|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bazilikin pesto

Eko Vila, 30.8.2012
Bazilika je kraljevska začimba. Če se bohoti tudi na vašem vrtu ali v loncu jo lahko "predelate" v bazilikin pesto.
Ključne besede:

image
/11


 

BAZILIKA
Bazilika je ena najbolj priljubljenih dišavnic. Stari Hindujci so jo imeli za sveto rastlino. Bazilik je več vrst, najbolj aromatična je sredozemska, najokusnejša pa je vsekakor sveža. Veliko se je uporablja v vegetarijanski in mediteranski kuhinji. Uporabljamo liste in cvetove za začinjanje solat, omak, namazov, paradižnikovih in nekaterih morskih jedi. Čaj iz bazilike blaži kašelj in blagodejno deluje na živce,

spanec ter koncentracijo. Lahko jo pridelujemo tudi v lončkih na domačih oknih.

Enoletnica z nazobčanimi, zašiljenimi ovalnimi listi. V mrzlih predelih gojimo baziliko na toplem ali pod steklom, lepo uspeva v loncih na sončnih okenskih policah. Poleti pobiramo mlade liste in jih zamrzujemo, sušimo ali z njimi odišavimo olje ali kis, lahko jih konzerviramo v olju. Bolje je, če pred uporabo liste stolčemo ali zmečkamo s prsti, kot da jih sesekljamo. Jedem jih dodajamo tik pred koncem kuhanja. Kot okras v loncih na okenskih policah odganja tudi mrčes.




Začimbe vedno nabiramo zjutraj, ko se je rosa na rastlinah že posušila. Sonce povzroča pospešeno izhlapevanje aktivnih snovi v začimbnicah, s tem pa začimbnice izgubijo svojo moč.
 



Za eno skledo listov bazilike (okoli 120 g listov bazilike) potrebujete:

  • 100 g oreščkov (mandlji, orehi, indijski oreščki, pinjole - meni so najboljši mandlji :))
  • dva večja stroka dobrega česna
  • tri večje rezine parmezana v kosu (100 g) 
  • oljčno olje
  • kvalitetno sol


Mandlje, česen in sir nasekljamo (lahko z nožem ali pa v kakšnem strojčku). Baziliko z rastline natrgamo s prsti, potem listke natrgamo na čisto majhne lističe ali sesekljamo z lesenim nožem (ali keramičnim).
Zmlete mandlje, česen in sir zmešamo skupaj z lističi bazilike, posolimo, dodamo olje (po občutku). Vse mešamo z leseno žlico. Naložimo v kozarčke in dobro zapremo. Shranimo v hladilniku.

Če imate večji terilnik lahko počasi vse strete tudi v terilniku, se še bolj ohrani aroma...


Bazilikin pesto dodajamo testeninam, krompirju, juham...ali pa kar tako na topel kruh.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Groznovilca v Hudi hosti
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
4
Čebele, naše prijateljice
V vsakem primeru smo za umiranje čebel krivi ljudje!
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2



Eko lončki za sadike
photo
Za sadike in sejance si naredite lončke iz papirja.
Stolp za deževnike - kompost na gredi
Na preprost, poceni in učinkovit način zagotovimo hranilna sredstva v sami gredi!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?