|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

8 preprostih načinov, kako svojim otrokom vzbuditi ljubezen do branja

Uredništvo Ringaraja.net, 8.9.2022
Če svojim otrokom vlijete ljubezen do branja, ste jim podarili neprecenljivo darilo - sanje, domišljijo, pobeg in povezanost. Takole izgleda v naši družini.

image
Otrokom berite naglas, dokler lahko. (Freepik.com)
/11


Vsak večer porabimo eno uro za branje

Vsak večer se celotna družina za kakšno uro zbere v dnevni sobi. Obstaja samo eno pravilo: velja za mene in moža - delo je prepovedano. Brez telefona. Brez računalnika. Dekleta lahko v teh urah dokončajo domačo nalogo, večinoma pa samo v tišini beremo knjige, v katerih uživamo. Z možem sva spoznala, da je to nekaj, kar potrebujeva sama, da zavestno dobiva malo miru čez dan z izklopljenimi telefoni. In potem sva opazila, da dekleta vzamejo svoje knjige in se zelo veselijo tega časa, ki ga preživimo skupaj v branju. Zelo hitro je za nas postal najpomembnejši del dneva in trud, ki smo si ga vzeli za sproščeno skupno branje, ter prepričanje, da je res dovolj časa, da se izklopimo od službe in vsakodnevnega vrveža - nam je obrnilo življenje. Velika prednost je tudi v tem, da dajeva dekletom zgled, da imajo vedno čas za branje iz ljubezni. Če niste vedeli, ima branje neverjetno blagodejen učinek na zdravje.


Otrokom dovoliva, da berejo, kar želijo

Trudim se, da svojim otrokom ne zapovem, kaj bodo brali - in to je posledica mojih otroških izkušenj, pa tudi moža. Popolnoma sem se zaljubila v branje, ko sem bil stara 8 ali 9 let, ker mi je bila neka zbirka zelo všeč.

To niso bile knjige, ki bi jih moji starši izbrali zame pri teh letih, vendar so mi dali svobodo pri izbiri zase. In prav v tistih trenutkih, ko otroci berejo, kar jim je všeč - tako nastane vseživljenjski ljubitelj knjig. Moj mož ima drugačno, a enako močno zgodbo. Ker je kot otrok imel težave pri branju, ga knjige sploh niso privlačile, zato so mu starši dali športne strani iz časopisov. Oboževal jih je! Vsak dan je bral športne strani in tako postal navdušen bralec! In zato pravim, naj berejo, omejitev ni.


PREBERITE TUDI: Da bodo otroci radi brali


Poskušamo ohraniti tradicijo branja pred spanjem

Otrokom berite na glas, dokler lahko. Najstarejša hči je stara skoraj 9 let in zgodbe še vedno beremo na glas skoraj vsak večer in upam, da bo tako tudi naslednjih nekaj let. Moji otroci se še vedno radi objemajo in poslušajo zgodbe - in mislim, da je pravi čas, da jima predstaviva zgodbe, ki so nama bile tako všeč. Poleg tega tradicija skupnega branja na glas, tudi v tistem pred-adolescenčnem obdobju, odpira nove teme za pogovor z najinimi otroki. To so popolni trenutki, ki jih je težko prerasti - preprosto so čarobni. Obstaja veliko odličnih knjig, ki jih lahko družine preberejo skupaj.


Čas, ki ga namenimo sebi, spremenimo v čas, namenjen branju

Moja najmlajša hči hrepeni, da bi vsak dan preživela nekaj časa sama. To imenuje "sama v miru" in potrebo po tem je pokazala, ko je bila stara 2 ali 3 leta. Sicer je zelo družabna, a vseeno za nekaj trenutkov vsak dan - včasih 5 včasih 20 minut - se odkrade v sobo in čas v miru preživi sama s sabo. V tem času počne vse mogoče stvari - igra se z igračami, izmišlja zgodbe, leži na postelji in gleda v strop - kar ji ustreza trenutnemu razpoloženju. Ko sem jo gledala, kako je potrebovala te trenutke miru, sem spoznala, da vsi potrebujemo malo miru in tišine. To je trenutek, da se zberemo, najdemo mir in uživamo v tišini. Vsak dan prinaša vedno več obveznosti, več naglice in s tem ves hrup. Vendar smo v zadnjih nekaj letih te osvežujoče trenutke našli v tišini. Nepredvidena prednost je bila, da smo odprli prostor za branje. Ko so moji otroci začeli kazati potrebo po trenutkih počitka, so našli tudi način, kako razširiti zanimanje za zgodbe in domišljijo.


Skupaj si izmišljamo zgodbe

Moja sestra je 9 let starejša od mene in ko sva bili majhni, si je pogosto izmišljala zgodbe, ki mi jih je pripovedovala pred spanjem. Te zgodbe so bile v celoti plod njene domišljije in, ko jih je govorila, sem lahko vključila tudi svoje ideje. Skupaj sva sestavile zgodbo, katere konec do zadnjega ni bil znan. Zelo sva se zabavali pri izmišljanju teh zgodb in še danes se jih spominjam. To tradicijo poskušam ohraniti tudi pri svojih hčerah - izmišljava si različne zgodbe, ki jim dodajajo svoje zaplete in zasuke. Ta pripovedna potepanja nam pomagajo spodbuditi našo ustvarjalnost in spodbuditi domišljijo. In ravno takrat se zaljubimo v zgodbo in njene junake, ko lahko vstopimo v svet zgodbe zahvaljujoč izključno svoji domišljiji. To je eden od načinov za začetek ustvarjalnosti, da bi imeli čim bolj bogato domišljijo in bili bolj iznajdljivi.


PREBERITE TUDI: Sin, nisem naredila domače naloge namesto tebe


Dobesedno ustvarjamo lastne knjige

Pred časom je bila moja najmlajša hči izjemno izbirčna glede hrane. Nič ni pomagalo. Prijatelj mi je predlagal, naj jo peljem v kuhinjo, da skupaj kuhava, in čarovnija se je zgodila! V trenutku, ko je začutila, da je tudi sama sodelovala pri pripravi obrokov, je z velikim veseljem hitela jesti! Bila je ponosna, ker je sodelovala pri pripravi in ??je jed želela poskusiti. Glede na to izkušnjo sem mislila, da bi kaj podobnega lahko uporabila tudi pri branju.

Medtem ko so se dekleta še učila brati, smo začeli pisati zgodbe, ki smo jih spremenili v knjige - zgibali smo strani, šivali platnice. Ustvarjali so knjige. To je pomenilo, da so pisatelji! To jim je odprlo svet knjig na povsem nov način. Ugotovili so, da bi lahko ustvarijo resnično knjigo, podobno tistim, ki jih imajo na svojih policah, zato knjige postal nekaj, kar jim blizu.


Nismo vzvišeni

Poskrbite, da navdušenje vaših bralcev nikoli ne popusti! Vrnite se k knjigam, ki so jih imeli radi, ko so bili zelo mladi, izberite knjige s šalami ali neumnimi otroškimi zgodbami. Spreminjanje glasu, spremenite naglasi, da spravite črke do življenja, kolikor je to mogoče. Ko berete na glas, ko vaši otroci pokukajo čez vašo ramo, naredite nekaj norih odstopov. Branje je kot igra. Sprošča. Branje je zabavna rekreacija. In bolj ko jim bomo pričarali tisto igro in zabavo, značilno za branje, bolj se bodo trudili negovati tak način opazovanja in sami iskati čas in prostor za branje. Obstaja veliko načinov, kako lahko branje naredite zabavno.

 

PREBERITE TUDI: Skupno branje pomembno krepi družinske odnose


Ne bodite togi

Ne obremenjujte se. Ta zadnji nasvet pride iz moje lastne osebnosti in vseh tistih primerov, ko sem hotela delati karkoli, razen prebrati neko knjigo. Tu se moja obveznost branja vsakič spotakne - sem član literarnega kluba in v trenutku, ko se dogovorimo, katero knjigo bomo prebrali naslednji mesec, si najprej želim odstopiti in prebrati drugo knjigo! To je tako neumna reakcija, vendar vem, da v tistem trenutku pokažem upor proti ideji, da nekdo določa, kaj naj naredim. Če imam občutek, da je to neke vrste domače naloge, protestiram, in vem, da bodo moji otroci storijo enako. Zato se trudim, da bi bilo vse sproščeno, zabavno in če ugotovim, da ta dan ne bomo brali 20 minut, spustim. Nekoč je Walt Whitman dejal: "Bili smo skupaj. Vse ostalo sem pozabil. "


VIR: Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
19
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
12
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6



Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?