|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 16:50:09   
tlb
Pozdravljene/i :)

Če se komu da malce "svetovati" mamam bodočih prvošolčkov;
pač okrog vsega:
-torba, velikost torbe....
-na kaj biti posebej pozoren pri opremi, domačih nalogah, dodatnih dejavnostih, prevažanju otrok.....
-koliko "sledite" temu, kar počenjo v šoli; koliko je treba delat doma z otroci
(saj vem, da so si otroci med seboj različni; ampak ponavadi vsak nasvet prav pride, tak je mene moja babica (na)učila user posted image )

Torej-kakršenkoli nasvet za vse bodoče šolarje prav pride :)

Hvala pa lepo pomlad in toplo pa ne prevroče poletje!
Za tem pa super šolske dneve :)))))

LP! T
----------------
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 17:37:56   
**Tinkara78**
IZVIRNO SPOROČILO: tlb

-torba, velikost torbe.... - mi glede torbe nismo komplicirali. Vzela sem eno v Mullerju za znosno ceno (ne pretežka, trdo hrbtišče). Vsebovala je vrečko za telovadno opremo, peresnico (v naši morajo biti osnovne barve barvic in flomastrov, trije svinčniki in radirka-toliko da veš kako velika mora biti). Potem pa imamo eno torbo za rezervna oblačila. Ima pa torba razdeljeno notranjost in tako se zvezki not ne nagibajo nazaj v kolikor jih je premalo. Priporočam. Torbo v ponedeljek nesemo v šolo, tam zložijo stvari v predalnike in torbe odložijo na vrh omare. V petek nesemo starši domov. Tako, da torbo hčerka skoraj ni še nosila, ker je enostavno pretežka.

-na kaj biti posebej pozoren pri opremi, domačih nalogah, dodatnih dejavnostih, prevažanju otrok..... telovadno opremo imamo trenirka hlače in kratko majico, telovadijo v šolskih copatih zato imamo Superfit copatke na ježeka. Domače naloge so npr. izrezati stvari na določeno prvo črko, narisati nekaj, ... pri nas npr. napovejo da se določen teden nekaj ocenjuje (majhen listek v posebni mapi za domače naloge).

V začetku leta smo morali izbrati eno obvezno izbirno vsebino: naša si je izbrala likovni pouk (traja v času podaljšanega bivanja). Dodatne dejavnosti (plačljive) pa ima v okviru podaljšanega bivanja- angleščino 2x na teden po eno uro. Potem pa še hodi v glasbeno- popoldan 1x na teden. Ker zvezkov nimamo čez teden doma opravimo pregled čez vikend in potem ponovimo posebej stvari, ki se ocenjujejo.

-koliko "sledite" temu, kar počenjo v šoli; koliko je treba delat doma z otroci .. kaj delajo oz bodo delali v šoli predstavi na uvodnem sestanku, kasnejših roditeljskih sestankih razredničarka skupno z vzgojiteljico. Doma delamo po potrebi npr. napiše par vrstic številke šest (je levak in imamo malo probleme), največji projekt je bil priprava na govorni nastop. Imamo 500 m do šole tako, da sistem razvažanja ne poznam. Hodimo peš.


----------------


V začetku je hčerka (rojena novembra) prihajala iz šole utrujena. Zdaj pa že kar gre. V šolo gre med 7.30-8.00 - vključena je v jutranje varstvo. Doma opravi zajtrk, potem ima nekje okrog 8.30 malico v šoli. Ob 12.00 kosilo v okviru podaljšanega bivanja in potem še malico ob 14.00. Domov gre nekje ob 14.15.

Pri nas v podaljšanem bivanju naredijo naloge do konca v kolikor niso uspeli med poukom- je pa zelo redko. Drugače pa grejo po kosilu ven in so zunaj nekje do zadnje malice. Meni osebno tako odgovarja. V primeru,da je vreme slabo pa rišejo, se igrajo vodene igre oziroma prosto, imajo dostop do interneta,...

Ne morem reči, da ima posebej težave. Razen tega, da pozabi kaj povedati oz. se ji ne da potruditi npr. pri barvanju. Aja je zelo veliko barvanja in risanja. Pri vsaki črki, ki jo spoznavajo morajo narisati npr. 10 stvari. Torej če ima otrok probleme z risanjem lahko to predstavlja velik problem.

Pesmic se doma ne učimo, ker jih osvoji praviloma že v šoli. Bomo pa zdaj pričeli z domačim branjem.

NO to je tako na hitro.






< Sporočilo je popravil **Tinkara78** -- 11.3.2011 17:42:03 >

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 17:48:11   
Luni
Kot si rekla: otrok otroku ni enak. Pa vendar ti lahko posredujem moje izkušnje.... Imam dva šolarja, prvi je v osmem, drugi v četrtem razredu. Naša tamala bo šla v šolo prihodnje leto.
Torba: ne kompliciraj za prvi razred. Učbenike, del.zvezke in ostalo imajo v šoli, v petek torbo odnesejo domov v bistvu starši in jo v ponedeljek prinesejo nazaj (kaj nesejo čez vikend domov, je odvisno od šole do šole oz. celo od učiteljice). V drugem mu pa kupi tako pravo šolsko torbo, za na obe rame, naj ti ne bo škoda denarja, pa glej, da si izbere vzorec, da bo imel torbo lahko 3-4 leta.
Druga alineja: potrebščine, kar jih boste morali kupiti, naj izbere otrok sam, seveda s tvojo pomočjo. Tako bo že pri izbiri zvezkov, barvic, svinčnikov čutil veselje in odgovornost do šole. Dodatne dejavnosti: odvisno od otroka. Pri nas smo morali prvega pri izbiri "bremzati", ker je želel povsod sodelovati, drugega sem morala pa dobesedno malo "porinit", ker ni želel čisto nikamor. Ampak to se z leti spreminja čisto pri vsakem otroku....
Koliko dela z otrokom je doma: spet je odvisno od njega samega, pa to itak veš, jaz ti povem svojo izkušnjo: pri prvemu otroku sem mislila, da če ne bom sodelovala in če ne bom vedela, kaj delajo v šoli, da bom slaba mama. V prvih treh razredih prav gotovo več. Pri vsakem, že zaradi branja, pisanja, poštevanke. Potem se pa to spremeni. Pri meni pa je pri prvem otroku potekalo tako (4., 5. in v začetku 6. razreda, ma jaz sem vedela preveč že v prvi triadiuser posted image ): vedela sem za vse preizkuse, teste, spraševanja, govorne vaje, plakate, vso snov sem poznala. Do šestega razreda. Ne da se opravičujem, vendar me je tudi okolica prisililila (posredno), da tako delujem (ne bom razlagala kdo in kako, ker ko se spomnim, se mi takoj pritisk dvigne...). Na začetku šestega razreda pa je imela na naši šoli predavanje Darinka Zalokar Divjak. Tukaj se ji javno zahvalim za njene besede, saj sem šele ob njih spoznala, kakšno škodo delam otroku, prvemu, drugemu in ne nazadnje sama sebi. Razlagala nam je, da smo starši šolo že naredili., da to šolo morajo delati naši otroci sami, samostojno, je pa prav, da smo ob njemu takrat, ko nas potrebuje, ko pride k nam z konkretnim vprašanjem. Nalogo mora narediti sam, pomagamo mu le, ko nam pove, da mu ne gre (kakšen otrok tega res ne pove, ampak starši bomo to tako ali tako opazili, pač je potrebno takrat otroka malo globlje pogledat). Obvezno mora imeti tudi zadolžitve in to vsakodnevne (posoda, sesanje,....) in nikakor nikoli ne sme biti za izgovor za neopravljeno delo šola!!! In še polno koristnih nasvetov. Od tistega trenutka sem našemu otroku prepustila vso svobodo pri razporejanju učnega, prostega  časa, danes pojma nimam, kaj točno počne pri kakšnem predmetu, razen pavšalno, ker se pa ogromno pogovarjam z njima. Pripoveduje mi tastarejši npr. o poskusih pri fiziki, kemiji, pove mi, da bo vprašan, jaz se pa ne obremenjujem ali zna pri SLO določiti stavčne člene ali ne v nulo. Če mu zagusti kakšna snov, mi tako ali tako pove. A ti povem rezultat?: po ocenah je bil že tako zelo dober, vendar, ko sem se umaknila, je postal še boljši, odgovornjejši in predvsem SAMOSTOJNEJŠI! Uf, sem roman napisala, ne bom preverjala, koliko napaks em naredila, če imaš še kakšno vprašanje, pa kar!

< Sporočilo je popravil Luni -- 11.3.2011 17:51:15 >


_____________________________



(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 17:54:47   
**Tinkara78**
IZVIRNO SPOROČILO: Luni

Na začetku šestega razreda pa je imela na naši šoli predavanje Zdenka Zalokar Divjak. Tukaj se ji javno zahvalim za njene besede, saj sem šele ob njih spoznala, kakšno škodo delam otroku, prvemu, drugemu in ne nazadnje sama sebi. Razlagala nam je, da smo starši šolo že naredili., da to šolo morajo delati naši otroci sami, samostojno, je pa prav, da smo ob njemu takrat, ko nas potrebuje, ko pride k nam z konkretnim vprašanjem. Nalogo mora narediti sam, pomagamo mu le, ko nam pove, da mu ne gre (kakšen otrok tega res ne pove, ampak starši bomo to tako ali tako opazili, pač je potrebno takrat otroka malo globlje pogledat). Obvezno mora imeti tudi zadolžitve in to vsakodnevne (posoda, sesanje,....) in nikakor nikoli ne sme biti za izgovor za neopravljeno delo šola!!! In še polno koristnih nasvetov.


Sama sem bila na njenem predavanju oz. sva šla z očetom skupaj in takrat smo marsikaj spremnili in začeli na stvari gledati drugače. Tak, da bi priporočala da obiščete kakšno njeno predavanje oziroma tudi moški, ki jo je takrat spremljaj je bil pohvale vreden.

Na srečo je pri nas v praksi, da taka predavanja organizirajo že v okviru vrtca.


< Sporočilo je popravil **Tinkara78** -- 11.3.2011 18:02:41 >

(odgovor članu Luni)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 18:57:30   
tlb
user posted image user posted image user posted image
SUPER STE!
točno takšne stvari me zanimajo :)
Od Zalokarjeve pa sem prečitala knjigo, pri nas v vrtcu pa tako lušnih zadev na žalost ni :(

Hvala vsem za izkušnje! Že napisane in tiste, ki še bodo :)))

LP T
------------

(odgovor članu **Tinkara78**)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 21:01:09   
ajna12
Jaz bom pa glede torbe tako povedala, da se splač že v 1. razredu kupit kvalitetno oz. odvisno od šole. Pri nas so že v 1. razredu vsak dan torbo nosili domov, ker so tudi vsak dan imeli domače naloge. Ampak res čisto vsak dan.
Naša je zdaj v 3. razredu in zaenkrat ji vsak dan pregledam zvezke. Nalogo naredi sama, razen če ne ve, ji pomagam.

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 21:44:01   
tlb

IZVIRNO SPOROČILO: ajna12

Jaz bom pa glede torbe tako povedala, da se splač že v 1. razredu kupit kvalitetno oz. odvisno od šole. Pri nas so že v 1. razredu vsak dan torbo nosili domov, ker so tudi vsak dan imeli domače naloge. Ampak res čisto vsak dan.
Naša je zdaj v 3. razredu in zaenkrat ji vsak dan pregledam zvezke. Nalogo naredi sama, razen če ne ve, ji pomagam.

OJ!
kdaj pa ste izvedeli kako pogosto bodo nosili torbe domov?
Hvala :) LP T

(odgovor članu ajna12)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
11.3.2011 21:54:23   
Adelina
Tudi naš torbo vsak dan nosi domov in ima skoraj vedno domačo nalogo in tudi če jo naredi v PB, je učiteljica rekla, naj jo doma pregledamo. Vse knjige in zvezke pa prinese domov občasno, da pregledamo, čeprav načeloma spremljamo sproti, ko ima pri določenem predmetu domačo nalogo. Skoraj vsak dan ima nalogo pri matematiki, kakšnega izrezovanja na določeno črko pa ni imel nikoli-se pa o črkah pogovarjajo v šoli, pa recimo kaj za narisat ali pobarvat ima. Tudi par pesmic se je že moral naučiti, poleg tistih za bralno značko. V peresnici morajo imeti le 2 svinčnika in barvice, ker imajo flomastre in ostale likovne potrebščine stalno v šoli. Doma naj bi tudi poslušali pesmice iz glasbenega CD-ja.

(odgovor članu ajna12)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
12.3.2011 10:36:51   
ajna12
Nam so že nekje junija na roditeljskem sestanku povedali, da bodo vsak dan kakšen zvezek prinesli domov in da bodo imeli tudi večkrat kakšno nalogo.

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
12.3.2011 12:26:26   
**Tinkara78**
Pri nas je praksa, da za domače naloge uporabljamo plastificirano mapo (tisto večjo z gumico), da ne nosimo vedno torbe domov in nazaj. V drugih razredih pa imajo otroci lahko tudi kovčke. Je pa seveda odvisno od šole kako ima organizirane te zadeve.

(odgovor članu ajna12)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
12.3.2011 13:59:13   
Luni
IZVIRNO SPOROČILO: tlb


OJ!
kdaj pa ste izvedeli kako pogosto bodo nosili torbe domov?
Hvala :) LP T

To boste izvedeli na roditeljskem sestanku, katerega šole organizirajo v maju oz. začetku junija (vsaj mislim, da vse šole... user posted image ) in še polno ostalih koristnih nasvetov. Šeenega ti dam: če bo ali pa če otrok ne bo v OPB (podaljšano bivanje) ti ga vseeno prijavi. Nikoli ne veš, kdaj se ti med letom zgodi, da ga boš potrebovala in če otrok ni prijavljen že od začetka leta, je mnogo komplikacij (no, vsaj pri nas in glede na to, da se izgovarjajo na Pravilnik MŠŠ, bi moralo veljati povsod user posted image ). Ni pa zaradi prijave obvezan, da ga obiskuje!!!


_____________________________



(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
12.3.2011 14:52:19   
tlb

IZVIRNO SPOROČILO: Luni

IZVIRNO SPOROČILO: tlb


OJ!
kdaj pa ste izvedeli kako pogosto bodo nosili torbe domov?
Hvala :) LP T

To boste izvedeli na roditeljskem sestanku, katerega šole organizirajo v maju oz. začetku junija (vsaj mislim, da vse šole... user posted image ) in še polno ostalih koristnih nasvetov. Šeenega ti dam: če bo ali pa če otrok ne bo v OPB (podaljšano bivanje) ti ga vseeno prijavi. Nikoli ne veš, kdaj se ti med letom zgodi, da ga boš potrebovala in če otrok ni prijavljen že od začetka leta, je mnogo komplikacij (no, vsaj pri nas in glede na to, da se izgovarjajo na Pravilnik MŠŠ, bi moralo veljati povsod user posted image ). Ni pa zaradi prijave obvezan, da ga obiskuje!!!



Hvala za namig!
Si pa sploh ne predstavljam te možnosti, da ni podaljšanega bivanja. Jaz delam od 07.30 pa do 15.30 (vsaj enkrat tedensko začnem ob 07.00 in delam CEL dan), mož ima službo do 15.00 120 km daleč.... Moje dete bo v šoli od 07.00 pa do 16.00?!!!!! no, upam, da bodo lahko moji starši res hodili po njo, ker če ne, imam vtis, da bo s hišnikom zaklepala šolo.....

Kakšen delovni čas pa imate kaj ostali? Ker vidim, da veliko otrok ni v PB, da imajo enega od staršev doma v tem času, ko bi bil otrok v PB. Se mi moje dete kar smili......In se spomnim na sodelvca, ki je kar bežal iz službe, ko je bil konec, "da spet ne bo njegova zadnja ostala v šoli..."Pa takrat smo delali še do 16.00......uf....

(odgovor članu Luni)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
14.3.2011 15:43:19   
rumba
Uf, a vam je že do 16.00 dolga? Jaz do stropa skačem, če mi uspe priti do 16-ih. Ker delam do 16-ih in moram po poti do šole še v vrtec, pridem v šolo nekje od 16.45 do 17.00. Je pa res, da nimamo v bližini babice servisa. No, pa moji nikoli niso edini tako pozni niti v vrtcu niti v šoli. Jaz se pa v bistvu čudim, kako lahko tako veliko staršev hodi po otroke prej. Pa kje so še take službe? Sem jo pred kratkim menjavala, pa ni bilo niti ene, kjer bi prej zaključila.user posted image  

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
14.3.2011 16:52:27   
tlb

IZVIRNO SPOROČILO: rumba

No, pa moji nikoli niso edini tako pozni niti v vrtcu niti v šoli. Jaz se pa v bistvu čudim, kako lahko tako veliko staršev hodi po otroke prej. Pa kje so še take službe?

ja, točno to imam jaz na pameti :) pa še pristna SLO faušija me daje :))))) tj. v primeru, da gre res za službo; seveda ne zatiste, ki službe nimajo.....

Lepe dni vsemše naprej!
T

(odgovor članu rumba)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
17.3.2011 10:04:55   
Dadi
Pri nas smo lani eno vpisali v 1. razred, letos gre pa sine.

Mogoče bi opozorila pri nakupu torbe-
Jaz sem kupila in tudi zdaj bom sinku, torbo na koleščkih. Sploh zato ker je ne kupujem samo za eno leto ampak za celo 1. triado. V drugem in tretjem razredu so torbe že vsakodnevno doma in napolnjene, tako da mali hrbti ne trpijo preveč, če je torba na koleščkih.

Drugače pa: ne komplicirat, zanimajte se za otroke, kaj delajo, kaj jedo, predvsem kako se počutijo. Prisluhnite jim, opazujte njihovo obnašanje doma.

Pri naši pupi je bilo na začetku nekaj problemov s tem, da so jo fantje stalno objemali, lupčkali...Ko je domov prihajala razdražena, užaljena, sem jo povprašala kaj in kako je v šoli. Če ji kaj ne paše, če ji kdo nagaja. No potem mi je v solzah povedala, kaj se ji dogaja, sem ji povedala naj fantom pove da ji to ni všeč, potem pa naj pove učiteljici.

No ker se zadeve niso uredile, sem šla na govorilne ure in učiteljicama povedala, kaj otroka moti, kaj se dogaja. (ne morejo vedet za vseh 26 otrok in videti kaj vse se dogaja) Bili sta hvaležni in sta obljubili da bosta malo več pozornosti namenili temu, presedle sta pač tiste fante s katerimi je naša pupa sedela in so jo objemali in lupčkali, pazili sta da ko so šli v kolono ni bilo dvigovanja, objemanja..itd.
Zadeva se je uredila in potem je bilo tudi obnašanje naše pupe tako kot prej.

V jeseni gre v šolo sine, tako da bomo videli kako bo pri njem. user posted image

_____________________________

May you be strainghtened by yesterday¨s rain, walk straight in tommorow¨s wind and cherish each moment of the sun today.

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
17.3.2011 12:17:34   
tlb

IZVIRNO SPOROČILO: Dadi

Pri naši pupi je bilo na začetku nekaj problemov s tem, da so jo fantje stalno objemali, lupčkali...Ko je domov prihajala razdražena, užaljena, sem jo povprašala kaj in kako je v šoli. Če ji kaj ne paše, če ji kdo nagaja. No potem mi je v solzah povedala, kaj se ji dogaja, sem ji povedala naj fantom pove da ji to ni všeč, potem pa naj pove učiteljici.

Mora bit pa lušna pupa :)
Pa kaj šele bo, če jih je že zdaj "zmešala" :)


(odgovor članu Dadi)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
7.4.2011 0:19:32   
Precious
Pri nas je tako da lahko tudi kasneje otroka vpišemo za podaljšano bivanje brez problema

(odgovor članu tlb)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: nasveti za (bodoče) prvošolčke
7.4.2011 8:07:49   
Nika v službi
Mi smo osnovne podatke dobili že na uvodnem sestanku pred vpisom v šolo, kjer so nam med drugim povedali, da šolska torba ostaja v šoli med tednom ter da domačo nalogo praviloma naredijo že v šoli. V OPB sem jo vpisala, ker jo bosta babi in dedi (moja starša) pobirala okoli 14:00 - 15:00. Babice in dedki so pri nas neprecenljivi, saj jo tudi zdaj vozijo v vrtec in iz njega, isto bo tudi s šolo. Jutranjega varstva tako nisem vpisala, saj planiramo, da ju bosta moja starša pripeljala direktno na zajtrk (8:15).

Junija dobimo spisek potrebščin, zdr. pregled smo že imeli, konec avgusta pa sledi nov sestanek, ki bo namenjen še zadnjim dogovorom pred začetkom pouka.

Pri nas se s potrebščinami in torbo še nismo prav nič ukvarjali, čakam na spisek, potem pa bomo šli malce pogledat. Naša frkljica bi sicer rada Winx torbo na koleščkih.user posted image Pa ovitke za zvezke in mapice ima tudi že ogledane v Müllerju.user posted image

Vse ostale podrobnosti bomo dorekli, ko bo čas.


_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu Precious)
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?