|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Avtomatizirano odmerjanje inzulina

Univerzitetni klinični center Ljubljana, 13.3.2013
V medicinski reviji The New England Journal of Medicine so bili februarja 2013 v strokovnem prispevku objavljeni rezultati prve zunajbolnišnične klinične študije z avtomatiziranim odmerjanjem inzulina, ki je potekala v taborih za otroke s sladkorno.

image
/11


V prospektivno, randomizirano, multicentrično in mednarodno klinično raziskavo, ki je potekala pod okriljem združenja (konzorcija) DREAM, je bilo vključenih 56 otrok, mladostnikov in mlajših odraslih bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1, zdravljenih bodisi z trenutno najsodobnejšo rutinsko obliko zdravljenja z inzulinsko črpalko in glukoznim senzorjem, ali pa dodatno ob pomoči MD-Logic sistema umetnega računalniškega odmerjanja inzulina.

 

Rezultati raziskave so pokazali statistično pomembno manj epizod nizkih vrednosti krvnega sladkorja ponoči ter skrajšanje časa, ki so ga bolniki preživeli z vrednostmi sladkorja pod normalno vrednostjo pri uporabi MD-Logic umetnega računalniškega odmerjanja inzulina v primerjavi z bolniki na inzulinski črpalki z glukoznim senzorjem (kontrolna skupina). Poleg tega so bile z uporabo algoritma MD-Logic brez neposrednega posredovanja otroka ali mladostnika vrednosti krvnega sladkorja pomembno dlje časa v območju blizu normale, v primerjavi s kontrolno skupino.

 

Klinična raziskava je potekala v treh akademskih centrih: v Jesse Z in Sara Lea Shafer inštitutu za endokrinologijo in diabetes, Nacionalni center za otroški diabetes v Schneiderjevem otroškem medicinskem centru v Petah Tikvi v Izraelu, ki ga vodi prof. dr. Moshe Phillip, na Kliničnem oddelku za otroško endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike, UKC Ljubljana, ki ga vodi prof. dr. Tadej Battelino ter na Oddelku za otroško endokrinologijo in diabetes, ki ga vodita prof. dr. Thomas Danne in prof. dr. Olga Kordonouri v Otroški bolnišnici AUF DER BULT, Hannover, Nemčija.

 

Ti trije centri so skupaj oblikovali projekt DREAM (Diabetes Wireless Artificial Pancreas Consortium), katerega cilj je klinični razvoj MD-Logic umetne trebušne slinavke za rutinsko uporabo pri otrocih, mladostnikih in odraslih s sladkorno boleznijo tip 1.

 

Nočni čas predstavlja tisto najbolj zahtevno obdobje dneva, ko ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 ne morejo zavestno nadzirati vrednosti krvnega sladkorja in so zato izpostavljeni večjim nihanjem sladkorja. Uporaba MD-Logic sistema umetne trebušne slinavke lahko v nočnem času spremeni življenje ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1. Rezultati te raziskave so ključni za nadaljnji klinični razvoj te naprave, ki bi jo lahko v prihodnosti uporabili kot “Sladko varuško doma” pravi prof. dr. Moshe Phillip, glavni raziskovalec iz Schneiderjevega otroškega medicinskega centra v Izraelu.

Še več, uporaba MD-Logic umetne trebušne slinavke v nočnem času bi lahko prvič v zgodovini sladkorne bolezni prinesla nekaj že dolgo pričakovanega olajšanja otrokom s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovim staršem” dodaja prof..dr. Tadej Battelino.

Klinični razvoj MD-Logic sistema umetne trebušne slinavke bo prinesel našim otrokom s sladkorno boleznijo tipa 1 več svobode in bolj sproščen življenjski slog, ne da bi se poslabšala presnovna urejenost,” pravi prof. dr. Thomas Danne.

 

Milijoni otrok, mladostnikov in odraslih na svetu ima sladkorno bolezen tipa 1, ki zahteva strog nadzor nad vrednostmi krvnega sladkorja, če želimo preprečiti akutne in pozne zaplete te zaenkrat neozdravljive kronične bolezni. Natančen nadzor nad ravnijo krvnega sladkorja je zahtevno delo, ki zahteva skrbno načrtovanje varovalne prehrane, telesne aktivnosti merjenja glukoze in odmerjanja inzulina.

 

MD-Logic umetno trebušno slinavko so razvili v Tehnološkem centru za diabetes Nacionalnega centra za otroški diabetes, Schneiderjev otroški medicinski center v Izraelu, z namenom, da ljudem s sladkorno boleznijo tipa 1 pomaga pri doseganju dobre presnovne urejenosti, s stabilnimi vrednostmi krvnih sladkorjev brez dodatnih obremenitev, ki jih natančno vodenje sladkorne bolezni ponavadi prinaša s seboj.

 

Multidisciplinarna ekipa zdravnikov, inžinirjev, medicinskih sester in dietetikov je razvila algoritme, po katerih MD-Logic umetna trebušna slinavka nadzoruje običajno inzulinsko črpalko na podlagi meritev sistema za neprekinjeno merjenje sladkorja v medceličnini.

Algoritmi MD-Logic umetne trebušne slinavke delujejo na podlagi analize podatkov pridobljenih pri vsakem posamezniku. Sistem se uči iz posameznikovih specifičnih potreb po inzulinu in glede na vrednosti krvnega sladkorja iz minute v minuto prilagaja za stabilne sladkorje potrebno količino inzulina.

 

Nacionalni center za otroški diabetes, Schneiderjev otroški medicinski center v Izraelu skrbi za 1600 otrok, mladostnikov in mlajših odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1 s 150 novo zbolelimi letno in izvaja napredne temeljne in klinične raziskave iz področja diabetesa in endokrinologije.

Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike, UKC Ljubljana je državni referenčni center za sladkorno bolezen pri otrocih, endokrine in presnovne bolezni in izvaja napredne klinične in genetske preiskave v tej populaciji bolnikov.

Oddelek za otroško endokrinologijo in diabetes, Otroška bolnišnica AUF DER BULT, Hannover, Nemčija, je največji otroški center za diabetes v Nemčiji in koordinira evropsko SWEET iniciativo za vzpostavljanje referenčnih centrov za sladkorno bolezen v otroštvu z namenom zagotavljanja boljše oskrbe mladih bolnikov.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
25
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
5
Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
4



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?