|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

15. obletnica delovanja varne hiše v Sloveniji

Ringaraja.net, 4.2.2013
Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja je s prireditvijo ter koncertom v Festivalni dvorani obeležilo 15 let delovanja prve nevladne varne hiše v Sloveniji, Zatočišča za ženske in otroke – žrtve nasilja.

image
/11


»Solidarnost in moč ženske vzajemnosti sta še vedno ključnega pomena. Na tem temelju so nastale ženske nevladne organizacije in ta temelj moramo ohraniti tudi v bodoče,« je ob obeležitvi 15. obletnice Zatočišča za ženske in otroke – žrtve nasilja povedala Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon. 

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja je v torek, 29. 1. 2013, s prireditvijo, ki jo je povezoval dramski igralec Jan Bučar ter koncertom v Festivalni dvorani v Ljubljani, ki so ga donirali legendarna glasbena ustvarjalka Tereza Kesovija s pianistom Milom Krilanovićem, Polonca Barič in Preloški muzikanti, obeležilo 15 let delovanja prve nevladne varne hiše v Sloveniji, Zatočišča za ženske in otroke – žrtve nasilja. 

Zatočišče je bilo ustanovljeno leta 1997, konec leta 2012 pa je Društvo SOS telefon z donacijama podjetij McDonald's in Šampionka obnovilo in na novo opremilo nekaj sob v objektu, ki je sicer last Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). MDDSZ, Mestna občina Ljubljana, FIHO in Občina Domžale v največji meri sofinancirajo Zatočišče za ženske in otroke – žrtve nasilja Društva SOS telefon. 

Zatočišče je varen prostor, kamor se lahko za določeno obdobje umaknejo ženske in njihovi otroci, ki doživljajo nasilje. Umik v varno hišo je zanje pogosto edina rešitev, ki jim pomaga pri ponovni vzpostavitvi osebnostne integritete in predstavlja možnost za nov začetek. V 15 letih je v Zatočišču Društva SOS telefon bivalo 387 žensk in 351 otrok, skupno 738 uporabnic in uporabnikov. Povprečna starost žensk je bila 36 let, dobre tri četrtine žensk pa se po odhodu iz zatočišča ni vrnilo v nasilje. 

Po podatkih mednarodne mreže WAVE vsak trenutek približno 20 milijonov od 230 milijonov žensk, ki živijo v Evropski uniji, doživlja nasilje. Po ocenah nevladnih organizacij nasilje nad ženskami prizadene najmanj 200.000 žensk in deklic v Sloveniji. Po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa imamo v Sloveniji v tem trenutku 14 varnih hiš za ženske in njihove otroke, ki delujejo na 17 različnih lokacijah in tri krizne centre. Programi se izvajajo v vseh slovenskih regijah, razen v Zasavju.

Ustanovitev prvega nevladnega zatočišča v Sloveniji je zgodba organizirane, nevladne pomoči žensk ženskam. Pomembna obletnica kaže na »dejstvo, da so ženske navkljub diskriminaciji, utišanosti, nevidnosti, nepismenosti, revščini, nasilju, celo ubojem njihovih tovarišic - bork za človekove pravice žensk, po vsem svetu pripravljene kljubovati ženskam sovražnim kulturnim in družbenim normam in vztrajno pomagati drugim ženskam in njihovim otrokom. In to dejstvo je osupljivo in veličastno. Je pokazatelj izjemnega osebnega poguma in družbene moči žensk. Zato bodimo odločne, enotne in solidarne, ko gre za naše temeljne človekove pravice, ustavne pravice, socialno državo, boj proti diskriminaciji ter nasilju nad ženskami in nasilju nad otroki. Ne dopustimo, da nam kdor koli v imenu takšne ali drugačne ideologije ali krize jemlje naše pravice. Ne dopustimo, da bi pravice postale miloščina dobrodelnih aktivnosti,« je še povedala Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
13
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
12
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
8
Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
5



Praktične priprave na veliko noč
Pred vrati je velika noč. Kaj je treba postoriti, preden napoči nedelja, ko bomo uživali v dobrotah in iskanju pirhov?
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?