|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 stvari, ki jih ne naredim namesto svojega otroka

Uredništvo Ringaraja.net, 16.10.2023
Da, ni lahko biti starš. Še večji izziv pa je sebi preprečiti, da bi naredili določene stvari.
Ključne besede:

image
Prav je, da včasih vskočimo, če se otrok zatakne, toda če namesto njega nenehno opravljamo naloge, se bodo otroci začeli zanašati samo na našo pomoč in se nikoli ne bodo naučili spretnosti, ki jih potrebujejo. (Foto: Freepik.com)
/11


Vsi starši si želimo, da bi bili naši otroci srečni in zdravi. Neskončno jih imamo radi in jim želimo, da rastejo, zorijo, se učijo, se čim več smejijo in so uspešni.

Toda ljudje smo in delamo napake, naredimo preveč za svoje otroke. Da, ni lahko biti starš. Še večji izziv pa je sebi preprečiti, da bi naredili določene stvari. Mora obstajati ravnovesje – prav je, da pomagate, vendar ne pretiravajte. Tega starši ne bi smeli storiti za svoje otroke.

 

Ne govorite namesto svojega otroka

Otroški glasovi so lepi in morali bi jih uporabljati. Če nekdo vpraša vašega otroka, kako mu gre ali kateri je njegov najljubši predmet, se uprite želji, da bi tej osebi povedali vse o svojem otroku – pustite mu, da odgovori. Za otroke je pomembno, da se lahko samozavestno pogovarjajo z odraslimi. Sposobnost komuniciranja je življenjska veščina, ki jo bodo potrebovali v šoli, na razgovoru za službo, v partnerskem odnosu in nasploh v vsakodnevnih interakcijah.

 

Ne pripravljajte samo jedi, ki jih ima otrok rad

Če svojim otrokom ponudite samo hrano, ki je njim najljubša, jim odrekate možnost, da poskusijo raznoliko hrano in da njihove brbončice spoznajo nove okuse. Verjetno si želite, da bi vaši otroci včasih uživali v restavracijski hrani, jedli pri prijatelju ali da se na potovanju ne bi bali "nove" hrane? To se ne bo zgodilo, če jim pripravljate posebne obroke, saj jim s tem sporočate, da če jim nekaj ni všeč, vedno obstaja alternativa. In vsi vemo, da življenje ne deluje tako, zato to ni dobra lekcija.

 

Ne načrtujte vsake minute za svojega otroka

Pogosto čutimo, da moramo narediti veliko. Želimo si, da bi naši otroci obiskovali šport, glasbeno šolo, pouk tujih jezikov itd. Ne smemo pozabiti, da so naši otroci predvsem otroci in da potrebujejo tudi počitek. Čeprav se zdi, da se zabavajo pri vseh svojih dejavnostih, bi verjetno bolj uživali, ko bi z vami ležali na kavču in gledali družinski film. Namesto da načrtujete vsako uro vsak dan, dajte svojim otrokom (in sebi) odmor.

 

Ne odločajte o njihovih hobijih in interesih

Samo zato, ker sem hodila na tečaje baleta, še ne pomeni, da hoče moja hčerka slediti mojim stopinjam. In veš kaj? To je v redu. Otroci so neverjetna bitja in vsak od njih ima edinstvene talente in darove. Dajte jim priložnost, da preizkusijo in raziščejo različne stvari in jim dovolite, da izberejo tisto, kar jim najbolj ustreza. Potem je veliko bolj verjetno, da bo otrok s pristnim zanimanjem dal vse od sebe kot nekdo, ki je prisiljen narediti nekaj, kar mu ni všeč.


Ne opravičujte se za njihova dejanja

Še ena stvar, ki jo starši ne bi smeli narediti za svoje otroke, je, da se opravičujejo namesto njih. Otroci so lahko trmasti in včasih ne marajo priznati, kadar se motijo. Vendar pa ni naloga staršev, da vskočijo in se opravičijo. Prvič, verjetno se nimate za kaj opravičevati. In drugič, vaš otrok se ne bo naučil prevzeti odgovornosti za svoja dejanja. Tudi če bo trajalo malo časa, naj otroku "oprosti" zleze iz ust.

 

Ne kupujte otrokom vsega, kar zahtevajo ali kar imajo drugi

Starši so pod pritiskom, da svojim otrokom kupijo najnovejši model superg, videoiger, igrač ali tehnologije. Neupiranje tej skušnjavi običajno opustoši družinski proračun. Otroke moramo naučiti pomena odloženega zadovoljstva. Namesto, da jim »takoj in zdaj« kupimo vse, kar si zaželijo, jih učimo načrtovanja in veščin upravljanja z denarjem, kar jim bo omogočilo, da odrastejo v odgovorne mlade ljudi.

 

Ne delajte domačih nalog namesto otrok

Kdo med nami še ni sedel za kuhinjsko mizo po dolgem delovnem dnevu in si pulil lase nad učnimi listi za matematiko? Vsi smo bili vsaj nekajkrat v tej situaciji. Prav je, da včasih vskočimo, če se otroku zatakne, toda če namesto njega nenehno opravljamo naloge, se bodo otroci začeli zanašati samo na našo pomoč in se nikoli ne bodo naučili spretnosti, ki jih potrebujejo.

 

Ne poskušajte izbrati njihovih prijateljev

Čeprav se sliši kot popoln scenarij za naše otroke, da so prijatelji z otroki naših prijateljev, ne deluje vedno tako. Ne vsiljujte jim prijateljstev, ki se vam zdijo primerni. Namesto tega poskusite bolje spoznati tiste prijatelje, ki si jih je otrok izbral sam.

 

Ni vam treba vedno bojevati njihovih bitk

Tudi otroci gredo skozi težke čase. Te pridejo v obliki domače naloge, vožnje s kolesom ali krize z enim od njihovih prijateljstev. Vmešavanje ni vedno primerno. Dobro je, da se borijo. Pogosto moramo stati ob strani in opazovati, kako se naši otroci učijo in rastejo. Če stvari uidejo izpod nadzora, seveda pride prav malo pomoči mame in očeta. Če pa znajo težavo premagati in rešiti sami, naj gradijo samospoštovanje, samozavest in vztrajnost.

 

Ne jemljite si otrokovih zaslug

Če je vaš otrok pravkar dosegel zmagoviti gol na nogometni tekmi, ne recite stvari, kot so: "Tega se je naučil od mene" ali "Njegov oče je bil odličen nogometaš, ko je bil majhen." Zdaj je vaš otrok "zvezda" in naj njegova luč sveti sama. Čeprav ste morda imeli vlogo pri otrokovem uspehu, niste bili tisti, ki je opravil delo, in priznati moramo tistemu, ki ga je. Otroci se trudijo v šoli in izven šole. Dovolite jim, da so ponosni nase. Zaslužijo si.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
6
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
6



Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?