Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati? Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.
Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.
SEm se smejala danes sama sebi, ko sem nabirala koprive za špinačo in regrat.
No zanima me, kaj od tega pomladnega "plevela" vse uporabljate in kako?
Jaz bom iz kopriv (vršički) naredila špinačo, mogoče jih bo še za eno rundo v skrinjo.
Regrat pa narežem in ga prepražim na čebuli, to potem uporabim za rižoto ali omakco za široke rezance. Dodam še kakšno sladko smetano, pri testeninah pršut.... Meni je to ful dobro. ga pa za te zadeve dam kar v skrinjo, za tu in tam čez leto. Solato imamo pa itak skoraj dnevno na jedilniku, včasih samo regrat, včasih pa zraven šekrompir in jajčko,... odvisno.
Jaz uporabljam samo regrat, ga imam fullll rada, z jajčkom, krompirjem, fižolčkom, včasih pa se pregrešim še z prepraženo domačo slanino - Njami!!! Kopriv pa še nisem uporabljala...pa so že zdaj? Kako pa jih pripraviš... Pa nič dež pri vas ne pada, al greš kar po dežku?? Pri nas že cel dan naliva kot noro!!! Pa dober tek!!!
Iz kopriv je naša babi delala špinačo in je bila prav dobra.... jaz se je še nisem spravila. Ker niti nisem vedela postopka... mogoče pa en dan pošljem mojega po koprive (hehe pa še če se bo opekel, je baje to fino proti revmi)
uporabljam oboje- regrat na solato, koprive pa pripravim kot običajno špinačo- v kropu poparim, nasekljam, na čebulci prepražim, dodam česen, malo mokce, mleko, maslo in smetanco )vsakega po malo.
koprive in regrat ja regrat u solati, koprive kot špinačo (v omaki) al pa v domače njoke... mmm... bi pa letos rada sprobala čemaž, pa me je ful strah da ga bom zamešala z listi od šmarnc... menda je ful podobno, pa ne bi rada koga zagiftala
_____________________________
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
Fusia, jaz kopreive nabiran v našem vinogradu (doler še ni šprican) ali na kakšnem robu našega travnika.
Čemaža pa še nisem videla v živo, imam občutek, da ga našem koncu sploh ni. Šmarnic tudi še ni (jaz jih poznam), tako da če je čemaž v moji okolici , ga je z šmarnicami nemogoče zamenjati.
Kje pa dobite koprive? Jaz bi tudi naredila špinačo, pa se ne spomnim, da bi kje videla kake koprive rasti. Pa nisem iz mesta. Kam naj grem to iskat
KOprive dobim na domači parceli. Pa naberem jih tudi za čaj, posušim liste in jih uporabljam pozimi. Regratu naberem cvetke in naredim včasih sirup, vedno pa jih naberem za čaj. Čemaža je v našem gozdu ogromno, tako da sem ga že nabirala letos. Mi pa ni tako strašansko všeč, da bi ga kar naprej uporabljala. Zamešaš ga težko, če poznaš najdišča in vsaj približno živiš z rastlinami. Že vonja se ga po celi hosti.
Jaz delam sicer špinačo tudi iz pesinih listov, pa iz listov rdeče redkvice. Samo jih še ni, imam pa že na vrtu čist navadno zelo okusno špinačo. Tako da bo ta zadoščala ta hip.
Aprila lahko natrgaš špargeljne v naravi. Moj jih včasih prinese iz okolice Gorice. Njami. Aja, saj domači, gojeni šparglji so ta hip tudi že kar veliki. Že za jest.
Obožujem čemaž - na solati, kot namaz, tudi v juhi. Tudi regrat nabiram in jem, malo manj rada ga pa perem. Koprive sicer imam rada, ampak jih sama ne nabiram. zelo si želim enkrat nabrat šparglje v naravi, upam, da mi med prvomajskimi, ko gremo na Primorsko to tudi uspe.
V moji okolici je veliko kopriv, pa se jih še nisem spravila nabirat ker ne vem kako. Ali potrebujem rokavico? Muška praviš, da uporabim smo vršičke? in samo listke brez stebla, a ne?
ja rokavico boš potrebovala. Jaz odrežem samo vršičke, ker so mehki, seveda ne ločujem stebla od listov. Bolj je kopriva mlada bolj mehke liste (in steblo ) bo imela. Mogoče je zdaj res še skrani čas za to vrsto špinače.