|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali morajo otroci nositi zaščitne maske?

Metka Troha, 29.7.2020
Uporaba zaščitne maske, bodisi kupljene ali narejene doma, je priporočljiva, celo obvezna v številnih državah po svetu. Vendar zdravniki opozarjajo, da je potrebno biti pri uporabi zaščitne maske na otroškem obrazu previdnejši.

image
Otroci, mlajši od petih let naj bi zaščitno masko nosili le kratek čas, pravi Jacob Maske, nemški zdravnik, predstavnik združenja pediatrov. (FOTO: Freepik)
/11


"Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe," je zapisano na uradnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zanimalo nas je, če to velja tudi za otroke, ki jih je v nošenje tujka na obrazu velikokrat težko prepričati, po mnenju nekaterih strokovnjakov, pa naj bi pri otroku zaščitne maske celo povzročale pomanjkanje kisika in zmedenost.

 

Odlok o obvezni uporabi zaščitnih mask ne predvideva izjem za določeno starostno skupino

»V juniju je vlada republike sprejela odlok, s katerim je določila, da se zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19 začasno določita obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obvezno razkuževanje rok. Odlok je začel veljati 25. junija 2020 in ne predvideva izjem za določeno starostno skupino. To pomeni, da so maske obvezne tudi za otroke,« so nam v odgovoru na naše vprašanje, ali morajo oziroma naj bi otroci (tudi najmlajši) nositi zaščitno masko, kjer je to obvezno, uradno odgovorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).


Dodali so še, da je zelo pomembno pri uporabi zaščitnih mask upoštevati, da jo pravilno namestimo in se je med nošenjem ne dotikamo. »Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe,« piše na straneh NIJZ.

Je torej ob nenehnem dotikanju maske, ki jo je pri mlajšem otroku težko preprečiti, ta maska še neoporečna oziroma ščiti pred morebitno okužbo otroka oziroma druge osebe, če je otrok morebiti okužen? Tudi to smo spraševali NIJZ, vendar žal odgovora nismo dobili, zato lahko le sklepamo, da takšna maska v resnici ni več zanesljiva zaščita pred okužbo. Marsikateri starš se zato upravičeno sprašuje, če je ukrep, da tudi mlajši otroci nosijo zaščitno masko sploh smiseln.

 

PREBERITE TUDI: Zaščitne maske delajo več škode kot koristi

 

Je obvezna uporaba zaščitne maske za otroke razumna?

Nemško združenje pediatrov (BVKJ) pravi, da je, vendar pod določenimi pogoji in od določene starosti dalje. Izpostavljajo, da morata biti za to, da maske dejansko zaščitijo ljudi okoli nas v primeru, če smo sami (ali naš otrok) okuženi s koronavirusom, izpolnjena dva pogoja:

1) Maska mora popolnoma prekrivati obraz od korena nosu do predela pod brado in se mora tesno prilegati obrazu.

2) Ko zaščitno masko enkrat namestimo na obraz, se je ne smemo več dotikati.

To so nam pojasnili tudi na NIJZ, vendar je ta drugi pogoj pri otroku zelo težko izpolniti. Ste poskusili enoletniku pojasniti, da ne sme vsega staviti v usta ali poskusili dvoletniku dopovedati, da umazane roke ne »pašejo« v usta? Neuspešno. Zdaj pa enega ali drugega še prepričajte, da se ne sme dotikati tujka na njegovem obrazu. Misija nemogoče!

Otrok bo masko pustil na miru le ob neprestanem opozarjanju staršev, mlajši kot je otrok, veliko pogosteje pa si bo skušal masko spraviti z obraza. Zato je nemško pediatrično združenje predlagalo, da morajo maske nositi otroci starejši od dveh let, starejši otroci pa naj bi maske nosili vsaj v zaprtih javnih prostorih in na javnem prevozu.

 

PREBERITE TUDI: Ne uporabljajte zaščitne maske pri dojenčku!

 

Zaščitna maska je lahko tudi nevarna, opozarjajo pediatri

Ko se otrok igra na odprtem, ga zaščitna maska ovira in je lahko celo nevarna: njeni elastični trakovi se namreč lahko ujamejo v igralo ali drugo oviro, opozarjajo pediatri. Hkrati so opozorili, da otrok ne bi smel nositi maske s posebnim FFP3 ventilom, ampak naj bi uporabljali izključno medicinske za enkratno uporabo oziroma maske za večkratno uporabo iz blaga.

 

Na podlagi teh dejstev lahko poskusimo zaključiti z naslednjimi priporočili (ta niso uradna, saj priporočil s strani NIJZ-ja glede nošenja mask pri otrocih nismo dobili):

- Maske naj ne bi nosili otroci do drugega leta starosti (čeprav boste pri obisku zdravnika tudi toliko staremu otroku morali nadeti zaščitno masko). To priporočajo tudi ameriški pediatri, ki pravijo, da lahko manjše zračne poti pri mlajših otrocih, ki jih še dodatno oviramo z masko, povzročajo težave z dihanjem. Ker mlajši otrok ni zmožen sam odstraniti maske, naj bi to tudi povečevalo tveganje za zadušitev. Boljša kot maska je pri tako majhnih otrocih skrb za higieno rok in ohranjenje ustrezne razdalje.

- Predšolskemu otroku (starejšemu od dveh let) ne stavite maske, če ima izreden odpor do nošenja le te oziroma če se ne more upreti temu, da bi se je neprestan dotikal. Nekaterim otrokom je maska precej nadležna in si ne morejo kaj, da se je ne bi dotikali in si jo popravljali, s tem pa se povečuje možnost za vnos virusa skozi usta, nos ali oči.

- Otrok, starejši od dveh let do nižjih razredov osnove šole naj nosi masko samo določen čas (največ uro do dve) in obvezno pod nadzorom staršev oziroma odraslih oseb – na primer pri vožnji z javnim prevozom, v zdravstveni ustanovi ali pri obisku trgovine. Če je le mogoče pa se nakupovanju v trgovini z otrokom raje izognite oziroma opravite nakup samo v nujnih primerih in naj bo ta čim krajši.

 

zaščitne maske Da bo otrok raje nosil masko, lahko pomaga tudi najljubši lik iz risanke, ki krasi masko izdelano prav zanj. (FOTO: Ringeraja.ba)

 

Kako otroka pripraviti, da bo sprejel zaščitno masko?

Ker je na nekaterih mestih pri nas uporaba zaščitne maske obvezna, se boste zagotovo kdaj znašli v situaciji, ko boste morali otroku nadeti masko. Zato je dobro, da otroka prej na takšne primere pripravite. V ambulanti Delovne terapije in senzorne integracije za otroke so pripravili nekaj idej, kako otroku približati nošenje maske, ki jih povzemamo v nadaljevanju:

 

1) Predstavite uporabo maske s pomočjo zgodbe.

Skozi zgodbo si otrok lažje predstavlja pomen nošenja maske in ker masko nosijo zanimivi liku, se s tem tudi lažje poistoveti ter jo z večjim veseljem nosi tudi sam. Če bo zaščitno masko spoznal prek izmišljenih junakov, ga boste lažje prepričali, da si bo masko nadel in jo tudi pravilno uporabljal.

Poglejte primer zgodbice, ki je sicer v tujem jeziku, ampak jo lahko brez težav prilagodite svojemu otroku - tukaj >>>

 

2) Zaščitno masko naj nosijo tudi njegove najljubše igračke.

Med igro naj otrok namesti masko tudi svoji punčki ali medvedku, ki prav tako potrebujeta zaščito, da ne bosta zbolela. Ko se bosta igrala skupaj, si lahko občasno masko nadenete tudi sami, da vas bo otrok čim bolj navajen, ko jo boste morali nositi v javnosti.

 

3) Nosite masko kdaj pa kdaj tudi doma.

Da se bo otrok lažje privadil na videz drugih oseb z masko, jo doma večkrat čez dan uporabite. Z masko na obrazu se poskušajte z otrokom pogovarjati, preverite njegovo razumevanje navodil.

 

4) Otroka postopoma privajajte na nošenje maske.

Z masko na obrazu se lahko otrok opazuje v ogledalu. Morda bo pri reševanju težav pomagal otrokov najljubši lik iz risanke, ki bo krasil masko izdelano prav zanj.

 

5) Poskusite otroka umiriti, zmanjšati njegovo preobčutljivost.

Precej otrok je preobčutljivih na dotik, zato jih nošenje maske zelo moti. Težavo lahko poskusite rešiti z globokim pritiskom in s proprioceptivnimi aktivnostmi, ki zmanjšajo občutljivost. Na Facebook strani Delovne terapije in senzorne integracije boste našli odličen članek o aktivnostih, ki pomagajo otroka umiriti. Preverite tukaj >>>

 

6) Če otroka moti vonj maske, poiščite rešitev.

Marsikaterega otroka lahko moti tudi vonj maske ali pa zadah iz ust. Pred uporabo maske zato poskrbite za temeljito ustno higieno ali pa naj otrok pred uporabo maske zaužije nekaj z osvežilnim okusom. Če so otroku všeč določeni vonji, lahko masko odišavite z eteričnim oljem. Pazite, da bo vonj otroku prijeten in ne preveč intenziven.

Podobno velja tudi za uporabo razkužila – otroka navadite na močan vonj razkužila tako, da si večkrat čez dan v njegovi bližini razkužite roke. Občasno razkužite tudi igrače.

 

VIRI: Ringeraja.ba, NIJZ, Link.springer.com, News.ru 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5
Vzgojite vljudnega otroka
Samokontrola in primerno vedenje sta veščini, ki se jih otroci učijo dlje časa, preden ju zmorejo zadovoljivo obvladati....
4
Sramežljiv sin
Če starši z nagajivimi otroci sanjarijo o bolj umirjenih otrocih, se starši sramežljivih otrok vsakodnevno sprašujejo, k...
4



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?