|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Beremo: Pet grdin

Helena Primic, 2.9.2018
Spoznajte gnuja, svinjo bradavičarko, lisasto hijeno, golouhega jastreba in afriškega marabuja - pet afriških grdin. Toda, ali so te živali zares grde?

image
Julia Donaldson in Axel Scheffler sta tudi avtorja Zverjasca.
/11


V sodobnem svetu, ki tudi v pravljicah in risankah opeva največkrat le lepoto, je slikanica Pet grdin, ki je izšla pri Mladinski knjigi, pravo olajšanje. Pa ne samo za otroke, ki jih skrbi, da morda niso tako lepi in zanimivi kot prijatelj ali soseda, temveč tudi za starše, ki želimo svojim otrokom skozi pravljico predstaviti bistvo lepote.

Avtorja slikanice sta Julia Donaldson in Axel Scheffler, ki sta ustvarila tudi Zverjasca, Zverjaščka, Bi se gnetli na tej metli?, Mamica, kje si?, Polž na potepu na kitovem repu in druge svetovne uspešnice. Pesmice je odlično prepesnila Nina Dekleva, tako da bodo tekoče rime kar same zlezle v uho. 

 

Najgrše živali v Afriki

V slikanici Pet grdin spoznamo gnuja, svinjo bradavičarko, lisasto hijeno, golouhega jastreba in afriškega marabuja, ki veljajo za prave afriške grdine.

Kdo ta nestvor je, ta gnusni čudak?
Noge suhljate, bradat, rdečedlak.
Čokat prsni koš in koščena je rit.
Kaj, neprivlačen? Zares grozovit!

Tako že na začetku knjige spoznamo prvo grdino - gnuja, ki nerodno taca po travi in kljusa naokrog.

 

Mladički vidijo pravo resnico

Toda mladički teh afriških živali, ki niso ne najlepše, ne največje in ne najmočnejše, se seveda s tem ne strinjajo in svoje starše poučijo, kakšna je prava resnica:

Smo vaši mladički, vi hranite nas,
priklicati znate nasmeh na obraz.
Kdo čisti nas, boža in dobro redi,
ljubili ga bomo do konca vseh dni.
Všeč so nam lise in gube, kocine,
kruljenje vaše naj nikdar ne mine.
Nam se nikakor ne zdite grozljivi,
za nas ste privlačni, nadvse očarljivi.

 

Gotovo se tudi vi spomnite pogleda malčka, ko je v vašem obrazu videl najlepšo mamo na svetu :).  Slikanica Pet grdin je poučna in zdravilna otroška slikanica tako za otroke kot starše! 

 

Več o slikanici Pet grdin najdete na tej povezavi

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
4
Preproste ideje za praznično okrasitev doma
V predprazničnem času radi poživimo in okrasimo prostore, v katerih preživimo največ časa, da vanje vnesemo praznično v...
4
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Otrok se lahko zaljubi že pri petih letih
Kaj je ljubezen? Kaj otroku predstavlja zaljubljenost? Kdaj je mladostnik dovolj zrel, da že lahko ljubi? Kdaj je pravi ...
3



Beremo: Pet grdin
Spoznajte gnuja, svinjo bradavičarko, lisasto hijeno, golouhega jastreba in afriškega marabuja - pet afriških grdin. Tod...
Skupno branje pomembno krepi družinske odnose
Mlajši kot je otrok, tem bolj je pomemben način branja oz. pripovedovanja in govorica telesa. Pri majhnih otrocih zato n...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?