-so-krivi-tudi-loceni-starsi/319659


Gospod nadškof so se potem vlekli ven:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2453893/Archbishop-Jozef-Michalik-apologises-claims-paedophilia-caused-divorce.html


Baje mu je 'zdrsnil jezik'. Mogoče je v svojih mislih preveč vneto iskal sredstva za protinapad, za preusmeritev pozornosti..., mogoče je res hudo trpel, ker je 'moral' podati javno opravičilo. V glavnem, tale nadškof je trenutno neslavni zmagovalec izmikanj, izgovorov, manevriranja, da se prst, ki je usmerjen v RKC preusmeri kam drugam.


G. opat iz clanka:
"Danes nihče ne govori, kako ločitev škoduje otroku. Jasno je, da spolna zloraba naredi veliko škodo, ki je žrtev ne more pozabiti, vendar pa to ni edina reč, ki škodi."

KOnstrukcija izjave je prav taka kot patrinina na zacetku

Patrino na RR (parafrazirano)- danes nihce ne govori da se pedofilija dogaja tudi drugje. Jasno je, da pedofilija v cerkvi naredi veliko skodo, ki jo zrtev ne more pozabiti, vendar to ni edina pedofilija, ki skodi....

Enaka retorika...

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1077
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 23:37:24   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Vera in izobrazba.

Če odgovorim metulj333. Gotovo so tudi zelo izobraženi ljudje verni, zelo verni. Enega takih primerov smo lahko nedavno videli v ŠkL - mama veterinarka, pa so ji ravno zaradi verskih prepričanj odvzeli 7 otrok.
Je pa treba pri verovanju oz. pri tem, kako se nekdo deklarira kot vernik, ločiti več "razredov".

Izobražen vernik bo v večini primerov kritični vernik, torej vernik, ki bo tudi s pomočjo znanja kritično presojal, kaj je dobro in kaj slabo. Ti ljudje so ponavadi tudi čustveno, torej karakterno stabilni.

Neizobražen ali manj izobražen vernik je praviloma nekritičen, saj nima nekega zaledja, ki bi mu omogočil kritičnost. Je pa od njegovega značaja odvisno, ali se bo znal kljub veri sam pri sebi v določenih momentih odločati po svoji lastni vesti ali bo zapadel konformizem in se pustil manipulirati.

Fanatiki pa so lahko tako izobraženi kot neizobraženi. Tukaj izobrazba nima popolnoma nobene vloge, ampak predvsem zelo zelo šibek človekov značaj.

Seveda pa imata na vse skupaj ogromen vpliv okolje in čas, v katerih nek človek/vernik odrašča. In normalno je, da je zgodovina ustvarila ogomno temnih stvari s strani npr. RKC, saj vendar je bil to čas, ko je imela RKC skoraj absolutno oblast, sankcije so bile znane, tortura se je začela že v plenicah ... le najbolj pogumni so se upali takrat zoperstaviti njenim dogmam in ravnanju.

Če danes gledamo islam - povsem jasno je, zakaj se tako upirajo izobraževanju žensk. Izobražena ženska se bo prej uprla kot neizobražena. In čim bi to dovolili, bi izgubili moč, nadvlado.

Enako je v Indiji in še marsikje po svetu. Tam, kjer neka skupina (in največkra je to ravno verska ali pa vsaj deluje pod močnim vplivom določene religije) hoče obdržati absolutno oblast, mora narod v prvi vrsti zatreti ravno na področju izobraževanja.
Kot antipol pa so se drugi diktatorski režimi, npr. komunizem, uveljavljali ravno preko izobraževanja.

Torej dejstvo je, da se vsaka oblast v prvi vrsti in najprej usmeri v (ne)šolanje.

Niso zastonj nekoč cerkveni voditelji tako zelo nasprotovali zahtevi reformatorjev, da bi se Biblija prevedla v jezike vernikov, kajti točno so vedeli, da bojo tisti hip vsaj tretjino prej poslušnih ovčic, ki se jim sanjalo ni, kaj uni tam lapajo v latinščini, so pa vseeno vneto kimali, izgubili. Ker bjo verniki sami lahko slišali, kaj piše in si sami ustvarili svoje mnenje.

In ker je v znanju moč, so seveda vsi verski koritniki dobro izobraženi. In če želijo imeti poslušne in ponižne podanike, morajo slednji biti čim manj izobraženi.

Kateri profesor pa si želi imeti med slušatelji Einsteine, ki bi po možnosti še sesuli njegovo teorijo, na kateri je 30 let gradil kariero in lepo služil??? Prosim lepo ... s tem si takoj poruši avtoriteto, ugled ... tvega službo, zgubi plačo ipd.

Isto je pri religiji. Čisto isto.


user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 1078
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
3.6.2014 23:53:07   
Vijoličarka
Khem, Frodo, ne 'G.Opat iz članka' ampak 'g. Nadškof'... user posted image

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1079
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 0:31:40   
Vijoličarka
Tole z relacijo med stopnjo izobrazbe in religioznostjo je zanimivo. Da je tako v Sloveniji.

Konkretno, v moji širši družini so največji cerkveni fanatiki dosegli najvišjo stopnjo izobrazbe, doktorate, magisterije, gre pa za naravoslovne znanosti. Njihovi otroci (in imajo jih res veliko), so že ali pa še bodo visoko izobraženi in spet so si, večinoma, izbrali naravoslovne znanosti. Kar se tiče mnenja o RKC in katoliški veri, popolnoma sledijo staršem.

Najnižje izobraženi so bili v moji generaciji prav tako cerkveni fanatiki, ampak ta fanatizem glede na prve precej popušča. Njihovi otroci (imajo jih tudi veliko), so nekje pol poklicno, pol pa srednjo ali univerzitetno izobrazbo in so, glede na to, da sem poznala v mladosti njihove starše, skoraj ''''podivjani''''. Povsem možno je, da je med njimi kakšen skriti ateist, ampak si ne upa povedati staršem in predvsem starim staršem.

Čisto po občutku pričakujem, da se bo v Sloveniji ta relacija spremenila. Morda bi bilo treba tudi pogledati, kako se ta raziskava izvaja. Kakšna so vprašanja? Namreč, tudi področje religije se je ''''moderniziralo''''. Če se raziskuje npr. pripadnost neki religiji, verovanju tako, da se povpraša, kateri instituciji pripadaš, potem raziskava ne zajame tistih, ki imajo ''''osebno religijo'''' in mislim da je prav število slednjih v porastu.

Ena anekdota v zvezi s tem.

Popis prebivalstva leta 1991. Razmere so bile take, da smo bili na našem domačem naslovu prijavljeni moja mama,bratova štiričlanska družina, pa midva z mojim partnerjem. Ko je prišel popisovalec, je bila doma samo moja mama in je opravila vse namesto nas, za kar smo ji bili hvaležni. Ampak popisala nas je pa vse kot Katoličane. Menda ji je popisovalec rekel, da ne moremo biti brez vere, sploh tisti, ki smo bili krščeni. Dobesedno, da človek ne more biti brez vere. Tako se je leta 1991 pojavilo 6 Katoličanov preveč, od tega celo dva nekrščena. Pri naslednjem popisu smo, seveda, to popravili.

Pri najboljši volji se ne morem spomniti popisa, kakšna so pravzaprav vprašanja. Koliko je prostora za ''''osebno vero''''. Jaz samo rečem, piši ''''ateist'''', pa če me popisovalec še tako grdo gleda. user posted image

Precej verjetno se mi zdi, da bodo naslednji popisi pokazali malo drugačno sliko (če bodo pametno sestavljeni).

Če že drugega ne, se dviga splošna raven pridobljene izobrazbe (čeprav ni nujno, da s tem tudi znanja).


< Sporočilo je popravil Vijoličarka -- 4.6.2014 0:39:17 >


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1080
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 8:34:40   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
danes nihce ne govori da se pedofilija dogaja tudi drugje.


na srečo se govori tudi o drugih področjih, kjer se pedofilija (in še kaj hujšega) na žalost še vedno dogaja:
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/obsojen-na-sedem-let-ker-je-1370-krat-spolno-zlorabil-hcer.html

'Sodišče na Dunaju je očeta petih otrok obsodilo na sedem let zapora, ker je več let vsak dan spolno zlorabljal svojo hčer. Žrtev, ki je stara 15 let, je očeta, sicer nemškega državljana, policiji prijavila oktobra lani.

40-letnik je bil obsojen zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe, incesta in zlorabe moči.

Žrtev je pričala, da jo je oče od leta 2009 spolno zlorabil 1370-krat. Družina je takrat živela še v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Zlorabe so se po njenih navedbah dogajale skoraj vsak dan, razen med počitnicami in ko je bila na šolskih izletih. Analiza DNK je potrdila njene navedbe.

Dunajsko sodišče je moškemu sodilo zgolj za kazniva dejanja od leta 2011, ko se je družina preselila v Avstrijo. Nemški pravosodni organi medtem razmišljajo, ali bodo tudi sami sprožili postopek proti pedofilu.'

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1081
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 8:47:46   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Khem, Frodo, ne 'G.Opat iz članka' ampak 'g. Nadškof'... user posted image


Se opravicujem, globoko user posted image

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1082
   [Brisano sporočilo]
4.6.2014 8:48:47   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 1083
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 8:55:03   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Pri najboljši volji se ne morem spomniti popisa, kakšna so pravzaprav vprašanja. Koliko je prostora za ''''''''osebno vero''''''''. Jaz samo rečem, piši ''''''''ateist'''''''', pa če me popisovalec še tako grdo gleda. user posted image


Da osvežiš spomin, kako je izgledalo vprašanje o veroizpovedi:
user posted image

Popisovalec ni nič smel grdo gledati, user posted image ampak je (oz. bi) moral biti nevtralen, nesugestiven in objektiven.
In pred vprašanji o veroizpovedi je bilo potrebno še posebej ljudem pojasniti, da lahko na to vprašanje tudi ne odgovorijo oz. odgovor pošljejo v zaprti kuverti.



IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Precej verjetno se mi zdi, da bodo naslednji popisi pokazali malo drugačno sliko (če bodo pametno sestavljeni).

Popisov, izvedenih na tak način, več ne bo.
Podatki se sedaj pridobivajo iz drugih virov, direktno iz raznih baz.

Od kod dobijo podatek o opredelitvi ljudi glede veroizpovedi, pa bi bilo dobro vedeti.

< Sporočilo je popravil petea -- 4.6.2014 8:56:13 >

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1084
   [Brisano sporočilo]
4.6.2014 9:05:27   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 1085
   [Brisano sporočilo]
4.6.2014 9:12:30   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Vijoličarka)
  Neposredna povezava do sporočila: 1086
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:19:35   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Tole z relacijo med stopnjo izobrazbe in religioznostjo je zanimivo. Da je tako v Sloveniji.

.........


Odgovorila na dolgo in siroko , pa mi je pobrisalo.... morda pozneje, ce se mi bo dalo...


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1087
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:28:37   
RIJA*
IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Pri najboljši volji se ne morem spomniti popisa, kakšna so pravzaprav vprašanja. Koliko je prostora za ''''''''''''''''osebno vero''''''''''''''''. Jaz samo rečem, piši ''''''''''''''''ateist'''''''''''''''', pa če me popisovalec še tako grdo gleda. user posted image


Da osvežiš spomin, kako je izgledalo vprašanje o veroizpovedi:
user posted image

Popisovalec ni nič smel grdo gledati, user posted image ampak je (oz. bi) moral biti nevtralen, nesugestiven in objektiven.
In pred vprašanji o veroizpovedi je bilo potrebno še posebej ljudem pojasniti, da lahko na to vprašanje tudi ne odgovorijo oz. odgovor pošljejo v zaprti kuverti.



IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Precej verjetno se mi zdi, da bodo naslednji popisi pokazali malo drugačno sliko (če bodo pametno sestavljeni).

Popisov, izvedenih na tak način, več ne bo.
Podatki se sedaj pridobivajo iz drugih virov, direktno iz raznih baz.

Od kod dobijo podatek o opredelitvi ljudi glede veroizpovedi, pa bi bilo dobro vedeti.


sploh mi ni jasno, kaj se ima tako vprašanje pojavljati na nacionalnem popisu prebivalstva?
v kakšni relaciji koga to zanima?

kaj sploh bodo s tem intimnim podatkom user posted image
tole mi spada v katerogijo vprašanja: ali poleg vaginalno seksate tudi analno....

< Sporočilo je popravil RIJA* -- 4.6.2014 9:29:41 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 1088
   [Brisano sporočilo]
4.6.2014 9:30:02   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 1089
   [Brisano sporočilo]
4.6.2014 9:31:04   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Frodo Bisagin)
  Neposredna povezava do sporočila: 1090
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:33:05   
Vijoličarka
Petea, hvala!

Domnevam da so pač popisovalci taki in drugačni, ljudje pač in nekaterim ljudem ateizem težko sede. Sploh leta 1991 je bila situacija malo evforična, kar se tega tiče. Mama je pa tudi cincala, ker je najbrž mislila da je na zagovoru, kot pred sorojenci, sosedi, sodelavci - po naključju smo bili vedno neke črne ovce. user posted image Mi to vse skupaj jemljemo bolj s humorjem.

Obrazec pa, vidim, je bil pa kar v redu. Vse vrste veroizpovedi, prostor tudi za tiste z osebno vero. Edino za agnostike ne vem, kam bi jih dala, morda pod 'ne želim odgovarjati', čeprav to ni čisto isto.

Ampak če v bodoče ne bo več popisov, pa res ne vem, kje bi lahko dobili dostojne podatke o veroizpovedi. Sploh si ne predstavljam.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 1091
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:40:15   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*
Sploh mi ni jasno, kaj se ima tako vprašanje pojavljati na nacionalnem popisu prebivalstva?


Zakaj ne?
Glede na to, da ugotavljamo, kakšen vpliv imajo verske inštitucije na ljudi in posledično tudi na državo, je (čim bolj) verodostojen podatek, koliko ljudi se dejansko opredeljuje za posamezno vero (in versko skupnost) precej pomemben podatek tudi za državo, da ve bolje argumentirati določene odločitve, ki se tičejo državljanov.

(odgovor članu RIJA*)
Neposredna povezava do sporočila: 1092
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:41:11   
Vijoličarka

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin


IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Tole z relacijo med stopnjo izobrazbe in religioznostjo je zanimivo. Da je tako v Sloveniji.

.........


Odgovorila na dolgo in siroko , pa mi je pobrisalo.... morda pozneje, ce se mi bo dalo...



Eh, smola!

Sicer pa sva s Peteo že razjasnili, kakšen je bil popis in s tem tudi odgovor na moje razglabljanje, če so bila vprašanja 'pametna'.

V glavnem, če so ugotovitve take, so pač take, vseeno škoda, da ni malo več o metodologiji. In pa, kot sem že rekla, čisto po občutku pričakujem, da se bo to spremenilo in sicer na račun osebne vere. Bomo videli.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1093
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:44:32   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
a so pač popisovalci taki in drugačni, ljudje pač in nekaterim ljudem ateizem težko sede. Sploh leta 1991 je bila situacija malo evforična, kar se tega tiče. Mama je pa tudi cincala, ker je najbrž mislila da je na zagovoru, kot pred sorojenci, sosedi, sodelavci - po naključju smo bili vedno neke črne ovce. user posted image Mi to vse skupaj jemljemo bolj s humorjem.


Zato pa je uporaba statističnih podatkov vedno malo varljiva, saj ni nujno, da odražajo dejansko stanje.

Bi verjetno bilo smiselno pri vprašanju o veroizpovedi postaviti še podvprašanja v stilu:
- Kako močno verujete na lestvici od 1-10?

Kjer bi 1 pomenilo ''''verujem navidezno, zaradi drugih, zaradi koristi'''' do 10 ''''zelo močno in neizpodbojno verujem v nauke svoje vere ''''.


user posted image

< Sporočilo je popravil petea -- 4.6.2014 9:46:23 >

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 1094
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:45:49   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

no, tudi tole je posploševanje.


Na ta nacin vsako mnenje, ki ni "fizicno zabetonirano" je posplosevanje. Pa ni tako. Dolocene zakonitosti vseeno obstajajo.

moja domneva je, da bolj kot izobrazbeni nivo na opredelitev vpliva primarno socijalno okolje (družina in bližja okolica) ter splošna družbena klima. nekje sm zasledila raziskavo, ki je raziskovala (med drugim) pojavnost osebne nagnjenosti k verovanju (karakterne poteze) in je rezulat pokazal distribucijo po Gaussu. prav tako sklepam na vpliv družbene klime zato, ker je že HR tak primer, ker sistematična katolizacija poveča del aktivnih vernikov: zgodovina pa itak beleži neštete primere, kako ravno družbena klima vpliva na splošno usmerjenost nacije (populacije).


Noben druzben pojav ni izoliran in vsekakor je dejavnikov vplivanja vec. Vendar, stopnja izobrazbe je definirana, vernost je definirana ( ne glede na to koliko se nam ta definicija dopade ali ne). Tudi druzbeni vpliv je na svoj nacin definiran - kot ga sama definiras v svojem primeru. Paranoicno iskanje napak v tej kaj je vernrost kaj ni vernost, eden vzame to, drugi drugo je neproduktivno in manipulativno.

in še vedno mislim, da vera in izobrazba nimata direktne korelacije - je pa res, da se s tem profesionalno glih ne ukvarjam in nisem kompetentna za neke konkretne debate o tem.


Ni argumenta, ki bi korelacijo med izobrazbo in vernostjo iznicil kot popolnoma irelevantno. Zakaj tega ne bi gledali in zakaj izobrazba in s tem celorni sistem izobrazbe ( verouk v solah, privatne ali javne sole, dostopnost izobrazbe...) preverjali v korelaciji z vero? Vse to skupajs toji za korelacijo izobrazbe in vere. Tudi pri nas.

če hkrati odgovorim še Frodici - s statistiko je tko, da je končni rezultat interpretacija, ki jo iz statističnih podatkov povzame vsak precej po svoje (kar vedno znova vidimo v medijih, kako se manipulira s procenti).


Prav to ti govorim. Podatek o stevilu vernih v povezavi s podatkom o stevilu diplomantov je zelo enostavno pogledati. Interpretacija kako so se le ti izjasnjevali in ali so res verniki ali so zaradi tradicije itn je tocno to - interpretacija.

poleg tega je pri podajanju interpretacij vedno treba upoštevati tudi to, kako so podatki zajeti,


Zanimivo je kako se vedno dvomi v nacin zajemanja podatkov in v celotne raziskave, ko nam rezultat ni vsecen. Raziskav na tem podrocju je veliko. na ravni Slovenije, na ravni evrope, sveta... regionalno itn... Tendence so jasne. Sama ne bom tako paranoicna da bom dvomila v vsakega in bom sprejela, da raziskave ne delajo zlonamernezi temvec usposobljeni ljudje. Istocasno verjamem, da stevilke govorijo zase.
Ta situacija je sedaj kot bi v raziskavi o debelosti govorili, da je odvisno kaj je za koga debelost in ali je 80 kg teze na 178 visine debelost ali ne - ko podatki kazejo, da je 60 % ljudi predebelih. Dejmo potem dvomit v raziskovalce, pa v metodologijo, pa v vzorce, pa zajem podatkov... A nas res vsi lazejo in ali je res vse laz...
Z druge strani pa ni nobene tezave pri sprejemanju da nek resnicen vernik lahko svojo vero postavi an stran in objektivno obravnava znanstvena dejstva..? Tukaj pa ni nonbene pristranskosti, interpretacije so vedno tocne ..???

kakšna je populacija (če je statistični vzorec pravilno izbran, ipd.), to, da mogoče sama raziskava ni upoštevala nekih vidikov (banalnost, pa vseeno: pred par leti so na HR delali popis prebivalstva in po rezulatih sodeč pri nas v KA ni prav dosti Slovencev - čeprav je področje blizu SLO in so se ljudje množično selili - ampak šele v razlagi je razvidno, da je to zato, ker so tiste, ki imajo dvojno državljanstvo, na prvo mesto vpisovali kot Hrvate, ne pa ostalo. tko da, kaj je zdaj realna slika pripadnikov SLO manjšine?


Spekuliras. Mogoce pa je vse to upostevala. Sprejmi tako.

in tak, nizek podatek je povsem pripraven za to, da manjšina dobi, recimo, manj sredstev)... tko da vse le ne leži v statistiki user posted image - razlaga je glavna.


Vse ne lezi v statistiki, veliko pa. Navsezadnje vprasanje v zvezi s primerom - ce ima nekdo dvojno drzavljanstvo in je otrok mesanega zakona, kaj ga naredi vec slovenca kot hrvata? In ce zivi na hrvaskem, zakaj bi ga hrvaska drzava obravnavala kot "tujca" ce ima hrvasko drzavljanstvo in hrvaske korenine? Da bi dajala denar?
Torej ne gre se za napako v statistiki temvec za legitimno odlocitev drzave kako bo obravnavala dolocene primere. Sicer je pa to ena povsem druga tema v katero trenutno ne bi zahajala. Mi kar slabo postaja ob razvijanju pojmov kot sestavljena identiteta itn...

V statistiki pa lezi stevilo dvojnih drzavljanov na dolocenem obmocju - ker je to podatek, ne glede na to ali te obravnavajo potem kot hrvaske ali tuje drzavljane.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1095
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:52:12   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

no, ja... očitno se ti s to izjavo strinjaš: jz se ne. so še mnogi dejavniki, ki vplivajo na to (ekonomski!), ki jih izjava ne upošteva. preveč ČB je, ne upošteva sivine.


Niti se strinjam, niti se ne. Poleg vseh ostalih dejavnikov je izobrazba dejavnik (nekaj vec o tem zgoraj) , ki sooblikuje cloveka in s tem je korelacija z vernostjo legitimna. Ne vidim vzroka zakaj je to CB. Pac podatek kot podatek.

Tudi pri podatku koliko odlicnih in pravdobrih ter koliko ostalih je v enem razredu ter izobrazba njihovih starsev. Dobis podatek, ki sma po sebi morda ne pomeni veliko, vendar ce se pojavi tendenca in oblikuje neko mocno smernico bi znal podatek biti zelo zanimiv.
Raziskava je bila na temo - izobrazba matere in uspesnost otroka pri vkljucevanju v vrtec. Podatki pridobljeni. Pa manjka izobrazba oceta (dokazali so, da v predsolskem obdoju izobrazba oceta nima nekega vopliva, za razliko od izobrazbe matere..). meni se ne da brskat po knjigah in dokazovat nekaj kar se mi zdi nesmiselno in nepotrebno dokazovati.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1096
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:55:59   
Vijoličarka

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333


Ko je prišel popisovalec, je bila doma samo moja mama in je opravila vse namesto nas, za kar smo ji bili hvaležni. Ampak popisala nas je pa vse kot Katoličane.


faca, tale tvoja mama user posted image pa tud vi, ki ste bli hvaležni user posted image dobra user posted image


Ja, kaj. Bi bili pa sami doma, pa nismo bili preveč zagreti, ker smo imeli druge obveznosti. Je pa tako naneslo, da je bila tako širša družina, kot tudi okolica, taka in drugačna, precej cerkveno zagreta in so padale take bolj prikrite pripombe in nekako je vedno mislila, da se mora opravičevati, zato čisto razumem, da je pri tem vprašanju zapaničarila in zmrznila.


_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1097
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 9:59:19   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Raziskava je bila na temo - izobrazba matere in uspesnost otroka pri vkljucevanju v vrtec.


In to zdaj poveš, ko so že vsi moji otroci opravili vključitev v vrtec in več nimam vpliva na to. user posted image

P.S.: Kaj pa, če se en vključi dobro, drugi sorojenec pa se ne uspe? A je ta razlika vpliv očeta ali kaj drugega? user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1098
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 10:00:45   
Frodo Bisagin

IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
.............


Vidim, da nisem bila najbolj jasna. Poskusala sem skrajsati kar se da in upam, da se bo vseeno razumelo. Ce ne, bom spet poskusila.

_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 1099
   RE: Za goreče vernice in vernike - eno vprašanje
4.6.2014 10:03:38   
Vijoličarka

IZVIRNO SPOROČILO: petea


Bi verjetno bilo smiselno pri vprašanju o veroizpovedi postaviti še podvprašanja v stilu:
- Kako močno verujete na lestvici od 1-10?

Kjer bi 1 pomenilo ''''verujem navidezno, zaradi drugih, zaradi koristi'''' do 10 ''''zelo močno in neizpodbojno verujem v nauke svoje vere ''''.


user posted image


He, he, ali ti res misliš, da bi kdo resnicoljubno obkrožil 1 ? Kakšno korist bi imel od tega? user posted image




_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 1100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  41 42 43 [44] 45   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  41 42 43 [44] 45   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?