|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   sladkarije
20.4.2007 0:01:55   
picola1
Ojla!

Mene pa zanima kolikokrat na teden vaši otroci jedo sladkarije?
Sem nekje na forumu zasledila, da je nekdo kaznoval svojega otroka tako, da tisti dan ni jedel sladkarij (iz česar meni logično sledi, da jih dobi vsak dan...morda se motim...-sicer pa ni point v tem)...Meni se zdi dovolj, če otrok dobi sladkarije samo dvakrat na teden (pa še to čimbolj zdravo-kolikor so sladkarije sploh zdrave). Imam taščo, ki svojemu vnuku (ne mojemu otroku, ker ga zaenkrat še nimam, smo pa v pričakovanju) daje sladkarije vsak dan (ker se pazi pri njej), potem pa doma še mama pa še kdo od obiskov prinese...
Meni se to zdi odločno preveč.
Kaj menite vi?

Lep dan želim vsem skupaj!

< Sporočilo je popravil picola1 -- 20.4.2007 0:03:14 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: sladkarije
20.4.2007 7:45:40   
Anuška79
Naš sladkarij dolgo ni jedel, sedaj (3,5 let) pa dobi vsak dan kako malenkost: kinder jajček, mala kinder čokoladka, kak bombonček ali dva. Sem mnenja, da je boljša zmernost kot pa pretirano omejevanje. Bi pa verjetno bolj pazila, če bi bil naš mali neješč - tako pa poji zelo veliko sadja, zelenjave in normalno vse obroke.

Poznam pa  punčko, ki je imela 6dni/teden prepoved sladkarij, v soboto pa neomejeno količino. Groza!

Obiski med tednom, sladkarije na mizi ona pa ne sme niti enega piškota.  Potem pa kričanje, vreščanje, jok, prošnje...  Mučenje otroka, če mene vprašate.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: sladkarije
20.4.2007 7:51:04   
Marogica
Pri nas jemo sladkarije vsak dan. Pogoj je, da se najprej poje kakšno sadje ali vedno po obroku, potem pa sladkarije. Vendar damo eno kinderjajčko, polovico vrečke z bomboni- v glavnem majhne količine. Imam pač občutek, da pri otrocih ne gre brez. Sicer tudi moj ta starejši do svojega 2-2,5 leta ni jedel ničesar od zgoraj naštetega, potem pa se to počasi spremeni. Ta mljaši pa je začel prej, ker je seveda to videl pri bratu. In ne moreš dati samo enemu, dopovedati pa mu tudi ne moreš.

TOrej pri nas velja pravilo zmernosti

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anuška79)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: sladkarije
20.4.2007 9:02:11   
dana
Pododbno kot pri Marogici je tudi pri nas. Tamali je tak sladkosned kot mamiuser posted image  in če jaz jem sladko, zakaj ne bi še otrok. Ponavadi je to kakšen bonbon (najrajši ima Katjes ker so mehki) pa kakšen košček čokolade.

lp

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: sladkarije
20.4.2007 9:26:30   
kjava
Jest sem sama pravi odvisnik od sladkarij. Hotla sem pa , da se otrok čim dlje ne bi navadil nanje. Pol mu je pa tašča dajala, čim je začel jesti GH user posted image .Mi je šlo ful na jetra, pa tud, če ji kdaj kej rečem, nič ne nuca. Ja, vsak dan jih je (star je skoraj tri leta).

(odgovor članu dana)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: sladkarije
20.4.2007 11:27:30   
Tonchka
Vsak dan kakšna malenkost, ampak nikoli pred obrokom in nikoli celo čokolado (v mislih imam 100 g) ali celo vrečko bonbonov. Smo vsi pri nas sladkosnedni, ampak vse v mejah normale, pa seveda paziti je treba na umivanje zobkov. Edino česar pri nas skoraj nikoli ne dajemo tamalima so sladke pijače in precukrani sokovi.

(odgovor članu kjava)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: sladkarije
20.4.2007 11:51:24   
romy
Tudi pri nas jih je skoraj vsak dan, sicer mu jih skušam bolj omejiti s tem, da jih doma ne vidi, da jih nimam v njegovem vidnem polju. Jih pa ima zelo rad in normalno če me prosi, da bi bombone da mu jih dam, vendar v mejah normale. In ko pridejo obiski in postrežem z kakim pecivom in ga mali vidi in hoče itak da mu dam, kaj mi bi ga lahko jedli on pa ne. Isto je ko kam gremo pa kakšna stara mamca na piškota, pa čokolado,....in ne morem zahtevat da ne sme vzeti. No, je jih vsak dan, ampak kot so že druge napisale v mejah normale in vedno po obroku, ali po sadju. Ne dajem pa mu nobenih "pocukranih" pijač", ker tam je tut tolk cukra kot skoraj v sladkarijah.

(odgovor članu Tonchka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: sladkarije
20.4.2007 11:53:28   
Petraa
Po kosilu vedno sledi sladkarije,čerpav se v 95% zgodi da rajši zamenja čokolado za sadni jogurt

(odgovor članu romy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: sladkarije
20.4.2007 11:54:59   
natalia
sem tudi za zmernost, ji dam kinder čokolado, kinderjajčko (polovico), keks... nisem preveč navdušena, ampak je začela moja mama, ki ji je na skrivaj rinla sladkarije... in potem se je začelo...user posted image

_____________________________

V našem kraljestvu domujeta princesa Eva in mali naslednik Žiga!

(odgovor članu romy)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: sladkarije
20.4.2007 12:48:47   
honey
Vsak dan dobi sladkarije (skoraj, so izjeme). Dobi ne vem, npr. eno kinder čokoladko ali včasih kinder jajček, kakšen bombon (Pez, M&M, kakšne žele bombone), vsake kvatre pa tudi liziko. Ampak seveda vse v majhnih količinah - npr. 1 čokoladko in 2 bombona na dan, ali pa samo 5 bombonov na dan ipd. Ravno zato, ker je precej neješč in potem mu je to kot "nagrada" po obroku, ko poje kaj bolj konkretnega.

(odgovor članu natalia)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: sladkarije
20.4.2007 13:44:02   
sayuri
Tudi pri nas so sladkarije v res zmernih količinah vsak dan. To pomeni, ko mali prosi za bonbon, mu dam en bonbonček in ne pol vrečke.user posted image Pa lahko čez čas pride še po drugega ali tretjega. Čokolad ne mara preveč, tako da kinderjajčka jst pojem user posted image . Pri treh letih mali že ve, da pred kosilom in zvečer banbončkov ni dobro jest.user posted image

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
20.4.2007 13:52:54   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu sayuri)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: sladkarije
20.4.2007 14:07:42   
mika
Pri nas jemo sladkarije vsak dan. Pogoj je, da se najprej poje kakšno sadje ali vedno po obroku, potem pa sladkarije.


pri nas je enako. omejevanje pa ni potrebno, ker nima takšnega apetita, po sladkarijah, da bi jih pojedla v velikih količinah. recimo, če vzame kinderjajčko, poje mogoče 1/3.
men se zdi, da je to zato, ker ji sladkarije nisem nikoli omejevala. kaj pa vem, vedno je lepo jedla vse obroke 'normalne hrane' in si nisem delala skrbi s sladkarijami. tudi zobke si vedno lepo umiva.......

moja sestrična je namenila svoji hčeri 1 dan v tednu sladkarije in jih je tamala potem jedla kot obsedena. to je pa bilo preveč in je ta dan opustila, tako da dobi sladkarije vsak dan. res pa je tudi, da njena pupa noče nič jest in imajo prave borbe.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: sladkarije
20.4.2007 14:12:35   
mamci
a ti kavo piješ tudi samo 2x na teden? (ali pa kakšno drugo stvar, kava samo kot primer).

...po pameti, tako, kot  vse ostale zadeve.



_____________________________

Otrok raste od mleka in hvale.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: sladkarije
20.4.2007 14:42:54   
TiaSara
Na žalost sva oba z user posted image čist odvisna od čokolade, tako da bo verjetno mali tudi (ker bo naju videl), sicer pa sem videla, da se da tudi brez. Moj nečak do vrtca skoraj ni jedel sladkarij. Ko se mu je zahotelo sladkega je dobil rozine ali med ali kaj podobnega. Če so bili obiski in so bile sladkarije na mizi jih je vedno lahko pojedel nekaj, ampak sploh ni imel hude želje.  Še sedaj, ko je v vrtcu, je pri sladkarijah zmeren po lastni izbiri - poje pa vsak dan vsaj eno jabolko user posted image . Tako da se to da, če je le volja!

Je pa sigurno tako, da če braniš, je želja še večja, pa malčki rabijo nekaj sladkega, ampak mislim, da so naravne stvari bolj zdrave kot bomboni in čokolade. Samo kaj, ko pri naši hiši ne moremo živet brez čokolade - smo prav tako odvisni kot nekateri ob kave.


(odgovor članu mamci)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: sladkarije
20.4.2007 22:48:08   
Anonimen
Oba moja mladiča jesta sladkarije vsak dan - Jan (9 let) in Robert (16 mesecev). Pa jaz tudi. user posted image

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: sladkarije
20.4.2007 23:05:51   
mamuška
Pri nas smo sladkarije bremzali, dokler je bil sine strašansko neješč. Ko se mu je odprlo za hrano, tudi sladkarije niso problem. Sadja in  zelenjave itak zmelje za en mali žialski vrt user posted image Malo pred 3. letom smo jih dali na njemu dostopno in dosegljivo mesto, sicer ni v skodeli 50 bonbonov in 10 čokoladk, je pa vedno več kot 1 kos. Težav s prenajedanjem ni.  Običajno poje dnevno največ 2 bonbona, včasih pa cele dneve nobenega. Poje mnogo manj sladkarij kot vrstniki, ki imajo doma strogo prepoved, pa zato na obiskih in žurkah vse trojno noter prinesejo. Med slaščice pri nas sodijo tudi suhe slive in marelice, ki ji poje(mo) vsakih po1 kg v cca 2 tednih, pa domači piškoti in peciva, ki jih zelo rada pečem, pa seveda bonboni, ki so praviloma brez umetnih arom in barvil (Katjes, Juicyfruits), vsake toliko pa čez mejo v Bio trgovini kupim prav bio bonbone iz rastlinske želatine, pektinov, s 40% sadnim deležem, brez barvil in arom, slajene s sadnim sladkorjem - in mljac! organsko čokolado. SIcer pa je v glavnem kinder čokolado, kaj drugega pa niti ne kupujemo. Lizik in žvečilnih nimamo, so mi prehud strup za zobe.  Prav tako ne pije sladkih sokov in raznih pijač božjastnih barv, tako da kak gram "cukra" tam prinesem spet noter. Obožuje pa (domačo) marmelado in med na kruhu ali v palačnikah, tako da gre pri nas na leto vsaj kakih 10 kozarcev marmelade in enih 5 medu.  Sem pa tečna v toliko, da raje kupim manj sladkarij, pa tiste vsaj za silo kvalitetne, kot vse po vrsti, samo da je cukr. Tudi sam je že postal izbirčen in vsake pacarije niti ne vzame.

Kazen z odvzemom sladakrij imamo tudi pri nas, ne prav pogosto, kakih 2 x letno, in vedno zelo zaleže, ker slakosnedek pa je.

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: sladkarije
21.4.2007 8:10:57   
lenika
Saj čokolino je tudi neke vrste sladkarija.

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: sladkarije
21.4.2007 23:06:38   
Meggi
Sladkarija kot nagrada za "konktretno" hrano, je meni čist mim.

    Sploh pa zato, ker tašča to dela naši petletni pikici, Ki sew pri njej res otepa skor vsake hrane. Ker jo skor res vsake pol ure sprašuje kaj bo jedla. In ko ji pol to obljubim spravi v njo par grižljajov.

Doma dobi, ko reče za njih. Nikol ji pa ne kupim nekih plastik fantasitk bonbonov, žvečilnih in pa lizik nikol. Kake pez bonbone, kako miini Milko- jo sama prepozna po okosu ali pa Kinder. In doma sor ni borb s hrano. Jemo ko so pripravljeni obroki, vmes kako sadje in nič b.v. vmesnih obrokov.
 

_____________________________

malo igrivosti in veliko barv nam polepša dan... pa tudi če je samo firtuh... prijetno poletje


http://taja-tekstilneustvarjalnice.blogspot.com/



(odgovor članu lenika)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: sladkarije
22.4.2007 11:04:22   
VERONICA
Meni pa se zdi da dajate kar ogromno sladkarij otrokom! Ampak ljudje smo pač različni...

Jaz nimam standardno bombonov in čokolade doma. Če so obiski ali gdo ponudi otroka mu ne bom branila, drugače pa za sladko imamo neomejeno sadja, rozin, včasih domačih biškotov in drugih peciv... Tudi marmelada in med niso problem.

Pri sebi opažam da ne bom uzela sadja če imam na voljo kos čokolade pred sabo. Enako velja za moje otroke. In nobeden me ne more prepričati da je čokolada osnovna pravica otrok. Ko je človeštvo tolika leta preživelo brez.

Ker imam dve deklici mislim da jim bo lažje če ih že zdaj navadim da potrebo po sladkem zadovolijo s sadjem in da se izogibajo kaloričnim bombam. Ker potreba za slatkim ne vem če je priučena, ampak kateri (koliko sladek okus) mi zaznavamo za sladek pa sigurno je. 

(odgovor članu Meggi)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: sladkarije
22.4.2007 11:31:05   
Putka
veronica, se strinjam s tabo. K sreči naša 4-letnica z veseljem vzame jabolko ali banano, pa tudi gumijaste bonbone ali kak domač piškot. Sem jaz veliko bolj sladkosnedna kot onauser posted image . Absolutno se izogibamo sladkih gaziranih pijač. Te opažam da so dostikrat na mizah tudi pri mlajših otrocih. Gremo recimo ven na kavo ali kosilo, pa 3 letniku naročijo Coca Colo. Naša si je ne želi, ker je ne pozna.

Res je suho sadje zdrava alternativo umetnim sladkarijam, ampak veliko otrok ga ne mara (pa odraslih tudi). K sreči imamo ješčega otroka, ki ga ni treba z raznimi priboljški podkupovati, da poje kar je na krožniku. Pozna pa nekaj primerov, ko otroci enostavno skoraj nič ne jedo. In čisto razumem starše, da jih skrbi in uberejo različne načine, da njihov otrok poje kaj več kot pomfri.



(odgovor članu VERONICA)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: sladkarije
22.4.2007 11:40:38   
Anuška79
Pri nas jemo zdravo in čeprav naš mali skoraj vsak dan dobi kak posladek, se mi to ne zdi sporno, ker to nikoli niso lizike ali tisti penasti bomboni, v katerih res ni nič drugega kot sladkor.

Je pa tako, da naš večkkrat sam odkloni sladkarijo oz. jo vedno deli z drugimi.

Zalog sladkarij pa doma nimamo: kupimo kak sladoled, škatlo piškotov ali napolitank, ki potem običajno drži 14 dni ali še dlje. Kinder jajček ali kinder čokoladica se pa tudi najde bolj ob obisku trgovine in ni na zalogi doma. So pa suhe brusnice, rozine in jabolčni krhlji ter drugo sveže sadje. Trenutno mali že opazuje grme malin - jih poje celo skledo. user posted image

Pomfri in kokta ter gazirane pijače pa: gaziranih pijač doma ne kupujemo, lahko pa si jih zaželi v kakem lokalu, kamor gremo cca. 5X na leto, to pa tudi ni preveč. Pomfri je pa tudi izjema kot pravilo, razvajanje, ki si ga prav tako privoščimo ob kakem družinskem izletu, doma je 'pomfri' vedno krompirček pečen v pečici na peki papirju in torej brez vseh maščob. 

Pa ne da bi bili neki fanatiki zdrave prehrane - tako nam odgovarja in to je. 

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: sladkarije
22.4.2007 11:50:56   
VERONICA
Da, ampak otroci dosti krat ravno tako slabo jejo zato ker se zaštopajo s sladkarijami. Ko pogledam kaj vse starši ob peti šesti uri po igriščih pitajo otroke (smoki, čips, sladkarije) se sprašujem ali ti otroci potem doma sploh večirjajo.
Za gazirane pijače pa imam dober trik. Ponudim otroku (ko to želi ker negdo drugi v družbi pije) ampak dodam precej vode. In mala čisto ponosna ker pije isto kot odrasli... Ali pa rečem da je vino, ha ha. To tudi zastopi.

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: sladkarije
22.4.2007 13:15:10   
picola1
Ojla!

Joj, prav presenečena sem, da skoraj vsi dajete otroku sladkarije vsak dan! Če že samo pogledamo piramido zdrave prehrane (evo, tukaj je izpis iz te piramide o sladkarijah: Na samem vrhu piramide so maščobe, olja, slaščice. Sem sodijo denimo saolatni prelivi (dresingi) in olja, maslo, smetana, margarina, sladkorji, sladke pijače, bonboni in sladki prigrizki. Ta živila imajo veliko kalorično vrednost in le malo hranilnih snovi. UŽIVAJTE JIH REDKO.), ki se je očitno niti za silo ne drži niti 5% ljudi, kolikor vidim...
Kaj je za vas redko? Vsak dan?
Nekdo me je spraševal, kar se kave tiče (oziroma drugih škodljivih razvad)...Kava/cigareti/alkohol itd. so razvada. In zame osebno ni normalno, da se jih konzumira vsak dan. Vem, da je kava večini ljudem čisto normalna, celo večkrat na dan (a je potem zate tudi normalno, da otroci po vsakem obroku pojedo sladkarijo?)...vendar meni, ki je ne pijem, niti alkohola (oziroma redko), niti ne kadim, je vse to nedoumljivo...
Moje mneje je, da je 'potreba' po sladkem čisto priučena oz. pridobljena oz. s tem, ko otroku dajemo toliko sladkarij večkrat opravičujemo svoje razvade pred otroci in kupujemo njihovo ljubezen. Namesto sladkarij dajmo svojim otrokom raje sadje, suho sadje, razna semena in bio hrano. Naše telo je kot velika spominska kartica, s tem da vse, kar dajemo vase, se nekje tudi nalaga. Ko pa zbolimo pa pričakujemo, da bo medicina delala čudeže in prelagamo odgovornost na zdravnike, sami pa ne vidimo, da smo za svoje zdravje v največji meri odgovorni sami (pa ne samo s prehrano, ki pa je vseeno osnova, po moje)...
Ne vem no...pripravljena sem svojemu otroku dat sladkarije (pa še to po možnosti kake bio) največ trikrat (morda je dvakrat res premalo, ne vem...?) na teden, več pa res ne (ok, bodo tudi izjeme, da ne bo kdo zdej mislu, da sploh nisem fleksibilna)...
V bistvu pa itak vidim tudi v svoji okolici, da se midva s partnerjem prehranjujeva še najbolj zdravo in naju oba včasih malo postrani gledajo, še posebej ko se vsi bašejo s picami, sladkarijami, pijejo velike količine alkohola, jedo meso vsak dan, itd. In v bistvu sploh ne vem, zakaj sem presenečena, če je tako tudi na forumih (vključno s tem), ker je to itak normalna prehrana povprečnega Slovenca...
Vsak po svoje...user posted image
Upam, da se ni kdo počutil napadenega, ker to ni bil moj namen...

Imejte se lepo in hvala za vaša razmišljanja! user posted image


(odgovor članu VERONICA)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: sladkarije
22.4.2007 13:42:18   
picola1
Ups...V bistvu sem šele sedaj videla, da obstaja tudi podforum Prehrana...Se opravičujem!
Če želite, lahko moderator temo prestavi kar tja, ker najbrž bolj tja spada...

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Otroka ne vrtite za roke!
Starši uživamo ob pogledu na široko nasmejanega otroka, ko ga vrtimo tako, da ga držimo za roke. Ne počnite tega več! Pr...
BLOG: Ni lepšega, kot je rojevanje novega ...
Porodne babice so velik del mojega življenja. Delala sem že z mnogimi babicami, nekaj pa jih poznam tudi na bolj osebni ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?