|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Posvojitev
14.10.2005 12:22:53   
nina g
Danes sem se prijavila na ringaraja.Moram prinati, da so zelo zanimive teme, kjer lahko najdeš odgovore na vprašanja.
Mene pa nekaj zanima glede posvojitve. Upam, da me ne boste zaradi tega vprašanja grdo gledale ali pa grajale.
Namreč zanima me ali je katera kdaj razmišljala, da bi svojega otroka dala v posvojitev ljudem, ki resnično nikakor ne morejo imeti svojih otrok?
Pa prosim še enkrat brez zamere!!!
Lp Nina


< Sporočilo je popravil katrin -- 10.1.2007 10:17:28 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: POSVOJITEV
14.10.2005 12:36:43   
baguSka
Po eni strani se mi zdi lepa gesta, da želiš na tak način pomagat parom, ki si otrok resničn želijo, a jih zaradi določenih razlogov nebi nikoli imeli. Svojih. Zaradi tega te nikakor ne obsojam, vendar se mi zdi (kljub temu da še nisem mamica), da obstaja med materjo in otrokom neka posebna vez, za katero sem jaz osebno prepričana, da se je nebi mogla kar tako znebit.
Osebno se mi zdi veliko boljša rešitev za take pare, da posvojijo otroke - sirote, sa jim ni bilo oz. jim ni usojeno imeti staršev, spet iz različnih razlogov. Nesmisel se mi torej zdi, da bi spočevali novo življenje, ker je na svetu že itak preveč nesrečnih otrok in zakaj nebi osrečili teh.

(odgovor članu nina g)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: POSVOJITEV
14.10.2005 14:49:23   
Marogica
Pozdravljenja ninag in dobrodošla med nami, čvekačicami
Jaz osebno, če sem prav razumela, nikoli ne bi donosla otroka za kakšno drugo žensko, ker tega najbrž ne bi ćustveno izdržala, pa čeprav bi vedela, da je otrok namenjen nekomu drugemu. Kaj pa vem.
Tudi jaz tega "prakticiranja" v bistvu ne obsojam, ker vsak živi svoje življenje in dela tako kot mu paše. Se pa strinjam z baguSko, ki je napisala, da je dovolj sirot v SLO in po svetu, ki potrebujejo starše, SEDAJ, pa jih starši niso hoteli ali pa niso mogli obdržat. Zakaj se ne bi prvo tem pomagalo?
Seveda pa je vse to hipotetično napisano, kajt meni je lahko govoriti, ker imam dva zdrava otroka. JE pa res, da će bi bila mlajša (stara sem 39 let), bi posvojila še kakšnega otročka.

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nina g)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: POSVOJITEV
14.10.2005 21:21:13   
Anonimen
Mogoče sem kdaj pomislila na kaj takega, ko sem bila še v najstniških letih, pa sem gledala kak film o tem. Sedaj, ko pa sem rodila, pa si kaj takega niti v sanjah ne morem predstavljati. Vez med otrokom in materjo je zelo posebna in vem, da kaj takega ne bi bila sposobna narediti.

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: POSVOJITEV
12.1.2006 7:22:46   
Saša27
Pozdravljeni!

Čeprav je tema že stara, mi dovolite, da še jaz podam svoje misli.
Vsekakor se strinjam z vsemi (sama ne vem, ker še nimam otrok), ki pravite, da je vez med materjo in otrokom nekaj posebnega, vendar pa jaz osebno spoštujem in občudujem matere, ki se odločijo, da bodo svojega otroka dale v posvojitev.
Midva z možem ne moreva imeti otrok po naravni poti. V začetku zdravljenja so nama v Mariboru na kliniki povedali, da jih verjetno tudi s pomočjo medicine ne bova imela (vseeno poizkušava).
Ker si z možev zelo zelo želiva otroka, kot večina mladih parov, sva se pred letom in pol odločila, da bova podala vlogo za posvojitev in že malo več kot pol leta sva na prvem mestu v naši občini za posvojitev. Lahko vam povem, da sva bila presrečna, ko sva to izvedela, je pa res, da vsakič, ko zazvoni mobitel in se na njem pojavi neznana številka sva z možem v zraku, ker iz dneva v dan čakava na ta klic, pa čeprav nama je socialna delavka rekla, da lahko traja tudi do deset let, predno bova dobila otroka.
Upati ni greh pravijo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: POSVOJITEV
12.1.2006 7:38:21   
kofetek2010
Saša27 - ful lepo si napisala, resuser posted image  Tud sama občudujem ženske, ki so zmogle toliko ljubezni, da so se lahko odpovedale svojemu otroku in mu dale možnost za boljše življenje pri tujih ljudeh in s tem osrečile tudi njih.

Kar se pa tiče tega, da bi dala svojega otroka v posvojitev - ne, tega pa ne bi mogla nardit. Preprosto zato, ker sta oba načrtovana, težko pričakovana in ljubljena, ter materialno preskrbljena. Torej ni nobenega razloga za to.
Če pa npr. moja sestra ne bi mogla imet otrok, bi ji bila pripravljena tako pomagat in bi bila "nadomestna mati" dokler se njen otrok ne bi rodil. V tem primeru pa bi bila pripravljena na ločitev od otroka, ki itak ne bi bil moj, saj bi mu le pomagala 9 mesecev, da lahko pride na svet.


(odgovor članu Saša27)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Posvojitev
16.1.2006 4:54:57   
Anonimen
Mislim, da svojih dveh otrok nikoli ne bi bila sposobna dati ne v rejništvo ne v posvojitev, četudi bi se mi materialne razmere poslabšale na ničlo. Sposobna bi se bila pretrgati, samo da njima ne bi nič manjkalo (vsaj osnovne stvari ne). Oba sta bila načrtovana in zaželjena, torej živim za njiju.
Bi pa, če ne bi mogla imeti svojih otrok in če bi mi materialne razmere to dopuščale, posvojila tujega otroka (verjetno bi se odločila tudi za rejništvo). Definitivno pa bi vzela slovenskega otroka (pa nisem ne nacionalistka ne rasistka), ker mislim, da je že v Sloveniji, na žalost, preveč otrok, katerim bi bilo treba na tak način pomagati, in sem pristašica tega, da najprej poskrbimo za slovenske otroke, čeprav je tujih žal še veliko več in so še v veliko slabšem položaju. Če bi vsaka posamezna država uredila svojo politiko tako, da se najprej poskrbi za otroke v svoji državi, potem pa v tujini, potem bi se število otrok po vsem svetu, katerim je treba na tak način pomagati, drastično zmanjšalo. In absolutno bi bila potrebna strožja merila pri rejništvu in posvojitvi, istočasno pa manj nepotrebnih birokratskih ovir, pa bi vse skupaj čudovito steklo.
Tebi, Saša27, in tvojemu dragemu pa želim, da bi se vama, kljub slabi medicinski napovedi, zgodil čudež in bi zanosila ter donosila zdravega otroka... user posted image

< Sporočilo je popravil katrin -- 10.1.2007 10:17:50 >

(odgovor članu kofetek2010)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: POSVOJITEV
25.9.2007 7:56:25   
bojan4
Zakaj se pa ne odločite za mednarodno posvojitev. Mi smo jo speljeli v desetih mesecih in malega otroka tudi dobili. Zdaj se odločava , da bi posvojili še enega vsaj tako nam svetujejo.

lp

(odgovor članu Saša27)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: POSVOJITEV
25.9.2007 8:19:13   
Anonimen
Bojan, bi lahko malo več povedali o tem, kako je vse skupaj potekalo.Kakšni so pogoji in katre države pridejo v poštev. Lepo prosim, če nam lahko malo razložite. Hvala user posted image

(odgovor članu bojan4)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: POSVOJITEV
30.9.2007 23:00:43   
lara light
Dragi bojan4, tudi jaz bi bila zelo vesela, če lahko kaj več poveš o poteku posvojitve. Želim vam, da čimprej pridete do novega člana.
Hvala in srečno,
Lara

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: POSVOJITEV
2.10.2007 19:01:17   
Saša27
Bojan4, vem, da bi lahko takoj šla v postopek posvojitve iz tujine, ker pa sva z možem še relativno mlada in z veliki cilji v bljižni prihodnosti, bova na to možnost še malo počakala, kaj veš, mogoče se pa nama nasmehne sreča tu v Sloveniji. Je pa tudi res, da je posvojitev iz tujine relativno draga zadeva in veliko parov si enostavno ne more privoščiti takšne vsote, tudi s krediti. Me pa vseeno zelo zanima, kako je potekalo to pri vas, če si pri volji mi prosim piši na ZS.

_____________________________

True friends are hard to find, harder to live and impossible to forget!

Having a dream doesn't make you smart. Knowing it wont come true, that does.

(odgovor članu lara light)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: POSVOJITEV
10.10.2007 9:20:07   
bojan4
Mednarodna posvijitev je glede stroškov različna.  Ni pa v takih zneskih kot jo nekateri opisujejo. Za v Makedonijo nas je stalo  samo  približno 1300 € v avionskih kartah. V tej ceni se je šlo najprej pogledat otroka (če se strinjaš) po treh tednih papirnega usklajevaja pri njih pa gresta na njihov poziv zopet  oba zakonca k njim. Tam ostane lahko samo eden (če mora drugi domov) po njihovem zakonu en mesec z otrokom (pomaga njihov pedagog z programom hranjenja in ostalega ) nato pa se  po svečani posvojitvi vrne-ta   domov . Za otroka se plača samo 10% avionske karte. Bivanje tam so nam sami priskrbeli in ne stane več kot 360€. Je pa res , da smo bili ves čas v telefonskih stikih in , da so nam sami ogromno pomagali , da je prišlo do realizacije. Mali je star  sedaj devet mesecev.

Pri nas se stvari še dolgo ne bodo obrnile na bolje , ker dobro poznamo situacijo po kateri CSD in sodišča delujejo. Tudi , če si kjerkoli prvi na listi od CSD-jev bo minilo še najmanj 7 let do realizacije  po njihovem ali pa ne  . Vse gre v rejništvo . Otrok za posvijitev v Sloveniji enostavno ni. Od leta 2002 do danes so bile izvedene samo štiri  uspešne  posvojitve v celi Sloveniji, pa še te po vezah.

(odgovor članu Saša27)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: POSVOJITEV
10.10.2007 10:31:49   
ž i v a
Prebrat take pozitivne izkušnje kot jo ima Bojan je res nekaj najlepšega. Je pa potrebno povedat, da v Makedoniji ni vse tako lepo in krasno. Večina parov ne dobi nikoli otroka ali celo ga dobi in kasneje ne uspe izpeljati posvojitve. To je težava vseh evropskih držav in ne samo Slovenije.
Je pa to tudi dokaj logično. Makedonija si je močno opomogla in ni več socialno tako nestabilna, da bi lahko imela veliko število mednarodnih posvojitev. Posvojitev dve na leto je skoraj njihova dolžnost po bilateralnem sporazumu, to je pa tudi vse. Par otrok na leto pa še zdaleč ne rešuje slovenskih težav.

Bi pa tudi mene zanimalo kaj več. Bojan če bi hotel napisat kakšen bolj konkreten podatek. Lahko tudi preko el. pošte v kolikor ne želite pisati na javni del.

_____________________________

********************************************
Društvo Živa - Informiranje, preprečevanje in zdravljenje neplodnosti
drustvo.ziva@gmail.com 040/ 219392
Zavod S.O.S, otroci in mednarodne posvojitve
sosotroci@gmail.com

(odgovor članu bojan4)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: POSVOJITEV
10.10.2007 11:32:24   
bojan4
Makedonija si je res ogromno  gospodarsko opomogla (se pa tudi pripravlja na vstop v EU  z izrazitim lobiranjem  Slovenije)  vendar to ne vpliva na spremembo mnenja , da bi dali prednost  nacionalni posvojitvi. Oni so sedaj izdelali koncept , da po pregledu vseh vlog  za posvojitev sami izberejo primeren par pa naj bo to iz tujine ali pa njihov. Prednosti domačih ni , ker vedo , da če gre otrok od njih v posvojitev v Slovenijo je to  popoln uspeh za njih , ker vedo da smo kot država stabilni in v redu. Imajo nas za res prve , ki bi jim priskočili na pomoč , če bi bilo potrebno. Letos so imeli vsi njihovi centri (teh je 27 ) skupaj 80 domačih vlog in vse bodo do konca leta rešili. Bilateralni sporazum , ki ga je minister Vizjak podpisal februarja je le še naredil , da je vse to še bolj uradno in med ministrstvoma ne obstaja več nobena zavora glede dokumentov za prehod  otroka v drugo državo. In na koncu za vse , ki se bodo odločili za to pot posvojitve. Najprej naj doma razčistijo v glavah v kaj se podajajo in , da če se  naj izpeljejo  do konca. Še vsem  , ki jih poznam je uspelo . Celo v enem letu od odaje  popolne vloge. 

(odgovor članu ž i v a)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: POSVOJITEV
10.10.2007 12:41:49   
ž i v a
IZVIRNO SPOROČILO: bojan4

Oni so sedaj izdelali koncept , da po pregledu vseh vlog  za posvojitev sami izberejo primeren par pa naj bo to iz tujine ali pa njihov. Prednosti domačih ni , ker vedo , da če gre otrok od njih v posvojitev v Slovenijo je to  popoln uspeh za njih , ker vedo da smo kot država stabilni in v redu.


Joj Bojan to pa ne drži. Država v kolikor je na volj par za nacionalno posvojitev MORA dati otroka v nacionalno posvojitev. NIKOLI ne more iti otrok v tujo državo v kolikor obstaja doma par, ki bi ga posvojil. Zato se tudi dogaja, da paru že določijo otroka in nato posvojitev ni izpeljana do konca.
In Makedonija si še posebej v tem obdobju ne more dovoliti, da tega ne bi upoštevala. To bi pomenilo slovo od EU. Poleg tega pa država, ki ima večje število mednarodnih posvojitev ni socialno stabilna država in že samo to dejstvo pomeni, da ne more vstopiti v EU.

Iz tega razloga so se nekaj let nazaj blokirale posvojitve na Madžarskem, Poljski, Bolgariji, Slovaški in Češki. To so vse države, ki so prekinile mednarodne posvojitve saj sicer ne bi mogle vstopiti v EU. Sedaj se počasi stvari popravljajo in iz Madžarske je že bilo nekaj posvojitev v evropske države. Gredo pa te stvari zelo počasi nazaj.
Ravno tako bo verjetno z Makedonijo ampak do takrat bo preteklo še kakšno leto. Žal je ravno Makedonija med tistimi državami, ki ima večje število otrok, ki jih domači pari ne želijo (Romski otroci) in na ta račun se sirotišnice polnijo.
Starejši otroci kateri bi pa tudi sedaj lahko šli v posvojitev pa ne najdejo posvojiteljev.

Mi pa moramo moramo malo pozabiti na nas same in kaj si mi želimo in moramo postaviti na prvo mesto otroka. In za otroka je mednarodna posvojitev najslabša izbira. Pred to pridejo vse druge možne pomoči, ki jih poznamo.

_____________________________

********************************************
Društvo Živa - Informiranje, preprečevanje in zdravljenje neplodnosti
drustvo.ziva@gmail.com 040/ 219392
Zavod S.O.S, otroci in mednarodne posvojitve
sosotroci@gmail.com

(odgovor članu bojan4)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: POSVOJITEV
10.10.2007 13:17:33   
bojan4
Nacionalna posvojitev je res prednostna vendar iz mnogih pogovori z njimi osebno oni tega ne podržavajo. EU za njih nima nobene zveze z mednarodnimi posvojitvami. Pač delajo na svoj način in tako bo tudi ostalo pravijo . Ko sem prej omenil 80 vlog je od teh domačih zelo malo ali skoraj nič , ker jim med drugim standard tega ne omogoča. (tam je OD 200 € povprečje). Pred tremi tedni smo bili v njihovi sirotnišnici in tam od 16 otrok, ki so  tam celi dan  v stajicah  ni bil zanimivo nobeden Rom . Najstarejši je bil star 14 mesecev. So še stvari  , ki  bi bile zanimive za vse forumce tega portala vendar jih ne smem napisati na tem portalu. S tem zaključujem pisanje vneprej in želim mnogo sreče parom , ki se trudijo tako ali drugače. Midva sva z ženo izčrpala vse možnosti že prej od OBMP (osem poskusov) do ne vem še kaj. Zato sva se odločila za mednarodno  posvojitev in uspela, ker pri nas ne bi niti v sanjah. Po Novem letu  gremo po drugega.
lp

(odgovor članu ž i v a)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: POSVOJITEV
10.10.2007 16:25:20   
Saša27
Bojan4, tvoje besede res dajo zagona, da je vse možno, če si človek želi dosti močno, čestitam za vajino vztrajnostuser posted image

_____________________________

True friends are hard to find, harder to live and impossible to forget!

Having a dream doesn't make you smart. Knowing it wont come true, that does.

(odgovor članu bojan4)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: POSVOJITEV
13.10.2007 23:03:57   
i.mkovacic
pozdarvljeni forumci, mene pa zanima kakšne so pogoje glede posvojitve?
In kje bi lahko dobil več informacij?  hvala
l.p.

(odgovor članu Saša27)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: POSVOJITEV
14.10.2007 22:51:04   
ž i v a
IZVIRNO SPOROČILO: i.mkovacic

pozdarvljeni forumci, mene pa zanima kakšne so pogoje glede posvojitve?
In kje bi lahko dobil več informacij?  hvala
l.p.


Slovenska zakonodaja na kratko:

SLOVENSKA ZAKONODAJA

Zahtevani pogoji za posvojitelja:

posvojita lahko le oba zakonca skupaj
morata biti polnoletni osebi,
vsaj 18 let starejši od posvojenca,
poslovno sposobna,
imeti roditeljsko pravico,
ne ravnati v škodo posvojenca,
jamčiti za skladen razvoj posvojenca



    Posvojitelj ne more biti: -skrbnik ali krvni sorodnik v ravni vrsti, brat ali sestra
    Le izjemoma lahko posvoji tuj državljan - le-ta mora biti zakonec našega državljana
    Potrebne starosti ali določen čas trajanja zakonske zveze zakon ne pozna

    Posvoji se lahko:

    Mladoletna oseba, (nasciturus ne more biti posvojen)
    Otroci, katerih starši so neznani
    Otroci, katerih starši že leto dni nimajo znanega bivališča
    Otroci, katerih starši so privolili, da dajo otroka v posvojitev pred pristojnim organom
    Otrok, ki nima živih staršev

    Posvojitev mora biti v korist posvojenca.
    Posvojenec, ki je že star 10 let, mora podati svoje soglasje



    Za več informacij me lahko tudi pokličete po telefonu ali kontaktirate preko el. pošte.


     

    _____________________________

    ********************************************
    Društvo Živa - Informiranje, preprečevanje in zdravljenje neplodnosti
    drustvo.ziva@gmail.com 040/ 219392
    Zavod S.O.S, otroci in mednarodne posvojitve
    sosotroci@gmail.com

    (odgovor članu i.mkovacic)
    Neposredna povezava do sporočila: 19
       RE: POSVOJITEV
    17.10.2007 20:55:02   
    natasarobi
    zakonca - a moraš biti obvezno poročen? Kaj pa izvenzakonska skupnost - s partnerjem živiva skupaj cca 3 leta, drugače sva pa v zvezi 10 let?

    (odgovor članu ž i v a)
    Neposredna povezava do sporočila: 20
       RE: POSVOJITEV
    17.10.2007 20:56:01   
    Anonimen
    Lahko sta izvenzakonska partnerja.Preverjeno.user posted image

    (odgovor članu natasarobi)
      Neposredna povezava do sporočila: 21
       RE: POSVOJITEV
    18.10.2007 9:51:53   
    bojan4
    Pri na da , v tujini pa to ne pride v poštev. Ali poročen ali samohranilka. S tem , da ima ta  zadnji status skoraj nične možnosti posvojitve.

    lp

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 22
       RE: POSVOJITEV
    20.10.2007 1:40:57   
    ž i v a
    Izvenzakonska skupnost je v nekatrih državah dovoljena drugod ne. Zato si moraš najprej izbrat državo preden lahko dobiš pravilen odgovor.

    Enako velja za samske osebe. Slovenska zakonodaja dovoljuje posvojitev samski osebi. Zato je ta možna, seveda v tuji državi, ki le to ravnotako dovoljuje...teh je pa kar nekaj.

    _____________________________

    ********************************************
    Društvo Živa - Informiranje, preprečevanje in zdravljenje neplodnosti
    drustvo.ziva@gmail.com 040/ 219392
    Zavod S.O.S, otroci in mednarodne posvojitve
    sosotroci@gmail.com

    (odgovor članu bojan4)
    Neposredna povezava do sporočila: 23
       RE: POSVOJITEV
    20.12.2007 7:47:45   
    bojan4
    Naš drugi mali Gregor star 11 mesecev je že doma od prejšnjega tedna.  V vednost drugim , ki se odločajo za  mednarodno  posvojitev . Makedonija je- bo kmalu po novem letu   spremenila pravila kdo izbira otroka za posvojitelje. Žal bo to slabše za Slovenske   pare , ki imajo tam vloge za posvojitev.

    (odgovor članu Saša27)
    Neposredna povezava do sporočila: 24
    Stran:   [1]
    Stran: [1]
    Pojdi na:





    Kako čim prej zanositi?
    Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
    7 nenavadnih dejstev o spermi
    Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...




    .Če ugotovite..
    пеперутка16

    ..da nosite trojčke, kaj bi naredili?