|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenček ponoči ne spi

Uredništvo Ringaraja.net, 10.7.2018
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če hoče dojenček jesti vsaki dve uri tudi ponoči?

image
Kaj storiti, če hoče dojenček ponoči pogosto jesti? (F: freepik)
/11


Če vas dojenček po napornem dnevu vsako noč prebuja v kratkih intervalih zato, da bi jedel, ste prav gotovo vedno bolj utrujeni. Pri novorojenčku kratka razdobja spanja in budnosti zaradi lakote razumemo, po treh mesecih pa se pričnemo spraševati, ali bo sploh kdaj bolje in ali ne delamo česa narobe, da se nočna obdobja dojenčkovega spanja še niso podaljšala. Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Kako bi si lahko pomagali?


Prebujanje iz navade

Poglavitni vzrok, zakaj se dojenček ponoči zbudi, je hranjenje. Pri novorojenčkih in dojenčkih je nočno hranjenje seveda nujno potrebno. So pa tudi dojenčki, ki pri treh mesecih in že celo prej ne potrebujejo več nočnega obroka, toda večina dojenčkov, še zlasti tistih, ki so dojeni, potrebuje eden ali dva nočna obroka. Če pa se navada nočnega hranjenja nadaljuje še v peti in šesti mesec, potem se dojenček morda res pričenja zbujati iz navade, ne iz potrebe po hrani. Dojenčkov želodček ob nočnem prebujanju v resnici ni prazen, a dojenček čuti lakoto, enako kot odrasli, če smo vajeni jesti ob določeni uri. Če gre za en nočni obrok, potem je najbolje, da mu ugodite, če pa gre za tri ali štiri obroke na noč pri dojenčkovi starosti petih ali šestih mesecev, je čas, da število nočnih hranjenj postopno skrčite. To je zelo pomemben prvi korak k daljšemu nočnemu spanju. Ne pričakujte, da bo lahko. Ni pa nemogoče, saj so to storili že mnogi starši pred vami.


Zaspi med dojenjem?

Mnogo dojenčkov je zvečer že zelo utrujenih, pa zakinkajo v varnem in toplem naročju prej, preden se do sitega najedo. Če sumite, da tudi vaš dojenček zaspi, preden je njegovo želodček poln, ga dvignite in mu podrite kupček; to ga bo dovolj prebudilo, da bo še malo pojedel. Če je vaš otrok že malček, ga navadite na primerno velik in lahko prebavljiv večerni obrok.

Pomislite tudi, ali se dojenček dovolj nasiti čez dan. Morda pa potrebuje pogosta nočna hranjenja tudi zato, da nadomesti manjkajoče kalorije? Pomagate si lahko tako, da ga čez dan večkrat dojite in tako pospešite nastajanje mleka. Če je otrok hranjen z nadomestki, povečajte količine hrane. Nikar pa ga ne hranite vsaki dve uri, ker se lahko zgodi, da mu bo ta navada ostala in jo bo privzel tudi pri nočnem hranjenju.

 

imgKoliko spanja potrebujejo dojenčki?                               

 

Dojenček hoče ponoči jesti vsaki dve uri

Kaj storiti, če se zgodi, da dojenček hoče jesti vsaki dve uri tudi ponoči? Odvisno od otrokove starosti. Majceni dojenčki, stari dva ali tri mesece, še vedno veliko izbruhajo in so zato v resnici lačni zelo pogosto. Nikar jim ne odtegujete hrane, ki jo potrebujejo. Če pa gre za večjega dojenčka, potem skušajte postopno podaljševati čas med obroki. Kako? Ne odzovite se na prvi otrokov vzdih, saj je mogoče, da bo otrok sam spet zaspal. Če vzdihovanje preraste v jok, potem ga skušajte potolažiti tako, da ga ne dvignete. Primite ga za rokico, pobožajte ga, zamrmrajte uspavanko … Poskusite vztrajati razumno dolgo. Pri treh mesecih je ta čas petnajst minut. Če se ne bo pomiril, ga dvignite, stisnite k sebi, zibajte v naročju in mrmrajte uspavanko. Takšno uspavanje bo šlo bolje od rok očkom kot mamicam, saj očki ne dišijo po mleku, po hrani. Nikar pa ne prižigajte luči, ne govorite glasno niti ne počnite česa drugega, kar bi dojenčka do konca zbudilo.

 

Ne bo lahko, ampak vztrajajte

Če vam nikakor ne uspe, da bi znova zaspal brez hranjenja, ga seveda nahranite. To ni neuspeh, saj je v času, ko ste ga skušali umiriti, gotovo že minilo pol ure in tako ste že podaljšali čas med obroki. Ne pričakujte pa, da bo takšno podaljševanje za vas lahko. Mnoge mamice povedo, da jim je zaradi otrokovega joka stopil pot na čelo, razbijalo srce in iz prsi teklo mleko, pa čeprav se je z umirjanjem trudil očka v sosednji sobi. Naj vas opogumlja misel, da bo morda otrok v naslednjih tednih le dosegel nov časovni razmak med hranjenji. Vaš cilj pa naj bo postopno podaljševanje vmesnega časa vse dotlej, dokler ne bo dojenček pri petih ali šestih mesecih potreboval le še eno nočno hranjenje.


Nahranite ga, preden ležete v posteljo

Skušajte dojenčka navaditi na nočni obrok ob uri, preden vi sami ležete k počitku. Morda vam uspe, da se naje za naslednjih šest ali celo osem ur. Seveda pa so dojenčki, ki jih skoraj ni mogoče prebuditi toliko, da bi se dovolj najedli. Toda že če popijejo samo malo, bo to morda zadostovalo še za dve ali tri ure spanja več. Naj opozorimo, da ima po izkušnjah nekaterih staršev takšno prebujanje lahko tudi negativne posledice: dojenček se zbudi še enkrat več, kot bi se običajno, pa še težje ga je ponovno uspavati. Če opazite kaj takega, potem seveda prenehajte s prebujanjem.

 

imgO spanju in uspavanju dojenčkov in otrok                      


Manj hrane ponoči?

Ko pa bo dojenček star pet ali šest mesecev, lahko pričnete postopno zmanjševati količine hrane, ki jo otrok zaužije ob nezaželenih nočnih obrokih; recimo, ob polnoči in ob štirih zjutraj. En obrok na noč, recimo ob dveh ponoči, naj bi namreč zadostoval za 5-6 mesečnega dojenčka, ki je primerno razvit. Toda preden to storite, vprašajte za mnenje otrokovega zdravnika, saj bi se lahko zgodilo, da mu odvzemate hrano, ki jo še nujno potrebuje. Zmanjševanje nezaželenih nočnih obrokov je lažje za tiste, ki ne dojijo; pač napolnijo stekleničko za eno črtico manj ali pa dodajo malo več vode. Namen zmanjševanja hranljivosti nočnih obrokov je, da bi dojenček presodil, da tisto malo, kar dobi, ni vredno prebujanja, oziroma, da bi njegov želodček opustil navado občutka lakote.

Žal pa ta način pri večini otrok ni uspešen, saj se otroci zbujajo tudi samo zato, da bi dobili stekleničko, polno vode. Če se pri vas zgodi tako, to kljub vsemu ni popoln neuspeh, saj vam je uspelo razbiti začarani krog občutka nočne lakote.


Večji edini nočni obrok

Hkrati z zmanjševanjem hranljivosti nezaželenih nočnih obrokov povečujte količino hrane, ki jo ponudite ob poslej edinem nočnem obroku, tistem, ki se bo najverjetneje vlekel še kar nekaj časa. Če, na primer, otroka hranite ob polnoči, ob dveh in ob štirih (ob šestih pa že vstanete), naj bo nasitni obrok tisti ob dveh.

Kaj pa, če še dojite? Potem poskusite otroka nahraniti v vmesnih obrokih z vodo ali z iztisnjenim materinim mlekom, po žlički ali po steklenički. Pri tem bo imel očka več uspeha kot mamica.


Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
15
Zimski spisek stvari za novorojenčka
Oprema, ki jo potrebujete za dojenčka pozimi, se vsaj malo razlikuje od tiste poleti.
11
Kako izbrati otrokovi starosti primerno ig...
Kupujte igrače, ki so primerne otrokovi starosti! Preveč enostavnih igrač se otrok hitro naveliča, preveč zahtevne pa mu...
7
Imam PMS!
Volčja lakota, utrujenost, napihnjen trebuh, občutljive prsi, razdražljivost, manjša spolna želja, motnje spomina, zmede...
5


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Sanje vsakega starša: otrok se zaigra sam!
Otrok potrebuje čas za samostojno igro in prava igrača, ki je premišljeno izdelana (in potem tudi premišljeno izbrana s ...
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodiš med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razis...
Kupovanje hrane
Michonne RR

Kje kupite večino hrane?