|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

6 decembrskih idej za ustvarjanje

Barbara Špacapan, 4.12.2023
Čarobni december je najbolj bogat z ustvarjalnimi idejami. Nekateri ste jelko že okrasili, na vrsti pa je tudi peka piškotov, okrasitev okolice, doma in darilc ter seveda obvezno izdelovanje novoletnih voščilnic.

image
Slika 1: Božični venček iz papirja (Barbara Špacapan)
/61


Saj veste, da najdete vse polno ustvarjalnih idej na portalu www.ustvarjajmo.si, kje boste našli tako ideje za polepšanje mize ter novoletne voščilnice kot tudi za pripravo jedi – vse v božičnem vzdušju in seveda za kvalitetno preživljanje časa z otroki.

 

Venček iz papirja (slika 1)

Letos lahko naredimo božični venček iz papirja. Potrebujemo:

- velik list papirja zelene barve (lahko tudi bolj trdega),

- rdeč kolaž papir,

- škarje,

- lepilo oz. lepilni trak,

- ravnilo in svinčnik.

Najprej zelen papir prepognemo na polovico tako, da bo krajša stranica dolga 10 cm; prepognemo ga tako, da je zelena barva znotraj. S svinčnikom potegnemo črto čez dolgo stranico na višini 8 cm od prepognjenega roba ter po tej črti naredimo oznake na vsak 1 cm. Prav tako na vsakem 1 cm naredimo oznake na daljši stranici, kjer je prepognjen rob (natančnejše slike o postopku najdete na portalu www.ustvarjajmo.si). Nato te oznake povežemo s črtami in jih izrežemo. List nato obrnemo okoli in tisti dve stranici, ki nista porezani z zarezami, zlepimo z lepilnim trakom skupaj, da dobimo tulec. Oba konca tulca povežemo skupaj in zalepimo v venček. Iz rdečega kolaž papirja izrežemo majhne rdeče krogce in jih poljubno polepimo na venček (to so »okraski«). Na koncu iz rdečega kolaž papirja izrežemo še rdečo pentljo in jo prilepimo na venček.


Jelenček z liziko (slika 2)

Jelenček z liziko, ki ga izdelamo sami, je lahko super darilo za praznike. Potrebujemo:

- zelen kolaž papir,

- črn flomaster,

- škarje,

- lepilo in seveda

- liziko.

List zelenega kolaž papirja prepognemo na polovico ter na eni strani narišemo jelenčka kot kaže slika. Le-tega izrežemo ter s tem dobimo dva jelenčka. Jelenčku narišemo oči in usta, za nosek pa izrežemo odprtino v velikosti lizike. Liziko nato potisnemo na sredino med obe strani in tako dobimo nosek! Na koncu z lepilom zlepimo obe strani in naš jelenček je gotov. Krasna ideja za darilo!

 

Pisana jelka (slika 3)

Iz tulca toaletnega papirja lahko naredimo pisano jelko. Potrebujemo:

- tulec toaletnega papirja

- trši zelen papir ter

- kolaž papir rumene, rdeče, modre, itd. barve

- škarje in lepilo ter

- rjavo tempera barvo ter čopič.

Najprej tulec toaletnega papirja pobarvamo z rjavo tempera barvo in počakamo, da se posuši. Iz zelenega papirja izrežemo jelko, iz drugih barvnih papirjev pa majhne krogce. Le-te polepimo po jelki, da dobimo »okraske«. Na zgornji strani tulca naredimo dve majhni zarezici in vanju zapičimo jelko. Na koncu s flomastrom na tulec narišemo oči, usta in nosek (oči lahko tudi izrežemo iz papirja ali pa uporabimo gibljive oči). Če želimo, lahko na vrh jelke prilepimo še zvezdo, ki smo jo izrezali iz kolaž papirja poljubne barve.


Kako prikupni so Olafi! (slika 4)

Potrebujemo:

- toaletni tulec,

- tanke drevesne vejice,

- bel papir,

- gibljive oči,

- škarje, lepilo (in lepilni trak),

- črn flomaster ter

- puhasto oranžno kroglico (ali oranžno upogljivo kosmato žico).

Toaletni tulec najprej oblepimo z belim papirjem. Nato narišemo usta, obrvi, gumbke, prilepimo gibljive oči ter nosek (verjetno bomo zanj potrebovali močnejše lepilo – tisto iz pištole). Na koncu naredimo ob strani še luknjice, vanje vstavimo vejice (roke) ter na vrhu z notranje strani prilepimo še tri krajše vejice, da dobimo lase. 

 

Doma narejeni okraski za jelko (slika 5)

Naredimo še nekaj okraskov za novoletno jelko! Za spiralno smrekico potrebujemo:

- zelen in rumen kolaž papir,

- škarje,

- flomastre,

- tempera barve,

- manjše perlice, svetlikajoče barve itd.,

- sukanec ali kakšen drugačen tanjši trak ter

- lepilni trak.

Najprej iz zelenega kolaž papirja izrežemo spiralo. Spiralo poljubno okrasimo s tempera barvami, flomastri itd. Iz rumenega kolaž papirja izrežemo majhno zvezdico. Na sredino spirale z lepilnim trakom prilepimo sukanec oz. trak in nanj rumeno zvezdico, da bo na vrhu spirale. Tako narejeno smrekico obesimo na jelko ali obesimo s stropa otroške sobice.

 

Ideja za novoletno voščilnico (slika 6)

Na koncu pa še ideja za novoletno voščilnico. Potrebujemo:

- voščilnico (zeleno) oziroma prepognjen trši list,

- rdeč kolaž papir,

- škarje,

- lepilo,

- gibljive oči,

- prstne (ali tempera) barve: bela, roza in rdeča ter

- črn flomaster.

Najprej z belimi prstnimi barvami na sredino voščilnice odtisnemo otroško dlan, obrnjeno navzdol. Prilepimo oči ter z ostalimi prstnimi barvami narišemo nos (rdeča) in lička (roza) - lahko tudi izrežemo iz kolaž papirja. S črnim flomastrom narišemo usta in iz rdečega kolaž papirja izrežemo kapico ter jo prilepimo na voščilnico nad obrazom. Z belo prstno barvo okrasimo kapico do konca in počakamo, da se vse skupaj posuši. Božiček iz odtisa otroške dlani je gotov!

 

Še več idej za ustvarjanje ter natančnejša navodila za zgoraj opisane ideje najdete na ustvarjalnem portalu za otroke www.ustvarjajmo.si. 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
112
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
28
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
18
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
15



Ustvarjalne ideje: Čestitka in darilo za m...
photo
Očki, dedki, strici. Bodite ustvarjalni skupaj z otroki in ustvarite unikatno čestitko ali darilce za dan žena ali mater...
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?