|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

11 najpogostejših zablod v nosečnosti

Uredništvo Ringaraja.net, 22.12.2022
Pitje kave, barvanje las, tek, dviganje težkih stvari, mačke ... Preverite 11 najpogostejših napačnih predstav o nosečnosti, ki jim še kar verjamemo in se jih strogo držimo.

image
Nosečnice imajo številne predstave, kaj smejo in kaj ne, ki v resnici nimajo prave osnove. (Freepik.com)
/11


Ko zanosiš poslušaš razne nasvete in zgodbe, tako da na koncu sploh ne veš, kaj lahko in kaj ne.

Poleg splošnih pravil, ki se jih resnično morate držati in na katera vas bo ginekolog zagotovo opozoril, obstaja še vrsta zmot, ki nosečnice pogosto zmedejo. To je 11 najpogostejših mitov.

 

1. Nosečnice ne smejo jesti sušija

Tej jedi se vam ni treba popolnoma odpovedati, če jo imate tako radi. Strokovnjaki opozarjajo, da se je pomembno izogibati le tisti surovi ribi, ki ima v sebi visoko vsebnost živega srebra, kar je običajno tuna. Če se mu ne morete upreti, potem izberite tistega iz lososa ali soma.

 

2. Alkohol v prvih tednih nosečnosti

Fraza »vse v zmernih količinah« ne velja za uživanje alkohola med nosečnostjo. Zlasti v prvem trimesečju lahko uživanje alkohola vpliva na razvoj dojenčka, predvsem njegovih možganov. Toda, naj vas ne prestraši, če ste uživale alkohol, preden ste izvedele, da ste noseče, saj alkohol ne more škodovati zarodku do četrtega tedna razvoja.

 

3. Barvanje las

"Si lahko barvam lase?" je eno od najpogostejših vprašanj večine nosečnic. Barve za lase niso tako strupene, da bi lahko ogrozile otroka, zato se lahko barvate ves čas nosečnosti.

 

4. Lakiranje nohtov

Prav tako ena od dilem nosečnic, vendar nosečnost za to res ni ovira.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj morate pred porodom odstraniti lak za nohte?

 

5. Tek in telovadba

Če ste bili pred nosečnostjo telesno aktivni in če je vaša nosečnost zdrava, pogumno nadaljujte z aktivnostmi, le prilagodite jih svojemu počutju in mesecu nosečnosti, v katerem ste. Če prej niste bili aktivni, potem vadite z  lahkotno hojo, manj intenzivnimi oblikami vadbe (joga, pilates) in telesa zdaj ne obremenjujte preveč.

 

6. Let z letalom

Povsem v redu je potovati z letalom do 36. tedna nosečnosti. Če pa imate rizično nosečnost, se temu le izogibajte zaradi možnih zapletov. V vsakem primeru, če potujete, se posvetujte z zdravnikom.

 

7. Pitje kave

Če se jutranji kavi težko odrečete, je dobra novica, da se vam ji tudi ni treba. Priporočljivo je, da kofein omejite na dve skodelici, ne pozabite pa tudi na druga živila, ki vsebujejo kofein, kot je čokolada.

 

8. Visoke pete med nosečnostjo

Pri tem velja previdnost, saj obstaja nevarnost padca ali resne poškodbe nog. Če menite, da ste pri hoji v petka sicer stabilne, boste v nosečnosti ugotovile, da ni več tako enostavno. Velikokrat se zgodi, da nosečnice izgubijo ravnotežje, ker postanejo bolj »nerodne«.

 

9. Mačka kot hišni ljubljenček

Mačke lahko prenašajo bolezen toksoplazmozo, ki jo povzroča redek parazit in je lahko nevarna. To ne pomeni, da se morate mačke znebiti, ampak naj nekdo drug očisti mačji peskovnik.

 

10. Začinjena hrana

Sprejemljivo je uživati začinjene jedi, če vam to ne povzroča neugodja, kot so zgaga, driska in plini.

 

11. Dvigovanje težkih bremen

Po mnenju strokovnjakov naj nosečnice ne dvigujejo več kot 2,5 kg. Če imate doma majhnega otroka ali se odpravljate po nakupih, bodite pozorni na obremenitev, saj vam lahko dvogovanje povzroči bolečine v hrbtu.

 

VIR: Yumama

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Rh negativna krvna skupina in nosečnost
V celotni nosečnosti je Rh negativni faktor edini od vseh krvnih skupin, ki povzroča težave. Rh-negativno materino telo ...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...
4
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
4



Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?