|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 trikov: Kako si ukrasti čas zase ob dojenčku

Helena Primic, 1.12.2023
Kako dobro poskrbeti zase ob dojenčku? In to tudi ob takšnem, ki se ponoči večkrat prebuja, čez dan pa hoče biti ves čas v naročju? Preverite v članku.

image
Z otrokom v nosilki lahko opravite večino gospodinjskih opravil. (Freepik.com)
/11


Preden ženske postanemo mame imamo večinoma vse tisto romantično predstavo, kako bomo na porodniški tudi ob dojenčku uspele dobro poskrbeti tako za dojenčka kot zase in svoje novo družinsko gnezdece.

Pa seveda pride resničnost - ko nam je od neprespanih noči čisto vseeno, kako smo oblečene in kdaj smo si nazadnje umile lase, pojemo pa prvo reč, ki nam pride pod roke. Pospravljeno stanovanje in poporodna telovadba, pa kaj še!

Pa vendar se je temu stanju, s katerim nobena mama v resnici ni zadovoljna, možno izogniti. Za vas smo izbrskali pet trikov, ki vam bodo pomagali dobro poskrbeti zase tudi ob dojenčku. Tudi takšnem, ki se ponoči večkrat prebuja, čez dan pa hoče biti ves čas v naročju.


1. (Ne)mogoče tuširanje

Ste se tudi vi znašli v začaranem krogu, ko čakate, da dojenček zaspi, da lahko končno skočite pod tuš, kar je po navadi šele krepko po dvanajsti uri, ko vas zaskrbi, da vas partner ob prihodu iz službe ne bo ponovno našel v pižami?

Ker se dan po jutru pozna, spremenite to jutranjo rutino, zaradi katere dan po navadi mine v slabi volji in občutku, da vam prav nič ne gre od rok, saj nimate dovolj časa niti za tuš.

Zato ne čakajte na to, da dojenček zaspi, temveč ga ob vaši običajni jutranji uri za tuš, vzemite s sabo v kopalnico, ga položite v ležalnik, mu dajte kakšno igračko, morda vključite prijetno glasbo ali medtem, ko se tuširate (in tudi umijete lase!) dojenčku kaj zapojete. To, da imate dojenčka, še ne pomeni, da se morate odpovedati svoji jutranji rutini osvežitve, po kateri se boste ves dan počutili bolj motivirano. 


PREBERITE TUDI: 5 trikov za bolj sproščeno porodniško


2. Ne pozabite na mamino kakovostno prehrano

Ne le dojenček, tudi mama - še posebej, če doji - mora jesti kakovostno hrano. Zato pozabite na vse hitre in nezdrave prigrizke ter si vzemite čas za kakovosten zajtrk. Če imate dojenčka, ki želi biti ves čas v naročju, si obvezno omislite nosilko, s katero boste lahko skupaj z dojenčkom pripravljali tako zajtrke kot smutije in zdrava kosila.

Večji kot bo dojenček, bolj ga bo zanimalo, kaj pripravljate v kuhinji. Tako bo priprava obrokov vse bolj zabavna za dojenčka in vse lažja za vas. Če mu boste medtem glasno razlagali, kaj počnete in katero živilo držite v rokah, boste ubili več muh na en mah - poskrbeli za svoje zdravje in zdravje dojenega dojenčka, zabavali dojenčka, sebi priskrbeli sproščen čas v kuhinji in skrbeli za razvoj dojenčkovega govora.


3. Telovadite skupaj z dojenčkom

Čutite, da vaše telo potrebuje več gibanja, pa še radi bi se znebili poporodnih kilogramov. Toda čakanje na to, da dojenčka prevzame partner ali da otrok končno zaspi (vam pa po navadi ravno takrat ni do športanja!) je včasih tako dolgotrajno, da kar minejo dnevi, tedni in meseci, ne da bi prišli do svoje telovadbe. 

Konec izgovorov - od jutri naprej se telovadbe lotite skupaj z dojenčkom. To seveda ne bo tako intenzivna telovadba kot če bi telovadili sami, toda morda pa pri dvigovanju in držanju dojenčka vklopite tiste globoke mišice, za katere sploh ne veste, da jih imate. Telovadba z dojenčkom je vsekakor učinkovita, pa še z otrokom se bosta povezala na nov, drugačen način.

In ne pozabite: dojenček vsak dan raste in postaja vse težji, tako da bodo vaše "naravne uteži" kar same od sebe postajale težje in tako tudi vaši treningi zahtevnejši.


4. Nosilka naj postane vaša najboljša prijateljica!

Pospravljanje, obešanje perila, kuhanje, obisk trgovine, plačevanje položnic ... večino gospdinjskih opravil lahko opravljate z otrokom v nosilki. Otrok ne mara nosilke in imate občutek, da prav nič ne morete postoriti ob dojenčku? Poskusite z ležalnikom ali otroka položite na oblazinjena tla in ga obkrožite z igračkami. Za pol ure pride prav tudi tako imenovana lupinica, če je dojenček najbolj miren v avtomobilskem sedežu.

Ne glede na to, katera rešitev je prava za vašega dojenčka, se najprej rešite misli, da se ob dojenčku ne da nič pametnega postoriti in da vas pri vsakem opravilu moti. Ko ga boste sprejeli kot "nahrbtnik", ki ga ves čas nosite s sabo, in boste dojenčka tudi z besedami vključili v svoje opravke, vam bo dojenček prisluhnil in veliko bolj mirno sodeloval.

Svoje opravke "moram" zato spremenite v "morava" in se jih tako skupno tudi lotite.


PREBERITE TUDI: Kako se pogovarjati z dojenčkom?


5. Ne pozabite na čas za "samo jaz"!

Ob dojenčku se torej lahko stuširate in uredite, oba zdravo nahranite, pospravite in uredite vse, kar imate na svojem dnevnem načrtu, se odpravite v trgovino in v mesto na kavico ... Toda še vedno pa ne pozabite na tiste v prvem letu otrokovega življenja sicer bolj redke, pa zato še toliko bolj dragocene trenutke, ko si vzamete čas za "samo jaz"

Ti trenutki so seveda možni le, ko je na voljo druga odrasla oseba, ki lahko poskrbi za dojenčka, toda pogosto si mame kljub očetom in varuškam enostavno ne znamo vzeti takšnega časa. Zato upoštevajte naslednja pravila in bo to veliko lažje:

  • Najprej se znebite občutkov krivde, da ste slaba mama, ker imate željo nekaj ur preživeti brez dojenčka.
  • Čas za "samo jaz" si rezervirajte v družinskem urniku točno tako kot si rezervirate čas za zobozdravnika in obisk rojstnega dne.
  • Če je le možno, v teh trenutkih odidite od doma, sicer pa partnerja obvestite, da se boste vsake toliko zaklenili v spalnico ali kakšen drug prostor.
  • Ne pozabite, da šteje vsakih 15 minut. Tudi, če le za kratek čas obsedite v kopalnici ali si pripravite ekspresno kopel. Ali se uležete v travo ali visečo mrežo in opazujete oblake nad sabo. Povsem se prepustite tem dragocenim trenutkom, ko ste samo s sabo in vam ni treba skrbeti za dojenčka. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
58
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
13
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
6
Pomembna je komunikacija z dojenčkom, otro...
Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, zaposlena v razvojni amb...
4



Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?