|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Akutni bronhiolitis in druge virusne okužbe dihal

Helena Mlakar, 22.12.2011
V zimskih mesecih je večja verjetnost, da zlasti otroci v starostni skupini od enega do treh let zbolijo za virusnimi okužbami dihal.

image
Dojenčki težje prebolijo pljučnico.
/11


Pediatri s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter iz Službe za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana opozarjajo na najpogostejše virusne okužbe dihal pri otrocih. Najpogostejše so okužbe zgornjih dihal (prehladi): izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperatura. Težave običajno izzvenijo po nekaj dneh.


Gripa običajno poteka s težjo klinično sliko. Telesna temperatura je po navadi močno povišana, poleg prehladnih znakov so lahko prisotne še bolečine v mišicah in sklepih.

 

V jesensko-zimskih mesecih so pogoste tudi črevesne okužbe, ki jih najpogosteje povzroča rotavirus. Pojavljata se bruhanje in driska, zaradi česar je zlasti pri mlajših otrocih povečana nevarnost dehidracije, zato moramo otrokom ponujati pogosto male količine tekočine. Potrebna je poostrena higiena, kot je prezračevanje, razkuževanje rok, igrač … Priporočljivo je cepljenje otrok do tretjega leta s cepivom proti rotavirusu.

 

Zdravljene virusnih okužba dihal

Virusne okužbe dihal zdravimo simptomatsko. Skrbimo za zadosten vnos tekočine, čistimo nos s fiziološko raztopino, znižujemo povišano telesno temperaturo in predvsem opazujemo otrokovo dihanje. Antibiotiki pri zdravljenju virusnih okužb dihal niso učinkoviti, razen izjemoma, ko pride do dodatne bakterijske okužbe.

 

Bronhiolitis oziroma pljučnica

Virusna okužba se iz zgornjih lahko prenese v spodnja dihala. Pride do bronhiolitisa ali pljučnice. Pomembno je, da ti dve bolezni pravočasno prepoznamo in obiščemo zdravnika. Ta bo glede na otrokovo klinično stanje in druge pokazatelje teže okužbe (odstotek zasičenosti hemoglobina s kiskom, načina in hitrosti dihanja ter ocene hidracije) ocenil, ali otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje. Če pa bo otrok iz ambulante odšel domov, bo dal zdravnik staršem natančna navodila, kdaj se je potrebno ponovno oglasiti na kontrolni pregled in kateri so tisti simptomi in znaki, ki zahtevajo takojšnji ponovni pregled pri zdravniku, če je potrebno, tudi v dežurni službi.

Še posebej moramo biti previdni pri otrocih, pri katerih lahko okužbe dihal potekajo v težji obliki. To so prezgodaj rojeni otroci, otroci z bronhopulmonalno displazijo, drugimi kroničnimi boleznimi pljuč, nekaterimi boleznimi srca, imunskimi pomanjkljivostmi ter dojenčki, zlasti tisti, ki so mlajši od treh mesecev.

 

Pozor pri dojenčkih 

Dojenčki še nimajo dobro razvite obrambe proti virusnim okužbam, oziroma prva okužba pri njih praviloma poteka v težji obliki. Zaradi tega je zelo pomembno, da v družinah z dojenčki starejšega sorojenca v času virusnih okužb začasno izpišejo iz vrtca, saj lahko prenese okužbo na mlajšega bratca ali sestrico, tudi če sam nima vidne okužbe dihal. Starejši otroci lahko okužbe dihal prebolijo v bistveno blažji obliki kot dojenčki. Močno odsvetujemo tudi, da z dojenčki obiskujete nakupovalna središča in druge kraje, kjer se zadržuje veliko ljudi.

 

Najpomembnejša je preventiva

Če zbolimo sami, ostanimo doma, dokler ne minejo znaki okužbe. Tako bomo zmanjšali prenos okužbe na sodelavce in druge ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Pomembno je tudi pravočasno cepljenje proti gripi.

Zelo pomembna v preprečevanju različnih respiratornih okužb je preventiva. Zato je pomembna pravilna, uravnotežena in vitaminsko bogata prehrana. Poostriti je potrebno tudi osebno higieno in higieno prostorov.

 

Če imate vprašanje, ga lahko Ringarajinim strokovnjakom pediatrom zastavite TUKAJ.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
23
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
16
Kje starši grešimo, ko gre za gibalni razv...
Ste otroka posedli vi, ali se je usedel sam? Kaj pa hoja - ste bili pri otrokovem 1. letu že čisto nemirni, ker še ni sa...
5
Zaprtje pri dojenčku in otroku
Ker ležeči položaj ni naravni položaj za izločanje, se dojenčki ure in ure trudijo, da bi v celoti izločili pline in bla...
4



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Popek potrebuje posebno nego
Popkovnico, ki povezuje plod s posteljico, po porodu spnejo in prerežejo. Tako izgine fizična vez med materjo in otročič...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?