|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali lahko zanosim med menstruacijo?

Helena Primic, 25.8.2023
Če ste imeli nezaščiten spolni odnos med ali takoj po menstruaciji in bo vaša ovulacija nastopila čez pet dni, lahko zanosite. Toda, ali spermiji res lahko preživijo v menstrualni krvi?

image
Za to, ali boste med menstruacijo ali tik po menstruaciji zanosili ali ne, je ključno, da veste, kdaj ovulirate. (Freepik.com)
/11


"Če imaš menstruacijo, zagotovo ne moreš zanositi."

"Sperma lahko preživi tudi v menstrualni krvi, tako da z lahkoto zanosiš tudi med mesečnim perilom."

Kaj je res in kaj ne?

Okrog tega, ali ženska lahko zanosi med menstruacijo, obstajajo številni miti, zato preverimo, kaj o tem pravi znanost.

 

Spoznajte svoj mesečni cikel

Če želite zanositi ali zanositev preprečiti, je prvi korak, da najprej spoznate svoj mesečni cikel. Vsaka ženska ima namreč nekoliko drugačnega, zato tudi odgovor na naslovno vprašanje ne more biti za vsako enak.

Za začetek preverimo faze ženskega mesečnega cikla:

1) Prvi dan menstruacije: je prvi dan, ko nastopi menstruacija.

2) Menstruacija: večina žensk krvavi približno pet dni, sicer pa lahko mesečna krvavitev traja od dveh do sedem dni.

3) Okno plodnosti: čas, ko ženska lahko zanosi - pet dni pred ovulacijo in en dan oziroma 24 ur po ovulaciji.  

4) Ovulacija: nastopi takrat, ko se sprosti jajčece in to najpogosteje okrog 14. dneva ciklusa (če cikel traja 28 dni).

5) Lutealna faza: ko se zaključi okno plodnosti, nastopi lutealna faza, v kateri se telo pripravlja na podporo nosečnosti ali pripravo na naslednjo menstruacijo.

Če vaš menstrualni cikel traja 28 dni, to pomeni, da lutealna faza traja približno 14 dni, 28. dan ciklusa pa je zadnji dan lutealne faze, ki mu sledi prvi dan menstruacije.

Toda, kaj pa če cikel traja dlje ali krajši čas? Ali če menstruacija traja več kot pet dni?

 

PREBERITE TUDI: Središče ženskega cikla je ovulacija, ne menstruacija

 

Spermiji v ženski preživijo do pet dni

Glede na to, da ima vsaka ženska nekoliko drugačen menstrualni ciklus, se lahko zgodi, da zanosite, če imate nezaščiten spolni odnos med menstruacijo ali celo takoj po menstruaciji.

Kot smo videli, okno plodnosti nastopi takoj po zadnjem dnevu menstruacije, poleg tega pa imajo nekatere ženske daljše menstruacije, zato je tudi ovulacija bliže zadnjemu dnevu menstruacije.

Spermiji lahko namreč v ženskem reproduktivnem sistemu preživijo tudi do pet dni!

Teoretično to pomeni, da četudi ste v enem menstrualnem ciklu imeli nezaščiten spolni odnos le enkrat in bo vaša ovulacija nastopila čez pet dni, lahko zanosite.

In ne pozabite: Tudi sproščeno jajčece odmre šele en dan po sprostivi iz jajčnika!


Lahko spermiji preživijo v menstrualni krvi?

Spermiji lahko preživijo v ženskem reproduktivnem sistemu do pet dni in to neodvisno od tega, ali ženska krvavi ali ne. Menstrualna kri namreč ne more preprečiti spermijem, da bi pripotovali do jajčeca in ga oplodili.

 

Več možnosti za zanositev, če je vaš ciklus krajši

Za to, ali boste med menstruacijo ali tik po menstruaciji zanosili, je torej ključno, da veste, kdaj ovulirate.

Če so vaše menstruacije redne, ovulacija vsak mesec nastopi ob zelo podobnem času oziroma na enak dan ciklusa. Pri tem ne pozabite, da če je vaš ciklus krajši, bo tudi ovulacija nastopila prej po menstruaciji in je zato večja verjetnost, da zanosite med menstruacijo.

Znanost pravi, da je ta verjetnost med enim in šestim odstotkom, če imate nezaščiten odnos med menstruacijo. Toda, če želite ali ne želite zanositi, je v resnici pomemben vsak promil možnosti.

V vsakem primeru so možnosti, da bi zanosili med menstruaicjo najnižje na prvi dan menstruacije (ko je možnost za zanositev tako rekoč nemogoča), medtem ko se v zadnjih dneh že lahko zgodi, da boste zanosili, četudi še vedno krvavite, saj ste vse bliže ovulaciji, do katere lahko najbolj trdoživi spermiji preživijo.  

 

PREBERITE TUDI: Manj znani znaki ovulacije

 

Kako vem, kdaj ovuliram?

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko ugotovite, kdaj ovulirate, med najbolj značilnimi znaki ovulacije pa so: menstrualnim krčem podobni občutki, povečan vaginalni izcedek (ki postane gostejši kot beljak) in večji libido. Narava seveda ve, kako poskrbeti, da se bo človeška vrsta nadaljevala!

Pri tem ne smemo pozabiti, da lahko določeni dejavniki povzročijo zgodnejšo ovulacijo - stres, neredne menstruacije, sprememba rutine ali prehrane in sprememba hormonske terapije.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
23
Intervju z dr. Zoranom Milivojevićem
Dr. Zoran Milivojević je psihoterapevt, ki je postal znan zaradi svojih odličnih knjig, kot so Formula ljubezni, Emocije...
4
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
14 dejstev o zanositvi, ki bi jih morali p...
To je 14 dejstev o zanositvi, ki bi jih morali poznati vsi.
3



To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?