|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 znakov, da otrok ni pripravljen na sorojenca

Uredništvo Ringaraja.net, 7.11.2022
Svojega urnika načrtovanja družine ne moremo popolnoma prilagoditi navideznim malčkovim kapricam, vendar je vredno ugotoviti, kakšno je stališče otroka glede te zamisli, preden pride naslednji otrok. Kateri so znaki, da otrok še ni pripravljen?

image
Z drugimi beseČe vam vaša intuicija pove, da bi vašemu otroku res lahko koristilo nekaj dodatnega časa, bi bilo morda vredno ponovno razmisliti o tem, da z naslednjim otrokom še malce počakate. (Freepik.com)
/11


Starši pogosto mislimo, da je sorojenec največje darilo za otroka. Predvsem, ko je otrok starejši od treh let in mislimo, da dobro razume, kaj ga čaka, ko bo dobil bratca ali sestrico ter pričakujemo, da ga/jo bo dobro sprejel. Ampak, kot pravijo strokovnjaki, starost ni tako pomembna za to, kako se bo otrok odzval na novega družinskega članka, temveč je pomembnejša stopnja pripravljenosti na brata ali sestro. Kateri so torej znaki, po mnenju strokovnjakov, ki kažejo na to, da vaš otrok ni pripravljen na sorojenca?


Odločitev za povečanje družine bi morala temeljiti na družinski stabilnosti v trenutni situaciji

Seveda, svojega urnika načrtovanja družine ne moremo popolnoma prilagoditi navideznim malčkovim kapricam, vendar je vredno ugotoviti, kakšno je stališče otroka glede te zamisli, preden pride naslednji otrok. Tudi če ne boste odložili nosečnosti, boste vsaj lahko delali na tem, da boste svojega starejšega otroka pripravili na prihajajoče spremembe.


"Odločitev za več otrok bi morala resnično temeljiti na stabilnosti in sreči trenutne situacije v družini," je za Romper povedal dr. Alex Dimitriu, MD, kalifornijski psihiater. "Če so vsi srečni, se učijo in dobro sodelujejo, potem je to resnično odločitev, osredotočena na željo po tem. Po drugi strani pa, če težave že obstajajo, je dobro o tem bolje razmisliti."

Dr. Dimitriu uporablja "plezalno analogijo", da ponazori svoje stališče in pojasnjuje, da se plezalci učijo najti tri stične točke, preden se premaknejo na novo točko. "V idealnem primeru bi morala obstajati v družini stabilnost, preden se lotimo česa novega, vključno z več otroki," pojasnjuje. Ta stabilnost je zakoreninjena v zdravju in dobrem počutju starejšega otroka, zato je pomembno zagotoviti, da so njegove čustvene potrebe izpolnjene, preden povečate svojo družino. Če pogledamo njegovo vedenje in namige o tem, kako se počuti, je odličen začetek.


PREBERITE TUDI: Znanost dokazuje: Dobro je imeti sestro

 

Pet znakov, ki kažejo, da otrok še ni pripravljen na sorojenca

Po menju strokovnjakov je teh pet znakov tistih, ki nakazujejo, da morate o naslednjem otroku še malce razmisliti. 


1. Še vedno spi v vaši postelji

Če ste spali skupaj s svojim prvim dojenčkom (namerno ali nenamerno) in še ni zapustil vaše postelje, vam bo zelo verjetno vključevanje naslednjega dojenčka v spalno enačbo delalo preglavice. Prav gotovo ne želite čakati, da pride mlajši bratec ali sestrica, da "vržete" svojega drugega otroka iz postelje, razen če se želite ukvarjati z leti zamer zaradi premestitve. Najbolje je, da težavo z "veliko otroško posteljo" rešite precej pred prihodom novega člana družine.


2. Še vedno se dojita

Razen če vam je zamisel o tandemskem dojenju privlačna (kar je seveda povsem v redu, a vsekakor ne za vsakogar), je v vašem interesu, da svojega starejšega otroka odstavite, preden ponovno zanosite, če je to mogoče. V nasprotnem primeru se bo vaš otrok morda še spomnil dojenja in kadar koli boste dojili otroka, bo čutil: 'Hej, to je moje!'


3. Ne razume, da se z dojenčkom kar nekaj časa še ne bo mogel igrati

Včasih so lahko starši delno krivi za to nerazumevanje. Čeprav je povsem razumljivo, da vas lahko malce zanese, ko se s starejšim otrokom pogovarjate o novorojenčku, vam bo kasneje žal (na primer takrat, ko boste morali že milijonič pojasnjevati, da so dojenčki premjhni za Lego kocke, tobogan ali sladoledne lučke). Poskrbite, da boste ustvarili čim bolj realistično sliko o dojenčku, priporoča dr. Mandi Silverman, klinična psihologinja na Inštitutu za otroški um. »Dojenčki ne morejo narediti nič sami. Sami se ne morejo nahraniti, potrebujejo nekoga, da jim zamenja plenice. Morda bodo ponoči budni. Jokajo. in to glasno. Lahko je nadležno,« je razlaga, ki jo priporoča dr. Silverman. Obenem otroka pomirite: še vedno boste lahko skrbeli zanj in za dojenčka hkrati; otroka boste ponoči umirili, da bodo lahko vsi spali itd.


PREBERITE TUDI: Prepiri med sorojenci

 

4. Ni navajen preživljati časa brez vas

Če vaš otrok še nikoli ni preživel noči stran od vas (prenočil pri babici itd.), ne čakajte, da boste v bolnišnici med porodom, da poskusite to daljšo ločitev. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da to ne bo veliko pripomoglo k vzljubljenosti novorojenega otroka pri njegovem starejšem bratu ali sestrici. 


5. Jasno pove, da noče bratca ali sestrice

Kot že omenjeno, ni nujno, da začnete nazaj z zaščito, ker vaš malček neprestano govori, da noče sorojenca ... vendar je pomembno, da ga poslušate. »Vedno je bistveno, da se otrok počuti slišanega in spoštovanega,« pravi dr. Dimitriu. "Vendar ob predpostavki, da gre vse dobro, triletnik morda ne bo mogel v celoti ceniti vseživljenjskih prednosti in slabosti življenja z bratom in sestro."

Z drugimi besedami, obstaja razlog, zakaj ne dovolimo, da triletniki odločajo. Kljub temu, če vam vaša intuicija pove, da bi vašemu otroku res lahko koristilo nekaj dodatnega časa, bi bilo morda vredno ponovno razmisliti o časovnici.


Kakor koli že, tudi sprva nejevoljni otroci sčasoma sprejmejo svoje mlajše brate in sestre. (Vsaj večino časa.)


VIR: Romper.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
18
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
8
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
8



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?